IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Фрчковски имаш ли коментар за Глигоров 1995-та?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Фрчковски имаш ли коментар за Глигоров 1995-та?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 17>
Автор
Порака
orlov Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Регистриран: 26.Јули.2007
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 11342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 01:23
Alea Jahta Est.
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2008 во 02:04
Kolku li samo MUDRO  se sokriva i molchi Lubomir Danilo Frchkovski.
Кон врв
taor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 30.Април.2008
Локација: Germany
Поени: 115
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај taor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Ноември.2008 во 21:19
Originally posted by tenija tenija напиша:

ПРОЗВАН СИ ВО НАСТАНОТ НА 03. ОКТОМВРИ 1995 ГОДИНА. Мислам дека не е коректно и ЕТИЧКИ, споменатите да молчат. Тоа укажува на податокот дека признаваат. Дај бре Фрчко кажи нешто колку за да се оправдаш.

Боли го брига што е баш тој повикан да даде одговор.
,,WHAT'S UP DOC?,,
Кон врв
moira Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...The Goddess... Administrateur adjoint

Регистриран: 06.Јуни.2007
Поени: 26016
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Ноември.2008 во 03:05
22.11.2008.
Во третото продолжение на интервјуто од 2002 г. на Босанецот Осман Ватреш, соговорникот на македонскиот неделник „Национал“, зборува за врските меѓу македонските полицајци, политичарите и нивната соработка со криминалното подземје. Ватреш тврди дека видеолентите со сниманите материјали во кои неговите соговорници зборуваат за атентатот врз Глигоров се во Македонија, но дека се тргнати од архивите на МВР

-------------------------------------------------------------------------------------------

Кои се луѓето кои се снимени на касетите?
Кога касетите стигнаа во Скопје од функциите беа сменети ФрчкоскиВеличкоски. И Диме Ѓурев настрада. Нему му понудија место во Сараево, но тој не сакаше, а на овие двајцата ништо не им понудија. На касетата беа снимени луѓе од групата.

Аслан Нуиши?

Да, во таа група е и Аслан Нуиши.

А како се викаше пеjачот?
Засега нека остане непознат. Но ќе се дознае, сигурно ќе дојде време за тоа.

Кажете барем дали е Македонец?
Македонец е ..., вистински Македонец. Се’ ќе излезе на виделина. Јас сум задоволен од ова што го завршив, како човек кој не работи во безбедносни служби туку како новинар, завршив една чесна работа.

Но, кога касетите со материјалот за атентатот пристигнаа во Скопје, зошто не е затворен случајот?
Тоа прашајте го премиерот на македонската влада Бранко Црвенковски.

Какви справи Ви нудеше ,,пејачот“?
Секакви видови. Експлозивни направи на далечинско управување. Тврдеше... „Го имаме тоа, го чуваме во Прилеп на една локација . . .“,.

А што е со Нуиши?
Нуиши е во операцијата.

Се спомнува ли името на Нуиши на касетите?
На касетите има многу детали.

Што конкретно?
Имиња и детали. Многу имиња од полицијата, но и надвор од неа. На аеродромот во Скопје една полицајка учествувала во извршувањето на задачата. Таа му е жена на тој и тој, кој правел тоа и тоа, ... се стои на касетата. Потоа сопругот на полицајката го уапсија во Грција. И тој призна некои работи. Но, за тоа подобро знае Богоевски. На касетите има се’ за мафијата во Македонија, кој зад кого стои, кој со кого работи... Со име и презиме. Очигледно е дека тие информации ги има и Љубе Бошкоски кој затоа и ја даде таа изјава. Ако тој нема такви аргументи, не би давал такви изјави, за разлика од интервјуто на Величковски кој дава изјави за атентат во кој лично учествувал.
Кој е автор на информацијата која се пушти кај нас дека Нуиши го извршил атентатот?
Види, јас никогаш не сум рекол дека Нуиши е извршител на атентатот. Но, знам дека е дел од таа група, затоа што подарувањето на „мерцедесот“, доаѓањето пред атентатот во Скопје, под друго име, спиеше во хотел ,, Јадран“ и сите тие случувања. Тој признал и некои работи во Словачка. Тоа се крупни работи кои ќе одат натаму.

Вие тврдите дека Нуиши е во затвор, но, тој дава интервју за весници и тврди дека не е во затвор?
Фотографијата која е објавена во весниците му е од младоста. Кога сме кај него, чудно е како загина брат му. Зошто брат му го смени презимето кога Нуиши беше уапсен?

Кој го смени презимето?
Па, брат му на Аслан. Од Нуиши стана Лесковица. По апсењето на брат му.

Кој е мотивот на оваа група да го изврши атентатот?
Мафијата секогаш има свој мотив. Кој и’ пречи тој мора да замине. На нив им пречеше човекот кој сакаше да се бори против криминалот. Неговата полиција, не му беше верна да го чува. Сетете се што се случи со автомобилот. Кога се понудија да помогнат сите полиции, министерот требаше да им дозволи на странските полиции целосно испитување на автомобилот. - Но, тука се беше тргнато. Кој можеше да го нареди? Па, министерот. Се сеќавате ли каде беше министерот по атентатот? А и таа конференција за новинари беше подигрување. Видете што се случува во Србија, Босна, Хрватска,. . . Видете го случајот Марино. Овој, Марино мртов, но ги открива работите затоа што водел дневник.

Дали можеби некои групи не сакаат намерно да го актуелизираат атентатот врз Глигоров поради изборите кои не’ очекуваат (н.з. избори  2002 год) ?

Никако ова не може да се доведе во врска со изборите. Знаете, се’ си има свој тек. Српската полиција интензивно работи во соработка со многу полиции да ја решат работата. Во Босна, Хрватска, исто така. Дали и ова што се случува во Македонија е случајно? Не е. Америка покрена акција со сите свои сојузници за борба против криминалот и тероризмот. Сега полициите се во заедничка акција. Европа сака да се заштити од наезда на криминалци.

Се спомнува ли името на Бранко Црвенковски на касетите?
Не.

Дали сега тие касети се во МВР?
Мислам дека не, но ги има Слободан Богоевски и уште некој.

Имате ли информации што се случи со жената која наводно го возела „ами“- то, Сузана Сулејмани?
Исчезна. Отиде во Австралија.

Кога исчезна?
После тоа.

Величковски тврди дека Вие сте се фалеле дека сте спиеле со Сузана Сулејмани?
Никогаш не сум дал таква изјава. Јас знам со кој човек таа живееше. Затоа, ете гледаш, тие го кријат човекот со кој таа живееше.

Со кого живееше Сузана?
Со пријател на Аслан.

Како се вика?
Демир.

Каде живееја?
Во Скопје. Во Сарај. Таа живееше со него, покрај неговата жена.

Која е нејзината улога?
Знам дека беше приведена.

Точно ли е дека Сузана била пејачка?
Да, се занимаваше и со пеење. Таа е голема пријателка и на Петрит. Јас се дружев со тие луѓе. Сузана ја водев на вечера четири пати. Но, не за нешто друго, туку да добијам информации. Гледате каков валкан човек е Добре Величковски штом зборува такви глупости. Не би ја потценил својата жена никогаш во животот.

Имате ли докази дека таа го возела „ами“-то?
А, не знам како натаму ќе покажат истрагите. Но, таа нон-стоп беше на врска со Аслан, и со Демир и Петрит. Таа ги обавуваше сите телефонски разговори кој МВР го прислушуваше.

Сузана Сулејмани е Албанка?
Не, торбешка. Нејзиниот татко претходно беше во полиција. Торбеш, како што вие ги нарекувате Бошњаците, Mакедонец муслиман.

Дали Сулејмани правела некои пластични операции по атентатот?
Имаше некоја операција, баш ми кажуваше дека нешто правела. Но, тие знаеја кој тоа го прави, бидејќи овој мене ми нудеше, ако треба и тоа.

И потоа ја снемува?
За Австралија отиде. Добре и’ даде документи да оди за Австралија.

И сега е таму?
Не знам дали и сега живее таму, но таму стаса. Станицата се знае.

Величковски тврдеше дека Нуиши имал алиби и дека за време на атентатот не бил на тоа место?
Не ги знам јас тие изјави. Јас не велам дека тој го стиснал копчето, само тврдам дека се знае и дека е во групата. И ништо повеќе. А, кој притиснал, таа група знае меѓу себе.

Добри Величкоски тврди дека е барана патна исправа за Осман Ватреш и Слободан Богоевски инсистирал да му се даде за да му се заштити идентитетот. Дали е тоа точно?
Не. Лаже. Не е точно бидејќи јас имам патна исправа со која можам да се движам, ниту е босанска, ниту македонска со која престојував во Скопје.

Величковски вели дека Нуиши бил пуштен по соочување со Вас, откако се увериле дека од оваа трага нема ништо. Што точно се случи?
Јас барав соочување, да му кажам во лице. Директно му кажав дека е во таа група и во сето тоа.

И како реагираше тој?
Почна да вика ,,не, не“. Натаму не ми дадоа ништо да кажам. Не даде овој Чанчар.

И што се случи после тоа?
Ништо. Го пуштија човекот. Јас во лице му кажав како ги добив информациите.

Дали Аслан Нуиши е човекот кој зборува во касетите?
Не е, друг зборува.

А што Аслан Нуиши ви кажа во Братислава?
Ние случајно се сретнавме во Братислава, преку негов познаник. Во една вила во шума каде се состанува мафијата. Потоа дојдов во Скопје.

Значи Нуиши е првиот човек кој Ви раскажа за атентатот?
Да, се’.

Што точно?
Се’. Ти кажав, неговата врска со тој словачки офицер од кој ги барал направите, дека подоцна словачката полиција се’ открила.

Што бараше?
Бараше да набави некои запалки, таа неговата мафија, група од Словачка.

Каде бараше?
Бараше таму во Словачка.

Пред атентатот?
Да, да пред атентатот.

Што ќе му е кога има во Македонија?
Не, тие тоа го купуваа од војската директно. Сите тие справи доле им ги префрлаат во Скопје. Тие работи многу ги бараа. Тоа и го призна на словачката полиција. Штом излезе од Македонија веднаш го уапсија во Словачка. По 20 дена.

Како реагираше министерот Чокревски на „братиславската врска“?
Ништо не спроведуваше, се откажа. Гледаш дека се е закочено, дека ништо не е спроведено.

Што знаете вие за „мерцедесот“ кој Нуиши му го подарил на Претседателот и зошто го сторил тоа?
Да, тоа лично Аслан во Братислава ми го кажа: ,,Ние на онаа мрцина и’ подаривме еден „мерцедес“. Мои луѓе ми кажаа да подарам „мерцедес“. Да збарам “мерцедес“ за Претседателот и јас ,,збарив“.

Кои луѓе му кажале? Фрчкоски и Величкоски?
Да, да. Вели, мене ми предложија луѓе од полиција, од внатрешни, да подарам еден „мерцедес“ од мене.

Во јавноста се споменуваше и некој Албанец кој излегол од Идризово во 1994 г., пред да ја одлежи казната. Каква е неговата улога?

Голема. Неговата улога е многу голема, премногу голема.

Што знаете за него?
Дека е пуштен со специјални документи.

Кој го пуштил?
МВР, Фрчкоски. Специјална кола му обезбеди.

И каде отиде?
Прво го изведоа на Косово.

И од таму за Германија?
Тој го предаде Фрчкоски.

Како го предал?
Па, го издаде, еден од оние кои го издадоа. Тој го издаде.

Значи тој е сведокот?
Тој е еден од сведоците.

Како го издал?
Фактички, го обвини.

Го обвини за атентатот?
Го обвини за многу работи.

А како се вика?
Не знам, тоа не знам. Тоа можете Вие таму доле да го проверите. Мислам дека кажав доста работи. Ова досега не го имало никаде. А ќе тераме докрај. Има уште.

Кој уште е инволвиран во истрагата?
Помагаше уште еден човек, се вика Жељко Шаин. И тој помагаше за откривање на атентатот. Има македонски дипломатски пасош. Скопјанец. Има многу луѓе кои не се повлекоа, упорни, не сакаат да се уништи дело што се знае и сите се вклучуваат.

Учествувал ли Албанецот кој излегол со помош на Фрчкоски во атентатот?
Фрчкоски и други луѓе постојано беа на врска надвор со него. И секогаш му говореа дека не може да дојде во Македонија, дека не е време. Дека има време да чека за да дојде во Македонија. Тој е Албанец.

А, зошто?
Има причина. Знаеш, што сакам да кажам сега на крајот. Јас сум уверен сто насто, и гарантирам дека ќе доживеам суд за тој што го направи атентатот врз Глигоров. Глигоров е голем човек. Да не му го направија атентатот тој немаше да дозволи да се случат овие срања кои се случија.

Се плашите ли од некакви последици после ова интервју?
Не се плашам од ништо. И ова сакам да се објави. Град во кој сакам да одам е Виена, и многу сакам да испијам кафе со мојот пријател Раденко.

Што е па сега ова? Кој е тој Раденко?
Ќе се дознае.        
и       
Кон врв
BIB Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Ноември.2007
Локација: Belgium
Поени: 68
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BIB Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Ноември.2008 во 12:12
Mnogu interesno.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Ноември.2008 во 14:08
Originally posted by moira moira напиша:

22.11.2008.
Во третото продолжение на интервјуто од 2002 г. на Босанецот Осман Ватреш, соговорникот на македонскиот неделник „Национал“, зборува за врските меѓу македонските полицајци, политичарите и нивната соработка со криминалното подземје. Ватреш тврди дека видеолентите со сниманите материјали во кои неговите соговорници зборуваат за атентатот врз Глигоров се во Македонија, но дека се тргнати од архивите на МВР

-------------------------------------------------------------------------------------------

Кога касетите стигнаа во Скопје од функциите беа сменети ФрчкоскиВеличкоски. И Диме Ѓурев настрада. Нему му понудија место во Сараево, но тој не сакаше, а на овие двајцата ништо не им понудија. На касетата беа снимени луѓе од групата.

Аслан Нуиши?

Македонец е ..., вистински Македонец. Се’ ќе излезе на виделина. Јас сум задоволен од ова што го завршив, како човек кој не работи во безбедносни служби туку како новинар, завршив една чесна работа.

Но, кога касетите со материјалот за атентатот пристигнаа во Скопје, зошто не е затворен случајот?

Секакви видови. Експлозивни направи на далечинско управување. Тврдеше... „Го имаме тоа, го чуваме во Прилеп на една локација . . .“,.

А што е со Нуиши?
Нуиши е во операцијата.

Што конкретно?
Имиња и детали. Многу имиња од полицијата, но и надвор од неа. На аеродромот во Скопје една полицајка учествувала во извршувањето на задачата. Таа му е жена на тој и тој, кој правел тоа и тоа, ... се стои на касетата. Потоа сопругот на полицајката го уапсија во Грција. И тој призна некои работи. Но, за тоа подобро знае Богоевски. На касетите има се’ за мафијата во Македонија, кој зад кого стои, кој со кого работи... Со име и презиме. Очигледно е дека тие информации ги има и Љубе Бошкоски кој затоа и ја даде таа изјава. Ако тој нема такви аргументи, не би давал такви изјави, за разлика од интервјуто на Величковски кој дава изјави за атентат во кој лично учествувал.
Кој е автор на информацијата која се пушти кај нас дека Нуиши го извршил атентатот?
Види, јас никогаш не сум рекол дека Нуиши е извршител на атентатот. Но, знам дека е дел од таа група, затоа што подарувањето на „мерцедесот“, доаѓањето пред атентатот во Скопје, под друго име, спиеше во хотел ,, Јадран“ и сите тие случувања. Тој признал и некои работи во Словачка. Тоа се крупни работи кои ќе одат натаму.

Вие тврдите дека Нуиши е во затвор, но, тој дава интервју за весници и тврди дека не е во затвор?
Фотографијата која е објавена во весниците му е од младоста. Кога сме кај него, чудно е како загина брат му. Зошто брат му го смени презимето кога Нуиши беше уапсен?

Кој го смени презимето?

Мафијата секогаш има свој мотив. Кој и’ пречи тој мора да замине. На нив им пречеше човекот кој сакаше да се бори против криминалот. Неговата полиција, не му беше верна да го чува. Сетете се што се случи со автомобилот. Кога се понудија да помогнат сите полиции, министерот требаше да им дозволи на странските полиции целосно испитување на автомобилот. - Но, тука се беше тргнато. Кој можеше да го нареди? Па, министерот. Се сеќавате ли каде беше министерот по атентатот? А и таа конференција за новинари беше подигрување. Видете што се случува во Србија, Босна, Хрватска,. . . Видете го случајот Марино. Овој, Марино мртов, но ги открива работите затоа што водел дневник.

Дали можеби некои групи не сакаат намерно да го актуелизираат атентатот врз Глигоров поради изборите кои не’ очекуваат (н.з. избори  2002 год) ?

Никако ова не може да се доведе во врска со изборите. Знаете, се’ си има свој тек. Српската полиција интензивно работи во соработка со многу полиции да ја решат работата. Во Босна, Хрватска, исто така. Дали и ова што се случува во Македонија е случајно? Не е. Америка покрена акција со сите свои сојузници за борба против криминалот и тероризмот. Сега полициите се во заедничка акција. Европа сака да се заштити од наезда на криминалци.

Не.

Имате ли информации што се случи со жената која наводно го возела „ами“- то, Сузана Сулејмани?

Кога исчезна?
После тоа.

Никогаш не сум дал таква изјава. Јас знам со кој човек таа живееше. Затоа, ете гледаш, тие го кријат човекот со кој таа живееше.

Со кого живееше Сузана?
Со пријател на Аслан.

Како се вика?
Демир.

Каде живееја?

Која е нејзината улога?

Да, се занимаваше и со пеење. Таа е голема пријателка и на Петрит. Јас се дружев со тие луѓе. Сузана ја водев на вечера четири пати. Но, не за нешто друго, туку да добијам информации. Гледате каков валкан човек е Добре Величковски штом зборува такви глупости. Не би ја потценил својата жена никогаш во животот.

А, не знам како натаму ќе покажат истрагите. Но, таа нон-стоп беше на врска со Аслан, и со Демир и Петрит. Таа ги обавуваше сите телефонски разговори кој МВР го прислушуваше.

Не, торбешка. Нејзиниот татко претходно беше во полиција. Торбеш, како што вие ги нарекувате Бошњаците, Mакедонец муслиман.

Имаше некоја операција, баш ми кажуваше дека нешто правела. Но, тие знаеја кој тоа го прави, бидејќи овој мене ми нудеше, ако треба и тоа.

И потоа ја снемува?

И сега е таму?

Величковски тврдеше дека Нуиши имал алиби и дека за време на атентатот не бил на тоа место?
Не ги знам јас тие изјави. Јас не велам дека тој го стиснал копчето, само тврдам дека се знае и дека е во групата. И ништо повеќе. А, кој притиснал, таа група знае меѓу себе.

Добри Величкоски тврди дека е барана патна исправа за Осман Ватреш и Слободан Богоевски инсистирал да му се даде за да му се заштити идентитетот. Дали е тоа точно?
Не. Лаже. Не е точно бидејќи јас имам патна исправа со која можам да се движам, ниту е босанска, ниту македонска со која престојував во Скопје.

Величковски вели дека Нуиши бил пуштен по соочување со Вас, откако се увериле дека од оваа трага нема ништо. Што точно се случи?
Јас барав соочување, да му кажам во лице. Директно му кажав дека е во таа група и во сето тоа.

И како реагираше тој?
Почна да вика ,,не, не“. Натаму не ми дадоа ништо да кажам. Не даде овој Чанчар.

Не е, друг зборува.

Ние случајно се сретнавме во Братислава, преку негов познаник. Во една вила во шума каде се состанува мафијата. Потоа дојдов во Скопје.

Да, се’.

Што точно?
Се’. Ти кажав, неговата врска со тој словачки офицер од кој ги барал направите, дека подоцна словачката полиција се’ открила.

Што бараше?

Каде бараше?
Бараше таму во Словачка.

Пред атентатот?
Да, да пред атентатот.

Не, тие тоа го купуваа од војската директно. Сите тие справи доле им ги префрлаат во Скопје. Тие работи многу ги бараа. Тоа и го призна на словачката полиција. Штом излезе од Македонија веднаш го уапсија во Словачка. По 20 дена.

Ништо не спроведуваше, се откажа. Гледаш дека се е закочено, дека ништо не е спроведено.

Што знаете вие за „мерцедесот“ кој Нуиши му го подарил на Претседателот и зошто го сторил тоа?
Да, тоа лично Аслан во Братислава ми го кажа: ,,Ние на онаа мрцина и’ подаривме еден „мерцедес“. Мои луѓе ми кажаа да подарам „мерцедес“. Да збарам “мерцедес“ за Претседателот и јас ,,збарив“.

Да, да. Вели, мене ми предложија луѓе од полиција, од внатрешни, да подарам еден „мерцедес“ од мене.

Во јавноста се споменуваше и некој Албанец кој излегол од Идризово во 1994 г., пред да ја одлежи казната. Каква е неговата улога?

Што знаете за него?

Кој го пуштил?

И каде отиде?

И од таму за Германија?
Тој го предаде Фрчкоски.

Како го предал?

Значи тој е сведокот?
Тој е еден од сведоците.

Како го издал?
Фактички, го обвини.

Го обвини за атентатот?

А како се вика?
Не знам, тоа не знам. Тоа можете Вие таму доле да го проверите. Мислам дека кажав доста работи. Ова досега не го имало никаде. А ќе тераме докрај. Има уште.

Помагаше уште еден човек, се вика Жељко Шаин. И тој помагаше за откривање на атентатот. Има македонски дипломатски пасош. Скопјанец. Има многу луѓе кои не се повлекоа, упорни, не сакаат да се уништи дело што се знае и сите се вклучуваат.

Фрчкоски и други луѓе постојано беа на врска надвор со него. И секогаш му говореа дека не може да дојде во Македонија, дека не е време. Дека има време да чека за да дојде во Македонија. Тој е Албанец.

А, зошто?
Има причина. Знаеш, што сакам да кажам сега на крајот. Јас сум уверен сто насто, и гарантирам дека ќе доживеам суд за тој што го направи атентатот врз Глигоров. Глигоров е голем човек. Да не му го направија атентатот тој немаше да дозволи да се случат овие срања кои се случија.

Не се плашам од ништо. И ова сакам да се објави. Град во кој сакам да одам е Виена, и многу сакам да испијам кафе со мојот пријател Раденко.

Ќе се дознае.        
и       

1. Во првиот дел обележан со црвено по реално би било поднасловот да биде кој е ЛИДЕРОТ на групата која се обиде да изврши атентат и ако и тој и мотивите кои го воделе се одамна познати, а не:,,Кој е мотивот на оваа група да го изврши атентатот?,,. и.........,
2. Сузана Сулејмани, била пеачка. Да, ама нејзината професија кажува кога таа е пејачка. Зошто не е кажано децидно дека секој оперативец или соработник на оперативната служба е тоа што го бара местото- локацијата каде е предметот на работа или обработка и конечно е и тоа од што и сама задача е диктирана и се води согласно условите кои ги диктира индивидуата  која е предмет на обработка или цел на планирана акција, задача...Конечно Сузана Сулејмани е сеуште оперативец во службата но и доста посакувана пеачка во скопските локали.

Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Декември.2008 во 16:47
И додека чекаме да видиме што утре Шврговски ќе каже, дали одлучил по 13 години да се започне кривична постапка за атентатот, обвинителот за атентатот си поднесе оставка.
Јавниот обвинител Ѕвонко Ристески, кој од 2004 го води предметот за атентатот на Глигоров, на 10 ноември до Обвинителството поднел барање за оставка, иако до пред два месеци барал да му се продолжи мандатот...збунетост
Разрешен бил од функцијата по само два дена од поднесувањето на барањето.
За причината и за евентуални притисоци не сакал да коментира...

Изменето од anastea - 01.Декември.2008 во 16:48
Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Декември.2008 во 16:02

“Изнесените искази на сведокот кој тврдеше дека ја направил фотографијата од „автомобилот бомба - ами 6“  се покажаа како невистинити“, рече на денешната прес-конференција државниот јавен обвинител Љупчо Шврговски.

МВР обезбедило доказни средства кои недвосмислено укажуваат дека сведокот не ја направил фотографијата која подоцна беше објавувана во медиумите. Фотографијата била добиена од германскиот турист, професор Хајнц Херпих, кој во тој период престојувал во службена посета на Македонија на покана од свои колеги од МАНУ.  Професорот покрај оваа фотографија имал изработено уште 64 други фотографии од цела Македонија.Дека се работи за оригинална фотографија, како што рече Шврговски, покажува негативот од филмот, кој е евтин, се употребува за турисички цели и никогаш не се продавал во Македонија.

Фотографијата од германскиот професор во оперативата на ДБК стигнала во средината на декември 1995 година. Преку амбасадорот на Македонија во Германија била побарана асистенција и преку нивната Служба за безбедност се обезбедени овие фотографии во оригинал со негативот, со што е утврдено дека фотографиите ги направил германскиот турист.МВР извршило разговор со девет лица, анализа и вештачење на целокупната добиена документација.

“Сведокот тврдеше дека во неврзан разговор дознал оти негов колега вработен во СДБ непосредно пред атентатот купил возило „Ами 6“ со непозната боја за роднина од Алексинац. Ова тврдење беше проверено во два наврата, но продавачите на автомобилот во својот исказ воопшто не го препознаваат лицето кое беше посочено од сведокот како лице кое го купило автомобилот“, рече Шврговски.

Според тврдењата на сведокот, не постои германски турист, туку сведокот по наредба на свој претпоставен го фотографирал местото на настанот, а подоцна филмот за изработка на фотографии го предал на лице вработено во Крим - техника во МВР, кое ги изработило фотографиите и заедно со филмот му го предал на сведокот.

- Ова беше клучно прашање и можеби единствена нитка, која доколку се докажеше ќе сугерираше дека постои навистина барем потајна вмешаност на СДБ во логистицирање при извршување на атентатот, истакна Шврговски и додава дека не се знаат мотивите што го инспирирале сведокот да изнесе невистини и оти за тоа ќе се соочи со последици според законот.

На прашањето зошто не е отворена истрага за атентатот 13 години, Шврговски рече дека тоа не е сторено затоа што нема познат сторител на кривично дело. “Законска обврска на Јавното обвинителство е да продолжи да го истражува атентатот, за што го има ангажирано обвинителот Марко Зврлевски“, рече Шврговски.

Ништо од истрагата...

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Декември.2008 во 17:40
Зарем веруваше дека ќе има ИСТРАГА?газење%20од%20смеење

П.С.

...анастеа, не ти се смеам тебе...се смеам воопшто на ИСТРАГАТА...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Декември.2008 во 20:35
Istragara mora da zavrshi.
Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2008 во 00:52

Реакција на Џаро:голема%20насмевка

Грција го плаќа Фрчко да не бламира

“Фрчко зема пари од јужниот сосед за да ја избламира Македонија за да не влезе во ЕУ и НАТО. Кој ќе прими земја чии државни служби прават атентати врз претседатели. Само фрли црна дамка врз земјава. Јас знам дека тој зима многу пари. Платата професорска не му е доволна, а веќе во политиката нема место за него, па за големи пари реши да ја избламира земјата за да преживее. Сега МВР и Обвинителството треба да го гонат затоа што ги исмејуваше цел месец. Го изманипулира сведокот. Го знам јас сведокот Фиданчо. Фрчко му беше шеф па може да влијае над него и да манипулира со него. Мотивот на Фрчко за лагите кои гинапиша се парите" - вели Џаро, еден ден по објавата на обвинителството дека сведокот на Фрчко лажел.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Декември.2008 во 11:01
Лудило, навистина немам друг коментар: професорот Хајнц Херпих, пензиониран декан на Ликовната академија во Нирнберг, Германија, потврдува дека тој ја направил спорната фотографија на „амито“, но и дека лично му ги дал фотографиите и негативите на тогашниот македонски министер за внатрешни работи.

...и што повеќе да се каже...?!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Декември.2008 во 15:55
Ама во сите лудории има дебела вистина. Фрчко ќе мора сега да си прави заштитен зид. Инаку повеќе од сигурно е дека тој и Црвенковски се нарачателите само да се решат од стариот лисец.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јануари.2009 во 01:24
Третото продолжение на интервјуто од 2002 г. на Босанецот Осман Ватреш

Аслан Нуиши?

А што е со Нуиши?
Нуиши е во операцијата.

Што конкретно?

Кој го смени презимето?

Дали можеби некои групи не сакаат намерно да го актуелизираат атентатот врз Глигоров поради изборите кои не’ очекуваат (н.з. избори 2002 год) ?

Не.

Кога исчезна?
После тоа.

Со кого живееше Сузана?
Со пријател на Аслан.

Како се вика?
Демир.

Каде живееја?

Која е нејзината улога?

И потоа ја снемува?

И сега е таму?

И како реагираше тој?

Не е, друг зборува.

Да, се’.

Што точно?

Што бараше?

Каде бараше?
Бараше таму во Словачка.

Пред атентатот?
Да, да пред атентатот.

Што знаете за него?

Кој го пуштил?

И каде отиде?

И од таму за Германија?
Тој го предаде Фрчкоски.

Како го предал?

Значи тој е сведокот?
Тој е еден од сведоците.

Како го издал?
Фактички, го обвини.

Го обвини за атентатот?

А како се вика?

А, зошто?

Ќе се дознае.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 17>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.