Ти што мислиш?
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=16205
Датум на принтање: 06.Мај.2025 во 07:50 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Ти што мислиш?
Постирано од: evangelist
Наслов: Ти што мислиш?
Датум на внесување: 18.Октомври.2008 во 14:49
stevompc напиша:
aj vaka da ti 'nacrtam'
1. ne krsten ne veruva = ne spasen
2. krsten ne veruva = ne spasen
3. krsten veruva = spasen
4. nekrsten veruva = spasen (dokolku ne bil vo objektivna moznost da se krsti) |
Ова е типично неполатонски оригенски начин на размислување „став„ и систематизација ...
Ако некој се родил КАКО МУСЛИМАН (или нешто друго) - тој не е виновен што се родил како таков ... дали тој ке се спаси ако до крајот на својот живот си ја држи својата вера, и ако слушнал за Христос?
|
Коментари:
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 18.Октомври.2008 во 15:20
Ili... da pretpostavime deka nekoj se rodil na nekakvo ostrovche na sredinata na Pacifikot, nikogash ne slushnal za Isus i Hristijanstvoto, normalno ne e krsten, nitu mozhe da veruva vo neshto za sto ne bil nikogash zapoznaen...
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: anakin
Датум на внесување: 18.Октомври.2008 во 15:25
отворив за ова тема прва моја во веронаутиката
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Постирано од: spiros
Датум на внесување: 18.Октомври.2008 во 15:25
Можеби неговите уши неслушнале и очи невиделе но срцето сигурно Го познава својот Создавател. Но ако ушите слушнале и очите виделе па од некоја нечиста причина се противеле на *ДУХОТ БОЖЈИ, *ОТЕЦОТ - и МАЈКАТА - на Животот, чија СВЕТЛИНА се отелотвори во * ИСУС, тогаш тоа било и е стварно нечиста работа.
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
|
Датум на внесување: 18.Октомври.2008 во 15:33
Messenger напиша:
Ili... da pretpostavime deka nekoj se rodil na nekakvo ostrovche na sredinata na Pacifikot, nikogash ne slushnal za Isus i Hristijanstvoto, normalno ne e krsten, nitu mozhe da veruva vo neshto za sto ne bil nikogash zapoznaen... |
Прашањето е многу едноставно - многу логично и реално ... и теолошки осмислено ...
акакин мислам дека си во право ...
има и такви кои не слушнале, а и такви кои слушнале (тоа си ти), е сега нека одговорат другите браќа (христијани), дали ти ке се спасиш?
Што мислат тие - затоа што во првиот пост сме сведоци на една нелогична систематизација
|
Датум на внесување: 18.Октомври.2008 во 15:37
јас да се спасам??????????
хахахахахаххаххаха
генијалче мое , грижи се за себе, и неупотребувај збор СПАСЕЊЕ
оти сам незнаеш шо е тоа
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Датум на внесување: 18.Октомври.2008 во 15:38
а шо ако слушнав???? слушнав јас за црвен капа и одисеј и за крал артур па не правам големо од сето тоа
|
Датум на внесување: 18.Октомври.2008 во 15:40
evangelist напиша:
Messenger напиша:
Ili... da pretpostavime deka nekoj se rodil na nekakvo ostrovche na sredinata na Pacifikot, nikogash ne slushnal za Isus i Hristijanstvoto, normalno ne e krsten, nitu mozhe da veruva vo neshto za sto ne bil nikogash zapoznaen... |
Прашањето е многу едноставно - многу логично и реално ... и теолошки осмислено ...
има и такви кои не слушнале, а и такви кои слушнале (тоа си ти), е сега нека одговорат другите браќа (христијани), дали ти ке се спасиш?
Што мислат тие - затоа што во првиот пост сме сведоци на една нелогична систематизација
|
ти прво со направи, ме нападна ,,,, ц ц ц ц,,,,, религиозна доброта бате мил
|
Датум на внесување: 18.Октомври.2008 во 15:42
anakin напиша:
а шо ако слушнав???? слушнав јас зацрвен капа и одисеј и за крал артурпа не правам големо од сето тоа
|
ВИСТИНАТА е како сказна, кој и се противи, самиот си нанесува казна!
Не повредувајсе те молам најљубезно, бидејќи ќе бидеш на грбот од ЧЕДАТА на ЦАРСТВОТО БОЖЈЕ.
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
|
Датум на внесување: 18.Октомври.2008 во 15:43
anakin напиша:
evangelist напиша:
Messenger напиша:
| ти прво со направи, ме нападна ,,,, ц ц ц ц,,,,, религиозна добротабате мил |
Не бе бате - муабетот е доста сериозен... е сега не мора ти тоа булвално да го толкуваш - може и динамично ...
|
Постирано од: deshad
Датум на внесување: 18.Октомври.2008 во 18:39
evangelist напиша:
stevompc напиша:
aj vaka da ti 'nacrtam'
4. nekrsten veruva = spasen (dokolku ne bil vo objektivna moznost da se krsti) |
Ова е типично неполатонски оригенски начин на размислување „став„ и систематизација ...
Ако некој се родил КАКО МУСЛИМАН (или нешто друго) - тој не е виновен што се родил како таков ... дали тој ке се спаси ако до крајот на својот живот си ја држи својата вера, и ако слушнал за Христос? |
Ако некој се родил како муслиман,и ако го практикува Исламот како што треба, тој веќе се спасил.Тој му го дал вистинското место на Иса а.с. / Исус. Јас би го преформулирал прашањето: -Што со оние кои слушнале за Исламот, се опоменети, и пак си тераат по старо?
------------- "Ако питаш који сам странац, поносно кажем:ЈА САМ БОСАНАЦ!"
|
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 18.Октомври.2008 во 19:32
evangelist напиша:
типично неполатонски оригенски начин на размислување „став„ и систематизација ... | Па ова нема врска со Ориген, Ориген подучувал за активна вера, а не само верувај, верувај и ќе се спасиш само со верување. Напротив, треба остварување на верата.
evangelist напиша:
Ако некој се родил КАКО МУСЛИМАН (или нешто друго) - тој не е виновен што се родил како таков ... дали тој ке се спаси ако до крајот на својот живот си ја држи својата вера, и ако слушнал за Христос? | Секој како душа, самиот си бира каде ќе се роди, но можностите од кои може да одбере се во најтесна врска со неговите претходни инкарнации.
Имено чувствата, мислите, зборовите и постапките(во смисла колку се тие во склад или против Божјите закони)ги создаваат магнетите за наредните отелотворувања.
Ако некој се насочува кон одредена религија во текот на овој живот, тогаш тој магнетично ќе биде привлечен како душа за да облече тело во земја каде таа религија интензивно се практикува. Или ќе се роди во семејство кое е во одредената вероисповед и ја практикува. Ако некој заговарал, или финансирал или оправдувал војна(верска, политичка било каква) еден ден ќе се најде во земја каде владеат воени околности и поради тоа ќе страда. Ако некој во текот на животот луѓето ги насочувал намерно кон криво учење поради кои тие морале потоа да патат, тогаш и самиот тој ќе се роди под околности каде поради верските догми и обичаји ќе му се наметнува туѓа воља и ќе мора душевно а можеби и физички да пати итн. итн..
Затоа е добро човек да не се насочува кон теологии и мислења - кои се човечки продукти, туку кон остварување на Божјите закони со цел да ја прошири својата свест и се ослободи од тркалото на повторното раѓање. Христос на сите волни луѓе и души ја дава силата за тоа ако тие доброволно, без присила, замолат за водство и живеат според тоа.
|
Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 18.Октомври.2008 во 19:59
Ako nekoj saka da go otkrie BOG, toj ke mu se objavi.Toa najcesto go pravi preku lugje, propovednici itn. A ako nekoj covek umre bez da go zapoznae Hristos i nikogas ne slusnal za nego,Bog ke mu sudi spored sovesta i dobrite dela sto gi pravel vo zivotot.
|
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 18.Октомври.2008 во 21:19
deshad напиша:
evangelist напиша:
stevompc напиша:
aj vaka da ti 'nacrtam'
Ако некој се родил КАКО МУСЛИМАН (или нешто друго) - тој не е виновен што се родил како таков ... дали тој ке се спаси ако до крајот на својот живот си ја држи својата вера, и ако слушнал за Христос? |
Ако некој се родил како муслиман,и ако го практикува Исламот како што треба, тој веќе се спасил.Тој му го дал вистинското место на Иса а.с. / Исус. Јас би го преформулирал прашањето: -Што со оние кои слушнале за Исламот, се опоменети, и пак си тераат по старо?  |
Според нашето верување, лицето родено како муслиман и кое имало прилика да слушне и да го прифати Исус за Божји син и да поверува во Него, да поверува во неговото жртвување на Голгота (а не дека Алах се предомислил па испратил двојник),а го отфрлило тоа, т.е. не поверувало-нема да се спаси.
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Датум на внесување: 18.Октомври.2008 во 21:20
KINGDAVID напиша:
Ako nekoj saka da go otkrie BOG, toj ke mu se objavi.Toa najcesto go pravi preku lugje, propovednici itn. A ako nekoj covek umre bez da go zapoznae Hristos i nikogas ne slusnal za nego,Bog ke mu sudi spored sovesta i dobrite dela sto gi pravel vo zivotot. |
Апсолутно се согласувам со овој одговор.
|
Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 18.Октомври.2008 во 22:52
evangelist напиша:
stevompc напиша:
aj vaka da ti 'nacrtam'
Verata bez dela e nisto..........
------------- Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Постирано од: deshad
Датум на внесување: 18.Октомври.2008 во 22:54
maria_magdalena напиша:
deshad напиша:
evangelist напиша:
stevompc напиша:
aj vaka da ti 'nacrtam'
Ако некој се родил како муслиман,и ако го практикува Исламот како што треба, тој веќе се спасил.Тој му го дал вистинското место на Иса а.с. / Исус. Јас би го преформулирал прашањето: -Што со оние кои слушнале за Исламот, се опоменети, и пак си тераат по старо?  | Според нашето верување, лицето родено како муслиман и кое имало прилика да слушне и да го прифати Исус за Божји син и да поверува во Него, да поверува во неговото жртвување на Голгота (а не дека Алах се предомислил па испратил двојник),а го отфрлило тоа, т.е. не поверувало-нема да се спаси. |
Да, тоа е според вашето верување. А она што јас погоре го напишав е според нашето верување, значи голем грев е да се поистоветува Исус со Бога,или во крајна мера да се вели дека е Божји син, и плус во исламот нема наследен грев, човекот се раѓа чист,а потоа за секоја своја постапка ќе си сноси и одговорност, била добра или лоша. Исламот го отфрла учењето дека Исус се жртвувал за гревовите на луѓето, и плус Исламот вели дека се спасил секој оној кој поверувал во Аллах /Бога и го насочил животот кон неговите правила и прописи со кои ги задолжил луѓето, а залутале сите оние кои земаат некој друг Бог освен Аллах. Мислам да бидеме начисто.
------------- "Ако питаш који сам странац, поносно кажем:ЈА САМ БОСАНАЦ!"
|
Датум на внесување: 18.Октомври.2008 во 23:19
Да, тоа е според вашето верување. А она што јас погоре го напишав е според нашето верување, значи голем грев е да се поистоветува Исус со Бога,или во крајна мера да се вели дека е Божји син, и плус во исламот нема наследен грев, човекот се раѓа чист,а потоа за секоја своја постапка ќе си сноси и одговорност, била добра или лоша. Исламот го отфрла учењето дека Исус се жртвувал за гревовите на луѓето, и плус Исламот вели дека се спасил секој оној кој поверувал во Аллах /Бога и го насочил животот кон неговите правила и прописи со кои ги задолжил луѓето, а залутале сите оние кои земаат некој друг Бог освен Аллах. Мислам да бидеме начисто. [/QUOTE]
Да, за да нема недоразбирања, јас само реков-според нашето верување. Извесно е дека сите нема да бидеме заедно горе, а можеби и ќе бидеме-никогаш не е доцна човек да ја прифати вистинската вера 
|
Датум на внесување: 18.Октомври.2008 во 23:30
maria_magdalena напиша:
Да, за да нема недоразбирања, јас само реков-според нашето верување. Извесно е дека сите нема да бидеме заедно горе, а можеби и ќе бидеме-никогаш не е доцна човек да ја прифати вистинската вера  | Па ете, според учењето на http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=14592 - Универзален живот , но и на пр. Ориген, сите, дури и најзакоравениот демон, ќе се прочисти и еден ден ќе бидеме горе т.е. во Небесата. Христос е гаранција за тоа. А ако некој не слушнал за него на Земјата, тогаш ќе биде информиран на оној свет и ќе му биде понудена помош.
Шведскиот мистичар Емануел Сведенборг раскажувајќи ги своите мистични патувања и средби со ангели и ѓаволи на оној свет, кажува дека оние кои се од друга вера, по смртта на телото, честопати радосно го прифаќаат Христа откога правилно биваат поучени од ангелите. А неретко христијаните тврдоглаво се држат за сфаќањата на теолозите од Земјата и некои од нив дури и одбиваат да влезат во Небото.
Патем, мислам дека секој честит и правоверен муслиман 1000 пати ќе размисли ако некој му предложи сулуда идеја да се разнесе насред пазар во името на Аллах. Тоа што некои кутри наивци тоа го прават(а како души горчливо жалат, но еден ден и се поправаат) не значи дека имаат вистинско разбирање на Исламот. Во секоја вера има и насилни и пацифисти...
|
Постирано од: laki svedska
Датум на внесување: 18.Октомври.2008 во 23:36
ja mislam deka nema bog !!!!!! ej stvarno ne se plasete da razmislite , nisto nema da vi se sluci !!!!
|
Датум на внесување: 18.Октомври.2008 во 23:40
I KE PRASAM DALI SAMITE SI GI PLAKAME GREVOVITE??? , ILI TOA STO NE VERUVAM VO BOGA NEKOJ DRUG KE PLATI !!!
|
Постирано од: Sunny
Датум на внесување: 18.Октомври.2008 во 23:41
laki svedska напиша:
ja mislam deka nema bog !!!!!! ej stvarno ne se plasete da razmislite , nisto nema da vi se sluci !!!!  |
шо фино си размислуваш, знаеш дека не се сетив на таа варијанта... а филмот каде можам да го набавам?...
------------- Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
Постирано од: misterX
Датум на внесување: 18.Октомври.2008 во 23:44
Овој што ја отворил темава толку е вообразен па си зел за право да кажува дека ние не сме криви што сме се родиле како муслимани па затоа можеби имаме некоја шанса кај бога. Ова воопшто не го разбирам. Ако јас не сум виновен за тоа што сум се родил како муслиман тогаш за тоа сигурно се виновни моите родители.
Но и тие се родиле како муслимани што значи еден куп на генерации не се виновни за тоа што се родиле како такви.
Најголемата грешка која христијаните ја постојано ја прават е таа што никако не престануваат да ја разбираат религијата како прикаска која им се кажува на малите деца пред спиење. сеуште ја разбирате религијата како нешто кое било некогаш а денес само треба да се зборува за него.
Сеуште зборовите разбирање и љубов ги спомнувате само за да кажете дека Исус -Иса а.с ги практикувал и ги посочувал како единствена алтернатива за човештвото на патот до бога, но овие негови зборови никако да ги примените во пракса. Тоа е вашата приказка која завршува со самата смрт на Иса а.с. Се после него беше изменето онака како што сакаа некои за да им биде полесен животот и сега уште имате храброст да кажете дека ние не сме криви што сме се родиле како муслимани а со тоа да потенцирате дека вие сте тие праведните и на вистинскиот пат!!!
Едно треба да запаметите засекогаш. Ние сме среќни што сме муслимани и што го носиме “бремето“ кое ни го олеснува патот до бога. Да бидеш муслиман значи да живееш во согласност со сегашноста, со реалноста и со сите оние човечки проблеми со кои сите секојдневно се соочуваме. Да бидеш муслиман значи да не живееш во прикаски туку да го живееш моментот. Да бидеш свесен за сегашноста а речениците од светата книга да ги применуваш секојдневно затоа што тие се универзални и можат да се адаптираат за секое време и прилика.
Да бидеш муслиман значи да му се поклониш на бога 5 пати во денот а да го споменуваш преку целиот ден, да бидеш целосно чист и психички и физички додека го правиш тоа, да даваш помош за сиромашните, да постиш да одиш на аџилак, да не пиеш алкохол, да не јадеш одредени работи и да се одречеш од уште многу многу работи за кои вие никогаш нема да најдете разбирање.Тој „терет“ го носат муслиманите од првиот ден на нивното раѓање.
Тие во текот на нивниот живот имаат право да изберат и да направат разлика. Имаат шанса да го прифатат полесниот пат но сепак се одлучуваат за потешкиот. Епа драги мои вие самите размислете и пробајте да разберете дали муслиманите се среќни со тоа што се. И ве советувам како што ние ги почитуваме сите ваши пророци и Иса а.с така и вие како христијани почитувајтего исламот затоа што според теоријата на оној кој ја почна темава може да се случи и вие да не сте виновни за тоа што сте се родиле како христијани па Аллах да би прости ако сте го живееле животот како добар човек.
Немојте да имате двојни аршини а да барате од другите кога ќе зборуваат за вас да бидат умерени и праведни. Сватете дека темелот на нашето верување е реалноста.к*ранот е темелот во кој се опишани сите детали за оваа планета и за се што е живо на неа. Доказите кои ги опишува к*ранот а кои можете да ги најдете насекаде околу вас, прават муслиманите да бидат цврсти во својата религија. Таа е книгата која има одговор за се и само оној кој ќе ја прочита може да ја разбере кои се и какви се муслиманите.
Затоа овој пат ќе се послужам со зборовите на некои од форумџиите тука: Мојата вера оставетемија мене а вашата задржетесија за вас и кога ќе отварате вакви теми гледајте да ги оставите муслиманите понастрана. За тоа кој како гледа на Исус и кому ќе му прости тој или бог, тоа не го знае никој, не навлегувајте таму каде што ниедна религија не ви дава право да чепкате, а ако сакате да чепкате, тогаш оставете ги на мира оние кои не се како вас.
|
Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 18.Октомври.2008 во 23:52
МистерХ - без непотребни драми.
Во почетниот пост - беше дадено само за пример - ако некој се роди како муслиман или како нешто друго, и живее праведен живот, што тогаш? И е поставено од христијанска гледна точка.
Истото прашање може да се постави во обратен правец - што ако некој е роден како христијанин и живее праведен живот, по сите норми, правила и прописи - дали ќе го очекува рај (според исламскиот критериум и гледна точка)?
------------- Do what is right, come what may...
|
Датум на внесување: 18.Октомври.2008 во 23:55
Da se vratime na temata i da ja parafraziram ushte ednash:
Da pretpostavime deka nekoj se rodil na nekakvo ostrovche na sredinata na Pacifikot ili vo gustite dzhungli na Amazonija, nikogash ne slushnal za Isus i Hristijanstvoto, normalno ne e krsten, nitu mozhe da veruva vo neshto za sto ne bil nikogash zapoznaen... dali ovoj chovek ke se spasi ili ke odi jabana?
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 19.Октомври.2008 во 00:02
a sto e so kinezite i indijcite pa tie ne veruvaat vo nasiov bog.....pa zarem se tie vo zabluda ili sme nie ili mozda sme site vo zabluda
pa stvarno preku 2.000.000 luge se kinezi i indijci sto so niv ??? ili samo nasata vera i bog se pravi a drugite se vo zabluda , pa dajte lugje bidete realni !!
|
Датум на внесување: 19.Октомври.2008 во 00:03
laki svedska напиша:
a sto e so kinezite i indijcite pa tie ne veruvaat vo nasiov bog.....pa zarem se tie vo zabluda ili sme nie ili mozda sme site vo zabluda
pa stvarno preku 2.000.000 luge se kinezi i indijci sto so niv ??? ili samo nasata vera i bog se pravi a drugite se vo zabluda , pa dajte lugje bidete realni !! |
Ти фали една нула, мислам!!
|
Датум на внесување: 19.Октомври.2008 во 00:04
misterX напиша:
laki svedska напиша:
pa stvarno preku 2.000.000 luge se kinezi i indijci sto so niv ??? ili samo nasata vera i bog se pravi a drugite se vo zabluda , pa dajte lugje bidete realni !! |
Ти фали една нула, мислам!! Кинези и Индијци не е религија друже!!!
|
|
Датум на внесување: 19.Октомври.2008 во 00:05
KINGDAVID напиша:
Ako nekoj saka da go otkrie BOG, toj ke mu se objavi.Toa najcesto go pravi preku lugje, propovednici itn. A ako nekoj covek umre bez da go zapoznae Hristos i nikogas ne slusnal za nego,Bog ke mu sudi spored sovesta i dobrite dela sto gi pravel vo zivotot. |
Togash ova implicira eden moshne biten element - chovek mozhe da bide zapoznaen so Hristos i da ne gi sledi teoloshkite dogmi, principi, obichai i gradbi, pa sepak ramnopravno da mu se sudi spored sovesta i dobrite dela sto gi pravel vo zhivotot.
|
Датум на внесување: 19.Октомври.2008 во 00:10
DA AMA SITE TIE 2.000.000.000 VERUVAAT VO DRUGI RELIGII A NE VO ISLAMOT ILI HRISTIJANSTVOTO
A ZA NULI MI FALAT POVEKE OD EDNA, STVARNO SE MNOGU PA SE GRESI A NIV NIKOJ NE GI SPOMNUVA
|
Датум на внесување: 19.Октомври.2008 во 00:12
TOJ COVEKOT STO E NA PUST OSTROV, KOJ BOG KE MU SUDI , I TOA E VAZNO PRASANJE ?!?!
|
Датум на внесување: 19.Октомври.2008 во 00:15
Тој што не знае( мислам дека такви има многу малку но сепак ги има), не е свесен и не може сам и реално да рассудува според исламот ќе има отворени порти во рајот. Затоа исламот предвидува од која возраст човекот станува свесен и може да ги разбира работите. Сепак доколку нема шанси да осознае за постоењето на бога (еве да речеме според вас Исус)на тој човек ќе му се суди според добрите или лошите дела кои ги правел(сега вие замислете дали има шанса на овој свет некој да живее опкружен со луѓе а да не слушнал за религија,Исус , Мухамед а.с и сл) ако воопшто имал на кого да му ги прави!!!!
|
Датум на внесување: 19.Октомври.2008 во 00:21
laki svedska напиша:
TOJ COVEKOT STO E NA PUST OSTROV, KOJ BOG KE MU SUDI , I TOA E VAZNO PRASANJE ?!?! |
Прво, Бог е еден, Тој на сите ќе им суди.
Второ, објасни ми молимте ако човекот е на пуст остров, сам, не може да научи дека има Бог, значи нема други луѓе, кој гревови, јадан тој, може да ги направи?
------------- Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
Датум на внесување: 19.Октомври.2008 во 00:32
Ако тој човек на пустиот остров е Тарзан, може да направи грев кога ќе утепа некој мајмун затоа што не сакал да си игра со него. Со тоа директно делувал спротивно од божјата заповед да го љуби ближниот свој и да не убива. Може да му се суди и ако на тој пуст остров има секс со мајмуни затоа што тоа не е дозволено но од друга страна, од кај знаел тој пак дали се тие животни или пак се како него само што имаат влакна по телото.
Ова е доста комплицирано, ќе мора некој атеист добро да го објасни.
|
Постирано од: izvoren
Датум на внесување: 19.Октомври.2008 во 00:48
..."sto treba da napravam da se spasam"?
Tie pak rekoa"Veruvaj vo Gospoda Isusa i ke se spasis ti itvojot dom".
Dela `16;30-31
Zasto ako so tvojata usta ispovedas, deka Isus e Gospod i ako vo tvoeto srce veruvas deka Bog go voskresna od mrtvite ke bides spasen.
RIM 10;9
|
Датум на внесување: 19.Октомври.2008 во 00:49
Ако кутриот тој човек, е Тарзан, т.е. пораснал од детенце со животни, тој ќе е животно, а не човек. Човек се развива во човек само во човечка општествена средина. (За ова има бројни примери како што се девојчињата Амала и Камала, најдени во волчја дупка 1920год. во Индија, тие се однесувале како волци, виеле, оделе голи, газеле на четири нозе, јаделе живо месо... Откако ги пронашле, пробале со сите воспитни методи да го прифатат човечкото однесување, но тоа дало многу мали резултати и набрзо умреле. Ист случај со дивото дете Виктор што е пронајден во шумите во Франција)
Значи апсурдно е да зборуваме за вакви примери...
|
Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 19.Октомври.2008 во 00:55
izvoren напиша:
..."sto treba da napravam da se spasam"?
Tie pak rekoa"Veruvaj vo Gospoda Isusa i ke se spasis ti itvojot dom".
Dela `16;30-31
Zasto ako so tvojata usta ispovedas, deka Isus e Gospod i ako vo tvoeto srce veruvas deka Bog go voskresna od mrtvite ke bides spasen.
RIM 10;9 |
Kade se tuka delata nikade ne gi spomnuvas delata - zarem tie ne se bitni??????
------------- Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Постирано од: izvoren
Датум на внесување: 19.Октомври.2008 во 00:59
Ova se citati od Biblijata nema jas sto da spomnuvam
Megudrugoto kade pisuva deka spasenieto doaga preku dela poveli citiraj
|
Постирано од: butel2
Датум на внесување: 19.Октомври.2008 во 09:26
sekogas koga ke go procitam toa spasenie, ili ovoj onoj ke bide spasen... ne mi e bas jasno , od sto ili od kogo spasen? od ovoj zivot ovde ? od lugjeto so koi zivee?
vo red deka ako si vernik odis vo rajot, ako ne si , si sluga na gjavolot pa pekolot ne ti gine, ama spasenieto?
molam ako saka nekoj toa podobro da mi go objasni
|
Постирано од: stevompc
Датум на внесување: 19.Октомври.2008 во 10:12
butel2 напиша:
sekogas koga ke go procitam toa spasenie, ili ovoj onoj ke bide spasen... ne mi e bas jasno , od sto ili od kogo spasen? od ovoj zivot ovde ? od lugjeto so koi zivee?
vo red deka ako si vernik odis vo rajot, ako ne si , si sluga na gjavolot pa pekolot ne ti gine, ama spasenieto?
molam ako saka nekoj toa podobro da mi go objasni |
prekrasno prasasnje butel2. nie hristijanite cesto se rasfrlame so terminot spasenie, bez da znaeme deka toj termin ne e razbirliv za mnogu lugje.
1. dobro sfati deka spasenieto se razbira oznacuva spasenie od pekolot vo onoj zivot.
2. no toa ne e se. hristijanstvoto i te kako promovira i propoveda spasenie i od ovoj zivot. da, ubavo pogodi.
spored hristijanskoto veruvanje, covekot e zarazen od grevot i toa grevoljubie ja rasipuva negovata dusa, do taa merka sto toj ne moze da bide sloboden i vistinski sreken covek. spasenieto e osloboduvanje od toa robuvanje na grevovnosta i spas od nesrekniot zivot. taka bogougodniot covek ke najde visinska ljubov kon dobroto (i taka ke go namrazi grevot) i ke najde vistinska sreka (a ne minliva i kratkotrajna i povrsna sreka koja sto ja naogjaat svetovnite lugje vo parite, pijackite, seksot, semejstvoto, karierata, itn.).
ima uste mnogu da kazuvam, ama nemam vreme sega, ke ti pisam uste ako te interesira, a sigurno ke imas i nekoja primedba, pa ke se nadovrzam na toa.
pozdrav.
|
Датум на внесување: 19.Октомври.2008 во 11:00
butel2 напиша:
molam ako saka nekoj toa podobro da mi go objasni |
Спасението е извршено во сите луѓе и души пред отприлика 2000 години кога Христос како Исус од Назарет ги изговори зборовите „Свршено е!„ при смртта на крстот.
Имено до тој момент постоеше опасност од дезинтеграција на нашите духовни тела, поради оддалечуавњето од Бога - Пра-Изворот. Тоа Христос трајно го оневозможи(не` спаси од опасноста)и секој човек или душа, без разлика колку ќе се оддалечи од Бога преку грешење, нема да пропадне туку само ќе мора да ги доживее последиците од она што некогаш го направила - за да откога ќе се прочисти, и биде овозможено враќањето во Небесата(велиме и рајот).
Подетално за ова пишував во темата Универзален живот стр.5 како http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=14592&PN=5 - одговор на прашањето еден член на форумот во врска со поставеното прашање „Харе Кришна - Бактиведанта„ и ставот кон нив како и (види) прашањето на иста стр. за „Какво учење имаат за ИСУС
Дали Исус е Пророк Бог Учител ?„.
|
Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 09:02
stevompc напиша:
spasenieto e osloboduvanje od toa robuvanje na grevovnosta i spas od nesrekniot zivot. taka bogougodniot covek ke najde visinska ljubov kon dobroto (i taka ke go namrazi grevot) i ke najde vistinska sreka (a ne minliva i kratkotrajna i povrsna sreka koja sto ja naogjaat svetovnite lugje vo parite, pijackite, seksot, semejstvoto, karierata, itn.).
ima uste mnogu da kazuvam, ama nemam vreme sega, ke ti pisam uste ako te interesira, a sigurno ke imas i nekoja primedba, pa ke se nadovrzam na toa.
pozdrav.  |
Spasenieto doagja koga?
Majkl podole veli deka toa doslo so pojavata na Hristos i deka site lugje se veke spaseni.Ako se veke spaseni, zosto togas izrazot "...ke bide spasen..."
Me interesira tvojot odgovor, a sekako i ona uste mnogu sto ima da se kaze , koga vremeto ke ti dozvoli
Blagodaram na odgovorite, pozdrav
|
Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 13:28
butel2 напиша:
stevompc напиша:
spasenieto e osloboduvanje od toa robuvanje na grevovnosta i spas od nesrekniot zivot. taka bogougodniot covek ke najde visinska ljubov kon dobroto (i taka ke go namrazi grevot) i ke najde vistinska sreka (a ne minliva i kratkotrajna i povrsna sreka koja sto ja naogjaat svetovnite lugje vo parite, pijackite, seksot, semejstvoto, karierata, itn.).
pozdrav.  |
Spasenieto doagja koga?
Majkl podole veli deka toa doslo so pojavata na Hristos i deka site lugje se veke spaseni.Ako se veke spaseni, zosto togas izrazot "...ke bide spasen..."
Me interesira tvojot odgovor, a sekako i ona uste mnogu sto ima da se kaze , koga vremeto ke ti dozvoli
|
majkl ne e hristijanin, toj e nekoj si prahristijanin, taka da ne gi zemaj negovite stavovi kako hristijanski.
biblijata inaku veli 'koj veruva e spasen' (parafraza). znaci momentot na verata e spasenieto.
sega nekoi mislat deka samo da se veruva e malku, pa treba i da mu se davaat razni zrtvi (dela) za da go zadovolat Boga. no delata bez vera se dzabe, dodeka pak vistinskata vera bez dela e nevozmozna.
znaci, koga covek vistinski ke poveruva, srceto mu se transformira. od gordeliv stanuva ponizen, od gresnoljubiv go zamrazuva grevot, od sebicen, stanuva nesebicen. Sekako ovie raboti ne se instantni. i vernikot ne stanuva, na primer, ponizen naednas. no mu se menuva perspektivata. dodeka kako nevernik raboti sebicno za svoi celi, sega znae deka toa e poguben nacin na zivot i pocnuva da se ponizuva. duri i ako e neuspesn vo toa ponizuvanje, znae deka sebicnosta ne cini. dodeka bezboznikot e dlaboko uveren deka sebicnosta e najdobriot nacin na zivot.
dadov primer so edna doblest/porok (nesebicnost/sebicnost) no moze da se razmisluva i za mnogu drugi.
|
Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 16:04
stevompc, imash opomena za prvata rechenica vo tvojata replika. Mozhesh da ne se slozhuvash so negovata interpretacija, no nemash pravo da presuduvash deka Majkl ne e hristijanin i da ne se zemaat negovite stavovi kako hristijanski.
|
Постирано од: Zlatnik
Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 16:19
butel2 напиша:
... Spasenieto doagja koga?
... |
Буквално, ама баш буквално и јас сакав да го прашам истото ова прашање. Со едно мало проширување. Дали спасението доаѓа со „раѓањето“ на Христос, дали со неговото распнување (смрт), дали со неговото воскреснување или пак тоа спасување допрва треба да дојде, на судниот ден, кој, нели, е многу блиску?
------------- Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 17:09
Zlatnik напиша:
butel2 напиша:
... | Буквално, ама баш буквално и јас сакав да го прашам истото ова прашање. Со едно мало проширување. Дали спасението доаѓа со „раѓањето“ на Христос, дали со неговото распнување (смрт), дали со неговото воскреснување или пак тоа спасување допрва треба да дојде, на судниот ден, кој, нели, е многу блиску? |
Абе брат, спасението доаѓа кога само сака... нели е спасение и доаѓа кај (сите) или не доаѓа...
тоа е за тој што сака да верува во него,
и ако тој што верува во него сака да го објасни (систематизира) на неверникот (во случајов атеист), тогаш тој е во заблуда,зашто верата како фундаментална појава “не може“ да се дефинира бидејќи е индивидуална ...
за верникот спасението е спасение, има доволно за тоа на форумов - можеш да прочиташ што е Христос за Верниците.
а за атеистите - не представува ништо!
Мислам дека сам можеш да си одговориш што Тој претставува за тебе.
|
Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 17:12
|
Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 17:32
butel2 напиша:
Spasenieto doagja koga?
| Ќе биде спасен, значи и уште: со силата Христова ќе ги победи своите грешни особини и ќе се извлече од законот на сеење и жнеење за да може како душа да влезе во посветлите подрачја на животот(вистинскиот живот е во Духот не на Земјата, таа е само попатна станица и важна животна школа).
Додека човек живее во грев тој живее во безбројни опасности кои дејствуваат во рамките на законот на сеење и жнеење. Сите постапки што ги правиме против нашите ближни и природата порано или подоцна ќе паднат врз нас самите - Христос сака да не` изведе(спаси) од тие опасности така што ќе ни зрачи сила да ги оставруваме Божјите закони - нашата изворна природна состојба - воедно да замолиме за прошка, да простиме, го поправиме стореното, и повеќе не грешиме. Ова се нарекува уште и активна вера т.е. вера на делата.
За ова Христос меѓу многуте други работи детално објаснуваше во своето големо дело на Откровение: Ова е Мојата реч : Алфа и Омега. Евангелие Исусово - Христова објава која светот не ја познава
|
Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 17:34
Zlatnik напиша:
butel2 напиша:
... | Буквално, ама баш буквално и јас сакав да го прашам истото ова прашање. Со едно мало проширување. Дали спасението доаѓа со „раѓањето“ на Христос, дали со неговото распнување (смрт), дали со неговото воскреснување или пак тоа спасување допрва треба да дојде, на судниот ден, кој, нели, е многу блиску? | Есенцијата на спасението е положена во сите луѓе и души пред 2000 години. Но кога ќе дојде спасението до израз, тоа зависи од слободната волја и акција на секоја душа и човек посебно, не од некаква дата.
|
Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 17:42
Messenger напиша:
stevompc, imash opomena za prvata rechenica vo tvojata replika. Mozhesh da ne se slozhuvash so negovata interpretacija, no nemash pravo da presuduvash deka Majkl ne e hristijanin i da ne se zemaat negovite stavovi kako hristijanski.
|
jas se izvinuvam ako pogresiv, no mislam deka samiot majkl rece deka ne se smeta sebesi za hristijanin, tuku za prahristijanin. toa e negov stav. ako pogresno sum sfatil, se izvinuvam.
|
Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 20:07
За спасението:
Спасението е одамна сторено и тоа не од нас туку од Вечниот Спасител.
Наше е да ја прифатиме поддадената рака на Милоста и да го направиме вториот (полесен) чекор.
Никој немора да ја прифати Неговата поддадена рака, а секој смее да го стори тоа без оглед на пол, раса, нација, традиција, ...!
|
Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 20:39
stevompc напиша:
jas se izvinuvam ako pogresiv, no mislam deka samiot majkl rece deka ne se smeta sebesi za hristijanin, tuku za prahristijanin. toa e negov stav. ako pogresno sum sfatil, se izvinuvam. |
Да појаснам.
Прахристијаните веруваат дека учењето кое се дарува преку божјата пророчица Габриеле од Вирцбург(која дејствува во духовната заедница http://www.universelles-leben.org/ - Универзален Живот ) е изворното христијанство. А дали е некој навистина христијанин односно прахристијанин, според нас, критериум е: дали тој се труди да ги живее духовно-боежествените законитости објавени во http://www.univerzalni-zivot.org/mi_o_sebi/deset_zapovesti.html - Десетте Божји заповеди
преку Мојсеја и http://www.univerzalni-zivot.org/mi_o_sebi/beseda_na_gori.html - Беседата на Гората од Исус од Назарет?
Во таа смисла секогаш се упатува на Исусовите зборови по смисла: Оној кој ги слуша зборовите мои и живее по нив, тој наликува на мудар човек што куќата ја изградил на карпа... итн.
Тоа е нашиот став. А дали ќе се согласите со истиот или не, тоа е ваш слободен избор.
|
Постирано од: belichka
Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 22:27
Kakvi prorocici spomuvate posle Hristos, ne vi beshe dovolen Isus da ve upati vo spasenieto!!
I citajki so zatvoreni oci ne razbirate sto rekol Hrstos za prorocite posle Nego!!
------------- Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 22:38
belichka напиша:
Kakvi prorocici spomuvate posle Hristos, ne vi beshe dovolen Isus da ve upati vo spasenieto!!
I citajki so zatvoreni oci ne razbirate sto rekol Hrstos za prorocite posle Nego!!
|
SEKOJ PROROK POSLE HRISTOS E = NA MAGARE
|
Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 22:43
belichka напиша:
I citajki so zatvoreni oci ne razbirate sto rekol Hrstos za prorocite posle Nego!! |
Исус од Назарет беше најголем пророк на сите времиња но и многуповеќе од тоа: Избавител на сите луѓе и души. Тој вети дека ќе го прати Духот на вистината кој ќе не воведе во целата вистина. Според некои сфаќања тоа се случило за време на педесетницата. Според учењето на Универзален живот тоа се случува денес преку пророкот за денешно време.
evangelist напиша:
| Па... Христос јавал на магаре при влезот во Ерусалим.
|
Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 22:43
Vernik sakam da bidam ama realnoto vo mene mi vika deka nesto takvo kako bog e malku verojatno deka postoi.............e sega ne e loso covek da veruva i da se nadeva , verite i vo sustina ne ne ucat na loso mada se koristeni "mnogu" ama bas "MNOGU" pati za golemi krvoprolevanja pa si mislam toa sigurno ne bila ideata na gospod i kako toa ne go predvidel i sprecil
Vaka ispagja da iako ni e stvoritel kao da ne se grizi bas za svoite stvorenija !?!?!
I samo zamisli za Adam i Eva .....se im dal samo da ne gi jadat plodovite od posoceno drvo , pa daj toa e ko zaebancija.....se mozes samo ova ne mozes , pa normalno deka ke sakas i od toj plod da probas i posle otisle jabana.....gi kaznil da ne bidat poveke besmrtni , a za Kain , vnukot na nasiot stvoritel sto si go ubil bratot.......samo krv od samiot pocetok na covestvoto !!!!
|
Постирано од: belichka
Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 22:47
[/QUOTE]
[/QUOTE]
Sekoja cest jas nemav hrabrost da napisam a go milev toa!
------------- Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 23:11
Евангелист и Беличка - почитувајте го правото на другите да веруваат различно од вас!
|
Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 23:32
Евангелист - многу си блиску до бан вака ако продолжиш!
|
Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 23:39
Majkl напиша:
Додека човек живее во грев тој живее во безбројни опасности кои дејствуваат во рамките на законот на сеење и жнеење. Сите постапки што ги правиме против нашите ближни и природата порано или подоцна ќе паднат врз нас самите - Христос сака да не` изведе(спаси) од тие опасности така што ќе ни зрачи сила да ги оставруваме Божјите закони - нашата изворна природна состојба - воедно да замолиме за прошка, да простиме, го поправиме стореното, и повеќе не грешиме. Ова се нарекува уште и активна вера т.е. вера на делата.
|
Sto ako ne sme napravile nisto protiv nasite blizni i prirodata? Kolku i da e za neveruvanje, sepak postojat lugje koi ni mravka ne zgazile.
no ako Hristos saka da gi spasi lugjeto od site gresni raboti, a vistinskiot zivot e Duhot ( predpostavuvam se misli na zadgorbniot zivot), znaci spasenieto doagja posle smrtta na coveko? ili gresam?
Stevompc go ocekuvam tvoeto uste mnogu sto ima da se kaze na ovaa tema , se razbira koga vremeto ke ti dozvoli
Evangelist, jas so odredena pocit diskutiram so vernicite, i bez razlika dali mi znaci ili ne mi znaci nesto , ako kulturno prasuvam, ocekuvam i takvi odgovori, taka da , ako ne mozes da gi dades, nemoj ni da se trudis
|
Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 00:12
butel2 напиша:
Sto ako ne sme napravile nisto protiv nasite blizni i prirodata? Kolku i da e za neveruvanje, sepak postojat lugje koi ni mravka ne zgazile. |
ne se slozuvam deka ima takvi lugje. duri i najdobrite vernici, svetci, sepak se gresni. ke ti dadam banalen sosema banalen primer. vozis kola, ili se vozis so avtobus. ja zagaduvas od boga dadenata priroda. si zemas za pravo da go unistuvas bozjoto, za svoe zadovolstvo.
i vo mnogu drugi oblasti se razbira, duri i najgolemite svetci se gresni.
biblijata uci deka site sme gresni. nema isklucoci, osven Hristos, koj zaradi svojata bozestvena priroda, odolea na site iskusenija.
no ako Hristos saka da gi spasi lugjeto od site gresni raboti, a vistinskiot zivot e Duhot ( predpostavuvam se misli na zadgorbniot zivot), znaci spasenieto doagja posle smrtta na coveko? ili gresam?
Stevompc go ocekuvam tvoeto uste mnogu sto ima da se kaze na ovaa tema , se razbira koga vremeto ke ti dozvoli
|
ne znam kakva e taa formulacija deka vistinskiot zivot e duhot. prv pat slusam. vistinskiot zivot e sovrseniot zivot. a sovrseniot zivot e vozmozen edinstveno koga Duhog Bozji potpolno ke zazivee vo nas.
vidi butel, vo sustina mnogu e ednostavno. Hristos rece: Јас сум лебот на животот; кој доаѓа кај Мене, нема да огладни и кој верува во Мене, нема никогаш да ожедни.
ovde, megju drugoto go opisuva spasenieto, t.e. patot do vistinskata i trajna sreka. so se drugo sto ke probame da se usrekime, povtorno (koga-togas) ke ne ostavi gladni i zedni.
osven Hristos, koj nikogas ne se menuva, nikogas ne prestanuva da ne ljubi, i nikogas nema da go povlece svoeto vetuvanje na ZIVOT od nas. zatoa sto toj e lebot na zivotot.
uh, kolku ja sakam verata!
|
Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 00:37
butel2 напиша:
Sto ako ne sme napravile nisto protiv nasite blizni i prirodata? Kolku i da e za neveruvanje, sepak postojat lugje koi ni mravka ne zgazile.
|
Се` е енергија.
Исто така и нашите чувства, мисли и зборови се енергија. А бидејќи ниедна енергија не се губи тогаш и енергијата на нашите негативни или позитвни мисли и зборови некаде оди. Има ли некој кој може (крајно искрено)да може да рече дека е совршено позитивен и во мислите и зборовите и делата?
Ако не сме направиле ништо против ближните и природните царства тогаш значи дека ние сме слободни од гревот. Светиот Дух слободно може да го прострујува телото оти нема блокади. За последица тоа би имало дека ние би сме биле совршено психофизички здрави, ништо не би не вознемирувало, и ништо лошо не би ни се случувало.
Но со оглед дека тоа не е случај, значи дека сепак сите ние помалце или повеќе грешиме или сме грешеле а гревот правовремено не сме го отстраниле, па тој потоа дејствува како последица. Но како стои тоа со на пр. децата кои можеби дословно ни мравка не згазиле? Тие сепак доаѓаат во состојби кога патат.
Ова правилно може да се разбере доколку го имаме правилното знаење за реинкарнацијата т.е. можноста на повторното раѓање на човечките души во нови физички тела. Имено: Се` она кое не е намирено во текот на овоземниот живот, душата си го зима како еден вид личен багаж во отадестраните подрачја(задгробниот свет, наречен и астрален свет). Доколку ни таму не се ослободи од товарот(преку простување и молење за прошка - тоа таму меѓутоа трае мнооогу подолго одошто на Земјата), тогаш душата ги зима своите гревови повторно при отелотворувањето во ново тело како бебе. Кога гревовите ќе станат активни, тие доаѓаат до израз како болести, напуштеност, судбински удари, несреќи и сл. На тој начин, душата еден дел од товарот му предава на телото и се чисти.
Но ова патење може да се одбегне целосно или делумно доколку ние луѓето искрено би сме се насочувале кон Бога и би сме ги живееле неговите закони.
butel2 напиша:
| Конечното спасение доаѓа кога ќе се вратиме во нашата вистинска татковина - Духот(симболично Исус ја раскажа параболата за изгубениот син во Евангелијата). Таму е се` совршено и безбедно бидејќи се` почива во Бога, Вечниот.
Душите по физичката смрт на телото можат да влезат во Небото само ако и самите донесат Небо со себе - значи станат совршени. Ако не, тогаш продолжуваат да живеат како души во некое од астралните рамништа, од каде можат да се реинкарнираат во ново физичко тело како повторно би станале луѓе на Земјата, или (зависно од духовниот развој кој го постигнале) продолжуваат да живеат во тнр. подготвителни подрачја за влез во Апсолутноста каде учат да ги применуваат до детали Небесните закони за да можат да го поминат светлосниот ѕид.
|
Постирано од: 16.9
Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 15:48
Majkl, да, може да е се енергија, односно се да е Бог, тука се согласуваме.
Кажи ми, за кое учење пишуваш, каде тоа реинкарнацијата е прифатена? Во Православието, кај Католиците?
Можеш да објасниш подетално, ако си во можнос-нормално :)
|
Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 16:59
16.9 напиша:
Majkl, да, може да е се енергија, односно се да е Бог, тука се согласуваме. | Не велам дека се` е Бог, туку дека е се` енергија, и во крајна линија без Бога не би опстанало ништо. Тој е првобитниот извор на енергијата.
16.9 напиша:
Кажи ми, за кое учење пишуваш, каде тоа реинкарнацијата е прифатена? Во Православието, кај Католиците? Можеш да објасниш подетално, ако си во можнос-нормално :) |
Учењето кое често тука го спомнувам е учењето на(види ја темата на форумов) http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=14592 - „Прахристијанската заедница - Универзален Живот„ каде што Христос и Небесниот свет повторно се објавуваат низ една жена, користејќи ја како инструмент т.е. пророк.
Кај католиците, протестантите и православните реинкарнацијата не е прифатена. Тие веруваат дека Бог душата ја создава при зачнувањето, а после смртта или спие до тнр. Суден ден или оди веднаш во рајот или пеколот. Учењето на Универзален живот е значително поинакво во однос на учењето на повеќето христијански деноминации.
Еве и http://www.universelles-leben.org - веб сајт на Универзален живот
|
Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 20:17
Мајкл, која е целта на минералите, растенијата, животните, човекот, ...?
|
Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 20:20
spiros напиша:
Мајкл, која е целта на минералите, растенијата, животните, човекот, ...? | Минералите, растенијата и животните се тука да му служат на човекот(за жал тој тоа честопати го злоупотребува) и тие се дадени за да го потсетуваат на вечната татковина од каде тој(како душа) многу оддамна излегол заведен од желбата самиот да стане Бог. А целта на човекот е повторно да стане во својата душа божествен преку остварување на божјите законитости за да се врати во вечната Татковина.
|
Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 20:33
Се согласувам со тебе.
Ако некој ми стави месо да јадам, јас јадам!
Не го обожавам како други луѓе но него нити потполно исклучувам од мојата листа на јадња. Кога го јадам месото тогаш знам, дека тоа животно што ми послужило како оброк е благословено бидејќи му служело на некого кого БОГ безкрајно го сака.
Јас знам дека тоа животно има прекрасна иднина!
Дали ти и твојата заедница имате проблем со моето сознание?
п.с. Ти ветувам дека ако некогаш (дајбоже) ми бидеш гостин, нема ништо да јадеме што тебе нетие благопријатно!
|
Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 20:47
spiros напиша:
Се согласувам со тебе.
Ако некој ми стави месо да јадам, јас јадам!
Не го обожавам како други луѓе но него нити потполно исклучувам од мојата листа на јадња. Кога го јадам месото тогаш знам, дека тоа животно што ми послужило како оброк е благословено бидејќи му служело на некого кого БОГ безкрајно го сака.
Јас знам дека тоа животно има прекрасна иднина!
Дали ти и твојата заедница имате проблем со моето сознание? |
Со твојот став, ниту јас, ниту заедницата Универзален живот нема никаков проблем се` дур нам не ни го наметнуваш. Твој избор е што ќе јадеш. Ние меѓутоа велиме дека божјата заповед „Ти не треба да убиеш!„ примена преку Мојсеја важи и за животните, бидејќи Бог им ги даде зрната и овошките за храна на луѓето. Доколку животните би биле благословени да му служат на човека како оброк, тогаш сликата од касапниците би била сосема поинаква, а не хорористично морбидна. Животните би оделе „насмеани„ под касапскиот нож.
Но, ќе повторам: како ќе изгледа нечија листа на јадења, тоа е негов избор. Секој во крајна линија одговара пред Бога а не пред луѓе.
spiros напиша:
п.с. Ти ветувам дека ако некогаш (дајбоже) ми бидеш гостин, нема ништо да јадеме што тебе нетие благопријатно! |
Ждриг!
|
Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 21:02
На здравје!
Ги сакам од срце луѓето кои се милостиви кон животните, а да ме чува БОГ од оние кои ги сакаат истите повеќе и од ЧЕДАТА на Љубовта и Мирот БОЖЈИ!
Онака “случајно“ познавам и членови на универзален живот и ги познавам нивните ставови кон јадењето месо.
Мајкл, што е поубаво за животните: Да бидат јадени од црви или од луѓе на кои БОГ не им го забранил тоа!?
|
Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 21:14
spiros напиша:
На здравје!
Ги сакам од срце луѓето кои се милостиви кон животните, а да ме чува БОГ од оние кои ги сакаат истите повеќе и од ЧЕДАТА на Љубовта и Мирот БОЖЈИ!
Онака “случајно“ познавам и членови на универзален живот и ги познавам нивните ставови кон јадењето месо.
Мајкл, што е поубаво за животните: Да бидат јадени од црви или од луѓе на кои БОГ не им го забранил тоа!?
|
Одредени видови на црви и бактерии го разложуваат безживотниот труп во земјата. На тој начин тие си ја исполнуваат својата функција. Бог не ни дарува забрани, туку заповеди - ние имаме слободна волја истите да ги следиме или не. И едното и другото представуваат некаков избор, пренесено кажано сеидба, а Исус предупреди: што човек сее, тоа тој и ќе жнее.
Без навреда, но... Ако си веќе запознаен со ставовите на Универзален живот во врска со јадењето месо тогаш зошто прашуваш? Инаку незнам што ти рекле тие членови(посоодветен би бил терминот следбеници) на Универзален живот?
|
Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 21:19
Majkl, dali za vas e zabraneto jadenje meso ili ne?
Ake e zabraneto jadenje meso i ubivanje zhivotni za hrana, od koj citat na Isus go vlechete toa soznanie?
|
Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 21:27
Messenger напиша:
Majkl, dali za vas e zabraneto jadenje meso ili ne? |
Не е забрането туку заповедано. А секој јаде што сака, но со следењето на Христа преку исполнувањето на неговата Беседа на Гората, немоновно е на човека да му се прошири духовната свест и во еден момент спонтано да го одмине желбата за тнр. мртва храна: месо и риба.
Messenger напиша:
od koj citat na Isus go vlechete toa soznanie? | На пр. од апокрифното Евангелието Исусово.
|
Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 21:38
Majkl напиша:
...
Без навреда, но... Ако си веќе запознаен со ставовите на Универзален живот во врска со јадењето месо тогаш зошто прашуваш? Инаку незнам што ти рекле тие членови(посоодветен би бил терминот следбеници) на Универзален живот? |
Ме интересира колку искрени се поединците на оваа заедница. Јас познавам (или сум познавал) такви членови кои се екстремно против јадење на месо.
Ги ценам луѓето кои отворено кажуваат и доаѓаат со учењето кое “заповедува“ да не се јаде месо.
Ти си ми мој Мајкл поважен од таквите заповеди и од јадење месо!
Како што ветив – поради Името Исусово – ако ми бидеш гостин и јас покрај тебе нема да јадам месо.
Но – би ти кажал и тогаш дека - од јадењата, од стомакот итн. не доаѓа спасението !
|
Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 21:49
spiros напиша:
Ме интересира колку искрени се поединците на оваа заедница. Јас познавам (или сум познавал) такви членови кои се екстремно против јадење на месо.
Ги ценам луѓето кои отворено кажуваат и доаѓаат со учењето кое “заповедува“ да не се јаде месо.
Ти си ми мој Мајкл поважен од таквите заповеди и од јадење месо!
Како што ветив – поради Името Исусово – ако ми бидеш гостин и јас покрај тебе нема да јадам месо.
Но – би ти кажал и тогаш дека - од јадењата, од стомакот итн. не доаѓа спасението !
| Како што има муслимани и муслимани, православни и православни, спироси и спироси, мајкловци и мајкловци така и следбеници може да има секакви. Не значи дека секој кој се декларира како следбеник на учењето на Универзален живот е навистина автоматски тоа.
Точно е тоа дека не не` валка тоа што влегува во нашата уста туку оноа кое од неа излегува. По смисла треба да се сфати дека џабе е некој вегетаријанец ако со зборови ги „ждере„ своите со-луѓе околу себе и им мисли неправда. И Хитлер бил вегетаријанец па што...
Некорекнто е да се осудуваат оние кои јадат месо,
но во ред е да се каже информацијата доколку се побара, имајќи во предвид дека има начин и начин нешто да се соопшти(информативно и љубезно без наметнување или преку навреди).
Но во еден момент на својот духовен развој човекот спонтано доаѓа до спознание дека како што е ненормално човечко бебе да се заколе, испече со вегета и потоа да се севира со јаболко во уста повод некој вампирски празник, така дека и колењето животни е ужасно, бидејќи и тие се живи створови кои чувствуваат болка и тага.
|
Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 22:07
Majkl напиша:
Messenger напиша:
od koj citat na Isus go vlechete toa soznanie? | На пр. од апокрифното Евангелието Исусово.
|
Mozhesh da go navedesh toj citat.
Veruvam deka gi imam prochitano skoro site apokrifni pisnija, no ne se sekjavam na neshto takvo.
P.S. Da te potsetam deka Isus jadel riba i daval i na drugite da ja jadat. Ribata e meso.
|
Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 22:27
Messenger напиша:
Mozhesh da go navedesh toj citat.
Veruvam deka gi imam prochitano skoro site apokrifni pisnija, no ne se sekjavam na neshto takvo.
P.S. Da te potsetam deka Isus jadel riba i daval i na drugite da ja jadat. Ribata e meso. |
Еве го целиот линк http://www.univerzalni-zivot.hr/Knjige/ovo_je_moja_rijec.pdf - http://www.univerzalni-zivot.hr/Knjige/ovo_je_moja_rijec.pdf кон книгата „Ова е Мојата Реч Алфа и Омега„ која е градена врз стиховите од апокрифното Евангелие Исусово(всушност го напишал некој од неговите апостоли или ученици). Текстот од евангелието е печатено со к*рзивно писмо(косо односно италик) Види ги стиховите во 28 и 29 поглавије на пример. Во 29 поглавије воедно се објасните и стиховите од Евангелието Исусово за умножувањето на рибите.
Исто така ѕирни го и поглавието 33 каде се објаснува зошто Мојсеј дал извесни отстапки во врска со јадењето месо кон народот израелски.
Или 46:12 кај 12-те заповеди Исусови: „Не треба да јадете месо ниту да ја пиете крвта на убиените створови, ниту нешто друго што му штети на вашето здравје и вашата свест„ и тн...
|
Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 22:36
Majkl напиша:
Како што има муслимани и муслимани, православни и православни, спироси и спироси, мајкловци и мајкловци така и следбеници може да има секакви. Не значи дека секој кој се декларира како следбеник на учењето на Универзален живот е навистина автоматски тоа.
Точно е тоа дека не не` валка тоа што влегува во нашата уста туку оноа кое од неа излегува. По смисла треба да се сфати дека џабе е некој вегетаријанец ако со зборови ги „ждере„ своите со-луѓе околу себе и им мисли неправда. И Хитлер бил вегетаријанец па што...
Некорекнто е да се осудуваат оние кои јадат месо,
но во ред е да се каже информацијата доколку се побара, имајќи во предвид дека има начин и начин нешто да се соопшти(информативно и љубезно без наметнување или преку навреди).
Но во еден момент на својот духовен развој човекот спонтано доаѓа до спознание дека како што е ненормално човечко бебе да се заколе, испече со вегета и потоа да се севира со јаболко во уста повод некој вампирски празник, така дека и колењето животни е ужасно, бидејќи и тие се живи створови кои чувствуваат болка и тага. |
Мајкл, можно е да аргументираш и застапуваш учење кое не е совршено и (без да знае за тоа) му се противи на совршеното?
|
Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 22:43
spiros напиша:
Мајкл, можно е да аргументираш и застапуваш учење кое не е совршено и (без да знае за тоа) му се противи на совршеното?
| Животот и учењето на Христос биле и се совршени. Учењето кое го претставувам е објавено директно од Христа.
Ако ти меѓутоа веруваш поинаку тоа си е твое право.
|
Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 22:58
Majkl напиша:
Животот и учењето на Христос биле и се совршени. ... |
Овие зборови толку ме обврзуваат што на другите од Љубов кон Совршениот, ќе ги оставам без јавна реплика!
|
Датум на внесување: 26.Октомври.2008 во 17:36
ja ne mislam nego znam,deka nema gospod !!
|
Постирано од: makarios
Датум на внесување: 26.Октомври.2008 во 17:44
Братче, еве тргни од таа перспектива, и одмотувај го клопчето. Кажи ми што ќе пронајдеш.
|
Датум на внесување: 26.Октомври.2008 во 21:10
Pa 100% nekoj E.T. dosol i ne stvoril i sega od tamo nekade gore si prai seir so nas !!!
|
Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 09.Декември.2008 во 02:31
laki svedska напиша:
Pa 100% nekoj E.T. dosol i ne stvoril i sega od tamo nekade gore si prai seir so nas !!!
|
Znaci ti veruvas vo E.T. deka e Bog i Svoritel !
|
Постирано од: kejt-d-grejt
Датум на внесување: 11.Декември.2008 во 18:46
aj more kontrirajte mi,
mi se prai muabet,
so ste takviiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.....................
------------- се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
|
|