|
Бугарски пасош ДА/НЕ |
Внеси реплика | страница 123 5> |
Автор | |
makedoneromkd
Нов член Регистриран: 05.Јануари.2011 Статус: Офлајн Поени: 21 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 26.Ноември.2011 во 02:23 |
Znaci imam golema potreba od BG pasos za da rabotam vo stranstvo bidejki ne se izdrzuva tuka, samo me interesira negativnostite i dali gi ima i normalno pozitivnite raboti gi znam (slobodno dvizenje vo EU )???
Изменето од kultuzin - 26.Ноември.2011 во 10:28 |
|
makedoneromkd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
BUGARSKI PASOS DA - NE ???? VE MOLAM ZA MISLENJE
|
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
hahahah,..najde od kogo da barash takvo mislenje !
...tuku,...edno e sigurno ,..nema apsolutno nishto da izgubish,...osven parite , kolku shto ke te koshta! ...mozesh samo da dobiesh ,... Изменето од kultuzin - 15.Декември.2011 во 17:19 |
|
gonzo
Сениор Мачкозил Регистриран: 04.Декември.2008 Локација: У дневну Статус: Офлајн Поени: 3137 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Абе братче земи си и Кинески ако сакаш...Тоа ти е твој личен избор и твоја работа...Доколку ти треба за работа и мислиш дека тоа ти е спасот удри. На мене БГ пасош не ми треба.
|
|
You have the right to remain silent. Anything you say will be misquoted, then used against you.
|
|
saguaro
Сениор Регистриран: 25.Август.2011 Статус: Офлајн Поени: 482 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Имам пријатели кои извадија и не се покајаа. Едноставно им требаше од практични причини.
Јас можев да вадам, но не сакав. Ти направи како што мислиш дека е најдобро за тебе. Ионака душата нема националност. |
|
saguaro
Сениор Регистриран: 25.Август.2011 Статус: Офлајн Поени: 482 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Пријателите кои извадија бугарски пасош имаат само добри страни од тоа, а сепак имаат и македонски пасош.
|
|
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ова мене ми е многу интересна тема, не само за бугарски туку и било каков друг пасош врз основа на двојно, тројно односно повеќекратно државјанство.
Немам искуство со бугарскиот пасош, знам луѓе кои го добиле но не затоа што се пишале бугари туку затоа што имаат брак склопено со бугарски државјанин или еден од родителите им се бугари родени во Бугарија. Велат едино што многу чекале, неколку години за државјанството а за пасошите минатата година исто и таму бил голем метеж за биометриски исправи, но со забрзана (и доста поскапа, но легална) процедура го добивале за 24 часа. Независно каков плус пасош/-и ќе извадиш(бидејќи Република Македонија за среќа дозволува опција повеќекратно државјанство) сè додека си и македонски државјанин а престојуваш на територијата на Р.М. подлежиш на македонскиот устав и закони. Тоа важи и обратно, сè додека имаш на пр. американско државјанство ти во САД ќе бидеш третиран исклучиво како државјанин на таа земја(на пр. не можеш да бараш да ти вратат ддв на излез, или со бугарски пасош да бараш во Бугарија заштита од македонската амбасада). Натамошно важно правило: при излегување од Р.М. покажуваш македонски пасош, а при влез во ЕУ или земји на шенген зоната го покажуваш бугарскиот(или некој друг европски ако имаш). Имено, ако се обидеш да излезеш од Македонија со странски пасош без претходно да си влегол со истиот, тогаш може да биде проблем: имено, како и кога ти тоа си влегол во РМ? зошто не си се пријавил? и тн. |
|
Бог повторно му говори денес на човештвото преку Неговата пророчица, Габриеле од Вирцбург. Тој не ја говори речта на Библијата!
|
|
kultuzin
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4903 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Има и добри и лоши практични примери на оние кои извадиле Бг.Пасоши. Според мене важно е да се разграничи зошто се зима пасошот и добро да се изанализира потребата од истиот.
Лошата страна е што Бугарската држава ги издава овие пасоши од политички причини надевајќи се на постепена асимиланција на оние кои ги вадат пасошите. Оние пак што земат пасоши ги мачат сосема други работи но опасноста од политичкита манипулација според мене секогаш треба да се има во предвид.
|
|
laki_bu
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Лидер Регистриран: 30.Ноември.2008 Локација: Germanija Статус: Офлајн Поени: 32100 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Bugarskiot pasos ima samo DOBRI strani......Zimaj bratko i ic ne mu ja misli .....
...osmeli se....napravi go prviot cekor..........mototo na vladata
|
|
Без разлика колку страници прочитал учениот човек, никогаш не треба да заборави дека се уште не ни стигнал до првата страна....
|
|
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Од минатата година процедурата станала пократка:
Бугарско државјанство за 1 година Инаку ова „раздавање„ на државјанства не е само од политчки, туку како што некои велат е и од демографски причини. Тие се надеваат дека на овој начин колку толку ќе влијаат позитивно врз природниот прираст што пак долгорочно гледано се одразува и на економијата. Инаку право на бугарско државјанство, а со тоа и право на таков пасош имаат и многумина кои живеат во Србија, Грција, Молдавија, Украина и тн. не само во Македонија. Изменето од Majkl - 15.Декември.2011 во 23:51 |
|
Бог повторно му говори денес на човештвото преку Неговата пророчица, Габриеле од Вирцбург. Тој не ја говори речта на Библијата!
|
|
DragancoLeskoec
Сениор Регистриран: 01.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 984 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Оти да не, имам познати со бг пасош, нема гледам какви негативни страни би имало.
|
|
makedoneromkd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
znaci normalno mi treba za rabota vo eu bidejki kaj nes nema pecalba poinakva preku poшten pat.aj ve molam pratete nekoj seriozen telefona da prasam za cena i za vreme ? blagodaram
|
|
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јави се на информации 188, побарај тел. број на бугарската амбасада во Скопје каде што ќе можеш да се јавиш ио добиеш прецизни информации.
Од корист можат да бидат и следните официјални линкови на бугарското мвр: Процедура за пасоши и други лични документи во Република Бугарија Такса во бугарија за пасош |
|
|
|
Schatzii7
Сениор Unglaublich Регистриран: 19.Октомври.2011 Локација: Lost somewhere Статус: Офлајн Поени: 7061 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
makedoneromkd
по лична порака ќе ти пишам број од човек кој посредува за бг пасош, па
ќе си го прашаш се што те интересира...тој секој ден е во бугарија и е
запознаен со се
|
|
»Wenn ein Deutscher einen Zug ausrauben möchte, kauft er sich als erstes eine Fahrkarte.« :) (Lenin 1917)
|
|
Внеси реплика | страница 123 5> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |