|
Писмени состави,семинарски... |
Внеси реплика | страница <1 9596979899 113> |
Автор | |
Najak
Нов член Регистриран: 02.Септември.2014 Статус: Офлајн Поени: 3 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ако може да ми дадете ако имате состав за Мојата грижа за околината што ме опкружува
|
|
jasjasiirena
Нов член Регистриран: 02.Септември.2014 Статус: Офлајн Поени: 3 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Koga stignaa da vi dadat sostav da pisuvate
|
|
Dekan
Нов член Регистриран: 11.Септември.2014 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
potrebna mi e tema- Objasni go osnovnoto tvrdenje od teorijata na informacijata: da se zivee znaci da se bide dobro informiran
|
|
stefan321
Нов член Регистриран: 18.Октомври.2014 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
mi treba itno pismena na tema :
1. Renesansnite idei(odliki) na Francesko Bokaco, Dante.. 2. Sudbinata na dusite vo pekolot na Dante.. |
|
Krstic
Нов член Регистриран: 19.Октомври.2014 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
guys itno mi trebaat sostavi za
pekolot od dante aligieri, kanconierot od francesko petrarka i dekameron od dzovani bokaco |
|
Иван Зафиров
Нов член Регистриран: 23.Октомври.2014 Статус: Офлајн Поени: 2 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ми требаат две писмени со 280 зборови па нагоре ми требаат за македонски јазик со насловите "Музика-Моја животна инспирација" и "Сонувам за..."
Фала однапред |
|
Иван Зафиров
Нов член Регистриран: 23.Октомври.2014 Статус: Офлајн Поени: 2 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ми требаат две писмени со 280 зборови па нагоре ми требаат за македонски јазик со насловите "Музика-Моја животна инспирација" и "Сонувам за..."
Фала однапред |
|
MartinFox
Нов член Регистриран: 25.Октомври.2014 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Може некој да ми напише есеј на тема Life in the mountains, фала многу, потребно ми е многу :D
|
|
LazyBoy
Нов член Регистриран: 29.Октомври.2014 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Utre imam pismena vezba "Od Knigite ucam za lugeto i za svet"
Brzoo Ako mozete :D |
|
danicad
Нов член Регистриран: 31.Октомври.2014 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
mi treba pomos za pismena na tema humanistickata idea na Solohov vo Sudbinata na covekot
|
|
Bagiiii
Нов член Регистриран: 31.Октомври.2014 Статус: Офлајн Поени: 6 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ќЕ ВЕ молам песната Тешкото ако може во вид на есеј да ми ја раскажете . Однапред ви благодарам Ve molam itno mi e do ponedelnik.
О тешкото! Зурли штом диво ќе писнат, штом тапан ќе грмне со подземен екот - во градиве зошто жал лута ме стиска, во очиве зошто навирува река и зошто ми иде да плачам ко дете, да превијам раце, да прекријам лик - та гризам јас усни, стегам срце клето, да не пушти вик. О тешкото! Старци излегуват еве, на чело им мисла, во очи им влага и првиот чекор по меката трева е мирен и бавен, со задржана тага. Но 'рзнува тапан и писок се крева и молнија светнува во секој глед, и напред се пушта, се стрелка, се слева стегнатиот ред. До старците момци се фаќаат скокум; не издржа срце - сив сокол во клетка, не издржа пламен жив потулен во око, не издржа младост што сака да летне! Се залула оро! Се заврте земја, и чиниш - се корне стресениот век, и околу трпнат ридиштата темни и враќаат ек. И божем се врасло кипнатово оро со исконска сила за земјава наша и во него шуми на реките зборот, и во него рика див ветер и страшен и во него шепнат узреани житја и вечерен мирис се разлева тих, и земјата дише во пролетна ситост со запален здив. И душата, чиниш, на родот мој мачен во тешково оро се уткала сета - век по век што трупал сè попуст и мрачен од крвава болка, од робија клета, век по век што нижел од корава мисла за радосна челад, за слободен свет, од песна - за љубов што гине со пискот ко жерав во лет. О тешкото! Кога во молк да те гледам, на очиве магла ми напаѓа сура, и одеднаш - в бескрај се растега редот и ридја се губат в пустелија штура - и еве кај иде од маглата матна сè сенка до сенка, сè еден до друг - во бескрајно оро син оди по татка, по деда си - внук. Времињата мрачни се нивното поле, и нивната свирка - на прангите ѕвекот, а главите им се наведени доле, и покроце врват - сè чекор по чекор. О времиња, што ве в мрак родот мој минал, кој збор ќе ми најде за вашата стрв? Кој збор ќе ми најде за ужасот зинат над пустош и крв?! Кој број ќе ми каже на лутите рани, на пламнати ноќи, на пеплишта пусти, кој на срце болки ќе изреди збрани, и на очи солзи, и клетви на усти? О тешкото! Синџир ти беше на робја, од калеши моми и невести ред. со врзани раце во плен што ги погнал насилникот клет. О тешкото! Синџир ти беше на робја, дур не стана народ во листена гора, сè дури со јадот од векови собран не поведе бујно, бунтовничко оро! се залула танец низ крвје и огон, и повик се зачу и грмеж во чад - те разнесе сегде бунтовната нога по родниот кат. О тешкото! Сега по нашите села во слобода првпат штом оро ќе сретнам, зар чудно е - солза да потече врела, зар чудно е - жалба јас в срце да сетам?! Од вековно ропство, мој народе, идеш но носиш ти в срце дар златен и пој. Пченицата твоја триж плодна ќе биде, И животот твој! |
|
drvo
Нов член Регистриран: 02.Ноември.2014 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Имам писмена за данте бокачо и петрарка во писмената не треба да има факти треба поетски да опишеме како ги дожуваваме овие пртставници на ренесансата хитно ми е за утре ми треба ако некој може било што да напише ќе ми помогне многу благодарам однапред
|
|
Korkyq
Нов член Регистриран: 04.Ноември.2014 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ми требаат состави за писмена по Македонски јазик за во четврток:
Романтизмот во песната Гарванот од Едгар Алан По Како влијае општеството врз ликовите од романот Клетници Дали убавиот збор може да го промени светот Бездомниците во Клетници Благодарам однапред! Изменето од Korkyq - 04.Ноември.2014 во 19:33 |
|
Bagiiii
Нов член Регистриран: 31.Октомври.2014 Статус: Офлајн Поени: 6 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ve zamoluvam da se potrudete da mi napisete sostav pod naslov LJUBOV VO SRCETO MOE . Odnapred vi se zabagodaruvam mnogu ! Ve molam itno mi e za utre
|
|
Внеси реплика | страница <1 9596979899 113> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |