IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Ти што мислиш?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Ти што мислиш?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3456>
Автор
Порака
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 22:47
[/QUOTE]

SEKOJ PROROK POSLE HRISTOS E = NA MAGARE
[/QUOTE]

Sekoja cest jas nemav hrabrost da napisam a go milev toa!

Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 23:11
Евангелист и Беличка - почитувајте го правото на другите да веруваат различно од вас!
Do what is right, come what may...
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 23:32
Евангелист - многу си блиску до бан вака ако продолжиш!
Do what is right, come what may...
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 23:39
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Додека човек живее во грев тој живее во безбројни опасности кои дејствуваат во рамките на законот на сеење и жнеење. Сите постапки што ги правиме против нашите ближни и природата порано или подоцна ќе паднат врз нас самите - Христос сака да не` изведе(спаси) од тие опасности така што ќе ни зрачи сила да ги оставруваме Божјите закони - нашата изворна природна состојба - воедно да замолиме за прошка, да простиме, го поправиме стореното, и повеќе не грешиме. Ова се нарекува уште и активна вера т.е. вера на делата.

Sto ako ne sme napravile nisto protiv nasite blizni i prirodata? Kolku i da e za neveruvanje, sepak postojat lugje koi ni mravka ne zgazile.

no ako Hristos saka da gi spasi lugjeto od site gresni raboti, a vistinskiot zivot e Duhot ( predpostavuvam se misli na zadgorbniot zivot), znaci spasenieto doagja posle smrtta na coveko? ili gresam?

Stevompc go ocekuvam tvoeto uste mnogu sto ima da se kaze na ovaa tema , se razbira koga vremeto ke ti dozvoli

Evangelist, jas so odredena pocit diskutiram so vernicite, i bez razlika dali mi znaci ili ne mi znaci nesto , ako kulturno prasuvam, ocekuvam i takvi odgovori, taka da , ako ne mozes da gi dades, nemoj ni da se trudis
Кон врв
stevompc Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 04.Октомври.2008
Поени: 275
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2008 во 00:12
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

Sto ako ne sme napravile nisto protiv nasite blizni i prirodata? Kolku i da e za neveruvanje, sepak postojat lugje koi ni mravka ne zgazile.

ne se slozuvam deka ima takvi lugje. duri i najdobrite vernici, svetci, sepak se gresni. ke ti dadam banalen sosema banalen primer. vozis kola, ili se vozis so avtobus. ja zagaduvas od boga dadenata priroda. si zemas za pravo da go unistuvas bozjoto, za svoe zadovolstvo.

i vo mnogu drugi oblasti se razbira, duri i najgolemite svetci se gresni.

biblijata uci deka site sme gresni. nema isklucoci, osven Hristos, koj zaradi svojata bozestvena priroda, odolea na site iskusenija.

Цитирај no ako Hristos saka da gi spasi lugjeto od site gresni raboti, a vistinskiot zivot e Duhot ( predpostavuvam se misli na zadgorbniot zivot), znaci spasenieto doagja posle smrtta na coveko? ili gresam?

Stevompc go ocekuvam tvoeto uste mnogu sto ima da se kaze na ovaa tema , se razbira koga vremeto ke ti dozvoli

ne znam kakva e taa formulacija deka vistinskiot zivot e duhot. prv pat slusam. vistinskiot zivot e sovrseniot zivot. a sovrseniot zivot e vozmozen edinstveno koga Duhog Bozji potpolno ke zazivee vo nas.

vidi butel, vo sustina mnogu e ednostavno. Hristos rece: Јас сум лебот на животот; кој доаѓа кај Мене, нема да огладни и кој верува во Мене, нема никогаш да ожедни.

ovde, megju drugoto go opisuva spasenieto, t.e. patot do vistinskata i trajna sreka. so se drugo sto ke probame da se usrekime, povtorno (koga-togas) ke ne ostavi gladni i zedni.

osven Hristos, koj nikogas ne se menuva, nikogas ne prestanuva da ne ljubi, i nikogas nema da go povlece svoeto vetuvanje na ZIVOT od nas. zatoa sto toj e lebot na zivotot.

uh, kolku ja sakam verata!
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2008 во 00:37

Се` е енергија.

Исто така и нашите чувства, мисли и зборови се енергија. А бидејќи ниедна енергија не се губи тогаш и енергијата на нашите негативни или позитвни мисли и зборови некаде оди. Има ли некој кој може (крајно искрено)да може да рече дека е совршено позитивен и во мислите и зборовите и делата?

Ако не сме направиле ништо против ближните и природните царства тогаш значи дека ние сме слободни од гревот. Светиот Дух слободно може да го прострујува телото оти нема блокади. За последица тоа би имало дека ние би сме биле совршено психофизички здрави, ништо не би не вознемирувало, и ништо лошо не би ни се случувало.

Но со оглед дека тоа не е случај, значи дека сепак сите ние помалце или повеќе грешиме или сме грешеле а гревот правовремено не сме го отстраниле, па тој потоа дејствува како последица. Но како стои тоа со на пр. децата кои можеби дословно ни мравка не згазиле? Тие сепак доаѓаат во состојби кога патат.

Ова правилно може да се разбере доколку го имаме правилното знаење за реинкарнацијата т.е. можноста на повторното раѓање на човечките души во нови физички тела. Имено: Се` она кое не е намирено во текот на овоземниот живот, душата си го зима како еден вид личен багаж во отадестраните подрачја(задгробниот свет, наречен и астрален свет). Доколку ни таму не се ослободи од товарот(преку простување и молење за прошка - тоа таму меѓутоа трае мнооогу подолго одошто на Земјата), тогаш душата ги зима своите гревови повторно при отелотворувањето во ново тело како бебе. Кога гревовите ќе станат активни, тие доаѓаат до израз како болести, напуштеност, судбински удари, несреќи и сл. На тој начин, душата еден дел од товарот му предава на телото и се чисти.

Но ова патење може да се одбегне целосно или делумно доколку ние луѓето искрено би сме се насочувале кон Бога и би сме ги живееле неговите закони.

no ako Hristos saka da gi spasi lugjeto od site gresni raboti, a vistinskiot zivot e Duhot ( predpostavuvam se misli na zadgorbniot zivot), znaci spasenieto doagja posle smrtta na coveko? ili gresam?
Конечното спасение доаѓа кога ќе се вратиме во нашата вистинска татковина - Духот(симболично Исус ја раскажа параболата за изгубениот син во Евангелијата). Таму е се` совршено и безбедно бидејќи се` почива во Бога, Вечниот.

Душите по физичката смрт на телото можат да влезат во Небото само ако и самите донесат Небо со себе - значи станат совршени. Ако не, тогаш продолжуваат да живеат како души во некое од астралните рамништа, од каде можат да се реинкарнираат во ново физичко тело како повторно би станале луѓе на Земјата, или (зависно од духовниот развој кој го постигнале) продолжуваат да живеат во тнр. подготвителни подрачја за влез во Апсолутноста каде учат да ги применуваат до детали Небесните закони за да можат да го поминат светлосниот ѕид.

Изменето од Majkl - 21.Октомври.2008 во 00:41
Кон врв
16.9 Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 16.Јули.2008
Поени: 8
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај 16.9 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2008 во 15:48
Majkl, да, може да е се енергија, односно се да е Бог, тука се согласуваме.
Кажи ми, за кое учење пишуваш, каде тоа реинкарнацијата е прифатена? Во Православието, кај Католиците?
Можеш да објасниш подетално, ако си во можнос-нормално :)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2008 во 16:59
Originally posted by 16.9 16.9 напиша:

Majkl, да, може да е се енергија, односно се да е Бог, тука се согласуваме.
Не велам дека се` е Бог, туку дека е се` енергија, и во крајна линија без Бога не би опстанало ништо. Тој е првобитниот извор на енергијата.
Originally posted by 16.9 16.9 напиша:

Кажи ми, за кое учење пишуваш, каде тоа реинкарнацијата е прифатена? Во Православието, кај Католиците? Можеш да објасниш подетално, ако си во можнос-нормално :)

Учењето кое често тука го спомнувам е учењето на(види ја темата на форумов) „Прахристијанската заедница - Универзален Живот„ каде што Христос и Небесниот свет повторно се објавуваат низ една жена, користејќи ја како инструмент т.е. пророк.

Кај католиците, протестантите и православните реинкарнацијата не е прифатена. Тие веруваат дека Бог душата ја создава при зачнувањето, а после смртта или спие до тнр. Суден ден или оди веднаш во рајот или пеколот. Учењето на Универзален живот е значително поинакво во однос на учењето на повеќето христијански деноминации.

Еве и веб сајт на Универзален живот

Изменето од Majkl - 21.Октомври.2008 во 17:17
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2008 во 20:17
Мајкл, која е целта на минералите, растенијата, животните, човекот, ...?       
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2008 во 20:20
Originally posted by spiros spiros напиша:

Мајкл, која е целта на минералите, растенијата, животните, човекот, ...?       
Минералите, растенијата и животните се тука да му служат на човекот(за жал тој тоа честопати го злоупотребува) и тие се дадени за да го потсетуваат на вечната татковина од каде тој(како душа) многу оддамна излегол заведен од желбата самиот да стане Бог. А целта на човекот е повторно да стане во својата душа божествен преку остварување на божјите законитости за да се врати во вечната Татковина.

Изменето од Majkl - 21.Октомври.2008 во 20:27
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2008 во 20:33
Се согласувам со тебе.
Ако некој ми стави месо да јадам, јас јадам!
Не го обожавам како други луѓе но него нити потполно исклучувам од мојата листа на јадња. Кога го јадам месото тогаш знам, дека тоа животно што ми послужило како оброк е благословено бидејќи му служело на некого кого БОГ безкрајно го сака.
Јас знам дека тоа животно има прекрасна иднина!

Дали ти и твојата заедница имате проблем со моето сознание?

п.с. Ти ветувам дека ако некогаш (дајбоже) ми бидеш гостин, нема ништо да јадеме што тебе нетие благопријатно!            

Изменето од spiros - 21.Октомври.2008 во 20:33
in Time & Eternity!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2008 во 20:47

Се согласувам со тебе.
Ако некој ми стави месо да јадам, јас јадам!
Не го обожавам како други луѓе но него нити потполно исклучувам од мојата листа на јадња. Кога го јадам месото тогаш знам, дека тоа животно што ми послужило како оброк е благословено бидејќи му служело на некого кого БОГ безкрајно го сака.
Јас знам дека тоа животно има прекрасна иднина!

Дали ти и твојата заедница имате проблем со моето сознание?

Со твојот став, ниту јас, ниту заедницата Универзален живот нема никаков проблем се` дур нам не ни го наметнуваш. Твој избор е што ќе јадеш. Ние меѓутоа велиме дека божјата заповед „Ти не треба да убиеш!„ примена преку Мојсеја важи и за животните, бидејќи Бог им ги даде зрната и овошките за храна на луѓето. Доколку животните би биле благословени да му служат на човека како оброк, тогаш сликата од касапниците би била сосема поинаква, а не хорористично морбидна. Животните би оделе „насмеани„ под касапскиот нож.

Но, ќе повторам: како ќе изгледа нечија листа на јадења, тоа е негов избор. Секој во крајна линија одговара пред Бога а не пред луѓе.

п.с. Ти ветувам дека ако некогаш (дајбоже) ми бидеш гостин, нема ништо да јадеме што тебе нетие благопријатно!

Ждриг!

Изменето од Majkl - 21.Октомври.2008 во 21:07
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2008 во 21:02
    На здравје!

Ги сакам од срце луѓето кои се милостиви кон животните, а да ме чува БОГ од оние кои ги сакаат истите повеќе и од ЧЕДАТА на Љубовта и Мирот БОЖЈИ!

Онака “случајно“ познавам и членови на универзален живот и ги познавам нивните ставови кон јадењето месо.

Мајкл, што е поубаво за животните: Да бидат јадени од црви или од луѓе на кои БОГ не им го забранил тоа!?

in Time & Eternity!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2008 во 21:14

На здравје!
Ги сакам од срце луѓето кои се милостиви кон животните, а да ме чува БОГ од оние кои ги сакаат истите повеќе и од ЧЕДАТА на Љубовта и Мирот БОЖЈИ!

Онака “случајно“ познавам и членови на универзален живот и ги познавам нивните ставови кон јадењето месо.

Мајкл, што е поубаво за животните: Да бидат јадени од црви или од луѓе на кои БОГ не им го забранил тоа!?

Одредени видови на црви и бактерии го разложуваат безживотниот труп во земјата. На тој начин тие си ја исполнуваат својата функција. Бог не ни дарува забрани, туку заповеди - ние имаме слободна волја истите да ги следиме или не. И едното и другото представуваат некаков избор, пренесено кажано сеидба, а Исус предупреди: што човек сее, тоа тој и ќе жнее.

Без навреда, но... Ако си веќе запознаен со ставовите на Универзален живот во врска со јадењето месо тогаш зошто прашуваш? Инаку незнам што ти рекле тие членови(посоодветен би бил терминот следбеници) на Универзален живот?

Изменето од Majkl - 21.Октомври.2008 во 21:16
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3456>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,164 секунди.