IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ШТО СЕ СЛУЧУВА СО НАС КОГА ГРЕШИМЕ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ШТО СЕ СЛУЧУВА СО НАС КОГА ГРЕШИМЕ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12
Автор
Порака
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2007 во 14:09
ШТО Е ГРЕВОТ?
 ГРЕВОТ Е -Прекршување на Божјите закони, неизвршување на Божјите уредби, бунт против Бога, нарушување на хармонијата и светот што ги создал Бог, неисполнување на целта за која сме создадени, неизвршување на она што знаеме дека е добро....

‘‘ Гревот навлезе во овој свет преку еден човек, односно, преку Адам.Гревот ја донесе смртта, која ги зафати сите луѓе, бидејќки сите луѓе згрешија.‘‘ (послание до Римјаните 5 :12)

Кон врв
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2007 во 14:58
Откако гревот влезе преку Адам и Ева-
 - Сите ние се зачнуваме и се раѓаме со гревот во нас
(Псалм 51:5)(Rim7:14-23)

- Сите ние се раѓаме со Адамова а не со Божја природа (1Mojsej 5:3)(1korint15:48-49)

- Сите грешиме уште од раѓање (Psalm 58:30)(Isaija 48:8)

- Сите сме робови на гревот (Galatite 3:22)(Rimjanite 7:23)

Кон врв
hardcore Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Февруари.2007
Поени: 268
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hardcore Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Мај.2007 во 19:44
Sto se slucuva so nas koga gresime....
Sekoj eden koj misl,raboti i tvori-neminovno gresi.Greskite moze da bidat od materijalna i od duhovna priroda...materijalnata ne e tolku vazna(greska),a duhovnata e straotna posledica na duhovniot zivot za ponatamu.Da veruvas vo ona vo sto te ucele tvoite roditeli i predci,da veruvas vo ispravnosta na svoite postapki,pri toa ne  nan esuvajci sustinski zlo na drugite,da spodeluvas mislenje so popametni (a i so po neintelegentni)od tebe pri toa cvrsto cuvajci go stavot sto ti e vsaden od tvoite predci....Toa e osnovata na duhovnata ispravnost pred Boga na sekoj poedinec.E,sega,dokolku se zgresi duhovno....dokolku go zgresis patot koj treba duhovno da go izodis,neprostlivo e (dokolku navreme ne ja uvidisa greskata svoja i ne se pokaes).dokolku zgresis so zbor duhoven,pri toa branejci go stavot tvoj i na predcite svoi,togas toa ne e grev neprostliv....zosto Bog gi znae namerite nasi i dejanijata.
Poinaku e so onie koi gresat svesno(zosto potsvesta sami si ja uspale)...Tie ne gi cuvaat ucenjata na predcite nivni,tuku,poprimaat nesto strano....neduhovno.Svesta nivna e glaven vodic vo zivotot,a ne Bog.Receno e deka vo srcata nasi Bog ce vleze samo ako mu dozvolime(ako potsvesno go primime kako vodic nas).Zosto svesta e vodic na materijalnoto,a potsvesta na duhovnoto...Onie sto svesno razmisluvaat za Boga,tie se gresni i bez da znaat,zosto Bog ne saka da bide poistoveten so materijalnoto.A niv ce gi vratime,pak,nazad kon duhovnoto samo so ostri kritiki,zosto samo taka moze podsvesta da se razbudi....Ukazuvajci na nivnite greski so ostar ton,i probuvajci da gi vratime na praviot pat,nie se iskupuvame za greskite sto pri toa(so zbor )gi pravime...zosto pak ce recam;Bog gi znae namerite i dejanijata nasi....

Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Мај.2007 во 20:46
Odlicno ClapClapClapClapClapClap
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
Кон врв
чаир Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јануари.2007
Поени: 950
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чаир Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Мај.2007 во 20:54
Originally posted by ACELERA ACELERA напиша:

- Сите ние се раѓаме со Адамова а не со Божја природа (1Mojsej 5:3)(1korint15:48-49)

и после ке не убедуваш дека човекот не се раѓасо првороден грев не знаеш во што веруваш читај што пишуваш
немој да го избришеш постов демек сум ја утнал темата
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Мај.2007 во 02:51
Originally posted by hardcore hardcore напиша:

Poinaku e so onie koi gresat svesno(zosto potsvesta sami si ja uspale)...Tie ne gi cuvaat ucenjata na predcite nivni,tuku,poprimaat nesto strano....neduhovno.

Од кога е грев ако не се чуваат учењата на предците?
Која од 10-те заповеди вели: "Чувај ги учењата на предците свои!" Smile
Па нели и Христос на едно место ги укори фарисеите дека заради нивните традиции го укинуваат Божјото Слово?

Кажи ми, што ќе беше ако Лидија (првата христијанка од овие простори) не се откажеше од учењата на нејзините предци и не си ја сменеше верата (од паганка во христијанка)?
Сте се запрашале ли кои се нашите предци? Можеби ќе речете дедо ми бил православен или прапра дедо ми бил исто православен... но до кој пра пра пра дедо ќе одиме за да ги дефинираме "нашите предци"?
Колку генерации наназад се дозволени?
Само неколку генерации наназад и голема е веројатноста некој наш чукун дедо да бил некој турчин или било што, некој паган, комунист, атеист итн.

Ако не верувате дека тоа е можно во само неколку генерации, тогаш со 100% сигурност ви велам дека вашите предци од пред 2000 години не биле православни и дека првиот ваш предок што станал православен всушност категорично не ги чувал учењата на своите предци (инаку и он ќе си останел паган).

Епа ако вашите православни предци, со кои се гордеете, не ги чувале учењата на своите предци, туку храбро и одлучно си ја смениле верата (од пагани во православни), тогаш зошто и вие не го следите нивниот пример кога веќе ги земате за пример и се гордеете со нив?

Затоа...
Според Христос, не сме повикани да ги чуваме нужно учењата на нашите предци, туку строго и акцентирано сме повикани да го чуваме она што Христос ни го заповедал....
"учејќи ги да го чуваат сето она што ви го заповедав" Матеј 28:19
Поздрав!
EvAngelos
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hardcore Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Мај.2007 во 09:20
Од кога е грев ако не се чуваат учењата на предците?.....(citat)

***Ovde mislev na nasite predci koi ni go prenele Hristijanskoto veruvanje.Ako otideme vo takva krajnost,po Darvin sto ke izlezat nasite predci?Znaci,da ne se povtoruvam...mozebi ne sum se izrazil do kraj,no mislev na nasite predci koi go prenesuvale Hristijanskoto veruvanje od koleno na koleno vospituvajci ne da ja pocituvame nasata sveta Religija...samo taa opstanala do den-denesen,a opstestvenite priliki i ureduvanja se menuvale....
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Мај.2007 во 09:30
Originally posted by чаир чаир напиша:

Originally posted by ACELERA ACELERA напиша:

и после ке не убедуваш дека човекот не се раѓасо првороден грев не знаеш во што веруваш читај што пишуваш
немој да го избришеш постов демек сум ја утнал темата

кој и каде те убедувал дека не се раѓаме со првороден грев? ти изгледа остај догмите, почна и членовите да ги мешаш, а може и форумите... Wink
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hardcore Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Мај.2007 во 13:53
немој да го избришеш постов демек сум ја утнал темата(citat)

***Dusata(duhovnoto)sto vleguva vo teloto(materijata)e apsolutno bezgresna,zosto e od boga pratena.So prviot zdiv sto materijata(novorodenceto)go zema,ilustrativno se veli deka vece e napraven prvicen grev,zatoa sto (ultra-ortodoxite koi se baziraat na najstrogite nacela i pravila na Biblijata)teloto "ja zarobuva dusata" i indirektno svesta ja postavuva nad potsvesta(materijalnoto nad duhovnoto)...
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Мај.2007 во 17:34

Poinaku e so onie koi gresat svesno(zosto potsvesta sami si ja uspale)...Tie ne gi cuvaat ucenjata na predcite nivni,tuku,poprimaat nesto strano....neduhovno.

...

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Од кога е грев ако не се чуваат учењата на предците?
Која од 10-те заповеди вели: "Чувај ги учењата на предците свои!" Smile
Па нели и Христос на едно место ги укори фарисеите дека заради нивните традиции го укинуваат Божјото Слово?

Kажи ми, што ќе беше ако Лидија (првата христијанка од овие простори) не се откажеше од учењата на нејзините предци и не си ја сменеше верата (од паганка во христијанка)?
Сте се запрашале ли кои се нашите предци? Можеби ќе речете дедо ми бил православен или прапра дедо ми бил исто православен... но до кој пра пра пра дедо ќе одиме за да ги дефинираме "нашите предци"?
Колку генерации наназад се дозволени?
Само неколку генерации наназад и голема е веројатноста некој наш чукун дедо да бил некој турчин или било што, некој паган, комунист, атеист итн.
Ако не верувате дека тоа е можно во само неколку генерации, тогаш со 100% сигурност ви велам дека вашите предци од пред 2000 години не биле православни и дека првиот ваш предок што станал православен всушност категорично не ги чувал учењата на своите предци (инаку и он ќе си останел паган).

Епа ако вашите православни предци, со кои се гордеете, не ги чувале учењата на своите предци, туку храбро и одлучно си ја смениле верата (од пагани во православни), тогаш зошто и вие не го следите нивниот пример кога веќе ги земате за пример и се гордеете со нив?

Затоа...
Според Христос, не сме повикани да ги чуваме нужно учењата на нашите предци, туку строго и акцентирано сме повикани да го чуваме она што Христос ни го заповедал....
"учејќи ги да го чуваат сето она што ви го заповедав" Матеј 28:19
Поздрав!
EvAngelos

***Ovde mislev na nasite predci koi ni go prenele Hristijanskoto veruvanje.Ako otideme vo takva krajnost,po Darvin sto ke izlezat nasite predci?Znaci,da ne se povtoruvam...mozebi ne sum se izrazil do kraj,no mislev na nasite predci koi go prenesuvale Hristijanskoto veruvanje od koleno na koleno vospituvajci ne da ja pocituvame nasata sveta Religija...samo taa opstanala do den-denesen,a opstestvenite priliki i ureduvanja se menuvale....

Извини hardcore, јас погоре во репликата мислев дека ти мислиш на оние христијани кои не ги држат учењата на нивните "православни" предци кои во мрачниот среден век застраните од изворното христијанство кон празни обичаи, ритуали, иконопоклонство, поконување на мошти (мртви тела), обожавање на разни луѓе-светци, мистицизам и разни бабини деветини.
Поздрав и Respect!

Изменето од EvAngelos - 20.Мај.2007 во 17:46
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hardcore Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Мај.2007 во 17:47
O.K.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.