|
Дали сметате дека е добро да одите подалеку од МК? |
Внеси реплика | страница <1 4567> |
Автор | ||||
Pehcevec
Група Регистриран: 02.Септември.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 61 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Никако не е добро, се си имаме тука, треба само малку да се ставиме во ред, одкако ќе го стриме тоа, не ни треба ништо повеќе... Македонија е богата, и има се за сите, само ни фали мало уредување и малку поголема работна навика, истотака и да се одвикнеме од мислата дека странците можат да ни помогнат!!! Се мораме сами да решиме и ќе биде во ред. |
||||
Имала мајка две деца, едното го сакала многу, а другото го испратила да учи на електро...
|
||||
speed
Сениор Регистриран: 09.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 803 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
pa sigurno ne mi tekna onaka od tepka svajcarija i tamu da napravam postdiplomski...tatkomi zivee tamu , a dali ke dobijam viza toa e druvga rabota i ako ne mi dadat viza toa znaci deka drzavata ne ti dala viza a ne deka ne mozes da uspees tamu ako si sposoben....znaci germankata bila sposobna i mozela da uspee ja sakale i prifatile vo firmata e sega policijata za stranci, e druga rabota. eve pojasniv zasto sakam da ziveam vo svajcarija |
||||
speed
|
||||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
joshte kako!!,..shto dalje- to bolje!
|
||||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||||
chuchuliga
Сениор Регистриран: 27.Мај.2006 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Апсолутно истото важи и во Германија, а мислам дека е така во било која земја, ако таму живееш легално. Ама не сум сигурна дека е баш така во Швајцарија.
За Швајцарија знам дека е ужасно тешко - легално - да се снајде човек. Едни моја пријателка германка - архитект (значи, од ЕУ, висококвалифициран кадар)- која живее на граница со Швајцарија, најде работа во Цирих, шефот многу ја сакаше, и направија се што е можно таа да добие работна дозвола и швајцарците не и дадоа.
Се разбира, не треба човек да се обесхрабрува, но не треба ни да се занесува. Ако имаш некој кој може да ти помогне, или ако си професионално многу јак, тогаш секаде постојат можности и шанси.
Факт е дека во Швајцарија луѓето многу заработуваат, ама и многу е се скапо, така да пак и нема некоја разлика... Изменето од chuchuliga - 30.Август.2008 во 12:08 |
||||
strowberis
Сениор Регистриран: 24.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 100 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
da zasekogas,koga bi mozela
|
||||
Pustinski-Lav
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 31.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Nema zosto da ne........ jas mislam deka ce napravis najdobar izbor. Iako e tocna konstatacijata na predhodnite postovi za konzervativnosta na svajcarskoto opstetsvo sprema strancite.... no edno e najvazno, sto te sleduva (zakonski) vo Schweiz sigurno ce si go dobies.... jas momentalno ziveam na nekolku kilometri od Svajcarija i vo dogledna idnina sigurno ce se preselam tamu, jer Germanija pa i site drugi sosedni nejzini drzavi se daleku zad Svajcarija. Изменето од Pustinski-Lav - 30.Август.2008 во 02:42 |
||||
NEMOZETE DA GO NAUCITE NA DRUGI SO NISTO; MOZE SAMO DA MU POMOGNETE SOZNANIETO DA GO SPOZNAE VO SEBE
|
||||
speed
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
a zasto da ne? |
||||
speed
|
||||
chuchuliga
Сениор Регистриран: 27.Мај.2006 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
A зашто баш во Швајцарија?
|
||||
speed
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
a jas planiram pa da odam da ziveam vo swiss, so znam onaka ke probam moze na post diplomski , ke vidam moze i ke mi trgne... |
||||
speed
|
||||
seka
Сениор Guardian Angel Регистриран: 04.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4418 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Lou.... bravo, i jas sakam i planiram
|
||||
Razumot e skapocen kamen koj najubavo sjae vo ramkite na
skromnosta. |
||||
Glenn
Сениор Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Од мое лично искуство далеку подобро се живее надвор од Македонија, во секоја смисла на зборот.
Е сега и животот надвор од сопствената земја си носи и свои негативни страни како судир со менталитетот и навиките на локалните жители ама животот е таков полн со пречки и предизвици па каде и да живеете ќе се соочувате секој ден со проблеми од некаков тип. Се зборува овде како странците не третираат нас; се што пишале членовите е точно. Но, доколку Македонија на пр беше економски стабилна земја и високо развиена и имаме прилив на емигранти и работници од ваму-таму мислам дека и ние немаше да имаме поразличен став во врска со нив. Јас не ги обвинувам што се однесуваат така, но имам едно нешто против- за да судиш некој треба да го познаваш. Тие заземаат ист став спрема секого без разлика дали имале лошо искуство или не. Однесувањето им се базира на предрасуди кои ги развиле или дезинформираност. Пробувам само општата слика да ја доловам, што не е случај со секој поединец-странец, зошто има прекрасни луѓе и помеѓу нив како и секаде. Некој тука ја споменува духовната страна на живеење, што лично мислам дека е доста важна, но ситиот на гладниот не му верува и обратно. Западњачкиот систем и структурата на живеење е далеку поосмилена и достојна за човекот како битие. Во Мк тоа го нема. И нема да го има во догледно време. И доколку немаш достоинствен материјален живот оној за кој членот Балонче пишуваше духот на човекот полека тоне. И животот во странство може да биде фин доколку убаво си го осмислите, зашто има многу интересни можности доколку сакате да запознавате нормални луѓе и да се почуствувате исполнети. Можете да волонтирате буквално што сакате, никој нема да ви каже НЕ и да ви префрла доколку сакате да се уклопите, да научите нешто и да чините нешто корисно за опшетството. Знаете не се состои животот само од идење по кафани и пиење кафиња со комшиите и на Кеј. Мислам дека кај сите Македонци прво тоа удара на памет, слободата на движење и количината на слободно време за зафрканции и тепање време. Живеам надвор од Мк и не се чувствувам ниту празно, ниту тажно и на тие што посебно не сум им симпатична поради тоа што сум или од каде сум, не ги тркалам 2%. И не сум многу осетлива на нивните замерки. Пак си го терам животот како јас сакам. |
||||
LouWeed
Сениор I AM THE KING OF ROCK&ROLL Регистриран: 28.Мај.2005 Статус: Офлајн Поени: 13012 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
za se ima pro i kontra......ednite sakat da begat, ja se "vrativ"
|
||||
seka
Сениор Guardian Angel Регистриран: 04.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4418 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
chuchelinga, potpolno si vo pravo ! Takov e narodot tuka, zalosno no realno!
Ne e sekade vo svajcarija isto, germanskiot del, lugeto se mnogu sebicni, si gledaat samo za sebe i golemi rasisti se, Francuskiot del, pogotovo zeneva i lozana, sosema se razlikuvaat ... tamu e narodot otvoren, nasmean itn. isto taka i italjanskiot del.
kako sto kaza speed... da nema stranci, tuka bi bilo haos, znaci strancite cistat, strancite gradat, strancite gi pravat site onie raboti za koi svajcarcite sami mislat deka ne vredi da se raboti taa rabota!!!
Ako nekoj ne znae deka si stranec, posto go zboruvas istiot dijalekt, gi poznavas zakonite i si se uklopil vo sistemot, od kako ke im reces deka ne si "svajcarec" odma se distanciraat i te tretiraat.... zalno....
|
||||
Razumot e skapocen kamen koj najubavo sjae vo ramkite na
skromnosta. |
||||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
ma,....shto dalje,...to bolje!
|
||||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||||
Внеси реплика | страница <1 4567> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |