|
Австралија или Канада да се оди? |
Внеси реплика | страница <1 1011121314 27> |
Автор | ||||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
...a , kade tvojot ostroumen vid zabeleza deka jas zboram vo prvo lice ednina?...ili kako shto kazav ,...polniot stomak ti gi poremetuva drugite setila ,...pa si mislish deka gledash ili slushah ,..neshto poinakvo od toa shto e vsushnost? ...inache,...chuvaj mi krevet i mene tamu vo san diego...ili kade vekje,...koga ke se smestish i raskomotish, ...ako ne krevet(kojshto za mene e navistina luksuz,togash barem edno 2 X 2 m2 brishan prostor , ...za da si go ''postelam'' shatorot. ..zatoa shto veruvaj, ne mi e problem da otidam bilo kade kaj shto ke odish i ti , ama ,...sepak , skrzav sum koga se raboti za spienje nekade.
...a ti, momak ,...ako neshto ne ti e jasno vo od mene napishanoto , slobodno pitaj ,pa ke ti nacrtam,..t.e...ke ti objasnam natenane. ...inache , navistina e chudno shto samo na vas dvajca ne vi e jasno nishto, ...ili, mozebi, pa..nadmenosta ili zabludata ne vi dozvoluva da priznaete koga neshto od drug kazano e taka ! ...inache, seta rapravija beshe predizvikana od konstatacijata na Mavramis-ot,..deka minimalniot amerikac so negovite 2000$ ne zivee nishto podobro od ,...minimalniot makedonec so negovite izdashni 165 $ mesechno,...jasno...pri slichni ostanati ''ambientalni'' uslovi i za dvajcata! ...i,seta ''guzva'' nastana od toa,...nemashe nikakvi socijalci i sl....od dvete strani, .. ako nekoj gi spomnal , toa ne sum jas. ...ova ti e voedno odgovor na ona tvoeno prashanje kade ste kazale deka vo makedonija bilo podobro od tamu kaj shto ste,...a, istoto vo sekoj sluchaj ne znachi i deka neshto e polosho ili podobro ,tuku ednostavno...identichno.. ..a od seto toa proizleguva i deka samo trulite bogatashi ziveat dobro,...i na dvete strani, ...izmegju,...nema nishto. ...a za drzenjeto nekade,...mislam deka nekoj malku pogore vekje vi ima neshto kazano,..po kojznae koj pat kazano...samo,...izgleda deka ne si go razbral dobro i nego.
|
||||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||||
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
....изгледа залудно објаснуваш ,мора да им се нацрта среќата од овде па да осетат.... -фиксна плата 5 години..гарантирана по тогашниот просек.И вака тече сликата..читај ја. 1,почнуваш полека да стегаш ремен,наместо 1о дена одмор,одиш прво 7 па пет па секоја втора..и на крај..за мир на душата..ма што ќе одмам,доволно видов. 2,превозот до работа полека го сведуваш на раб,укинуваш месечна преплата за паркинг,се криеш од мутираните пајаци...по некои сокаци...нема брисачи,изгребан браник,скршен ретровизор... 3,излез автобус..т.з. реиз по нивно.30-50 мин.патување до работа(исто како некаде,спомна некој..)ама на само 5-6 километри..не 50.буџет ист,пак не стигнува... 4,нема Кока-Кола за овој викенд.Да,ние овде вода пиеме,била најчиста ,најздрава и посебна...,иако инсталацијата некаде е од азбестни цевки..или алуминиумска легура,стара пола и повеќе век..Важно здрава е..редовно се вршат контроли....!што има пари да трошиме и да се дуеме со КК.,ПЛУС ГРЛО ЌЕ НЕ ФАТИ.Шљокај вода...и ефтина е,затоа и на тревата ја ставаме......ама пак немаме пари за нови чевли..и штедливи сијалици. 5,оставај цигарите,за да можеш на децата да им купиш маргарин..и тоа би,ама нема ефект...дури контра-ефект,ти се бистри разумот и си велиш..си ибавме маме сега..ќе изумреме за леб. 6,утна месецот,нема панталони ,нема кошула...кинески,не италијански..алергични биле..не сме навикнати.И пак нема. 7,одмор,кола,луксузи некои,гости,посети....забави..сето тоа заборави.Не ти треба,ако досега ти требало,не мора веќе.Тоа што се има ПС и интернет не значи дека е луксуз,повеќе е...не мора да кажам потреба,ама ....ќе исплакнеш очи и "ќе прошеташ"... 'ќе се избањаш и сончаш на некоја вип-плажа,ќе посетиш музеј,галерија на слики....ќе влезеш во некој воз и авион..ќе се повозиш...ќе излезеш малку од дома...Ете вака живее денешниов македонец овде. 8,е нема веќе и пиво за оваа слава.ако лани беше од празник до празник,годинава се чува за Велигден.За Божик ..вино!.Адетот е таков.Традицијата е таква... И по се,полека се навикнуваш на ред.Ред во недоглед....! Лажги со опашки се ова..нели?Исто како на запад....! |
||||
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
|
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Брза, не ти се верува или можеби несакаш да веруваш она што го гледаш на сликичките?! Тешко, нели? Најлошо е кога некој човек е во denial!
Искрен да бидам, и мене не ми се верува дека такво нешто може да има во најбогатата и најразвиената економија на планетава. Тоа убаво се виде уште од времето кога ги покажуваа снимците од ураганот Катерина. Помислив дека тоа не е САД, туку некаде во Африка, Сомалија. Да се даде констатација, незначи да се започне расправија.Расправијата може да се започне не од онај кој ја дал истата, туку од онај кој неверува или се обдува да ја оспорува. Очигледно е дека во дебатата го изгубивме фокусот и застранивме. Маѓутоа, осознавме некои интересни работи, за кои, некои од нас несакаат да веруваат дека се такви каки што се. Изменето од Platenik - 04.Јули.2012 во 16:19 |
||||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Луѓето кои се незадоволни од својот живот секогаш имаат идеал во кој веруваат... кои мислат дека го заслужуваат и дека евентуално ќе го реализираат некаде на друго место. Можеби не треба да им го уништуваме тој идеал... оти дури тогаш ќе бидат несреќни без утеха.
|
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
Polar Bear
Сениор Регистриран: 04.Декември.2007 Локација: Канада Статус: Офлајн Поени: 1152 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Точно така. И брза и мамамд се во дефенсив мод, а никој не ги напаѓа. Нема дискусија во таква атмосфера. Брза,
Жал ми е што се чувствуваш така. Не е лесно да бидеш толку фрустриран, а поради објективни или субјективни причини не можеш да направиш промена на подобро, на пример да емигрираш. Не дека мене животот ме третирал секогаш фер, но јас никогаш во МК не се сум се чувствувал толку лошо, напротив уживав во животот и успехот што ги имав таму, а во Канада ми е уште подобро. Ај, се гледаме во Сан Диего. Или во Тајланд. Можеби Скопје. Каде ќе не однесе животот, таму... За подобро, секогаш еден чекор пред неволјите.
Госпожа Мамамд,
Седи си каде што ти е убаво. Ако е тоа во „станчето“ од свекорот, нека биде така, ти најдобро си знаеш каде ти е местото. Туку настрана зимбиљите, олабави го малку „милото на мама“, и пушти го да дише, не само што ќе ги исплашиш американските снаи, и македонските кандидатки ќе избегаат од свекрвата која секој ден го преслишува „милото на мама“ по телефон од Америка. Сепак не можеш да го живееш неговиот живот.
|
||||
Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
|
||||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ооооо Мечко (таа одозгора), стренџеру наш. Очигледно е дека од лонг тајмот надвор ја изгуби смислата за хумор. Значи за да се разбереме, да бидеме фенси, очигледно треба да уфрлиме по некој странцизм а. За жал, имаш право, не вреди да се дискутира со некој кој си живее во свој свет и секоја поинаква дискусија ја доживува како атак. Велите и ти и Меси (Платеник -НЕ) дека не не убедувате, ама и не ги прифаќате нашите аргументи. Велите не не навредувате ама ни кажувате дека сме фрустрирани, дека сме нереализирани. ОК. Јас само кажав и ке повторам, не мора да одиме негде во ПМ за да се замореализираме. Јас не велам дека вам таму не ви е добро. Не велам дека мене туа ми е лошо, ама и не замижувам пред фактот дека на многумина им е лошо и тоа многу. Вие се засекиравте за тие таму-под шаторите, јас си се секирам за нашите тука оти они ми се помили, нивната мака ме допира. ПС-Донт секирација за моето станче од 100тина квадрати “од свекорот“ (ја заборави викендицата), за колата и за платите. Благодарам за советот, ама нема да те послушам. Баш сега си помуабетив со милото на мама. Убава работа тоа скајпот.Морам да го потсетувам од каде е, да не заборави. А и ако одлучи да остане, кога ке стане орел картал од некои 50тина години мама и тато нема да му требаат. Сега е сеуште младо момче, студентче на кое сепак тешко му доаѓа разделбата и работата. Ама ако -нека учи како е надвор, з повеке да ја цени татковината му. А за амриканската снаа -кога ќе добијат статус СНАА тогаш ќе видиме како ќе се однесуваме-или она по нашки или ние по нејзино. И на крај, јас не одам Тајланд, немам пари за толку далеку. Ке одам САМО 7 дена Шпанија и едно 10 дена со прекини те викенд Грција, те викенд Охрид/Струга. А ако дојдеш Скопје, не заборави да се сликаш со спомениците и да поминеш низ триумфалната порта. Бар за “триумфот“ врз мене и Брза. Иииии псс... алал вера за толку успешен “самореализиран“ бизнисмен во странција-имаш време и за на форуми. Овие нашиве кога ќе им се спомне дека нешто сме прочитле на интернет, ни велат со жалење дека тие од многу работа немаат време глава да кренат. Алал вера на таквите од надвор кој ем вртат милиони, ем умеат да се потсетат на расправиите пред селската коперација. Оти форумите се тоа нели-муабет пред селскаа коперација или на клупа во паркот Ај среќен работен ден, одам јас да се прошетам до работа, да испијам кафе со колешките и да прошетам низ чаршијата. Толку знаеме ние од тука, така жвееме-по нашки. Изменето од mamamd - 04.Јули.2012 во 07:28 |
||||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Доста е едукативно. |
||||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Вкупниот надворешен (јавен и приватен) долг се знае точно за секоја земја пединачно. Не се знае колакв е внатрешниот. Се претпоставува дека внатрешниот долг на САД е отприлика 50000 милијарди долари. Според мене тоа е ниска сума. Зошто? Постои едно конзервативно банкарско правило кое вели дека разумните банки треба да се придржуваат на односот 1:7.Тоа значи дека за секој еден вложен долар, банката може да кредитира 7. На секој еден му е многу добро познато дека банките веќе одамна не се разумни во своето делување. |
||||
|
||||
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
mamamd,ми се чини дека некаде овде прочитав дека твоето чедо си го пратила во бел свет... ти се чудам со кој памет,гледаш дека таму било полошо од овдека.... ..ако мисли да остане таму,ќе мора од никаде и сам да купи стан или куќа(така е редот и системот таму),за разлика од тебе која,еве повторно прочитав дека ти ја подариле "старите"...во која заради аманет мораш да живееш во неа!...иначе знаеш како е овде,а ти треба нешто такво,одиш и си купуваш..нема проблем.....!Во готово,кој ќе се матка по шалтери и документи,па камати дупло..вака..кеш. Изменето од zagor - 04.Јули.2012 во 13:50 |
||||
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
||||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
...nishto polesno od toa , tamu da dojdesh do milioncheto potrebno za nekoj poskromen stan ili nekoja kukjarka na ,..krajot na svetot,...mislam,...na drzavata: ..znachi,...ke si vlezesh u nekoja bankichka u nekoe pomalo mesto,...koga se izlezeni na pauza za ruchek bankarite,..( koja ''institucija'', vprochem ne postoi kaj blagoslovenite so srekja makedonci , osven mozebi za drzavnite paraziti,...koishto dodushe ,..tie i non-stop se na pauza)! ...i fino lepo...ke si go zemesh tvoeto milionche,...so zakana kon onie shto se na dieta pa ne odat na pauza ,..... mnogu jasno, ...nikoj ne e budala tek taka da ti go dade! ...i ete ti...vo sekoj sluchaj...sto-posto , ...ke si obezbedish krovche nad glavata! |
||||
||||
brza
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
...ama i better tuka,...po nivnoto !
Sam si prasha , sam si odgovori!E mene da vidish ne mi e neverojatno toa shto tebe ti e. I sega jas tebe ti vikam deka izgleda ne chitash ili ne pazish bash shto sum napishal.A nikade ne sum napishal deka ne veruvam ,duri i samiot sakav da prasham za tie naselbi od prikolki koishto kolkupati sme gi videle po filmovi, tuku ednostavno,deka amerika e i po povrshina i po broj na lugje ,osobeno na lugje od site tipovi, pa se e mozno da ima , nishto chudno ne e toa .Osobeno shto ima i lugje koishto im po''lezi''takviot zivot i ne bi go menjale za nishto pokomotno, A i kazav deka pochudno e shto edna peda lugje na isto tolkava peda zemja, vo srceto na najciviliziraniot i stopanski razvien na site polinja kontinent , ne se sposobni da si go suredat zivotot, i ne mislam na toa deka tie ne mozat zatoa shto ne sakaat ili ne se sposobni , tuku deka vo nivniot sluchaj najkriva za nivnata nesposobnost e nivnata drzava. Ne mi e jasno shto ja zamesha Katrina sega? Zarem ochekuvashe podruga slika od pominat uragan , samo poradi toa shto ne udril sega vo Bangladesh tuku vo....SAD? A konstatacijata ne e za raspravanje samo koga e tochna, a ne i koga nekoj od ''tepka'' ke ja -konstatira.
...ma, ostaj,...najchudno e shto ako nekoj gi prozva tie trojca ,...odma se javuvaat po maximum 15-20 min.,...kako da buljat celo vreme vo monitorot, ...samo ,jas mislam i deka stvarno , buljat , ama zatoa shto izgleda rabotata tamu nekako im e povrzana da se pred monitor i komjuter pa,...nishto poteshko od toa ,..so edno ''dugme'' da si skoknesh i vo bajkovitata ...doma. ...na nepovikano solenje pamet i popuvanje na inaetlivite od stariot kraj !
..a ti vo shto veruvash? ..sigurno vo toa deka bednite vo makedonija se posrekjni otkolku onie vo...kaj tebe? ..ja pa bi rekol obratno deka e ,..t.e., ...toa treba da se prasha nekoj shto tuka edvaj vrzuval dva kraja ,.i kako tamu gi vrzuval...koga otishol !...a vie kako shto kaza Mavramis...ne ste povikani za toa,...izgleda. ...i ne mora da se posrekjni ama ,..so popoln stomak ,..so pokvalitetna hrana .se kladam deka se ! ...a i...a bre koga ke sfatite deka lugjeto tuka ne se zadovolni samo od rzavata,..sekoj si zivee koj kako znae i saka i moze...so ona shto go moze , ...ama , drzavata e dolzna za objektivnite uslovi za zivotot na nejzinite gragjani ! ...mislite samo na gladnite i bednite im prechi toa shto nezinata drzava voopshto ne gi ebe ,...ustvari gi dupi kako shto saka? ...mislish deka samo na bednite gi boli za panagjurot vo centarot na drzavata?..ili za ogradata od 2-3 milioni za nekoj most kojshto vo drugi zemji odamna bi,..''padnal''..i toa bukvalno i namerno . ...ili bednite gi boli shto namesto deceniskite drvja setilotoza miris ke im go ''kine'' setiloto za sluh,... nekoja od bezbroj, edna do druga crkvi ?! ......begajte!...! ...koga bi se pital narodot za takvi raboti,...a ne nekoj dembel od gradonachalnicki lopov,.. koj si go tera svojot bisnis i od javna fotelja so javni narodni pari, ...bidi siguren deka situacijata bi bila mnogu podobra, ..mozebi ne za negoviot stomak ama ..vo sekoj sluchaj ,..dushata ke mu bide pomirna , ...ako vidi deka i nego nekoj neshto go slusha. ...nekoj ednash spomna deka korupcija imalo i tamu, ...a bre,...mene (sega zboram vo prvo lice ednina, ama i ogromen broj se so takvo milsenje)tuka,mozebi, ne bi me zabolelo ako nekoj e korumpiran ..t.e..lopov ,...koga jas bi imal sekoj mesec po 4-5 iljadi ''novi''evra doma,.... ..a ne koga za stotina evra rabotish po 10-12 saati. ( i sega ne mislam na mene )..so se vremeto urachunato za patot shto go pominuvash dodeka ne stignesh tamu nekade,.... srekjen shto voopshto i rabotish. ..i toa,..toa e taka tuka oduvek. ...i ne mozesh sega da se vadish deka ete,...i tamu imalo lugje shto se machele,...ima...zimi ...da ne kazam shto ...deka ima,....ama dali imalo pred nekolku godini,...vo tolkav broj mislam ! |
||||
||||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Потполно сме надвор од темата и затоа нема да одам натаму со оваа дискусија, само можам да кажам дека навистина не знам од каде ти е овој податок кога самите американци знаат дека нивниот вкупен долг се мери во трилиони долари... впрочем не знаат колку трилиони, но со сигурност знаат дека само банковниот долг им е поголем од целиот светски БДП. Долгот само кон Кина им е толква што сега Кина може да ја ничкоса САД без да пукне еден куршум - доволно е само да ги даде на распродажба американските вредносни хартии кои се во нејзина сопственост. Американците знаат дека нема теорија да ги исплатат долговите, но затоа знаат дека вака можат да тераат уште некое време рекетирајќи го светот со својата војска изнудувајќи другите да плаќаат за нивните долгови. П.С. Оноа, за креирање пари "out of thin air" и не доведе до оваа ситуација. На страна што тоа работи с'е додека има редовна продуктивност и економски раст... во спротивно ова води до неминовен колапс, нешто што Америка веќе неколку пати го има доживеано и се спасува само со искупување на банките преку нови пари креирани "out of thin air" и доделени од владата. Јас тука завршувам со муабетов, твојот збор нека биде последен. |
||||
|
||||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ма не го пратив, сам отиде. Јас само му позајмив пари кои морам да признам одма првиот месец ги заработи и ми ги врати Оставам сам да реши дали ќе остане таму, дали ќе оди негде другде или ќе се врати. Што и да реши, ќе добие подршка и помош во рамките на можностите. Но како и да е, вака како студенти децата имаат можност да си заработат по некој денар а и да видат како е во другите системи.Убаво е да видат дека не мора за една обична потврда за редовен ученик да фаќаш 100 врскии дека има земји (макар во нив има многу сиромашни и бездомници) во кои има функционална и експедитивна администрација која не е политизирана. Да видат дека луѓето знаат и друг муабет да праат, а не само кој колку украл, кој што проневерил. Да не мораат како нас вака “самонереализирани“ да им кажуваат другите како е. Зембиљите со ајвар и чувањето деца ако остане таму и ако побара не му бегаат. А за оставениот аманет, богами ќе остане на внуците (ко ќе дојде време) биле тие странски или домашни Ооооо таа пуста готовина некако брзо се троши. |
||||
Внеси реплика | страница <1 1011121314 27> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |