|
Писмени состави,семинарски... |
Внеси реплика | страница <1 7677787980 113> |
Автор | |||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Азбука за непослушните - Венко АндоновскиТворештвото на Великанот, од неговата рака испишано уште едно ремек-дело, испишани најсовршените страници, е духовна аура во којашто се отсликува интуитивно неговиот имагинарен свет. Врз него паѓа сенката на стварниот свет, маѓепсана игра од загатки и разгатки за тајните на светот, тајните на писмото, универзалната азбука како и отсјајот на мисловниот свет, рефлектираната историја на човештвото, креација на циклус на романи, прутска потрага по изгубеното писмо, јазик, потрага по заборавениот идентитет. Тој дава Божествен благодет и чест за секој кој минува низ страниците на неговите дела... Несомено самото негово творештво ненаметливо му сугерира на неговиот читател, пред сè на уметнички начин, дека македонскиот јазик не е вчерашен, туку древен, исконски, раскошен јазик, дека и самиот е алка од синџирот на медитерански јазици со древна историја и традиција и дека не може да се прочита, ако се чита изолирано од целокупниот културно-историски контекст. Имагинарниот отец Варлаам: „Оној што слепо слуша, слепо ќе го слуша и нечестивиот, оти во слепилото нема да види дали му се јавил Бог, или сатана“. Па, подобро е да се биде непослушен и глаголив: „Оној пак со два јазика и на сатаната може да му каже „не“, со едната половина, а со другата „да“ умее да каже, кога Господ му се јавува“ . Зар е просто возможно да не се воодушевиш на човек како Андоновски? |
|||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|||
Karadafov
Нов член Регистриран: 27.Мај.2013 Статус: Офлајн Поени: 2 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ако може некој да ми напише една писмена на темата "Светот во кој посакувам да живеам".Се разбира ако има слободно време,бидејќи јас сум зафатен за утре ми е писмената,а исто така и утре праам тест математика,и денес праев екстерно по математика така да неам време и ми треба помош ако може некој би му бил многу благодарен. :)
|
|||
Mindy
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Искрена, поискрена здравје Регистриран: 14.Ноември.2005 Локација: United Arab Emirates Статус: Офлајн Поени: 14598 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Види го линкот, може ќе ти помогне да се инспирираш и напишеш нешто
Би го направил светот подобро место за живеење |
|||
|
|||
Valerija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Mozes da iskoristis del od ova: Не попусто големиот германски мајстор на пишаниот збор Гете рекол: "Тој што не може да се приближи до три илјади години живее од денес до утре". Човечкиот живот е чудна приказна. Во него нештата се одвиваат онака како се предодредени. Се редат лица, настани. Секојдневието, мечтите и фантазиите го трасираат текот. Различностите се вплеткуваат, дополнуваат. Светот и животот денес се разликуваат многу од она што биле пред неколку години. Технологијата, науката, медицината од ден на ден напредува со цел да му овозможи на човекот подобар живот и побрз пристап до најпотребните работи. Луѓе трчаат со брзина на светлина, мислиш во неповрат. Како да очекуваат дека бескрајноста ќе им го донесе убавиот крај. Еден се кренал толку високо, мислиш ќе полета,а другиот паднал толку ниско.Живееме во оп-во кое си ги измени своите основи и погледот на светот.Околу нас насекаде војни,убиства,глад,сиромаштија,немоќ.Ситите и големите ги газат гладните и немоќните.Дали некој не може или не сака да го смени тоа? Сите се борат за мир, сакаат мир, декларираат миротворни намери, но сите се подготвуваат за војна, произведуваат оружје, ги развиваат воените сили и системи, дури глобални системи, така ниту географијата повеќе не може да помогне на никого да остане надвор од настаните со кои нема никаква врска ниту пак во нив на било кој начин сака да учествува.Но јас би сакала да живеам во еден свет каде што тревата е зелена, а небото сино.Каде се слушаат само птици како пеат, а цвеќињата се шарени и мирисаат и каде што сите се среќни и еднакви.Што би правеле ние таму?Каков би бил светот, без зло, или без гневни, алчни, пожудни, завидливи, луѓе? Што би правеле ако нема алчни луѓе што го сакаат и грабаат сето богатство само за нив? Си купуваме весник, а во него само убави работи пишува,слушаме на вести само за успеси на другите и се радуваме подеднакво како и тие.Свет каде што нема војни, свет каде што нема терористи кои ги убиваат луѓето по пазари и трговски центри,свет во кој нема гладни и болни, кај што не се експериментира со разни вируси врз луѓе. Дали сме сковани да живееме во еден таков свет, каде што кога ќе купиме весникот или ќе погледниме вести нема да бидеме пресреќни затоа што таму некаде има некој кој страда повеќе од нас.На крај, во светот мора да победи совеста.Дека само во вакво среќно оп-во можеме сите среќно и безгрижно да живееме,да се радуваме и да твориме. Чуден е човечкиот разум. Имаме голем напредок во науката, техниката, културата, а расте и оружјето за самоуништување. Ова е парадоксот на денешницата. Бараме убавина , добиваме самоубијци кои се лишуваат од својот младешки живот. Уште еден парадокс - се гнасиме од нив но сепак се дружиме со нив. Затоа целта на секој поединец , секој здрав човек е да ја пренесува вистината за злото што не демни и се што ќе превземе да биде силно мотивирано од името на човекот и човештвото и на напредокот на човекот. Уживајте во животните радости и бидете сопствени режисери на сопствениот живот кој продолжува со неговиот тек, кој сакале или не некогаш бавно а некогаш пребрзо минува и оди во неповрат! |
|||
|
|||
murdzo
Нов член Регистриран: 03.Јуни.2013 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Па ми треба некој текст,за писмена по македонски јазик,во врска со книгата,насловот е "Книгата е патот кон светлината".ако може некој текст,па да го научам на памет
Благодарам |
|||
slobotka11
Нов член Регистриран: 06.Јуни.2013 Статус: Офлајн Поени: 2 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ми треба некој текст,за писмена по македонски јазик,во врска со
|
|||
kjetemocham
Нов член Регистриран: 06.Јуни.2013 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
zdravo .. mi treba esej za egzistencijalizam .. ako ima nekoj neshto gotovo neka mi daj ako ne neka mi pomozhi kako da go napisham .. pozz
|
|||
slobotka11
Нов член Регистриран: 06.Јуни.2013 Статус: Офлајн Поени: 2 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ми треба некој текст,за писмена по македонски јазик,во врска со апсурдот на 20 век и модернизам
|
|||
Valerija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Modernizam (književnost)Modernizam je književni pravac koji se javlja u drugoj polovici 19. stoljeća. U modernizmu se javljaju nove literarne težnje. Uzroci su zasićenje dotadašnjom književnošću (realizam i naturalizam) i pojava novih ideoloških i filozofskih struja, odnosno razmišljanja. Utemeljitelj je Henri Bergson koji tvrdi da "nesvjesno" u čovjeku uzrok svih pojava. Sredinom 19. stoljeća u europskim književnostima posebice u proznoj produkciji, realizam je vrlo čvrsto ušao u sve pore umjetničkog stvaranja. No, kako to uvijek biva u povijesti književnosti, odmah se pojavljuju i klice novoga, modernijeg. Iste godine, 1857., Gustave Flaubert objavljuje svoj roman Gospođa Bovary i Charles Baudelaire svoju pjesničku zbirku Cvjetovi zla. U književnopovijesnim prikazima Flauberta obično svrstavamo u vrhunce realizma, ali je Baudelaire svakako nagovijestio nov pristup poeziji. Treba imati na umu i činjenicu da je pjesničko stvaralaštvo u duhu realizma gotovo zanemarivo. Analogno tomu, u razdoblju modernizma dominantna je pjesnička produkcija. U to vrijeme slabi dominacija pozitivističke filozofije, a sve više jačaju idealizam i metafizika. Ono "nesvjesno" u čovjeku postaje zanimljivo i filozofiji i umjetnosti. Pojavljuju se misticizam i spirtizam. U modernističkim strujanjima dominantnu poziciju zauzela je francuska književnost. Poezija ovoga vremena zapravo je reakcija na romantičarsku poeziju (Alphonse de Lamartine, Alfred de Vigny, Victor Hugo) koja se kao književna moda ugasila sredinom 19. stoljeća. "Romantika je nebeski i sotonski blagoslov, kojemu dugujemo vječne ožiljke". Ta Baudelairova izreka točno odgovara činjenici da je romantika i na svom umoru stigmatizirala svoje sljedbenike. Oni se protiv nje bune, jer su u njezinoj vlasti. Moderno je pjesništvo deromantizirana romantika (H. Friedrich) Pjesništvo tada dobiva sve češće pridjev moderno. Začetnik te riječi zapravo je sam Baudelaire. "Služi se njome 1859., ispričava se zbog njezine novine, no ona mu je potrebna da se u pustinji velegrada vidi ne samo čovjekova propast, nego i da se nasluti dotad neotkrivena tajanstvena ljepota. To je onaj Baudelairov vlastiti problem, naime, kako da poezija bude moguća u komercijaliziranoj i tehniziranoj civilizaciji." (H. Friedrich) Larpurlartizam je literarni pokret koji promiče Teophile Gautier. On smatra da umjetnost treba biti samoj sebi cilj. Naziv dolazi od fraze l'art pour l'art, što u doslovnom prijevodu znači umjetnost radi umjetnosti. Larpurlartizam poriče društvene osnove i društvene funkcije umjetnosti, a time joj zapravo izmiče osnovni sadržaj. Osnovno je obilježje larpulartističke poezije savršena forma koja je sinonim za ljepotu, zatim impersonalnost i detaljiziranje pjesničkih slika. Parnasovci je naziv za skupinu pjesnika okupljenih oko zbornika pjesama Suvremeni Parnas koji izlazi 1866. Začetnik ovog pokreta je Leconte de Lisle, a uz njega kao izrazite parnasovce valja spomenuti Sullya Prudhommea i Josea Mariju de Herediju. No, u zborniku Suvremeni Parnas svoje pjesme objavljuju i Gautier, Baudelaire, Verlaine. Osnovna obilježja parnasovačke poezije je objektivnost i hladnoća izraza, bezosjećajnost, impersonalnost. I njima je važna forma, izraz je gotovo virtuozan. Charlesa Baudelaira treba izdvojiti isto kao i prethodna dva literarna pravca jer je njegova poezija toliko originalna i individualna da se ne može svrstati u postojeće pjesničke grupe. U isto vrijeme ta originalnost i odmak od dotadađnjih poetskih tokova bili su zapravo otvaranje pjesničkih staza u poeziji - simbolizma, a onda i moderne poezije uopće. Na Budelaira je utjecao Edgar Allan Poe od kojeg preuzima tajnovitost, grozu, tamne slutnje. Pokrenut će estetiku ružnoga, slike velegrada u kojima spaja plinsko svjetlo i večernje nebo, miris cvijeća i smrad katrana. I Baudelaire će njegovati kult forme - često poseže za sonetom koji je visokostiliziran i poetski oblik. Simbolisti će se odmah suprostaviti poetici kakvu su gajili parnasovci, i to ponajprije objektivizmu i hladnoći. Tomu suprostavljanju nagovještaj, tajanstvenost, ne reći do kraja. Tri su velika pjesnika simbolizma: Arthur Rimbaud, Paul Verlaine i Stephane Mallarme. Modernistička dramaDrama sredinom 19. stoljeća doživljava važan zaokret. Napuštaju se velike herojske tragike fabule u dramama, građanstvo i proleterijat zavladat će dramskim pričama, iako će još neka dramska djela nositi oznake romantičarske patetičnosti i besperspektivnosti. Produbljuje se psihološka interpretacija. Mijenja se i scenski prostor. Preteče moderne drame, Norvežanin Henrik Ibsen i Rus Anton Čehov stvaraju ono što bi bila paralela simbolističkoj poeziji - građansku simbolističku dramu. Danski filozof Søren Kierkegaard bio je temeljni poticaj za razvoj Ibsenove dramske tematike sukoba pojedinca s vladajućim društvom, ali i unutarnjih sukoba. U Ibsenovoj dramatici prvi put dolazi do izraza tragika našega vremena koja proizlazi iz razdovjenosti modernog čovjeka, gdje se istina sukobljava s istinom, jedna pravda s drugom pravdom, a ne kao do sada pravda protiv nepravde. Ne bori se čovjek samo protiv vanjskih sila nego se te sile sukobljuju u čovjeku. |
|||
|
|||
Valerija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
EgzistencijalizamFilozofija egzistencije je jedna od orijentacija savremene filozofije. Javlja se u više varijanti: a) Filozofija egzistencije (K. Jaspers i G. Marcel) b) Egzistencijalna filozofija (M. Heidegger) c) Egzistencijalizam (J.P. Sartre, M. Merleau-Ponty, A. Camus) Filozofija egzistencije javila se 30-ih godina prošlog stoljeća, najprije u Njemačkoj. Ona je reakcija na nacionalizam i filozofiju apsoluta, ali i na pozitivizam. Ponovo se čovjek dovodi u središte, polazi od pojedinačne egzistencije i pojedinačnoga iskustva, te nasuprot primatu činjenice ističe primat mogućnosti, a mogućnost uključuje i aspekt nesigurnosti. Preteče filozofije egzistencije su Kierkegaard i Nietzsche – naglašavali vezu filozofije sa pojedinačnom egzistencijom čovjeka. U književnosti tu su Dostojevski i Kafka. Učenje koje se izvodi iz filozofije egzistencije jest egzistencijalizam. Sasvim se udaljuje od teizma i metafizičke svrhovitosti, te bitak (esenciju) traži u postojanju (egzistenciji) i u apsolutnoj slobodi čovjeka pojedinca unutar besmislenog svijeta |
|||
|
|||
Valerija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
EgzistencijalizamEgzistencijalizam |
|||
|
|||
Valerija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
I konkretno za egzistencijalizmot vo knizevnosta: Savremena svetska književnostSavremena svetska književnost obuhvata razdoblje posle drugog svetskog rata. Sva književnost sveta, nastala u posleratnom periodu. Književni isoričari našu epohu nazivaju modernizam.
Dela modernizma se prepoznaju prema sledecim temama: raznolikost temarike
Pojave u savrmenoj knjizevnostiEgzistencijalizam, egzistencija, postojati, opstanak, način življenja. Egzistencijalstvo, Žan Pol Sartr, Simon de Bovoar, Albert Kami. Polaze od pitanja da li egzistencija prethodi esenciji, tj. da li biće prethodi suštini, ili obratno? Kod čoveka egzistencija prethodi esenciji, i zato je on odgovoran za ono što jeste, po egzistencijlistima (uglavnom su ateisti). Dokaz: “Čovek je ono što od sebe čini, njegova sudbina zavisi od njega samog i odgovoran je za ono što jeste. Čvorište teskobe.” Čovek je osudjen da bude slobodan, on sam bira i postavlja vrednosti. Egzistencijalisti ne znaju za ove vrednosti i sami smišljaju svoje zakone! Ciljaju autenticnost, izdvajanje. Dostojevski (vernik): “Kada Bog ne bi postojao, sve bi bilo dozvoljeno”. “U svetu bez iluzija, čovek je stranac” Alber Kami. Otudjen, napušten, upućen sam na sebe, usamljen! Čovek je nesiguran, sumnjičav, trpi opasnost. Egzistencionalna situacija čoveka, iskazuje se recima očaj, teskoba, neprijatnost, briga, dosada, mučnina. Čovek je odgovoran za ono što jeste, čovek pravi izbor. “Mit o Sizifu” Kami, osnovno pitanje, ima li ili nema smisla živeti? Čovek koji nema nadu, ne pripada budućnosti. U svetu bez jasnoće, čovek se oseća strancem! Apsurdno je što svaki dan radimo iste stvari! Sizif je apsurdan junak, nema veće kazne od uzaludnog rada! Ovaj mit je tragičan jer je Sizif svestan svega, svog bezuspešnog
rada tokom čitavog života, svaka sudbina je tragična kada mi sami
postanemo svesni tog monotonog uzaludnog zivota. Sizif nas uči višoj vrednosti, prezire Bogove i podiže kamen! Sama borba dok gura kamen ka vrhu, dovoljna je da ispuni ljudsko srce. Sizifa treba da zamislimo kao SRECNIKA? Kami. Merso – ljudi se postavljaju kao Bog – oni odlučuju o njegovoj smrti. Kami, 1957. Nobelova nagrada, pisao je drame, romane. |
|||
|
|||
darkyzoo
Нов член Регистриран: 29.Ноември.2012 Статус: Офлајн Поени: 3 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ками со „Странецот“ и Бекет со „Чекајќи го Годо“.Поточно ми треба за Апсурдот на овие 2 дела заедно.Ако може некој да ми напише за ова.Благодарам однапред.
|
|||
Valerija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
|
|||
Внеси реплика | страница <1 7677787980 113> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |