|
Дали би се вратиле во Македонија? |
Внеси реплика | страница <1 2728293031 39> |
Автор | |
SummerLove
Сениор verliebt Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7174 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Vo mk bi odela na odmor no za da ziveam stalno ne se vrakam
|
|
гоcтин
Гостин Регистриран: 24.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 1797 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Живеев во USA 8 години.Родена сум тука,пораснав тука(МК)и заминавме.На почетокот ми беше чудно,меѓутоа со тек на време и покрај тоа што бев помала научив како функционират работите...Живеам сама во МК(родителите ми се во USA)и мислам дека единствената добра работа што ја направив до сеа е што се вратив назад.Дефинитивно подобро живеев во САД, меѓутоа и животот тука не е воопшто лош. Е сеа кога би можела би рекла: Утре заминувам назад во САД(ама неможам).Се надевам дека во скоро време се ќе се среди и ќе можам пак да живеам на начинот на кој што се научив, бидејки животот во овие 2 земји дефинитивно се разликува.
|
|
Zajcef
Сениор TOTENKOPF Регистриран: 16.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1252 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас не знам зошто не се враќате?Не ви е убаво,тешко ви е,жал ви е за татковината а сепак не се враќате?И какви услови сакате да има во Македонија за вие да се вратите?
|
|
Кога неправдата станува закон,отпорот станува должност....
|
|
гоcтин
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zajcef условите се сосем ОК.Јас ќе ти кажам зошто не се враќаат...еве ќе ти ги земам за пример моите па ти расуди
Заминавме во САД поради тоа што моите бараа подобри услови.И најдоа.Мајка ми прво работеше како медицинска сестра а после и по професија(докторка)Татко ми економист - одма најде работа.На сестра ми и беше супер во школо.После 7 години поминати таму,купивме стан.Иселенициве викаат - до кога да живеам во изнајмен стан?Се додека не сватиш дека нема што да правиш назад.Имаш се што ќе посакаш-одиш еднаш,двапати на одмор во една година,имаш пари за живот,коли и 300 чуда.На сите им е убаво да се вратат назад,ама ај кажи ми што ќе прават.Од плата што е доволна за еден удобен живот ќе се вратат во МК и ќе бараат работа.Под претпоставка дека ќе добијат-мислиш ли дека со таа плата ќе успеат да живеат како во САД? На сите им е жал,на сите им е тешко, и да знаеш дека ако збориш со 80% од иселениците ќе заклучиш дека не сакаат назад.Убаво им е таму и крај на приказната. А да,какви услови сакаме?Исти како и таму каде што се сега ако не и подоби,па да имаат за што да се вратат.Тоа е тоа! |
|
Zajcef
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Тоа ме интересираше.Епа во врска со условите-ако сакате(ат)услови како таму тогаш нема да се вратите(ат).Мене ме интересираше зошто толку жалење и кукање кога еве 80%не сакаат да се вратат?Значи подобро ви е од колку овде-епа што е тогаш проблемот-носталгија?
|
|
|
|
гоcтин
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Уф да, носталгија дефинитивно.Мене ме фаќаше носталгија...само кога ќе се спомнеше Македонија јас бев во состојба и пешки да одам само да се вратам тука..ама тоа на почетокот,после се навикнав на животот и не дека не сакав назад,туку работите поинаку ги гледав и животот таму не ми се гледаше толку лош.
Зошто толку жалење и кукање...?Едни кога ќе дојдат во МК кукаат дека таму им е тешко и ред др.работи.На некои стварно им е тешко,некои стварно работат 12 часа дневно,ама малку се тие.Работно време од 9 до 5 или од 10 до 6.Е сеа ќе речеш малку е зезнато времево,ама тоа ти е.После тоа си слободен.Можеш да одиш на претстави,кино,концерти,баскет...на вечера.Едноставно народот таму е навикнат на тој систем на живот и дојденците колку побрзо се привикнат на тој начин на живот толку побрзо ќе ја пребродат кризата. |
|
Zajcef
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Е да беа повеќето иселеници како тебе немаше да има луѓе што ќе пцујат до 101 и назад по иселениците секогаш кога ќе се спомне тоа име...
|
|
|
|
гоcтин
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Само сум реална...а тие што пцујат..остај ги не вреди да се коментира за нив...BTW-Кај си моментално-Ирак или Македонија?
Изменето од ma4kica - 22.Ноември.2008 во 20:38 |
|
Zajcef
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Абе јас морам да се согласам до некаде со пцујачите бидеќи во нашето иселеништво навистина има огромен број сељаци(ропаци)и со тоа што оставаат лоша слика за сите исленици полека создаваат стереотип за иселениците.
П.С.Во Македонија сум ама не е многу поразлично од ирак... |
|
|
|
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
мачкице може едно прашање до тебе?
|
|
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
|
гоcтин
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Епа не е многу различно...воена зона (се зезам)
Само едно да знаеш:Не се сите иселеници исти, да има едно расипано јаболко ќе се расипат и другите. |
|
Zajcef
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И да не се зезаш ништо страшно-секако кога-тогаш тоа и ќе бидеме...
|
|
|
|
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
велиш дека живееш сама во македонија?..дали работиш нешто мачкице? |
|
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
|
гоcтин
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Да fiks живеев во САД 8 години со прекини 2 пати по 7 месеци,бидејки работите тука не ни беа цвеќе за мирисање. А сега вонредно студирам и работам во фирмата на еден пријател на татко ми за да имам "што да јадам".Само привремено е ова,бидејки пак планирам да се вратам во САД
Изменето од ma4kica - 22.Ноември.2008 во 21:39 |
|
Внеси реплика | страница <1 2728293031 39> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |