IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - неверникот ќе постане ли верник?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

неверникот ќе постане ли верник?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 18>
Автор
Порака
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јануари.2009 во 18:20
Originally posted by anakin anakin напиша:

Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Nevernikot moze da stane vernik, a i ne mora. Negov sloboden izbor si e toa. Nekoi nevernici ostanuvaat nevernici duri i posle smrtta. Imeno, smrtta nuzno ne nosi novo nisto, osven promena na nekoi moznosti za dushata koja se naodja bez vozilo(fizickoto telo).

Toa sto nekoj ne saka da go vidi i/ili prifati vo tekot na odenjeto po Zemjata, cestopati ne go prifaca nitu posle smrtta vo otadestranite podracja. Ponekogas, duri ne ni zabelezuva vednas deka e pocinat/-a.
vi se cudam na izjavitejas vo princip koga neso neznam pisuvam MISLAM pred toame voodusevuvate so vaseto znaenje, nekogas ste pogolemi od papataBRAVOS

Da de da, eve:

Spored moeto versko ubeduvanje (Univerzalen zivot) toa e taka i taka bla bla bla...
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јануари.2009 во 22:18
Originally posted by Ateist Ateist напиша:

Прва работа која треба да обрнете внимание дека мојот потпис не е тема на дискусија, некому му се допаѓа или не, тоа е негов проблем, тоа е мое мислење и не можам да го сменам.секоја чест ако ти од неверник си станал верник, но сигурно не си бил атеистако некој не е упатен во верата или немал прилика да ја да прочита нешто, да се се запознае со верата не е и не може да биде атеист. А и старосната граница некој на 17 год да каже дека е атеист се залажува себе си, тој само не ја познава верата. Од таму мојот став, оние кои виделе што е верата и малку размислиле пред да кажат не веруваат, тие се атеисти, другите не се. Еве повели демантирај ме ако не е така. Во времето кога си тврдел дека си атеист, кажи ми дали некогаш си влегол во црква (не мора да е православна), дали си разговарал со свештени лица, дали ја имаше прочитано библијата, дали си се навел на размислување зошто не го прифаќаш постоењето на бог??За твоето мислење дека ако тројца кажат дека од неверници станале верници, воопшто не е доказ, сигурно и ке се најде некој исклучок, Но тоа не значи дека тоа е и така.

1)Bratce Ateistu, ke ti kazam nesto... Do svoite 23 godini bev ATEIST.Pred toa jas ja nemav citano Biblijata, tocno, no imav citano pravoslavna literatura,katolicka, muslimanski knigi ,Hare Krisna , budisticki knigi(koi se uste stojat vo mojata biblioteka) no religijata me interesirase kako covecki fenomen,naogav mnogu dupki vo ucenjata , i zatoa veruvav cvrsto deka nema Bog i veruvav vo Darvinovata teorija na evolucija i ja znaev napamet, Biologija imav petka...

Namesto da ja citam samata Biblija, jas citav knigi koi ja napagaat Biblijata i koi ukazuvaa na nekoi kontradiktornosti vo nea, i ostavav vpecatok koga diskutirav so vernicite deka gi znam faktite od Biblijata,licnostite, navodnite protivrecnosti.

Dodusa, ja imav citano Ilustriranata Biblija za deca i ja smetav za zbir od mitovi i legendi , slicno na Ilijada i Odiseja.
Imav poznavanja od site veri, no bev ateist, ist kako ti i anakin, (mnogu me potsetuvate na moite razmisluvanja koi gi imav pred da go zapoznam Sevisniot i silata na molitvata.)
Sum razgovaral i so svestenici i pripadnici na drugi religii, i mozev da primetam deka so moeto citanje na knigite protiv Biblijata ednostavno gi zbunuvav so moite prasanja i izgledase deka jas ja znam Biblijata podobro i od niv, a za zal nekolku vernici duri i raskolebav...pa begaa od mene , ne mozea da argumentiraat so mene, zatoa sto nemaa dlaboki poznavanja od svojata vera...

Za mene religijata bese kako sto veli dragiot prijatel Anakin, "Veronautika", se dodeka eden moj drugar ne stana Jehovin svedok i jas sakav da go spasam da ne veruva vo gluposti, da mu najdam dupki vo ucenjata, zasto bese dobar covek i bev zacuden kako moze odednas da veruva vo takvi raboti i sakav da mu gi kazam protivrecnostite sto "palea" kaj site vernici.No, toj na sekoe moe prasanje imase odgovor,taka da me zainteresira da gi proucuvam negovite knigi i Biblijata .....i da ne se povtoruvam pak.Vratete se nazad, procitajte gi moite postovi kako se obrativ kon Boga, ako ve interesira......

P.S. Iako smetam deka tvojot potpis e provokacija za vernicite i navreda, sepak jas ne sum moderator i nema da diskutiram za toa. Toa e tvoe mislenje i tvoj potpis, sto sakas pravi si....
Кон врв
Ateist Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јуни.2007
Локација: Macedonia
Поени: 757
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ateist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2009 во 11:24
Само го потврди тоа што го реков во претходниот пост. Братче Kingdavid  ти не си бил Атеист туку неопределен.
Да бидеш верник е исто како да си слеп, а да раскажуваш за светлината (Атеист)
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2009 во 11:35

Nevernikot moze da stane vernik, a i ne mora. Negov sloboden izbor si e toa. Nekoi nevernici ostanuvaat nevernici duri i posle smrtta. Imeno, smrtta nuzno ne nosi novo nisto, osven promena na nekoi moznosti za dushata koja se naodja bez vozilo(fizickoto telo).

Toa sto nekoj ne saka da go vidi i/ili prifati vo tekot na odenjeto po Zemjata, cestopati ne go prifaca nitu posle smrtta vo otadestranite podracja. Ponekogas, duri ne ni zabelezuva vednas deka e pocinat/-a.
vi se cudam na izjavitejas vo princip koga neso neznam pisuvam MISLAM pred toame voodusevuvate so vaseto znaenje, nekogas ste pogolemi od papataBRAVOS

Da de da, eve:

Spored moeto versko ubeduvanje (Univerzalen zivot) toa e taka i taka bla bla bla...

e taka kazi majkiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2009 во 11:36
Znaev deka ce vi se dopadne toa bla bla
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2009 во 13:04
pa za mene e seto ova bla bla bla
no ubavo e nekogas da Ve citam
големо%20гушкање
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2009 во 13:23

pa za mene e seto ova bla bla blano ubavo e nekogas da Ve citamголемо%20гушкање
Gore-dolu i za mene e bla bla, zatoa me nema do tolku mnogu na podforumot sekogas vo temite.
Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2009 во 15:57

..Nekoi nevernici ostanuvaat nevernici duri i posle smrtta. ...

Majkl, ova ozbilno ili si na nekoja lesna droga ?
“Lesnive drogi” gi spomenav samo kako edna indicija imanentna za “shamanite”, koi pod dejstvo na LSD doagjale do vakvi “mudri’ soznanija ? [size]

..... Imeno, smrtta nuzno ne nosi novo nisto, osven promena na nekoi moznosti za dushata koja se naodja bez vozilo(fizickoto telo).

Ova e nekoj nov smisol za humor ili fakt ?

..

Ova od iskustvo ili od onie koi vekje pochinale....?

PS:Majkl, ednashka ti napishav: the show must go on...no nemora preterano da se trudime so vakvi ‘mudri’ postovi. Sega kje mi replicirash deka takvo e vasheto prahristijansko veruvanje, ok, veruvaj si, ..i.. alal vi vera !

Изменето од Marko sk - 18.Јануари.2009 во 17:22
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2009 во 23:44

Само го потврди тоа што го реков во претходниот пост. Братче Kingdavid  ти не си бил Атеист туку неопределен.

Jas go rekov svoeto, deka bev ATEIST , na momenti i ANTITEIST, ne veruvav deka ima Nekoj gore , razbiras?

No, ti kako go definiras zborot ateist, toa e tvoja rabota. Pozdrav!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2009 во 06:34
Originally posted by Marko sk Marko sk напиша:

..Nekoi nevernici ostanuvaat nevernici duri i posle smrtta. ...

Majkl, ova ozbilno ili si na nekoja lesna droga ?
“Lesnive drogi” gi spomenav samo kako edna indicija imanentna za “shamanite”, koi pod dejstvo na LSD doagjale do vakvi “mudri’ soznanija ?

Озбилно. Не сум на дроги. Искуствата стекнати со дроги се хемијски илузии, макар биле дрогите природни. Но просветлените(како и некои видовити) имаат увид во, за нашите физички очи, невидливи светови.

..... Imeno, smrtta nuzno ne nosi novo nisto, osven promena na nekoi moznosti za dushata koja se naodja bez vozilo(fizickoto telo).

Ova e nekoj nov smisol za humor ili fakt ?
За мене е лично верување, за оние кои го виделе и искусиле е факт. За некои меѓутоа овој тип на прашања е стара смисла за хумор да се подсмеваат со оние кои имаат поинакво сфаќање од нивното а во основа се работи за отпор кон ширење на своите сознанија.   

..

Ova od iskustvo ili od onie koi vekje pochinale....?
За ова можеш повеќе да прочиташ во книгата на големиот христијански мистичар и научник Емануел Сведенборг(1688-1772) во неговата книга на латински De Caelo et Ejus Mirabilibus et de inferno, ex Auditis et Visis(1758) (Небото со своите красотии и Пеколот според чуеното и виденото), која низ скопските книжарници е достапна во српски превод како "Небо и Пакао" со предговор од Хорхе Луис Борхес.

Сведенборг беше човек при здрав разум ценет од многумина негови современици и подоцнежните интелектуалци(Елиот, Е.А.По , Хорхе Луис Борхес и тн.).

Сведенборг прераскажувајќи ги своите мистични патувања низ отадестраните светови каде бил во потполна будна состојба, не на сон, не во транс, дека многумина луѓе кои биле и верници и неверници не забележуваат веднаш дека се мртви. Тој во книгата „Последниот Суд„ раскажува: "Yet a person is just as much a person after death, to such a point indeed that he is unaware that he is not still in the former world. He can see, hear, and speak as in the former world. He can walk, run and sit as in the former world..."

А Борхес при скратениот преглед на Сведенборговата „Небото и Пеколот„ вели(парафразирам): Болниот на смртната постела во еден момент се чувствува драстично подобро, боите ги забележува многу по живо и пореално повеќе од било кога, се чуди како досега не ја препознавал убавината на опкружувањето кое е толку шарено. Но во еден момент приметува дека другите луѓе, неговите пријатели и роднини не го забележуваат, и тука доаѓа постепено до сознанието дека всушност не е повеќе човек и продолжува во отадестраното. Но ова варира од поединец до поединец, зависно ширината на неговата духовна свесност која тој ја развил како човек на Земјата.

PS:Majkl, ednashka ti napishav: the show must go on...no nemora preterano da se trudime so vakvi ‘mudri’ postovi.
Marko sk без лутење ама Ти не мора да го губиш своето време на читање мудрости...

Sega kje mi replicirash deka takvo e vasheto prahristijansko veruvanje, ok, veruvaj si, ..i.. alal vi vera !
Па зарем Ти не веруваш во прахристијанските убедувања? Штета... но секој си има право на свој избор.

Изменето од Majkl - 19.Јануари.2009 во 06:42
Кон врв
Ateist Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јуни.2007
Локација: Macedonia
Поени: 757
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ateist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2009 во 09:17
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Jas go rekov svoeto, deka bev ATEIST , na momenti i ANTITEIST, ne veruvav deka ima Nekoj gore , razbiras?

No, ti kako go definiras zborot ateist, toa e tvoja rabota. Pozdrav!

Се е јасно, сам со своите коментари се побиваш. Оној кој не знае зошто е тоа за кое се декларира дека е, тогаш тоа и не е.
Да бидеш верник е исто како да си слеп, а да раскажуваш за светлината (Атеист)
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2009 во 11:04
Majkl, gledam se povikuvash na (citat - majkl):
...големиот христијански мистичар и научник Емануел Сведенборг(1688-1772) во неговата книга на латински De Caelo et Ejus Mirabilibus et de inferno, ex Auditis et Visis(1758) .. со предговор од Хорхе Луис Борхес.

.....
Vo nekolku navrati se oslonuvash na avtoritetot na Borhes, demek eve go adutot, i toj go potvrduva istoto - mislam za smrta, koga lugjeto umirale a ne bile svesni deka se umreni, t.e. seushte se mrtvo -zhivi, t.e. ni na nebo ni na zemja, "super" zabeleshka na vashata denominacija. Tuku da vidime prvin koj beshe Borhes:

Borhes, iako go cenam ( a i seta sv. kritika) kako znachajna lichnost za knizhevnosta vo XX veka, sl. citat jasno ja definira negovata opservacija so shto, celava situacija so mistichnive patuvanja stanuva mnogu pojasna:

citat- kratok kritichki osvrt za negovoto delo:

Борхес постојано укажуваше на значењето на илузионизмот кој му го враќа на уметничкото дело карактерот на продуховена шега којшто тоа го поседувало пред со наивна ненаивност и премногу целовито да го прикаже привидот како стварност (Адорно).

Борхес е вешт илузионист и математичар, но се определува да ги пародира реалистичките писатели и отворено му признава на читателот дека сето тоа сепак е само фикција. Тој дури не се труди ни да ги измисли своите ликови и фабули, туку ги презема од книжевната традиција. Сите тие се споени со механизмот на двосмисленоста кој ги меша стварноста и привидот, историјата и митологијата, личностите од стварноста и ликовите од книги, ликовите од едни книги со ликовите од други дела, писателите и читателите. Дури, Борхес не се труди да го развие ни раскажувањето, туку се ограничува на резимеа. Следејќи ја својата негативна естетика и линијата на помал отпор, тој успеа да создаде совршена барокна литература на XX век.
....

Spored navedeniov citat, 'teshko' na verata vi vasha ako se oslonuvate i go citirate Borhes, koj sepak bil dovolno chesen eksplicitno da kazhe deka gi parodira pisatelite i siot negov knizheven opus e "svoevidna parodija i forma na fikcija" prezentirana niz negoviot svojstven umetnichki izraz i stil ?
(a slichno e i so drugiot avtor koj go navede: Edagar Alan Po, Avanturite na Gordon Pim, ostaj se, sade mudrosti, ushte kako osmodelenec ja chitav, se sekjavam deka beshe mrachna kniga, mrachen avtor, neurotichno opsednat so smrta i nasilstvoto. http://www.online-literature.com/poe/ ...nema shto, jak pisatel ?)

A koj ti e ovoj znachaen Svedenborg, jas kje ti citiram 100 pati poznachaen, na pr. Volter, mnogu poubedliv i mnogu poiskren, a ne da se 'zabeguva' so pisanija vo koi se opishuvaat nechii mistichni patuvanja od 'drugata strana' i vrz osnova na niv da se vadat konkretni zakljucoci za 'neshta' koi se od najesencijalen karakter.
Demek, typov bil seriozen, a potvrdata na taa serioznost mozhela da se vidi duri i kaj Borhes, pisatelot ( parodist)- struchnajakot za zhivot i smrt, koj "struchno" dijagnosticira koga umira chovekot shto se sluchuva so negovate setila i sl. A rabotava da bide ushte pokomichna, negovoto pisanie (iluzija) se zema kako referenten zakljuchok, misla, konstatacia, shto li ne,...ha, ha, abe majkl, imal pravo Volter koga napishal: Bog ni go dal razumot, ama kako shto go koristime pre bi rekle deka toa e ludost...ok, da se vratime na tvoite mistichni pisanija na tvojov Svedenborg, za koi mozham da kazham deka ne se nishto drugo tuku "plitka lekltira" koja asocira na poznatata pesna od Korni: Trla baba lan da joj prodje dan !

Изменето од Marko sk - 19.Јануари.2009 во 16:56
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2009 во 18:41

..."super" zabeleshka na vashata denominacija. ...

Spored navedeniov citat, 'teshko' na verata vi vasha ako se oslonuvate i go citirate Borhes,
pa Univerzalen zivot voopsto ne go spomnuva Borhes! Borhes go spomnav jas... Avtoritet vo Univerzalen zivot se Hristovite objavi primeni preku prorokot, ne latino-amerikanci(sekoja im cest inaku)

A koj ti e ovoj znachaen Svedenborg, jas kje ti citiram 100 pati poznachaen, na pr. Volter, mnogu poubedliv i mnogu poiskren, a ne da se 'zabeguva' so pisanija vo koi se opishuvaat nechii mistichni patuvanja od 'drugata strana' i vrz osnova na niv da se vadat konkretni zakljucoci za 'neshta' koi se od najesencijalen karakter.
a ti ako sakas mozes da procitas sto rekol Borhes za Volter i Swedenborg.

ok, da se vratime na tvoite mistichni pisanija na tvojov Svedenborg, za koi mozham da kazham deka ne se nishto drugo tuku "plitka lekltira" koja asocira na poznatata pesna od Korni: Trla baba lan da joj prodje dan !
A ova od licno iskustvo go kazuvas? Ocigledno nisto ne si procital nitu za nitu od Swedenborg. Zapoznaj se napjprvin, nemora da se soglasis, ama posle zbori...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2009 во 18:49
Majkl, me raduva faktot shto imash doblest smireno da mi replicirash, ok, a shto se zezna so Borhes jasno e, a i so E.A.Po, ..kako i da e, kolku - tolku objasniveme shto e koj e. I odime ponatamu ..the show must go on !
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 18>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.