Испечати | Затвори го прозорот

Зар сите Религии не водат кон Господ.

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=19134
Датум на принтање: 02.Декември.2024 во 10:01
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Зар сите Религии не водат кон Господ.
Постирано од: DDarko
Наслов: Зар сите Религии не водат кон Господ.
Датум на внесување: 20.Мај.2009 во 21:40
Ова е наслов на една книга, вазирана на Библијата и на религиите кој како ја протолкува Библијата.....
Оваа тема е да секој си ја представи својата религија и вера, секој конечно доколку сака да се изјасни во која Црква оди и што мисли за останатите?

Коментари:
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 20.Мај.2009 во 22:47
Onoa "што мисли за останатите?" ne mi se dopagja...

Mislam deka dobi vekje lichna poraka za vakvi raboti, pa da ne bide potoa "izvinete ne sum znael".

Ushte ednash kje te upatam do kodeksot na odnesuvanje na ovoj forum - http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=16046 - http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=16046

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: spiros
Датум на внесување: 20.Мај.2009 во 23:02
Сите религии чија вистинска цел е СОВРШЕНИОТ МИР И ЉУБОВ БОЖЈА, ќе се слеат со текот на времето во БОГА и никој нема повеќе од ними да се споредува или дури воздигнува над Оној чијашто Прамилост и Прамудрост - наместо земја, машко семе или билошто друго - се отелотвори во Исус Христос!

Сите!

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!
БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Датум на внесување: 20.Мај.2009 во 23:18
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Onoa "што мисли за останатите?" ne mi se dopagja...

Mislam deka dobi vekje lichna poraka za vakvi raboti, pa da ne bide potoa "izvinete ne sum znael".

Ushte ednash kje te upatam do kodeksot na odnesuvanje na ovoj forum - http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=16046 - http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=16046

Јасно.

-------------

Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 21.Мај.2009 во 01:39

Religiite se covecki tvorbi, samo EDEN e patot do Bog, koj ni go pokaza eden mlad covek od Galileja, po ime ISUS HRISTOS, pred okolu 2000 godini

Датум на внесување: 21.Мај.2009 во 04:59
Tuka se slozhuvame KINGDAVID... Bog ne pravi religii, lugjeto gi pravat.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 21.Мај.2009 во 10:12
Исус ни го покажа, да.
Исус рече: Јас сум Патот,Вистината и Животот. (Јован 14:6)
Мислам дека беше тој стих или 16:4 не знам не сум сигурен.
Што значи и Исус е Патот.
Јас тој стих го сваќам вака, Исус е Патот кој не води до Вистината на Животот.

-------------

Датум на внесување: 21.Мај.2009 во 10:26
Ако смеам да дополнам ... ГОСПОД е ВИСТИНСКАТА Религија од која (за жал) луѓето прават (повеќе или помалку) егоистични институции!

Кога душата го надминува индивидуалниот (вертиклано) и колективниот (хоризонтално) егоизам - како тоа што ни го покажа Исус Христос со својот Спасителен крст - тогаш се влева во Сёопфатната Религија (поврзаност) која не се противи нити израмнува со ГОСПОД ВСЁДРЖАТЕЛОТ!
Тајната на крстот ги надминува разликите и повржува (синтезира)!
Го повржува Творецот и творбата,небото и земјата, БОГА и човекот , обрежаните и необрежаните, евреите и неевреите, православните и католиците, евангелискиот и сунитскиот ислам, машкото и женското, белото и црното, ...!

Отворено небо, о прекрасна глетка
Секоја душа една Христова клетка
Некои од ними осветлени, совршено будни
Други пак во темна духовна ноќ спијат
И само затоа се чудни

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 21.Мај.2009 во 12:01
(Дела Ап.: 26:5) Зашто ме познаваат од почетокот (ако сакаат да посведочат), дека живеев како фарисеј, според најстрогата следба на нашата религија.

1 Коринтјани: 11:16 Но ако некој мисли да се препира ние немаме таков обичај, ниту Божјите цркви.

Евреите: 10:25 Да не ги напуштаме своите собранија, како што некои имаат обичај, туку да се бодриме еден друг, и тоа дотолку повеќе, доколку гледате дека наближува Денот!

-------------

Постирано од: lane62
Датум на внесување: 22.Мај.2009 во 12:59

covekot ja stvoril religijata ,
religijata ne go stvorila covekot

-------------
Daj više odmora jeziku nego rukama!

Постирано од: polzavce
Датум на внесување: 22.Мај.2009 во 13:27
па нормално.........религијата не го створила човекот...БОГ го створил......

-------------
МИР со сите

Постирано од: anakin
Датум на внесување: 22.Мај.2009 во 13:41
nitu edna religija ne vodi kon gospod
religijata samo moze da ti go ogranici patot do nego

koga kje kazam do nego... nislam na vaseto ... vnatresno cuvstvo.. koja jas nemam i ne ni sakam ... no koga se zboruva za vas.... batalete religija i kje stignete do toa vaseto podobro i pokreativno

covek e toklu golem i kreativen kolku sto e svojголема%20насмевка

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 22.Мај.2009 во 13:43
Originally posted by polzavce polzavce напиша:

па нормално.........религијата не го створила човекот...БОГ го створил......

toa e tvoe mislenje
a moeto e deka covek stvoril i religija i gospod

no

ako cuvstvoto deka opstite so nego e za vas prekrasno... togas stvorenoto e odlicno za Vas .... se e do percepcijata na ziveenjeto

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 22.Мај.2009 во 13:44
Значи Анакине религијата ја ограничува креативноста и големината на човекот според тебе, а?

-------------
МИР со сите

Датум на внесување: 22.Мај.2009 во 13:54
да ограничува прво вас верниците
тоа е сценаристи пишана кореографија по која мора да играте
нешо како чачача а не се дозволени груги чекори

тоа е тоа што меси сака да Ви каже цело време

играјте слободно према ваше убедување до целта.. ако е господ цел

-------------

Датум на внесување: 22.Мај.2009 во 14:08
А атлетичарите кога трчаат за да добијат награда до целта трчаат како им е по ќејф или како што се правилата?

За да ја добиеш наградата трчаш како што е правилно, ако сакаш да трчаш по твое...трчај кој ти брани......ама награда нема.......Уште повеќе, трчајќи по свое можеш да ја загубиш ногата од невнимателност......

-------------
МИР со сите

Датум на внесување: 22.Мај.2009 во 14:09

Значи Анакине религијата ја ограничува креативноста и големината на човекот според тебе, а?

da

-------------

Датум на внесување: 22.Мај.2009 во 14:10

eve uste eden citat od F.Niche
136

Rudimentarna psihologija religioznoga čoveka:-Sve su promene posledice;sve su posledica dejstva bolje(nedostaje pojam "priroda","prirodni zakon");sve posledice moraju imati uzročnika.Rudimentarna psihologija:Čovek je sam uzrok samo onda kad zna da je nesto hteo.

Rezultat:stanja moći nameću čoveku osećanje,da im on nije uzrok,da nije odgovoran za njih;ona dolaze iako ih on nije hteo:prema tome,mi smo njihovi prauzrokovači:-volja koja nije slobodna(to jest svest o promeni kod nas koju mi nismo hteli)zahteva tuđu volju.

Zaključak:čovek se nije usuđivao da sebi pripiše svoja jaka i neobična raspoloženja,nego ih je uvek shvatao kao "pasivna",kao "nametnuta" spolja:religija je proizvod sumnje u jedinstvo ličnosti:-ukoliko je čovek sve veliko i jako pojmio kao natčovečansko,kao nešto što dolazi van njega,utoliko se čovek umanjio-on je rastavio dve strane,jednu vrlo jadnu i slabačku i jednu vrlo jaku i neobičnu,u dve sfere,pa prvu nazvao "čovek", a drugu "Bog".

On je u svemu ostao takav;u vremenu moralne idiosinkrazije on svoja visoka i uzvišena moralna stanja nije tumačio kao plod svoje volje,kao "delo" ličnosti.Cak i hrišćanin deli svoju ličnost u dva dela,jedan sićušan i slab,koji naziva čovek,a drugi koji naziva Bog(iskupitelj,spasitelj).

Religija je unizila pojam "čovek",njen krajnji zaključak je da je sve dobro,veliko,istinito natčovečansko,i da se daruje samo kao milost božja...

Fridrih Niče,Volja za moć,Dereta,Beograd,2003.

-------------

Постирано од: brza
Датум на внесување: 22.Мај.2009 во 14:34
Religija je unizila pojam "čovek",njen krajnji zaključak je da je sve dobro,veliko,istinito natčovečansko,i da se daruje samo kao milost božja...

- mudar bil ovoj niche,..nema shto !,...ushte da ima nekoj i da go ,.."soslusha"!

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 22.Мај.2009 во 15:11
Originally posted by brza brza напиша:

Religija je unizila pojam "čovek",njen krajnji zaključak je da je sve
dobro,veliko,istinito natčovečansko,i da se daruje samo kao milost
božja...
- mudar bil ovoj niche,..nema shto !,...ushte da ima nekoj i da go ,.."soslusha"!
Ниче не бил пророк но според швајцарскиот теолог Валтер Ниг, бил еден од пророчките мислители. Не бил Ниче атеист како што многумина мислат, туку се противел на догматската и институционалната замисла за Бога и неговата улога.

Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 22.Мај.2009 во 15:14
.....И на крај си го истурил мозокот со к*ршум во глава.

-------------
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++

Датум на внесување: 22.Мај.2009 во 15:18
,...a, da znaesh kolku tek,...bogovozljubeni si go isturile mozokot,..samite!,...mozebi,...za da stignat pobrzo ,...kaj nivniot "otec",..koj da znae!

-------------

Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 22.Мај.2009 во 15:21
абе тие "боговозљубени" може да си мислеле како сакаат но се сумњам дека се сега кај нивниот "отец"

-------------
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++

Датум на внесување: 22.Мај.2009 во 16:39
Originally posted by ahmar1 ahmar1 напиша:

Za ater na vistinata, voopshto ne bilo taka...

-------------

Датум на внесување: 22.Мај.2009 во 17:07

Originally posted by ahmar1 ahmar1 напиша:

Za ater na vistinata, voopshto ne bilo taka...

Нормално дека не било така. Ниче при крајот од животот беше парализиран поради мозочен а потоа фати и пнеумонија, за на крај пострада од вториот мозочен удар околу 25 август 1900 година.

Датум на внесување: 22.Мај.2009 во 17:11
i?,..zoshto ne mu pomognal gospod?збунетост,..ili,..za inat!!,..zatoa shto "mnogu znael",...pa, toj mu go povlekol ,..shkrapaloto?,..taka?

-------------

Датум на внесување: 22.Мај.2009 во 17:12
...aj,..ve ostavam,..ne mora da odgovarate!

-------------

Датум на внесување: 22.Мај.2009 во 17:20
Originally posted by brza brza напиша:

i?,..zoshto ne mu pomognal gospod?збунетост,..ili,..za inat!!,..zatoa shto "mnogu znael",...pa, toj mu go povlekol ,..shkrapaloto?,..taka?

1) затоа што умирањето е нужно за сите души кои ќе облечат физичко тело(т.е. кои ќе се инкарнираат). Тоа воедно укажува дека материјата е минлива, за разлика од Духот.
2) затоа што Бог не се вмешува во причините и последиците создадени од самиот човек

Датум на внесување: 22.Мај.2009 во 20:15

Некој религии служат колку да го одржат човекот до Божјите закони бидејќи тие ги применуваат и комунистите и атеистите и сите..!
Но верата Христијанска е она од Библијата, секој збор и секој стих, правилно проповедан и исповедан. Тоа е за мојата вера, мој став...
А за другите не знам, секој има право на слободна волја и избор.
Поздрав!

-------------

Датум на внесување: 22.Мај.2009 во 22:14
Zosto nikogas nema logicki odgovor od hristijanive (da ne recam vernicive)....sekogas e toa odgovor koj e emocionalno nabijan i se dvizi od ismevuvanje do da receme verska "opienost"
Vie ljugevo ne gi dozivuvate onakvi kakvi se, stalno nesto fantazirate , i se merite po nekoj vasi arsini...

Ima nas koi ne sme kako vie , koi smetame deka razum e "dar bozji" , a ne vera.

I ne znam zosto vi preci koga nie "razlicnite komentirame na "vasite" temi....ako vie komentirate na primer na politika ...nie ne se bunime...i davame kontraargument...a vie kolku sto imam primeteno sekogas gi izbegnuvate nasite komentari na vasite postovi...
Zosto e toa taka?

-------------

Датум на внесување: 23.Мај.2009 во 01:15

Originally posted by lane62 lane62 напиша:

Apsolutno tochno! Razumot e Bozhji dar i nego go imaat i vernicite. Nedostatok na razum se srekjava i kaj nevernicite i kaj vernicite, pa zatoa:

Vie ljugevo ne gi dozivuvate onakvi kakvi se, stalno nesto fantazirate , i se merite po nekoj vasi arsini...

... nekoi vernici i nevernici fantaziraat i merat po nekakvi svoi arshini. Nerazumnosta ne e vernichka ekskluzivnost, iako mozhebi najdrastichno se prezentira preku niv bidejki chesto pati toa go pravat organizirano i pod pokrovitelstvo na nivnite verski organizacii.

I ne znam zosto vi preci koga nie "razlicnite komentirame na "vasite" temi....ako vie komentirate na primer na politika ...nie ne se bunime...i davame kontraargument...a vie kolku sto imam primeteno sekogas gi izbegnuvate nasite komentari na vasite postovi...

Zosto e toa taka?

Lane, ne prechat razlichnite mislenja, tuku ponekogash prechi kako se plasirani. Inaku, ne povlekuvaj paralela megju politikata i verata. Mozhebi za tebe, kako na ateist, toa izgleda isto, no za vernicite e kako da sporeduvash den i nokj.

Jas (mozhebi zatoa sto ne se smetam "religiozen") ne izbergnuvam nikakvi prashanja, no se slozhuvam so tebe deka ima vernici na koi pomilo im e da ne vleguvaat vo polemiki okolu nekoi raboti. Sepak toa e nivno pravo i niven izbor, isto kako sto e tvoe pravo da navlezesh vo niv.

-------------

Датум на внесување: 23.Мај.2009 во 01:45

Zosto nikogas nema logicki odgovor od hristijanive (da ne recam vernicive)....sekogas e toa odgovor koj e emocionalno nabijan i se dvizi od ismevuvanje do da receme verska "opienost"

Zosto e toa taka?

Еееееее не е така...
Од порано и јас мислев дека е така, кога бев неверен, но потоа сватив дека Христијаните се супер луѓе.
Ај сега без разочарување, затоа што секој што е Христијанин не мора да е ист, има различни карактери..Не му се секирај.големо%20гушкање

-------------

Постирано од: Rita.MD
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 14:27
Не, сите религии не водат до Господа од проста причина што многу од нив воопшто не го ни прифаќаат (имаат) Господ во своето учење: окултните религии опфаќаат комуникација со духови, аскетски религии бараат одрекување од себеси, а Господ кај нив и не постои, потоа буржоаските религии кои се многу примамливи за високите класи, а се однесуваат на самоподобрување и немаат однос со Бога и тн....

-------------
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther

Постирано од: pcelka
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 22:09

......

Библијата и молитвата кон Бог, тоа се прозорците што Бог ги поставил на ѕидовите од нашиот живот. Ги држев  затворени – светот беше темна, студена просторија.  Ги  тргнувам завесите и веднаш ќе ја гледам, Неговата светлина...

......Јас Сум Светлината на светот, за ниту еден кој верува во Мене да не остане во темнина“ порачува Господ Исус Христос. ....!!!

-------------
секој нов ден, носи нова надеж...

Постирано од: папата
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 23:33
Ако сите религии водеа до Господ, сите луѓе ќе живееја во мир. Вака, нешто смрди овде.

-------------
Баци!!!

Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 23:34
Originally posted by pcelka pcelka напиша:

......

<SPAN =medium>Библијата и молитвата кон Бог, тоа се прозорците што Бог ги поставил на ѕидовите од нашиот живот. Ги држев  затворени – светот беше темна, студена просторија.  Ги  тргнувам завесите и веднаш ќе ја гледам, Неговата светлина...

......Јас Сум Светлината на светот, за ниту еден кој верува во Мене да не остане во темнина“ порачува Господ Исус Христос. ....!!!</SPAN>

Milo mi e za tebe . BOG neka te blagoslovi i vodi vo zivotot

Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 23:50
Originally posted by папата папата напиша:

Ако сите религии водеа до Господ, сите луѓе ќе живееја во мир. Вака, нешто смрди овде.

Dobra konstatacija Papa. Religijata ne spasuva, ISUS spasuva.

Датум на внесување: 02.Септември.2009 во 19:37
Znaci site velea deka Isus spasuva vo temata KOJA CRKVA SPASUVA....
Epa koja e taa vistinska Crkva kade shto Isus preku nea ke ne spasi?

-------------

Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 12:12
Originally posted by DDarko DDarko напиша:

Znaci site velea deka Isus spasuva vo temata KOJA CRKVA SPASUVA....Epa koja e taa vistinska Crkva kade shto Isus preku nea ke ne spasi?

Христијанската   

-------------
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther

Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 12:17

Zosto e toa taka?

Интересни чувства искажуваш преку овој пост.

Се сложувам дека верниците се многу често набиени, исфрустрирани и фанатички и импулсивно реагираат на постовите.

За таквите и јас секогаш имам критика.

Но, мислам дека христијанството не го познаваш добро, инаку ќе знаеш дека тоа е вера која се темели на цврста логика, здрав разум, докази, аргументи, факти, историја, искуство. Верата е само дел кој го надополнува оној порив внатре во нас да се вивнеме по божественото, по нешто што е подлабоко, пошироко, повисоко од површното и примитивно материјално нешто.

Се надевам на уште пријатни разговори со тебе лане62.

-------------
Баци!!!

Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 14:48
Originally posted by Rita.MD Rita.MD напиша:

Znaci site velea deka Isus spasuva vo temata KOJA CRKVA SPASUVA....Epa koja e taa vistinska Crkva kade shto Isus preku nea ke ne spasi?

Христијанската   

vo celiot moj zivot samo toj proklet odgovor go slusam, a kade se navaga taa crkva de mail faks telefon?
kako da kontaktiram so nejze?
ili toa e samo zamislena prostorija spored biblijata pa se tesime deka samo taa ke ne spasi..

-------------

Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 16:14

Христијанската   
vo celiot moj zivot samo toj proklet odgovor go slusam, a kade se navaga taa crkva de mail faks telefon? kako da kontaktiram so nejze? ili toa e samo zamislena prostorija spored biblijata pa se tesime deka samo taa ke ne spasi..

Ти бараш просторија, а не луѓе. Тука ти е грешката. Црквата спомната во Библијата не е некоја зграда, туку самиот собир на луѓе. Првите христијани немале црква како објект туку се собирале по домовите. Тоа е суштината на црквата: не каде си, туку со кого си и зашто си таму.

-------------

Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 19:10
hah Gospod e dostoen za pogolemi gradbi i visoko kvalitetna arhitektura iako mozebi ne menuva nishto toa no barem da zalici na nesto

-------------

Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 23:03
Dali judaizmot vodi kon Gospoda?

-------------

Датум на внесување: 04.Септември.2009 во 00:38

Dali judaizmot vodi kon Gospoda?

Преку делата на Законот пред Бог нема да биде оправдан никој!

-------------
Баци!!!

Датум на внесување: 04.Септември.2009 во 04:34
Rabotata e sto site tuka govorime za onoa vo sto veruvame.

Eden musliman bi rekol:

- Posledniot Bozji Pratenik i Verovesnik, crtajki edna prava i dolga linija vo pesokot a do nea povekje kratki, rekol: "Navistina Patot do Boga e eden, ispolnet so iskusenija, a drugite kratki patishta se od sejtanot na ciji sto kraevi se naogja toj, primamuvajki gi lugjeto kon pekolot po lesnite i najrazlicni nacini poploceni so strasti, uzivanja i lesnotii...

Ako odime spored veruvanjata, togash bilo koja vera, religija, pat ili avtopat kje ne odnese kaj Boga ili nema da ne odnese nikade.

Rabotata e sto onoa za koe tolku mnogu se traga i se saka da se postigne veke e vo nas, samo sto treba nie odnovo da se setime i da go razotkrieme od site onie raboti koi sme gi natrupale vrz nego. Ne e vazhno shto jadesh, kako se oblekuvash, sto piesh, koga spiesh, kolku pati na den ke kazhesh nekoja tekstualna formula, kolku knigi ke zapomnish... toa ne e sushtinata na dopiranjeto na svesta i bozhenstvenoto. Ako beshe taka, togash site sto gi pakticiraat tie raboti ke bea prosvetleni Ili barem vo najmala raka sekoj vtor-tret chovek sto ke go sretnevme na ulica ke beshe "onoj koj doshol kaj Boga". Najobichnoto sekojdnevno iskustvo ni go pokazhuva tokmu sportivnoto.

No lugjeto sakaat da najdat formula, da sledat neshto sto e razraboteno vo detali, chekor po chekor, nekakov urnek, neshto sto pretstavuva shema na dvizhenje vo nekakov pravec i po nekakvo skalilo koe ke im dade chuvstvo na kachuvanje povisoko ili na stiganje podaleku, prosledeno so nekakvi duhovno-materijalni nagradi za toj svoj trud, so krunskata nagrada na krajot - Rajot od koi nekogash bea isterani. Idejata deka nivnite pramajka i pratatko bea izbrkani od Rajot poradi neposlushnost, kaj niv dava mnogu ednostavno reshenie na problemot so misla deka ako tie bidat poslushni ovoj pat toa ke bide zalog za Bozhjata milost, pa toj ke se sozhali i ke gi vrati nazad.

Ednostavno zamisleno, neli? Pravi logika kaj sekoj obichen chovek, nema prichina zoshto da se somneva vo toa, ushte poveke zatoa sto ima Kniga koja tochno kazhuvaat sto saka Bog od nas, pa seto toa zaedno pretstavuva odlichna formula za postiganje na ultimativnata cel.

Taka mislat site lugje na zemjava koi sledat bilo kakva religija... site tie avtopatovi navodno vodat kon istata cel sto nie ja narekuvame Raj. Site tie se ispravni za samite sebe i site smetaat deka tie se na praviot pat, a ostanatite navodno ne se svesni sto pravat i deka patot sto tie go odbrale kje gi odnese pravo vo pekolot.

Zarem ima nekoj koj ke pomisli deka negovata religija ne vodi onamu kade sto mu rekle deka ke go odvede? Nema i nema nitu da dozvoli nekoj drug da mu ja vnese taa misla vo umot. Ushte poveke, toj ke se bori do posledniot zdiv da mu "dokazhe" na drugiot deka greshi, samoubeduvajki se deka samiot e apsolutno vo pravo.

Vo takvoto "argumentiranje" kako najvazhni faktori se naveduvaat site onie uchenici i svetci koi ja sledele dotichnata religija. Za sekoj vernik toa e dokaz deka negovoto veruvanje e avtentichno i dokazhano od mnogumina pred nego koi poshle po istiot pat. I sekogash sme bile ucheni da gi gledame tie smrtnici kako neshto osobeno produhoveno, samo zatoa sto bile na patot...ja sledele Knigata i knigite... ushte poveke, ako bile vo blizina ili vo drushtvo na onoj koj navistina bil prosvetlen... ili lichno do Boga.

Dobar primer za toa e poslednata vechera na Isus i negovite uchenici. Vo toj posleden mig, koga im veli deka toj si odi, no so prekrasna parabola im porachuva oti Svetiot Duh ostanuva megju niv, mislite deka uchenicite reagiraat kako navistina sveti lugje? Mislite deka do togash nauchile barem neshto od onoa sto go slushale od svojot uchitel? Pa, neli Svetiot Duh bil megju niv? Ili mozhebi samo slepo povtoruvale vo nekoi raboti i se obiduvale od pustiot zbor da napravat svetost? Zatoa sto vo toj edinstven mig na vrvna produhovnost tie go prashuvaat Isusa "a koga nie ke si zamineme od ovoj svet, kako sto zaminuvash i ti, na koja strana ke mu sedneme na Gospod - od levata ili od desnata ?"

I uchenjeto na takanarechenite sveti pisanija... Normalno, vernicite smetaat deka kolku sto poveke se znaat tie knigi, tolku chovekot e podobar vernik i so toa poblizu e do Boga. Ultimativno, ako chovek gi znae na pamet od prvoto do poslednoto slovo, togash toj e najdobriot vernik. Zarem zdraviot um ne kazhuva deka toa vo sushtina ne znachi apsolutno nishto? Nauchuvanjeto na pamet kniga po Anatomija nikogo nema da napravi lekar. Zoshto togash ako edno desetogodishno dete go nauchilo na pamet k*ranot ili Noviot Zavet se smeta za neshto posebno verski vredno? Zarem toa znachi deka toa dete e prosvetleno i deka go razbralo zhivotot, smrta i Bozhjata tajna? Ako beshe taka togash site ke go upotrebija svojot zhivot da gi nauchat na pamet svetite knigi. I site ke bea svetci. I ne samo toa, tuku ke uchea tolku mnogu, sto ke gi nauchea knigite na pamet da gi kazhuvaat i naopaku i vo siite mozhni kombinacii... zaboravajki deka Isus ednash reche oti nitu eden uchen nema da dojde vo Bozhjoto carstvo. Mnogumina gi prochitale ovie zborovi, no retko koj navistina gi razbral.

Vernicite toa go zemaat kako dokaz deka ako uchat neshto drugo osven nivnata religija, togash toa ke gi oddalechi od Boga. Vneseni vo dlabochinite na svoite veruvanja poveke ne se ni obiduvaat da razberat, tuku samo bukvalno sledat crno mastilo na bela hartija...

Zatoa Isus ne pishuval, Buda ne pishuval...

Zatoa site prosvetleni lugje ne pishuvale. Tie znaele deka do prosvetluvanjeto ne se stiga sledejki, odejki, trchajki ili barajki po nekakvi strogo formulirani patishta.

Pishuvanjata i religiite go sozdale onie koi doshle posle niv!

Prosvetluvanjeto ne se nauchuva, toa mozhe samo da se sluchi. I toa se sluchuva barajki go vo sebe si, oti toa odsekogash bilo tamu, no nie postojano go zatrupuvame so seneshta, pa toa ne mozhe da ne osvetli. Nie treba da go dopreme, tamu vo apsolutniot centar na nasheto bitie, onamu kade sto Bog mnogu mudro go stavil za nas... toa ne e nekade gore, dole, levo ili desno, toa ne na nekade nadvor, ne e nitu na nashata povrshinata koja e obzemena od sekojdnevnata zbrka na veruvanja, ubeduvanja, indokrtiniranja, religii......

-------------

Датум на внесување: 05.Септември.2009 во 00:15
Заборавив да напомнам, претходниот мој пост, не е мој, туку на Апостол Павле. Послание до Римјаните.

-------------
Баци!!!

Датум на внесување: 05.Септември.2009 во 21:30

Taka mislat site lugje na zemjava koi sledat bilo kakva religija... site tie avtopatovi navodno vodat kon istata cel sto nie ja narekuvame Raj. Site tie se ispravni za samite sebe i site smetaat deka tie se na praviot pat, a ostanatite navodno ne se svesni sto pravat i deka patot sto tie go odbrale kje gi odnese pravo vo pekolot.

Zarem ima nekoj koj ke pomisli deka negovata religija ne vodi onamu kade sto mu rekle deka ke go odvede? Nema i nema nitu da dozvoli nekoj drug da mu ja vnese taa misla vo umot. Ushte poveke, toj ke se bori do posledniot zdiv da mu "dokazhe" na drugiot deka greshi, samoubeduvajki se deka samiot e apsolutno vo pravo.

Vo takvoto "argumentiranje" kako najvazhni faktori se naveduvaat site onie uchenici i svetci koi ja sledele dotichnata religija. Za sekoj vernik toa e dokaz deka negovoto veruvanje e avtentichno i dokazhano od mnogumina pred nego koi poshle po istiot pat. I sekogash sme bile ucheni da gi gledame tie smrtnici kako neshto osobeno produhoveno, samo zatoa sto bile na patot...ja sledele Knigata i knigite... ushte poveke, ako bile vo blizina ili vo drushtvo na onoj koj navistina bil prosvetlen... ili lichno do Boga.

Vernicite toa go zemaat kako dokaz deka ako uchat neshto drugo osven nivnata religija, togash toa ke gi oddalechi od Boga. Vneseni vo dlabochinite na svoite veruvanja poveke ne se ni obiduvaat da razberat, tuku samo bukvalno sledat crno mastilo na bela hartija...

Prosvetluvanjeto ne se nauchuva, toa mozhe samo da se sluchi. I toa se sluchuva barajki go vo sebe si, oti toa odsekogash bilo tamu, no nie postojano go zatrupuvame so seneshta, pa toa ne mozhe da ne osvetli. Nie treba da go dopreme, tamu vo apsolutniot centar na nasheto bitie, onamu kade sto Bog mnogu mudro go stavil za nas... toa ne e nekade gore, dole, levo ili desno, toa ne na nekade nadvor, ne e nitu na nashata povrshinata koja e obzemena od sekojdnevnata zbrka na veruvanja, ubeduvanja, indokrtiniranja, religii......

Messenger есејов ти е навистина предолг. Ова се на прв поглед изгледа многу мудро. На втор... не баш.
Ако сите автопатови (?!) водат кон иста цел, тогаш која е поентата да ги има толку многу? Зошто едноставно не се обединат? Што ги спречува? Да не е случајно разликата во учењата?. Не сите религии тврдат дека ќе те однесат до Рајот. Не сите религии завршуваат со тоа верникот да биде во вечноста со божеството. Кај некои не и има такво нешто. Никој верник нема да го изјави ова што ти го напиша. Со причина тие ја имаат одбрано таа определена религија-не веруваат дека било која ќе ги однесе до целта.

Кога некој станува верник, одбира дали ќе верува во Бога, Аллах, Буда или некој си таму десетти, тој по правило ги испитува тие патишта. Ако има дупки кои не можат некако да се пополнат, ако има пукнатини на асфалтот кои не можат да се објаснат, треба да се запраша дали таа религија е воопшто вредна. Има некои луѓе кои не истражуваат подалеку и се задоволуваат со нејасни одговори. Наводно и да им се објасни, тие никогаш нема да го разберат тоа, бидејќи тоа е само за посебни луѓе.

Верниците немаат потреба да учат нешто друго. Доколку имаат таква потреба, значи дека нивната вера е плитка и недоволна. Ако веќе го вкусиле најдоброто, зашто да се замараат со она од кое им се гади? И не сите се држат до религија зашто имало некои си таму светци, учители и слично кои иделе по истиот пат. Никој од тие не се вратил после смртта да им каже дека тој пат е исправен. Само Господ го направи тоа. Умре за нас, воскресна од мртвите и се вознесе на небото. Никој учител, светец и просветлен не го сторил тоа. И не ми доаѓај со тоа дека Бог, знаењето, просветлувањето,... се во нас самите. Ние сме ништо. Обични прашинки. Се на нас ни е дадено од горе. Имаме само една празнина која ни е оставена од Создателот која никој и ништо не може да ја исполни освен Тој Самиот. Се друго е лук и вода. И во оној момент кога твојата вера ќе стане нешто напишано на хартија знај дека си ја оплескал работата.

-------------

Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 06.Септември.2009 во 01:27

Wow Rita.MD, па ти се надмина себе си аплаузголемо%20гушкање

-------------
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.

Постирано од: dejanpp
Датум на внесување: 06.Септември.2009 во 01:51
samo odredeni stavovi razlicni za sekogo ispisani vo religiite vodat kon gospod.dokolku toj del ne vi go kaze   nekoj ili sami ne go otkriete kontakt so gospod e malku tesko

Датум на внесување: 06.Септември.2009 во 03:15
Originally posted by dejanpp dejanpp напиша:

samo odredeni stavovi razlicni za sekogo ispisani vo religiite vodat kon gospod.dokolku toj del ne vi go kaze   nekoj ili sami ne go otkriete kontakt so gospod e malku tesko

Na povekjeto vernici toa ne im e poznato...

Bidejki ne im e poznato, ne znaat deka im nedostasuva...

Bidejki ne znaat deka im nedostasuva, zatoa ne go baraat...

Bidjeki ne go baraat, nema da go najdat...

Bidejki toa ne go znaat, da im se donese pred nim nema da go prepoznaat i kje go odminat.

-------------

Датум на внесување: 06.Септември.2009 во 05:08
Rita, jas ne pishuvam za de slozhi nekoj so mene.

Zatoa vo red e da ne slozhish so kazhanoto i nema potreba da se zheshtish okolu toa...

Inaku jas potpolno se slozhuvam so tebe koga velish:

Никој од тие не се вратил после смртта да им каже дека тој пат е исправен.

Zatoa me chudi koga tvrdish oti:

Кога некој станува верник, одбира дали ќе верува во Бога, Аллах, Буда или некој си таму десетти, тој по правило ги испитува тие патишта. Ако има дупки кои не можат некако да се пополнат, ако има пукнатини на асфалтот кои не можат да се објаснат, треба да се запраша дали таа религија е воопшто вредна.

Ne samo sto jas do sega nemam sretnato (sigurno ne na ovoj forum) nekoj koj gi prouchil site patishta za da napravi analiza kakva sto naveduvash, tuku se postavuva prashanjeto na osnova na shto kje gi valorizira koga:

Znachi ostanuva samo na veruvanje na onoa sto se govori, na prifakjanje na verata vo koja se ragja ili koja navidum vetuva neshto povekje od drugite. Koga ne se znae dali patot e ispraven ili ne, bidejki nikoj ne se vratil za da go potvrdi, togash sekakvo ispituvanje na patishtata i pronaogjanje nekakvi dupki ili puknatini koi ne mozhat da se ispolnat e samo iluzija na pronaogjanje nedostatoci na pat za koj prvichno utvrdivme deka voopshto ne go poznavame.

Stom takvoto odbiranje vo sushtina e samo odbiranje "na verba", togash sigurno deka:

Верниците немаат потреба да учат нешто друго. Доколку имаат таква потреба, значи дека нивната вера е плитка и недоволна.

Zarem ima nekoja potreba ili dali e voophto polezno vo takviot sluchaj da se uchi neshto drugo? Pa, sigurno deka ne e... Ako nekoj go dal svojot zbor i pochnal emotivno, duhovno, pa i materijalno da se vlozhuva vo nekoja doktrina zatoa sto veruva oti tokmu taa eventualno kje mu bide benifitarna, dali e polezno da se dovede samiot vo dilema so spoznavanjeto deka mozhebi bil na pogreshen pat?

I ne se raboti zatoa sto...

Ако веќе го вкусиле најдоброто, зашто да се замараат со она од кое им се гади?

... Tuku zatoa sto toj samo veruva deka toa e taka. Oti kako mozhe da go odbere najdobroto koga nikogash ne prashal nikogo sto se vratil od patishtata za da znae sto e najdobro?

A ova ...

Само Господ го направи тоа. Умре за нас, воскресна од мртвите и се вознесе на небото.

... e veruvanje samo na hristijanite... i toa ne apsolutno na site. Ako gi prashash na primer muslimanite, tie kje ti rechat deka onoa sto si go napishala e blasfemija i deka Isus e samo Bozhji profet. Ako gi prashah evreite, kje ti rechat deka Isus ne e nikakov mesija, tuku neshto sto ne e najsoodvetno da se napishe na ovoj forum...Ostanatite vernici i religii ne gi spomnuvam bidejki veruvam deka ja sfakjash poentata.

Sekoj od tie vernici navodno gi ima ispitano patishtata, sekoj navodno gi nashol dupkite i puknatinite na asaflatot kaj drugite patishta, sekoj navodno utvrdil deka site drugi patishta ne vredat i sekoj navodno pronashol deka patot sto toj go odbral e onoj sto kje go odnese do Boga, Rajot ili onoa sto mu vetuvaat onie koi go propagiraat toj niven "vistinski" pat.

Tokmu zatoa vo pochetokot na onoa sto si citirala od moeto pishuvanje stoi deka Taka mislat site lugje na zemjava koi sledat bilo kakva religija... site tie avtopatovi navodno vodat kon istata cel sto nie ja narekuvame Raj. Site tie se ispravni za samite sebe i site smetaat deka tie se na praviot pat, a ostanatite navodno ne se svesni sto pravat i deka patot sto tie go odbrale kje gi odnese pravo vo pekolot.

Mozhesh da ne se slozhuvash so ova - toa e tvoe pravo, kako sto e moe pravo da ne se slozham so tvoevo:

И не ми доаѓај со тоа дека Бог, знаењето, просветлувањето,... се во нас самите. Ние сме ништо. Обични прашинки.

Ti imash apsolutno pravo da se smetash deka si nishto, deka si edna obichna prashinka, no lugjeto ne se obichni prashinki, tuku Bozhji kreacii... I toa ne bilo kakvi. Nie sme sozdadeni spored Negoviot lik, spored Negovoto podobie, vo nas e vdahnat i vo nas vechno kje postoi Bozjiot zdiv, tokmu onoj koj ti verojatno ne go chuvstvuvash sega vo sebe smetajki se za nishto povekje od edna obichna prashinka.

I reche Gospod Bog: Ete, Adam stana kako eden od Nas.
Bitie 3:22

Se razbira, ti ne mora da se soglasish so kazhanovo i nema potreba da se voznemiruvash dokolku toa ne e blisko do tvoite veruvanja.

Oti na krajot od kraishata, kako sto vekje nakolku pati potvrdivme, s'e se sveduva samo na veruvanja.

Jas ti pozheluvam Mir, Ljubov, Sochuvstvo, Milosrdie i Blagosostojba vo tvoeto veruvanje, kako i sto pobrzo pronaogjanje na Bozhenstvenoto vo tebe.

-------------

Датум на внесување: 06.Септември.2009 во 09:59

Зар сите Религии не водат кон Господ?

Сите вистински патишта, сите вистински религии водат кон Совршената Религија, кон СОВРШЕНИОТ ПАТ

Во Неа, во Него еден е ОТЕЦОТ, а секој секому сестра и брат!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 06.Септември.2009 во 12:08

Inaku jas potpolno se slozhuvam so tebe koga velish:

Zatoa me chudi koga tvrdish oti:

Кога некој станува верник, одбира дали ќе верува во Бога, Аллах, Буда или некој си таму десетти, тој по правило ги испитува тие патишта. Ако има дупки кои не можат некако да се пополнат, ако има пукнатини на асфалтот кои не можат да се објаснат, треба да се запраша дали таа религија е воопшто вредна.

Не би те чудело доколку целосно ја цитираш мислата на Rita.MD, без да ја унаказуваш нејзината мисла:

Никој од тие не се вратил после смртта да им каже дека тој пат е исправен. Само Господ го направи тоа. Умре за нас, воскресна од мртвите и се вознесе на небото.

Значи, од овој аспект гледано, Rita.MD не вели дека НИКОЈ не се вратил од смртта да ни каже кој пат е исправен, туку вели: "Никој, освен Господ  - Исус Христос - Воскреснатиот намигнување"

Ti imash apsolutno pravo da se smetash deka si nishto, deka si edna obichna prashinka, no lugjeto ne se obichni prashinki, tuku Bozhji kreacii... I toa ne bilo kakvi. Nie sme sozdadeni spored Negoviot lik, spored Negovoto podobie, vo nas e vdahnat i vo nas vechno kje postoi Bozjiot zdiv, tokmu onoj koj ti verojatno ne go chuvstvuvash sega vo sebe smetajki se za nishto povekje od edna obichna prashinka.

И ти имаш апсолутно право да се сметаш за за круна на Божјото создание, дека си Негов близнак, совршенството над совршенствата... само немој да се повикуваш на Библијата за твојата вера, затоа што на форумов од време на време налетуваат некои што ја познаваат Библијата и може да ги разобличат твоите злоупотреби на истата.

Ти велиш дека си создаден според Божјиот лик, според Неговото подобие, но Библијата вели дека само Адам и Ева беа создадени по Божјиот лик и подобие и откако паднаа во гревот сите нивни потомци повеќе не се раѓаат по Божјиот лик и подобие, туку по грешниот лик и грешното подобие на Адам и Ева.

"Ова е книгата на родословието Адамово: кога Господ го создаде човекот, го направи според Божјото подобие;  создаде машко и женско. А кога ги создаде, ги благослови и ги нарече - човек. Кога на Адама му беа сто и триесет години му се роди син, сличен нему, според неговиот лик и подобие, му го даде името Сит."
(Битие 5:1-3)

Читаш? За Сит не се вели дека бил создаден според Божјиот лик и подобие, туку според Адамовиот лик и Адамовото подобие. Тоа е библиската вистина. Сите ние се раѓаме по ликот и подобието на нашите родители, под ликот и подобието на нашите предци кои водат потекло од грешниот Адам и грешната Ева.
Можеби си го слушнал христијанскиот израз "човекот падна во гревот". Зборот "падна" го симболизира токму тоа, дека откако човекот посака да стане "како Бог, распознавајќи го доброто и злото", тој падна под својата првична позиција за која што беше создаден, стана смрттен, проклет, подложен на болести, ја изгуби позицијата и титулата "син" и доби нова титула: "роб на гревот", се разбира оваа титула не е титула во Божјото Царство, туку во царството на темнината, во дупката каде што падна заедно со Сатаната.
За ова можеш повеќе да прочиташ во параболата на Исус во евангелието по Лука 15:11-32 каде читаме како едниот син (човекот) побара независност од својот благороден Татко (Господ), ја злоупотреби својата позиција како "син", го прокоцка наследството и стана роб во туѓа земја, хранејќи се со лушпи што ги јаделе свињите таму. Дали тој сеуште бил син на благородниот Татко? Не, туку тој во оваа позиција бил свиња, а станал син дури откако се покајал и се вратил кај својот благороден Татко и повторно го добил фамилијарниот прстен на ПОСИНУВАЊЕТО.

"Така и ние, додека бевме малолетни, бевме заробени под првобитните учења на светот; а кога се исполни времето, Бог Го испрати Својот Син, роден од жена, роден под Законот, за да ги откупи оние, кои беа под Законот, за да го примиме посинувањето. А бидејќи сте синови, Бог Го испрати во вашите срца: Духот на Својот Син, Кој вика: „Ава, Татко!” Затоа не си повеќе роб, туку син; а ако си син, тогаш си и наследник на Бога преку Христа."
(Галатјаните 4:3-7)

Значи дури откако ќе го примиме Христос како наш Господ и Спасител ние повеќе не сме робови, туку синови. Дури потоа ние почнуваме да се враќаме во првобитниот лик и подобие на Бог. Но не веднаш и не целосно. Целосната трансформација ќе настане откако ќе биде откупено и нашето тело и ние - христијаните, по воскреснувањето, ќе добиеме нови прославени тела - според Божјиот лик и подобие, додека оние кои не се покајале за гревовите и не ја примиле Христовата прошка, тие ќе воскреснат во непрославени тела, тела кои ниту сега, а ниту потоа ќе бидат по Божјиот лик и подобие. Тие ќе воскреснат за вечна осуда.
Тоа е библиското учење, му се допаѓало тоа некому или не.

I reche Gospod Bog: Ete, Adam stana kako eden od Nas.
Bitie 3:22

Што значи тоа "како еден од нас"? Дека човекот стана бесмртен, безгрешен, свет, олицетворение на Божјите атрибути, доблести? Или пак само "еден од нас" во она што истиот стих го вели после запирката која ти магично си ја претворил во точка голема%20насмевка со целта својствена за тебе - да ги обликуваш библиските стихови за да задоволат одредена твоја догма.
Продолжението на тој стих вели вака:

"И Господ, Бог, рече: „Еве, човекот стана како еден од Нас, знаејќи го доброто и злото." (Битие 3:22)

Ете во што стана човекот "како еден од Бог", во тоа што го знаеше доброто и злото, знаење заради кое падна длабоко во јамата на гревот. Само Исус може да го извлече од таму. Само Исус може да те извлече од таму. Тој е Патот, Вистината и Животот, единствениот Кој се врати од смртта и Кој не само што го знае патот, туку Тој е патот, тесниот пат по кој чекориме влегувајќи низ тесната врата - Исус.

-------------

Датум на внесување: 06.Септември.2009 во 14:46
Во споредба со Бога ние сме прашинки. Во споредба со Неговиот интелект, моќ креативност, сила... ние сме ништо, а сепак Тој не засака повеќе од се. Во Неговите очи ние сме толку посебни, а сепак ние сме оние кои го отфламе. Симни се од облаци дека си којзнае што. Ист си како сите нас. Од прав си создаден и во тоа и ќе се вратиш. Да ти преведам: Ashes to ashes, dust to dust. Јенките знаат добро каков и што е човекот.

А еве ти стихови:

Псалм 103
13 Како што таткото ги милува синовите, така Господ ги милува оние, кои се бојат од Него.
14 Зашто знае добро како сме создадени, си спомнува дека сме прав.

"Еве, јас пак се осмелувам да му зборувам на Господа, - пак проговори Авраам. - Јас, кој сум прав и пепел: "
Битие 18:27

Со пот на своето лице ќе јадеш леб, додека не се вратиш во земјата, зашто од неа беше земен - прав си, и во прав ќе се вратиш.”
Битие 3:19

Кога Тој би го повлекол Своето срце кон Себе, кога би го вратил сиот Свој Дух кон Себе, сите суштества би издивнале одеднаш и човекот би се претворил во прав.
Јов 34:14-15

А јас ти посакувам многу среќа за некогаш да го најдеш божественото во себе (?!). (mission impossible 3)

П.С.И не вади цитати од контекст.

-------------

Постирано од: Marko sk
Датум на внесување: 06.Септември.2009 во 15:43
Messeneger, dobar komentar.
Ok, Koja religija vodela do spasenie...ushte li so vakvi naivni tezi...
Tuku ajde i jas da napisham neshto, da se doobjasni no ne vo forma i nivo na detski prikzani, tuku malku poakademski, pokompleksno, i koga vekje vaka poshla diskusijata - za patishtata koi vodat kon nebesa,(ostaj se) deka religijata na koja site ovdeka tolku se povikuvate ( vo zavisnost koj na koja vera propagja), deme taa mozhela da bide patokaz, a vsushnost ne e nikakov patokaz, nitu pak pat kon spasenie, tuku samo eden od segmentite na neshto drugo ..., ajde da pojasnam:

Preku kulturata svatena vo najshirok smisol na zborot, koja se sostoi od - Jazikot, Religijata, Umetnosta, Naukata i sekako istoriskite nastani, chovekot izgraduva sopsteven univerzum, (svaten vo nasjshirok smisol) - simbolichki univerzum shto mu ozvozmozhuva da go razbere i protolkuva, da go artikulira i organizira, DA GO SINTETIZIRA I UNIVERZALIZIRA SVOETO CHOVECHKO ISKUSTVO.
Vo site niv ( jazik, religija, umetnost, nauka) chovekot otkriva i dokazhuva mokj - mokj da gradi svoj sopstven svet.
Site ovie osnovni 'elementi- funkcii' tezhneat vo razni nasoki i im se pokoruvaat na razlichni principi, no toa neznachi nesloga i nekompatibilnost , tuku site ovie 'funkcii' ( elementi na kulturata) se nadograduvaat eden so druga na eden specifichen nachin i se vo edna , bi rekol ogromna interaktivna funkcija, taka da sekoja od niv otvara nov horizont i ni pokazhuva nov aspekt na choveshtvoto, na chovekovata imaginacija, racio, intuicija, prospekcija, manifestirani vo svoevidna forma na ednistvo na kulturniot proces !

Celta na filosofijata na kulturata se sostoi vo toa shto niz mnoshtvoto razlichni manifestacii na duhot ( navedeni pogore) se dokzhuva edinstvoto na negovata sushtina manifestirana preku sozdavanje na sopstven univerzum vo koj chovekot se stremi da se realizira kako individua, kako lichnost i kako opshtestveno bitie, koj pridonesuva vo odvivanjeto na vkupnata reprodukcija i opsanokot na vidot na dostoisteven nachin koj sodejstviva na materijalniot progres....site ostanati prikazni se samo arehetipovi od minatoto i zanemaruvanje na relanosta na svetpot vo koj zhiveeme...
..............
Sega veruvam e pojasno za patishtata, ima mnogu patishta ednakvo znachajni kako i religiskite, a mozhebi i poznachajni, koi i te kako vodat kon progress i posrekjen zhivot. A za spasenieto...toa e onoj marketinshki trik, koga zhenata odi da kupi 'make up', instruirana i povedena od reklamnite spotovi, taa ne kupuva kozmetichki proizvod, tuku nadezh za ubavina...OK, samata religija ne nosi srekja, nitu blagosostojba, nitu progres, nikako, sledstveno na ova ne zasluzhuva posebna elaboracija ..i da, koga se diskutira za vera, religija i sl, bez da se stavat vo kontekst so ostanatite elementi koi pogore gi navedov, kako i vremeto i stepenot na razvoj, ne e nishto drugo tuku eftino devalviranje i otkazhuvanje od racionalnata strana na chovekovata priroda.

Датум на внесување: 06.Септември.2009 во 20:02
Originally posted by Marko sk Marko sk напиша:

Sega veruvam e pojasno za patishtata, ima mnogu patishta ednakvo znachajni kako i religiskite, a mozhebi i poznachajni, koi i te kako vodat kon progress i posrekjen zhivot. A za spasenieto...toa e onoj marketinshki trik, koga zhenata odi da kupi 'make up', instruirana i povedena od reklamnite spotovi, taa ne kupuva kozmetichki proizvod, tuku nadezh za ubavina...OK, samata religija ne nosi srekja, nitu blagosostojba, nitu progres, nikako, sledstveno na ova ne zasluzhuva posebna elaboracija ..i da, koga se diskutira za vera, religija i sl, bez da se stavat vo kontekst so ostanatite elementi koi pogore gi navedov, kako i vremeto i stepenot na razvoj, ne e nishto drugo tuku eftino devalviranje i otkazhuvanje od racionalnata strana na chovekovata priroda.

Баш ме интересира кои се тие патишта.
Се гледа дека не си верник. Зашто еден верник би се посветил на една религија ако не добива ништо за возврат? Напротив, верниците водат поизблансирен живот, со некои морални ограничувања и вредности и секако: надеж.
И ако толку не е вредна за елаборација тогаш што мајка бараш на овој подфорум?!
Човекот освен со физичка и ментална, е создаден и со духовна страна. Ако не е некоја религија, тогаш тоа ќе биде некоја ефтина алтернатива: спритуализам, магии, халуциногени дроги, ... Се само за да се избега од реалноста и да се контактира со некоја "виша сила".
Види, ако ти е подобро да веруваш дека се запира по смртта, ок, be my guest. Јас одбивам.
Знаеш колку научници биле религиозни (условно кажано), па сепак ги направиле најсензационалните откритија. Тие немале рационална страна зашто биле верници? Хммм... не би рекла. Некои работи едноставно не држат вода.

-------------

Датум на внесување: 06.Септември.2009 во 23:35

Баш ме интересира кои се тие патишта.
Се гледа дека не си верник. Зашто еден верник би се посветил на една религија ако не добива ништо за возврат? Напротив, верниците водат поизблансирен живот, со некои морални ограничувања и вредности и секако: надеж.
И ако толку не е вредна за елаборација тогаш што мајка бараш на овој подфорум?!
Човекот освен со физичка и ментална, е создаден и со духовна страна. Ако не е некоја религија, тогаш тоа ќе биде некоја ефтина алтернатива: спритуализам, магии, халуциногени дроги, ... Се само за да се избега од реалноста и да се контактира со некоја "виша сила".
Види, ако ти е подобро да веруваш дека се запира по смртта, ок, be my guest. Јас одбивам.
Знаеш колку научници биле религиозни (условно кажано), па сепак ги направиле најсензационалните откритија. Тие немале рационална страна зашто биле верници? Хммм... не би рекла. Некои работи едноставно не држат вода.

Ajde , mi trgnalo so doobjasnuvanja, a bash se obiduvam ednostavno da pishuvam, tuku nejse…
Koga go napishav sl: “OK, samata religija ne nosi srekja, nitu blagosostojba, nitu progres, nikako, sledstveno na ova ne zasluzhuva posebna elaboracija” , se gleda od avion deka poentata mi beshe da posocham deka religijata i veruvanjata ne zasluzhuvaat posebna elaboracija od aspect na tezite deka tie nosat srekja, spasenie, proglers i slichno, ZNACHI OD TOJ ASPEKT E PRIKAZNA ZA DECA , e sega vidi go boldiraniot del na mojot pasus koj si go kvotirala, jasno se gleda deka posochuvam deka religijata e samo eden od segmentite , pokraj jazikot, umetnosta i naukata, so koi chovekot si sozdava svoj “univerzum”, a so toa, vo zavisnost na stepenot na materijalniot progress go objasnuva - objavuva svoeto soznanie za sebesi i svetot koj go opkruzhuva, E OD VAKA POSTAVENITE TEZI, RELIGIJATA ZASLUZHUVA VNIMANIE, NIKAKO POINAKU.

E SEGA SHTO MAJKA BARAM TUKA ( izrazito nevkusno, da ne recham seljachko odnesuvanje vo forma na prashanje), AJDE I TOA KJE GO DOOBJASNAM: DA, TUKA DOAGJAM ZA DA SE SMEAM, NO I DA POSOCHAM NA KULTUREN NACHIN - DA GO RAZOBLICHAM DOGMATSKOTO VERUVANJE, DOGMI I VERUVANJA KOI NASTANALE I SE IMANENTNI ZA PONIZOK STEPEN NA RAZVOJ NA CIVILIZCISKTE PROCESI, KOGA NAUKATA BILA VO BEBSHKI PELENI, DOGMI I VERUVANJA DEFINIRANI VO USLOVI NA ROBOVLADETELSKO OPSHTESTVENO UREDUVANJE, I ISTITE TIE NIZ VEKOVITE SE INSTRUMENTALIZIRALE I STANALE MOKJNA ALATKA VO RACETE NA KREATORITE NA OPSHTESTVENIOT MORAL PROMOVIRAJKJI POKORNOST NA MASITE KON ELITITE I T.N. ...OK, IAKO SE SOMNEVAM DEKA KJE ME RAZBERAT SLEDBENICVITE NA SLOVOTO, SEPAK HRISTIJANSKI E DA SE OBJASNI, PA KOJ KOLKU SVAKJA I KAPIRA...

Bonus doobjasnuvanje: Religiite i veruvanjata se znchajni za elaboracii, diskusii , opservacii i sl, koga se nabljuduvaat od aspect na nivnata interakcija so svetot*, kako i nejzinoto vlijanie ( uloga) vo formiranjeto na vrednosnite sistemi, moralot, etikata, no i kako svoevidna alatka vo poverodostojno razbiranje na istoriskite nastani, koncepti i t.n

*svet, se misli na svetot shto realno postoi i sozdava elemntarni produkti za opstanok na zhivotot, produkti od mnogu oblasti, materijalni i mislovni, intelektualni i zabavni, zakoni i ekonomii, stopanstva i banki, drzhavi i regii , sport i rekreacija, muzika, film, knizhevnost, nauka, realna nauka koja dava realen pridones za prosperitet, inzhinjerski struki, zadrastvo, obrazovanie, socijani sistemi, parvni, penziski, ..mnogu gi ima…ok, terajte si muabet.

Датум на внесување: 07.Септември.2009 во 05:58
EvAngelos, te molam chitaj ubavo do kraj i ne brzaj so replikite bidejki taka sekogash dijalozite ni zavrshuvaat vo vetar i magla.

Vo interes na prostorov i trpenieto na chlenovite nema da go prenesuvam celiot tvoj tekst, tuku samo kluchnite delovi.

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Не би те чудело доколку целосно ја цитираш мислата на Rita.MD, без да ја унаказуваш нејзината мисла:

Никој од тие не се вратил после смртта да им каже дека тој пат е исправен. Само Господ го направи тоа. Умре за нас, воскресна од мртвите и се вознесе на небото.

Ne sum unakazil nichija misla i samo ti znaesh zoshto govorish taka. Eve prochitaj ushte ednash deka na Rita sum posvetil celosno vnimanie:

Само Господ го направи тоа. Умре за нас, воскресна од мртвите и се вознесе на небото.

... e veruvanje samo na hristijanite... i toa ne apsolutno na site. Ako gi prashash na primer muslimanite, tie kje ti rechat deka onoa sto si go napishala e blasfemija i deka Isus e samo Bozhji profet. Ako gi prashah evreite, kje ti rechat deka Isus ne e nikakov mesija, tuku neshto sto ne e najsoodvetno da se napishe na ovoj forum...Ostanatite vernici i religii ne gi spomnuvam bidejki veruvam deka ja sfakjash poentata.

Veruvam deka Rita ja sfati poentata, a mislam deka i ti mozhesh da ja sfatish isto taka.

Ne znam zoshto mi imputirash raboti koi nikogash ne sum gi rekol:

И ти имаш апсолутно право да се сметаш за за круна на Божјото создание, дека си Негов близнак, совршенството над совршенствата...

Ako nemash moj citat za ovie zborovi, togash ochekuvam da gi izostavish. Ne mi se dopagja klevetenje i stavanje vo usta zborovi koi nikogash ne bi gi rekol.

I bi te zamolil ushte ednash, vo interes na diskusiite i megjuchlenskiot odnos, da bidesh malu poskromen vo izjavite:

... само немој да се повикуваш на Библијата за твојата вера, затоа што на форумов од време на време налетуваат некои што ја познаваат Библијата и може да ги разобличат твоите злоупотреби на истата.

Biblijata ne e nichija privatna svoina za da mozhe nekoj da dozvoli ili zabrani nekomu da ja koristi za svoite veruvanja. Ushte pomalu imash pravo na neshto takvo samo zatoa sto drugite veruvanja mozhebi ne se identichni so tvoite. Sto se zamisluvash deka si ti? Nekoj mesaja na koj Bog mu dal pravo da povede nova krstonosna vojna za spasuvanje na Biblijata od nejzinite "unishtuvachi" i zashtituvanje na "izgubenite" Bozhji cheda? I koj avtoritet si ti za da presudish dali nekoj ja upotrebuva ili zloupotrebuva Biblijata? Ako ne se slozhuvash so neshto kazhi deka ne se slozhuvash, argumentiraj zoshto mislish taka i ne zemaj uloga na apsoluten Bogopolozhen sudija.

Komentirash:

Библијата вели дека само Адам и Ева беа создадени по Божјиот лик и подобие и откако паднаа во гревот сите нивни потомци повеќе не се раѓаат по Божјиот лик и подобие, туку по грешниот лик и грешното подобие на Адам и Ева.

"Ова е книгата на родословието Адамово: кога Господ го создаде човекот, го направи според Божјото подобие; создаде машко и женско. А кога ги создаде, ги благослови и ги нарече - човек. Кога на Адама му беа сто и триесет години му се роди син, сличен нему, според неговиот лик и подобие, му го даде името Сит."(Битие 5:1-3)

Читаш? За Сит не се вели дека бил создаден според Божјиот лик и подобие, туку според Адамовиот лик и Адамовото подобие.

Jas Chitam, a dali chitash i ti ili zaedno so chitanjeto si dodavash i nekoi drugi raboti, pa si pravish teoloshka prikazna?

Eve edno prashanje za tebe:

Dokolku Adam bil sozdaden spored Bozhjiot lik i podobie, pa ako spored toa mu bil slichen Nemu, togash na koj mozhe da e slichen Adamoviot sin?

Onoa sto go pishuvash ponatamu ne e nishto drugo tuku teoloshka interpretacija vo koja ti mozhesh slobodno da veruvash kako sto veruvaat i mnogu drugi lugje.

Dali mozhesh da razberesh deka so toa sto Adam stanal "како Бог, распознавајќи го доброто и злото", ne go izgubil Bozhjto podobie??? Kako mozhesh da si dozvolish da go negirash Boga vo Negovoto tvrdenje:

Ete, Adam stana kako eden od Nas znaejki go dobroto i zloto"

... velejki deka Adam i site negovi pokolenija ne stana kako Boga zatoa sto zgreshi so doznavanjeto na dobroto i zloto???

Toa sto naveduvash:

Можеби си го слушнал христијанскиот израз "човекот падна во гревот". Зборот "падна" го симболизира токму тоа, дека откако човекот посака да стане "како Бог, распознавајќи го доброто и злото", тој падна под својата првична позиција за која што беше создаден... i t.n. i t.n.

... sum go slushnal bezbroj pati i toa e tokmu toa sto go naveduvash - hristijanska teologija. Bog tvrdi "Adam stana eden od nas", teologijata tvrdi "Adam padna od niv". Toa e hristijanskata teologija, ti veruvash vo nea i jas nemam problem so tvoeto veruvanje. Veruvaj vo sto sakash i ne se zhesti nepotrebno ako nekoj ne misli kako tebe... ili kako Pavle... ili kako nekoj apostol... ili kako bilo koj drug koj se interpretira na nachin kako sto mislish ti deka e ispraven.

Zatoa edno podprashanje:

Dokolku ti si bil sozdaden spored likot i podobieto na tvojot tatko, pa ako spored toa si mu slichen nemu, togash na koj mozhe da e slichen tvojot sin dokolku nekogash neshto si mu zgreshil na tvojot tatko? Dali tvojot sin kje mu bide slichen na tatko ti ili kje bide slichen na tvojata greshka?

Ajde ushte edno poednostavno prashanje:

Dali koga Bog gi progona Adam i Eva od Edemskata gradina, otkoga ovie go spoznaa dobroto i zloto, im go odzema Negoviot lik i podobie? Te molam citiraj mi takvi zborovi od Boga vo toj del od Bibljata dokolku tie postojat.

Dodeka ne citirash Bozhji zborovi deka Toj im go odzema Bozhjiot lik i podobie na Adam i Eva, seto onoa sto go pishuvash pochnuvajki od tuka:

Библијата вели дека само Адам и Ева беа создадени по Божјиот лик и подобие и откако паднаа во гревот сите нивни потомци повеќе не се раѓаат по Божјиот лик и подобие...

... pa se do krajot, mozham samo da go zemam kako teoloshka kontrukcija so koja Bog nema nishto zaednichko.

A spored toa ne gledam zoshto bi ti repliciral na tie zborovi. Jas mu veruvam na Boga, ti veruvash vo deneshnata Hristijanska teologija.

Sakash da veruvash vo taa teologija - veruvaj.

Nikoj toa ne mozhe da ti go zabrani, kako sto ne mozhesh i ti nikomu da zabranish da govori za Bibilijata i za Boga.

-------------

Датум на внесување: 07.Септември.2009 во 12:00

Tuku ajde i jas da napisham neshto, da se doobjasni no ne vo forma i nivo na detski prikzani, tuku malku poakademski, pokompleksno,

Епа ај и јас да напишам нешто поакадемски и покомплексно, за да не биде, како што ти велиш, штура дескрипција.
Феноменалната дијалектика, елаборирана во трансцеденталниот свет и индиферентно опсервирана од рационален аспект, е иманентна за универзалниот независен ум во маргините на општеството, кое пак преку реторичкиот стил воопшто е некомпактибилно со сегментите кои девалвираат во функција од првичната феноменалната дијалектика. Така да, врти сучи, исто ти се фаќа голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 07.Септември.2009 во 12:12
сите религии се насочени кон еден куп активности кои треба одредена група луѓе да си сплоти или да ги држи на баратана линија од некои
тоа сум сигурен
а дали водат кон господ тоа е дикутабилно.. оти неверувам дека сите патишта водат кон него

сите патишта водат кон РИМ тоа да, но кон Господ тешко

-------------

Постирано од: dejanpp
Датум на внесување: 07.Септември.2009 во 12:54
TREBA  PRVO  DA  SE  OSOZNAE  STO  E  TOA  BOG
 A  POSLE  DA  SE  BARA  PATOT  KON  NEGO
   GOLEMI  SVESTENI  LICA  SEUSTE  GO  OSOZNAVAAT  BOGA

Датум на внесување: 07.Септември.2009 во 13:25
Originally posted by dejanpp dejanpp напиша:

TREBA  PRVO  DA  SE  OSOZNAE  STO  E  TOA  BOG A  POSLE  DA  SE  BARA  PATOT  KON  NEGO   GOLEMI  SVESTENI  LICA  SEUSTE  GO  OSOZNAVAAT  BOGA

А како може да се осознае Бог ако не се прифаќа Неговото постоење?

-------------

Датум на внесување: 07.Септември.2009 во 13:27
Мене Јеховините сведоци при една тнр.библијска студија одамна вака ми рекоа: „Сеедно ли е во кој автобус ќе се качиме ако сакаме да стигнеме до одредена цел?„ Не сум Јеховин сведок, но ми се допадна кажаното како илустративен пример(они го наведоа како аргумент додуша).

Датум на внесување: 07.Септември.2009 во 13:30
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Мене Јеховините сведоци при една тнр.библијска студија одамна вака ми рекоа: „Сеедно ли е во кој автобус ќе се качиме ако сакаме да стигнеме до одредена цел?„ Не сум Јеховин сведок, но ми се допадна кажаното како илустративен пример(они го наведоа како аргумент додуша).

А кој им дал на нив ( и на сите останати кои така тврдат) привилегиран увид во тоа, за да знаат дека сите автобуси одат до истата цел?

-------------

Датум на внесување: 07.Септември.2009 во 13:36

А кој им дал на нив ( и на сите останати кои така тврдат) привилегиран увид во тоа, за да знаат дека сите автобуси одат до истата цел?
Хаха, ете прееска јас тебе не те разбрав во една друга тема сега ти мене - ама ете, луѓе сме... Значи не тврдат дека „сите автобуси одат до истата цел„, напротив, велат дека НЕ Е СЕЕДНО во кој автобус(линија) ќе се качиш.

Датум на внесување: 07.Септември.2009 во 13:44

Хаха, ете прееска јас тебе не те разбрав во една друга тема сега ти мене - ама ете, луѓе сме... Значи не тврдат дека „сите автобуси одат до истата цел„, напротив, велат дека НЕ Е СЕЕДНО во кој автобус(линија) ќе се качиш.

Хахахахаааа...

Ај не ни е денот

-------------

Датум на внесување: 07.Септември.2009 во 14:01

Хахахахаааа...

Ај не ни е денот

Не е до денот, до транспортот е Требаше наместо автобус авион да биде.

Датум на внесување: 07.Септември.2009 во 18:02

Хахахахаааа...

Ај не ни е денот

Не е до денот, до транспортот е Требаше наместо автобус авион да биде.

Da, da, greski sme, lugje pravime...ups. Sakav da kazam

lugje sme, greski pravime

Датум на внесување: 07.Септември.2009 во 21:45
Go imate li gledano toj klipot " pato "...

http://www.youtube.com/watch?v=Wvz30NGNjGs&feature=related

Vaka se zbunuvaat i mnogu od nas koga ke ne prasat koj e vistinskiot pat do Gospod.
Isus e Patot preku verata Pravoslavna...

-------------

Датум на внесување: 07.Септември.2009 во 23:24

Go imate li gledano toj klipot " pato "... http://www.youtube.com/watch?v=Wvz30NGNjGs&feature=relatedVaka se zbunuvaat i mnogu od nas koga ke ne prasat koj e vistinskiot pat do Gospod.Isus e Patot preku verata Pravoslavna...

Е кај пишува дека мора да си православен?

-------------

Датум на внесување: 08.Септември.2009 во 00:13

Isus e Patot preku verata Pravoslavna...

Некој може да рече: Исус е Патот преку верата муслиманска. И едното и другото се апсурдни, затоа што на Исус не му треба никаква дополнителна вера за Неговиот Пат. Христовото учење е патот кој води до Ветената Земја, а сите други дополнителни алтернативни човечки патишта водат низ широката врата долж широкиот пат кон бездната. Тоа е Христовото учење, добро или лошо, му се допаѓало тоа некому или не.

-------------

Датум на внесување: 08.Септември.2009 во 17:38
Pisuva vo knigi, zitija, koj vie nikogas ne ste gi poglednale za zal...тага A premnogu od niv ne sum poglednal i jas! (isto taka za pogolema zal)тага

-------------

Постирано од: blagorodna
Датум на внесување: 08.Септември.2009 во 18:30
nekoi voda direkno u pekol zavisi sea u kogo vervate

Датум на внесување: 08.Септември.2009 во 22:13

Pisuva vo knigi, zitija, koj vie nikogas ne ste gi poglednale za zal...тага A premnogu od niv ne sum poglednal i jas! (isto taka za pogolema zal)тага

А книгите и житијата се побитни од Библијата нормално.

Од каде знаеш дека зборат за твоето православие. Тоа е широк поим знаеш? Сите можат да речат дека нивната вера е правата и верувањата дека им се исправни.
А што се однесува на твојов потпис... тешко дека е така. Имате флеки мораш да признаеш, да бидеме реални...

-------------

Датум на внесување: 08.Септември.2009 во 22:21

Од каде знаеш дека зборат за твоето православие. Тоа е широк поим знаеш? Сите можат да речат дека нивната вера е правата и верувањата дека им се исправни.
А што се однесува на твојов потпис... тешко дека е така. Имате флеки мораш да признаеш, да бидеме реални...

Od kade znaesh deka Slovoto zboruva za tvojata vera...
Pravoslavjeto ima fleki?
- Ajde te molam ne me teraj da gi kazuvam vasite fleki...!

-------------

Датум на внесување: 08.Септември.2009 во 22:30

Od kade znaesh deka Slovoto zboruva za tvojata vera...Pravoslavjeto ima fleki? - Ajde te molam ne me teraj da gi kazuvam vasite fleki...!

Словото зборува за Христијанската вера на која јас и припаѓам. Го следам само она што е заповедано таму и не ми требаат никакви житија и светци.
Како може да биде права таа вера во очите на Бог, кога ги величате Богородица и Св.Овој и Св.Оној? Кога други записи ги цените како поважни од Неговиот Збор? Мислиш дека кога ќе запалиш свеќа Тој е радосен? Тикви! Бескрвна жртва за нашите гревови... Исус се даде Себеси, ја пролеа Својата крв за нас за никогаш веќе да нема други приноси за грев. Дај биди малку самокритичен и објективен.

-------------

Датум на внесување: 09.Септември.2009 во 15:04

Od kade znaesh deka Slovoto zboruva za tvojata vera...Pravoslavjeto ima fleki? - Ajde te molam ne me teraj da gi kazuvam vasite fleki...!

Словото зборува за Христијанската вера на која јас и припаѓам. Го следам само она што е заповедано таму и не ми требаат никакви житија и светци.
Како може да биде права таа вера во очите на Бог, кога ги величате Богородица и Св.Овој и Св.Оној? Кога други записи ги цените како поважни од Неговиот Збор? Мислиш дека кога ќе запалиш свеќа Тој е радосен? Тикви! Бескрвна жртва за нашите гревови... Исус се даде Себеси, ја пролеа Својата крв за нас за никогаш веќе да нема други приноси за грев. Дај биди малку самокритичен и објективен.

Znaci kaj nas Pravoslavnite na prvo mesto e Gospod Isus Hristos, zatoa sme i Hristijani, no Svetiite se tie koj se molat i Presveta Bogorodica na Gospod za nas greshnite...
A toa shto sekoj den slavime po nekoj Svetec, takov e kalendarot i na prvo mesto go slavime Gospod Isus Hristos, no kako shto rekov, Svetcite se molat za nas greshnicite!
Ne odgovoriv nesto bas naj naj malku sum ne jasen, no imav naporen den na skolo, pa ne sum fokusiran na ona shto go pisuvam!

-------------

Датум на внесување: 09.Септември.2009 во 19:53

Znaci kaj nas Pravoslavnite na prvo mesto e Gospod Isus Hristos, zatoa sme i Hristijani, no Svetiite se tie koj se molat i Presveta Bogorodica na Gospod za nas greshnite...A toa shto sekoj den slavime po nekoj Svetec, takov e kalendarot i na prvo mesto go slavime Gospod Isus Hristos, no kako shto rekov, Svetcite se molat za nas greshnicite!Ne odgovoriv nesto bas naj naj malku sum ne jasen, no imav naporen den na skolo, pa ne sum fokusiran na ona shto go pisuvam!

Наведи ми Библиски стих, еден единствен каде што пишува дека светците и Богородица се молат за нас? Ако има таков идам во православие!

"Во оној ден нема да Ме прашате за ништо. Вистина, вистина ви велам: што и да молите од Мојот Татко, во Мое име, ќе ви даде." Јован 6:23

Зашто не вика молете му се на Св. Димитрија (пример) или Дева Марија за да ми пренесе?

И зашто немате црква со Неговото Име во Македонија? Само Св. Пантелејмон, Св. Јован, Св. Наум, Св. Никола... Мислам дека во Русија е единствената: Црква на Исус Христос Спасителот. Ви текна да ја именувате по Него.

Календарот? Пих!

Читај ги добро стиховиве-се однесуваат за вашите светци, житија и преданија, календари, за некои заповеди од попови и традиции:

Марко: 7:8 "Вие ја оставате Божјата заповед, а го држите човечкото предание.
7:9 Вие добро ја укинувате - продолжи Тој - Божјата заповед, за да го држите вашето предание!"

1 Коринќаните: 11:2 "Ве пофалувам дека ме помните за си и дека ги држите преданијата како што ви ги предадов. 15:2 Преку кое и се спасувате, ако го држите цврсто како што ви го проповедав, освен ако не сте поверувале напразно."

-------------

Постирано од: izvoren
Датум на внесување: 09.Септември.2009 во 22:29

toa shto sekoj den slavime po nekoj Svetec, takov e kalendarot i na prvo mesto go slavime Gospod Isus Hristos, no kako shto rekov, Svetcite se molat za nas greshnicite!

Во православниот календар што го составиле некој великодостојници од 365 дена во годината за Господ Исус Христос посветиле 4-5 дена.Христос не е на прво место во календарчето православно.

Секоја национална православна црква има поинаков календар, што покажува дека не е баш така соборна како што ја преставувате.

Македонската и србската форсираат куќни слави ( каде што слава се оддава само на таканаречените светци, во ниеден случај на Господ) додека останатите немаат таква пракса итн.

А за светците дека се молат за православните. За жал нема никаква основа ниту пак некаква логика.

-------------
Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”

Датум на внесување: 09.Септември.2009 во 23:33
Originally posted by izvoren izvoren напиша:

Во православниот календар што го составиле некој великодостојници од 365 дена во годината за Господ Исус Христос посветиле 4-5 дена.Христос не е на прво место во календарчето православно.

А дали си слушнал за православен храм посветен на Исус Христос во Македонија? Замисли, МПЦ вели дека има околу 2000 храмови во државава, а ниту еден од нив не е посветен на Исус Христос среќа
Во Руската православна црква на пример, во Москва има една (само една среќа) црква посветена на Исус Христос (Храм Христа Спасителя). Во Бугарија и Грција не знам дали има. Интересно зарем не?

Секоја национална православна црква има поинаков календар, што покажува дека не е баш така соборна како што ја преставувате.

Точно така. Во Македонија не се слави српскиот светец Свети Сава, додека пак во Србија не се слави свети Спасо Радовишки среќа

-------------

Датум на внесување: 09.Септември.2009 во 23:52
    Дури и секој народ си има прогласено свои национални светители.

И како може да биде таа една црква.

-------------

Датум на внесување: 10.Септември.2009 во 06:42

Znaci kaj nas Pravoslavnite na prvo mesto e Gospod Isus Hristos, zatoa sme i Hristijani, no Svetiite se tie koj se molat i Presveta Bogorodica na Gospod za nas greshnite...A toa shto sekoj den slavime po nekoj Svetec, takov e kalendarot i na prvo mesto go slavime Gospod Isus Hristos, no kako shto rekov, Svetcite se molat za nas greshnicite!Ne odgovoriv nesto bas naj naj malku sum ne jasen, no imav naporen den na skolo, pa ne sum fokusiran na ona shto go pisuvam!

Наведи ми Библиски стих, еден единствен каде што пишува дека светците и Богородица се молат за нас? Ако има таков идам во православие!

"Во оној ден нема да Ме прашате за ништо. Вистина, вистина ви велам: што и да молите од Мојот Татко, во Мое име, ќе ви даде." Јован 6:23

Зашто не вика молете му се на Св. Димитрија (пример) или Дева Марија за да ми пренесе?

И зашто немате црква со Неговото Име во Македонија? Само Св. Пантелејмон, Св. Јован, Св. Наум, Св. Никола... Мислам дека во Русија е единствената: Црква на Исус Христос Спасителот. Ви текна да ја именувате по Него.

Календарот? Пих!

Читај ги добро стиховиве-се однесуваат за вашите светци, житија и преданија, календари, за некои заповеди од попови и традиции:

Марко: 7:8 "Вие ја оставате Божјата заповед, а го држите човечкото предание.
7:9 Вие добро ја укинувате - продолжи Тој - Божјата заповед, за да го држите вашето предание!"

1 Коринќаните: 11:2 "Ве пофалувам дека ме помните за си и дека ги држите преданијата како што ви ги предадов. 15:2 Преку кое и се спасувате, ако го држите цврсто како што ви го проповедав, освен ако не сте поверувале напразно."

Haha, eve uste edno mesanje na stavovite na protestantite...
EvAngelos se slozuvase so mene koga rekov deka mrtvite, Svetcite, Presveta Bogorodica mozat da se molat za nas gresnite, razgovorot inaku se uste go cuvam...!среќа
A vo Slovoto toa ne go pisuva, no ti velam, vistina e...
Pa i ne pisuva se vo Slovoto, ima navistina mnogu raboti koj mislam deka treba da gi ima, a gi nema!

-------------

Датум на внесување: 10.Септември.2009 во 11:14

Haha, eve uste edno mesanje na stavovite na protestantite...EvAngelos se slozuvase so mene koga rekov deka mrtvite, Svetcite, Presveta Bogorodica mozat da se molat za nas gresnite, razgovorot inaku se uste go cuvam...!среќаA vo Slovoto toa ne go pisuva, no ti velam, vistina e...Pa i ne pisuva se vo Slovoto, ima navistina mnogu raboti koj mislam deka treba da gi ima, a gi nema!

Тоа никој не го знае, иако сите имаме свои мислења. Сепак, тоа не значи дека ние пак треба да им се молиме на нив. Нашите молитви исклучиво треба да бидат упатени кон Господ.
Од каде знаеш дека е вистина ако не е во Библијата? ТИ МИСЛИШ? Wow... кое его. Хаха... за жал Бог не те прашува тебе или било кој. Очигледно е зашто си православен: можеш да си додаваш и да си одземаш работи. Крај краева, за повеќето кои се декларираат како ортодоксни, тоа е само традиција, а не нешто во срцето.

-------------

Датум на внесување: 10.Септември.2009 во 11:34
DDarko, јас ти реков дека се согласувам дека починатите верници можат да се молат за нас, а не дека тие СЕ молат за нас, зашто  во право е Rita.MD, таков стих (каде што починатите верници се молат за нас) нема во Библијата.
Во Библијата има само еден стих каде што починатите вернци си се молат за себе:
"До кога, свет и вистински Господару нема да судиш и да ја одмаздиш нашата крв над оние, кои живеат на земјата?" (Откровение 10:6)

Како што гледаш во овој стих починатите верници си се молат за себе, за нивната крв да биде одмаздена. Тие очигледно знаат дека сценариото на земјата сеуште не е завршено и дека Бог сеуште не им пресудил на луѓето. Судниот Ден ќе дојде за сите и сите ќе присуствуваме на тој настан. Починатите верници исто така ќе умаат удел во тој ден. Па така, штом тој ден сеуште не се случил, тие знаат дека нивната крв која ја пролеаа грешниците на земјата сеуште не е одмаздена и затоа молат таа да се одмазди.

Значи тие се свесни на небото, знаат дека на земјата има сеуште зло страдање и сл, но ние немаме гаранција дека тие таму имаат онлајн пренос што точно се случува тука на земјата за да се молат за нас пред Бог за нашите лични проблеми.

Ние немаме гаранција дека тие ги слушаат молитвите на католиците и православните кога овие им ги упатуваат на нив. Впрочем доколку тоа беше можно, тогаш зошто никој од библиските личности не им упатил молитва на починатите верници? Во Библијата се запишани стотици молитви и СИТЕ ТИЕ се упатени единствено до Бог и ниту една не е упатена до некој починат верник!

Прашање до тебе DDarko:

Зошто од сите стотици молитви во Библијата нема НИТУ ЕДНА која е упатена до некој починат верник?
Зошто апостолите на пример не му се помолиле на Св. Илија? Или на Св. Мојсеј? Или на Св. Авраам? Св. Јов? Или на било кој од големите пророци - слугите Божји?
Зошто никој од апостолите не му се помолил на Св. Јован Крстител за кого Исус рече дека е најголемиот меѓу луѓето?
Еј, замисли си да имаш привилегија да му се помолиш на најголемиот починат верник да те застапува пред Бог и да не го искористиш тоа право, па мора да си луд. Но очигледно апостолите не биле луди туку едноставно ја немале таа привилегија, затоа што Исус не ги учел да се молат на починати верници (светци), туку единствено на Бог "Татко наш Кој Си на небесата..." (Исус Христос во ев. Матеј 6:9)

Во една прилика Христовите ученици Го замолиле Исус да ги научи како да се молат, а што им одговорил Тој самиот прочитај:

"А кога се молеше на едно место и кога престана, еден од Неговите ученици Му рече: „Господи, научи нè да се молиме, како што и Јован ги научи своите ученици!” А Тој им рече: „Кога се молите - говорите: „Татко наш, Кој си на небесата, да се свети Твоето име!.. итн."
(Исус Христос во ев. Лука 11:2-2)

Ете гледаш, учениците го замолиле Исус да ги научи како да се молат и Тој ги научил, но прашањето е дали православните сакаат да бидат Христови ученици и да ја следат Христовата поука, или пак тие си следат некои други учители кои ги учат поинаку од Исус.

"Зашто ќе дојде време, кога луѓето не ќе ја трпат здравата наука, туку според своите страсти ќе си насоберат учители,за да им ги скокоткаат ушите, и ќе ги одвратат ушите од вистината, а ќе се свртат кон бајки. "
(2 Тимотеј 4:3-4)

Големиот дел од православните житија (по кои се поведуваат православните) според мене со токму тоа - бајки, а вистината е Христос и Неговото изворно учење запишано во Божјото Слово - Библијата.

-------------

Датум на внесување: 10.Септември.2009 во 18:36

Од каде знаеш дека е вистина ако не е во Библијата?

Ubedena si deka stom e vo Biblijata togash mora da e vistina?

-------------

Датум на внесување: 10.Септември.2009 во 18:44

еј сега па ти плазење

-------------

Датум на внесување: 10.Септември.2009 во 18:45
инаку сте ја утнале темата
не е религија таа што ќе ве однесе кон него
тоа е сасим нешто друго
превозно средство

-------------

Датум на внесување: 10.Септември.2009 во 18:48

Сигурно дека е убедена.И се приметува дека за основа на нејзината вера ги има Библиските пишувања.

Затоа пак тие што не се убедени дека вистината е само во Библијата нека не се занимаваат со христијанството, може да се обидат со некоја друга религија или нешто друго со кое ке го пополнуваат слободното време.

-------------

Датум на внесување: 10.Септември.2009 во 19:02
OK izvoren, jas ja prashav Rita, ama eve, ti odgovori na prashanjeto nameneto za nea... nishto losho vo toa, barem sega znam deka ti mislis oti stom e napishano vo biblijata togash mora da e vistina.

Jas kje pochekam Rita da odgovori na ova prashanje, a tebe bi te zamolil, stom vekje tuka se javi so svoj odgovor, da mi kazhesh sto mislish za prashanjeto sto go postaviv na Rita http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=19947&PN=12 - ovde ?

-------------

Датум на внесување: 10.Септември.2009 во 19:18

Haha, ehh Messenger, si vikav porano za tebe, "sto zbouruva ovoj, kako moze taka za Biblijata" - sega potpolno se soglasuvam so tebe...
Gledaj prvin veli: Ne jadete svinsko, posle Isus dovaga i veli jadete, samo ne izgovarajte losi prazni zborovi...(neli ne go poganuva toa sto go jademe)!
Abe ne e se taka kako sto izgleda!!!

-------------

Датум на внесување: 10.Септември.2009 во 19:19
DDarko, јас ти реков дека се согласувам дека починатите верници можат да се молат за нас, а не дека тие СЕ молат за нас, зашто  во право е Rita.MD, таков стих (каде што починатите верници се молат за нас) нема во Библијата.
Во Библијата има само еден стих каде што починатите вернци си се молат за себе:
"До кога, свет и вистински Господару нема да судиш и да ја одмаздиш нашата крв над оние, кои живеат на земјата?" (Откровение 10:6)

Abe EvAngelos, kako moze da mozat da se molat, a da ne se molat...
Toa znaci deka samo znaat teorija, a ne praksa...голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 10.Септември.2009 во 19:45

Tuku ajde i jas da napisham neshto, da se doobjasni no ne vo forma i nivo na detski prikzani, tuku malku poakademski, pokompleksno,

Епа ај и јас да напишам нешто поакадемски и покомплексно, за да не биде, како што ти велиш, штура дескрипција.

Феноменалната дијалектика, елаборирана во трансцеденталниот свет и индиферентно опсервирана од рационален аспект, е иманентна за универзалниот независен ум во маргините на општеството, кое пак преку реторичкиот стил воопшто е некомпактибилно со сегментите кои девалвираат во функција од првичната феноменалната дијалектика. Така да, врти сучи, исто ти се фаќа голема%20насмевка

Ha, ha....ok, geladam si rabotel malku :))) ...tuku ako navistina te interesira povekje okolu problematiklata koja go “tretira” chovekovoto spoznanie, a se odnesuva i za sekoj koj ima zhelba da prochita neshto povekje za vechnite prashanja koi ja tangiraat nashata spoznaja za nas samite i svetot koj ne opkruzhuva , a Bogami i za svetot koj go sozdavame ( duhoven i materijalen), kje navedam nekolku naslovi koi imaat ‘tezhuia”:
Ajde po red, kako prvo ja preporachuvam 'Esej za Chovekot' od Kasirer, vredi, a osobeno kje pomogne vo razbiranjeto na moite postovi , kako i Ogled za raspagjanjeto od Emil Sjoran, pa isto neophodni se i Rastezhot na ideite, Filosofija na istorijata, Red od haosot - mnogu dobra analiza i posben osvrt , pa Sudbinata na zapadnata civilizacija...
Potoa, polezno e da se nabavi "Temi od Religiite" koja e edna izvoredna studija, a za Istorija na veruvanjata i relig. idei od Elijade mozham da kazham deka e elementarna trilogija vo koja ubavo kje se vidi kako nastanale veruvanjata i religiite, nejzinata sushtina i logika, a Bogami i copy paste metadite na bibliskite avtori, islamskite, buditischkite, kako i Mitovi od Clod Levi Stros mozhebi najznachajnoto delo od ovaa oblast....
Odime ponatamu, ja preporachuvam i “Um Caruva” od Will Durant kako i “ Posmodernizam” od grupa avtoiri, pa Krajot na istorijata i posledniot chovek od Fukujama,...ok, mislam dovolno e, ...a ne samo na Biblijta da se ostane i da se citira i citira vo nedogled te edno isto, ( koe zatupuva i te pravi servilen) i da zavrsham vo kontekstot na ova shto go napishav so edna genijalna misla koja (bi rekol) e eden sublimat na naporite i ideate na skoro site svetovni i verski knigii ( se nadevam deka nema problem shto kje ja pastiram na angliski)

The utopia of the perfect society, the perfect work of art and the perfect architecture began with the legend of Atlantis. Who can prevent us from aiming at perfection as an idea but who determines that we should be satisfied with less than the idea?
(Marcus Aurelius 184 AD)

Датум на внесување: 10.Септември.2009 во 19:50

И запамти, многу работи во Библијата не се толку буквални , треба и да ја сфатиш малку симболиката (зборувам за тоа што си го напишал за Господовата вечера).

Па наравно бе Месинџер има и симболика.Треба поентата да се следи.

На едно место во Библијата Христос се преставува како лоза, а верниците прачки или ластари кои се напојуваат од лозницата, живеат преку нејзе.

И сега и ова буквално ако го сватиме треба да одиме по Тивешијата и да се залепиме на некоја лоза за да живееме.

-------------

Датум на внесување: 10.Септември.2009 во 19:56

Феноменалната дијалектика, елаборирана во трансцеденталниот свет и индиферентно опсервирана од рационален аспект, е иманентна за универзалниот независен ум во маргините на општеството, кое пак преку реторичкиот стил воопшто е некомпактибилно со сегментите кои девалвираат во функција од првичната феноменалната дијалектика. Така да, врти сучи, исто ти се фаќа голема%20насмевка

Ha, ha....ok, geladam si rabotel malku :))) ...tuku ako navistina te interesira povekje okolu problematiklata koja go “tretira” chovekovoto spoznanie, a se odnesuva i za sekoj koj ima zhelba da prochita neshto povekje za vechnite prashanja koi ja tangiraat nashata spoznaja za nas samite i svetot koj ne opkruzhuva , a Bogami i za svetot koj go sozdavame ( duhoven i materijalen), kje navedam nekolku naslovi koi imaat ‘tezhuia”:
Ajde po red, kako prvo ja preporachuvam 'Esej za Chovekot' od Kasirer, vredi, a osobeno kje pomogne vo razbiranjeto na moite postovi , kako i Ogled za raspagjanjeto od Emil Sjoran, pa isto neophodni se i Rastezhot na ideite, Filosofija na istorijata, Red od haosot - mnogu dobra analiza i posben osvrt , pa Sudbinata na zapadnata civilizacija...
Potoa, polezno e da se nabavi "Temi od Religiite" koja e edna izvoredna studija, a za Istorija na veruvanjata i relig. idei od Elijade mozham da kazham deka e elementarna trilogija vo koja ubavo kje se vidi kako nastanale veruvanjata i religiite, nejzinata sushtina i logika, a Bogami i copy paste metadite na bibliskite avtori, islamskite, buditischkite, kako i Mitovi od Clod Levi Stros mozhebi najznachajnoto delo od ovaa oblast....
Odime ponatamu, ja preporachuvam i “Um Caruva” od Will Durant kako i “ Posmodernizam” od grupa avtoiri, pa Krajot na istorijata i posledniot chovek od Fukujama,...ok, mislam dovolno e, ...a ne samo na Biblijta da se ostane i da se citira i citira vo nedogled te edno isto, ( koe zatupuva i te pravi servilen) i da zavrsham vo kontekstot na ova shto go napishav so edna genijalna misla koja (bi rekol) e eden sublimat na naporite i ideate na skoro site svetovni i verski knigii ( se nadevam deka nema problem shto kje ja pastiram na angliski)

The utopia of the perfect society, the perfect work of art and the perfect architecture began with the legend of Atlantis. Who can prevent us from aiming at perfection as an idea but who determines that we should be satisfied with less than the idea?
(Marcus Aurelius 184 AD)

Ова му доаѓа како реклами на сред филм, нема врска со содржината на филмот ( темата ) али пак љубезно се препорачува.

-------------

Датум на внесување: 10.Септември.2009 во 19:58
EvAngelos vidov si mi postavil prasanje...
Hmm...Pa vidi sega, zosto ako nekoj Pravoslaven umre, zosto ne bi se pomoliv vaka, "toj i toj" moli se za mene gresniot, sega koga si blisku do Hrista...среќа

-------------

Датум на внесување: 10.Септември.2009 во 20:05

Ова му доаѓа како реклами на сред филм, нема врска со содржината на филмот ( темата ) али пак љубезно се препорачува.

Pa koga imalo "zhivot" bez reklama ?
Od najrani vereminja svetot komunicira preku sozdavanje i razmena na "sliki i pretstavi", a posbeno za zadgrobniot zivot i spasenieto...a koga vekje spomenuvash filmovi, pred se neophodno e od filmot da se izleze, za da potoa se vidi 'shto e shto' !

Датум на внесување: 10.Септември.2009 во 20:07

И запамти, многу работи во Библијата не се толку буквални , треба и да ја сфатиш малку симболиката (зборувам за тоа што си го напишал за Господовата вечера).

На едно место во Библијата Христос се преставува како лоза, а верниците прачки или ластари кои се напојуваат од лозницата, живеат преку нејзе.

И сега и ова буквално ако го сватиме треба да одиме по Тивешијата и да се залепиме на некоја лоза за да живееме.

-------------

Датум на внесување: 10.Септември.2009 во 22:01

Toa ne doveduva do edna kontradiktornost.

Ako prvin tvrdish deka...:

Сигурно дека е убедена.

... a potoa velish deka sushnost vo Biblijata ima i simbolika, togash ova vtorovo go negira prethodnoto.

Sumata od dvata iskazi najdobro mozhe da se sintetizira kako mislenje deka vo Biblijata eventualno ima vistiniti i simbolichni iskazi, neli? Zanachi s'e sto e napishano vo Biblijata ne e vistina.

Iako toa na prv pogled izgleda vo red, se javuva seriozen problem na odbiranje koj citat kje se smeta za vistina, a koj za simbolika?

So drugi zborovi, dali kazhuvanjata deka Krale Marko ispival na eks edno bure vino i skokal so konjot preku sedum planini kje gi zememe kako vistina ili kako simbolika?

Dali Lazarovoto krevanje od mrtvite kje go zememe kako vistina ili simbolika?

Dali odenjeto po voda e vistina ili simbolika?

Dali devstvenoto zabremenuvanje na Marija e vistina ili simbolika?

I koj kriterijum kje koristime za odreduvanje na toa sto bilo vistina, a sto simbolika?

Ako vekje se slozhivme deka s'e sto e napishano vo Biblijata ne e bukvalna vistina, togash na osnova na shto se povikuvame na nejzini citati? Da potvrdime nekoja vistina ili da interpretirame nekoja simbolika?

Ako se povikuvame na interpretiranje simboliki, togash na osnova na sto kje ja interpretirame tie simboliki?

Ova stanuva kamen sopnuvach za protestantite, kako i za site hristijanski fundamentalisti, chija doktrina veli deka tokmu vo bukvalniot zbor na Biblijata lezhi vistinata za Boga.   

So potvrdata deka seto onoa sto e napishano vo Biblijata ne e vistina, sega potvrdivme deka stavot na prifakjanje na crnoto mastilo vrz beliot pergament kako apsolutna vistina e zabluda.

-------------

Датум на внесување: 10.Септември.2009 во 22:04

Сигурно дека е убедена.И се приметува дека за основа на нејзината вера ги има Библиските пишувања.

Затоа пак тие што не се убедени дека вистината е само во Библијата нека не се занимаваат со христијанството, може да се обидат со некоја друга религија или нешто друго со кое ке го пополнуваат слободното време.

Така е izvoren. Убедена сум 150%.
Добар совет им даде, ама кој да те послуша.

Па ако не е во Библијата, тогаш каде? За разлика од тебе Messenger имам вера во веродостојноста на Библијата, знам дека тоа е Божјиот збор и одбивам да им верувам на апокрифите, житијата и сличните прикаски.

Toa ne doveduva do edna kontradiktornost.

Ako prvin tvrdish deka...:

Сигурно дека е убедена.

... a potoa velish deka sushnost vo Biblijata ima i simbolika, togash ova vtorovo go negira prethodnoto.

Sumata od dvata iskazi najdobro mozhe da se sintetizira kako mislenje deka vo Biblijata eventualno ima vistiniti i simbolichni iskazi, neli? Zanachi s'e sto e napishano vo Biblijata ne e vistina.

Iako toa na prv pogled izgleda vo red, se javuva seriozen problem na odbiranje koj citat kje se smeta za vistina, a koj za simbolika?

So drugi zborovi, dali kazhuvanjata deka Krale Marko ispival na eks edno bure vino i skokal so konjot preku sedum planini kje gi zememe kako vistina ili kako simbolika?

Dali Lazarovoto krevanje od mrtvite kje go zememe kako vistina ili simbolika?

Dali odenjeto po voda e vistina ili simbolika?

Dali devstvenoto zabremenuvanje na Marija e vistina ili simbolika?

I koj kriterijum kje koristime za odreduvanje na toa sto bilo vistina, a sto simbolika?

Ako vekje se slozhivme deka s'e sto e napishano vo Biblijata ne e bukvalna vistina, togash na osnova na shto se povikuvame na nejzini citati? Da potvrdime nekoja vistina ili da interpretirame nekoja simbolika?

Ako se povikuvame na interpretiranje simboliki, togash na osnova na sto kje ja interpretirame tie simboliki?

Ova stanuva kamen sopnuvach za protestantite, kako i za site hristijanski fundamentalisti, chija doktrina veli deka tokmu vo bukvalniot zbor na Biblijata lezhi vistinata za Boga.   

So potvrdata deka seto onoa sto e napishano vo Biblijata ne e vistina, sega potvrdivme deka stavot na prifakjanje na crnoto mastilo vrz beliot pergament kako apsolutna vistina e zabluda.

Леле... пак ли? Ако е симболика, не значи дека е невистина. Зашто мора едното да го исклучува другото? Преку симболиката се искажува вистина. Не се фаќај за сламки те молам.

Не сум компетентна да зборувам за Крали Марко, но за другото...

Лазаровото воскреснување е вистински настан во кој има и симболика. Да објаснам: Исус им вели да го поместат каменот, па потоа го враќа Лазар во живот. Зарем Тој не можеше да го стори тоа сам?
Доколку го тргнеме каменот од нашите животи (метафора), со нашата слободна волја и му дадеме пристап на Господ, тој ќе ни даде нов живот.

Тоа за Марија е вистина, но не значи дека и нема симболика. Тоа беше исполнување на пророштво.

Одењето по вода: вистина, но и претстава за силата на Христос. Освен тоа, во контекст на таа приказна има и друга симболика.

И не викај дека ние не знаеме во што веруваме; ти си таков. Од една страна ја читаш Библијата, а од друга одбиваш да ги прифатиш вистините изложени таму.

Никаде не пишува така и никој не не тера буквално да ја сфаќаме Библијата. Ако е така, тогаш зошто во недела одам во црква на проповед? Ако нема симболика која треба да се интерпретира, да се пренесе и да се сфати и примени тогаш што ни останува? Не можеш секој збор да го сфаќаш здраво за готово.

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk