|
Писмени состави,семинарски... |
Внеси реплика | страница <1 6667686970 113> |
Автор | |
малинда
Нов член Регистриран: 16.Март.2013 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
mi treba sostav na tema edna moja avantura ke ve molam itno mi e fala odnapred
|
|
david.popovski
Нов член Регистриран: 16.Март.2013 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ми треба писмена за просветителната и културна дејност на Јордан Хаџи Константинов-Џинот ВЕ МОЛАМ ПОБРЗО ИТНО Е
Изменето од david.popovski - 16.Март.2013 во 15:14 |
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Samo ova go pronajdov za avtorot: Јордан Хаџи Константинов Џинот Труд ми е името Најсилно од сé човекот ја сака слободата и силно се бори против непријателот кој посега по неа. Борбата против поробителот е борба против неправдата во секаква форма. Немирниот и бунтовен дух не може да трпи неправда врз себе и врз својот народ. Таков борец со немирен и бунтовнички дух бил и основоположникот на македонската драмска литература, народниот просветител и филозоф Јордан Хаџи Константинов Џинот. Роден е во 1821 година во Велес во семејството на клисарот на црквата Св. Спас каде и завршил келијно училиште. На 15 години бил испратен во Самоков да го продолжи школувањето, а потоа во Солун каде го изучувал грчкиот јазик и најновите наставни методи кои подоцна ќе ги применува во својата учителска работа. По завршувањето на школувањето ја започнал својата плодна просветителска дејност, најпрво во Велес, а потоа во Скопје и Прилеп. Заради своите заложби за воведување на народниот јазик во училиштата се судрил со владиците и бил принуден да замине на Света гора, Химос и Патмос. Наклеветен од битолскиот и велешкиот владика бил протеран во заточение во Мала Азија. По долги години во прогонство се вратил во родниот Велес каде се зафатил со просветителска дејност, но и со преводи на античката грчка книжевност. За потребите на училиштата и осовременување на наставата ја превел Доситеевата Ижица, а го напишал и првиот буквар наречен Таблица перваја Како автор на првите драмски текстови ги поставил темелите на македонската драмска литература. Тој е основач и на првата драмска дружина, составена претежно од неговите ученици. Оваа драмска дружина изведувала драмски изведби на народни приказни, како и драми напишани од Џинот. Покрај ова Џинот се занимавал и со пишување поезија. Иако неговата поезија нема никаква уметничка вредност и во основа е рационална , студена и без никакви поетски чувства значајна е по тоа што преку нејзе Џинот подучувал, воспитувал, а неговите песни се првите публикувани песни на македонски јазик. Една од нјпознатите песни на Џинот е песната Труд ми е името. Основен мотив во оваа песна е размислувањето за човечките добродетели: мудроста, љубовта и трудот. Ова поучна песна без уметнички квалитети, но со воспитна улога е составена од 10 катрени. Содржински може да се подели на три целини. Во првата, во која влегуваат првите пет строфи Џинот настојува да им даде сликовита форма на поимите: мудрост, љубов и труд, претставувајки ги како убави девојки кои пеат и свират на флејта. Во наредните три строфи кои ја сочинуваат втората целина Џинот го искажува својот став кон мудроста, љубовта и трудот, нагласувајки дека ги сака сите, но кога би морал да бира би го одбрал трудот. Во последните две строфи ја искажува користа од трудот. Џинот е човекот кој во мрачниот 19 век ги палеше светли огнови на сенародното просветување, го штитеше народот од туѓата асимилација и ги кршеше камењата на цврстата и заостаната турска империја. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Boris11
Нов член Регистриран: 17.Март.2013 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ве молам ми треба итно 2состави за утре Патувањето ги полни оците и душата,и љубовта несмее да го успие паметот. Ве молам многу благодарен ке ви бидам :(
|
|
gonzo
Сениор Мачкозил Регистриран: 04.Декември.2008 Локација: У дневну Статус: Офлајн Поени: 3137 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Патувањето ги полни очите и душат, ама го празни џебот...љољ
|
|
You have the right to remain silent. Anything you say will be misquoted, then used against you.
|
|
pogodikoj
Нов член Регистриран: 18.Март.2013 Статус: Офлајн Поени: 2 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
mi treba hitno za denes pismena (sostav)
Literaturata me uci i poucuva. se utepav od pisuvanje ama nikako da napisam. fala odnapred |
|
valeklopce
Нов член Регистриран: 18.Март.2013 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ми треба состав за следните теми до вечер
Видов тага во очите на мајками Задочнета вистина Направив добро делоѓ не да биде случка туку општо |
|
piazon
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mi trebaat sostavi za sreda.. prv pat baram pomosh.. ako mozi nekoj da mi pomozi za sostavite na tema:
-Makedonskoto tvoreshtvo identitet na eden narod. - Krali Marko sinonim za borbenost, hrabrost. - Raskaz ( opishan nekoj nastan bilo kakov) FALA OD NAPRED MNOGU KJE MI POMOGNETE |
|
Valerija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Neshto okolu Krali Marko: Кралот Марко, живот и владеење
За
време на владеењето на неговиот татко, кралот Волкашин, Марко ја имал
титулата “млад крал“, односно престолонаследник. Во Маричката битка во
1371. година, Марко не учествувал во бојот, туку останал да управува со
територијата на земјите на татка си и чичко си. По неа и по смртта на
браќата Мрњавчеви, тој станал крал и формално-правно совладетел на царот
Урош. Според некои научници, тој е и единствениот легитимен крал на
Српското Царство, по смртта на Урош и замирањето на династијата
Немањиќи. |
|
|
|
piazon
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Fala kje mi pomogni :D
|
|
Valerija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Poveli i drug pat:)
|
|
|
|
thefogxmk
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ве молам еден состав со воведен,главен и заклучок.Што побрзо можете,да биде напишан по како 6/7-одделенче да го пишувало,фала однапред.
|
|
vivi1
Сениор Легенда Регистриран: 20.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 18941 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
sto ubava tema...sam ako nemozes da napises sramota
|
|
vivi
|
|
Belata Ciganka
Нов член Регистриран: 15.Декември.2012 Статус: Офлајн Поени: 37 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ИТНО МИ ТРЕБА :
Aнализа на Родриго во трагедијата Сид (есеј). и ако имате нешто за ова .. Дебата, споредба на трагичното и мелодрамското во драмата Сид Ве молам за оценка ми е, фала однапред! |
|
„Добрите луѓе завршуваат лошо во животот, а лошите завршуваат уште подобро“.
|
|
Внеси реплика | страница <1 6667686970 113> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |