|
Зошто Христос ја проколнал смоквата? |
Внеси реплика | страница 123 6> |
Автор | |||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 19.Мај.2011 во 23:26 |
||
Изменето од spiros - 19.Мај.2011 во 23:28 |
|||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
|||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ok no kako da znaeme koi se verodostojni ??? |
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
OK, nie diskutirame spord onoa shto e prifateno kako "verodostojno" vo institucijaliziranata religija, oti ako pojdeme spored site apokrifni i eresni pisanija togash nema krajot da ni se najde.
Vo sekoj sluchaj, objasnuvanjeto e vekje dadeno vo Noviot Zavet, samo shto treba da se prochita. |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Jas pak so istoto hahahahaha Isus ne ja prokolnal smokvata Изменето од Templarius - 19.Мај.2011 во 14:21 |
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Зошто Христос ја проколнал смоквата?
20 А наутро кога поминуваа, ја видоа смоквата исушена од корен. 21 А Петар се сети и Му рече: „Учителе, погледај! Се исушила смоквата, што ја проколна!” 22 Исус одговори и им рече: 23 ”Имајте вера во Бога! Вистина ви велам, ако некој и рече на оваа гора: ‘Дигни се и фрли се во морето,’ а не се посомнева во своето срце, туку верува дека ќе биде она што го рече, тоа и ќе биде. ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАРКО Глава 11 I taka "misterijata" na prokolnatata smokva e reshena. Изменето од Messenger - 19.Мај.2011 во 13:57 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Pentakostalec
Сениор Регистриран: 11.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 583 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Spored mene toa e primer za as lugjeto denes za lugjeto so veruvaat vo nego i ne proizveduvaat plodovi e toa im se slucuva posle na tie lugje.
|
|||
Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух
|
|||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Златниче Еве ме после долго време. Ова прашање ти го одговорив по лична порака, но еве, за да не останат и другите без сознанија, и тука. Свети Јован Златоуст објаснува дека змијата пред да биде проколната од Бог се движела исправена, нешто како кога денес се поддигнува за да нападне. |
|||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
|||
Hyperborean
Нов член Регистриран: 03.Јуни.2009 Статус: Офлајн Поени: 27 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Зошто ја проколнал смоквата? Затоа што творците на митовите сакале да внесат малку магија, малку страв, дека на Исус му се може да уништува нешто што не му е по кеф. Денешните апологетици нормално сакаат да најдат “длабока порака“ во инфантилниот чин на ликот Исус, но таа порака ја нема. Тоа се вика недоследност во градење на фикциски лик.
|
|||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Она што секогаш не враќа кон оваа тема е нејзината вечна порака, инспирацијата на ова чудо која е повеќезначна, но и повеќе толкувања и несогласувања. Скоро читав една книга во која се обработува ова чудо.
Имено, од една страна несвојствено е за Исус да проколнува, што обично ја прави оваа тема омилена кај муслиманите, од друга страна, за други Тој има право и моќ да го стори тоа, со цел да ни покаже нешто, впрочем како што параболите служеле како еден вид проповед на Радосната вест, така и чудата ги поткрепувале тие параболи со кои проповедал Исус. Па така, некои во овој настан ја гледаат Богочовечката природа на Исус, други пораката дека доколку нема да дадеме “добар плод“ ќе бидеме фрлени во вечниот оган, трети во ова чудо го гледаљат прорекувањето за Ерусалим кое се обистинило 70 год. по распнувањето на Христос, потоа, може да се каже дека се однесува на површната фарисејска религиозност која Исус ја гледал во Ерусалим, потоа, укажува на Авторитетот и Силата на Исус-Божјата активност на земјата...Како и да е, значењето на ова чудо е пред се лично-сите мора да научиме да даваме добри плодови. Подоброто познавање на смоквиното дрво може ад ги елиминира погрешните толкувања. Настанот опишан во евангелието по Марко се случува пред Пасха, шест недели пред да созреат смоквите. Кон крајот на март на смоквата се појавуваат лисја кои се придружени со ситни плодови кои Арапите ги викаат taqsh и тие се претходници на вистинските смоквини плодови. (мое омилено овошје btw). Овие топчиња паѓаат пред да се појават вистинските смоквини плодови а селаните и минувачите ги јаделе овие taqsh кога биле гладни. Но ако листот никне без топчињата-таа година од смоквите ќе остане само С. И сега кога Исус се доближил до дрвото за да скине taqsh и да ја ублажи гладдта, видел дека дрвото нема да има плодови кога ќе му дојде времето, и покрај убавата сенка која им ја пружало на минувачите. Исус знаел дека дрвото нема да даде плод, исто како што нашите намери па и нашето спасение Му се однапред познати.... Па така, и ова чудо е запишано за „да поверуваме дека Исус е Син Божји и да имаме живот во Него, да знаеме дека Он е Алфа и Омега, почеток и Свршеток. |
|||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||
dejanpp
Сениор Регистриран: 30.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
hristos naredil da se isece smokvata poradi sto e neplodna a ne kolnel nego dal na znaejne deka sekoj covek sto nedava plod vo opsestvoto ce bide otstranet ..................
|
|||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Еј, замисли го Златник предводник (духовен лидер) на таа нова веоисповед, како од отцепеното гранче прави ново стебло! btw.Ова во земјоделството се вика вегетативно размножување! |
|||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
|||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
А оти мислиш дека јас некаде раков дека се знам??? Ако примети, јас му одговорив дека ќе треба соодветен договор за да не препрашува после. И мислам дека до сега требаше да стане јасно дека се што пишувам на форумов не е дека јас го знам, туку дека Светите Отци ми го оставиле тоа знаење во наследство. Па слава Му на Бога што има книги и веб страни каде одговорите можат да се најдат. А прашањето на златник ќе добие одговор - само треба да седнам и да прочепкам по книгите на таа тема, оти ако не - ете ти нова вероисповед, или поточно, како јас што велам, отцепено гранче... |
|||
|
|||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не е срамота да се каже „не знам, немам за тоа повеќе информации„. Ни јас не можам дословно се да знам за духовното учење кое јас го презентирам тука(Универзален Живот) иако сум многу добро запонзаен, па така ни Maran Ata не можеш дословно се` да знаеш за учењето и толкувањата на православната црква. Немора секое прашање да се сфаќа секогаш дека е само до еден член на форумот упатено. Изменето од Majkl - 27.Октомври.2008 во 18:05 |
|||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Добра нека ти биде ноќта. Мене не ми се спие, јас пред некоку часа станав. Прашај ги останатите |
|||
|
|||
Внеси реплика | страница 123 6> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |