Испечати | Затвори го прозорот

Хуманост или предавство?

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Македонија и Свет
Име на форумот: Политика и вести
Опис на форумот: Вести од МК, партии, скандали, протести...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=24953
Датум на принтање: 16.Ноември.2024 во 03:33
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Хуманост или предавство?
Постирано од: Buggyman
Наслов: Хуманост или предавство?
Датум на внесување: 02.Октомври.2011 во 14:45
„Видов како убиваат деца...“

Српска полиција на Косово 1999 (архива)
Системот на заштита на сведоци на воени злосторства во Србија, во најмала рака - не функционира. За тоа говори и случајот на тројца полицајци-инсајдери, кои се осмелиле да зборуваат за воени стравотии на кои биле сведоци

„Едноставно, не можев веќе да живеам со тоа дека бев очевидец на различни случувања, разни убиства, грабежи, разни силувања. Гледав, гледав како убиваат, видов, едноставно видов, не сум виновен што сум видел...На мое место можел да биде и некој друг“, сведочи Јован Голубовиќ, поранешен припадник на специјалните единици на српската полиција, денес во пензија, кој дал исказ во Обвинителството за воени злосторства уште во 2006 година, а потоа влегол во програмата за заштита на сведоци.

Но, наместо заштита, како што велат Голубовиќ и двајца негови колеги, кои се исто така несудени заштитени сведоци, тие доживеале да им биде откриен идентитетот речиси истиот момент кога ги дале исказите во кои обвиниле конкретни, се‘ уште активни полицајци, за злосторства сторени на боиштата на поранешна СФРЈ. Тие за откривањето на идентитетот обвинуваат одделни обвинители за воени злосторства.

Единица за заплашување сведоци

Специјалниот суд во Белград
„Животите ни‘ се страшно загрозени, постојано. Уште кога дадов првпат изјава во Обвинителството за воени злосторства, веднаш ми фрлија бомба врз локалот и куќата. Имам и записник, до ден-денес не е откриено кој го сторил тоа. Сега само чекаме кога ќе стигне тој славен к*ршум“, раскажува Слободан Стојановиќ, полицаец кој денес е исто така во пензија.

Бојан Златковиќ, поранешен припадник на Специјалните антитерористички единици, добил отказ од полицијата. Тој тврди дека тоа се случило поради тоа што сведочел за злосторствата и смета дека Единицата за заштита на сведоци е всушност „единица за застрашување сведоци“.

„Тоа не е програма на заштита, туку програма на застрашување, на тешко застрашување. Две години моето семејство и јас ја поднесуваме тортурата на таа Единица за заштита на сведоци, со намера да ме одврати од натамошно сведочење“, наведува Златковиќ.

Кои се херои, а кои предавници?

Полицајците што овие тројца полицајци ги обвиниле за воени злосторства биле држени во притвор 90 дена, а потоа се пуштени да се „бранат од слобода“, само што судењата никогаш не почнале. Бојан Златковиќ наведува дека тие полицајци денес се „воени херои“, а тој и неговите колеги „српски предавници“.

„Јас сметам дека не е предавство да се откријат убијци, да се откријат луѓе кои извршиле злосторства, кои пред мои очи убивале деца со к*ршум в чело, деца што немале повеќе од 13 години. Тоа се луѓе што силувале жени, убивале цивили по наредба на повисоки по чин старешини, кои потоа метеорски напредувале“, вели Златковиќ.

Голубовиќ, Стојановиќ и Златковиќ велат дека за нив и нивните семејства животот во Лексовац и Власотинце е неподнослив, затоа што околината ги игнорира поради наводно предавство, а тие, како што велат, само поверувале во демократијата во Србија и сакале да покажат дека само мал број српски полицајци вршеле злосторства на боиштата.

По ваквите искуства, се поставува прашањето - кој друг полицаец ќе се осмели да сведочи за непоимливите злосторства сторени во име на таа иста полиција?
---------------------------------------------------------
http://www.time.mk/read/NONE/c081aef3e0/index.html - http://www.time.mk/read/NONE/c081aef3e0/index.html

-------------
Homo homini lupus est...

Коментари:
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 02.Октомври.2011 во 21:46
A shto ima novo na ovaa balkanska crna dupka ?

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 02.Октомври.2011 во 22:53
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

A shto ima novo na ovaa balkanska crna dupka ?

Ништо, се трудиме да бидеме поцивилизирани но некако слабо ни оди.

-------------
Homo homini lupus est...

Постирано од: Zeksi71
Датум на внесување: 03.Октомври.2011 во 17:10
Буги,

Не можам да разберам што сакаш да кажеш со темава, која ја започнуваш.

-------------
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ

Датум на внесување: 03.Октомври.2011 во 18:15
Originally posted by Zeksi71 Zeksi71 напиша:

Буги,

Не можам да разберам што сакаш да кажеш со темава, која ја започнуваш.

Јас лично ништо не сум искоментирал но затоа самиот наслов на темата има значење. Вакви случувања има на балканот, има и низ целиот свет но кога се случуваат злосторства, дали треба да молчиме? дали треба да се "ситиме" и прикриваме ако некој направил нешто нецивилизирано, нечовечки.
Жолтата куќа сеуште е нистражена, каде се сите добронамерници да го откријат злосторникот кој ја раководел целата операција.

Зекси, едноставно кој згрешил да си плати, да се осуди максимално а тоа е доживотно во робија да не види бел ден, ако им се прости на таквите дивјаци (кој било да е)тогаш очекувај дека следен конфликт каде и да е ке се појават повторно таквите болни дивјаци кој во мирнодобски времиња биле овци а во време на конфликт ке изигруваат "лавови" со маса луѓе позади нив и наоружани до заби. Што е најтрагично, истите такви дивјаци ке се иживуваат на цивилите. Како и да е, ме потресуваат вакви теми, сепак убивање на деца, жени и силувања не оставаат човек да е рамнодушен сем некој кој е самиот дивјак ќе му е сеедно.
Е тоа сакам да кажам Зекси, да не криеш и ти нешто?

-------------
Homo homini lupus est...

Датум на внесување: 04.Октомври.2011 во 02:25
Не ти е лош обидот, признавам малку ме затече со темава, не очекував ваква тематика на македонски форум, ама во ред. Ќе ја тераме темава, барем јас сум за.

Одма сакам да раскрстиме нешто, кој е твојот став за Јохан???

Според тебе, што тој претставува, хуманист или предавник?

-------------

Постирано од: zenmaster
Датум на внесување: 04.Октомври.2011 во 13:15
Зекси ти си толку глупав шо рецепт за омлет да прочиташ нема да го разбереш .
И покрај тоа шо несфаќаш има доволно безобразност во тебе да побараш `одма да раскрстиме` со Јохан.
Ова е со единствена цел да пробаш да укапираш во кој правец се движи разговорот....многу е едноставно ако е ЗА Јохан е Ок ако е против тогаш сигурно е ПРЕДАВНИК.
За мене Јохан не претсавува хуманист пошто до сега не сум прочитал некаде дека Јохан се занимавал со хуманитарни акции.

Во врска со темава....
Мое мислење. Ако полицајците не се поштени тогаш кој би бил. Прикривање од обична кражба во трафика па до најтежок чин на криминал како убиство те прави соучесник и по таа линија ти не си подобар во ништо од сторителот.
Од друга страна , кога носиш унифрома и особено ако дејствуваш во проблематични региони или извршуваш воени дејствија во кој ти е загрозен животот и зависиш од луѓето кои се околу тебе и непишаниот закон за колегијалност има многу силна тежина врз карактерот .

-------------
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">

Датум на внесување: 04.Октомври.2011 во 15:36
Ах, комплекси ли се комплекси, па мораш ли секоја тема да ја расипуваш, иди бре повторно малку у школо, општа култура на комуникација да осознаеш. Или иди бркни некоја женска ( или пак преферираш машки сеедно ) знаеш, малку удварање, држење за рука, гледање у звезди.
Иди бре малку живеј човек. Излези од таа зачауреност, животот е само еден, и брзо поминува.

-------------

Датум на внесување: 04.Октомври.2011 во 15:41
За разлика од тебе ЈАС на оваа тема имам свое мислење и став А тоа ме прави различен од амеби како тебе .

-------------

Постирано од: brza
Датум на внесување: 04.Октомври.2011 во 16:06
temava e za u ...filosofija!да

...ama , na vas dvajca vi e mestoto vo nekoj plitok bazen,
 ...so kal,
.
...pa da se fatite za kosite.......divota!да
голема%20насмевка

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Датум на внесување: 04.Октомври.2011 во 16:41

Не ти е лош обидот, признавам малку ме затече со темава, не очекував ваква тематика на македонски форум, ама во ред. Ќе ја тераме темава, барем јас сум за.

Одма сакам да раскрстиме нешто, кој е твојот став за Јохан???

Според тебе, што тој претставува, хуманист или предавник?

Осуденик.

Почнав со прашањето кое е поставено кон мене дали е праведно осуден или не, тој самиот си знае и доказите кој се собрани против него.

Мојот став за Јохан,

АКО навистина има елементи на воено злоторство, како дозволил такво нешто да се случи и казната е праведна но пак ако НЕМА докази прашањето е КОЈ дозволил невин човек да отслужува казна од толку години!

Сепак ќе забележам дека по дефолт темите ги мешаш и скоро никогаш не дискутираш (ако веќе сакаш да дискутираш) за поставената тема туку емотивно ги поврзуваш темите. Темата е едноставна, дали е ХУМАНОСТ да разоткриеш дела кој некој вешто ги крие или стануваш ПРЕДАВНИК ако сакаш да си ЧОВЕК кој знае да расудува.

Зарем човекот не се разликува од животното поради совеста, ХУМАНОСТА, цивилизираноста, моралните вредности....и.т.н.

-------------
Homo homini lupus est...

Датум на внесување: 04.Октомври.2011 во 16:50
Originally posted by zenmaster zenmaster напиша:

Од друга страна , кога носиш унифрома и особено ако дејствуваш во проблематични региони или извршуваш воени дејствија во кој ти е загрозен животот и зависиш од луѓето кои се околу тебе и непишаниот закон за колегијалност има многу силна тежина врз карактерот .

Зенмастер, во случајов не се работи за борбени дејствија на некоја непријателска линија и размена на оган, тоа го разбирам, туку просто иживување над цивили.

Не сакам темава да ја пренасочам но каде нашите 12 исчезнати Македонци и исто така 6 Македонски Албанци од конфликтот во 2001 год? Каков ѕвер од човек може да си да знаеш и да молчиш за исчезнатите. Барем да се достојно погребани. Зарем треба да се премолчуваат злосторствата?

Јас сум за хуманост, па нека си платат за стореното!

-------------
Homo homini lupus est...

Постирано од: Македон
Датум на внесување: 04.Октомври.2011 во 17:43

Во врска со темава....
Мое мислење. Ако полицајците не се поштени тогаш кој би бил. Прикривање од обична кражба во трафика па до најтежок чин на криминал како убиство те прави соучесник и по таа линија ти не си подобар во ништо од сторителот.

Јас само би те дополнил дека за да и полицајците бидат чесни, треба и судиите да бидат такви и правосудството во една држава треба да биде поставено на здрави основи. Ниту еден полицаец не би си дозволил повеќе од она што го дозволуваат законите, доколку знае дека може да биде обвинет на суд, па да заврши в затвор. Пример за тоа се војниците на САД во Ирак. Таму истотака имаше дејствување во проблематични региони, загрозен живот и примена на непишан закон, но дел од оние кои ги вршеа злосторствата беа осудени на казна затвор во траење од дваесет и повеќе години.

-------------

Постирано од: Kali
Датум на внесување: 04.Октомври.2011 во 18:27
Овој проблем досегнува многу повеќе од индивидуалната свест и совест.

Не можеме да замижиме пред фактот дека и ние како држава аплицираме за влез во една алијанса која се нарекува ’’безбедносна’’ но само под наводници.

Во овој век на ’’демократија и мир’’,тие се сеуште само зборови на хартија кои не ги ужива целиот  свет. Сеуште, интересите, парите и моќта се оние кои го движат светот- а не мотивите за демократија и мир. Сведоци сме на ситуација кога цел свет плаче за 9/11, а во меѓувреме половина Исток е во крв, пролиена заради- нафта.
Ние сме сепак ставени во ситуација да ги почитуваме правилата на игра и да одговараме на интересите на големите.

Тогаш како можеме да очекуваме хуманост?
Кога колективната свест и совест е таква каква што е, и сите тие луѓе кои се во војни, нивната ситуација не е едноставна. Тие мораат да одат по жица, и треба да се биде внимателен за да се просуди дали станува збор за хуманост или предавство. Сигурно има разлика од случај до случај.
Исто така, тие искуства кои ги имале, малку од нас можат да ги замислат. Сигурно им е незамисливо тешко да живеат со сè што виделе и доживеале. А на крајот остануваат сами со сето тоа.
Системот е оној кој ги создал тие воени злосторници. Тие само можат да не потсетат на темната страна на човекот, која е вака ставена во машина од системот.

Игор Спасов, или како се викаше полицаецот што го уби Нешковски...тој е исто така инструмент на системот. Тој е инструмент на власта, кој после сите негови искуства, со неговата личност која сигурно имала диспозиции за такви активности, е користен за потребите на власта. Или во најмала рака, не биле преземени никакви мерки за неговата психофизичка состојба и здравје, ниту за неговите колеги.
Зошто власта, институциите, не презедоа одговорност, е прашање? И после истрагата, тој ќе биде единствениот обвинет.

Претпоставувам сепак, дека вакви индивидуални случаи кои ќе не исплашат доволно за да станеме свесни за она што го правиме и да реагираме, ќе бидат заслужни за менување на свеста.

Датум на внесување: 04.Октомври.2011 во 19:47
Originally posted by Buggyman Buggyman напиша:

Сепак ќе забележам дека по дефолт темите ги мешаш и скоро никогаш не дискутираш (ако веќе сакаш да дискутираш) за поставената тема туку емотивно ги поврзуваш темите. Темата е едноставна, дали е ХУМАНОСТ да разоткриеш дела кој некој вешто ги крие или стануваш ПРЕДАВНИК ако сакаш да си ЧОВЕК кој знае да расудува.

Зарем човекот не се разликува од животното поради совеста, ХУМАНОСТА, цивилизираноста, моралните вредности....и.т.н.

Не можам а да не настапувам емотивно кога се работи за наш човек, за близок човек, кој се борел за нашите интереси.

Лично јас, во конкретни случаи, во услови на војна, кога еден народ се бори против друг поради х причини, кога степенот на расудување за доброто и лошото кај поединецот е намален до критични граници, никогаш не би го издал тој кој што рамо до рамо со мене се бори за истата цел.
А поготово не после десет и повише години ќе ми текнува да прераскажувам бајки.
Јас би бил најрадосен кога такви злосторства воопшто не би случувале. Кога не би имало причина да се случуваат такви работи.
Меѓутоа еве стави се во состојба, никогаш не ти пожелувам такво нешто, на никого, на најголем душман, да ги изгубиш најмилите, во воени судири, или не знам како, а причина за тоа се некои од другата страна на конфликтот, каков ќе бидеш спрема непријателот во тој момент.
Дали уште би размислувал како човек, хумано ќе постапуваш или ќе се однесуваш другачие.

Лесно е да се збори од страна, и да се гледаат нештата кога не те тангираат лично, многу по различно е ако си и директно засегнат.

-------------

Датум на внесување: 04.Октомври.2011 во 22:11
Da se obidam da ja poednostavam temata:

Prashanjeto e dali podrzhuvate zlochini ili ne?

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 04.Октомври.2011 во 23:48
Средината осудува од едноставна причина што сета анатема се фрла само на едната страна. Кога и од другата страна би имало исто така признанија за силувања, убистра, вадење и продавање човечки органи тогаш можеме да зборуваме за некои помирување. Вака, осудата кон своите кои проговориле е разбирлива.

-------------

Датум на внесување: 05.Октомври.2011 во 00:46

Da se obidam da ja poednostavam temata:Prashanjeto e dali podrzhuvate zlochini ili ne?

Еве јас да ти ја поедноставам уште малку...

Дали во критичен момент вашите колеги можат да рачунаат на вашата подршка ?

Приказната има две страни , со поедноставување само го затвораш едното око !

-------------

Датум на внесување: 05.Октомври.2011 во 18:09
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Средината осудува од едноставна причина што сета анатема се фрла само на едната страна. Кога и од другата страна би имало исто така признанија за силувања, убистра, вадење и продавање човечки органи тогаш можеме да зборуваме за некои помирување. Вака, осудата кон своите кои проговориле е разбирлива.

Мамад, ме изненадуваш. Темава не е отворена да осудуваме страни (народи) туку поединци кој не се заминати на бојно поле поради идеолошки цели туку индивидуални, каде што ја искористуваат првата (идеолошката цел) дури и нанесуваат зло на самата идеологија.

Како може да биде разбирлива осудата кон оние кој решиле да проговорат за убиства над ДЕЦА, СИЛУВАЊА ... сконцентрирај се на тој момент! Мајка си, просветник, педагог, ... ке повторам, ние не осудуваме народ туку поединци кои се дрзнале да направат злосторство кон друг човек! Дали е разбирливо и прогонството на Македонците од егејот и премолчувањето на Грците за злосторстата? Дали е разбирливо премолчувањето на Албанците за "Жолтата куќа" и убиствата на недолжните срби и албанци од косово?

Многу ми е жал што кај нас темите се расчленуваат наместо да се сконцентрира на темата.

-------------
Homo homini lupus est...

Датум на внесување: 05.Октомври.2011 во 18:17

Da se obidam da ja poednostavam temata:Prashanjeto e dali podrzhuvate zlochini ili ne?

Месинџер, насловот е буквално поставен според текстот што е постиран. Дали е хуманист или предавство, самиот знак прашалник на крајот од насловот си има свое значење па не треба поедноставување на насловот. Секој нормален човек не би подржал злосторство (барем јавно, колку приметив) но со вака поставеното прашање секој ќе си изнесе дел од неговото мислење па самите ке си процениме кој каков е.

Сепак благодарам.....

-------------
Homo homini lupus est...

Датум на внесување: 05.Октомври.2011 во 18:27

Зенмастер, на такво нешто не можеш да сметаш, НИКОГАШ! Ако има пост воен синдром, има и грижа на совеста. Ако има луѓе кој можат да поднесат секакви грозотии, има луѓе кој неможе ниту кокошка за ручек да заколе и "ќе умре гладен". Најсвеж е примерот Турчуловски - Бошковски.

Затварање на едно око? пу пу не важи, веже е видено

-------------
Homo homini lupus est...

Датум на внесување: 05.Октомври.2011 во 18:41
http://Погледај - http://www.index.hr/vijesti/clanak/zena-od-naroda-pogledajte-kako-se-prva-dama-islanda-otrgnula-od-muza-i-prikljucila-prosvjednicima/575472.aspx

Малку поврзано со темата!

-------------
Homo homini lupus est...

Постирано од: LiDivio
Датум на внесување: 05.Октомври.2011 во 18:49

Средината осудува од едноставна причина што сета анатема се фрла само на едната страна. Кога и од другата страна би имало исто така признанија за силувања, убиства, вадење и продавање човечки органи тогаш можеме да зборуваме за некое помирување. Вака, осудата кон своите кои проговориле е разбирлива.

Мамад, ме изненадуваш. Темава не е отворена да осудуваме страни (народи) туку поединци кој не се заминати на бојно поле поради идеолошки цели туку индивидуални, каде што ја искористуваат првата (идеолошката цел) дури и нанесуваат зло на самата идеологија.

Како може да биде разбирлива осудата кон оние кој решиле да проговорат за убиства над ДЕЦА, СИЛУВАЊА ... сконцентрирај се на тој момент! Мајка си, просветник, педагог, ... ке повторам, ние не осудуваме народ туку поединци кои се дрзнале да направат злосторство кон друг човек! Дали е разбирливо и прогонството на Македонците од егејот и премолчувањето на Грците за злосторстата? Дали е разбирливо премолчувањето на Албанците за "Жолтата куќа" и убиствата на недолжните срби и албанци од косово?

Многу ми е жал што кај нас темите се расчленуваат наместо да се сконцентрира на темата.

Бугимен,
па зошто тогаш при отворањето на темата постави само српски примери на убиства и други злосторства?  Дури сега ги спомнуваш и злосторствата на другата страна (УЧК), додека некој (Мамамд) не ти даде до знаење дека си пристрасен.

Зошто не ја отвори ОБЈЕКТИВНО темава?

Секако дека треба да се поддржат сите кои ќе проговорат за злосторствата од своите соборци, но ми се ск*рчи веќе за секое злосторство дежурни кривци да се Србите. Зошто не отвори тема каде некој Албанец признал за некое злосторство од друг Албанец (ако можеш да најдеш таков)?

Датум на внесување: 05.Октомври.2011 во 19:00

Зенмастер, на такво нешто не можеш да сметаш, НИКОГАШ! Ако има пост воен синдром, има и грижа на совеста. Ако има луѓе кој можат да поднесат секакви грозотии, има луѓе кој неможе ниту кокошка за ручек да заколе и "ќе умре гладен". Најсвеж е примерот Турчуловски - Бошковски.

Затварање на едно око? пу пу не важи, веже е видено

Погрешно си ме разбрал.
Јас лично никогаш не би сметал на никого , јас сум индивидуален тип и не оставам сведоци.
Се изразив хипотетички , реков `вашите колеги` и `вашата поддршка` . Тоа го направив затоа што сум строго против упростувањ на работите кога тоа не е можно а се прави на сила се со цел како полесно да се сфатат или ако треба да се одработи нешто тоа да биде шо помалку работа .

Јас те реазбирам многу добро шо сакаш да кажеш , да речеме дека се сложувам со тебе во целост.
Најбитно е човек да се спознае сам себе и да знае да се насочи . Ако некој неможе да гледа крв подобро нека не учи да биде касап.

За Бошковски и Тарчуловски се изнагледавме и се наслушавме се и сешто . Според обожавателите на дпмне Братот е предавник иако нема јасни докази дека кажал нешто или сведочел против Тарчуловски ама не ми прави за тоа муабет .

Посвежа тема ни е случајот со убиството на МАртин Нешковски.
Колегијалноста на МВР отиде до тој степен да се обидат да прикријат грозоморно убиство и убиецот истотака И се ова доаѓа од највисоката фунцкија на МВР лично од министерката и нејзиниот портпарол.
Последно на суд видовме дека прикриваат и докази со тоа што нема командна одговорност.

И најтрагично за татковината е шо обожавателите на режимот даваат подршка на ова и дури ги осудуваат протестите против полициска бруталност .

-------------

Датум на внесување: 05.Октомври.2011 во 20:19
Originally posted by LiDivio LiDivio напиша:

Средината осудува од едноставна причина што сета анатема се фрла само на едната страна. Кога и од другата страна би имало исто така признанија за силувања, убиства, вадење и продавање човечки органи тогаш можеме да зборуваме за некое помирување. Вака, осудата кон своите кои проговориле е разбирлива.
Мамад, ме изненадуваш. Темава не е отворена да осудуваме страни (народи) туку поединци кој не се заминати на бојно поле поради идеолошки цели туку индивидуални, каде што ја искористуваат првата (идеолошката цел) дури и нанесуваат зло на самата идеологија. Како може да биде разбирлива осудата кон оние кој решиле да проговорат за убиства над ДЕЦА, СИЛУВАЊА ... сконцентрирај се на тој момент! Мајка си, просветник, педагог, ... ке повторам, ние не осудуваме народ туку поединци кои се дрзнале да направат злосторство кон друг човек! Дали е разбирливо и прогонството на Македонците од егејот и премолчувањето на Грците за злосторстата? Дали е разбирливо премолчувањето на Албанците за "Жолтата куќа" и убиствата на недолжните срби и албанци од косово? Многу ми е жал што кај нас темите се расчленуваат наместо да се сконцентрира на темата.

Зошто не ја отвори ОБЈЕКТИВНО темава?

Секако дека треба да се поддржат сите кои ќе проговорат за злосторствата од своите соборци, но ми се ск*рчи веќе за секое злосторство дежурни кривци да се Србите. Зошто не отвори тема каде некој Албанец признал за некое злосторство од друг Албанец (ако можеш да најдеш таков)?

Затоа што никаде не најдов отворена изјава на некој албанец како текстот да ја поставам. Како второ, никаде јас не осудив СРБИН (ако читаше претходно) ниту србите како народ, туку БОЛНИ ИНДИВИДУИ. Тоа што тебе ти ску.... некој да ги обвинува србите како дежурни кривци, разговарај со тие што ги обвинуваат.

- Зошто не отвори тема каде некој Албанец признал за некое злосторство од друг Албанец...

Темата е за секој кој направил злосторство да има храброст како да признае како пто имал храброст да убива без разлика кој е. Тука се вклучени сите индивидуи ама за да не цртам ќе речам и Албанците, Хрватите, Босанците, Американците....

-------------
Homo homini lupus est...

Датум на внесување: 05.Октомври.2011 во 20:21

Погрешно си ме разбрал.

Да, погрешно сум те разбрал... прости! Прочитано без концентрација и извадено е од контекст!

-------------
Homo homini lupus est...

Датум на внесување: 05.Октомври.2011 во 20:26
ЛиДивио, сега те разбирам зошто ти е ску.... што ги обвинуваат србите..

ОВДЕ - http://www.forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=14710&PN=5

- Од утре сите можат да одат во Србија само со биометриски лични карти (не мора пасош).

- Така е. На Балканот сојузниците не се граничат.

сега можам да је разберам твојата објективност.

-------------
Homo homini lupus est...

Датум на внесување: 05.Октомври.2011 во 21:50

Затоа што никаде не најдов отворена изјава на некој албанец како текстот да ја поставам.

да Па и јас тоа го викам, нема ни да најдеш изјава од Албанец.

А тоа што си ми извадил други постови од други теми, не знам што има врска вториот цитат (тоа дека сојузниците на Балканот не се граничат) со мојата објективност. не%20знам А првиот цитат е чиста информација... за оние кои немаат пасош. голема%20насмевка

Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 05.Октомври.2011 во 21:51

Препрочитај што напишав пред да ми инпутираш нешто што знаеш дека не е вистина бидејки јасно ги знаеш моите ставови. Токму и јас тоа го кажав што ти го напиша- едни признаваат злосторства а другите преќутуваат. Оние кои признаваат (читај осудуваат) стануваат жртви, а оние кои премолчуваат (читај мува не ги лази) остануваат недопрени.
Злосторства -признати (и осудени) има САМО на едната страна, додека другата како да е заветена на молк-ама колективен молк. Зошто ЕДНАШ ама само ЕДНАШ никој од нас не праша (или не доби одговор) зошто постои колективна завет за молчење и не осуда токму за оние случаи кои ги спомнав јас а поопширно ги елаборираше ти.
Затоа во средината каде се појавува некој кој се гади (признава-прозборува) за злосторствата над невиното цивилно население се јавува осуда, фрлање анатема- ЗАТОА што нема двострано признавање и осуда за исти злосторства.
Кај нас дури се амнестирање а пред очи сеуште ни се “декорот“ на грбот на мавровските работници, масакрираните тела на Карпалак. Зошто никој, ама никој од поламилионскиот (колку се вели дека се на број) не го осуди тоа злосторство?
И токму и како родител и како просветен работник и како човек не можам да ги убедам другите (ма колку се трудела) да осудат злосторство бидејки веднаш следи прашање- А тие?тага

-------------

Датум на внесување: 05.Октомври.2011 во 21:59

Темата е за секој кој направил злосторство да има храброст како да признае како што имал храброст да убива без разлика кој е. Тука се вклучени сите индивидуи ама за да не цртам ќе речам и Албанците, Хрватите, Босанците, Американците....

Од сега ако поставуваш вакви сериозни теми со злосторства би требало да земеш повеќе примери, од сите овие кои си ги навел (Американци, Хрвати, Албанци, Босанци), ако воопшто најдеш такви, посебно од овие што почнуваат на А.

Разбирам која ти беше намерата со отворањето на темава, но не ми е јасно зошто не ја отвори како злосторства на индивидуалци, туку мораше баш српски пример да дадеш? Сега испаѓа дека најдоблесни луѓе се Србите затоа што можат да ги признаат и осудат злосторствата од своите, за разлика од некои други за кои ете како што велиш не можеш да најдеш пример.

Датум на внесување: 05.Октомври.2011 во 22:46

Зошто ЕДНАШ ама само ЕДНАШ никој од нас не праша (или не доби одговор) зошто постои колективна завет за молчење и не осуда токму за оние случаи кои ги спомнав јас а поопширно ги елаборираше ти.Зошто никој, ама никој од поламилионскиот (колку се вели дека се на број) не го осуди тоа злосторство?

не си во право, имаше случаи и кај нивните да покушаат да сведочат во Хаг (дал за пари или пак поради притисок од Хаг) против Харадинај и други разни битанги, ама ги изеде помрачина сите, еве овој последниот се обесил сиромашкиот во Германија.

-------------

Датум на внесување: 05.Октомври.2011 во 23:21

Зошто ЕДНАШ ама само ЕДНАШ никој од нас не праша (или не доби одговор) зошто постои колективна завет за молчење и не осуда токму за оние случаи кои ги спомнав јас а поопширно ги елаборираше ти.Зошто никој, ама никој од поламилионскиот (колку се вели дека се на број) не го осуди тоа злосторство?

не си во право, имаше случаи и кај нивните да покушаат да сведочат во Хаг (дал за пари или пак поради притисок од Хаг) против Харадинај и други разни битанги, ама ги изеде помрачина сите, еве овој последниот се обесил сиромашкиот во Германија.

http://www.kosovo.net/spiegelflot.html - http://www.kosovo.net/spiegelflot.html

-------------
Homo homini lupus est...

Датум на внесување: 05.Октомври.2011 во 23:59

За мене не е разбирлива!

Препрочитај што напишав пред да ми инпутираш нешто што знаеш дека не е вистина бидејки јасно ги знаеш моите ставови.

Не импутирам ама не завзимам страна, злосторство е злосторство

Токму и јас тоа го кажав што ти го напиша- едни признаваат злосторства а другите преќутуваат. Оние кои признаваат (читај осудуваат) стануваат жртви, а оние кои премолчуваат (читај мува не ги лази) остануваат недопрени.

Не е точно дека премолчувале туку се под закана од самите злосторници кои им се закануваат. Затоа и упорно се трудам дека некој ќе ме разбере дека со молчење само се одобрува таквото злосторство и им се дава легитимитет на таквите болесни умови.

Злосторства -признати (и осудени) има САМО на едната страна, додека другата како да е заветена на молк-ама колективен молк. Зошто ЕДНАШ ама само ЕДНАШ никој од нас не праша (или не доби одговор) зошто постои колективна завет за молчење и не осуда токму за оние случаи кои ги спомнав јас а поопширно ги елаборираше ти.Затоа во средината каде се појавува некој кој се гади (признава-прозборува) за злосторствата над невиното цивилно население се јавува осуда, фрлање анатема- ЗАТОА што нема двострано признавање и осуда за исти злосторства.Кај нас дури се амнестирање а пред очи сеуште ни се “декорот“ на грбот на мавровските работници, масакрираните тела на Карпалак. Зошто никој, ама никој од поламилионскиот (колку се вели дека се на број) не го осуди тоа злосторство?

Пак еднострано одиме нели? Кога веќе говориме за жртви, мислиш дека другата страна немала жртви? Што тие се помалку вредни од нашите жртви? Кој од нашите проговори за сторени дела? Дали беше осудена новинарката на Канал 5 кога испали граната кон едно од Кумановските села иако е цивил и и се дозволи? Дај да не го претераме и да докажуваме дека само едната страна е жртва (која и да е). Говориме за Ц И В И Л И кој биле масакрирани, говориме за човечко суштество кое не учествувало во некакви воени дејствија а се убивани само поради некоја си етничка припадност, дали биле тоа Срби, Македонци Албанци не е важно, важно е дека некој се дрзнал да убива, да се иживува а ние сега како мали деца се надаваме. За мене СЕКОЈ КОЈ СЕ ДРЗНАЛ ДА КРЕНЕ ОРУЖЈЕ НА ЦИВИЛ Е ЗЛОСТОРНИК! Воопшто не ми е битно од која националност е.

И токму и како родител и како просветен работник и како човек не можам да ги убедам другите (ма колку се трудела) да осудат злосторство бидејки веднаш следи прашање- А тие?

Ако имам став кој не подржува една или друга страна, ке се потрудам да најдам информација и ќе им ја пренесам на тие што прашуваат, а тие?

тага

Тоа се моите ставови и од мој аспект, нема само една страна да е виновна. Чудно ми е како на една тема се прави коктел на настани. И препознатливо кај нас, нема тема ако не се обвинува трета страна.

Ке бидам прецизен и јасен, насловот е Хуманост или Предавство а не етнички конфликт и кој е крив поради нашите заблудени балкански глави!

-------------
Homo homini lupus est...

Датум на внесување: 06.Октомври.2011 во 00:05

Го обесиле пријателе, го обесиле! И ајде сега на тие злосторници да им се даде заштита дека ги чувале "националните интереси"?

Емоции, емоции.... таму реалноста нема место!

-------------
Homo homini lupus est...

Постирано од: Орка
Датум на внесување: 06.Октомври.2011 во 19:16
http://www.youtube.com/watch?v=L6LFl-ln8E0&feature=fvwrel - Еве ви го муабетот на темава...
Па сега секој со својот ум...Или кај нас ќе му дојде со својот патриотизам нека бива судија...Јбг ја би да сум Хуманист.Кога страдаат овој тип на луѓе во такви околности...

Датум на внесување: 08.Октомври.2011 во 17:14
Претпоставувам ова што ќе го пастирам има врска со темава, и ќе ве интересира....

До претседателот на Македонија, господинот Ѓорѓе Иванов

До претседателот на Хрватска, господинот Иво Јосиповиќ

До претседателот на Србија, господинот Борис Тадиќ

До членот на Претседателството на БиХ, господинот Небојша Радмановиќ

До членот на Претседателството на БиХ, господинот Жељко Комшиќ

До членот на Претседателството  на БиХ, господинот Бакир Изетбеговиќ

До претседателката на Косово, госпоѓата Атифета Јахјага

До претседателот на Црна Гора, господинот Филип Вујановиќ

До претседателот на Словенија, господнот Данило Турк

Предмет: основање на РЕКОМ

Скопје,Сараево ,Белград, Приштина,Загреб, Подгорица, Љубљана

Октомври,  2011.

Почитуван претседател Иванов,

Ви се обраќаме, тргнувајќи од уверувањето дека граѓаните на земјите создадени  на просторот на некогашна СФРЈ имаат потреба и право да ги дознаат сите факти за воените злосторства и за другите масовни прекршувања на човековите права направени во текот на воените судири од 1990-тите години, како и подоцнежните последици од тие војни.

Пост-југословенските општества  повеќе од деценија откако молкна оружјето, не успеваат да се изборат со тешкото наследство од военото минато, најмногу заради тоа што многу факти за убиените, присилно исчезнатите, измачуваните, протераните, за луѓето кои страдале на толку различни начини, страшни начини, се уште се непознати. Познати се само мал број имиња на мртвите, семејствата на повеќе од 13.000 присилно исчезнати и натаму трагаат по своите најмили, жртвите немаат системски можности да бараат и да добијат правилни репарации, а недостигот од сигурно утврдени факти за страдањата се злоупотребува за политички манипулации, за националистичка промоција, за поттикнување на омраза и на нетрпеливост.

Иницијативата за основање на Регионална комисија за утврдување на фактите за воените злосторства и за другите тешки повреди на човековите права на подрачјето на некогашната СФРЈ (РЕКОМ) е основана со цел фактите за страдањата конечно да бидат утврдени и прифатени од сите страни, а нашите општества да престанат да ги одрекуваат и да ги релативизираат злосторствата извршувани во нивно име. Ова е поттик јавноста и државите да ја признаат неправдата нанесена на жртвите, и конечно да се чуе и гласот на преживеаните и на семејствата на настраданите, да им биде овозможено јавно да ги искажат своите страдања, да ги чуеме непосредно, и наместо на премолчувањето да им бидат изразени сочувство и солидарност.

Основањето на РЕКОМ го поддржаа бројни здруженија на жртви и на нивни семејства, на воени ветерани и на поранешни логораши од сите пост-југословенски земји, верски заедници, етнички групи, активисти за човекови права, бројни правници, педагози и историчари, а особено голем број  млади.

Со ова писмо сакаме да дадеме гласна и силна поддршка на иницијативата за РЕКОМ, затоа што веруваме дека утврдувањето, објавувањето и прифаќањето на фактите на регионално ниво е непоходно за сите, за да создадеме основа за да на жртвите да им се врати достоинството, да бидат задоволени нивните права, да биде утврдена судбината на присилно исчезнатите и стравотиите на заедничкото ни блиско минато никогаш да не се повторат.

Иницијативата за РЕКОМ е најдобра можност конечно да престанеме за минатото да говориме  и да мислиме како тоа се уште да трае, односно да се соочиме со него, да почнеме да паметиме и да учиме од него, наместо и натаму да го живееме.

Покрај овој општествен, иницијативата за РЕКОМ има потенцијал на свеж и меродавен извор на податоци за правосудството, за историјата и за политиката во регионот, а особено за креативно, морално и психолошко преиспитување на контекстот од кој потекнуваме и во кој живееме, што е капацитет од пресудно влијание за иднината и за прифаќањето на дамнешното минато во име на таа нова иднина. Иницијативата за РЕКОМ може да ги направи подобри нашите општества, а пред се нас самите.

Ние, за кои војната во Југославија со сите нејзини последици ни е предмет на професионално истражување и уметничко видување, повод за размислување и загриженост за судбината на сеќавањата и на вистината, во свое име и во името на етиката на работата со која се занимаваме, бараме да направите сѐ што е во Ваша моќ оваа иницијатива да заживее и РЕКОМ да започне со работа врз основа  на Статутот кој, после неколкугодишни консултации со граѓаните од целиот регион, го усвои Собранието на Коалицијата за РЕКОМ.

Со почит,

Билјана Ванковска, професор, политолог, Филозофски факултет, Македонија

Венко Андоновски, писател и професор, Филолошки факултет, Македонија

Димитар Мирчев, политолог , професор, Македонија

Јасна Котевска, писателка и професор, Филолошки факултет, Македонија

Гордана Силјановска-Давкова, професор, Правен факултет, Македонија

Љубомир Цуцуловски, филозоф, професор, Филозофски факултет, Македонија

Ристо Лазаров, писател, Македонија

Исо Руси, новинар, Македонија

Елизабета Шелева, писателка и професор, Филолошки факултет, Македонија

Катерина Колозова, професор по филозофија и женски студии, Македонија

Даут Даути, новинар и публицист, Македонија

Јован Донев, професор, Евробалкан, Македонија

Бајруш Мјаку, актер,  Македонија

Ферид Мухиќ, писател и професор во пензија, Македонија

Владимир Петрушевски, писател и професор, Природно-математички факултет, Македонија

Роберт Алаѓозовски, писател, Македонија

Ирена Стефоска, историчар, Институт за национална историја, Македонија

Висар Вишка, актер и продуцент, Македонија

Маја Бојаџиевска, професор, Филолошки факултет, Македонија

Светлана Антиќ-Јовчевска, новинар, Македонија

Славица Инџевска, заменик-извршен директор, Институт отворено општество, Македонија

Синиша Станковиќ, писател и новинар, Македонија

Константин Тесторидес, новинар, Македонија

Слаѓана Димишковска, новинар, Македонија

Билјана Тануровска-Ќулавковска, Локомотива: Нови иницијативи во уметноста и културата, Македонија

Шенка Колозова, актерка, Македонија

Халил Зендели, писател и издавач, Македонија

Зоран Арсовски, сликар, Македонија

Лилјана Дирјан, писателка, Македонија

Драгана Заревска, уметник, Македонија

Слободан Маруновиќ, актер, Црна Гора

Душко Вуковиќ, новинар, Црна Гора

Варја Ѓукиќ, актерка, Црна Гора

Жаклина, Оштир, актерка, Црна Гора

Марија Перовиќ, режисер, Црна Гора

Лео Ѓокај, писател и композитор, Црна Гора

Јанко Љумовиќ, директор на Црногорскиот народен театар, Црна Гора

Андреј Николаидис, публицист, Црна Гора

Винко Брешан, режисер, Хрватска

Алма Прица, актерка – театарска првенка, Хрватска

Вилим Матула, актер, Хрватска

Раде Шербеџија, актер, Хрватска

Јурица Павичиќ, новинар, писател и филмски критичар, Хрватска

Мате Матишиќ, драматург, сценарист, композитор и музичар, Хрватска

Оливер Фрљиќ, театарски режисер, Хрватска

Игор Штикс, писател, Хрватска

Предраг Луциќ, новинар, писател и режисер, Хрватска

Ненад Пуховски, режисер, Хрватска

Надежда Чачиновиќ, филозоф, претседател на хрватскиот ПЕН, Хрватска

Славко Голдштајн, новинар, издавач и писател, Хрватска

Слободан Шнајдер, писател и публицист, Хрватска

Миљенко Јерговиќ, писател и новинар, Хрватска

Сибила Петлевски, писателка, Хрватска

Жарко Пуховски, професор по политичка филозофија, Филозофски факултет Загреб, Хрватска

Урша Раукар, актерка, Хрватска

Хени Ерцег, новинарка, Хрватска

Ивица Ѓукиќ, новинар и писател, Хрватска

Ивица Ѓикиќ, новинар и писател, Хрватска

Драго Пилсел, новинар, Хрватска

Предраг Матвејевиќ, писател и публицист, Хрватска

Виктор Иванчиќ, новинар и писател, Хрватска

Здравко Зима, есеист, колумнист и литературен критичар, Хрватска

Славенка Дракулиќ, писателка и новинарка, Хрватска

Борут Шепаровиќ, театарски режисер, Хрватска

Дино Мустафиќ, режисер, Босна и Херцеговина

Јасмила Жбаниќ, режисерка, Босна и Херцеговина

Ненад Величковиќ, писател, Босна и Херцеговина

Харис Пашовиќ, режисер, Босна и Херцеговина

Ермин Браво, актер, Босна и Херцеговина

Горан Самарџиќ, писател, Босна и Херцеговина

Селма Спахиќ, режисерка, Босна и Херцеговина

Дамир Узуновиќ, писател, Босна и Херцеговина

Брацо Димитријевиќ, уметник, Босна и Херцеговина

Сафет Зец, сликар, Босна и Херцеговина

Денис Тановиќ, режисер, Босна и Херцеговина

Драган Јовичиќ, актер, Босна и Херцеговина

Драган Јовичиќ, актер, Босна и Херцеговина

Златко Топчиќ, драмски писател, Босна и Херцеговина

Амир Имширевиќ, писател, Босна и Херцеговина

Алишер Сијариќ, композитор, Босна и Херцеговина

Дејан Зориќ, актер, Босна и Херцеговина

Јусуф, Хаџифејзовиќ, уметник, Босна и Херцеговина

Мирјана Карановиќ, актерка, Србија

Ленка Удовички, режисерка, Србија

Горчин Стојановиќ, режисер, Србија

Никола Ѓуричко, актер, Србија

Александра Јовичевиќ, театролог, Србија

Иван Чоловиќ, писател и издавач, Србија

Биљана Србљановиќ, драмска писателка, Србија

Слободан Шијан, режисер, Србија

Милена Драгичевиќ-Шешиќ, професор, Факултет за драмски уметности, Србија

Кокан Младеновиќ, режисер, Србија

Егон Савин, режисер, Србија

Бранко Цвејиќ, актер, Србија

Радмила Лазиќ, поетеса, Србија

Драган Великиќ, писател, Србија

Божо Копривица, писател, Србија

Дејан Мијач, режисер, Србија

Никола Самарџиќ, историчар, Србија

Бранка Петриќ, актерка, Србија

Светислав Басара, книжевник, Србија

Владимир Арсенијевиќ, писател, Србија

Ива Милошевиќ, режисер, Србија

Стеван Филиповиќ, режисер, Србија

Лазар Стојановиќ, режисер, Србија

Теофил Панчиќ, новинар, Србија

Азем Власи, адвокат, Косово

Елиза Хоџа, музички уметник, Косово

Дорунтина Баша, драматург, Косово

Енвер Петровци, глумец и режисер, Косово

Зана Хоџа Красниќи, режисерка, Косово

Ветон Нурколари, режисер, Косово

Беким Љуми, режисер, Косово

Куштрим Хоџа, актер, Косово

Енѓелуше Морина, Иницијатива Косоварите за стабилност, Косово

Душан Јовановиќ, режисер, Словенија

Игор Мекина, новинар, Словенија

Винко Модерндорфер, драматург, писател и режисер, Словенија

Горан Војновиќ, книжевник, Словенија

Марјан Стројан, поет, Словенија

Јоспи Ости, поет, Словенија

Радко Полич, актер, Словенија

Вено Тауфер, поет, Словенија

Мирослав Слана – Мирос, поет, книжевник и драматург, Словенија

Вера Кржишник Букич, социолог и публицист, Институт за народносни прашања, Словенија

Матевж Кривиц, правник и публицист, Словенија

Тоне Першак, режисер и книжевник, Словенија

Борис Везјак, филозоф, Педагошки факултет, Марибор, Словенија

Ото Лутар, историчар, Истражувачки институт на Словенечката академија на науки и уметности, Словенија

Младен Долар, професор, Филозофски факултет, Љубљана, Словенија

Уршула Липовец Чеброн, антрополог, Филозофски факултет, Љубљана, Словенија

Споменка Хрибар, писателка, Словенија

Сергеј Флере, публицист, Филозофски факултет, Марибор, Словенија

Метка Менцин Чеплак, социолог, Фракултет за општествени науки, Љубљана, Словенија

Владо Михељек, социолог, Факултет за општествени науки, Љубљана, Словенија

Алеш Дебељак, книжевник, професор, Факултет за општествени науки, Љубљана, Словенија

Божо Репе, историчар, публицист, професор, Филозофски факултет, Љубљана, Словенија

Светлана Слапшак, декан, ISH (Institutum Studiorum Humanitatis), Словенија

Душан Неќак, историчар, професор, Филозофски факултет, Љубљана, Словенија

Божидар Слапшак, професор, Филозофски факултет, Љубљана, Словенија

Нежа Коговшек Шаламон, истражувач, Мировен институт, Словенија

Андреј Розман Роза, актер, Словенија

Јанез Јанша, актер, Словенија

Давид Тасиќ, публицист, Словенија

Милена Зупанчич, актерка, Словенија

Датум на внесување: 08.Октомври.2011 во 22:27

Vo zlochin ?

-------------

Постирано од: brza
Датум на внесување: 08.Октомври.2011 во 22:40
Originally posted by Kali Kali напиша:

Претпоставувам ова што ќе го пастирам има врска со темава, и ќе ве интересира....
.........................
.......................................
............................................
.......................

.......................
.....ne si normalna!!изненадување....................изненадување..............

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Датум на внесување: 09.Октомври.2011 во 11:02
Originally posted by brza brza напиша:

.....ne si normalna!!изненадување....................изненадување..............

Зошто ? изненадување

Датум на внесување: 09.Октомври.2011 во 16:29
Originally posted by Kali Kali напиша:

До претседателот на Македонија, господинот Ѓорѓе Иванов

До претседателот на Хрватска, господинот Иво Јосиповиќ

До претседателот на Србија, господинот Борис Тадиќ

До членот на Претседателството на БиХ, господинот Небојша Радмановиќ

До членот на Претседателството на БиХ, господинот Жељко Комшиќ

До членот на Претседателството  на БиХ, господинот Бакир Изетбеговиќ

До претседателката на Косово, госпоѓата Атифета Јахјага

До претседателот на Црна Гора, господинот Филип Вујановиќ

До претседателот на Словенија, господнот Данило Турк

Предмет: основање на РЕКОМ

Скопје,Сараево ,Белград, Приштина,Загреб, Подгорица, Љубљана

Октомври,  2011.

Почитуван претседател Иванов,

Ви

ДА, ДА, ДА И ДА.

Доста со криење на воскреснатите Хитлеровци позади "заштита на национални интереси" и социјал националистички идеи со убивања, силувања.

Поздрав за иницијативата.

-------------
Homo homini lupus est...

Датум на внесување: 10.Октомври.2011 во 11:11
Интересно за читање

http://www.vaseljenska.com/misljenja/sta-srbi-moraju-da-znaju-da-bi-opstali/ - http://www.vaseljenska.com/misljenja/sta-srbi-moraju-da-znaju-da-bi-opstali/

(fascio)?

-------------
Homo homini lupus est...

Датум на внесување: 12.Октомври.2011 во 01:30

Интересно за читање

http://www.vaseljenska.com/misljenja/sta-srbi-moraju-da-znaju-da-bi-opstali/ - http://www.vaseljenska.com/misljenja/sta-srbi-moraju-da-znaju-da-bi-opstali/

(fascio)?

Да интересно, тера на размислување, поготово што повеќето од работите таму наведени се многу слични и на нашите проблеми ако не и исти.

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk