IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Македонци ширум светот
  Активни теми Активни теми RSS - Австралија или Канада да се оди?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Австралија или Канада да се оди?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 27>
Автор
Порака
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2012 во 03:03
Брза,

Никој од моите, соборци мускетари, нерече дека стандардот на живење во Македонија е подобар во споредба со прекуокеанските земји. Тоа би било најголема глупост. Кога би било така, Македонија би била Канада, Австралија, Америка и Енглеска...., ама не е!

Овде се дискутира за тоа, како овде се живее, и што идните, потенцијални мигранти можат да очекуваат.

Поентата е дека 50000 долари годишна плата нема да те направат ништо посрекен, отколку просечните 6000 евра во Македонија. Ние ти велиме, не, нема да те направат. Па сега секој сам нека си одлучува, сам треба да процени да ли е вредно да се превземе тој ризик. Македонија не е Авганистан или Сомалија, па луѓето се приморани по секоја цена да пловат по океани, па дури и пливаат, не само да се прехрант, туку спасат жива глава.

Не сум тој што купува дома, но ако те интереисра еве некои цени на основни продукти:

Дузина јајца - 3-6 долари
Леб - 2-4 долари
Млеко 1,3 - 2,9 долари за литар
бело пилешко - 9 долари по кило
црвено месо - 16-40долари за кило
сувомеснато - од 20-40 долари за кило
кока кола - 2,9 доалри за 2литра
вино - 5 долари(киселина), реалтвно добро 10+
пиво - кутија од 24 330мл од 28-52 долари
жестоки пијалоци - 750мл од 40-60 долари
домашен македонски ајвар - 6-6,5 долари
бело сирење - 14 (за пита не за јадење) подобри од 18-24 долари за кило

Отоплувањето е скоро исто како и струјата, а за другите издатоци, како градинки, школарини, транспорт, куќи и станови, стамбени кредити, кирии, финансиите и задолженоста...веќе зборувавме.

Ајде нема да зборвуаме за Азербеџан, тие лежеле на нафта. Поентата небеше дали лежат или не, туку каков однос имаат према архитектурата, уметноста, урбаното планирање.... Патем и Австралија лежи на неисцрпни рудни богатства, ама немаат таков однос кон нештата како Азерите.

Не сум баш сигурен каде ќе и беше крајот на Австралија, ако небеше богата со рудни богатства?! Вкупониот надворешен долг изнесува 1трилион долари, толку колку и БДП. Значи 100%! Македонскиот оди кон 50%, со други зборови има доволно простор за дополнителни задолжувања.

@Емил

Не го пратам ДЦ Јунајтед, многу е далеку. Јас го пратам Melbourne Victory.

Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2012 во 03:40
Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Не сум баш сигурен каде ќе и беше крајот на Австралија, ако небеше богата со рудни богатства?! Вкупониот надворешен долг изнесува 1трилион долари, толку колку и БДП. Значи 100%! Македонскиот оди кон 50%, со други зборови има доволно простор за дополнителни задолжувања.

Македонскиот е некаде меѓу 25 и 30% (половина од оноа што си напишал) што е еден од најмалите меѓу европските држави. На Балканот само Бугарија има помал долг од нас. Тврдењата на СДСМ дека Македонија е пропадната во катастрофални долгови не е ништо друго освен неоснована
опозицијска пропаганда.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2012 во 05:19
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Не сум баш сигурен каде ќе и беше крајот на Австралија, ако небеше богата со рудни богатства?! Вкупониот надворешен долг изнесува 1трилион долари, толку колку и БДП. Значи 100%! <font ="Apple-style-span" color="#FF0000">Македонскиот оди кон 50%, со други зборови има доволно простор за дополнителни задолжувања.

<font ="Apple-style-span" color="#FF0000">Македонскиот е некаде меѓу 25 и 30% (половина од оноа што си напишал) што е еден од најмалите меѓу европските држави. На Балканот само Бугарија има помал долг од нас. Тврдењата на СДСМ дека Македонија е пропадната во катастрофални долгови не е ништо друго освен неоснована
опозицијска пропаганда.

Зависи според кој паритет го мериш. PPP ili exchange rate. Првиот ги мери сите производи и улуги во матичната земја по американски цени за исти или слични производи и услуги. Колку земјата е поразвиена, толку помалку има разлика во цените во споредба со американските. Вториот е пореален.

Според првиот МКД има 19 милјарди БДП, а според другиот безмалку 10.
Со најновото задолжвуање македонскиот долг, според медиумите, изнесува 4,9 милијарди долари. Тука е разликата во процентите.

Бугарскиот БДП е 49 милијарди, а долгот е исто така 49 милијарди, по истата методологија.

Словенија која важеше за пример и сеуште се прикажува како success story има екстерен долг од над 30милијарди долари. Словенија има скоро ист број на население како и Македонија. Долгот по глава на жител лесно може да се пресмета.

Точно е тоа дека МКД е една од најниско задолжените земји. Но, почнуваме да ги пратиме светските трендови, забрзано.

Велам, ако МКД се задолжи исто како и Словенија, верувам дека нема да има една педа од нејзината територија што нема да биде изградена. Ни фалат само 25 милијарди долари. Тоа е двапати повеќе од она што Кипар го бара само како за санација на нивниот финансиски систем.

Гордо Македонци, со самодоверба и знаење се’ се постигнува.

Изменето од Platenik - 02.Јули.2012 во 05:29
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2012 во 05:40
Јас само ги пренесувам податоците кои неодамна беа објавени од неколку меѓународни банки, како и од магазинот "Економист". Ако грешат тие тогаш грешам и јас.

Изменето од Messenger - 02.Јули.2012 во 06:01
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2012 во 07:01
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Јас само ги пренесувам податоците кои неодамна беа објавени од неколку меѓународни банки, како и од магазинот "Економист". Ако грешат тие тогаш грешам и јас.

Јавниот долг не е исто што и вкупниот надворешен долг.

Јавниот долг ги претставува вкупните задолжувања намалени за отплатите по истите, на админстрацијата, деноминирани во домашна валута.

Вкупниот надворешен долг пак преставува збир од приватниот и јавниот делог кој треба да им се исплати на странски доверители, во странска валута.

Тука ситуацијата е многу полоша.

Вкупен надворешен долг:

Грција: 583 милиарди
Србија: 32 милиарди
Словенија: 61 милиарди упс, сум згрешил за Словенија, преходно реков 30
Хрватска: 66 милиарди
Црна Гора: 1,2 милиарди
Босна: 10,5 милиарди
Италија: 2700 милиарди
Шпанија: 2600 милиарди
САД: 15000+ милиарди
Австралија: 1400 милиарди
Канада: 1200 милиарди

After all, it's just money!

Изменето од Platenik - 02.Јули.2012 во 07:08

Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2012 во 17:25

Цитирај Брза,
Поентата е дека 50000 долари годишна плата нема да те направат ништо посрекен, отколку просечните 6000 евра во Македонија. Ние ти велиме, не, нема да те направат.

....................
Отоплувањето е скоро исто како и струјата, ...........
Азербеџан,..................

M'artanjan!

Ne znam od kaj gi crpish tie podatoci ama ,ova za 6000 evra (godishen) prosek tuka, ti e totalna utka! Kolku i da se napregash ,tuka prosechno ne mozesh da izrachunash ni 4000 evra, i toa sprema oficijalnata drzavna statistika ,koja shto e , da mi prostish ama, mnogu e poduena,be! Vo stvarnosta , prosekot ne e ni 200 evra. Ako ne veruvash ,koga ke dojdesh,prebroj gi site vo zemjava koishto zimaat minimalen od 131 evro + site onie koishto imaat plata pod  tie 330 (drzavni)evra, pa mozebi i ke se razuverish.
 A za Azerbejdan i Baku? Pa, kako shto rekov, toj ,a i kako i site drugi sega ''brzo rastechki" ekonomii pochnuva od,takorechi, nula ,pa shto drugo bi pravele  otkolku toa shto denes e najmoderno i nevideno dosega vo  taa oblast? ( ne mislam na aazerbejdjan kako brzorastechka ekononija).Pogotovo shto ovie , shto imaat  pari , ko plevel , pa ako nemozat na drug nachin kako Azerbejdjan , Dubai i  drugi se istaknuvaat na toj nachin. Shto imal Azerbejdjan pred , da recheme pred deset godini  od arhitektura? Zarem treba cel Sidnej ili Melburn da go srushat i ete , za da ti bidesh zadovolen , da pravat dvokilometarska i druga nevidena arhitektura  dosegaNemoj samo da mi kazuvash za ekoloshki i energetski 'niski'' zgradi i sl. toa se podrazbira .
 A i cenine shto si gi izlozil, gledam deka se mnogu poskapi od ovdeshnive  ama pazi...vikam deka se mnogu poskapi ,a ne deka se mnogupati poskapi, kakva shto e razlikata vo prosechnite plati tamu i vamu !
-p.s _sega vidov ! I gledam deka vikash mesechnata smetka za struja i toplenje ti e ista?! E pa, da ti kazam deka jas plakjam mesechno  3 pati povekje za parno otkolku za struja i toa 12 meseci plakjam tolku za parno ! I toa za isto tolku struja kolku shto i ti vikash deka troshish, mozebi malku pomalku jas .

A, tvojon ortak Ma(v)ramis, navistina ponekogash znae da iznenadi i toa ,...na smeshen nachin,ama ako ne mu shkodi  premnogu ''kachuvanje''na  mechkine togash,
=====================================================================================

....najverojtano ima nekoja karika vo negoviot (genski)  lanec od onie

Marx Brothersнамигнување

,...ili vo najmala raka ,dvajcata  se  granchinja od istoto steblo so  eden ,.

Jerry Seinfeld голема насмевка

.
...zatoa , eve  da napravime ushte eden experiment ,...onoj ''plaviot''  ne mi izleze bash  uspeshnoтага,...t.e...logichnoголема насмевка , pa se nadevam deka ovoj ke ...(m(ni uspee.( ama pa , se tesham shto tuka ni e   Matos -ot ,pa toj ke mi ja oceni logichnosta pak i deka ovojpat ,se nadevam,ke go pomine negovoto sitoнамигнување).

...znachi vaka:...neka mu kaze na Matos , da najde tamu nekoj americhki siromah ,...so negovite mizerni 30 000$ godishno, i ke napravime razmena so nekoj od nashive siromashni koishto raspolagaat so duri 165 (i so bukvi: stosheeeset i pet)$ !!

...t.e...eve , jas ke se zrtvuvam i ke bidam makedonskiot siromashen koj shto otishol  vo amerika,да a amerikanskiot ke vi dojde tuka,...za eden mesec neka bide!

...znachi,...eve da rachuname kako jas imam mesechen bilans tuka:

...kirija nema ,...ni jas tamu ni toj tuka da plakja,...ama , se drugo ke si plakjame sami,

...jas so negoviteprosechni  2500 $ (americhki!),...a toj so moite Makedonski) 165$,...mesechno, jasno!

...eve , jas shto plakjam sekoj mesec:
-smetki=se vkupno okolu 9-10 000 den ...iliti okolu 200$ ! pa , sega neka vidi on  shto ke pravi so makedonskite 165$ minimlaec!

...za tamu , ne znam ,
...ama , ochekuvam site smetki,...da ne bidat pomlku od 2 500 $...za da bidam ,...t.e...ne bidam nishto podobar od amerikanecot vo...makedonija!...kako shto so ne bash odushevenost,ni objasnuva m'a(v)ramis)

...samo, nemoj ziti da mi rachunash 400-800$ za nekoi si smetki za liftovi i odrzuvanje na  bazeni, parkinzi i..metro linii,
...valjda  tamu ke moze da se najde nekoj popristoen krov nad glava i bez tie od zivotna vaznost potrebni raboti.

i da se razbereme,...teoretski jas treba da rabotam za tie 2-2.5 iljadi $ , kako shto i amerikanecot treba da gi  zaraboti negovite 165$,...shto znachi,...ne ni trebaat ni gradinki ni dadilki od 1500$ mene ,..i od 30-tina $ na nego vo makedonija.

...inache ,..shto bi ni pravele zenite  , shtom ne zarabotuvaat?
...nema valjda da gi pushtime da si gi ladaat vo nekoja bavchata od nekoe ebano kafule ,..barem tuka se,..ebani ,dodushe!

...p.s...ako sakate i kirija da plakjame ,...togash eve , amerikanecot ke moze da si najde nekoja popristojna shup***ka vo nekoj suburban na skopje za,..ne mnogu,..samo mozebi,...100 -tina evra!

...ama , se nadevam deka isto takov luksuz ke mi najde i mene matos za ne povekje od,...300-400 evra!...ne sakam bazen i  posluga ,...da znae na vreme ,..inache toj ke doplakja se shto e iznad  toa !

ajde,...najdete nekoj siromashen amerikanec  so koj ke se smenime na mesec dva,...pa i na decenija dve,...pa i ....''do kraj''!намигнување

Изменето од brza - 02.Јули.2012 во 17:29
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Polar Bear Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Декември.2007
Локација: Канада
Поени: 1152
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Polar Bear Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2012 во 20:48
Брза, си земам за слобода да претпоставам дека никогаш не си бил во Америка. Или си бил на недела-две на гости? Како тогаш знаеш како се живее на граница на сиромаштија таму? Верувај ни ТИ НЕ САКАШ ДА БИДЕШ АМЕРИКАНЕЦ СО 30000 ДОЛАРИ ГОДИШНА ПЛАТА - ти објаснив веќе дека тоа се некои 2000 долари месечно нето, после давачките кон државата и задолжителни осигурувања. Никакво здравствено - се, ама баш се плаќаш, ако имаш. Погледни го графиконот, 30% од американците живеат со помалку од тие 30000. Тоа не е минималец (далеку е над тоа), и не ти е загарантиран. Месинџерот ти објасни дека 20% од населението е на купони за храна - што ќе рече дека не може да сврзе крај со крај и да го избалансира месецот. Немој да давиш со детални сметки (Црна Гуја). Тие луѓе не живеат во пристоен стан - тоа се обично социјални сместувања, немаат никаков имот, и се убиени у појам како луѓе - многу повеќе од било кој македонец (за тебе ич да не збориме).  

Македонците кога есапат плата, често равенството напола го оставаат. (Ми текнува на една чистачка на работа во МК многу одамна, која секој ден ме давеше дека платата и е половина од мојата, дека едвај може да се прехрани, бла, бла - кога во муабет ми кажа дека има викендица во Црна Гора - не сакам да мислам колку таа вреди сега. Излезе дека имаат земја, ја работат и така прават пари.)

Кажи ми како некој живее со 165 долари месечно во МК? Каде живее? Во сопствен стан, куќа? Плаќа парно 200 долари? Од каде му се парите? Што јаде? НЕ верувам дека на таков банките му даваат кредит. Можеби му помагаат родителите, или живее кај нив. Или мува нешто на црно. Или не плаќа струја, вода, греење (краде дрва), а државата го толерира. Или сади пиперки и патлиџани во дворот. Или чува кокошки, свињи, кози... Но тоа не се веќе 165 долари. Пробај да излезеш на улица со 165 долари во џебот (цела фамилија), да најдеш било какво сместување и да се прехраниш и да се облечеш. Без помош од страна. Во Америка луѓето се сами, посами од што можеш да замислиш. 20% од американците не можат да го направат тоа без помош од државата. Тоа ти се првите четири столпчиња на графиконот. Македонија не може да се спореди со Америка, тешко е, но извини, ама не гледам ни толку голи, гладни, ниту толку фамилии на улица во МК. Повеќе сакам да бидам во МК и да чувам кокошки ако треба, отколку американец заглавен на 50000 годишно (без можност да мрдне напред), ич да не збориме за социјална помош.  

Изменето од Polar Bear - 02.Јули.2012 во 21:04
Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2012 во 23:17
Кој е процентот на луѓето без чатија на глава или оние кои живеат во караван приколки? Ајде Меси, ти си на потег.

Точно така Мече, семејството во МК е битна заштитна мрежа.

Брза,

Не сите згради имаат, домар, базен, сала за вежбање.... всушност многу малку ги имаат тиe facilities. Меѓутоа ако си газда на станот сакаш нејќеш мора да си ги плаќаш тие така наречени body corporate. Тоа ти е part and parcel од купордодажниот договор.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2012 во 23:34
M'avramis,...da ve slusha nekoj vonzemjanin vas dvajca ''amerikanci'' , ke pomisli deka zborite za nekoja zemja od ...subsaharska afrika,

...ama , koga ke dojde tuka  vonzemjaninot, ke vidi deka toj ''bednik'' go ima na sekoe kjoshe na planetava ,...ili  moze da go ima za samo nekolku chasa!

...pa dobro togash , ete amerikanecot vo par...pardon , makedonija,  ke si gleda piperki, parlidjani i ke mu kokodakaat kokoshki ako ne kljukaat naokolu,... dodeka uziva  tuka  so negovite  165 $,
...dodeka jas kutriot,...ke se dosaduvam so onie 2000...bidejki, neli,...vo amerika ne e rashiren bash crniot pazar,...kako shto e kaj snaodlivite makedonci.

a be ajde begaj,...ne razbirash voopshto shto ti zborat , tuku mi zborish za nekoi osiguruvanja , krediti i shto ja znam ,..kako da makedonecov e imun od tie raboti.

...kako i da e,...so 165 $ moze nekako da se prezivee , ama ako ne plakjash  struja  parno i sl....i imash sopstven krov nad glava....a so 2X 165 duri ke  mozesh i struja da  plakjash,

...ke se lishuvash od mnogu obichni raboti ama , nekako ke vrzesh  kraj so kraj.

a deka so 2 X 2000 $ istoto toa i tamu ke go uzivam e prosto...smeshno be!

...amerika ne e samo najgolemite gradovi,...najmalku dve tretini  od amerikancite  ziveat  vo pomali mesta ,...vo koishto ne veruvam deka  so dve iljadi ne mozat kojznae kolku da napravat za ...podobar zivot...barem podobar od onoj na ...minimalniot makedonec.

p.s...ti chestitam na standardot,...ochigledno ti e visok ...i za americhki i kanadski priliki,...shtom  pretpochitash tuka vo makedonija da odgleduvash kokoshki otkolku tamu da ''r'mbash'' za samo 50 000$ !

....osobeno ako mislish na cela farma so kokoshki,...moze i vo pravo bi bil.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2012 во 23:59

Кој е процентот на луѓето без чатија на глава или оние кои живеат во караван приколки? Ајде Меси, ти си на потег.

Точно така Мече, семејството во МК е битна заштитна мрежа.

Брза,

Не сите згради имаат, домар, базен, сала за вежбање.... всушност многу малку ги имаат тиe facilities. Меѓутоа ако си газда на станот сакаш нејќеш мора да си ги плаќаш тие така наречени body corporate. Тоа ти е part and parcel од купордодажниот договор.
..

...a be , slushajki ve chovek ke zakluchi deka vo amerika nikoj nema sopstven dom, ....ni poluksuzni niti pak nekoi poskromni...koishto i tie za makedonski uslovi i ne se bash tolku skromni !

...i zarem za nekoj skromen americhki stan ili kukja,...se plakja tolku kolku shto ovie kazuvaat,...i toa ne na mesta ''i centar''  tuku,...sosema nekade podaleku,...ne mora duri i vo blizina na nekoj od golemite gradovi.

...site ste zapnale za njujork , chikago l.a...boston...i sl....ili onoj za melburn i sidnej....

..a toa deka semejstvoto vo makedonija e od tipot na italijanskite na sicilija,...toa e za  golema diskusija .

...a , i shto ja boli drzavata  dali nekoj ti pomaga i kako,...nejzina rabota e da ti obezbedi standard koj shto mu lichi na eden chovek,..a ne ,..kucheshki,..

kojshto im toj  e sigurno podar   vo amerika
..od onoj na lugjeto vo...makedonija !
Кон врв
Polar Bear Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Декември.2007
Локација: Канада
Поени: 1152
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Polar Bear Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2012 во 00:13
Брза, ти не дочитуваш или имаш проблеми со концентрацијата? Оваа дискусија ми личи на „луд јебе збуњенога“. Од кај пак сега излегоа 2х165? Пак мутиш со равенството, како мнозинството македонци. Тие 2000 долари (или 30000) се за цела фамилија, некогаш двајца работат да ги донесат, читај што ти пишува на графиконот (хаусхолд -  значи тоа тоа се парите што влегуваат под еден кров - ако го има воопшто). Со 2 х 30000 веќе си подобар од 50% американци, 50000 по хаусхолд е половината. Енд бе кеарфул уот ју уиш фор - со двеилјадите американски за месец, за цела фамилија може да посакаш да се вратиш кај кокошките на 15-ти во месецот. Ако успееш да заштедиш по 2000 долари за карта по член на семејството.

Не знам зошто воопшто правиме муабет за социјала. Ниту се социјалците од МК кандидати за иселување (кој ќе ги пушти да му бидат на терет?), ниту пак потенцијалните иселеници од МК се кандидати за социјалци во Канада, Австралија или САД.

Туку, гледам дека имаш многу добра представа за развиениот свет без да излезеш од МК, дури подобра од луѓето кои живеат во ПМ и барем исто како тебе знаат како се живее во МК. Не би било лошо малку да прошеташ и да си ги провериш ставовите, после една година на 30000 (или 50000) нема да идеализираш толку.

Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2012 во 01:00

Тоа е еден од поголемите проблеми со кои државата не знае како да се справи, па се прави дека не постои...

...Во последниве десетина години израснаа цели градови од приколки и шатори (почнаа и шатори!). Проблемот е што овие импровизирани градови немаат никаква инфраструктура од водовод, канализација, прописна електрична мрежа... децата се далеку од училиштата, па добар дел ниту одат на настава.

Жива мизерија... тоа не се споредува ниту со Шутка бидејќи оваа за нив претставува прописна  градска населба во Скопје. Оние  makeshift градови се американска верзија на бразилските и мексикансите дивоградби во кои илегално живеат стотици иљади луѓе.

Не знам дали во Македонија има некаква таква паралела... импровизиран град од шатори ! Единствено што се сеќавам на нешто слично беше оноа прифатилиште за  албанските избеглици од Косово. Инаку циганските заселби во македонските  градови се  ГРАДОВИ за  американските  импровизирани  живеалишта во пустите периферии често пати одалечени десетици километри од цивилизацијата.

Прв пат кога се сочив со нив мислев дека се некакви летни кампови. Кога ми рекоа дека тоа се стални живеалишта за милиони американци... не можев да поверувам. тага

Изменето од Messenger - 03.Јули.2012 во 02:23
Кон врв
d4 b3 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

не можам да си дозволам неактуеленпотпис

Регистриран: 19.Јуни.2010
Поени: 4384
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај d4 b3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2012 во 01:03
стави слика бе
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2012 во 01:09

Вкупниот надворешен долг пак преставува збир од приватниот и јавниот делог кој треба да им се исплати на странски доверители, во странска валута.

Знам што е вкупен долг на државата, ама за тоа може само да се претпоставува... бидејќи никогаш не се знае колкав е... тага

Пред некое време за  ова дискутиравме со Македон... човекот, додека самиот не провери, не веруваше дека САД, според конзервативните проценки,  има вкупен долг поголем отколку вкупниот БДП на целиот свет !
Бидејќи така стојат работите со вкупните долгови и бидејќи за нив може само да се претпоставува, затоа јас коментирав за јавниот долг. Тој може да се пресмета и да се спореди.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 27>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,265 секунди.