IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Хуманост или предавство?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Хуманост или предавство?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
Автор
Порака
Zeksi71 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 18.Ноември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 2391
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2011 во 19:47
Originally posted by Buggyman Buggyman напиша:

Сепак ќе забележам дека по дефолт темите ги мешаш и скоро никогаш не дискутираш (ако веќе сакаш да дискутираш) за поставената тема туку емотивно ги поврзуваш темите. Темата е едноставна, дали е ХУМАНОСТ да разоткриеш дела кој некој вешто ги крие или стануваш ПРЕДАВНИК ако сакаш да си ЧОВЕК кој знае да расудува.

Зарем човекот не се разликува од животното поради совеста, ХУМАНОСТА, цивилизираноста, моралните вредности....и.т.н.

Не можам а да не настапувам емотивно кога се работи за наш човек, за близок човек, кој се борел за нашите интереси.

Лично јас, во конкретни случаи, во услови на војна, кога еден народ се бори против друг поради х причини, кога степенот на расудување за доброто и лошото кај поединецот е намален до критични граници, никогаш не би го издал тој кој што рамо до рамо со мене се бори за истата цел.
А поготово не после десет и повише години ќе ми текнува да прераскажувам бајки.
Јас би бил најрадосен кога такви злосторства воопшто не би случувале. Кога не би имало причина да се случуваат такви работи.
Меѓутоа еве стави се во состојба, никогаш не ти пожелувам такво нешто, на никого, на најголем душман, да ги изгубиш најмилите, во воени судири, или не знам како, а причина за тоа се некои од другата страна на конфликтот, каков ќе бидеш спрема непријателот во тој момент.
Дали уште би размислувал како човек, хумано ќе постапуваш или ќе се однесуваш другачие.

Лесно е да се збори од страна, и да се гледаат нештата кога не те тангираат лично, многу по различно е ако си и директно засегнат.

"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2011 во 22:11
Da se obidam da ja poednostavam temata:

Prashanjeto e dali podrzhuvate zlochini ili ne?

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2011 во 23:48
Средината осудува од едноставна причина што сета анатема се фрла само на едната страна. Кога и од другата страна би имало исто така признанија за силувања, убистра, вадење и продавање човечки органи тогаш можеме да зборуваме за некои помирување. Вака, осудата кон своите кои проговориле е разбирлива.
Кон врв
zenmaster Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Interceptor

Регистриран: 05.Јануари.2007
Поени: 4262
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zenmaster Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2011 во 00:46
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Da se obidam da ja poednostavam temata:Prashanjeto e dali podrzhuvate zlochini ili ne?

Еве јас да ти ја поедноставам уште малку...

Дали во критичен момент вашите колеги можат да рачунаат на вашата подршка ?

Приказната има две страни , со поедноставување само го затвораш едното око !
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
Кон врв
Buggyman Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јуни.2009
Локација: Macedonia
Поени: 1308
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2011 во 18:09
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Средината осудува од едноставна причина што сета анатема се фрла само на едната страна. Кога и од другата страна би имало исто така признанија за силувања, убистра, вадење и продавање човечки органи тогаш можеме да зборуваме за некои помирување. Вака, осудата кон своите кои проговориле е разбирлива.

Мамад, ме изненадуваш. Темава не е отворена да осудуваме страни (народи) туку поединци кој не се заминати на бојно поле поради идеолошки цели туку индивидуални, каде што ја искористуваат првата (идеолошката цел) дури и нанесуваат зло на самата идеологија.

Како може да биде разбирлива осудата кон оние кој решиле да проговорат за убиства над ДЕЦА, СИЛУВАЊА ... сконцентрирај се на тој момент! Мајка си, просветник, педагог, ... ке повторам, ние не осудуваме народ туку поединци кои се дрзнале да направат злосторство кон друг човек! Дали е разбирливо и прогонството на Македонците од егејот и премолчувањето на Грците за злосторстата? Дали е разбирливо премолчувањето на Албанците за "Жолтата куќа" и убиствата на недолжните срби и албанци од косово?

Многу ми е жал што кај нас темите се расчленуваат наместо да се сконцентрира на темата.
Homo homini lupus est...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2011 во 18:17

Da se obidam da ja poednostavam temata:Prashanjeto e dali podrzhuvate zlochini ili ne?

Месинџер, насловот е буквално поставен според текстот што е постиран. Дали е хуманист или предавство, самиот знак прашалник на крајот од насловот си има свое значење па не треба поедноставување на насловот. Секој нормален човек не би подржал злосторство (барем јавно, колку приметив) но со вака поставеното прашање секој ќе си изнесе дел од неговото мислење па самите ке си процениме кој каков е.

Сепак благодарам.....
Homo homini lupus est...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2011 во 18:27
Originally posted by zenmaster zenmaster напиша:

Зенмастер, на такво нешто не можеш да сметаш, НИКОГАШ! Ако има пост воен синдром, има и грижа на совеста. Ако има луѓе кој можат да поднесат секакви грозотии, има луѓе кој неможе ниту кокошка за ручек да заколе и "ќе умре гладен". Најсвеж е примерот Турчуловски - Бошковски.

Затварање на едно око? пу пу не важи, веже е видено

Изменето од Buggyman - 05.Октомври.2011 во 18:29
Homo homini lupus est...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2011 во 18:41
Homo homini lupus est...
Кон врв
LiDivio Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор

Регистриран: 19.Мај.2010
Поени: 7265
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LiDivio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2011 во 18:49

Средината осудува од едноставна причина што сета анатема се фрла само на едната страна. Кога и од другата страна би имало исто така признанија за силувања, убиства, вадење и продавање човечки органи тогаш можеме да зборуваме за некое помирување. Вака, осудата кон своите кои проговориле е разбирлива.

Мамад, ме изненадуваш. Темава не е отворена да осудуваме страни (народи) туку поединци кој не се заминати на бојно поле поради идеолошки цели туку индивидуални, каде што ја искористуваат првата (идеолошката цел) дури и нанесуваат зло на самата идеологија.

Како може да биде разбирлива осудата кон оние кој решиле да проговорат за убиства над ДЕЦА, СИЛУВАЊА ... сконцентрирај се на тој момент! Мајка си, просветник, педагог, ... ке повторам, ние не осудуваме народ туку поединци кои се дрзнале да направат злосторство кон друг човек! Дали е разбирливо и прогонството на Македонците од егејот и премолчувањето на Грците за злосторстата? Дали е разбирливо премолчувањето на Албанците за "Жолтата куќа" и убиствата на недолжните срби и албанци од косово?

Многу ми е жал што кај нас темите се расчленуваат наместо да се сконцентрира на темата.

Бугимен,
па зошто тогаш при отворањето на темата постави само српски примери на убиства и други злосторства?  Дури сега ги спомнуваш и злосторствата на другата страна (УЧК), додека некој (Мамамд) не ти даде до знаење дека си пристрасен.

Зошто не ја отвори ОБЈЕКТИВНО темава?

Секако дека треба да се поддржат сите кои ќе проговорат за злосторствата од своите соборци, но ми се ск*рчи веќе за секое злосторство дежурни кривци да се Србите. Зошто не отвори тема каде некој Албанец признал за некое злосторство од друг Албанец (ако можеш да најдеш таков)?

Изменето од LiDivio - 05.Октомври.2011 во 19:00
Кон врв
zenmaster Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Interceptor

Регистриран: 05.Јануари.2007
Поени: 4262
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zenmaster Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2011 во 19:00

Зенмастер, на такво нешто не можеш да сметаш, НИКОГАШ! Ако има пост воен синдром, има и грижа на совеста. Ако има луѓе кој можат да поднесат секакви грозотии, има луѓе кој неможе ниту кокошка за ручек да заколе и "ќе умре гладен". Најсвеж е примерот Турчуловски - Бошковски.

Затварање на едно око? пу пу не важи, веже е видено

Погрешно си ме разбрал.
Јас лично никогаш не би сметал на никого , јас сум индивидуален тип и не оставам сведоци.
Се изразив хипотетички , реков `вашите колеги` и `вашата поддршка` . Тоа го направив затоа што сум строго против упростувањ на работите кога тоа не е можно а се прави на сила се со цел како полесно да се сфатат или ако треба да се одработи нешто тоа да биде шо помалку работа .

Јас те реазбирам многу добро шо сакаш да кажеш , да речеме дека се сложувам со тебе во целост.
Најбитно е човек да се спознае сам себе и да знае да се насочи . Ако некој неможе да гледа крв подобро нека не учи да биде касап.

За Бошковски и Тарчуловски се изнагледавме и се наслушавме се и сешто . Според обожавателите на дпмне Братот е предавник иако нема јасни докази дека кажал нешто или сведочел против Тарчуловски ама не ми прави за тоа муабет .

Посвежа тема ни е случајот со убиството на МАртин Нешковски.
Колегијалноста на МВР отиде до тој степен да се обидат да прикријат грозоморно убиство и убиецот истотака И се ова доаѓа од највисоката фунцкија на МВР лично од министерката и нејзиниот портпарол.
Последно на суд видовме дека прикриваат и докази со тоа што нема командна одговорност.

И најтрагично за татковината е шо обожавателите на режимот даваат подршка на ова и дури ги осудуваат протестите против полициска бруталност .

[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2011 во 20:19
Originally posted by LiDivio LiDivio напиша:

Средината осудува од едноставна причина што сета анатема се фрла само на едната страна. Кога и од другата страна би имало исто така признанија за силувања, убиства, вадење и продавање човечки органи тогаш можеме да зборуваме за некое помирување. Вака, осудата кон своите кои проговориле е разбирлива.
Мамад, ме изненадуваш. Темава не е отворена да осудуваме страни (народи) туку поединци кој не се заминати на бојно поле поради идеолошки цели туку индивидуални, каде што ја искористуваат првата (идеолошката цел) дури и нанесуваат зло на самата идеологија. Како може да биде разбирлива осудата кон оние кој решиле да проговорат за убиства над ДЕЦА, СИЛУВАЊА ... сконцентрирај се на тој момент! Мајка си, просветник, педагог, ... ке повторам, ние не осудуваме народ туку поединци кои се дрзнале да направат злосторство кон друг човек! Дали е разбирливо и прогонството на Македонците од егејот и премолчувањето на Грците за злосторстата? Дали е разбирливо премолчувањето на Албанците за "Жолтата куќа" и убиствата на недолжните срби и албанци од косово? Многу ми е жал што кај нас темите се расчленуваат наместо да се сконцентрира на темата.

Зошто не ја отвори ОБЈЕКТИВНО темава?

Секако дека треба да се поддржат сите кои ќе проговорат за злосторствата од своите соборци, но ми се ск*рчи веќе за секое злосторство дежурни кривци да се Србите. Зошто не отвори тема каде некој Албанец признал за некое злосторство од друг Албанец (ако можеш да најдеш таков)?

Затоа што никаде не најдов отворена изјава на некој албанец како текстот да ја поставам. Како второ, никаде јас не осудив СРБИН (ако читаше претходно) ниту србите како народ, туку БОЛНИ ИНДИВИДУИ. Тоа што тебе ти ску.... некој да ги обвинува србите како дежурни кривци, разговарај со тие што ги обвинуваат.

- Зошто не отвори тема каде некој Албанец признал за некое злосторство од друг Албанец...

Темата е за секој кој направил злосторство да има храброст како да признае како пто имал храброст да убива без разлика кој е. Тука се вклучени сите индивидуи ама за да не цртам ќе речам и Албанците, Хрватите, Босанците, Американците....
Homo homini lupus est...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2011 во 20:21

Погрешно си ме разбрал.

Да, погрешно сум те разбрал... прости! Прочитано без концентрација и извадено е од контекст!
Homo homini lupus est...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2011 во 20:26
ЛиДивио, сега те разбирам зошто ти е ску.... што ги обвинуваат србите..

http://www.forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=14710&PN=5

- Од утре сите можат да одат во Србија само со биометриски лични карти (не мора пасош).

- Така е. На Балканот сојузниците не се граничат.

сега можам да је разберам твојата објективност.

Изменето од Buggyman - 05.Октомври.2011 во 20:27
Homo homini lupus est...
Кон врв
LiDivio Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор

Регистриран: 19.Мај.2010
Поени: 7265
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LiDivio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2011 во 21:50

Затоа што никаде не најдов отворена изјава на некој албанец како текстот да ја поставам.

да Па и јас тоа го викам, нема ни да најдеш изјава од Албанец.

А тоа што си ми извадил други постови од други теми, не знам што има врска вториот цитат (тоа дека сојузниците на Балканот не се граничат) со мојата објективност. не%20знам А првиот цитат е чиста информација... за оние кои немаат пасош. голема%20насмевка

Изменето од LiDivio - 05.Октомври.2011 во 22:09
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,578 секунди.