IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ЗА ЗАКОНОТ И ЉУБОВТА
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ЗА ЗАКОНОТ И ЉУБОВТА

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 7>
Автор
Порака
fiks Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Регистриран: 18.Април.2005
Локација: Македонија
Статус: Офлајн
Поени: 24000
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2010 во 03:16
Дечки абе љубов еј,не крштевање и слично.
Има тема за тоа.

Конектед ова е мое мислење во однос на децата,мислам дека тоа им се инстинкти на толку мала возраст,кои подоцна преминуваат во љубов.

Според мене духовноста и љубовта не може да постојат кај некого доколку има отсуство на интелект а посебно милост и добрина.

Интелектот,милоста и  добрината се единствените работи кои човек не може да ги изглуми.
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Кон врв
fiks Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Регистриран: 18.Април.2005
Локација: Македонија
Поени: 24000
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2010 во 03:19
Еве ја темата дечки,слободно продолжете тамо

krstevanje na mali deca?!
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2010 во 03:25
Ако станува збор за детето, едно е факт, тоа уште од најмала возраст се бори со сопственото “его“ бидејќи самото тоа има потреба од нешто што не е “негово“ (исто и човекот); да започнеме од храната - значи има потреба од нешто што не е дел од неговата суштина, а е потребно да ја потхранува “неговата“ суштина...

Тоа е еден формален надворешен израз на “потребата“ од нешто “друго“ т.е. нешто надворешно.

Таков е случајот и со љубовта, полека како што се оформува борбата против “егото“, можеби љубовта помага таа борба да биде посилна.

Проблем е кога треба да се дефинираат својствата на човекот кој се сетивни, интроспективни и невидливи...

Едноставоно, тука зборовите губат смисла... а за љибовта, апостолот кажал најдобро...
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2010 во 06:31
Originally posted by connected connected напиша:

се е тоа во ред Ев, но јас различно го интерпретирам зборот жртва, ама барем се разбравме.секој си има свој субјективен начин на гледање и поимање на светот па така и зборовите како дел од него големо%20гушкање

Rabotata e shto hristijanite Isusovite zborovi gi podrazbiraat bukvalno - Bozhjiot Sin so svojata zhrtva gi iskupuva grevovite na lugjeto.

Bidejki Isus e Bozhji SIn i vo krajna konsekvenca Bog (ova e spored hristijanskata dogma), toj e bezgreshen i negovoto raspetie ne e kazna za nekakov negov grev , tuku toj kako Bozhenstven i Sovrshen se zhrtvuva za lugjeto.

Toa e oficijalnata dogma i ako se smetash za posveten hristijanin togash mora da ja prifatish. Bez toj osnoven temel Hristijanstvoto, kako shto postoi denes, ne bi bilo Hristijanstvo.

Se razbira, ti ne morash da go prifatish takvoto objasnuvanje.

Изменето од Messenger - 09.Февруари.2010 во 06:33
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
connected Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2007
Поени: 2787
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2010 во 12:49
духовниот ум не бара жртва, и не е жртва
кај духовниот ум нема губитници и поразени, како и што кажа Месинџер
се` е апсолутна љубов

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Rabotata e shto hristijanite Isusovite zborovi gi podrazbiraat bukvalno - Bozhjiot Sin so svojata zhrtva gi iskupuva grevovite na lugjeto.

Bidejki Isus e Bozhji SIn i vo krajna konsekvenca Bog (ova e spored hristijanskata dogma), toj e bezgreshen i negovoto raspetie ne e kazna za nekakov negov grev , tuku toj kako Bozhenstven i Sovrshen se zhrtvuva za lugjeto.

Toa e oficijalnata dogma i ako se smetash za posveten hristijanin togash mora da ja prifatish. Bez toj osnoven temel Hristijanstvoto, kako shto postoi denes, ne bi bilo Hristijanstvo.

неможам да кажам дали е тоа исправно или не, едноставно го прифаќам таквото интерпретирање како туѓо мислење и се трудам колку што можам повеќе да го сфатам како такво.
но мојот ум тоа така не го разбира и затоа велам, на друг начин ги разбирам тие работи.
кога ја читам Библијата се трудам да разберам што е суштината на зборовите затоа што и зборовите како такви, создадени од луѓето не се совршени да ја изразат конкретната вистина за кажаното.
и ден денес постојат проблеми во лингвистиката во врска со ова прашање, затоа и се коваат нови секој ден, се со цел за подобра комуникација.
затоа јас мислам дека Исус се служел со параболи, да ја долови суштината на кажаното

го прифаќам и твоето мислење, се разбира
ама не се ставам во позиција да судам што е исправно а што не

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2010 во 13:01
Originally posted by fiks fiks напиша:

Дечки абе љубов еј,не крштевање и слично.
Има тема за тоа.

Конектед ова е мое мислење во однос на децата,мислам дека тоа им се инстинкти на толку мала возраст,кои подоцна преминуваат во љубов.

Според мене духовноста и љубовта не може да постојат кај некого доколку има отсуство на интелект а посебно милост и добрина.

Интелектот,милоста и  добрината се единствените работи кои човек не може да ги изглуми.

со други зборови ти едноставно не ја прифаќаш душата дека постои, така? особено не кај деца
јас тебе така те разбирам
а јас пак велам дека добрината и љубовта се безусловни, а тоа значи дека на нив не им е потребно ништо за да егзистираат, не зависат од ништо
јас не држам никакво предавање фикс, ваквите работи ги немам прочитано нигде, едноставно така размислувам.
јас сметам дека секое дете се раѓа со душа, тогаш и мислам дека душата е во најдобар баланс со Бога (затоа и го одобрувам крштевањето на бебињата), но не значи дека човек може цел живот да биде во баланс со неа, затоа и се појавуваат сите проблеми кај човекот, да ја одржи во баланс душата, да биде едно со Бога.
за мене не е погрешно ни да се крсти човекот и откако ќе „поверува“, не е погрешно ни едното ни другото, во прашање е само балансот на душата и одржувањето на него низ текот на целиот свој живот.

денешниот 7 годишник знае исто толку информации како на времето кога знаела и Елизабета прва (незнам каде го прочитав ова), интелектот е релативна работа

многу се нервирам кога некој гледа толку површно на децата, инфанти со рефлекси, глупости! тоа е погрешно толкување според мене
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2010 во 13:04
Оставете ги децата да доаѓаат при Мене, зашто на таквите е Царството Небесно“ (Мат. 19-14).
Кон врв
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2010 во 13:13

Vo imeto na ljubovta

Edenas,eden knizevnik - deneska bi kazale teolog - go prasal Gospod koja zapoved e prva vo zakonot.
       Isus odgovoril:" Ljubi go svojot Gospod Bog so seto svoe srce...."Megutoa, Spasitelot vednas prodolzil:"A vtorata e kako i ovaa: Ljubi go svojot blizen kako samiot sebe!"[Marko 12, 30.31]. Od ovaa zapoved nema pogolema. Porakata e svatena i knizevnikot dodal svoj komentar:" Da se ljubi[Bog] so seto srce, so siot razum, so seta dusa i so seta sila i da se ljubi blizniot kako samiot sebe, e pogolema zapoved od site zrtvi i prilozi"[Marko 12,33].
        Nie mozeme da storime golemi dela za Gospoda: da izgradime crkvi, da go evangelizirame svetot, da ja citame Biblijata deset pati dnevno,no, ako vo naseto srce nema ljubov kon bliznite, nisto ne ni vredi!
       Vo soobraznost so ovaa vistina, apostol Pavle napisal:" I ako go razdadam siot svoj imot i ako go predadam svoeto telo da izgori, a ako nema ljubov, nisto ne mi pomaga"[1.Korintjanite 13,3].
       Kolku krvoprolevanja se storeni vo imeto na ljubovta kon Boga ili na Bozja slava!
       Vo tekot na verskite vojni, lugeto megusebno se ubivale peejki psalmi.Pa i deneska, fanatiziranite masi cekorat so oruzje vo racete, povikuvajki go Bozjoto ime.
       Kakva vrednost moze da ima nasata ljubov kon Boga, ako gi ubivame negovite deca?
       Bog e Tatko na site nas. Toj " od edna krv go sozdade siot covecki rod na celata zemja"[Dela 17,26], istaknuva apostol Pavle.
       Nekoi luge ne se svesni za taa vistina, drugi svesno ja zanemaruvaat.Zatoa rasizmot i predrasudite sto go optovaruvaat coveckoto opstestvo tesko umiraat.
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2010 во 13:50
замислете ситуација....
личност А има дијагнозирано „double personality disorder“, што значи има пореметување, има две личности во еден човек
личноста А, се трансформира од личност А во личност Б
кај личноста А доминира душевноста, што значи сака да црта, да слуша музика, не ја интересираат материјалните работи во светот, посветена е на својот сопруг и децата, додека пак нејзината личност Б сака да доминира, т.е. го става својот интелект наспроти својата душа. не посветува внимание на своите најблиски, сака да доминира во својата кариера, амбициозна е и мошне продуктивна кога е во прашање кариерата.
и замислете сега да сте судија, и да треба вие да одлучите која личност кај дотичната особа да ја оставите да живее (значи доколку прима терапија личноста, едната личност се исклучува од другата, останува само една).
која личност вие би ја одбрале да опстои?

примеров го давам затоа што скоро на тв гледав слична ваква ситуација, кога душата и интелектот кај некои луѓе не се во баланс, и затоа се појавуваат вакви психички заболувања.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2010 во 13:57
голема загуба е да бираш помеѓу интелектот и душата, а уште поголема да избереш само едно
според мене, најдобро е да настојуваш да го зголемуваш својот инелект, но не по секоја цена, не кога е во прашање духовноста
затоа е потребно човек да си остане верен на својата душа, без разлика дали е интелегентен, образован или слично.
човекот е целосен кога ги има и двете
нема подобар човек од духовен и интелегентен заедно среќа
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2010 во 14:00
Originally posted by connected connected напиша:

духовниот ум не бара жртва, и не е жртвакај духовниот ум нема губитници и поразени, како и што кажа Месинџерсе` е апсолутна љубов

Rabotata e shto hristijanite Isusovite zborovi gi podrazbiraat bukvalno
- Bozhjiot Sin so svojata zhrtva gi iskupuva grevovite na lugjeto.

Bidejki Isus e Bozhji SIn i vo krajna konsekvenca Bog (ova e spored
hristijanskata dogma), toj e bezgreshen i negovoto raspetie ne e kazna
za nekakov negov grev , tuku toj kako Bozhenstven i Sovrshen se
zhrtvuva za lugjeto.

Toa e oficijalnata dogma i ako se smetash za posveten hristijanin
togash mora da ja prifatish. Bez toj osnoven temel Hristijanstvoto,
kako shto postoi denes, ne bi bilo Hristijanstvo.

неможам да кажам дали е тоа исправно или не, едноставно го прифаќам таквото интерпретирање како туѓо мислење и се трудам колку што можам повеќе да го сфатам како такво.но мојот ум тоа така не го разбира и затоа велам, на друг начин ги разбирам тие работи. кога ја читам Библијата се трудам да разберам што е суштината на зборовите затоа што и зборовите како такви, создадени од луѓето не се совршени да ја изразат конкретната вистина за кажаното.и ден денес постојат проблеми во лингвистиката во врска со ова прашање, затоа и се коваат нови секој ден, се со цел за подобра комуникација.затоа јас мислам дека Исус се служел со параболи, да ја долови суштината на кажанотого прифаќам и твоето мислење, се разбираама не се ставам во позиција да судам што е исправно а што не

Se slozhuvam so tebe, a onoa shto go kazhav za Hristijanskata dogma ne e moe mislenje, samo ti go prezentirav za da imash uvid vo shto veruvaat Hristijanite. Za niv toa e vistina i kako shto mnogu ispravno kazha koja si ti, jas ili bilo koj drug, da go sudi toa veruvanje dali e ispravno ili ne. Za hristijanite toa e ispravno.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2010 во 14:02
Originally posted by Blagoj_s Blagoj_s напиша:

Vo imeto na ljubovta

Edenas,eden knizevnik - deneska bi kazale teolog - go prasal Gospod koja zapoved e prva vo zakonot.
       Isus odgovoril:" Ljubi go svojot Gospod Bog so seto svoe srce...."Megutoa, Spasitelot vednas prodolzil:"A vtorata e kako i ovaa: Ljubi go svojot blizen kako samiot sebe!"[Marko 12, 30.31]. Od ovaa zapoved nema pogolema. Porakata e svatena i knizevnikot dodal svoj komentar:" Da se ljubi[Bog] so seto srce, so siot razum, so seta dusa i so seta sila i da se ljubi blizniot kako samiot sebe, e pogolema zapoved od site zrtvi i prilozi"[Marko 12,33].
        Nie mozeme da storime golemi dela za Gospoda: da izgradime crkvi, da go evangelizirame svetot, da ja citame Biblijata deset pati dnevno,no, ako vo naseto srce nema ljubov kon bliznite, nisto ne ni vredi!
       Vo soobraznost so ovaa vistina, apostol Pavle napisal:" I ako go razdadam siot svoj imot i ako go predadam svoeto telo da izgori, a ako nema ljubov, nisto ne mi pomaga"[1.Korintjanite 13,3].
       Kolku krvoprolevanja se storeni vo imeto na ljubovta kon Boga ili na Bozja slava!
       Vo tekot na verskite vojni, lugeto megusebno se ubivale peejki psalmi.Pa i deneska, fanatiziranite masi cekorat so oruzje vo racete, povikuvajki go Bozjoto ime.
       Kakva vrednost moze da ima nasata ljubov kon Boga, ako gi ubivame negovite deca?
       Bog e Tatko na site nas. Toj " od edna krv go sozdade siot covecki rod na celata zemja"[Dela 17,26], istaknuva apostol Pavle.
       Nekoi luge ne se svesni za taa vistina, drugi svesno ja zanemaruvaat.Zatoa rasizmot i predrasudite sto go optovaruvaat coveckoto opstestvo tesko umiraat.

Mnogu ubavo kazhano.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2010 во 14:18
Paralela na Zakonot i Ljubvta se farizeite i Isus.

Nikoj ne veli deka Zakonot ne treba da postoi, no Ljubovta go sodrzhi i go zaminuva so svoeto milosrdie.

Nikoj ne se prosvetlil od sozdavanje i sledenje zakoni, a na sekoj onoj koj zhiveel so ljubov i milosrdie ne mu trebale zakoni.

Ljubovta e ultimativen zakon. Taa e univerzalnata vistina koja e razbirliva za sekoe Bozhjo chedo na planetava, bez obzir na negovata vozrast, nacionalna, rasna ili religijska pripadnost.

Seto drugo e iluzija.

Изменето од Messenger - 09.Февруари.2010 во 14:19
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2010 во 14:29

Paralela na Zakonot i Ljubvta se farizeite i Isus.

Nikoj ne veli deka Zakonot ne treba da postoi, no Ljubovta go sodrzhi i go zaminuva so svoeto milosrdie.

Nikoj ne se prosvetlil od sozdavanje i sledenje zakoni, a na sekoj onoj koj zhiveel so ljubov i milosrdie ne mu trebale zakoni.

Ljubovta e ultimativen zakon. Taa e univerzalnata vistina koja e razbirliva za sekoe Bozhjo chedo na planetava, bez obzir na negovata vozrast, nacionalna, rasna ili religijska pripadnost.

Seto drugo e iluzija.

Тоа дека не требаат закони го Потврдува Христос и неговото учење за љубовта...

Но Месс... нели љубовта, па и човекот не е паднат од небо, а има историско битијно постоење,..

Од тие причини самата фундаментално-егзистенцијална основа на родот човечки налага да има правила и закони....

Е сега тоа кој како го толкува и разбира - тоа е сосем друго...

Не може да се зборува општо за “закони“ а да не се кажува точно за кој закон...

Зашто законот за љубовта и стовремено е ЗАКОН НАД ЗАКОНИТЕ и не е закон...

п.с.
Целта на праволавните Христијни не е искупувањето и жртвата на Христос - како кај протестантите и римокатолиците, а обожувањето....

Затоа св. Максим Исповедник кажува: Дури и Адам да не згрешел, Христос ќе станеше човек, за по тој начин човекот преку ефхаристијното општење со него во Црквата да стане бог по благодат....

Теосис - обожението е алфа и омега за фундаленталните принципи на човекот, исто како и љубовта...

п.с.
вечер ќе продолжам, сега одам на гости...
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 7>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.