IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Македонци ширум светот
  Активни теми Активни теми RSS - Австралија или Канада да се оди?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Австралија или Канада да се оди?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 27>
Автор
Порака
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јули.2012 во 07:01
Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Да продолжам со цените на јајцата и останатите necessities?

продолжи . Ме интересира цената на алкохолот во Австралија .
Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јули.2012 во 10:48
Море Емилчо, алкохолот не е nesessity!
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јули.2012 во 11:06
Нас балканциве не интресира ракијата ,салатата и некоја згодна женица . Летово плажот ,зимата свинско и вино . Нормално дека и фудбал . 

Кажи ми колку плаќаш за да ги гледаш  натпреварите на ДС Јунајтед ?
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јули.2012 во 13:32
Леле ама го сардисавте Брза, од 3 страни пусија му направивтеизненадување ама тој не се дава, се брани нема што.
И што ми беше муабетотзбунетост, аааааааааааа  пак генерализирате, некако како да ставате равенство на нашето со вашето.
Меси вели-Никој не те прашува, ќе плаќаш оќеш /неќеш.
Море Меси, ќе плаќаш оти за тоа што го плаќаш добиваш услуга, ама услуга.Ако не, има да ти платат тие тебе отштета има да го репнат да се чеша кај што не го јаде.
Е ај сега кажи ми ти логика, ти ќе плаќаш а не добиваш услуга ко што ни се случува нам со парното. Не можам да се откажам, а не ме грее топлофикација. Мене (а и на бајаги народ) парно ми треба после 17 часот, а они во 21 го исклучуваат. Зошто не греат 24 часа па јас да си плаќам кога ќе трошам. Регулаторна вели МОРА да стават индивидуални мерачи за секој стан, Топлификација вели титово НЕ-Демек не ја признава одлуката на “овој суд““

Што бидува таму кај вас ако некој не почитува одлуки-Плаќа оќеш /неќешзбунетост
Платеник
Човечки е секој да бара место онаму кај што познава некого за лошо за арно па така и нашинцине одат Мелбурн или Сиднеј кај што има голема концентрација на нашинци.Ова што го кажуваш се поклопува токму со она што го кажуваат и моите пријатели кои живеат во Мелбурн.
Арно ама и кај нас не е се лично како што е во центарот на поголемите градови. На периферија е катанга и во 21 век има луге со септички јами.
Мечко, не живеат ни таму ни ваму сите по ист аршин. Сиромаштија е сиромаштија и таму и ваму. Една шака народ  и таму и ваму живее на висока нога,
Разликата е во онаа фамозна средна класа. Таму ја има, тука ја нема, испари.
Некој рече ќе земеш кредит, е ќе земеш ама после господ по пиџами ќе го видиш оти секојдневните трошоци растат а платите стојат. Можностите за дополнителна заработувачка тука стануваат се помали.
Кукаме ние буџетарите, кукаат и овие со фирми оти наплатата им е статус кво.Секој на секого должи.
Него, ние се утепавме барајки решение а Гонзо ни го нема. Или го помишманивме или заминасмеење

Кон врв
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Поени: 12850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јули.2012 во 13:36

следам повеќе од потребно што се пишува на оваа тема и некако имам впечаток дека ги мешаме лончињата...а по мое би требало да е вака...

-ако бегаш од немаштија од овдека е една работа,а ако одиш да проживееш е друга.За првата ти се преку од доволни средствата што би ги заработил таму,а за втората ќе ти дтигнат.Кај нас за двете е исто,ниту имаш во што ниту со што.

-велите куќа од 200-300 илјади долари...а во Скопје колку е?И со што и кое е Скопјево наше(што нуди)за тие пари?.100-150 илјади евра за куќа(без базен) на периферија.

-кириите се исти како таму..однос плата/цена.

-за театар или подобар концерт имаш 10-50 км,и цена како што некој напиша 20-200 и повеќе долари.А колку ќе ме чини мене од овде ако сакам сакам да присуствувам на таков концерт или претстава и натпревар на познат светски актер,пеач...музичар..клуб?.Работава е што за ист период од животот перцепираме различни типови и количини на информации во ЖИВО.Ако не ни е ова интернетов..жими очи,малку посвесниот човек овде..ќе полуди.Стварта е во тоа што кај Вас измислен е систем за трошење со можност за уживање..кај нас тоа го нема..мора да се преживее,сведувајќи ги двете опции на двете страни на нула.

...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
d4 b3 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

не можам да си дозволам неактуеленпотпис

Регистриран: 19.Јуни.2010
Поени: 4384
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај d4 b3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јули.2012 во 13:59
100 000 евра што можам да си купам во Канада и во Австралия?

мислам на нешто како ферма надров од градот
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јули.2012 во 14:44
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Море Меси, ќе плаќаш оти за тоа што го плаќаш добиваш услуга

Очигледно не ме разбра... никој не те прашува дали ти требаат или не ти требаат, дали ги сакаш или не ги сакаш тие услуги - ќе си ги добиваш и ќе си ги плаќаш колку што ќе ти ги наплатат!

Ако не - на суд, па ќе ги платиш услугите заедно со судските трошоци и затезни камати... или сиктер од зградата !

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јули.2012 во 14:47
Originally posted by d4 b3 d4 b3 напиша:

100 000 евра што можам да си купам во Канада и во Австралия?

мислам на нешто како ферма надров од градот

Тие пари не се многу, но сепак се доволно за парче земја подалеку од цивилизацијата.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
d4 b3 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

не можам да си дозволам неактуеленпотпис

Регистриран: 19.Јуни.2010
Поени: 4384
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај d4 b3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јули.2012 во 14:59
убу

ай сега да ги собераммечтаење
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јули.2012 во 14:59
...ajde be logichar ,...ne meshaj babi i zabi !намигнување

...tuka se raboti za usluga koja shto so sila  ti ja nudat na koristenje,...koja shto ti ne sakash da ja imash od nekoj ....i osobeno ne od nekoj shto e monopolist pa, ti go pika pri sekoja prilika , zmaejki te kakov  si.

...a ne za nekoi opshti zaednichki raboti za odrzuvanje na zgrada i sl.

...ako tamu morash i parno da plakjash , toa sigurno go imash i napismeno koga si go skluchil dogovorot za koristenje ili kupuvanje na  stanot,

...za razlika od tuka, kade shto nekoj saka so sila da ti ja naturi negovata alchnost ,od koja shto ni samata drzava ne saka ( ne deka ne moze!).... da te  (od)brani.

...ako morash neshto da plakjash treba toa odnapred da go imash  crno-na belo...i toa na  od sega kupeni stanovi i lokali.....

i aman vishe od sporedba na prilikite tamu nekade so ovie tyuka!

...koga ke sfatite deka tuka ne mozat pravoliniski da se ''prepishat'' istite onie stvari koishto vazat vo takvi  navistina gragjanski  opshtestva,...kade shto , morash da go pruzash toa shto go nudish i naplatuvash inache,...ti otidoa....i parite i...ugledot .

...koj be tamu so sila nekoj ke ti stava neshto u stanot?!
....kako shto  ovie sega naumile pak da me prikluchat !ма ајде

Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јули.2012 во 15:26
Originally posted by brza brza напиша:

i aman vishe od sporedba na prilikite tamu nekade so ovie tyuka!

Фала Богу на крајот разбра што ти говореа мускетарите сето време. големо гушкање

Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јули.2012 во 15:32
Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Ах бе Брза,
...........

Минатиот месец ја гледавме Евровизија. Бев инпресиониран од изгледот на Баку, барем од она што го видов на телевизија. Можам слободно да ти кажам денак ние, овде во Австралија, нема да имаме такви градови во наредните 200 години, ако и некогаш воопшто ги имаме.

Колку луѓе толку вкусови, а тоа важи и за архитектурата. Секој се имресионира од она, што според него е вредно или јас би рекол од она што му недстасува...................
.............................................
Пробај бе пријател, стегни заби и убеди се сам.

ПС. Само што го добив писмото во кое ме информираат за новите цени на струјата, кои се ефективни од 1/7/2012. Жалат што тоа мора да го направат, но немаат друг избор.

Новите цени се 27,5594 центи по киловат час, плус 97,8296 центи на ден за достава/испорака на струјата.

Дневно трошам 10,6 KWh.

Значи само за струја месечно ќе трошам:

- испорака на струја 0,978296х30 = 29,35 долари
- потрошена електична енергија 0,275594х10,6х30 = 87,64 долари

или вкупно 116,99 долари. По курс од 49 Ден за 1 долар сметаката во денари ќе ми биде 5732,51. Отоплувањето е башка.

Да продолжам со цените на јајцата и останатите necessities?

baku vikash...a?изненадување

...sega bash prochitav negde deka baku e  azerbejdjanski dubai ,...zatoa mislam deka  ne si nashol soodveten primer,.zatoa shto baku pochnuva od nula,..taka da se kaze,.....a ,osobeno shto i azerbejdan pliva  nad nafta!

..vikash 130 $ struja plakjash i toa otkako ete ti ja kachile  sega bash?изненадување

...a shto ke kazesh deka i jas otprilka tolku trosham mesechno ( a gotvam na plin)?

...i za istite kilowati ja plakjam okolu 1500 din,...i toa sega,...pred najavenoto pokachuvanje letovi i tuka.

..a 1500 din tuka e  na povekjeto20- 25 % od platata,...

...a kolku  % od plata se tvoite 125 $ ?
,...i spored ''tvojata''  bedna godishna plata od 50 000$, toa mu doagja deka ti za da ja platish  smetkata za struja ,...se  ''machish'' duri ni polovina den ,...t.e ...okolu 3-4-5 h !

...a tuka kako shto rekov,...povekjeto rabotat i cela nedela za da si ja platat istata smetka ,...i toa pred pokachuvanje !

...i aj,...bash me zaintrigiraa i drugite ceni  ,...za koishto , veruvam,...koj znae kolku minuti  r'mbate tamu,..za da kupite po kilogram od neshto od toa.
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Polar Bear Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Декември.2007
Локација: Канада
Поени: 1152
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Polar Bear Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јули.2012 во 17:12
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

..........................
................
Мечко, не живеат ни таму ни ваму сите по ист аршин. Сиромаштија е сиромаштија и таму и ваму.
Една шака народ  и таму и ваму живее на висока нога,
Разликата е во онаа фамозна средна класа. Таму ја има, тука ја нема, испари.
................................

Па токму тоа пробуваме да ви објасниме. Средната класа испарува и тука со екстремна брзина. Состојбата е поразителна. Погледни го графиконот долу за состојбата во САД. 50% од фамилиите живеат со 50000 долари бруто годишно или помалку. Не ретко двајца треба да работат за тие пари. А мислам дека веќе објаснив дека фамилија многу тешко може да се изгледа со 50000 долари (што се околу 3000 долари месечно нето). 3000 донт гоу ту фар. Може да стигнат за ептен скромна живеачка во мало место, во големите градови нема шанси.

Колку што се сеќавам, во САД границата на сиромаштија е околу 29-30000 долари годишно, значи некои 2000 долари месечно нето. Под таа цифра ти треба помош или ќе умреш од глад. Од графиконот можеш да видиш дека околу 30% од фамилиите „живеат“ со 30000 годишно или помалку - значи дека се под границата на сиромаштија. Таа сиромаштија не живее ништо подобро од македонската сиромаштија - немој да се лажете со колите, на растојанијата тука тие се апсолутна потреба, нема гранапче преку улица. Во Канада ситуацијата е значително подобра (50% од фамилиите се над (или под) 75000, а и социјалната грижа е многу поорганизирана.

Она што јас пробувам да го објаснам е дека статистиката и просеците многу малку имаат врска со најновата генерација иселеници од Македонија. Некој релативно млад иселеник, со познавање на јазик, и конјуктурна професија ич не треба да се секира за просеците. Затоа што за многу кратко време ако не и на почеток ќе падне во горните 25% (85000 +, што е средна-средна класа), а голема е и веројатноста да се искачи и во горните 10% (135000+), кои не се богати но живеат релативно удобно. Најголем дел од професионалците кои јас ги знам се релативно нови имигранти спаѓаат во оваа група на примања, а не мал број се позиционирани и на последните 3-4 столпчиња.

Затоа, просеците не се добри и не важат за нашите, затоа што новите иселеници од Македонија се далеку над просекот на Канада, а тоа е диктирано од имиграционата политика на Канада. Просекот во вториот параграф воглавно се однесува на необразована работна сила, таму нема многу високообразовани. Којгоде знае нешто да прави (молер или плочкар), може релативно лесно да излезе од калта на сиромаштијата.

Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јули.2012 во 22:50
Originally posted by Polar Bear Polar Bear напиша:

Колку што се сеќавам, во САД границата на сиромаштија е околу 29-30000 долари годишно, значи некои 2000 долари месечно нето. Под таа цифра ти треба помош или ќе умреш од глад

Денес во САД со бонови за храна преживуваат 50.000.000 луѓе. Тоа е отприлика 20% од граѓаните на оваа држава. Значи од 10 луѓе 2 ќе умрат од глад ако не добиваат државна помош. Државата мора да го прави тоа бидејќи во спротивно, во "најразвиената и најдемократската држава" на светот, на револуција ќе се кренат 50 милиони луѓе! Останатите 50% живеат ден за ден, воглавно задолжуваќи се на кредитни картички и префрлајќи од шупливо во празно. Остатокот живе нормално, од кои поcледните 20% сосем пристојно. Интересно е да се посочи дека 10% (некои велат дека тој процент е помал) од населението е сопственик на 90% од националнaта благосостојба. Во превод тоа значи дека еден човек од десетмина има девет пати повеќе отколку што имаат останатите деветмина заедно !

Изменето од Messenger - 01.Јули.2012 во 22:54
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 27>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.