|
Писмени состави,семинарски... |
Внеси реплика | страница <1 4748495051 113> |
Автор | |
Орка
Сениор Регистриран: 30.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 44580 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Како не се можело море чоек.
Еве јас пред дваесетина години што направив... Си седнав си ја прочитав,и понатака самото ти иде |
|
ModeL2908
Нов член Регистриран: 13.Ноември.2012 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ми треба 2 состави по теми:
Како Да не Се Загубат Пријателите и Помладите и постарите. ве молам кој може да мќ помогне, од напред фала. |
|
Bile000
Нов член Регистриран: 14.Ноември.2012 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mi treba pomos za pisuvanje na kus dramski dijalog na tema "drugarstvo".
Fala |
|
litlledrimer
Нов член Регистриран: 14.Ноември.2012 Статус: Офлајн Поени: 2 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ми треба состав за писмена по македонски на тема Тешкото од Блаже Коневски темата гласи вака Тешкото оро симбол на маките на народот |
|
litlledrimer
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ми треба за писмена по македонски опис на лик од Сердарот-Неда и Кузман
|
|
џивџив
Нов член Регистриран: 14.Ноември.2012 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Утре правам писмена по македонски јазик,па ако може да ми помогнете околу темата:Младиот човек треба да има визија за животот за да не се загуби пред време.
Ви благодарам однапред. |
|
gonzo
Сениор Мачкозил Регистриран: 04.Декември.2008 Локација: У дневну Статус: Офлајн Поени: 3137 |
Опции за коментарот
Благодарам(3)
|
Сакале да кажат Младиот човек треба да има партиска книшка во животот за да не се загуби пред време... |
|
You have the right to remain silent. Anything you say will be misquoted, then used against you.
|
|
Dumbass
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mi treba itno sostavi za petok (16.11.2012) evegi temite:
1.Pekolot vo vizijata na Dante 2.Svetot na renesansata vo Dekameron 3.Petrarka rodonacalnik na novata evropska lirika ve molam pratetemi na ulav3@hotmail.com FALA ODNAPRET :) |
|
Stefan455
Нов член Регистриран: 14.Ноември.2012 Статус: Офлајн Поени: 3 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Може некој да ми напиши состав за "Пеколот" итно ми треба.Фала однапред
|
|
Dumbass
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
П Е К О Л О Т Пеколот претставува прв дел од големата поемска творба Божествената комедија. Основната инспирација за создавање на оваа поетска творба му дала Беатриче. Меѓутоа, важно значење за нејзиното создавање имало и неговото лично животно и политичко искуство, како и општествено-политичките прилики во Италија, посебно во неговата родна Фиренца, во која одделните партии воделе жестока борба за власт. Иако Данте започнал да ја пишува во Фиренца, конечно нејзиното реализирање ја завршил со прогонство под многу тешки животни услови. Во своите песни до Пеколот Данте ја дал својата визија на пеколот како мрачна, огромна инка што се спушта во средиштето на земјата, центарот на гравитацијата, каде се наоѓа Луцифер- симбол на злото. И сообразниот пекол го поделил на 9 круга кои постепено се стеснуваат. Најтесен бил последниот, што се наоѓал во центарот на земјата. Секој круг го поделил на помали одделни кругови во кои се сместени грешниците, според степенот на направени грешки во животот. Воден од вистинскиот творечки инстинкт, Данте сакал што пореалистично да ги наслика папите- претставници на католичката црква. Сместувањето на папите во пеколот, а не во рајот треба да послужи како показ дека во времето на Данте во очите на средновековниот човек почнал да опаѓа авторитетот на црквата. Во пеколот се наоѓаат елементи на нови сваќања и идеи, спротивни на идеите на средновековието со кои Данте ја превестил ренесансата. Во вториот круг се мачат сладострасниците, зашто телесната љубов христијанската црква ја сметала за грешна. Тој сакал да укаже дека телесната љубов не треба да се презре и казнува, туку таа треба да се почитува. Во Пеколот Данте насликал цела галерија од човечки карактери. При сликањето на ликовите покажал мајсторство на голем и врвен уметник. Во секој лик претставил црти од психологијата на епохата. Широките слики и многубројните ликови целосно го разоткриваат духовниот и материјалниот живот на луѓето во тогашна Фиренца. Една од големите заслуги на Данте е што пејсажот са јавува како поетска инспирација и како објект. Силното и непосредното чуство за природата што се појавло кај него во младите години подоцна силно се зајакнало и почнало да се добива длабочината и да се нијансира под неговото идејно офирмување во целукупното творештво. Сликата на природата најчесто ги зема од родната земја и ги вклопува во описот на пеколот. |
|
Stefan455
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Дечки може некој да ми напише состав за "Измамениот Тофано". Фала однапред
|
|
Stefan455
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Од Џовани Бокачо :D
|
|
Robert Sneze
Нов член Регистриран: 15.Ноември.2012 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ve molam analiza za pesnata vezila za pismena e
|
|
Sukar cavo
Нов член Регистриран: 15.Ноември.2012 Статус: Офлајн Поени: 2 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
mi treba nesto sovet za da napisam esej temata e "dali Treba da se legalizira moznosta isto polovite dvojki da odgleduvat deca" ve molam za pomos ako moze
|
|
Внеси реплика | страница <1 4748495051 113> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |