|
Кога се користи "на" а кога "во" |
Внеси реплика |
Автор | |
SpiderBatSuper
Нов член Регистриран: 25.Март.2016 Статус: Офлајн Поени: 7 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 25.Март.2016 во 03:46 |
Здраво! Знам може Ви е смешен насловот,но јас навистина сакам некој поопширно и појасно да ми даде одговор на ова прашање,бидејќи не сум израснал во Македонија и понекогаш грешам кога да ставам "на",а кога "во" и ми прави да се чувствувам непријатно. Однапред Ви благодарам. :)
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не знам кој е твојот прв јазик, но ако знаеш англиски, тогаш "HA" е "ON", а "BO" е "IN". Стави го НА фрижидерот - значи да се стави нешто одозгора на фрижидерот Стави го ВО фрижидерот -значо да се стави нештото внатре во фрижидерот. Инаку НА се користи и на други начини… дај му го НА… ; НА нас ни останува… Ако ни поcочиш неколку примери каде ги мешаш НА и ВО ќе биде полесно да ти помогнеме во двоумењето. |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Јас сум свинче
Нов член Регистриран: 18.Март.2016 Статус: Офлајн Поени: 10 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Тој оди во училиште, тој оди на училиште...
Правилно е пример: Тој оди на Училиште. Нели Месинџер? Или зависи таму од некои прашални форми Еве ни ја не знам тачно. А цел живот сум помеѓу Македонци. Мислам дека како и да кажеме никој нема да ни најде маана, ниту пак ќе забележи пошо и Македонците баш не си го познаваат јазикот, освен таму некои од постарите генерации, професори, професорки и слично.Што го грееле столчето убаво. Што учеле навремето кога било построго, во времето на Југославија, за разлика од денеска, денеска срања куп ќе сретнеш по учебниците и небитни ствари, што никад нема да ни требаат во животот, ниту пак е така, а мора да ги научиш и тоа на памет, само ради некој професор што се преценил и си го преценува предметот. Глупости. Изменето од Јас сум свинче - 25.Март.2016 во 10:31 |
|
SpiderBatSuper
Нов член Регистриран: 25.Март.2016 Статус: Офлајн Поени: 7 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ви благодарам на двајцата за помошта.Инаку не знам сега точно каде грешам ,бидејќи кога ми се смеат тогаш знам дека нешто сум погрешил. @Messenger особено фала за убавото објаснување. :)
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Правилно е "тој оди HA училиште", исто како "тој оди HA театар". |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Суада
Сениор Регистриран: 25.Април.2015 Статус: Офлајн Поени: 311 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ти благодарам Месинџер многу за помошта...
|
|
Доаѓам тука-себеси се брукам...
Ми идИ во глава да си пукам Хехе |
|
Внеси реплика | |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |