IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Образование
  Активни теми Активни теми RSS - Писмени состави,семинарски...
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Писмени состави,семинарски...

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5354555657 113>
Автор
Порака
 Оцена: Оцена на тема: 3 Гласови, Просечно 3,00  Тема Пребарувај Тема Пребарувај  Опции за темата Опции за темата
Elizabeta12345 Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 04.Декември.2012
Статус: Офлајн
Поени: 4
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Elizabeta12345 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2012 во 15:14
Originally posted by Elizabeta12345 Elizabeta12345 напиша:

Ke ve molam ako ima nekoj sostav za ekologija i kniga ? mi treba isto !!!!!!! fala odnapred
Кон врв
kristijan97 Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 06.Декември.2012
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kristijan97 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2012 во 18:51
Originally posted by miSsFreaKy miSsFreaKy напиша:

Јунаците во Илијадата – Ахил наспроти Агамемнон

Илијадата е најсовремената епопеја на сите времиња, за сите народи. Во неа се обработува еден единствен настан – Тројанската војна, односно борбите околу градот Илиј. Илијада претставува бесмртно дело на Хомер каде што гневот на Ахил се провлекува како црвена нишка нишка низ целото дело, од самиот почеток па се до неговиот крај.

Слепиот Хомер пред себе имал мноштво на личности, кои имале една желба и цел, да победат и да се прослават. Тој ја покажува својата величина во сликањето на многу различни карактери, во изнесувањето на нивните добри и лоши страни. Секој карактер во Илијада се одликува со нешто свое, индивидуално.

Двигател на дејството во „Илијада“ е гневот на Ахил. Тој е главен војсководец, јунак на страстите кој оди во крајности. Ахил претставува литерарен лик, создаден од авторот, лик кој има божествени особини – идеали.

Главната причина за тој гнев и таа омраза да се појави кај Ахил е грабнувањето на неговата робинка Брисеида од страна на Агамемнон. Тој е лик во кој покрај храброста се слеле себичноста и неразумноста, а сето тоа е доволно за Ахил да се навреди и да престане да се бори за Ахајците. Сакајќи да ја докаже вистината, за тоа колку е тој важен за нив и дека без негово учество нема да ја добијат борбата. Престојува во бродовите и покрај сите молби да се врати на бојното поле тој не сака да попушти, ги остава Ахајците полека да ја губат борбата. Кога веке Тројанците ќе стигнат и до самите бродови за Ахил не е доволно извинувањето на Агамемнон и молбите од неговиот најдобар пријател Патрокло. За тој повторно да настапи во борба, Партокло земајќи ја облеката и оружјето на Ахил оди во двобој со најголемиот тројански јунак Хектор. На прв поглед Хектор е подисплашен од мислата дека Ахил се вратил во борбата, но потоа гледа дека тоа е Патрокло со Ахиловите алишта дека нема потреба од паника. Сето тоа покажува дека Ахил е оној кој може да даде отпор и да вллее стравопочит кај Тројанците. Двобојот завршува со убисто на Патрокле од страна на Хектор.

Ахил дознава за смртта на својот пријател, тој е прекумерно тажен – оди во крајности. Тој кубе коси, се облекува во тажечка облека... Едвај го разубедуваат таа тага и болка да ја замени со омраза и одмазда кон непријателот. Ахил конечно тргнува да се бори.

На тој свој пат прави ѕверска одмазда, ги убива тројанските војници, а нивните тела ги фрла во реката, та место вода се излевало крв од мртвите тројански војници. Се судира и со Хектор, воден од гневот и желбата за одмазда, поради загубениот пријател и него го убива.

За тоа колку Ахил може да биде гневен и крајно суров покажува мигот и по убивањето на Хектор. Неговиот гнев не се стишува, го врзува за својата двоколка и го влече телото на Хектор седум дена околу градот, и сето тоа предизвикало потресни сцени во Троја.

Силата што конечно ќе го смекне неговото тврдо срце е љубовта кон својот татко, поточно плачот на хекторовиот татко – Пријам, кој го потетува на неговиот сакан татко. Заедно Ахил и Пријам плачат и жалат, војната престанува за одредено време за сите да му одадат почит на Хектор.

Со оплакување на закопот на големиот Хектор се завршува прекрасното дело. Ахил сепак останува феномен како помеѓу луѓето така и помеѓу боговите, а Илијада останува извор на мотиви и карактери, како пример за создавање епска поезија.

Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kristijan97 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2012 во 18:55
ајј некој ако мозе во најскоро време нека ми писе состав за писмена на темите
1.судирот на човечкото и божественото во ахил.... од илијада и
2.зошто гилгамеш не успеал во својата желба да биде бесмртен

однапред ви благодарам
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kristijan97 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2012 во 18:59

однапред ви благодарам
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kristijan97 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2012 во 19:19
Originally posted by kristijan97 kristijan97 напиша:

однапред ви благодарам
Кон врв
andrejivanov Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Поени: 1
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај andrejivanov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2012 во 21:08
Дечки за утре ми треба состав на тема " Универзалната положба на човекот како единка, и неговата судбина." па ако можи нешто набрзина да ми напишите .. Фала однапредд
Кон врв
Marko321 Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 07.Декември.2012
Поени: 2
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko321 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Декември.2012 во 16:20
Ве молам дајтеми некој состав на оваа тема, ми треба за утре. Благодарам однапред!
Кон врв
viktorbosevski Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorbosevski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Декември.2012 во 20:47
Ми треба состав "испреплетени чувства на среќа и радост"
Кон врв
she.q12 Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај she.q12 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2012 во 12:29
Imam eden proekt za MUZICKI GRUPI, mozee da mi pomognete? dokolku nemate nekoi informacii, dajte mi nekoj sovet vo vrska kako da go napraam proektot .. Vi blagodaram odnapred
Кон врв
donk.pii Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 08.Декември.2012
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај donk.pii Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2012 во 12:57
Ovdeka napisete gi vasite sostavi, pesni, esei, napisete gi onie nesta koi sakate da gi spodelite.. Iscedete gi mislite i prenesete gi tuka ...
Napisite dto sakate.. Voedno mozeme da organizirame konkurs, na koja tema sakate, onaka zaradi zabava, i ispratete gi na angelovska_s@yahoo.com , nemora samo sostavi moze da izbereme i nekoja pesna, medjutoa, ne go objavuvajte sostavot/pesnata nikade...
Кон врв
MARTINA G Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 09.Декември.2012
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MARTINA G Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Декември.2012 во 14:46
Zdr mi treba sostav za pismena na tema "Класичните мотиви обновени во ренесансата и класицизмот" vo vovedniot del treba da se kaze nes za renesansata i klasicizmot a potoa treba da se nadovrzat klasicnite motivi od knigite Pekolot,Hamlet,Tartif,i Don Kihot...ako moze nekoj da mi napise Fala vi odnapred :)) :*
Кон врв
Kristijan.n3 Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Поени: 3
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kristijan.n3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Декември.2012 во 17:57
Zdravo .. vtornik pravam pismena po makedonski ako mozi da mi dadete sostav za nekoja od slednite temi ...
- среќа и болка
- пријателство
- настан што предизвика гордост за сопствената личност
- кој дел од македонската историја буди чувство на гордост што сум припадник на овој народ
Кон врв
majstorce62 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Регистриран: 23.Декември.2007
Поени: 4251
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Декември.2012 во 19:25
temite se premnogu licni, kako da ti napisam sostav za tvoite srekja i bolka, tvoeto prijatelstvo, za nastan sto napravil da se cuvstvuvas gord, za del od istorijata... moze da ti napisam sostav zo NOB a i go preferiras karposovoto vostanie...   :)
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
Кон врв
Kristijan.n3 Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Поени: 3
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kristijan.n3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Декември.2012 во 20:39
EPa napisi nesto ako mozis za krusevskata republika ...za makedonskata istorija ...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5354555657 113>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,313 секунди.