|
Бегај од Македонци кога си во странство |
Внеси реплика | страница <1 23456> |
Автор | ||
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Од себе почни, белки позитивно ќе влијаеш на другите!
Многу барам?! |
||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||
nostalgija
Сениор сениор Регистриран: 12.Септември.2010 Статус: Офлајн Поени: 231 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да надополнам
Македонче е неблагодарно.И да му помогнеш,и да му направиш добар гест,на крај пак ке те кодоши и клевети.Не заслужуваме да си помагаме мегу себе зошто не знаеме да ги цениме работите и лугето кои ни помогнале во тој момент..... |
||
I WILL NEVER APOLOGIZE FOR BEING MACEDONIAN
|
||
nostalgija
Сениор сениор Регистриран: 12.Септември.2010 Статус: Офлајн Поени: 231 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Денес докажано во пракса,бегај од наши во странство...Кај му го чуваш газот и ништо не работи(ај наши сме.човекот си има проблеми),згора на тоа и се лути...Е па П...то М..но кај ти чуваат гз,уште рипаш.Ем шуто,ем боде.... Затоа ние никогаш нема да имаме држава каква заслужуваме.И постот погоре што ние сме направиле да светот рече...еј,чекај овие Македонци заслужуваат и подобро...Копукот селски се поздрави со се што е немакеднско,а ние како мисири на страна.Е па тогаш кој ни е крив што ни одат работите удолу.Никој,сами сме си криви.Семката ни е таква,расипана од внатре да се јадеме мегу себе.Ама трагедијата е што се остава лоша слика кај другите. Ние ако можеме да одмогнеме колку што е можно повеке,а за помош,боже сочувај,поарно побарај од некој друг само не од наш човек. Има чест исклучоци,ама тие ке ги изброиш на една рака,за жал.Другото како што кажуваше дедо ми...копачот и во чело,како што се тепа стока.... Наздравје.. |
||
I WILL NEVER APOLOGIZE FOR BEING MACEDONIAN
|
||
Орка
Сениор Регистриран: 30.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 44580 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Што би рекле енглезите...ју мис мај поинт
Првично и се согласив по однос на личната комуникација со твојот став. Понатака доколку нешто лично и мислев,знам за опцијата Опции за коментарот Цитирај Platenik Но не ми беше тоа идеата,а еве и сега само сакам една генерална дискусија. Оти и јас не сега би се расфрлал со личните искуства.Доволно реков кога напомнав за својот другар...Кој ме има задолжено за цел живот. А тоа не ги прави сите такви сите исти,односно тоа не прави дека ние ко Македонци знаеме да си ПОМОГНЕМЕ. Еве блиц искуства.. Македонец скоро отиден во странство бара помош од братучед околу работа. Одговорот кој што го добива по дипломатски не можел да биде... Тешко е во моментов и кај нас ако има нешто ќе ти се јавам. И после слушаш од друг "добронамерен" македонец... Абе братучед ти вика си му барал работа...лошо ти идело. Ама што си мислел кога си доаѓал он да не сакаш на грб да те носел работа да ти барал така ми рече... И ете ти го тоа го збориме си отишол и ти го фаќаат сеирот... Што викаше другарот не би ме чудело и облози да ставаат за колку време ќе се вратиш хахах Но затоа у цела приказна влегува Албанец... Слушам си го барал работа бе... Да го дојдеш бе кај ја знаш језик... Што знаш утре може ќе ми помогнеш да идем понагоре, или за некој друг ќе ми помагаш... И да влегуваш у систем оти ти помогнале... А да оние истите кои те одјебале,пак ќе те имаат за тема Само што сега во нивните очи ќе бидеш некој препотентен кој никогаш не доаѓал кога го викале,земал некој динар се сменил не бил таков...Е ДА НЕ Е МУЛЕТО КОЕ ЌЕ МОЖЕ ДА БИДЕ КЛОЦНАТО... Тоа таму...истите ситуации тука,не ќе пишував ама мора ради реципроритет да не се налутите Си завршил факултет ... По некој случајност не си тип кој го интересира политика. Ти ги задоволувале студентските потреби родителите си бил рамен со другарите излегувања седенки одмори итн итн.... И те мава шокот нема работа... Бива како бива на жена ти роднина е еден од оние кои сркаат кајмак во политиката...Гледаш дека пола маало средил да го запослат. И ај се помируваш со фактот дека факултетската диплома овде само ти е украс тропаш на "вистинските" врати. За да некако те искфалификуваат таму... И нормално тоа е политика бива дипломатски одјебан... Али онака ко што само македонец знае тоа да ти го направи. Не се секирај ќе биде...И кога и да те забележи ќе гледа да те избегне,ако веќе е неизбежно да се сретнете рамото ќе ти знае не се секирај ќе биде... Абре веќе и циганите не научија какви сме.Порано барем еднаш во неделата ќе заѕвонеше некоја на врата,дај неки динар и леб за деците.Сега поарно низ контејнерите шишиња ќе собираат отколку со нас да се заебаваат да им праиме цигански работи И тоа ми беше целта да првично се тргне таа догма Македонците во странство или дома.Проблемот си има корени. А најмалце треба да се вадиме на општествен статус,социјален итн итн... Не збориме за дружење...Генерално кај наас македонците и тоа си има дефиниција Се е од корит(за жал) Но каде ни се изгуби хуманоста и зошто помила ни е поговорката "на комшијата да му умре козата" Од онаа "Ако не можеш да помогнеш,не одмагај" И тоа што претходно го напишав е во контекс на предвидување како сега ќе се развива темата... Ќе си се јадеме само едни со други и ништо повеќе |
||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Многу ми е битно каде одам, но никогаш нема да заборавам од каде доаѓам!
“Спасените“ никако немаат намера некуму да му држат лекции, туку да ги пренесат искуствата кои ги стекнале во текот на животот. Тоа директно произлегува од приликите кои ги нудата општествата во кои живееме, а кои се многу етнички поизмешани од она што е македонското. Зошто сме отишле е сосема друга тема на разговор и не би дискутирал овде од причина што сепак одлуката за мигрирање е индивидуална. Најмалку имам намера, а верувам дека истиот став го имаат и сите мускетари, барем од она што го имам прочитано досега од нив, да некому му се радувам на неговата мака. Пренесуваме искуства!Едно е да живееш во една мала средина во која тешко се излегува од стереотипите, вклучувајќи го тука и синдромот, а друго е да живееш во едно мултиетничко општетво каде погледот на светот и односите во сопствената етничка заедница, односите во другите етнички заедници и нивната интеракција ти даваат една подруга перспектива на нештата. Ми се допаѓа максимата на Носталгија! I'll never appologize for being Macedonian! Изменето од Platenik - 17.Ноември.2012 во 21:38 |
||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||
Орка
Сениор Регистриран: 30.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 44580 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Е де де...Што да се пази,не камења ќе паѓаат
Само ќе си се оправда насловот на темата,иако можел да биде во поскратена форма "Бегај од Македонци" Па спасените полежерно да даваат лекции какви сме,заборавајќи од каде се како и зошто отишле.Радувајќи се на туѓите маки. |
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Амин! Пази сега... |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
Zeksi71
Сениор Регистриран: 18.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 2391 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Зошто бе Бела одма на нож ме дочекуваш, јас само се согласив со она што ти го кажа 100 %..
|
||
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
|
||
Polar Bear
Сениор Регистриран: 04.Декември.2007 Локација: Канада Статус: Офлајн Поени: 1152 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Платеникот ви нацрта се... Глупаво е да се генерализира, не има секакви, и у ПМ ии у НПМ. Последно нешто што ми паѓа на памет е да се зближувам со некој само затоа што сме се родиле на тие 25000 км2. Структурата на иселениците од МК се разликува многу од земја до земја, од град до град, од маало до маало, од генерација ди генерација. Ништо не не врзува, ниту во МК, ниту во ПМ. Јас бирам со кого се дружам, а етничката припадност не е на листата на критериуми. Помагам на секој кој ќе се обрати, како можам, и тоа без разлика на националност, но не се чувствувам дека сум дожен да го правам тоа. За сите кои мислат дека светот (македонците) им должи нешто и не им ја пружа заслужената помош, запрашајте се што правите вие да ја измените таа перцепција.Брзата како познат сеирџија ужива во насловот и плука по македонците како и кога ќе стигне, посебно на оние во ПМ, но не прави ништо самиот да се одтргне од нив и да види како другите заедници функционираат. Чека некој друг да му го промени животот - на подобро. Изменето од Polar Bear - 17.Ноември.2012 во 17:38 |
||
Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
|
||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ама и за тие во Македонија. Крвта вода нестанува, нели?
|
||
|
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
-ubava tema, be...so ushte poubav naslov!
..samo shto ne mozam nishto drugo da kazam ,...mislam,..od prva raka. ...a i naslovot ...së kazuva! ...osven onaa......''chovek na chovek ...volk'', ...shto vazi za makedoncite vo stranstvo ! Изменето од brza - 16.Ноември.2012 во 16:03 |
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Кај си бе Брза? Те нема веќе подолго време.
Ти се допаѓа темава, нели? |
||
|
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
''Бегај од Македонци кога си во странство''-retko dobar naslov na tema tuka!............. |
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Такви клубови нема, барем таму каде што сум јас. Можеби има во западна Европа, ама и тоа се приватни клубови, кафани каде се собираат на сеанси од турбо фолк музика.... I'll not appologiz for being Macedonian! |
||
|
||
Внеси реплика | страница <1 23456> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |