Испечати | Затвори го прозорот

Рајот според Библијата

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=5463
Датум на принтање: 22.Ноември.2024 во 01:53
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Рајот според Библијата
Постирано од: vd
Наслов: Рајот според Библијата
Датум на внесување: 27.Октомври.2006 во 19:48
Му благодарам на Миралем што се потруди да каже накратко во врска со Рајот кој Алах им го ветил на верниците.
Гледам сега и другиот брат отворил тема за ДЕТАЛНО да објасни како е прикажан рајот во к*ранот, му благодарам и нему.
Сега, поради тоа што ептен имаше прашување за рајот во исламот, јас ја отварам оваа тема за да ми се објасни мене па и на другите муслимани КАКО Е РАЈОТ СПОРЕД БИБЛИЈАТА? што Библијата кажува за Рајот, што Исус кажал за Рајот, каков е РАјот претставен во христијанстово.
Молам како што браќата муслимани го прават тоа објаснување на рајот, детално, со цитати, на ист начин да се прикаже и од не-муслиманите, во случајов христијаните па да видиме може на некому ќе му се допадне рајот христијански!! Shocked

Коментари:
Постирано од: abu al zarkawi
Датум на внесување: 27.Октомври.2006 во 19:58

Bas bi sakal i ja da doznam sto veli Biblijata za Rajot... ,bi bilo redno sega "Pravoslavie" da objasni nesto okolu toa .normalno i drugite se dobrodojdeni.

Постирано од: аџија
Датум на внесување: 27.Октомври.2006 во 20:33
Не се навредувајте, но не сте компетентни вие да зборувате за рајот според Библијата. Ако некој од нас сака да пишува и да се докажува, може, ама вие немате што да кажете на оваа тема, затоа подобро е да не се отвора.

Поздрав.

-------------

Датум на внесување: 27.Октомври.2006 во 20:47
мислам имаме неспоразум тука, јас несум компетентен да зборувам за рајот прикажан во Библијата .. ОК СЕ СЛОЖУВАМ ако викаш така така нека биде, НО јас барам некој хритијанин да зборува за тоа .. како што тој некој хритијанин е компетентен да кажува за рајот прикажан во к*ранот па мислам дека може да каже и збор два за рајот во Библијата .. сваќаш што зборам?
Поздрав и тебе аџија!

-------------

Постирано од: Miralem
Датум на внесување: 28.Октомври.2006 во 15:02

Цитирај Бог не е физичко лице и за Него не може да се зборува во физичка  смисла.

Neli Isus (za kogo velite deka e Bog) bese Fizicko lice ? Isus jasno i precizno rekol: "Bog nikogas nikoj ne go videl a vie ni glasot negov ne ste go cule" Dodeka site go gledale.
Daj mi eden edinstven citat od biblijata kade Isus rekol "Jas sum Bog" ako najdes jas prifakjam Hristijanstvo. NEMA!!! Najdi mi pasus kade se veli "Jas sum Bog" ili "Molite mi se mene"

-------------
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak. Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje.

Датум на внесување: 28.Октомври.2006 во 18:13
Originally posted by Miralem Miralem напиша:

Цитирај Бог не е физичко лице и за Него не може да се зборува во физичка  смисла.

Neli Isus (za kogo velite deka e Bog) bese Fizicko lice ? Isus jasno i precizno rekol: "Bog nikogas nikoj ne go videl a vie ni glasot negov ne ste go cule" Dodeka site go gledale.
Daj mi eden edinstven citat od biblijata kade Isus rekol "Jas sum Bog" ako najdes jas prifakjam Hristijanstvo. NEMA!!! Najdi mi pasus kade se veli "Jas sum Bog" ili "Molite mi se mene"

Моја среќа што бараш само еден, пошто ќе требаше да го преплавам форумов ако требаше сите да ги извадам.Ouch

„Јас и Таткото сме Едно“ - Исус.

-------------

Датум на внесување: 29.Октомври.2006 во 00:00
Ова значи Царството Божјо да дојде на земјата! Значи рајот, како категорија на совршенство, не е далечно место со парфимирана или непарфимирана пот, со тоалети или без, туку Царството Божјо (царство на правда, царство каде сиромашниот живее достоинствено, каде што никој не смее да го искористува никого итн.) треба да дојде овде помеѓу нас. Тоа шо викаш ти „глеј од чега живиш“ е баш тоа. Не треба да веруваме во небесен рај, а во меѓувреме овде на земјата да правиме пекол (како што прават некои религиски фанатици за жал и се китат со слики од терористи!). Напротив, вербата во небесен рај е исто така и надеж (молба!) за подобро општество, за Царството на Мирот и Правдата да дојде овде помеѓу нас...

-------------

Постирано од: Boogie
Датум на внесување: 29.Октомври.2006 во 00:17
Многу јасен и потполно вистинит.Со ова се докажува дека Христијанството е баш како што Исус го опишал не повеке не помалку од човечка љубов,Љубов спрема се она што е околу тебе за да можеш да го доживееш и мирот свој како рај.Браво за Аџија овакво објаснување од Исламциве не видов и незнам зошто тие неможат да го објаснат нивниот рај ни со илјада текстови а камоли вака со пет шест реченици.
Е тоа е вера,Љубовта ги зацврснува луѓето но Љубовта бара и разбирањеWink

-------------
http://www.TattooArtists.org/boogie" rel="nofollow - Борбата продолжува,поробениот за слобода а слободниот за совршенство

Постирано од: nindza
Датум на внесување: 29.Октомври.2006 во 01:37
Нинџа, пошо те гледам најразбран овде, реков ај тебе да ти понудам една медитација (за да си ја имаш као резерва Wink) на нешто што верувам ќе ти се вклопи во твојов шаблон.

Молитвата Оче Наш, вели во еден дел „Нека дојде Царството Твое, како што е на небото, така и на Земјата“.

Brej dolga tema sea kako da raspravam... bog e vo nas ( energija ne e bitno ime ) e sea toj e vo nas i toj e nashata potsvest...

i potsvesta veli :

carstvoto tvoe... kako ke posakas kako ti e ubavo neka ti bide... i na neboto ( potsvesniot del koj ne go znaeme ) i na zemjata ( realniot zivot )

A sea ako nekoj si zamislja toaleti ako de  i toa e ubavo se dodeka ne misli loso na drugite... zatoa sto se se vraka kad tad

Не треба да веруваме во небесен рај, а во меѓувреме овде на земјата да правиме пекол (како што прават некои религиски фанатици за жал и се китат со слики од терористи!).

- jas vikam treba da veruvame vo sebe i vo bog vo sebe , a ako stvarno veruvame nikad nema da bideme zli ... Vo niedna prilika ...

Ima vistinski vernici i muslimani koi osoznale nemojte taka...no da se povikuva samo ...ne nie sme najdobri , vie pojma nemate e shovinizam i da ne recam u najmanja ruka neonacizam.

Zatoa ja vikam gledaj od cega zivish i kako zivish... a drugite neka si go izberat svojot pat...

Zatoa sto eden e patot i sekoj si go odi...no ne e dobro da kazuva deka tugiot pat e gresen a tvojot e najdobar.

Na bog ne mu trebaat kazuvachi...i turisticki vodachi...toj e semoken ...sto ke mu se koga toj e vo nas ..i vistinskiot vernik ke si napravi raj tuka na zemjata .

Koga ?

Koga ke najde smirenost so sebe , tek togas moze da najde mir so drugite...

E taka nindza je rekao svoje Wink

-------------
OBAVESTUVANJE: gorenavedeniot tekst ne e za ogranicheni - od upravata

Датум на внесување: 29.Октомври.2006 во 01:39
Mudriot e sekogash nastrana od se i samo taka e del od celoto.

Mudriot ne se nametnuva nitu bara fala za negovite dela...mudriot miruva bidejki go nasol svojot pat !

-------------

Датум на внесување: 29.Октомври.2006 во 02:00
Миралеме еве ке пробам да ти објаснам само не знам колку ке можеш да ме сватиш
Бог не е физичко лице и за Него не може да се зборува во физичка  смисла.Проблемот е во човековото ограничено сваќање за времето и просторот. Света Тројица се три посебни личности, али една суштина. Тоа што е во Свето Писмо е така кажано, како еден поред друг, тоа е во времето и просторот. Многу духовни и нематеријални работи се изразуваат со нашиот, човечки речник,со кој мораме да се служиме за да нешто разбереме. Човечкиот речник и човековото сваќање се многу ниски да би можеле да ја објасниме суштината Божија. Ајде Миралеме пробај на една мравка да и објасниш кој си ти, и кој е твојот творец! А разлика помеѓу Тебе и една мравка е многу мала затоа што сите работи ги зборуваш со омраза и ги сваќаш фанатички како во к*ранот.Бог живее надвор од времето и надвор од  просторот, и Он воопшто нема никакви "страни". Бог е неограничен. Бог е насекаде и на секое место, исполнувајќи се во вселената.Кога се вели дака Господ Исус Христос седи од десната страна на Бога и Оца,се мисли на почесно место кое му е укажано како Син Божиј. И ние велиме дека  некој е  далеку од Бога или е во Божја близина. Со тоа се мисли на духовната состојба, а не на физичка одалеченост. Као што и тебе јас би ти рекол: "Сега си блиску да сватиш за што се работи"А всушност ти си многу далеку, не мислам на физичка близина, зар не? Човековиот ум дека е ограничен ,знаеме одавна зошто ниту можеме да замислиме дека  овај свет, цела вселена, е бескрајна, нити да  сватиме дали има некаде свој крај. Пробај па ќе се увериш. Ни едното ни другото не може да влезе во твојата глава, а камоли сам Господ Бог наш Исус Христос

--------------------------------------------------------

Jas ne go razbiram toa taka

svetoto trojstvo e skrieno vo svest potsvest i nadsvest ...sea toa e mnogu tesko da Vi pojasnuvam ...ne deka ne ste pametni da razberete ama ne ste spremni se uste nieden od Vas da go spoznaete toj fakt ...

Ne deka se praam najpameten ili sum otkril Amerika ama koa ke razmislite ima logika , mnogu golema, ama treba mnogu prethdno da ste zapoznaeni so ovie prethodni sekvencii na covekovata psiha koi gi napomnav.Ma ako Vi kazam ke Vi se smeni zivotot i moze da poludite na kraj zatoa poleka ne se uzrujavajte...poleka Wink

-------------

Датум на внесување: 29.Октомври.2006 во 02:05
Kakov e rajot?

Pa rajot ni e daden na nas uste koga sme se rodile...ova e rajot... sve imame jebiga samo sme tupi i nekad slepi pa ne go gledame toa... nekad ne lazat setilata nekad lugeto...no ova e rajot... a potoa energijata pominuva vo druga forma... i pak kruzi ...i toa e toa

Mnogu prosto Wink

-------------

Постирано од: NellaBella
Датум на внесување: 29.Октомври.2006 во 02:26

†Pred se molam za mir na forumov, pred da istknam nekoi citati, go potsetuvam Miralem sto napisa- Daj mi eden edinstven citat od biblijata kade Isus rekol "Jas sum Bog" ako najdes jas prifakjam Hristijanstvo...
Za coveckiot razum neobjasnivi se mnogu Bozji promisli...Otkrovenieto za  Svetata Troica Bog-Otec, Bog-Sin, Bog Sv.Duh bilo dadeno uste vo pocetokot na prorokot Mojsej uste vo prvata glava na Mojsej-Bitie.
Eve go citatot sto go bara Miralem ,,Potoa rece Bog: Da sozdademe covek spored Nasiot obraz i podobie.. (1Mojseeva kniga 1,26).
Takva, bi se reklo gramaticka nesoglasnost vo vid na soedinuvawe na na gramaticki broevi ednina i mnozina vo odnos kon Boga tocno svedoci za toa deka Bog e eden no vo tri ipostasi-lica. Kolku sovrseno ni e dadeno samo treba da se svati, sekoj zbor vo Biblijata ne e samo da se procita tuku da se vleze vo sushtinata na celta so koj e napisan, tokmu vo ovoj citat ni e objasneta Svetata Ednosushna i Nerazdelna Troica.
Ponatamu citat za Bozestvoto na Hristos: ,,Zasto Mladenec ni se rodi-Sin ni se dade;vlasta e na ramewata Negovi i ke go narecat: Sovetnik, Cudesen, Bog silen, Otec Vecen,Knez na mirot,, (Isaij9,16)
Za Bogovoplotuvaweto zboruva i Angelot Gospodov ,,A angelot im rece... deneska vi se rodi Spasitel, KOJ E HRISTOS GOSPOD,,(Luka2,10-11),
Za ragaweto na Jovan Krstitel apostol Luka veli ,,a ti mladence, ke se nareces prorok na Sevisniot Oti ke odis pred liceto na Gospoda za da Mu gi prigotvis patistata negovi,,(Luka1,76)...........
 I samiot Isus Hristos veli ,,Vistina, vistina vi velam: Jas postojam uste pred da se rodi Avraam,, (Jovan 8,58) po vistinski citati od ovie Mirleme brate ima li seto kako moze Hristos da e samo prorok koga samiot veli ,,Filip mu rece:Gospodi pokazi ni go Otecot, i dosta ni e ! Mu odgovori Isus: Tolku vreme sum so vas, i ne si li me poznal, Filipe? KOJ ME VIDEL MENE, GO VIDEL OTECOT,,(Jovan14,8-9) ...
Ve molam dobro da go procitate postot so vnimanie,
Sto sleduva sega Miralem...
 pozdravce,

Датум на внесување: 29.Октомври.2006 во 02:37
Tolku vreme sum so vas, i ne si li me poznal, Filipe? KOJ ME VIDEL MENE, GO VIDEL OTECOT,,(Jovan14,8-9) ...

Pa toj Jovan rekol ustvari ... toa ja sto Vi zboram ... ma site sme Gospod i Gospod e site... se sto e vnatre e i nadvor i kraj priche e pa vishe

Zatoa folow me :)

Se salam...

-------------

Датум на внесување: 29.Октомври.2006 во 13:29
Pak li treba da ve potsetuvam na temata?

Тема: Kakov e rajot spored Biblijata?

member_profile.asp?PF=6944&FID=47 - NellaBella

te sovetuvam da razgledas niz forumov, da gi razgledas temite  ... da procitas nesto moi komentari pa i na brakata moi muslimani, mislam deka temata bese "Dokazi deka Isus nee Bog" no ti podobro ke se vidis. TAmo imas komentari vo vrska so citatite za koi tvrdite deka dokazuvale bozenstvenost na Isus i slicno.
OVa ti go velam da ne se povtoruvam vo komentarite, NO ako veke ne odis da procitas tamo togas otvori druga tema i zapocni razgovor vo vrska so toa bas TAMO zatoa sto tuka kolku sto gledas DRUGA e temata.

Se potrudiv jas, da ne te macam tebe, da najdam kade imam komentirano za "bozestvoto" Isusovo, i eve link, slobodno procitaj:

http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=3972&PN=8 - http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=3972&PN=8

Blagodaram.

-------------

Постирано од: orto
Датум на внесување: 30.Октомври.2006 во 01:08

Што око не виде, уво не чу,  ниту на човека на ум му падна тоа што бог го приготвил за оние , кои го сакаат 

(1. Кор 2, 9).

Во Светото писмо среќеваме:И насади Господ Бог рај во Едем,на исток;и таму го смести човекот што го создаде. (Битие 2, 8). Што значи Едем? На тоа  паршање одговара Свети Василије Велики, велејќи: "Едем е насладување" (Шестоднев, 1826, Беседа за Рајот, стр. 61). Но какво е тоа насладување? Дали е само телесно?

Непристојно е кога ќе се помисли на такво нешто!
             (па најпосле ние не сме Муслимани)

Значи, треба да разбереме насаладување на Бога достојно, кое одговара  на Неговото божанско дејствување, насладување кое е прикладно на Светителите. Чуј Оној Кои вели: Утешувај се со Господа, и Он ке ти даде срцето твое што ке посака (Пс 36, 4). А на друго место: Речните потоци го веселат Божјиот град(Пс 45, 4). Рајската Градина се нарекува поток на наслада, кој ги храни и ја подига убавината на сите мисловни садници по зборовите: И вода течеше од Едем,за да го наводнува Рајот (Битие 2, 10).  

Спасителот наш господ Исус Христос му ветил  Рај на  разбојникот , распнат заедно со Него на крстот, кој , верувајќи од срце и исповедувајќи дака е Он навистина Бог , и опростени му се сите гревови: Вистина ти велам:денес ке бидеш со мене во рајот.(Лк 23, 43). Тоа го рекол Господ да ни покаже дека Он и до последниот час од животот го прима човекот кој се кае. И Светиот апостол Павле читаме во Светото Евангелије како, уште текот на својот живот , вознесен е до третото небо, оди во Рајот: Беше грабнат и однесен во рајот и дек чул неискажливи зборови , кои што човек не може да ги искаже (2. Кор 12, 4). Во Рајот е вечна радост, као што вели Цар Давид: Довека ќе се радуваат (Пс 5, 11).

Пошто овде малку  пишував за Рајот,  еве во продолжение ви  неколку  сведочења за Царството Небесно. 

Светото писмо ни укажува дека  Царството Небескно е царство на сите векови  и владее над сите народи, по зборовите:Твоето Царство е Царство на сите векови , а владеењето Твое над сите покоенија (Пс 144, 13). Царствто Небесно е "Царство на  сите бескрајни блаженства" (Двер покајања, стр. 221). Царството Небесно уште се вика и град Божји (Јев 11, 10); и небески Ерусалим (Отк 21, 18). Оти Царството Божјо не е јадење или пиење , туку правда и мир и радост во Светиот Дух (Рим 14, 17), и ништо нечисто нема да влезе во него зависти , убиства , пијанство , срамни гостувања и други слични работи ;однапред ви велам,како што ви реков и порано дека оние што го прават тоа нема да го наследат Царството Божјо (Еф 5, 5; Гал 5, 21). зошто Царството Божјо не е во зборови туку во сила (1. Кор 4, 20).

Според учењето на Светиот апостол Павле дознаваме , дека после  воскреснувањето, Благиот Бог ке ги украси телата на праведниците са четири големи дарови: нераспадливост , сила, духовност и слава (1. Кор 25, 42-44). 

Слава на Отецот и Синот и Светиот Дух
АМИН 

Продолжува.............................

-------------
(kоран 10, 94)
(аллах рече моамеду) Ako сумљаш у oно што ти oбљављујемо, упитај oне (Жидове и Кршчане) koji Читају Kњигу (БИБЛИЈУ), прије тебе објављену

Датум на внесување: 30.Октомври.2006 во 09:49
http://forum.idividi.com.mk/member_profile.asp?PF=6790&FID=47 - orto

ТИ БЛАГОДАРИМ што почна да кажуваш за тоа како е претставен Рајот во Библијата, можеби ќе најдеме многу сличности со Рајот за кој зборува Алах во к*ранот, може ќе видиме дека нема потреба да обвинуваш, може ќе најдеме заеднички јазик!
Иначи, како ги најде цитативе? со помош на Search: Рај?
Ај ќе почекаме да довршиш СЕ што имаш да кажеш, или подобро речено што има Библијата да каже за Рајот .. или уште поточно авторите на Библијата .. па ќе дебатираме.

-------------

Постирано од: Islam-HAK
Датум на внесување: 30.Октомври.2006 во 12:10
Originally posted by nindza nindza напиша:

Tolku vreme sum so vas, i ne si li me poznal, Filipe? KOJ ME VIDEL MENE, GO VIDEL OTECOT,,(Jovan14,8-9) ...

Pa toj Jovan rekol ustvari ... toa ja sto Vi zboram ... ma site sme Gospod i Gospod e site... se sto e vnatre e i nadvor i kraj priche e pa vishe

Se salam...
LOLLOLLOLLOLLOL
Да те прашам нешто уште колку пати ова ќе го пастираш на форумов, дали воопшто си размислил на тие зборови, Господ е сите, сешто е внатре и надвор LOLLOLLOLLOLLOL

Не си ти за тука нинџа !

-------------
Allah je doista i moj i vaš Gospodar, pa se Njemu klanjajte; to je Pravi put!

Постирано од: aaaaaaaaaaaaaa
Датум на внесување: 30.Октомври.2006 во 20:57
Читејте се,а ако читате не одговарајте на одреден дел како во постовите така и во Библијата со љубов кон сите и едното и другото тоа се целини.А потоа ке нема многу прашања.
Следетеги  во моментов како аџија, што ви велат,а тоа е во една попроста форма: погешно прашање за вашето познавање на библијата.

Постирано од: aladin
Датум на внесување: 30.Октомври.2006 во 23:36
Gledam ovoj orto nesto objasnuva .

Pa  kazi orto  ke ima jadenje pienje  -----svetla , li neznam sto, sto ke pravime nie hristijanite vo rajot????

Jas da ti kazam nikogas poseriozno ne sum razmisluval za ovie -prasanja!

Znam ISUS-e bog ,pravel cuda, lecel, go raspnale i taka.........

Ama ova za hristijanskiot raj e bas interesno,   pa eve i brakata vo zeleno se interesiraat pa kazi ako znaes.

aaa  i ke zaboravev  ----   sto bese toa slicno za rajot vo biblijata i k*ranot?

-------------

Датум на внесување: 30.Октомври.2006 во 23:46
Originally posted by Islam-HAK Islam-HAK напиша:

Originally posted by nindza nindza напиша:

Se salam...
LOLLOLLOLLOLLOL
Да те прашам нешто уште колку пати ова ќе го пастираш на форумов, дали воопшто си размислил на тие зборови, Господ е сите, сешто е внатре и надвор LOLLOLLOLLOLLOL

Не си ти за тука нинџа !
Па добро бе!уште ке ги напаѓате сите на форумов што ти згрeши nindza сега? 

-------------
(kоран 10, 94)
(аллах рече моамеду) Ako сумљаш у oно што ти oбљављујемо, упитај oне (Жидове и Кршчане) koji Читају Kњигу (БИБЛИЈУ), прије тебе објављену

Датум на внесување: 31.Октомври.2006 во 00:00
E ako de neka se smee...

bash me briga Wink

koj me razbira me razbira koj ne negov problem

-------------

Постирано од: belichka
Датум на внесување: 31.Октомври.2006 во 00:25

Pa Sayhi pogledni koj barashe da prifati hristijanstvo, a ne da velis da ne se povtoruvame sekoj na svoj nacin objasnuva...a dokolku Miralem imase oci da vidi, ke progledase porano...
Barase citati i gi dobi i toa ne eden tuku desetina...aj pronajdi go nemoj da go zel krstot so sebe...

Hristos, namesto kako ponizen, duri so smrtt na Krst, mozese da dojde kako Bog, VO SETA SVOJA SLAVA I MOK.
No, toa neizostavno ke gi zarobese lugeto. Toj dopusti da mu se sluco ona od koe se sramime citajki vo evangelieto za onie koi sudat spored zemnata padnatita logika, i koj neograniceniot Bog go ogranicuvaat vo svoite poimu da nemozat vo nego da go prepoznaat Boga. A na onie zelni za Boga, luge na koi srcata im zaigrale od negovata propoved, voopshto ne im precela nadvoresnata tragika na negoviot zemen zivot, naprotiv tie tuka ja videle nedogledlivata golemina na NAsiot BOG, koja ponizuvaweto samo ja istaknuva.
Evreite baraat da sleze od krstot za da poceruvaat deka e Sin Bozji, i Hristos toa mozese da go napravi, no po cena da gi zarobi so ova cudo da napravi da mu se poklonat iako ne go ljubat, protiv nivnavolja.
No Bog, nesaka ropska, no ljubovna pokornost.

Датум на внесување: 31.Октомври.2006 во 00:48

Продолжува од страна 3....................

Првиот дар, значи дарот на нераспадливоста, Светиот апостол Павле вели: Такво е и воскресението на мртвите:се сее за распаѓање;воскреснува во нераспаѓање (1. Кор 15, 42). Од ова треба да сватиме  дека по васкрснувањето Бог ке ги прослави телата на праведниците, и тие повеќе не ке можат да примаат страсти. Нема повеќе да  имаат болест, старост, немоќ или било каква мрзеливост. И нема повеќе да примаат никаква страст која би можела да ги повреди , као што сме повредувани сега од удари, од рани, од слабости, од глад, од жед или од умор.

Вториот дар по воскресението ке  биде слава, то ест сјај, по зборовите на Светиот Апостол Павле кој вели:Се сее во бесчест-воскреснува во слава;се сее во немоќ-воскреснува во сила (1. Кор 15, 43). Свети Оци кажуваат дека праведниците, по воскреснувањето, ке имаат слава и сјај на два начина: како оно што е прозирно, како кристал или бистра вода, и како оно што има од себе светлост, како сонце и ѕвезди. За доказ дека вториот дар ќе биде не само прозирност и бистрота, туку и сјај, ни сведочи и Нашиот Господ Исус Христос, Тогаш праведниците ке светнат како сонце во царсвото на нивниот Отец.Кој има уши да слуша нека чуе (Мт 13, 43). Тај сјај ће извирати зраке из лепоте и украса свакога праведника.

Неискажлива ќе биде радоста и тогаш, кога на едно место ке има  мноштво сонца сабрани заедно! Ако едно сонце носи толку многу радост на  очите, како ли ќе биде кога би светеле заедно илади илади и милиони?

Третиот дар на праведниците во Царството Небесно ке биде сила, по сведочењето на Светото писмо, кое вели: се сее во немоќ-воскреснува во сила (1. Кор 15, 43). Со здобивањето на третиот дар по воскеснувањето нема да може ниту оган да ги изгори; никакво оружје нема да може да ги рани, ниту од глад, нити од жед, нити од умор нема да бидат поразени.

Четвртиот дар по воскреснувањето, е духовност и Светост, по зборовите: Се сее тело душевно-воскреснува тело духовно.Има тело душевно има и тело духовноСеје (1. Кор 15, 44).Со четвртиот дар нема по ништо да се разликуваат од духовите и ангелите.Голема  власт и сила ке им биде дадена на праведниците, ке можат да се движат од  место на место со молскавична брзина. Тоа брзо движење на  духовните тела Соломон го сведочи во зборовите: ВО времето на воскресението тие ке светкаат како искри меѓу гранки (Мудрост Соломонова 3, 7).

-------------
(kоран 10, 94)

Датум на внесување: 31.Октомври.2006 во 13:10
orto, GOTOVO, ZAVRSI?

-------------

Датум на внесување: 31.Октомври.2006 во 22:03
Abe orto  jas ne sum zadovolen so odgovorite. Sakam pokonkretno ----

so  ke pravime tamu cela vecnost be covece?????

AJ VIDOVME SO KE PRAVAT MUSLIMANITE AMA NIE SO KE PRAIME?

-------------

Датум на внесување: 01.Ноември.2006 во 01:55
Ја проучував неодамна баш оваа тема... има многу што да се пишува, ама окото ми го фати 4 глава од Откровение, со визијата околу Божјиот трон... Фантастична визија...

Тоа што е драстично различно од другите религии кај христијанството, е дека човекот осознава дека не е тој центарот на постоењето, туку дека тоа е Бог. Во оваа визија, Јован го гледа престолот Божји, кој е во центарот. Многу интересно, луѓето и ангелите и старешините се собрани во круг, околу тој престол. значи фокусот, центарот, оската околу која се се врти е Господ. Во таа сцена, Јован опипува 24 старешини кои своите круни ги положуваат пред тронот. Пази, не се тоа круни какви што имаат денешните владари, туку НЕРАСПАДЛИВИ златни круни. Значи за разлика од Коранот, кој го става човекот во центарот, оваа визија на рајот укажува на тоа дека НИТУ во оној живот човекот нема да го превземе приматот на Бога. Тој останува во центарот. За Него вреди да се дадат дури и златните НЕРАСПАДЛИВИ круни.

Ап. Павле во едно од посланијата ќе каже дека се што порано му значело(пари, слава, образование итн.)сега го смета за обично ѓубре. Интересно, и тој вели, надежта моја е (не дури ни себичното присвојување на вечен живот во рајот), туку ПОЗНАВАЊЕТО НА ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС. ЗНАЧИ ПРИДОБИВКАТА НЕ Е ВО ТОА ШТО ТИ МОЖЕШ ДА ГО ДОБИЕШ ЗА СЕБЕ, ТУКУ ПРИДОБИВКАТА Е ДА СЕ ПОЗНАВА ИСУС ХРИСТОС, ЖИВИОТ БОГ.

Ова е само дел од визијата, прочитај ја цела за подобро разбирање. Поздрав.

-------------

Постирано од: Vlade
Датум на внесување: 01.Ноември.2006 во 11:11
Tesko deka ke moze da se najde adekvatna sporedba so nesto zemno i opiplivo ako sakame da objasnime kako ke bide vo rajot, i za toa kakov ke bide odnosot i postoenjeto na coveckite licnosti vo vecnosta. Iskusnite Oci i duhovni uciteli ni posocuvaat deka vo rajot, licnostite, postojano ke bidat vo moznost da go sozercuvaat Boga vo celata Negova dobrina i ubavina. So ogled na toa deka Bog e nespoznatliv vo negovata sustina, odnosno vo prirodata i sustinata na Bozestvoto, tesko e deka bi mozele so zborovi da go objasnime Negovoto carstvo. Edno e sigurno, a toa e deka rajot ke bide mesto na vistinska ljubov i megusebna komunikacija, a naprotiv, pekolot e mesto na neljubov i na nemoznost za vospostavuvanje na komunikacija (nemoznost za sogleduvanje na liceto na drugiot, kako sto veli sv. Makarij Veliki). Nakuso receno, rajot e mesto na postojano zaednicarenje, a pekolot e mesto na postojana osamenost. Rajot i pekolot se sostojbi koi mozat uste ovde da se pocuvstvuvaat i pretvkusat. Vo rajot ke bide prisuten zivotot, a vo pekolot smrtta, toa se duhovni komponenti, koi se prisutni i vo ovoj svet.

Датум на внесување: 02.Ноември.2006 во 11:58
реков дека нема повеќе да ти реплицирам, НО додека си стабилен би можело да ти кажам по некој збор, кога доаѓаш при себе.
Добро е што те насмеав, велат ќе си живеел подолго ако си се смеел почесто. Па јас ти пожелувам да живееш подолго и ете те смеам.
Извини што вршам плагијат, требаше можеби да барам права од авторот на таа реченица пред да ја  употребам јас!! хм, што мислиш ти?
Барам уште орто за да ми биде појасно, да се обидам подобро да разберам, да ми дадеш цитати кои би ме привлекле, да ми дадеш цитати кои ќе ме натераат да видам дека тоа што го кажуваш има смисла и е добро.
Сега, пак прашувам со твоја фраза, ДАЛИ ЗАВРШИ ИЛИ ИМА УШТЕ? ако има тогаш КАЖИ, ако нема тогаш јас ќе кажам како го сваќам ова, ОК?
НО, имај на памет следново
Ако речеш НЕМА тогаш откако јас ќе кажам моето НЕМОЈ да постираш цитати и ќе речеш ИМА УШТЕ затоа што автоматски се претвораш во лажго и не стоиш на зборот.
ако речеш ИМА тогаш ќе чекам се додека не завршиш со СЕ што има во Библијата за Рајот па откако ќе завршиш ти тогаш јас ќе кажувам.
Добро е ова нели?

-------------

Датум на внесување: 02.Ноември.2006 во 14:18
Spomnavte zbor-     SOZERCANIE .

Sto e toa pokonkretno   i dali go ima samo vo rajot????

-------------

Датум на внесување: 03.Ноември.2006 во 07:04
Sozercanie vo odnos na Boga znaci aktivno sogleduvanje, posmatranje i spoznanie na Negovata ubavina, dobrina i velicenstvenost. Bog uste ovde, vo ovoj zivot, moze da se sozercuva, a po smrtta nema da prestane sozercanieto, zasto i togas covekot nema da zapre so svojot razvoj, tuku ke prodolzi da napreduva vo sovrsenstvoto, zasto covekot e dinamicno bitie koe postojano se dvizi i na fizicki, no i na duhoven plan. Sv. Maksim Ispovednik, eden od najgolemite hristijanski teoreticari, veli deka vo duhovniot zivot ne postoi status quo, tuku ili napreduvame ili nazaduvame. I Adam pred padot bil sozdaden za da napreduva, a garant za negoviot napredok bilo drvoto za poznanie na dobroto i zloto. Adam ne bil sozdaden za vo rajot da bide nekakovsi "debil", koj bi trebalo samo da jade, pie ili da spie, tuku preku sozercanie, so sto se vospostavuva komunikacija so Boga, da cekori kon sovrsenstvoto. Sozercanieto e asketska kategorija i toa vo sebe gi sodrzi molitvata, pokajanieto, dobrite dela i se razbira site doblesti. Pozdrav

Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 03.Ноември.2006 во 07:23
Pekolot i rajot isti se...

- toa se dve ednakvi prostorii...
- edna golema masa so razlicni jadenja...
- okolu masata sednati ludje....
- lazici po 2 m...

Vo Pekolot:
- ludjeto gi zemaat lazicite... i gi gledaat onie okolu niv... i si mislat... lele ovoj kolku go mrazam... i onoj... i onoj... ufffffff
Lazicite se dolgi 2 m... i nemoze da jadat... i site izgledaat nervozni... i kleti...

Vo Rajot:
- ludjeto gi zemaat lazicite.... i srknuvaat od jadenjeto i mu podavaat na onie okolu nego...
i nekoj nemu mu poddava da jade...

Znaci se e isto... no nie go pravime razlicno...

Rajot i Pekolot se tuka okolu nas...

Ako napravime da e "raj"... ke bide raj...
ako ne drugoto e "pekol"...

Inache ima tri zakoni na neogranicenata svest:
1. neograniceniot da se oseti ogranicen... toa e napraveno ....
2. nie ogranicenite sakame da se osetime neograniceno...
toa momentalno go pravime...
- mislime ako imame vlast deka toa ke go doziveeme...
nekoi seuste mislat deka e taka...
AKO IMAME VLAST NEZNACHI DEKA SME NEOGRANICENI

- ako imame mnogu pari... mislime deka sme neograniceni...
AKO IMAME PARI NE ZNACI DEKA SME GO OSETILE NEOGRANICENOTO... (NEKOI BOGATASI TOA VEKE GO SVATIJA)

- ako imame ljubov vo nas... imame dopir do neogranicenoto...
LJUBOVTA NE E OGRANICENA...

Covekova priroda: vera-nada-ljubov
Otpadnici:        nevernik-somnez-omraza

-------------
                             PARADISE MACEDONIA

Датум на внесување: 03.Ноември.2006 во 08:07
Zakonite na neogranicenata svest :

1. Neograniceniot da se oseti ogranicen
2. Nie ogranicenite da se osetime neograniceno.... vo tek e rabotata...
3. Neograniceniot da se oseti neogranicen

Toa e ALFA i OMAGA...

-------------
                             PARADISE MACEDONIA

Датум на внесување: 03.Ноември.2006 во 08:16
Za da se ostvari 3 del potrebno e site ludje toa odednas da go osetat 2 del ...

2. Nie ogranicenite da se osetime neogranicenot ...

sto bas denes toa ne e mozno....
seuste ima ludje koi razmisluvaat so stomakot...

-------------
                             PARADISE MACEDONIA

Датум на внесување: 03.Ноември.2006 во 08:46
http://forum.idividi.com.mk/member_profile.asp?PF=5895&FID=47 - marco_antony
од која гледна точка го коментира тоа што го коментира? христијанска, атеистичка?

-------------

Датум на внесување: 03.Ноември.2006 во 09:21
Originally posted by sayHI sayHI напиша:

Originally posted by orto orto напиша:

ХА;ХА,Хи,Хи........користиш мои фрази sayHi ,а тоа веќе е видено или би рекол ме копираш,па човеку ти ова приложеново неможеш да го разбереш,а бараш уште!!!!!!!!!!!!

реков дека нема повеќе да ти реплицирам, НО додека си стабилен би можело да ти кажам по некој збор, кога доаѓаш при себе.
Добро е што те насмеав, велат ќе си живеел подолго ако си се смеел почесто. Па јас ти пожелувам да живееш подолго и ете те смеам.
Извини што вршам плагијат, требаше можеби да барам права од авторот на таа реченица пред да ја  употребам јас!! хм, што мислиш ти?
Барам уште орто за да ми биде појасно, да се обидам подобро да разберам, да ми дадеш цитати кои би ме привлекле, да ми дадеш цитати кои ќе ме натераат да видам дека тоа што го кажуваш има смисла и е добро.
Сега, пак прашувам со твоја фраза, ДАЛИ ЗАВРШИ ИЛИ ИМА УШТЕ? ако има тогаш КАЖИ, ако нема тогаш јас ќе кажам како го сваќам ова, ОК?
НО, имај на памет следново
Ако речеш НЕМА тогаш откако јас ќе кажам моето НЕМОЈ да постираш цитати и ќе речеш ИМА УШТЕ затоа што автоматски се претвораш во лажго и не стоиш на зборот.
ако речеш ИМА тогаш ќе чекам се додека не завршиш со СЕ што има во Библијата за Рајот па откако ќе завршиш ти тогаш јас ќе кажувам.
Добро е ова нели?

-------------

Датум на внесување: 03.Ноември.2006 во 09:23

http://forum.idividi.com.mk/member_profile.asp?PF=5895&FID=47 - [COLOR=#004364 - marco_antony[/COLOR -

од која гледна точка го коментира тоа што го коментира? христијанска, атеистичка?

Moite komentari voopsto ne bea ateisticki....

inaku vo hristijanstvoto gi ima Otecot, sinot i svetiot duh ... sveto trojstvo...

inache sum hristijanin.. ortodox...

no ona sto go pisuvav e kako Neograniceniot, semokniot, predvremeniot, seznajniot... i taka natamo.... i na kraj nestvoreniot gleda na nas...

-------------
                             PARADISE MACEDONIA

Датум на внесување: 03.Ноември.2006 во 09:26
http://forum.idividi.com.mk/member_profile.asp?PF=5895&FID=47 - marco_antony
Благодарам што ми појасни.
После овие убави коментари, прашувам, имаш ли нешто друго да  кажеш во вркса со темава, освен она што гледаш дека е кажано. Ако имаш би ми било мило да не почестиш со тоа.

-------------

Датум на внесување: 03.Ноември.2006 во 09:28
Nekoj covek sto ke posakal se dobival...
- posakal kuka.... dobil zamok
- posakal kola... dobil limuzina...
- posakal zena... dobil dve...

i eden den mu stanalo dosadno....

otisol kaj Gospod ... i pobaral da odi malku vo pekolot...

Gospod mu rekol:
- a sto mislis ti kade se naodjas...????

Znaci necini i se covek da dobiva....

Zelbata nesto da se ima e poslatka otkolku otkako toa ke se poseduva....

-------------
                             PARADISE MACEDONIA

Датум на внесување: 03.Ноември.2006 во 09:31
дали твојот рај/пекол е на Земјава?
Дали веруваш во Рајот/Пеколот после смртта?
Дали веруваш во Воскреснувањето (наше)?

-------------

Датум на внесување: 03.Ноември.2006 во 09:50

дали твојот рај/пекол е на Земјава?
Дали веруваш во Рајот/Пеколот после смртта?

Дали веруваш во Воскреснувањето (наше)?

1. nauciv deka covek treba da bide zadovolen... vo bilo kakva situacija...
treba da se otfrlat site misli koi baraat nekoe licno zadovoluvanje...

za mene mislam deka so terminite raj/pekol se objasnuva nesto kako ubavo/strasno... belo/crno...

2. sekoj nareden mig nie sme novo sustestvo... se menuvame... t.e. celo vreme "umirame" i se "radjame"...

se sto postoi teznee da ostane zasekogas isto...
taa borba e sigurno izgubena...

mozeme da bideme isti ako se zamrzneme na apsolutna nula...

3. voskresenieto znaci nesto golemo...

kazano e za vrakanjeto na Isus... i voskresenieto...

mislam deka ova znaci deka treba site ludje vo isto vreme da bidat priemcivi za informaciite od neogranicenata svest...

mora site ludje... eden da ne veruva vo toa ..
isto kako site da ne veruvaat...

... i toa bi bilo vrakanjeto na Isus...

-------------
                             PARADISE MACEDONIA

Датум на внесување: 03.Ноември.2006 во 14:19
Ermm

-------------

Датум на внесување: 03.Ноември.2006 во 14:32
SayHi...

neznam sto ti e cudno vo moite komentari...

ima edna vistinska prikazna za ova...

Napravile vakov eksperiment...
edna ekipa znaela da igra sah...
drugata ekipa nikogas ne igrala...

Koga izigrale sah.. onie sto znaele normalo gi pobedile tie sto ne znaele kako da igraat sah...

No potoa gi menale pravilata...

Onie koi ne znaele da igraat sah so novite pravila gi pobedile tie sto znaele...

Sakam da ti recam deka moite komentari nemora da se od nekoja crkovna literatura ...

-------------
                             PARADISE MACEDONIA

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 03.Ноември.2006 во 15:44
Originally posted by marco_antony marco_antony напиша:

ima edna vistinska prikazna za ova...

Napravile vakov eksperiment...
edna ekipa znaela da igra sah...
drugata ekipa nikogas ne igrala...

Koga izigrale sah.. onie sto znaele normalo gi pobedile tie sto ne znaele kako da igraat sah...

No potoa gi menale pravilata...

Onie koi ne znaele da igraat sah so novite pravila gi pobedile tie sto znaele...

Pozdrav do tebe Marco_Antony.

Ne sum te videl do sega na forumov, no mislam deka doagjas na pravo vreme. Sekogas e dobro da se slushne i treto mislenje. Toa pomaga za reflektiranje na sopstveniot um, da se proverat ubeduvanjata, veruvanjata i da se rastresat dogmite.

A za ova sto go navede vo posledniot tvoj post...se nadevam deka chlenovite ke uspeat da ja dolovat sustinata i dlabochinata na anegdotata. Onie koi se zapoznaeni so poslednite dostiganja vo kvantnata mehanika samo ke klimnat so glavite vo znak na slozuvanje i ke gi zavrtat Vedite kade sto pisuva za ova uste pred chetiri-pet iljadi godini:

- Zivotot e "maja" - iluzija za koja sekogas mislime deka ja otkrivame, no taa postojano ni izbegnuva so svojata decepcija.

- Kreacijata na svetot e "lila" - neprekinato dvizhenje i menuvanje na nestata kako edna Bozja igra vo koja Toj se realizira postojano, sekoj mig, terajki ne vo traganjeto po Nego site zaedno da se osoznavame sto podobro.

Znam deka ovie zborovi nema da im zazvuchat blisko na poveketo redovni posetiteli na sajtov, no toa ne e prichina da ne se iznesat kako edno drugo gledanje na svetot koe e prifateno od okolu eden bilion lugje na nasava planeta.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 04.Ноември.2006 во 12:30
изумре темава, како што и многу други теми изумреа кога се бараше нешто да биде објаснето од страна на христијаните ..!
НУЛА, НИШТО, ВЕТАР И МАГЛА, НЕЈАСНОТИЈА .. како секогаш

-------------

Датум на внесување: 04.Ноември.2006 во 13:18

Originally posted by Perinosii Perinosii напиша:

Се докажувате која религија е подобра?
Се знае христијанството и будизмот.

И во муслиманството има добри учења, ама тоа со џихадот  и  некои други работи, да не ги набројувам,немаат резон.

Затоа секој што размислува реално знае дека христијанството е подобро од муслиманството, ич да не е не проповеда насилство.Smile

а да докажеше!
Добро би било тоа, подобро со доказ отколку со празни работи. Ај искоментирај во врска со темава, да видиме подобро што е од исламот.

-------------

Датум на внесување: 04.Ноември.2006 во 13:41

-------------

Постирано од: khaleefah
Датум на внесување: 04.Ноември.2006 во 13:56
Ma kakov raj  ne gledas koga nemaat nikakvi argumenti samo toa im ostana "NASATA VERA E PODOBRA"

-------------

Датум на внесување: 04.Ноември.2006 во 13:58
Originally posted by khaleefah khaleefah напиша:

Ma kakov raj  ne gledas koga nemaat nikakvi argumenti samo toa im ostana "NASATA VERA E PODOBRA"

епа к*ранот нас не учи да не веруваме на СЛЕПО туку за СЕ да побараме факти, аргументи, докази ..

-------------

Датум на внесување: 04.Ноември.2006 во 14:17

-------------

Постирано од: khaleefah
Датум на внесување: 04.Ноември.2006 во 14:32
Postavi nova tema ako sakas da go postavis toa prasanje
Ovde se zboruva za rajot .
Toa dovolno kazuva deka nemas poim so zivototLOL

-------------

Датум на внесување: 04.Ноември.2006 во 14:54
Mozam li da si zemam za sloboda da vi go predstavam ---- brakja

hristijanskiot pekol---kade odat protivnicite na crkvata hristova??????????

-------------

Датум на внесување: 04.Ноември.2006 во 15:09

>>>>>>>>>>>>>>>>LOLLOLLOLLOLLOLLOL<<<<<<<<<<<<<<<

-------------
(kоран 10, 94)

Датум на внесување: 04.Ноември.2006 во 15:10

епа к*ранот нас не учи да не веруваме на СЛЕПО туку за СЕ да побараме факти, аргументи, докази .. кои кај каурите ги нема!
Рече sayHI и слатко се насмеаLOL

-------------
(kоран 10, 94)

Датум на внесување: 04.Ноември.2006 во 15:14

Сениор
Сениор
Лик
Регистриран: 13.Октомври.2006
http://maps.google.com/?q=Macedonia&t=h"> Локација:
Macedonia
Онлајн статус: Онлајн
Пораки: 136
http://forum.idividi.com.mk/new_reply_form.asp?M=Q&PID=358166&PN=8&TR=80">Цитирај orto   http://forum.idividi.com.mk/new_reply_form.asp?PID=358166&PN=8&TR=80">Одговор http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=5463&PID=358166#358166">bullet Испратена: 30.Октомври.2006 во 01:08

Што око не виде, уво не чу,  ниту на човека на ум му падна тоа што бог го приготвил за оние , кои го сакаат 

(1. Кор 2, 9).

Во Светото писмо среќеваме:И насади Господ Бог рај во Едем,на исток;и таму го смести човекот што го создаде. (Битие 2, 8). Што значи Едем? На тоа  паршање одговара Свети Василије Велики, велејќи: "Едем е насладување" (Шестоднев, 1826, Беседа за Рајот, стр. 61). Но какво е тоа насладување? Дали е само телесно?

Непристојно е кога ќе се помисли на такво нешто!
             (па најпосле ние не сме Муслимани)

Значи, треба да разбереме насаладување на Бога достојно, кое одговара  на Неговото божанско дејствување, насладување кое е прикладно на Светителите. Чуј Оној Кои вели: Утешувај се со Господа, и Он ке ти даде срцето твое што ке посака (Пс 36, 4). А на друго место: Речните потоци го веселат Божјиот град(Пс 45, 4). Рајската Градина се нарекува поток на наслада, кој ги храни и ја подига убавината на сите мисловни садници по зборовите: И вода течеше од Едем,за да го наводнува Рајот (Битие 2, 10).  

Спасителот наш господ Исус Христос му ветил  Рај на  разбојникот , распнат заедно со Него на крстот, кој , верувајќи од срце и исповедувајќи дака е Он навистина Бог , и опростени му се сите гревови: Вистина ти велам:денес ке бидеш со мене во рајот.(Лк 23, 43). Тоа го рекол Господ да ни покаже дека Он и до последниот час од животот го прима човекот кој се кае. И Светиот апостол Павле читаме во Светото Евангелије како, уште текот на својот живот , вознесен е до третото небо, оди во Рајот: Беше грабнат и однесен во рајот и дек чул неискажливи зборови , кои што човек не може да ги искаже (2. Кор 12, 4). Во Рајот е вечна радост, као што вели Цар Давид: Довека ќе се радуваат (Пс 5, 11).

Пошто овде малку  пишував за Рајот,  еве во продолжение ви  неколку  сведочења за Царството Небесно. 

Светото писмо ни укажува дека  Царството Небескно е царство на сите векови  и владее над сите народи, по зборовите:Твоето Царство е Царство на сите векови , а владеењето Твое над сите покоенија (Пс 144, 13). Царствто Небесно е "Царство на  сите бескрајни блаженства" (Двер покајања, стр. 221). Царството Небесно уште се вика и град Божји (Јев 11, 10); и небески Ерусалим (Отк 21, 18). Оти Царството Божјо не е јадење или пиење , туку правда и мир и радост во Светиот Дух (Рим 14, 17), и ништо нечисто нема да влезе во него зависти , убиства , пијанство , срамни гостувања и други слични работи ;однапред ви велам,како што ви реков и порано дека оние што го прават тоа нема да го наследат Царството Божјо (Еф 5, 5; Гал 5, 21). зошто Царството Божјо не е во зборови туку во сила (1. Кор 4, 20).

Според учењето на Светиот апостол Павле дознаваме , дека после  воскреснувањето, Благиот Бог ке ги украси телата на праведниците са четири големи дарови: нераспадливост , сила, духовност и слава (1. Кор 25, 42-44). 

Слава на Отецот и Синот и Светиот Дух
АМИН 

Продолжува.............................

-------------
(kоран 10, 94)

Датум на внесување: 04.Ноември.2006 во 15:15

Сениор
Сениор
Лик
Регистриран: 13.Октомври.2006
http://maps.google.com/?q=Macedonia&t=h"> Локација:
Macedonia
Онлајн статус: Онлајн
Пораки: 137
http://forum.idividi.com.mk/new_reply_form.asp?M=Q&PID=359632&PN=9&TR=81">Цитирај orto   http://forum.idividi.com.mk/new_reply_form.asp?PID=359632&PN=9&TR=81">Одговор http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=5463&PID=359632#359632">bullet Испратена: 31.Октомври.2006 во 00:48

Продолжува од страна .....................

Првиот дар, значи дарот на нераспадливоста, Светиот апостол Павле вели: Такво е и воскресението на мртвите:се сее за распаѓање;воскреснува во нераспаѓање (1. Кор 15, 42). Од ова треба да сватиме  дека по васкрснувањето Бог ке ги прослави телата на праведниците, и тие повеќе не ке можат да примаат страсти. Нема повеќе да  имаат болест, старост, немоќ или било каква мрзеливост. И нема повеќе да примаат никаква страст која би можела да ги повреди , као што сме повредувани сега од удари, од рани, од слабости, од глад, од жед или од умор.

Вториот дар по воскресението ке  биде слава, то ест сјај, по зборовите на Светиот Апостол Павле кој вели:Се сее во бесчест-воскреснува во слава;се сее во немоќ-воскреснува во сила (1. Кор 15, 43). Свети Оци кажуваат дека праведниците, по воскреснувањето, ке имаат слава и сјај на два начина: како оно што е прозирно, како кристал или бистра вода, и како оно што има од себе светлост, како сонце и ѕвезди. За доказ дека вториот дар ќе биде не само прозирност и бистрота, туку и сјај, ни сведочи и Нашиот Господ Исус Христос, Тогаш праведниците ке светнат како сонце во царсвото на нивниот Отец.Кој има уши да слуша нека чуе (Мт 13, 43). Тај сјај ће извирати зраке из лепоте и украса свакога праведника.

Неискажлива ќе биде радоста и тогаш, кога на едно место ке има  мноштво сонца сабрани заедно! Ако едно сонце носи толку многу радост на  очите, како ли ќе биде кога би светеле заедно илади илади и милиони?

Третиот дар на праведниците во Царството Небесно ке биде сила, по сведочењето на Светото писмо, кое вели: се сее во немоќ-воскреснува во сила (1. Кор 15, 43). Со здобивањето на третиот дар по воскеснувањето нема да може ниту оган да ги изгори; никакво оружје нема да може да ги рани, ниту од глад, нити од жед, нити од умор нема да бидат поразени.

Четвртиот дар по воскреснувањето, е духовност и Светост, по зборовите: Се сее тело душевно-воскреснува тело духовно.Има тело душевно има и тело духовноСеје (1. Кор 15, 44).Со четвртиот дар нема по ништо да се разликуваат од духовите и ангелите.Голема  власт и сила ке им биде дадена на праведниците, ке можат да се движат од  место на место со молскавична брзина. Тоа брзо движење на  духовните тела Соломон го сведочи во зборовите: ВО времето на воскресението тие ке светкаат како искри меѓу гранки (Мудрост Соломонова 3, 7).

-------------
(kоран 10, 94)

Датум на внесување: 04.Ноември.2006 во 15:19
abe dobro se iznaslusavme za rajot vaka-taka ama kako da stignevme dotamu?

-------------

Датум на внесување: 04.Ноември.2006 во 15:33
Originally posted by aladin aladin напиша:

abe dobro se iznaslusavme za rajot vaka-taka ama kako da stignevme dotamu?
Трпение спсение

-------------
(kоран 10, 94)

Датум на внесување: 04.Ноември.2006 во 15:54
   taka pisue u toa knigite???????

ili pak ne znaes?

pa posle ni se smeat i ni baraat odgovori  ????

a da im reces  da odat vo nekoja crkva i da si porazgovaraat---????

sigurno nema da sakaat ------   zosto?

-------------

Датум на внесување: 05.Ноември.2006 во 20:56
ОРТО, ТОА Е СЕ? 

-------------

Датум на внесување: 05.Ноември.2006 во 21:04
Rajot i pekolot se tuka...

nisto ne e nekade koj znae kade...

sekoj covek sekoja naredna sekunda moze da bide svetec.. a moze da bide ubiec....

ako ja najde dusevnata mir.. ke bide vo raj...
ako ne... odma e vo pekolot..

-------------
                             PARADISE MACEDONIA

Датум на внесување: 05.Ноември.2006 во 21:07
Originally posted by marco_antony marco_antony напиша:

Rajot i pekolot se tuka...

nisto ne e nekade koj znae kade...

sekoj covek sekoja naredna sekunda moze da bide svetec.. a moze da bide ubiec....

ako ja najde dusevnata mir.. ke bide vo raj...
ako ne... odma e vo pekolot..

Според ова колку што можам да разберам СЕ е на земјава, тука може да создадеш и рај и пекол, нели?
А што со рајот и пеколот за кој зборуваше Орто? Не постои Рај и Пекол во задгробниот живот? Не верувате во задгробен живот?

-------------

Датум на внесување: 05.Ноември.2006 во 21:15
SayHi... postavuvas interesni prasanja....

ima raboti koi mozes da gi kazes i dokazes...
ima i obratno....

no vo sekoj slucaj ....
vo nasiot materijalen svet koj nie go znaeme...
toa se slozeni molekuli... povrzani vo edno telo...

posle toa tie slozeni molekuli ke se raspadnat na svoite sostavni atomi...

primer CH3CH2OH.. e etil alkogol.. ima jaglenorod... vodorod i kislorod...

toj zivot nema vrska so materijalniot...
a dali veruvam ili ne toa i ne e tolku vazno...
moze samo da vrtam vo krug..
dali toa e tocno ili ne...

veruvam deka celo ova ima nekoja smisla...

ama kolku poveke ucime... tolku poveke osekame deka ne znaeme... ama ne sakame da priznaeme...

jas mozam za sebe da recam deka osekam deka malku znaam... i sum zadovolen so toa..

-------------
                             PARADISE MACEDONIA

Датум на внесување: 05.Ноември.2006 во 21:24
зошто христинаните не веруваат 100% во тоа што е напишано во Библијата?!!

да го потсетам на Орто па и на другите, Тема: Kakov e rajot spored Biblijata?

Исто така ако може да ми каже, ДАЛИ ЗАВРШИ СО СВОИТЕ КОМЕНТАРИ ЗА РАЈОТ, ТОЛКУ ЛИ БЕШЕ?

-------------

Постирано од: oblachinja
Датум на внесување: 05.Ноември.2006 во 21:41
i site muslimani ne veruvaat vo k*ranot,pa pijat,se kockaat,ne postat...znachi nemozesh da kazesh generalno hristijanite ne veruvaat vo biblijata,jas nesakam ni da si go postavam toa prasanje....koja sum jas da go doveduvam postoenjeto na bog,isus i site svetiteli vo znak prashalnik..za mene  biblijata e sveta a so toa i site lugje mi se dobri,jas nemam pravo da sudam-toa pravo go ima sako Gospod...

-------------

Датум на внесување: 06.Ноември.2006 во 13:13
Nekoj postavi sustinsko prasanje: kako da se stigne vo rajot? Za pocetok ne bi bilo loso da se pobedime sebesi, sto ke rece da gi nadmineme predrasudite kon "porazlicnite". Toa, verojatno, bi bil prviot cekor na patot do rajot. Do rajot se stignuva edinstveno so dobrina i so seto ona sto taa podrazbira.

Датум на внесување: 06.Ноември.2006 во 13:18

Исто така ако може да ми каже, ДАЛИ ЗАВРШИ СО СВОИТЕ КОМЕНТАРИ ЗА РАЈОТ, ТОЛКУ ЛИ БЕШЕ?

http://forum.idividi.com.mk/member_profile.asp?PF=4351&FID=47 - beleg па и СИТЕ ДРУГИ, дали 10000000000000% верувате во тоа што е напишано во Библијата? од А до Ж што се вика? дали верувате дека СЕ ТОА Е ТОЧНО, ДЕКА СЕ ТОА Е БОЖЈО ДЕКА СЕ ТОА Е ВИСТИНА?
Колку што имам разговарано со христијани досега НЕМАЛО ХРИСТИЈАНИН КОЈ РЕКОЛ ДЕКА 100000000000% ВЕРУВА ВО ТОА ШТО ГО ПИШУВА ВО БИБЛИЈАТА. Интересно е тоа и дека дури и тие што го проповедаат христијанството НЕ ВЕРУВААТ 10000000000000000% во тоа што е напишано во Библијата.

-------------

Датум на внесување: 06.Ноември.2006 во 18:52

http://forum.idividi.com.mk/member_profile.asp?PF=4351&FID=47 -

Датум на внесување: 06.Ноември.2006 во 21:01

:) Koga bi ziveele spored toa sto e napisano i koga seto go prifakame bez prasanja odnosno se doblizuvame do Bog misticno a, ne racionalno i veruvame i go sproveduvame toa vo nashiot zivot togas nie bi bile sovrseni kako sto e sovrsen Nashiot Otec Nebesen,,Bidete sovrseni kako sto e sovrsen vashiot Otec Nebesen,,

Датум на внесување: 06.Ноември.2006 во 21:04
Originally posted by аџија аџија напиша:

http://forum.idividi.com.mk/member_profile.asp?PF=4351&FID=47 - beleg па и СИТЕ ДРУГИ, дали 10000000000000% верувате во тоа што е напишано во Библијата? од А до Ж што се вика? дали верувате дека СЕ ТОА Е ТОЧНО, ДЕКА СЕ ТОА Е БОЖЈО ДЕКА СЕ ТОА Е ВИСТИНА?
Колку што имам разговарано со христијани досега НЕМАЛО ХРИСТИЈАНИН КОЈ РЕКОЛ ДЕКА 100000000000% ВЕРУВА ВО ТОА ШТО ГО ПИШУВА ВО БИБЛИЈАТА. Интересно е тоа и дека дури и тие што го проповедаат христијанството НЕ ВЕРУВААТ 10000000000000000% во тоа што е напишано во Библијата.

Тоа кој колку посто верува, не можеш ниту ти ниту никој друг да го измери. Тоа само Господ го знае.

А и второ, ако некој не верува 100%, тоа ништо не менува. Тоа е негов став, а не на вистинскиот верник.
Kako mozeme da zboruvame za procentualna vera, koga verata bez dela ne e vera, a i samiot Hristos veli koga bi imale vera kako sinapovo zrno i planini bi pomestuvale...

Датум на внесување: 06.Ноември.2006 во 21:45
abe vidi kardas --  nekogas jademe mevce(od ona) i pieme vince !!!!!!!!!

pogotovo onie najrevnosnite vo bosnia --da ne ti praam muabet so ne pravat tamu muslimanite!!!!!

epten veruvaat vo k*ranot - od zbor do zbor.

delmi bosna bese muslimanska drzava.toa veke cel svet znae.

-------------

Датум на внесување: 06.Ноември.2006 во 21:50
a za 100%  veruvanje vo sv.pismo---  toa mnogu veruvaat---

nesto pomalku lugje go citaat

ama za zal malku ima koi go ispolnuvaat--pa zatoa toa tebe te buni taa tema.

ne e tesko da veruvas vo kniga 100%  --- tesko e da ja praktikuvas vo zivotot.Razmisli ke vidis deka e taka

-------------

Датум на внесување: 07.Ноември.2006 во 13:36
Луѓе, ја гледате темата а за темата не дискутирате! ве прашувам, ЗОШТО а вие нити за тоа одговор не давате!
Мислам дека сум досаден веќе, НО ете да бидам повеќе досаден, да ве натерам повеќе да прочитате за својата религија пак ќе го истакнам името на темата кое е ова

Значи, пак најљубезно ве молам да се придржувате до неа, и најљубезно го молам ОРТО кој имаше толку обвинувања за рајот во исламот, го молам да ми каже дали заврши со своите коментари, дали тоа беше СЕ за рајот? дали вие само толку знаете за рајот?

Аџија, ти благодарам што ми одговори. Да ти напишам и јас некој ред. Тоа што велиш дека Господ може да пресуди кој колку верува, Хммм окау If you say so, I agree with you! NO PROBLEM.
НО, јас прашувам КАКО ТИ СЕ ЧУСТВУВАШ? Пример, дали веруваш 1000000% дека имало потоп на ЦЕЛ СВЕТ како што вели Библијата во времето на НОЕ иако научниците ТВРДАТ и е НАУЧНО ДОКАЖАН ДОКАЗ во тоа време НЕМАЛО ПОТОП НА ЦЕЛ СВЕТ поради тоа што ЖИВЕЕЛЕ 2династии на земјата. Јас едноставно прашувам, ако Библијата и очигледно Бог како што велите, вели дека имало потоп а тоа НЕМАЛО, дали верувате вие 100000000000000% дека имало потоп?

А и второ, ако некој не верува 100%, тоа ништо не менува. ОВа го вели аџија во продолжение. За ова нема да дадам коментар, ќе оставам вие да си размислите и да коментирате во себе.

Благодарам Nela Bella за твојот коментар, интересен коментар.

Originally posted by Nela Bella Nela Bella напиша:

:) Koga bi ziveele spored toa sto e napisano i koga seto go prifakame bez prasanja odnosno se doblizuvame do Bog misticno a, ne racionalno i veruvame i go sproveduvame toa vo nashiot zivot togas nie bi bile sovrseni kako sto e sovrsen Nashiot Otec Nebesen,,Bidete sovrseni kako sto e sovrsen vashiot Otec Nebesen,,

Како што реков многу пати, јас го подржувам тоа да веруваме и го спроведуваме тоа што Господ ни го заповедал, впрочем тоа е ИСЛАМ но како што вели и Библијата НИКОЈ НЕЕ СОВРШЕН па очигледно и неможе да биде, ЈАС ВЕЛАМ дека треба на работите напишано во нашите книги да не им пријдуваме така слепо.

Originally posted by Nela Bella Nela Bella напиша:

Kako mozeme da zboruvame za procentualna vera, koga verata bez dela ne e vera, a i samiot Hristos veli koga bi imale vera kako sinapovo zrno i planini bi pomestuvale...

ова е ПРЕКРАСЕН КОМЕНТАР. Nela Bella, повторно 10000000000% ти благодарам Smile Пак нема да дадам коментар на ова, да не речете дека ЕТЕ овој муслиманов зборува што не му доликува, лаже и тн. НО, да ви посочам дека КОМЕНТАРОТ на Nela Bella е ризница од која можат да се научат и произлезат МНОГУ добри сваќања и поуки. Што зборувам? па немојте да речете дека само ВЕРУВАЊЕТО е важно, ДЕЛАТА кои ги практикуваат муслиманите несе ништо!
Имате прекрасен одговор од христијанка.

http://forum.idividi.com.mk/member_profile.asp?PF=7003&FID=47 - aladin , немој да се чудиш зошто не посветив време на тебе, мислам си знаеш самиот.

Се надевам соодветно одговорив, Благодарам.

-------------

Датум на внесување: 07.Ноември.2006 во 13:44

veruvam i nikogash ne si go ni postavuvam toa prashanje-dali e vistina ili ne....veruvam vo se vo sekoj zbor,se e za mene apsolutna vistina i nisto drugo....kako moze da se somnevam???Confused

-------------

Датум на внесување: 07.Ноември.2006 во 13:47
белег, добро е што веруваш, го подржувам јас тоа да се верува, јас би сакал ти да бидеш ХРИСТИЈАНИН/КА ама вистински/вистинска.

Велиш:
 za mene apsolutna vistina i nisto drugo....kako moze da se somnevam???

Добро, тогаш научното докажано, ете наведов и пример, е АПСОЛУТНА ЛАГА? Дали си против научните докажувања? Тие изнесуваат лаги?

И ве молам, ве молам пак РАЈОТ е темата! Рајот во Библијата, каков е?

-------------

Датум на внесување: 07.Ноември.2006 во 13:53
jas mislam deka vo hristjanskiot raj mora da e mnogu ubavo!!!!!!

znaete zosto?

koga odam vo crkva -se custvuvam prekrasno
na sluzba i koga gi primam svetite tajni-uste poubavo

toa jas go custvuvamBig%20smile

a popovite ni velat deka toa e samo del od ona sto ke sledi!!!!
ete od toa znam kako ke bide vo hristijanskiot raj.      zadovolni????????

-------------

Датум на внесување: 07.Ноември.2006 во 14:27

НО, јас прашувам КАКО ТИ СЕ ЧУСТВУВАШ? Пример, дали веруваш 1000000% дека имало потоп на ЦЕЛ СВЕТ како што вели Библијата во времето на НОЕ иако научниците ТВРДАТ и е НАУЧНО ДОКАЖАН ДОКАЗ во тоа време НЕМАЛО ПОТОП НА ЦЕЛ СВЕТ поради тоа што ЖИВЕЕЛЕ 2династии на земјата. Јас едноставно прашувам, ако Библијата и очигледно Бог како што велите, вели дека имало потоп а тоа НЕМАЛО, дали верувате вие 100000000000000% дека имало потоп?

Доста ги труеш со лаги луѓето СајХИ, што би рекол брат ти кефала... LOLLOLLOL Немојте вака да се расфрлате, неупатени во води во кои не знаете да пливате...

Потопот не само што не е побиен, туку е докажан од научниците. Јас немам сега време да се замарам со тоа, прошетај малце по гоогле итн., а еве за неписмени ставам само два линка од последното тврдење на НАСА и Колумбија универзитетот дека масивен потоп НАУЧНО Е ДОКАЖАН и се случил...

И да не зборувам повторно СајХи дека ако не знаеш да ја толкуваш библијата, подобро не ја толкувај отколку да пишуваш цело време некои неточности и нелогичности... А да не спомнувам дека и Коранот не си го прочитал со ладна глава... Ајт поздрав.

http://www.physorg.com/news11277.html
http://www.nasa.gov/vision/earth/lookingatearth/abrupt_change.html

-------------

Датум на внесување: 07.Ноември.2006 во 15:13
[QUOTE=sayHI]белег, добро е што веруваш, го подржувам јас тоа да се верува, јас би сакал ти да бидеш ХРИСТИЈАНИН/КА ама вистински/вистинска.

Велиш:
 za mene apsolutna vistina i nisto drugo....kako moze da se somnevam???

Добро, тогаш научното докажано, ете наведов и пример, е АПСОЛУТНА ЛАГА? Дали си против научните докажувања? Тие изнесуваат лаги?

Kolku si ti siguren deka nauchnite vistini i site drugi vistini vo svetot se 100%tochni?

-------------

Датум на внесување: 07.Ноември.2006 во 18:49
Originally posted by aladin aladin напиша:

jas mislam deka vo hristjanskiot raj mora da e mnogu ubavo!!!!!!

znaete zosto?

koga odam vo crkva -se custvuvam prekrasno
na sluzba i koga gi primam svetite tajni-uste poubavo

toa jas go custvuvamBig%20smile

a popovite ni velat deka toa e samo del od ona sto ke sledi!!!!
ete od toa znam kako ke bide vo hristijanskiot raj.      zadovolni????????

aladin само од тоа што им велат поповите се чуствува убаво! А што би било ако аладин прочита нешто сам, размисли сам, одлучи сам, види сам како стојат работите .. што би било ако аладин не мисли со главата на поповите за кои несакам многу да кометнирам?
Аладин, ЗНАЕ КАКО ЌЕ БИДЕ ВО ХРИСТИЈАНСКИОТ РАЈ само затоа што поповите му рекле дека ТОА НЕШТО ОД ЗЕМЈАВА било само дел од она што ќе следи.
ЈАс го прашувам аладин, па нека ги праша тој поповите КАКО Е ОНА ШТО ЌЕ СЛЕДИ ПОШТО ОВА ГО ЗНАЕМЕ КАКО Е!

-------------

Постирано од: Гостин
Датум на внесување: 07.Ноември.2006 во 18:55
TI STO SI JA OTVORIL OVAA TEMA ,DALI SI JA PROCITAL BIBLIJATA?

Датум на внесување: 07.Ноември.2006 во 18:57
Sigurno ja imaat prochitano,ama ja tolkuvaat razlichno od nas

-------------

Датум на внесување: 07.Ноември.2006 во 18:57
Originally posted by ivin ivin напиша:

TI STO SI JA OTVORIL OVAA TEMA ,DALI SI JA PROCITAL BIBLIJATA?

A TI kako hristijanin?

-------------

Датум на внесување: 07.Ноември.2006 во 19:00

Доста ги труеш со лаги луѓето СајХИ, што би рекол брат ти кефала... LOLLOLLOL Немојте вака да се расфрлате, неупатени во води во кои не знаете да пливате...

Потопот не само што не е побиен, туку е докажан од научниците. Јас немам сега време да се замарам со тоа, прошетај малце по гоогле итн., а еве за неписмени ставам само два линка од последното тврдење на НАСА и Колумбија универзитетот дека масивен потоп НАУЧНО Е ДОКАЖАН и се случил...

И да не зборувам повторно СајХи дека ако не знаеш да ја толкуваш библијата, подобро не ја толкувај отколку да пишуваш цело време некои неточности и нелогичности... А да не спомнувам дека и Коранот не си го прочитал со ладна глава... Ајт поздрав.

http://www.physorg.com/news11277.html
http://www.nasa.gov/vision/earth/lookingatearth/abrupt_change.html

Братот одговори на мојот коментар, му благодарам што ми даде некои линкови па да јас како неписмен (благодарам за комплиментот) во кои можев да прочитам некои интересни работи кои ГО ПОБИВААТ ТОА ШТО ГО КАЖУВА Библијата во која верува братот (пошто сме сите луѓе).  Ќе прочитам повеќе утре па ќе дадам свој коментар.
НО прашувам, во која Година вели Библијата се случил потопот? Во која година вели Наса?

-------------

Постирано од: Гостин
Датум на внесување: 07.Ноември.2006 во 19:02
BIBLIJA SE CITA CEL ZIVOT ....
BIBLIJA NE E ROMANCE PA SEDNI I PROCITAJ ZA DVA DENA,,
VERA,NADES I LJUBOV
ZNAES LI KOJA E RAZLIKATA POMEGU HRISTIJANSTVOTO I MUSLIMANSTVOTO?

Датум на внесување: 07.Ноември.2006 во 19:46
Не гледаш се си знае само чека де кажеме дека немаме повеке и дека толку знаеме. Се надева.

Датум на внесување: 07.Ноември.2006 во 19:47

-------------

Датум на внесување: 07.Ноември.2006 во 20:06
Тема:Јас тоа што знам никој не знаете.(ама и јас прочитав)

Датум на внесување: 08.Ноември.2006 во 10:46

Братот одговори на мојот коментар, му благодарам што ми даде некои линкови па да јас како неписмен (благодарам за комплиментот) во кои можев да прочитам некои интересни работи кои ГО ПОБИВААТ ТОА ШТО ГО КАЖУВА Библијата во која верува братот (пошто сме сите луѓе).  Ќе прочитам повеќе утре па ќе дадам свој коментар.
НО прашувам, во која Година вели Библијата се случил потопот? Во која година вели Наса?

Неписмени се оние кои не знаат да користат гоогле. Ако си меѓу нив, тогаш ти помогнав не? Wink

Библијата не се занимава со години... Ако ти мислиш оти нешто си докажал, повели па да видиме... Ама доволно добро ја познавам библиската случка за да сум пропуштил нешто толку важно...

И за крај, прочитај си убаво и во коранот, оти и таму се спомнува потопот... Тоа што вие си толкувате дека тоа било мало потопче околу бродот на Ное, тоа е ваш проблем, оти и КОРАНОТ не вели така... Прочитај убаво...

Пис енд лав...

-------------

Датум на внесување: 09.Ноември.2006 во 10:18
Јас отворив тема, НИКОЈ освен орто не даде свој коментар за темава.
Орто даде само неколку цитати и не одговара кога го повикувам да се изјасни дали има уште или ТОЛКУ е тоа.
Ова е последен повик за да некој даде коментар. Потоа јас ќе дадам свој коментар базиран на вашите коментари.

-------------

Датум на внесување: 09.Ноември.2006 во 10:47
Originally posted by beleg beleg напиша:

Kolku si ti siguren deka nauchnite vistini i site drugi vistini vo svetot se 100%tochni?

Откако поставив прашање дали верувате ЦЕЛОСНО во напишаното во Библијата, иако тоа е СПРОТИВНО на научните откритија кои се ФАКТИ и научно докажани, кои неможат да бидат поинако  ... вие ме прашавте дали јас верувам во сите научни откритија дека се вистинити.

Добро прашање ми е поставено, ви благодарам за прашањето НО дали заслужувам јас прв одговор што прв прашав?

Јас верувам 100% во секој збор во к*ранот дека е Божји збор, како таков верувам дека е тој 100% вистинит. Секако, тоа што го верувам пошто е Божји збор, илјадници пати е докажано научно дека се совпаќа со науката. Значи, јас воопшто немам проблем со науката, верувам во научните ФАКТИ кои не се ТЕОРИИ!

НО ако веќе НЕСАКАТЕ да зборувате за Библијата и Големата Науката пошто очигледно не одат заедно, тогаш да ве запрашам за некои работи за кои нетреба воопшто големи научни докажувања па кажете во што верувате, дали во Библијата или ...!

Библијата вели:

A TALKING ass.  NUMBERS 22:27-28  (*магаре што зборува)

A SEVEN HEADED leopard.  REVELATION 13:1-2 (*7 глав леоард)

Сега ве прашувам јас вам,

дали верувате 100% во Библијата која вели дека Магарињата зборуваат?

Дали верувате во тоа дека леопардите имаат 7 глави?

Сеуште верувате 100% во Библијата?

Се надевам овој пат ќе ми одговорите.

-------------

Датум на внесување: 09.Ноември.2006 во 11:17
Библијата и науката одат заедно. Не можеш да најдеш едно тврдење што е ДОКАЖАНО дека научно не може да се случи...

Пис енд лав...Big%20smile

-------------

Датум на внесување: 09.Ноември.2006 во 11:20
само ова имаш да го кажеш?!

-------------

Датум на внесување: 09.Ноември.2006 во 11:21
Па не даде ти некој аргумент, па да дебатираме... Си постави теза, без фритеза... WinkWinkWinkWink

Докази СајХи, докази...

-------------

Датум на внесување: 09.Ноември.2006 во 11:28

Аџија бара докази, аџија бара факти, аџија бара аргументи кои нити самиот ги нема во врска со темава!

Велиш
Библијата и науката одат заедно. Не можеш да најдеш едно тврдење што е ДОКАЖАНО дека научно не може да се случи...

Кажими каде одат заедно? Што е тоа научно во Библијата? Кажими цитат од Библијата кој се совпаќа со Науката! НЕМА.

Извини но може да се случи да има Леопард со 7глави, Магаре да Зборува ... ! Многу читаш бајки, жалам.

И, имав прашања на кои не добивам одговор.
Исто така, останавте НЕМИ за рајот библиски!

-------------

Датум на внесување: 09.Ноември.2006 во 11:35

flood of freshwater into the North Atlantic Ocean.

Колку што прочитав во откритијата на Наса кои ми ги даде, НИКАДЕ НЕ СЕ СПОМЕНУВА НОЕ, никаде не се споменува потоп на цел свет,  никаде не се споменува Библија!

Отвори тема па ќе зборуваме за НОЕ и потопот ако сакаш, Библиски и к*рански аспект.

-------------

Датум на внесување: 09.Ноември.2006 во 11:38

Па не даде ти некој аргумент, па да дебатираме...

Докази СајХи, докази...

истото и јас го барам во врска со темава!

-------------

Датум на внесување: 09.Ноември.2006 во 14:06
Ти отвори тема ако не ти е јасно. Мене ми е јасно Wink

-------------

Постирано од: Islam-HAK
Датум на внесување: 09.Ноември.2006 во 14:15

LOLLOLLOLLOLLOL
Ништо не ти е јасно лупаш без врска !
LOLLOLLOLLOLLOL

-------------
Allah je doista i moj i vaš Gospodar, pa se Njemu klanjajte; to je Pravi put!

Постирано од: Pravoslavie
Датум на внесување: 09.Ноември.2006 во 14:21
Originally posted by Islam-HAK Islam-HAK напиша:

LOLLOLLOLLOLLOL
Ништо не ти е јасно лупаш без врска !
LOLLOLLOLLOLLOL
Никој не лупа!
Внимавај на изразувањето!

-------------
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот http://forum.idividi.com.mk/forum_topics.asp?FID=100 - Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!

Датум на внесување: 09.Ноември.2006 во 14:22
Православие, да кажеше нешто за темава! 

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk