|
Карактерот на Бог во Стариот и Новиот Завет |
Внеси реплика | страница <1 234 |
Автор | ||
deshad
Сениор Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Оф мори мајко!
Меси, дали знаеш дека христијаните (поголемиот дел од нив) Исус го сметаат за Бог и дека тој всушност е Јахве, бидејќи нели е дел од неслиената Света Троица кои се 1=3,3=1? Е кога ќе се сложиш, отвори ја книгата именувана како Библија или Свето Писмо и почни да ја читаш од почетокот до крајот, верувај ќе најдеш не еден, туку стотина цитати каде Исус го вели тоа за себе. |
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Закон не престанува со важењето ако се исполни, но тоа не важи за Законот Мојсеев, затоа што Христос вели поинаку. Тој вели дека Тој го исполни Законот, а со тоа престана да важи. Нема потреба од жртви, затоа што се принесе совршена Жртва за сите нас. Во однос на светите заповеди, Христос беше јасен кога ги сублимираше во две најголеми заповеди и објасни дека на сето тоа се темелат Законот и пророците. Патем, доколку немаше потреба од никакво менување, зарем Христос ќе ги сменеше законите за разводот и непријателите? Зарем ќе дозволеше Апостолите да кинат класје в сабота? Прочитај ја сета петта глава од Евангелието по Матеј и ќе видиш како Самиот Христос менува одредби од Законот. Мислам дека нема да има потреба од дополнителна анализа. А бидејќи побара конкретен цитат од Христос, повели: ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЛУКА 16,16 ”Законот и Пророците беа до Јована. Оттогаш се проповеда Евангелието за Божјото Царство, и секој насила влегува во него. 16,17 Полесно е небото и земјата да поминат, отколку да пропадне една цртичка од Законот. Kaко што можеш да видиш, она за што говореше Исус во Евангелието по Матеј е дообјаснето во Евангелието по Лука. Пропаѓање на цртички од Законот значи нивно неисполнување, а не нивно залудно постоење без никакво исполнување, односно цел. А со самото исполнување, нивната функција е извршена и се исполнуваат зборовите Божји од Стариот Завет, за постоење на Нов Завет, различен од Стариот. Изменето од Македон - 17.Октомври.2011 во 21:51 |
||
deshad
Сениор Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Македон, пред да ти одговорам на погорното барам искрен одговор од тебе:
-Дали кога тврдете дека Исус е Бог ,тоа значи дека Јахве (Отецот) е всушност Исус, бидејќи нели според вас Тројството е неделливо самото по себе? Изменето од deshad - 17.Октомври.2011 во 21:56 |
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ne ofkaj po majkati, tuku nauchi deka Bog Otec e Bog Otec, a deka Isus e Bozhji Sin. Znachi ne se slozhuvam so tvoeto tvrdenje i zatoa ti otvori ja Knigata i pochni da chitash od pochetok do kraj. Se nadevam deka, dokolku toa go napravish bez nikakvi predubeduvanje, kje ja osoznaesh razlikata megju likovite, kako i nivnata uloga vo Svetov. Изменето од Messenger - 17.Октомври.2011 во 22:43 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
И досега имам одговарано на ова, затоа и ќе оставам линк од еден постар пост. Мислам дека тој пост е најдоброто и наједноставно објаснување. Линк до постот |
||
sk
Сениор Регистриран: 25.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 515 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
So tvoi zborovi ke ti odgovoram.
"Закон не престанува со важењето ако се исполни, но тоа не важи за Законот Мојсеев, затоа што Христос вели поинаку. Тој вели дека Тој го исполни Законот, а со тоа престана да важи. Нема потреба од жртви, затоа што се принесе совршена Жртва за сите нас." Prvo, so ova ti odobruvash dvoen standard. "16 Еден закон и една заповед да е за вас и за туѓинецот кој е придојден меѓу вас.’” - Broevi 15:16 Bog ne odobruva. Sinot Bozji kako del od Israel mora da zivee na zemjava spored ist zakon kakoi lugjeto - shto toa i go napravil i rekol mo Matej 5:18 - za da bide primer na lugjeto. Dokolku ne zivee spored toa, On ne e primer, i nikoj ne moze da go sledi. Tvojata teza se kosi i so Bozite zborovi kazani vo Ezekiel 40-48 glava kade se zboruva za postoenje na Hram na zemjava koj ke se izgradi vo idnina. A tamu ke ima i zrtvi shto ke se prinesuvaat. Taka da, povtorno tvoite tezi ne se spored Bozjite zborovi. Bog ne menuva standardite, zatoa shto menuvanjeto na standardite znaci deka Noe, David, Jovan, sk i ti ke se "spasat" pod razlicni standardi, po razlicni principi. I kako shto se veli deka shto ke vrzesh na zemjavake bide i na Nebo, togash site tie razlicni principi ke bidat i na nebo. Toa e shto sotonata go napravil - haos. Toa e totalno pogreshno ucenje. Vtoro, go spomnuvash Mojseeviot zakon. Ako mislish na Torata - zatoa shto se veruva deka Mojsej ja napishal i go napishal toa spored ona shto videl - i tvrdish deka toa e promeneto, toa e osnovata na sotonskoto ucenje - promena na Bozjiot zbor. Podetalno, "promenata" nastanata da ima isto znacenie kako i Bozjite zborovi, ne e nishto drugo nego Isaija 14:14: "14 Ќе се искачам во облачните висини, ќе бидам еднаков со Сèвишниот.’ " 3. Sinot Bozji ne se slozuval so dodatocite od strana na fariseite vo ime na Boga. Tuka spagja mienjeto race kako zapoved dadena od Boga. Toa e vsushnost covecka zapoved kade covekot si zema za pravo da ja igra ulogata na Bog. Toa e pogreshno. Изменето од sk - 18.Октомври.2011 во 08:21 |
||
Внеси реплика | страница <1 234 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |