|
Писмени состави,семинарски... |
Внеси реплика | страница <1 110111112113> |
Автор | |
Silec
Нов член Регистриран: 23.Ноември.2017 Статус: Офлајн Поени: 6 |
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
Mi treba tekst odnosno raskaz vo vrska so JAZIK! Fala odnapred.
|
|
Dario5
Нов член Регистриран: 25.Ноември.2017 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ve molam hitno za utre mi treba sostav za balada so lirski i epski elementi
|
|
Niki432
Нов член Регистриран: 13.Декември.2017 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Moze nekoj da mi napise pismena rabota na tema Шагринска кожа , Општествените зла, моралната пропаст на луѓето itno mi e najkasno do vecer ve molam
Изменето од Niki432 - 13.Декември.2017 во 18:23 |
|
lileve
Нов член Регистриран: 15.Декември.2017 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mi treba seminarska rabota pod naslov "pisnata komparacija vo balkanskite slovenski jazici"koja ke bide povrzana so ucebnikot Balkanoloski lingvisticki studii od Markovikj Marjan
|
|
FicoDH
Нов член Регистриран: 16.Декември.2017 Статус: Офлајн Поени: 2 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Здраво на сите,дали ке може да ми помогнете,имам писмена на теми
1.Емоционалните фустрации на имотот на Вујко Вања; 2.Монотониот живот на Војницки,поттик за размисла и заклучок(од лектирата Вујко Вања); 3.Дали желбата за пари,слава и моќ "убива"?(факти и аргументи од Шагринска кожа) Секоја помош е добредојдена.Ви благодарам однапред |
|
Орка
Сениор Регистриран: 30.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 44580 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Чест ќе ми биде!
Топло ти препорачувам да ја прочиташ и ќе имаш што да напишеш.А секако и поинаква слика на животот ќе добиеш. У еден здив за два дена беше ги прочитав Вујко Вања,Вишновата градина,Три сестри и Галеб. |
|
FicoDH
Нов член Регистриран: 16.Декември.2017 Статус: Офлајн Поени: 2 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Немам време следна недела секој ден имам по 2 теста,да би имал време би ја прочитал |
|
Орка
Сениор Регистриран: 30.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 44580 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ме намачи да станам.И пребарам низ мојата
библиотека каде застанал Вујко Вања.Го има он цело време.Е сега уште малце ќе ме намачиш оти читањето од книга знае да ми ги замори очите.Информативно ќе ти кажам повеќе од три часа нема да изгубиш за да ја прочиташ. Драма е од 89 страници.Плус мотивација,четивото започнува од седмата страница.И тоа не е се! Завршува на 89-та страна само со слика портрет. И пак околу времето еве нешто од самиот крај ќе препишам. ВОЈНИЦКИ(На Соња,минувајќи и со раката преку коса):Дете мое,колку ми е тешко!О, кога би знаела,колку ми е тешко! СОЊА:Што да се прави,треба да се живее! Пауза. Ние вујче Вања ќе живееме.Ќе проживееме долга,долга низа од денови,долги вечери; трпеливо ќе ги поднесуваме искушенијата што ќе ни ги испрати судбината;ќе работиме за другите,и сега и во староста,не знаејќи за спокој,а кога ќе настапи нашиот час... Изменето од Орка - 17.Декември.2017 во 12:45 |
|
Bella25
Нов член Регистриран: 19.Декември.2017 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Здраво утре правам писмена на овие теми:
1. Романот Дон Кихот пародија на витешките романи. 2. Јоаким Крчовски основоположник на просветителство во Македонија. Дали можи некој да ми помогни? Благодарам однапред Изменето од Bella25 - 19.Декември.2017 во 18:25 |
|
nikola.stevce
Нов член Регистриран: 20.Декември.2017 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ke moze li nekoj da mi kaze samo vo globala sto treba da se pisuva na temite mladite vo mojo grad I svetot nekogas i denes
Изменето од nikola.stevce - 20.Декември.2017 во 10:10 |
|
saricka121
Нов член Регистриран: 28.Февруари.2018 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ми треба итно состав за просветителските идеи и делата на Џинот. Ве молам помошш за утре ми е
|
|
pmartina97
Нов член Регистриран: 16.Мај.2018 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ми треба итно есеј на тема "Татковината се сака со знаење и со воспитување" за утре. Ако знае некој нека пише, благодарам однапред
|
|
ifffffff
Нов член Регистриран: 19.Мај.2018 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Чичко Горио
Литературен правец,кој тежнее да ја прикаже стварност,онаква каква што таа навистина е,претставува токму реализмот. Се појавува во 4тата деценија на19век,а згаснува во периодот меѓу 70те и 90те години на столетието.Уметничката слика одговара на конвенционалната претстава која ја имаат повеќе луѓе,прикажани како одреден тип на класа а не како исклучители карактери.Постои и надворешна стварност,која ги опфаќа работите кои не опкружуваат .Оваа страна односно стварност, ја сретнуваме кај романот "Чичко Горио",преку метафора на Француското општество во тоа време. Доловено ни е општеството чија движечка сила се парите,поради кои се губат моралните вредност на луѓето а светот се полни со лицемерство,егоизам, измами,интриги и предавства. Имаме назадување и губење на одделни позитивни својства и вредности.Таков е овде случајот со самиот Горио во романот. Најголем пример за тоа ни се двете неблагодарни ќерки на Чичко Горио,кои по смртта на нивната мајка се разгалени,толку многу до претворање во морални монструми.Тие се и љубоморни една на друга и двете без срам го остават татка си целосно сам со неговата старост иако правел се за нив.Животот им го посветил ним, правејќи дури и нечесни зделки,со фабриката за тестенини,само за тие високо да се искачат на скалата на општествените односи.Тој им обезбедил богати и угледни мажи ,правејќи ја едната грофица а другата бароница.Но сепак тој на крајот поради падот во очај од настаните, умира без да си ги види ќерките за последн пат,каде што доаѓа до израз нивното непочитување. Овој роман е уметничка слика на ликови кои го загубиле високиот општествен статус,сите од најразлични причини.Живеат во сиромашните париски квартови,за која положба главен виновник е општеството. Меѓу нивните испреплетени приказни се вбројува и младиот и надежен Ежен Де Растињак, кој морално се изопачил и целта му биле парите по секоја цена,оставајќи зад себе чесен студент по право.И тој заедно со останатите е подреден по катови во пансионот исто како што се во општеството.Горио се понадоле се наоѓал на катовите, слепо трошејќи ги своите парични средства на Анастазија иДелфина. Катовите го сочинувале пансионо на г-ѓата Вокер,каде што мирисало на бајато,мувлосано, затворено.Најубавите станови биле на 1от кат а со искачувањето нагоре биле се по мали,стари и безвредни. Исто така,семејството како и општеството,се едни од најважните клетки за опстанок на секоја заедница.Доколку важи дека сите среќни семејства си прилегаат едни на други,а секое несреќно е несреќно на свој начин-ова е еден пример за најнесреќните. |
|
Vuxss
Нов член Регистриран: 20.Мај.2018 Статус: Офлајн Поени: 6 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ми треба состав на тема "Кузман - олицетвореније на возвишено јунаштво"
|
|
Внеси реплика | страница <1 110111112113> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |