IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Зар сите Религии не водат кон Господ.
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Зар сите Религии не водат кон Господ.

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 14>
Автор
Порака
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Септември.2009 во 11:34
DDarko, јас ти реков дека се согласувам дека починатите верници можат да се молат за нас, а не дека тие СЕ молат за нас, зашто  во право е Rita.MD, таков стих (каде што починатите верници се молат за нас) нема во Библијата.
Во Библијата има само еден стих каде што починатите вернци си се молат за себе:
"До кога, свет и вистински Господару нема да судиш и да ја одмаздиш нашата крв над оние, кои живеат на земјата?" (Откровение 10:6)

Како што гледаш во овој стих починатите верници си се молат за себе, за нивната крв да биде одмаздена. Тие очигледно знаат дека сценариото на земјата сеуште не е завршено и дека Бог сеуште не им пресудил на луѓето. Судниот Ден ќе дојде за сите и сите ќе присуствуваме на тој настан. Починатите верници исто така ќе умаат удел во тој ден. Па така, штом тој ден сеуште не се случил, тие знаат дека нивната крв која ја пролеаа грешниците на земјата сеуште не е одмаздена и затоа молат таа да се одмазди.

Значи тие се свесни на небото, знаат дека на земјата има сеуште зло страдање и сл, но ние немаме гаранција дека тие таму имаат онлајн пренос што точно се случува тука на земјата за да се молат за нас пред Бог за нашите лични проблеми.

Ние немаме гаранција дека тие ги слушаат молитвите на католиците и православните кога овие им ги упатуваат на нив. Впрочем доколку тоа беше можно, тогаш зошто никој од библиските личности не им упатил молитва на починатите верници? Во Библијата се запишани стотици молитви и СИТЕ ТИЕ се упатени единствено до Бог и ниту една не е упатена до некој починат верник!

Прашање до тебе DDarko:

Зошто од сите стотици молитви во Библијата нема НИТУ ЕДНА која е упатена до некој починат верник?
Зошто апостолите на пример не му се помолиле на Св. Илија? Или на Св. Мојсеј? Или на Св. Авраам? Св. Јов? Или на било кој од големите пророци - слугите Божји?
Зошто никој од апостолите не му се помолил на Св. Јован Крстител за кого Исус рече дека е најголемиот меѓу луѓето?
Еј, замисли си да имаш привилегија да му се помолиш на најголемиот починат верник да те застапува пред Бог и да не го искористиш тоа право, па мора да си луд. Но очигледно апостолите не биле луди туку едноставно ја немале таа привилегија, затоа што Исус не ги учел да се молат на починати верници (светци), туку единствено на Бог "Татко наш Кој Си на небесата..." (Исус Христос во ев. Матеј 6:9)

Во една прилика Христовите ученици Го замолиле Исус да ги научи како да се молат, а што им одговорил Тој самиот прочитај:

"А кога се молеше на едно место и кога престана, еден од Неговите ученици Му рече: „Господи, научи нè да се молиме, како што и Јован ги научи своите ученици!” А Тој им рече: „Кога се молите - говорите: „Татко наш, Кој си на небесата, да се свети Твоето име!.. итн."
(Исус Христос во ев. Лука 11:2-2)

Ете гледаш, учениците го замолиле Исус да ги научи како да се молат и Тој ги научил, но прашањето е дали православните сакаат да бидат Христови ученици и да ја следат Христовата поука, или пак тие си следат некои други учители кои ги учат поинаку од Исус.

"Зашто ќе дојде време, кога луѓето не ќе ја трпат здравата наука, туку според своите страсти ќе си насоберат учители,за да им ги скокоткаат ушите, и ќе ги одвратат ушите од вистината, а ќе се свртат кон бајки. "
(2 Тимотеј 4:3-4)

Големиот дел од православните житија (по кои се поведуваат православните) според мене со токму тоа - бајки, а вистината е Христос и Неговото изворно учење запишано во Божјото Слово - Библијата.

Изменето од EvAngelos - 10.Септември.2009 во 11:44
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Септември.2009 во 18:36
Originally posted by Rita.MD Rita.MD напиша:

Од каде знаеш дека е вистина ако не е во Библијата?

Ubedena si deka stom e vo Biblijata togash mora da e vistina?

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Септември.2009 во 18:44
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

еј сега па ти плазење
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Септември.2009 во 18:45
инаку сте ја утнале темата
не е религија таа што ќе ве однесе кон него
тоа е сасим нешто друго
превозно средство

Изменето од anakin - 10.Септември.2009 во 18:46
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
izvoren Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Октомври.2008
Поени: 700
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Септември.2009 во 18:48

Сигурно дека е убедена.И се приметува дека за основа на нејзината вера ги има Библиските пишувања.

Затоа пак тие што не се убедени дека вистината е само во Библијата нека не се занимаваат со христијанството, може да се обидат со некоја друга религија или нешто друго со кое ке го пополнуваат слободното време.
Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Септември.2009 во 19:02
OK izvoren, jas ja prashav Rita, ama eve, ti odgovori na prashanjeto nameneto za nea... nishto losho vo toa, barem sega znam deka ti mislis oti stom e napishano vo biblijata togash mora da e vistina.

Jas kje pochekam Rita da odgovori na ova prashanje, a tebe bi te zamolil, stom vekje tuka se javi so svoj odgovor, da mi kazhesh sto mislish za prashanjeto sto go postaviv na Rita ovde?

Изменето од Messenger - 10.Септември.2009 во 19:05
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Септември.2009 во 19:18

Haha, ehh Messenger, si vikav porano za tebe, "sto zbouruva ovoj, kako moze taka za Biblijata" - sega potpolno se soglasuvam so tebe...
Gledaj prvin veli: Ne jadete svinsko, posle Isus dovaga i veli jadete, samo ne izgovarajte losi prazni zborovi...(neli ne go poganuva toa sto go jademe)!
Abe ne e se taka kako sto izgleda!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Септември.2009 во 19:19
DDarko, јас ти реков дека се согласувам дека починатите верници можат да се молат за нас, а не дека тие СЕ молат за нас, зашто  во право е Rita.MD, таков стих (каде што починатите верници се молат за нас) нема во Библијата.
Во Библијата има само еден стих каде што починатите вернци си се молат за себе:
"До кога, свет и вистински Господару нема да судиш и да ја одмаздиш нашата крв над оние, кои живеат на земјата?" (Откровение 10:6)

Abe EvAngelos, kako moze da mozat da se molat, a da ne se molat...
Toa znaci deka samo znaat teorija, a ne praksa...голема%20насмевка
Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Септември.2009 во 19:45
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by Marko sk Marko sk напиша:

Tuku ajde i jas da napisham neshto, da se doobjasni no ne vo forma i nivo na detski prikzani, tuku malku poakademski, pokompleksno,

Епа ај и јас да напишам нешто поакадемски и покомплексно, за да не биде, како што ти велиш, штура дескрипција.

Феноменалната дијалектика, елаборирана во трансцеденталниот свет и индиферентно опсервирана од рационален аспект, е иманентна за универзалниот независен ум во маргините на општеството, кое пак преку реторичкиот стил воопшто е некомпактибилно со сегментите кои девалвираат во функција од првичната феноменалната дијалектика. Така да, врти сучи, исто ти се фаќа голема%20насмевка

Ha, ha....ok, geladam si rabotel malku :))) ...tuku ako navistina te interesira povekje okolu problematiklata koja go “tretira” chovekovoto spoznanie, a se odnesuva i za sekoj koj ima zhelba da prochita neshto povekje za vechnite prashanja koi ja tangiraat nashata spoznaja za nas samite i svetot koj ne opkruzhuva , a Bogami i za svetot koj go sozdavame ( duhoven i materijalen), kje navedam nekolku naslovi koi imaat ‘tezhuia”:
Ajde po red, kako prvo ja preporachuvam 'Esej za Chovekot' od Kasirer, vredi, a osobeno kje pomogne vo razbiranjeto na moite postovi , kako i Ogled za raspagjanjeto od Emil Sjoran, pa isto neophodni se i Rastezhot na ideite, Filosofija na istorijata, Red od haosot - mnogu dobra analiza i posben osvrt , pa Sudbinata na zapadnata civilizacija...
Potoa, polezno e da se nabavi "Temi od Religiite" koja e edna izvoredna studija, a za Istorija na veruvanjata i relig. idei od Elijade mozham da kazham deka e elementarna trilogija vo koja ubavo kje se vidi kako nastanale veruvanjata i religiite, nejzinata sushtina i logika, a Bogami i copy paste metadite na bibliskite avtori, islamskite, buditischkite, kako i Mitovi od Clod Levi Stros mozhebi najznachajnoto delo od ovaa oblast....
Odime ponatamu, ja preporachuvam i “Um Caruva” od Will Durant kako i “ Posmodernizam” od grupa avtoiri, pa Krajot na istorijata i posledniot chovek od Fukujama,...ok, mislam dovolno e, ...a ne samo na Biblijta da se ostane i da se citira i citira vo nedogled te edno isto, ( koe zatupuva i te pravi servilen) i da zavrsham vo kontekstot na ova shto go napishav so edna genijalna misla koja (bi rekol) e eden sublimat na naporite i ideate na skoro site svetovni i verski knigii ( se nadevam deka nema problem shto kje ja pastiram na angliski)

The utopia of the perfect society, the perfect work of art and the perfect architecture began with the legend of Atlantis. Who can prevent us from aiming at perfection as an idea but who determines that we should be satisfied with less than the idea?
(Marcus Aurelius 184 AD)
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Септември.2009 во 19:50

И запамти, многу работи во Библијата не се толку буквални , треба и да ја сфатиш малку симболиката (зборувам за тоа што си го напишал за Господовата вечера).

Па наравно бе Месинџер има и симболика.Треба поентата да се следи.

На едно место во Библијата Христос се преставува како лоза, а верниците прачки или ластари кои се напојуваат од лозницата, живеат преку нејзе.

И сега и ова буквално ако го сватиме треба да одиме по Тивешијата и да се залепиме на некоја лоза за да живееме.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Септември.2009 во 19:56

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Tuku ajde i jas da napisham neshto, da se doobjasni no ne vo forma i nivo na detski prikzani, tuku malku poakademski, pokompleksno,

Епа ај и јас да напишам нешто поакадемски и покомплексно, за да не биде, како што ти велиш, штура дескрипција.

Феноменалната дијалектика, елаборирана во трансцеденталниот свет и индиферентно опсервирана од рационален аспект, е иманентна за универзалниот независен ум во маргините на општеството, кое пак преку реторичкиот стил воопшто е некомпактибилно со сегментите кои девалвираат во функција од првичната феноменалната дијалектика. Така да, врти сучи, исто ти се фаќа голема%20насмевка

Ha, ha....ok, geladam si rabotel malku :))) ...tuku ako navistina te interesira povekje okolu problematiklata koja go “tretira” chovekovoto spoznanie, a se odnesuva i za sekoj koj ima zhelba da prochita neshto povekje za vechnite prashanja koi ja tangiraat nashata spoznaja za nas samite i svetot koj ne opkruzhuva , a Bogami i za svetot koj go sozdavame ( duhoven i materijalen), kje navedam nekolku naslovi koi imaat ‘tezhuia”:
Ajde po red, kako prvo ja preporachuvam 'Esej za Chovekot' od Kasirer, vredi, a osobeno kje pomogne vo razbiranjeto na moite postovi , kako i Ogled za raspagjanjeto od Emil Sjoran, pa isto neophodni se i Rastezhot na ideite, Filosofija na istorijata, Red od haosot - mnogu dobra analiza i posben osvrt , pa Sudbinata na zapadnata civilizacija...
Potoa, polezno e da se nabavi "Temi od Religiite" koja e edna izvoredna studija, a za Istorija na veruvanjata i relig. idei od Elijade mozham da kazham deka e elementarna trilogija vo koja ubavo kje se vidi kako nastanale veruvanjata i religiite, nejzinata sushtina i logika, a Bogami i copy paste metadite na bibliskite avtori, islamskite, buditischkite, kako i Mitovi od Clod Levi Stros mozhebi najznachajnoto delo od ovaa oblast....
Odime ponatamu, ja preporachuvam i “Um Caruva” od Will Durant kako i “ Posmodernizam” od grupa avtoiri, pa Krajot na istorijata i posledniot chovek od Fukujama,...ok, mislam dovolno e, ...a ne samo na Biblijta da se ostane i da se citira i citira vo nedogled te edno isto, ( koe zatupuva i te pravi servilen) i da zavrsham vo kontekstot na ova shto go napishav so edna genijalna misla koja (bi rekol) e eden sublimat na naporite i ideate na skoro site svetovni i verski knigii ( se nadevam deka nema problem shto kje ja pastiram na angliski)

The utopia of the perfect society, the perfect work of art and the perfect architecture began with the legend of Atlantis. Who can prevent us from aiming at perfection as an idea but who determines that we should be satisfied with less than the idea?
(Marcus Aurelius 184 AD)

Ова му доаѓа како реклами на сред филм, нема врска со содржината на филмот ( темата ) али пак љубезно се препорачува.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Септември.2009 во 19:58
EvAngelos vidov si mi postavil prasanje...
Hmm...Pa vidi sega, zosto ako nekoj Pravoslaven umre, zosto ne bi se pomoliv vaka, "toj i toj" moli se za mene gresniot, sega koga si blisku do Hrista...среќа
Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Септември.2009 во 20:05
Originally posted by izvoren izvoren напиша:

Ова му доаѓа како реклами на сред филм, нема врска со содржината на филмот ( темата ) али пак љубезно се препорачува.

Pa koga imalo "zhivot" bez reklama ?
Od najrani vereminja svetot komunicira preku sozdavanje i razmena na "sliki i pretstavi", a posbeno za zadgrobniot zivot i spasenieto...a koga vekje spomenuvash filmovi, pred se neophodno e od filmot da se izleze, za da potoa se vidi 'shto e shto' !

Изменето од Marko sk - 10.Септември.2009 во 21:03
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Септември.2009 во 20:07

Originally posted by izvoren izvoren напиша:

И запамти, многу работи во Библијата не се толку буквални , треба и да ја сфатиш малку симболиката (зборувам за тоа што си го напишал за Господовата вечера).

Па наравно бе Месинџер има и симболика.Треба поентата да се следи.

На едно место во Библијата Христос се преставува како лоза, а верниците прачки или ластари кои се напојуваат од лозницата, живеат преку нејзе.

И сега и ова буквално ако го сватиме треба да одиме по Тивешијата и да се залепиме на некоја лоза за да живееме.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 14>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.