|
Зар сите Религии не водат кон Господ. |
Внеси реплика | страница <1 56789 14> |
Автор | |||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
DDarko, јас ти реков дека се согласувам дека починатите верници можат да се молат за нас, а не дека тие СЕ молат за нас, зашто во право е Rita.MD, таков стих (каде што починатите верници се молат за нас) нема во Библијата.
Во Библијата има само еден стих каде што починатите вернци си се молат за себе:
"До кога, свет и вистински Господару нема да судиш и да ја одмаздиш нашата крв над оние, кои живеат на земјата?" (Откровение 10:6)
Како што гледаш во овој стих починатите верници си се молат за себе, за нивната крв да биде одмаздена. Тие очигледно знаат дека сценариото на земјата сеуште не е завршено и дека Бог сеуште не им пресудил на луѓето. Судниот Ден ќе дојде за сите и сите ќе присуствуваме на тој настан. Починатите верници исто така ќе умаат удел во тој ден. Па така, штом тој ден сеуште не се случил, тие знаат дека нивната крв која ја пролеаа грешниците на земјата сеуште не е одмаздена и затоа молат таа да се одмазди.
Значи тие се свесни на небото, знаат дека на земјата има сеуште зло страдање и сл, но ние немаме гаранција дека тие таму имаат онлајн пренос што точно се случува тука на земјата за да се молат за нас пред Бог за нашите лични проблеми.
Ние немаме гаранција дека тие ги слушаат молитвите на католиците и православните кога овие им ги упатуваат на нив. Впрочем доколку тоа беше можно, тогаш зошто никој од библиските личности не им упатил молитва на починатите верници? Во Библијата се запишани стотици молитви и СИТЕ ТИЕ се упатени единствено до Бог и ниту една не е упатена до некој починат верник!
Прашање до тебе DDarko:
Зошто од сите стотици молитви во Библијата нема НИТУ ЕДНА која е упатена до некој починат верник?
Зошто апостолите на пример не му се помолиле на Св. Илија? Или на Св. Мојсеј? Или на Св. Авраам? Св. Јов? Или на било кој од големите пророци - слугите Божји?
Зошто никој од апостолите не му се помолил на Св. Јован Крстител за кого Исус рече дека е најголемиот меѓу луѓето?
Еј, замисли си да имаш привилегија да му се помолиш на најголемиот починат верник да те застапува пред Бог и да не го искористиш тоа право, па мора да си луд. Но очигледно апостолите не биле луди туку едноставно ја немале таа привилегија, затоа што Исус не ги учел да се молат на починати верници (светци), туку единствено на Бог "Татко наш Кој Си на небесата..." (Исус Христос во ев. Матеј 6:9)
Во една прилика Христовите ученици Го замолиле Исус да ги научи како да се молат, а што им одговорил Тој самиот прочитај:
"А кога се молеше на едно место и кога престана, еден од Неговите ученици Му рече: „Господи, научи нè да се молиме, како што и Јован ги научи своите ученици!” А Тој им рече: „Кога се молите - говорите: „Татко наш, Кој си на небесата, да се свети Твоето име!.. итн."
(Исус Христос во ев. Лука 11:2-2)
Ете гледаш, учениците го замолиле Исус да ги научи како да се молат и Тој ги научил, но прашањето е дали православните сакаат да бидат Христови ученици и да ја следат Христовата поука, или пак тие си следат некои други учители кои ги учат поинаку од Исус.
"Зашто ќе дојде време, кога луѓето не ќе ја трпат здравата наука, туку според своите страсти ќе си насоберат учители,за да им ги скокоткаат ушите, и ќе ги одвратат ушите од вистината, а ќе се свртат кон бајки. "
(2 Тимотеј 4:3-4) Големиот дел од православните житија (по кои се поведуваат православните) според мене со токму тоа - бајки, а вистината е Христос и Неговото изворно учење запишано во Божјото Слово - Библијата.
Изменето од EvAngelos - 10.Септември.2009 во 11:44 |
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ubedena si deka stom e vo Biblijata togash mora da e vistina? |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
еј сега па ти |
|||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
инаку сте ја утнале темата
не е религија таа што ќе ве однесе кон него тоа е сасим нешто друго превозно средство Изменето од anakin - 10.Септември.2009 во 18:46 |
|||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|||
izvoren
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Сигурно дека е убедена.И се приметува дека за основа на нејзината вера ги има Библиските пишувања. Затоа пак тие што не се убедени дека вистината е само во Библијата нека не се занимаваат со христијанството, може да се обидат со некоја друга религија или нешто друго со кое ке го пополнуваат слободното време. |
|||
Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
OK izvoren, jas ja prashav Rita, ama eve, ti odgovori na prashanjeto nameneto za nea... nishto losho vo toa, barem sega znam deka ti mislis oti stom e napishano vo biblijata togash mora da e vistina.
Jas kje pochekam Rita da odgovori na ova prashanje, a tebe bi te zamolil, stom vekje tuka se javi so svoj odgovor, da mi kazhesh sto mislish za prashanjeto sto go postaviv na Rita ovde? Изменето од Messenger - 10.Септември.2009 во 19:05 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
DDarko
Сениор Миротворец Регистриран: 14.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 4356 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Haha, ehh Messenger, si vikav porano za tebe, "sto zbouruva ovoj, kako moze taka za Biblijata" - sega potpolno se soglasuvam so tebe... Gledaj prvin veli: Ne jadete svinsko, posle Isus dovaga i veli jadete, samo ne izgovarajte losi prazni zborovi...(neli ne go poganuva toa sto go jademe)! Abe ne e se taka kako sto izgleda!!! |
|||
DDarko
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
DDarko, јас ти реков дека се согласувам
дека починатите верници можат да се молат за нас, а не дека тие СЕ
молат за нас, зашто во право е Rita.MD, таков стих (каде што
починатите верници се молат за нас) нема во Библијата.
Во Библијата има само еден стих каде што починатите вернци си се молат за себе:
"До кога, свет и вистински Господару нема да судиш и да ја одмаздиш нашата крв над оние, кои живеат на земјата?" (Откровение 10:6)
Abe EvAngelos, kako moze da mozat da se molat, a da ne se molat... Toa znaci deka samo znaat teorija, a ne praksa... |
|||
Marko sk
Сениор Регистриран: 08.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 887 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ha, ha....ok, geladam si rabotel malku :))) ...tuku ako navistina te interesira povekje okolu problematiklata koja go “tretira” chovekovoto spoznanie, a se odnesuva i za sekoj koj ima zhelba da prochita neshto povekje za vechnite prashanja koi ja tangiraat nashata spoznaja za nas samite i svetot koj ne opkruzhuva , a Bogami i za svetot koj go sozdavame ( duhoven i materijalen), kje navedam nekolku naslovi koi imaat ‘tezhuia”: Ajde po red, kako prvo ja preporachuvam 'Esej za Chovekot' od Kasirer, vredi, a osobeno kje pomogne vo razbiranjeto na moite postovi , kako i Ogled za raspagjanjeto od Emil Sjoran, pa isto neophodni se i Rastezhot na ideite, Filosofija na istorijata, Red od haosot - mnogu dobra analiza i posben osvrt , pa Sudbinata na zapadnata civilizacija... Potoa, polezno e da se nabavi "Temi od Religiite" koja e edna izvoredna studija, a za Istorija na veruvanjata i relig. idei od Elijade mozham da kazham deka e elementarna trilogija vo koja ubavo kje se vidi kako nastanale veruvanjata i religiite, nejzinata sushtina i logika, a Bogami i copy paste metadite na bibliskite avtori, islamskite, buditischkite, kako i Mitovi od Clod Levi Stros mozhebi najznachajnoto delo od ovaa oblast.... Odime ponatamu, ja preporachuvam i “Um Caruva” od Will Durant kako i “ Posmodernizam” od grupa avtoiri, pa Krajot na istorijata i posledniot chovek od Fukujama,...ok, mislam dovolno e, ...a ne samo na Biblijta da se ostane i da se citira i citira vo nedogled te edno isto, ( koe zatupuva i te pravi servilen) i da zavrsham vo kontekstot na ova shto go napishav so edna genijalna misla koja (bi rekol) e eden sublimat na naporite i ideate na skoro site svetovni i verski knigii ( se nadevam deka nema problem shto kje ja pastiram na angliski) The utopia of the perfect society, the perfect work of art and the perfect architecture began with the legend of Atlantis. Who can prevent us from aiming at perfection as an idea but who determines that we should be satisfied with less than the idea? (Marcus Aurelius 184 AD) |
|||
izvoren
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Па наравно бе Месинџер има и симболика.Треба поентата да се следи. На едно место во Библијата Христос се преставува како лоза, а верниците прачки или ластари кои се напојуваат од лозницата, живеат преку нејзе. И сега и ова буквално ако го сватиме треба да одиме по Тивешијата и да се залепиме на некоја лоза за да живееме. |
|||
|
|||
izvoren
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ова му доаѓа како реклами на сред филм, нема врска со содржината на филмот ( темата ) али пак љубезно се препорачува. |
|||
|
|||
DDarko
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
EvAngelos vidov si mi postavil prasanje...
Hmm...Pa vidi sega, zosto ako nekoj Pravoslaven umre, zosto ne bi se pomoliv vaka, "toj i toj" moli se za mene gresniot, sega koga si blisku do Hrista... |
|||
Marko sk
Сениор Регистриран: 08.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 887 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Pa koga imalo "zhivot" bez reklama ? Od najrani vereminja svetot komunicira preku sozdavanje i razmena na "sliki i pretstavi", a posbeno za zadgrobniot zivot i spasenieto...a koga vekje spomenuvash filmovi, pred se neophodno e od filmot da se izleze, za da potoa se vidi 'shto e shto' ! Изменето од Marko sk - 10.Септември.2009 во 21:03 |
|||
izvoren
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
|
|||
Внеси реплика | страница <1 56789 14> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |