IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Зошто Христос ја проколнал смоквата?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Зошто Христос ја проколнал смоквата?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3456>
Автор
Порака
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Октомври.2008 во 00:01
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

... А судејќи по твоиве прашања, гледам дека многу работи прескокаш и читаш само тоа што сакаш да прочиташ.

Ај те молам воздржи се од вакви детски коментари, цинизми и извртување на туѓите зборови!

Што прескокнав? Зарем не го пишува тоа што го прашав? Тогаш мора да менувам диоптрија!тага
Воопшто не се цинизми. Зарем такво нешто би имало во библијата? Јас тоа го имам прочитано во библијата, а се надевам и ти (секако и другите). Но, за тоа си ќутите. Зошто?
Сепак, како познавачи на библијата и нејзини толкувачи, од вас очекувам толкување на овие божји зборови во библијата. Ова ми го постави мојот внук (кој е петто одделение и учи веронаука) и морам да му одговорам. А незнам како!
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Октомври.2008 во 00:24
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

... А судејќи по твоиве прашања, гледам дека многу работи прескокаш и читаш само тоа што сакаш да прочиташ.

Ај те молам воздржи се од вакви детски коментари, цинизми и извртување на туѓите зборови!
Што прескокнав? Зарем не го пишува тоа што го прашав? Тогаш мора да менувам диоптрија!тагаВоопшто не се цинизми. Зарем такво нешто би имало во библијата? Јас тоа го имам прочитано во библијата, а се надевам и ти (секако и другите). Но, за тоа си ќутите. Зошто? Сепак, како познавачи на библијата и нејзини толкувачи, од вас очекувам толкување на овие божји зборови во библијата. Ова ми го постави мојот внук (кој е петто одделение и учи веронаука) и морам да му одговорам. А незнам како!

Da ti gi povtoram moite zborovi

Koga Adam i Eva se pokrile so list od smokva, seuste bile vo Rajot. Vo Rajot celata priroda im bila pokorna, no otkoga bile izbrkani od tamu, prirodata se smenila i stanala gruba, kakva sto ja znaeme nie deneska.

Изменето од Maran Ata - 27.Октомври.2008 во 00:26
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Октомври.2008 во 00:27
p.s. a sto toa si procital vo Biblijata?

Изменето од Maran Ata - 27.Октомври.2008 во 00:27
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Октомври.2008 во 00:31
Извини, но јас навистина не сваќам каква врска има тоа што јас го прашувам со ова што ти потенцираш (со црвениве букви)?
Само што помислив да си легнам, кога го прочитав последниов пост и, ме заинтригира. Се надевам ќе добијам одговор. (Па да одам да спијамзевањепоспаностголемо%20гушкање
Во библијата прочитав дека бог, заради злото кое го нанела на Ева (а со тоа и на целиот човечки род) ја проколнал змијата да се влече на стомак. Па логички се поставува прашањето како претходно таа се движела.

Изменето од Zlatnik - 27.Октомври.2008 во 00:33
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Октомври.2008 во 00:39

Извини, но јас навистина не сваќам каква врска има тоа што јас го прашувам со ова што ти потенцираш (со црвениве букви)?Само што помислив да си легнам, кога го прочитав последниов пост и, ме заинтригира. Се надевам ќе добијам одговор. (Па да одам да спијамзевањепоспаностголемо%20гушкањеВо библијата прочитав дека бог, заради злото кое го нанела на Ева (а со тоа и на целиот човечки род) ја проколнал змијата да се влече на стомак. Па логички се поставува прашањето како претходно таа се движела.

Mислам дека неколку пати ти имам споменато дека погрешно ја читаш Библијата. Прво гледај ја како една целина, а потоа не биди буквалиста. Ќе се потрудам да одговорам, но не сега, затоа што тоа бара добро објаснување за да не препрашуваш пак исто. Може така?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Октомври.2008 во 00:47
Секако дека може!големо%20гушкање
А сега заминувам во земјата на соништата!
btw. Abe vas ne vi se spie?намигнувањеплазење
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Октомври.2008 во 00:53

Секако дека може!големо%20гушкањеА сега заминувам во земјата на соништата!btw. Abe vas ne vi se spie?намигнувањеплазење

Добра нека ти биде ноќта.
Мене не ми се спие, јас пред некоку часа станав.
Прашај ги останатите
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Октомври.2008 во 18:03

Извини, но јас навистина не сваќам каква врска има тоа што јас го прашувам со ова што ти потенцираш (со црвениве букви)?Само што помислив да си легнам, кога го прочитав последниов пост и, ме заинтригира. Се надевам ќе добијам одговор. (Па да одам да спијамзевањепоспаностголемо%20гушкањеВо библијата прочитав дека бог, заради злото кое го нанела на Ева (а со тоа и на целиот човечки род) ја проколнал змијата да се влече на стомак. Па логички се поставува прашањето како претходно таа се движела.

Mислам дека неколку пати ти имам споменато дека погрешно ја читаш Библијата. Прво гледај ја како една целина, а потоа не биди буквалиста. Ќе се потрудам да одговорам, но не сега, затоа што тоа бара добро објаснување за да не препрашуваш пак исто. Може така?
Мислам дека прашањето на Zlatnik не е зајадливо туку искрено и заслужува да мусе одговори доколку некој има некаков податок.

Не е срамота да се каже „не знам, немам за тоа повеќе информации„. Ни јас не можам дословно се да знам за духовното учење кое јас го презентирам тука(Универзален Живот) иако сум многу добро запонзаен, па така ни Maran Ata не можеш дословно се` да знаеш за учењето и толкувањата на православната црква. Немора секое прашање да се сфаќа секогаш дека е само до еден член на форумот упатено.

Изменето од Majkl - 27.Октомври.2008 во 18:05
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Октомври.2008 во 23:20
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Мислам дека прашањето на Zlatnik не е зајадливо туку искрено и заслужува да мусе одговори доколку некој има некаков податок.

Не е срамота да се каже „не знам, немам за тоа повеќе информации„. Ни јас не можам дословно се да знам за духовното учење кое јас го презентирам тука(Универзален Живот) иако сум многу добро запонзаен, па така ни Maran Ata не можеш дословно се` да знаеш за учењето и толкувањата на православната црква. Немора секое прашање да се сфаќа секогаш дека е само до еден член на форумот упатено.

А оти мислиш дека јас некаде раков дека се знам??? Ако примети, јас му одговорив дека ќе треба соодветен договор за да не препрашува после. И мислам дека до сега требаше да стане јасно дека се што пишувам на форумов не е дека јас го знам, туку дека Светите Отци ми го оставиле тоа знаење во наследство. Па слава Му на Бога што има книги и веб страни каде одговорите можат да се најдат.
А прашањето на златник ќе добие одговор - само треба да седнам и да прочепкам по книгите на таа тема, оти ако не - ете ти нова вероисповед, или поточно, како јас што велам, отцепено гранче...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2008 во 11:34

... оти ако не - ете ти нова вероисповед, или поточно, како јас што велам, отцепено гранче...

Еј, замисли го Златник предводник (духовен лидернамигнувањеплазење) на таа нова веоисповед, како од отцепеното гранче прави ново стебло!задоволствосмеење
btw.Ова во земјоделството се вика вегетативно размножување!среќа
Кон врв
dejanpp Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Април.2008
Поени: 893
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dejanpp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2008 во 14:52
hristos naredil da se isece smokvata poradi sto e neplodna a   ne kolnel nego dal na znaejne deka sekoj covek sto nedava plod vo opsestvoto ce bide otstranet ..................
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2009 во 16:55
Она што секогаш не враќа кон оваа тема е нејзината вечна порака, инспирацијата на ова чудо која е повеќезначна, но и повеќе толкувања и несогласувања. Скоро читав една книга во која се обработува ова чудо.
Имено, од една страна несвојствено е за Исус да проколнува, што обично ја прави оваа тема омилена кај муслиманите, од друга страна, за други Тој има право и моќ да го стори тоа, со цел да ни покаже нешто, впрочем како што параболите служеле како еден вид проповед на Радосната вест, така и чудата ги поткрепувале тие параболи со кои проповедал Исус.

Па така, некои во овој настан ја гледаат Богочовечката природа на Исус, други пораката дека доколку нема да дадеме “добар плод“ ќе бидеме фрлени во вечниот оган, трети во ова чудо го гледаљат прорекувањето за Ерусалим кое се обистинило 70 год. по распнувањето на Христос, потоа, може да се каже дека се однесува на површната фарисејска религиозност која Исус ја гледал во Ерусалим, потоа, укажува на Авторитетот и Силата на Исус-Божјата активност на земјата...Како и да е, значењето на ова чудо е пред се лично-сите мора да научиме да даваме добри плодови.
Подоброто познавање на смоквиното дрво може ад ги елиминира погрешните толкувања.
Настанот опишан во евангелието по Марко се случува пред Пасха, шест недели  пред да созреат смоквите. Кон крајот на март на смоквата се појавуваат лисја кои се придружени со ситни плодови кои Арапите ги викаат taqsh и тие се претходници на вистинските смоквини плодови. (мое омилено овошје btw). Овие топчиња паѓаат пред да се појават вистинските смоквини плодови а селаните и минувачите ги јаделе овие taqsh кога биле гладни.
Но ако листот никне без топчињата-таа година од смоквите
ќе остане само С.голема%20насмевка

И сега кога Исус се доближил до дрвото за да скине taqsh и да ја ублажи гладдта, видел дека дрвото нема да има плодови кога ќе му дојде времето, и покрај убавата сенка која им ја пружало на минувачите.
Исус знаел дека дрвото нема да даде плод, исто како што нашите намери па и нашето спасение Му се однапред познати....

Па така, и ова чудо е запишано за „да поверуваме дека Исус е Син Божји и да имаме живот во Него, да знаеме дека Он е Алфа и Омега, почеток и Свршеток.

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Hyperborean Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јуни.2009
Поени: 27
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Hyperborean Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2009 во 18:15
Зошто ја проколнал смоквата? Затоа што творците на митовите сакале да внесат малку магија, малку страв, дека на Исус му се може да уништува нешто што не му е по кеф. Денешните апологетици нормално сакаат да најдат “длабока порака“ во инфантилниот чин на ликот Исус, но таа порака ја нема. Тоа се вика недоследност во градење на фикциски лик.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2009 во 05:37

Во библијата прочитав дека бог, заради злото кое го нанела на Ева (а со тоа и на целиот човечки род) ја проколнал змијата да се влече на стомак. Па логички се поставува прашањето како претходно таа се движела.

Златниче

Еве ме после долго време. Ова прашање ти го одговорив по лична порака, но еве, за да не останат и другите без сознанија, и тука.

Свети Јован Златоуст објаснува дека змијата пред да биде проколната од Бог се движела исправена, нешто како кога денес се поддигнува за да нападне.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3456>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.