|
Рајот според Библијата |
Внеси реплика | страница <1 8910 |
Автор | ||
Vlade
Сениор Регистриран: 14.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 193 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Za kakvo prozimanje na Bozjata priroda mi zboruvas koga Bog nikoj nikogas ne go videl? Posoci mi, spored tebe, koj vo istorijata na covestvoto bil "proziman" od Bozjata priroda.
|
||
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Единствен кој бил целосно човек и целосно Бог бил Исус Христос.
Значи, да се разбереме, ја не зборувам дека некој тоа го достигнал во овој живот. Но тоа е копнежот, тоа е „рајот“ ако сакаш... Значи целта на нашето постоење е изградување се повеќе кон Божјиот карактер, за да во идниот живот бидеме целосно обновени според Неговиот образ. |
||
Vlade
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Vo kopnezot apsolutno ne moze da se sostoi "rajot". Rajot e realen zivot, a ne samo pusti nadezi, inaku zosto togas bi se voplotuval Isus Hristos? Obnovata spored Negoviot obraz pocnala vednas po Negovoto voskresenie ili potocno vednas po formiranjeto na Crkvata i toj proces neprekinato trae do den denesen. Ovoj proces ne se sostoi od kopnezi, tuku od podviznistvo - iskustvo na koe i nie bi mozele da se ugledame, pa i da go primenime vo nasite zivoti. Vo toa vsusnost i se sodrzi "posrednistvoto" za koe ti zboruvase prethodno. Zivotot na svetitelite e svedostvo za eden preobrazen zivot i priroda, dokaz deka Slovoto Bozjo e vistina, a ne samo uste eden filosofski i eticki sistem.
|
||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не можеме да се разбереме. Јас не реков дека копнежот е рајот. Туку дека преобразбата е рајот. А копнежот кон преобразбата е нашата овоземна мисија (нашето подвижништво кон тоа, како што ти го нарече)... Апсолутно се сложувам дека подвижништвото кон тоа е реален живот, инаку не вреди ни да се копнее по нешто од кое немаме претвкус веќе сега. Но ниеден светител за себе не твдел дека го достигнал, иако ние знаеме од нивните животи дека навистина стигнале далеку. Но конечноста, е само во рајот... |
||
Vlade
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Odlicno, prekrasno kazano, mislam deka konecno se razbravme, no dozvoli uste edno prasanje: A kako i na koj nacin covekot se preobrazuva, mislam deka ke se slozis oti ne e dovolna samo zelbata. Siguren sum deka znaes oti "verata bez dela e mrtva". Kako spored tebe se podvizuvame, odnosno pridvizuvame kon bozestvenata realnost. Koi se tvoite metodi, odnosno metodite na crkovnata zeadnica i ucenje na koe pripagjas. Kako zaednicaris so Hrista? Ili kako vo istorijata zaednicarile so Hrista ili Boga avtoritetite od tvojata crkovna zaednica i kako go zdobile rajot? Dali samo so moral il so nesto drugo?
|
||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Изгледа се разбравме
Како се постигнува преобразбата? Во основа преобразбата не се основа врз дела, морал, бидејќи тие не се причината на преобразбата туку нејзиниот производ. Верата без дела е мртва! Но делата без вера се исто така безвредни. Тоа е циклично движење - верата произведува дела, а делата ја градат верата. Но во основа, преобразбата се постигнува со вдомување на Божјиот Дух во нас, со „скршување“ на овоземните страсти и гордост, и со овозможување Бог од нив да преизгради ново создание. Несомнено клуч за преобразбата е вистинското спознанието на Бога - низ молитва, фокус врз неговиот Збор, изливи на покајание и во конечна смисла искусувањето на Светиот Дух. Има многу што може да се пишува, можда не го срочив баш најдобро, ама еве за почеток. Ти како би го одговорил твоето прашање? |
||
vd
Сениор Регистриран: 13.Јануари.2006 Статус: Офлајн Поени: 1539 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Vlade
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
BRAVO, odlicno sroceno i kazano!
Neka ti bide po zborovite tvoi! Navistina nemam sto drugo da dodadam. Изменето од Vlade - 14.Ноември.2006 во 08:38 |
||
Pravoslavie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Регистриран: 07.Октомври.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1732 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Рајот и Пеколот се состојби на Душата Рајот тоа е состојба во која Владеат, Царуваат Вредностите на Царството Небесно. Кон Таа Состојба се тежнее, се напредува сега - во овој живот и во овој живот може да се насети, да се Почувствува каква е таа Состојба.
Активна Комуникација со Бога преку Молитва, а Молитвата не оди без Пост како Стражарење над Својата Душа (Ум, Срце, Волја) и во одредени периоди Внимавање на Исхраната. Потоа Причестување со Телото и Крвта на БогоЧовекот, Љубов, Мир, Милост, Чист и Здрав Телесен и Духовен Живот, Чистење на својата Личност од сите зла, Милосрдие, Воздржливост, Смиреност на Телото и Душата, Читање и Размислување на тема Свето Писмо, СветоОтечка Литература, Разговори со Браќата и Сестрите од Црквата кои се упатени и поискусни и Заедничарење со Црквата - Која е Заедница на Христови Ученици. Применувајќи ги овие Нешта човекот ја реализира Смислата на своето Постоење и се’ повеќе се доближува до Бога и се БогоУподобува, односно станува Сличен на Бога и може да ја почуваствува Состојбата во која Царуваат Вредностите на Царството Небесно.
Таа состојба не може да ја почувствува секој од нас, бидејќи дел од нас сме помалку или повеќе огревовени и нашата личност е затруена од отровите на квазипостоењето, постоењето во привидни и лажни вредности
После Судот, во Домот на Нашиот Татко единствено ќе останат Живото Комуницирање со Бога, Заедничарењето на Луѓето со Луѓето, Мирот, Љубовта. Страдање и тага таму нема да има
Вака вели Откорвението на Свети Јован Богослов:
Откривење светога Јована богослова, глава 21.
3. И чух глас велики с неба где говори: Ево скиније Божије међу људима, и живеће с њима, и они ће бити народ Његов, и сам Бог биће с њима Бог њихов.
4. И Бог ће отрти сваку сузу од очију њихових, и смрти неће бити више, ни плача, ни вике, ни болести неће бити више; јер прво прође. --------------------------------------
Изменето од Pravoslavie - 27.Ноември.2006 во 11:29 |
||
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот Хуманост на дело Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!! |
||
DAIJA
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 1668 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Dojdoa edni britanski sektasi vo gradov (Skopje), pa otidovme da vidime so zborat.
Temata im bese slicna na ovaa.
No na krajot se javi diskusija, ne za rajot, tuku za pekolot!!!
Ne veruvale deka ima pekol!?
Pa kakva e taa pravda?
Jas za taa prilika im najdov nesto, pa sega rekov i da go napisam tuka, pa ako e za nova tema, kje ja otvorime:
Navod
Oni će biti kažnjeni vječnom propašću, daleko od lica Gospodnjega i od slave njegova veličanstva.
Navod
Pa ako te ruka sablažnjava, odsijeci je. Bolje ti je sakatu ući u život, nego s obje ruke otići u pakao, u oganj neugasivi.
Navod
I anđele, koji nisu čuvali svojeg dostojanstva nego su ostavili svoje prebivalište, sačuvao je za sud velikoga Dana, okovane u mraku vječnim okovima; 7 kao Sodoma i Gomora i okolni gradovi, koji su se poput njih podali bludu i otišli za drugom pÓuti, stoje za primjer, ispaštajući kaznu u vječnom ognju.
Navod
No pohuli li tko na Duha Svetoga, nema oproštenja dovijeka; krivac je grijeha vječnoga
Navod
Zaista, zaista, kažem vam: tko vjeruje, ima život vječni
(znaci, ko ne vjeruje, nema!)
Navod
Bileam se zagleda u Amaleka te poče svoju pjesmu i reče: "Amalek je prvenac među narodima, ali vječna propast njegov je svršetak.
Navod
Tada će se probuditi mnogi koji snivaju u prahu zemljinu; jedni za vječni život, drugi za sramotu, za vječnu gadost.
Navod
Na Sionu strepe grešnici, trepet spopada bezbožnika: "Tko će od nas opstati pred ognjem zatornim, tko će od nas opstati pred žarom vječnim?
Navod
Morat ćeš pustiti baštinu koju sam tebi poklonio. Učinit ću te robljem neprijatelja u zemlji koju ne poznaješ. Jer gnjev moj planu ognjem koji će vječno gorjeti
Navod
Zato će progonitelji moji posrnuti i neće nadvladati, postidjet će se veoma zbog poraza, zbog nezaboravne vječne sramote.
Navod
Vi što se bojite Gospoda, nadajte se dobru, vječnoj radosti i milosti.
(sta je sa onima koji se ne boje!?)
Pa?
|
||
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
||
hardcore
Сениор Регистриран: 20.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 268 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Vi što se bojite Gospoda, nadajte se dobru, vječnoj radosti i milosti.
(sta je sa onima koji se ne boje!?)
Pa?
Dali ova dete ce odi vo rajot????E moi neznabosci,zalno e ova i prezalno za bilo koj komentar...Dzabe vi se slatkorecivi citati koga temelite vi se gnili...
|
||
DAIJA
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 1668 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Toa sto ti go gledas, ne sekoj drug go gleda....
Znaci, podeleni ste vo mislenjata, a?
I vie li ja predadovte MPC?
C C C !!!
|
||
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
||
hardcore
Сениор Регистриран: 20.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 268 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Site go gledaat,ama koj ce ti go plesne u faca...tuka e.....
|
||
temimi
Сениор Регистриран: 01.Јуни.2007 Локација: Saudi Arabia Статус: Офлајн Поени: 325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
I ti toa go narekuvas doblest? Toa vo svetot se narekuva risjanska omraza i nespremnost za tolerancija!
Svesen li si kolku si nekonstruktiven!
|
||
Mozes da mi gi izvrtuvas zborovite, no ne i religijata!
|
||
Внеси реплика | страница <1 8910 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |