IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Рајот според Библијата
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рајот според Библијата

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 8910
Автор
Порака
Vlade Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 14.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 193
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vlade Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Ноември.2006 во 13:37
Originally posted by аџија аџија напиша:

Во теологијата, врвот на достигнувањето е познавањето, тоа прожимање на Божјата природа,

Za kakvo prozimanje na Bozjata priroda mi zboruvas koga Bog nikoj nikogas ne go videl? Posoci mi, spored tebe, koj vo istorijata na covestvoto bil "proziman" od Bozjata priroda.
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Ноември.2006 во 13:54
Единствен кој бил целосно човек и целосно Бог бил Исус Христос.

Значи, да се разбереме, ја не зборувам дека некој тоа го достигнал во овој живот. Но тоа е копнежот, тоа е „рајот“ ако сакаш... Значи целта на нашето постоење е изградување се повеќе кон Божјиот карактер, за да во идниот живот бидеме целосно обновени според Неговиот образ.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vlade Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Ноември.2006 во 14:11

Единствен кој бил целосно човек и целосно Бог бил Исус Христос.

Значи, да се разбереме, ја не зборувам дека некој тоа го достигнал во овој живот. Но тоа е копнежот, тоа е „рајот“ ако сакаш... Значи целта на нашето постоење е изградување се повеќе кон Божјиот карактер, за да во идниот живот бидеме целосно обновени според Неговиот образ.

Vo kopnezot apsolutno ne moze da se sostoi "rajot". Rajot e realen zivot, a ne samo pusti nadezi, inaku zosto togas bi se voplotuval Isus Hristos? Obnovata spored Negoviot obraz pocnala vednas po Negovoto voskresenie ili potocno vednas po formiranjeto na Crkvata i toj proces neprekinato trae do den denesen. Ovoj proces ne se sostoi od kopnezi, tuku od podviznistvo - iskustvo na koe i nie bi mozele da se ugledame, pa i da go primenime vo nasite zivoti. Vo toa vsusnost i se sodrzi "posrednistvoto" za koe ti zboruvase prethodno. Zivotot na svetitelite e svedostvo za eden preobrazen zivot i priroda, dokaz deka Slovoto Bozjo e vistina, a ne samo uste eden filosofski i eticki sistem. 
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Ноември.2006 во 14:19
Цитирај Vo kopnezot apsolutno ne moze da se sostoi "rajot".

Не можеме да се разбереме. Јас не реков дека копнежот е рајот. Туку дека преобразбата е рајот. А копнежот кон преобразбата е нашата овоземна мисија (нашето подвижништво кон тоа, како што ти го нарече)... Апсолутно се сложувам дека подвижништвото кон тоа е реален живот, инаку не вреди ни да се копнее по нешто од кое немаме претвкус веќе сега. Но ниеден светител за себе не твдел дека го достигнал, иако ние знаеме од нивните животи дека навистина стигнале далеку. Но конечноста, е само во рајот...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vlade Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Ноември.2006 во 14:34

Цитирај Vo kopnezot apsolutno ne moze da se sostoi "rajot".

Не можеме да се разбереме. Јас не реков дека копнежот е рајот. Туку дека преобразбата е рајот. А копнежот кон преобразбата е нашата овоземна мисија (нашето подвижништво кон тоа, како што ти го нарече)... Апсолутно се сложувам дека подвижништвото кон тоа е реален живот, инаку не вреди ни да се копнее по нешто од кое немаме претвкус веќе сега. Но ниеден светител за себе не твдел дека го достигнал, иако ние знаеме од нивните животи дека навистина стигнале далеку. Но конечноста, е само во рајот...

Odlicno, prekrasno kazano, mislam deka konecno se razbravmeSmile, no dozvoli uste edno prasanje: A kako i na koj nacin covekot se preobrazuva, mislam deka ke se slozis oti ne e dovolna samo zelbata. Siguren sum deka znaes oti "verata bez dela e mrtva". Kako spored tebe se podvizuvame, odnosno pridvizuvame kon bozestvenata realnost. Koi se tvoite metodi, odnosno metodite na crkovnata zeadnica i ucenje na koe pripagjas. Kako zaednicaris so Hrista? Ili kako vo istorijata zaednicarile so Hrista ili Boga avtoritetite od tvojata crkovna zaednica i kako go zdobile rajot? Dali samo so moral il so nesto drugo?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Ноември.2006 во 17:21
Изгледа се разбравме Big%20smile

Како се постигнува преобразбата? Во основа преобразбата не се основа врз дела, морал, бидејќи тие не се причината на преобразбата туку нејзиниот производ. Верата без дела е мртва! Но делата без вера се исто така безвредни. Тоа е циклично движење - верата произведува дела, а делата ја градат верата. Но во основа, преобразбата се постигнува со вдомување на Божјиот Дух во нас, со „скршување“ на овоземните страсти и гордост, и со овозможување Бог од нив да преизгради ново создание. Несомнено клуч за преобразбата е вистинското спознанието на Бога - низ молитва, фокус врз неговиот Збор, изливи на покајание и во конечна смисла искусувањето на Светиот Дух.

Има многу што може да се пишува, можда не го срочив баш најдобро, ама еве за почеток. Ти како би го одговорил твоето прашање?
Кон врв
vd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 13.Јануари.2006
Поени: 1539
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Ноември.2006 во 17:24
Geek
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vlade Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2006 во 08:35

Изгледа се разбравме Big%20smile

Како се постигнува преобразбата? Во основа преобразбата не се основа врз дела, морал, бидејќи тие не се причината на преобразбата туку нејзиниот производ. Верата без дела е мртва! Но делата без вера се исто така безвредни. Тоа е циклично движење - верата произведува дела, а делата ја градат верата. Но во основа, преобразбата се постигнува со вдомување на Божјиот Дух во нас, со „скршување“ на овоземните страсти и гордост, и со овозможување Бог од нив да преизгради ново создание. Несомнено клуч за преобразбата е вистинското спознанието на Бога - низ молитва, фокус врз неговиот Збор, изливи на покајание и во конечна смисла искусувањето на Светиот Дух.

Има многу што може да се пишува, можда не го срочив баш најдобро, ама еве за почеток. Ти како би го одговорил твоето прашање?

ClapClapClapBRAVO, odlicno sroceno i kazano!Clap

Neka ti bide po zborovite tvoi! Navistina nemam sto drugo da dodadam.

Изменето од Vlade - 14.Ноември.2006 во 08:38
Кон врв
Pravoslavie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Октомври.2005
Локација: Macedonia
Поени: 1732
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Ноември.2006 во 11:27

Рајот и Пеколот се состојби на Душата

Рајот тоа е состојба во која Владеат, Царуваат Вредностите на Царството Небесно. Кон Таа Состојба се тежнее, се напредува сега - во овој живот и во овој живот може да се насети, да се Почувствува каква е таа Состојба.

Активна Комуникација со Бога преку Молитва, а Молитвата не оди без Пост како Стражарење над Својата Душа (Ум, Срце, Волја) и во одредени периоди Внимавање на Исхраната. Потоа Причестување со Телото и Крвта на БогоЧовекот, Љубов, Мир, Милост, Чист и Здрав Телесен и Духовен Живот, Чистење на својата Личност од сите зла, Милосрдие, Воздржливост, Смиреност на Телото и Душата, Читање и Размислување на тема Свето Писмо, СветоОтечка Литература, Разговори со Браќата и Сестрите од Црквата кои се упатени и поискусни и Заедничарење со Црквата - Која е Заедница на Христови Ученици. Применувајќи ги овие Нешта човекот ја реализира Смислата на своето Постоење и се’ повеќе се доближува до Бога и се БогоУподобува, односно станува Сличен на Бога и може да ја почуваствува Состојбата во која Царуваат Вредностите на Царството Небесно.

Таа состојба не може да ја почувствува секој од нас, бидејќи дел од нас сме помалку или повеќе огревовени и нашата личност е затруена од отровите на квазипостоењето, постоењето во привидни и лажни вредности

После Судот, во Домот на Нашиот Татко единствено ќе останат Живото Комуницирање со Бога, Заедничарењето на Луѓето со Луѓето, Мирот, Љубовта. Страдање и тага таму нема да има
Вака вели Откорвението на Свети Јован Богослов:

Откривење светога Јована богослова, глава 21.

3. И чух глас велики с неба где говори: Ево скиније Божије међу људима, и живеће с њима, и они ће бити народ Његов, и сам Бог биће с њима Бог њихов.

4. И Бог ће отрти сваку сузу од очију њихових, и смрти неће бити више, ни плача, ни вике, ни болести неће бити више; јер прво прође.

--------------------------------------

Откривење светога Јована богослова, глава 21.

1. И видех небо ново и земљу нову; јер прво небо и прва земља прођоше, и мора више нема.

2. И ја Јован видех град свети, Јерусалим нов, где силази од Бога с неба, приправљен као невеста украшена мужу свом.

3. И чух глас велики с неба где говори: Ево скиније Божије међу људима, и живеће с њима, и они ће бити народ Његов, и сам Бог биће с њима Бог њихов.

4. И Бог ће отрти сваку сузу од очију њихових, и смрти неће бити више, ни плача, ни вике, ни болести неће бити више; јер прво прође.

5. И рече Онај што сеђаше на престолу: Ево све ново творим. И рече ми: Напиши, јер су ове речи истините и верне.

6. И рече ми: Сврши се. Ја сам Алфа и Омега, Почетак и Свршетак. Ја ћу жедноме дати из извора воде живе за бадава.

7. Који победи, добиће све, и бићу му Бог, и он ће бити мој син.

8. А страшљивима и невернима и поганима и крвницима, и к*рварима, и врачарима, и идолопоклоницима, и свима лажама, њима је део у језеру што гори огњем и сумпором; које је смрт друга.

9. И дође к мени један од седам анђела који имаху седам чаша напуњених седам зала последњих, и рече ми говорећи: Ходи да ти покажем невесту, Јагњетову жену.

10. И одведе ме у духу на гору велику и високу, и показа ми град велики, свети Јерусалим, где силази с неба од Бога,

11. И имаше славу Божију; и светлост његова беше као драги камен, као камен јаспис светли,
12. И имаше зид велики и висок, и имаше дванаестора врата, и на вратима дванаест анђела, и имена написана, која су имена дванаест колена Израиљевих.

13. Од истока врата троја, и од севера врата троја, од југа врата троја, и од запада врата троја.

14. И зид градски имаше дванаест темеља, и на њима имена дванаест апостола Јагњетових.

15. И онај што говораше са мном, имаше трску златну да измери град и врата његова и зидове његове.

16. И град на четири угла стоји, и дужина је његова толика колика и ширина. И измери град трском на дванаест хиљада потркалишта: дужина и ширина и висина једнака је.

17. И размери зид његов на сто и четрдесет и четири лакта, по мери човечијој, која је анђелова.

18. И беше грађа зидова његова јаспис, и град злато чисто, као чисто стакло.
19. И темељи зидова градских беху украшени сваким драгим камењем: први темељ беше јаспис, други сафир, трећи халкидон, четврти смарагд,

20. Пети сардоникс, шести сард, седми хрисолит, осми вирил, девети топаз, десети хрисопрас, једанаести јакинт, дванаести аметист.
21. И дванаест врата, дванаест зрна бисера: свака врата беху од једног зрна бисера: и улице градске беху злато чисто, као стакло пресветло.

22. И цркве не видех у њему: јер је њему црква Господ Бог Сведржитељ, и Јагње.

23. И град не потребује ни сунце ни месец да светле у њему; јер га слава Божија просветли, и жижак је његов Јагње.

24. И народи који су спасени ходиће у виделу његовом, и цареви земаљски донеће славу и част своју у њега.

25. И врата његова неће се затварати дању, јер онде ноћи неће бити.

26. И донеће славу и част незнабожаца у њега.
27. И неће у њега ући ништа погано, и што чини мрзост и лаж, него само који су написани у животној књизи Јагњета.

Откривење светога Јована богослова, глава 22.

1. И показа ми чисту реку воде живота, бистру као кристал, која излажаше од престола Божијег и Јагњетовог.

2. Насред улица његових и с обе стране реке дрво живота, које рађа дванаест родова дајући сваког месеца свој род; и лишће од дрвета беше за исцељивање народима.

3. И више неће бити никакве проклетиње; и престо Божји и Јагњетов биће у њему; и слуге Његове послуживаће Га.

4. И гледаће лице Његово, и име Његово биће на челима њиховим.

5. И ноћи тамо неће бити, и неће потребовати видела од жишка, ни видела сунчаног, јер ће их обасјавати Господ Бог, и цароваће ва век века.

6. И рече ми: Ово су речи верне и истините, и Господ Бог светих пророка посла анђела свог да покаже слугама својим шта ће бити скоро.

7. Ево ћу доћи скоро: Благо ономе који држи речи пророштва књиге ове.

8. И ја Јован видех ово и чух; и кад чух и видех, падох да се поклоним на ноге анђела који ми ово показа.

9. И рече ми: Гле, немој, јер сам и ја слуга као и ти и браћа твоја пророци и они који држе речи пророштва књиге ове. Богу се поклони.
10. И рече ми: Не запечаћавај речи пророштва књиге ове; јер је време близу.

11. Ко чини неправду, нека чини још неправду; и ко је поган, нека се још погани; и ко је праведан, нека још чини правду; и ко је свет нека се још свети.

12. И ево ћу доћи скоро, и плата моја са мном, да дам свакоме по делима његовим.

13. Ја сам Алфа и Омега, Почетак и Свршетак, Први и Последњи.

14. Благо ономе који твори заповести Његове, да им буде власт на дрво живота, и да уђу на врата у град.

15. А напољу су пси и врачари и к*рвари и крвници и идолопоклоници и сваки који љуби и чини лаж.

16. Ја Исус послах анђела свог да вам ово посведочи у црквама. Ја сам корен и род Давидов, и сјајна звезда Даница.

17. И Дух и невеста говоре: Дођи. И који чује нека говори: Дођи. И ко је жедан нека дође, и ко хоће нека узме воду живота за бадава.

18. Јер сведочим свакоме који чује речи пророштва књиге ове; ако ко дометне овоме, Бог ће наметнути на њега зла написана у књизи овој;

19. И ако ко одузме од речи књиге пророштва овог, Бог ће одузети његов део од књиге живота, и од града светог, и од оног што је написано у књизи овој.

20. Говори Онај који сведочи ово: Да, доћи ћу скоро! Амин. Да, дођи, Господе Исусе.

21. Благодат Господа нашег Исуса Христа са свима вама. Амин.

Изменето од Pravoslavie - 27.Ноември.2006 во 11:29
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2007 во 15:06
Dojdoa edni britanski sektasi vo gradov (Skopje), pa otidovme da vidime so zborat.
Temata im bese slicna na ovaa.
No na krajot se javi diskusija, ne za rajot, tuku za pekolot!!!
Ne veruvale deka ima pekol!?
Pa kakva e taa pravda?
Jas za taa prilika im najdov nesto, pa sega rekov i da go napisam tuka, pa ako e za nova tema, kje ja otvorime:

Navod
Oni će biti kažnjeni vječnom propašću, daleko od lica Gospodnjega i od slave njegova veličanstva.

Navod
Pa ako te ruka sablažnjava, odsijeci je. Bolje ti je sakatu ući u život, nego s obje ruke otići u pakao, u oganj neugasivi.

Navod
I anđele, koji nisu čuvali svojeg dostojanstva nego su ostavili svoje prebivalište, sačuvao je za sud velikoga Dana, okovane u mraku vječnim okovima; 7 kao Sodoma i Gomora i okolni gradovi, koji su se poput njih podali bludu i otišli za drugom pÓuti, stoje za primjer, ispaštajući kaznu u vječnom ognju.

Navod
No pohuli li tko na Duha Svetoga, nema oproštenja dovijeka; krivac je grijeha vječnoga

Navod
Zaista, zaista, kažem vam: tko vjeruje, ima život vječni
(znaci, ko ne vjeruje, nema!)

Navod
Bileam se zagleda u Amaleka te poče svoju pjesmu i reče: "Amalek je prvenac među narodima, ali vječna propast njegov je svršetak.

Navod
Tada će se probuditi mnogi koji snivaju u prahu zemljinu; jedni za vječni život, drugi za sramotu, za vječnu gadost.

Navod
Na Sionu strepe grešnici, trepet spopada bezbožnika: "Tko će od nas opstati pred ognjem zatornim, tko će od nas opstati pred žarom vječnim?

Navod
Morat ćeš pustiti baštinu koju sam tebi poklonio. Učinit ću te robljem neprijatelja u zemlji koju ne poznaješ. Jer gnjev moj planu ognjem koji će vječno gorjeti

Navod
Zato će progonitelji moji posrnuti i neće nadvladati, postidjet će se veoma zbog poraza, zbog nezaboravne vječne sramote.

Navod
Vi što se bojite Gospoda, nadajte se dobru, vječnoj radosti i milosti.
(sta je sa onima koji se ne boje!?)
Pa?
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
hardcore Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Февруари.2007
Поени: 268
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hardcore Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2007 во 16:44
Vi što se bojite Gospoda, nadajte se dobru, vječnoj radosti i milosti.
(sta je sa onima koji se ne boje!?)
Pa?

Dali ova dete ce odi vo rajot????E moi neznabosci,zalno e ova i prezalno za bilo koj komentar...Dzabe vi se slatkorecivi citati koga temelite vi se gnili...
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2007 во 15:56
Toa sto ti go gledas, ne sekoj drug go gleda....

Znaci, podeleni ste vo mislenjata, a?

I vie li ja predadovte MPC?

C C C !!!
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
hardcore Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Февруари.2007
Поени: 268
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hardcore Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2007 во 17:38
Site go gledaat,ama koj ce ti go plesne u faca...tuka e.....Wink
Кон врв
temimi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јуни.2007
Локација: Saudi Arabia
Поени: 325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај temimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јуни.2007 во 12:32

I ti toa go narekuvas doblest?

Toa vo svetot se narekuva risjanska omraza i nespremnost za tolerancija!
Svesen li si kolku si nekonstruktiven!
Mozes da mi gi izvrtuvas zborovite, no ne i religijata!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 8910
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.