|
Австралија или Канада да се оди? |
Внеси реплика | страница <1 1516171819 27> |
Автор | ||
d4 b3
Сениор не можам да си дозволам неактуеленпотпис Регистриран: 19.Јуни.2010 Статус: Офлајн Поени: 4384 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
адиос мучачос се вика бе
|
||
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
така е на бугарски... бе,по македонски е чао-с ....бе!. |
||
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
..jas ushte pred dve-tri strani gi raspakuvav kuferite,...i ne odam ni za ziva glava , ...vo nekoja pogolema beda od ...ovaa nashava!
...ama , ne veruvam deka i na nachinot, na koj shto nekoj od vas ''nenadmashenite'' musketari (tek sega gledam deka e prenaduvano toa ime za n vas)... ...so kojshto tolku seriozno da tvrdi deka minimalniot amerikanec , kanagjanec ,...australijanec ...e.t.c....ne zivee nishto podobro od,...makedonskiot ''minimalec''! ...i toa bukvalno taka napishano ! ...pa ushte i nekoj reche +,...kako shto mammamd i babana ziveele tuka, ...ne ziveele 75% od lugjeto ,..kaj niv ! ...shto e za...
|
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ја види курназ, на културен начин ми менува името, те додавки, те надавки Јас не велам дека нема да одам, ама прво ЌЕ обезбедам пензија, да му оставам на другото мило на мама како џепарац за внуците (оние што ЌЕ се родат на домородната територија), а таму како социјалец на црно ЌЕ си чувам внуците (оние што ЌЕ се родат на далечната недомородна територија). Многу ЌЕ, а |
||
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Убаво кажано и од двајцата. Само би дополнил, ако идните мигранти мислат дека парите, ма тие биле и 150000 - 200000 долари годишни примања, ќе им донесат среќа, статус, пријатели.... тогаш грдно се лажат. Односите се градат со години. Овде се почнува, практично од нула. Колку и да звучи стереотипно има многу вистина во она .... среќата со пари не се купува.... Повелете пробајте! Парите се огромен мотивирачки фактор, ама до одредена гранциа. Со Катар и целиот Блиски исток, имаме заедничко само една работа, а тоа е што до пред 100 години сме биле дел од една држава. Отоманската империја. Во се друго се разликуваме како задник и око. Културолошки, религиски, вредносен систем и што уште не?! Јас во такви услови не би можел да гледам фамилија. Да сум сакал, би добил работа и таму. Да живееш изолирано, а бидеш не граѓанин од втор,туку трет ред и да се печеш на 50 степени, не, благодарам. Имав и сеуште имам такви околу мене, кој лебот го вадат таму, значи имаформации од втора рака. Но, луѓето ќе направат се за пари. Колку и ние од Балканот да сме на опашката, сепак сме дел од западната цивилизација. |
||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Аааа, за температурата и печењето ни ние не сме подолу, само што таму се печат за многу пари, а тука за малку. Скопје гори на 45 степени Искрено, ја забегавме бајаги со муабетов, ама нејсе, убаво е кога има дебата и нормално разноумие-та нели оти не чинеше едноумието го напуштивме. Јас од тука, со информации од втора рака, знм само едно дека многумина нашинци таму во “трулиот капитализам“ работат бајаги работи, кои тука ни за жива глава не би ги работеле.Мотив-додека се снајдат да не умрат за глад, а откога ќе се снајдат за да заработат бидејки тие работи таму се платени добро за наше убедување. банален пример- Еден аргат на поле, кај нас добива 500 ден-дневница, значи неполни 10 евра, на месечно ниво би му дошле негде 15 000 ако работи секој ден без одмор. Во соседна Грција и Италија (во која сега е во подем одењето од Македонија- за месец им остануваат чисти 2000 до 3000 евра). кафичи- кај нас се плаќа 300 до 500 ден, па ко ќе одбиеш бензин или такси оти ноќе и не е многу безбедно, излегува дека работат колку да не се дома. Надвор (еве за пр. ќе го земам Јадран- иако се бившојугословенски простори-заработуваат чисти од 700 -1000 евра, плус одмор, плус провод. Е сега да се вратиме, на иселувањето. Факт е дека има и добро стоечи иселеници, кои и не помислуваат да се вратат назад оти децата им се претопиле во тие маси таму и не ја чувствуваат Македонија за своја земја. Не се ни за кривење, таму им е друштвото, таму им е убаво. Муабетот ми е дека најарно е онаму кај што ќе се снајдеш-дома или надвор. Не има секакви, и такви кои тука иако не чини, не си одат, други-иако тука не чини (или им чини), пак одат надвор, да видат, да осетат. Поентата ми е дека, едни одат привремено-тука по ЕУ, а други преку барата. |
||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мамад, кога веќе зборуваме искрено и искрено ќе ти кажам. Од новите генерации мигранти, образовани таму, не познавам ниту еден кој работи како аргат или работи нешто, што таму не би го работел. Многуминаа од тие чекаа додека не им се створи прилика. Но, исто така непознавам некој кој има висока позиција или што би рекле по старокрајски, би дрмал. Средна класа, на која во последно време позицијата се повеќе им се клати. Посебно на оние кои доаѓат во критични години, 45-50+. |
||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
...ete pak,...nekoi ochigledno ili sê ne chitaat od nekoj ili pak ne se potruduvaat da go sfatat toa shto nekoj ke napishe pa meshaat ...shto ne e za meshanje.
..''starata babetina''( ete î shtom ne naviknala na kultura od mene) reche deka nashincite koi ke otidat od tuka , vo pochetokot se nafakjaat svashta da rabotat , ama , samo dodeka ne se potfatat za neshto podobro i po...''chovechko''. ...a, ovoj mi zbori za nekoi si tamu novi generacii na ''nashinci''...ama , shto se obrazovale tamu. |
||
||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јас сум ваму, а вие сте таму. Значи јас сум во Австралија, а нашинците се образувани таму, во Македонија. Зборувам за искуството на моето опкружување или она што сум го видел. Кога господ шеташе по земја, новите мигранти веднаш добиваа социјална помош. Владата организираше неострификација на дипломите, обезбедуваше курсови по англиски јазик и курсеви специјално припремени за профеционалци, курсеви како припремаат CV-ња, како се излегува и презентира на интервју за работа.... Луѓето немораа, наврат нанос да бараат работа по секоја цена. Моежеа да чекаат, а богами сите дочекаа. Тие си знаат како се чувствале и како го поминале времето додека чекале. Сега веќе условите се променети. На новите мигранти обезбедено им е само здравствена помош. Немаат социјално или како овде се вика unemployment benefit. Значи мигрантот сега има две опции. Да има доволно пари за живеење додека не најде работа или да поминат 3 години, после кои се стекнува со право на социјална помош. Социјалната помош се дава на секои две недели. Мислам дека на фамилија со две деца им се собираат помалку од 2000. Кога ќе размислиш дека 1200 ќе отидат на кирија, па додај струја, вода, телефон, греење.... ќе видиш дека ќе им останат толку пари колку да неумрат од глад. Ако не се потклекнеше во првите 3-4 години, тогаш картите ќе се отвореа и луѓето ќе здивнеа. Ќе станеа кредитно способни и ќе можеа да почнат со закуќувањето. Верувам дека тој период сега е двојно подолг. Ако некому состојбата во Македонија му е толку лоша, можеби пак се исплати да жртвува 5-6 години од животот. Белки ќе му тргне, незнам?! Ти Брза, како секој збор да го мериш? Многу си бе пријател селективен, кога бираш на кои зборови ќе реплицираш. Верувам дека кога Поларната Мечка рече дека Мамад и Грандма имаат подобар живот од 3/4 од овдешните, не мислеше во апсолутен износ изразен во долари. Корегирај ме Бела мечко ако грешам, ама мислам дека повеќе мислеше на другите компоненети кој го прават животот исполнет и квалитетен. Пријатели, роднини, најблиски, деловни врски, познанаства, нетворкинг..... Биди уверен дека не продавам демагогија. |
||
|
||
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
..се е могуче,скапо е! ..еееее мој Џеки....Џеки..што ти значи судбина...а што среќа. |
||
|
||
brza
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Kako shto kazav ti pomesha zejtin so ladna voda i dobi...zejtin vo ladna voda, nishto povekje! ( vo konkretniot sluchaj) (Samo)Zdravstvena pomosh reche,...deka ke ima ako nekoj im emigrira ? Pa, za nea tukashnive, i socijalci, mozat samo da sonuvaat ( i da mu se molat na gospod da ne se razbolat),duri so svoite nekolku desetini evra od izdashnata drzavna ''pomosh''a, ne pa i kirija da plakja so nea,za koja shto bukvalno ne bi im stignale ni nekolku ''pomoshi'' a ne pak da pomisli i deka neshto ke moze da kupi i da im stavi vo ustata na decata da kasnat, a ushte pomalku i na nekakvi si smetki da mu stigaat , za ona shto ''crnosvetskiot''...i toa , zamisli ,...nekakov im doshljak,... samo so socijalna pomosh tamu...go moze ! A koeshto tuka ,duri, ni onoj zaposleniot ne go moze , pa makar i prosechna plata da ima! A ti veruvaj deka i ja ne mislev na apsoluten iznos na dolarite , tuku ednostavno na stilot na zivot koj shto go ziveat ( kako shto mozat tamu i kako shto se moze tuka) tie 75 % tamu i ''starata'' i babata vamu ! Koj be ke pomisli deka ciganite se nesrekjni vo shutka, koga ke gi vidi navecher,i bez nekoj poseben povod, kako se rashtrkani i razigrani naokolu? Ke si pomisli deka od niv nema posrekjni,taka i so ovie dveve nashi ''babi'' tuka. ...samo nekoj tret,kojshto podolgo bi gi posmatral nashive ''egzemplari'' i onie 75% vo crniot svet,bi mozel da proceni kako bi sakal i samiot toj da zivee, dali po nashki ili kako onie 75-te ...tamu nekade. Ama, po tvoevo chovek zakluchuva deka tamoshnite ne mozat da imaat (niti imaat ispolnet i kvaliteten zivot), ni prijateli ,rodnini,delovni vrski i....i shto vekje drugo nabroja . Sepak , te razbirsm , ti zboruvash za onie shto i koga se ''zreli'' lugje, ne mozesh lesno da im ja presechesh papochnata vrvca so nivnata tatkoviha, e pa , togash takvite i ne zasluzuvaat ni da vkusat podobar zivot od toj shto im go ovozmozuva placentata na nivnata ....majkovina ! P.s , ne sum ni prv ni posleden shto toa go pravi , duri i pomalku od nekoi koishto samo za ''eden'' zbor ke se fatat. Изменето од brza - 09.Јули.2012 во 14:05 |
||
||
zagor
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
.......не,не одам таму каде што кучињата живеат подобро него ли луѓето ..овде. |
||
|
||
brza
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Веројатно помисливте и на овие кучешки животи? |
||
|
||
Внеси реплика | страница <1 1516171819 27> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |