IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Централното Греење во Скопје (пак) ПОСКАПУВА!?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Централното Греење во Скопје (пак) ПОСКАПУВА!?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12
Автор
Порака
Pavaroti Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Експерто нумеро 2

Регистриран: 03.Април.2009
Статус: Офлајн
Поени: 441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pavaroti Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јануари.2011 во 19:40
Originally posted by Polar Bear Polar Bear напиша:

Ме чуди што уште луѓето и плаќаат на таа комунистичка наказа од фирма. За толку години како е приватизирана, уште не им одговара да инсталираат термостати и калориметри, па секој да плаќа колку ќе потроши. Или да ја продаваат енергијата на куќните совети, пак со мерење. Свашта...

Во зградите има калориметри, потрошената енергија се дели на сите станови во зависност од квадратурата и нешто се додава за губитоците од скалите и ходниците. Да бидеме среќни додека не постават калориметри во становите, во куќите централното греење е трипати поскапо одколку во зградите.
Него овие од топлификација не се за бранење
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јануари.2011 во 20:21
...a koi zgradi? изненадување niedna zgrada nema svoj sopstven kalorimetar , tuku zaedno so najbliskite okolu nea objekti pa,

...idi ti sega shtedi ako si budala...gledajki kasko  nekoj drug se provetruva po cel den ....
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
marsovec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Април.2010
Поени: 3378
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marsovec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јануари.2011 во 20:29
Originally posted by brza brza напиша:

...a koi zgradi? изненадување niedna zgrada nema svoj sopstven kalorimetar , tuku zaedno so najbliskite okolu nea objekti pa,

...idi ti sega shtedi ako si budala...gledajki kasko  nekoj drug se provetruva po cel den ....
Снаодлив народ....додавај грејни тела и ребра на радијаторите.сршено%20срце..но топлификација уште поснаодлива.црвенеење..ем качи цена...ем безобразни..голема%20насмевка.но оние чесните кои ниту ставаат...ниту проветруваат...го јадат калапот....како и обично во Македонија..збунетост.
Сочувство за чесните и доблесните...да
СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС
Кон врв
Сениор
Сениор

Експерто нумеро 2

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pavaroti Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јануари.2011 во 22:52
Originally posted by marsovec marsovec напиша:

...a koi zgradi? изненадување niedna zgrada nema svoj sopstven kalorimetar , tuku zaedno so najbliskite okolu nea objekti pa,...idi ti sega shtedi ako si budala...gledajki kasko  nekoj drug se provetruva po cel den ....

Снаодлив народ....додавај грејни тела и ребра на радијаторите.сршено%20срце..но топлификација уште поснаодлива.црвенеење..ем качи цена...ем безобразни..голема%20насмевка.но оние чесните кои ниту ставаат...ниту проветруваат...го јадат калапот....како и обично во Македонија..збунетост.
Сочувство за чесните и доблесните...да

Во зградата што живеам јас има калориметар доле на подстаницата, мислам дека и на другите згради наместија калориметар во подстаниците. Тие пак со ребрата што ги додале се посебна прикаска, ако во зграда се исклучиш не плаќаш никаков надоместок а станот ти се загрева од комшиските станови, и за тоа плаќаат лојалните на топлификација. Но за се ќе молчам што топлификација не е фер со лојалните кон неа
бидејќи порано живеев во куќа од 200 квадрата и сметки стигаа по 8000 или 10000 денари за централно греење.
Кон врв
novace Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Август.2007
Поени: 3067
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај novace Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јануари.2011 во 23:13
Originally posted by Pavaroti Pavaroti напиша:

Во зградата што живеам јас има калориметар доле на подстаницата, мислам дека и на другите згради наместија калориметар во подстаниците. Тие пак со ребрата што ги додале се посебна прикаска, ако во зграда се исклучиш не плаќаш никаков надоместок а станот ти се загрева од комшиските станови, и за тоа плаќаат лојалните на топлификација. Но за се ќе молчам што топлификација не е фер со лојалните кон неа
бидејќи порано живеев во куќа од 200 квадрата и сметки стигаа по 8000 или 10000 денари за централно греење.

Додадени ребра велите..и кому тоа му треба..ако нормално се грее?тага
пс
Најверојатно ...МИСЛИТЕ НА НЕПРИЈАВЕНИТЕ РАДИЈАТОРИ во собите кои „никнаа„..посебно на најгорните катови во поткровјата на скоро секоја повисока зграда....чија пак квадаратура е НЕ-РЕГИСТРИРАНА НИКАДЕ...и секако сите тие станари ...од секоја зграда посебно...останатите  „им ја плаќаат и „потрошувачката на овие нивни  и ептен „добронамерни и чесни„ комшии..голема%20насмевка
Читав некаде ...дека Топлификација знае за ВАКВАТА сосотојба со ДИВО ИЗГРАДЕНИТЕ делови од становите...и НЕ РЕАГИРА...оти парите им ги надокнадуваат останатите станари по зградите..а кои имаат ЛЕГАЛНИ ПРОСТОРИИ и пријавена насекаде квадратура.
 намигнување
Не сум доктор , ама стално сум опкружен со пациенти
Кон врв
Buggyman Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јуни.2009
Локација: Macedonia
Поени: 1308
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2011 во 09:35
Зошто секогаш проблемот го префрламе кај народот? Како и секогаш, на крај се префрламе кај соседот кој додал уште некое “ребро“ и ете топлината “избегала“?

Дали знаеме колку “ребра“ се потребни на метар квадрат? Дали Топлификација е должна самата да ги вгради калориметрите или народот треба тоа да го надомести?
Во секоја соба каде има радијатор помеѓу ребрата се става еден калориметар, го знам тоа бидејки сум живеел надвор од Македонија. Јас како краен потрошувач немам што да доплаќам за уреди за која е надлежна компанијата или фирмата! Зошто со мои финансии да подржувам профитабилна компанија?
Ке дадам пример, купувам телевизор и го носам дома, но подоцна фирмата од која сум го купил телевизорот ми вели да доплатам за екранот, далечинското, приклучокот за антената....
Дали Топлификација има квалитетен кадар кој знае и има визија како да ја води?
Секогаш се вртиме во круг, проблемот е во народот но не дека некој приклучил повеќе ребра или диво се приклучил, туку во молчењето и “трпението“ додека сме свесни дека некој не краде а крадењето и молзењето на народецов е примарна цел на сите такви фирми и компании. Во моментов на Топлификација не и оди најдобро со потрошувачите бидејки оваа година многумина се откажаа од нивните услуги и наместо да се здобие со квантитет на приклучени потрошувачи, тиа ги подигаат цените за да останатите доплаќаат за нивната неспособност. Кој ке го поднесе таквиот дополнителен трошок? Кој е малку свесен нема да си дозволи некој да го граба правдајки се со покачување на цените на светскиот пазар. Да речеме и дека е качена цената, па тоа важи и за останатите земји но ниту една од тие компании не ги накачува цените два пати годишно како кај нас.

Homo homini lupus est...
Кон врв
Сениор
Сениор

Експерто нумеро 2

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pavaroti Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2011 во 09:52
Originally posted by Buggyman Buggyman напиша:

Зошто секогаш проблемот го префрламе кај народот? Како и секогаш, на крај се префрламе кај соседот кој додал уште некое “ребро“ и ете топлината “избегала“?

Дали знаеме колку “ребра“ се потребни на метар квадрат? Дали Топлификација е должна самата да ги вгради калориметрите или народот треба тоа да го надомести?
Во секоја соба каде има радијатор помеѓу ребрата се става еден калориметар, го знам тоа бидејки сум живеел надвор од Македонија. Јас како краен потрошувач немам што да доплаќам за уреди за која е надлежна компанијата или фирмата! Зошто со мои финансии да подржувам профитабилна компанија?
Ке дадам пример, купувам телевизор и го носам дома, но подоцна фирмата од која сум го купил телевизорот ми вели да доплатам за екранот, далечинското, приклучокот за антената....
Дали Топлификација има квалитетен кадар кој знае и има визија како да ја води?
Секогаш се вртиме во круг, проблемот е во народот но не дека некој приклучил повеќе ребра или диво се приклучил, туку во молчењето и “трпението“ додека сме свесни дека некој не краде а крадењето и молзењето на народецов е примарна цел на сите такви фирми и компании. Во моментов на Топлификација не и оди најдобро со потрошувачите бидејки оваа година многумина се откажаа од нивните услуги и наместо да се здобие со квантитет на приклучени потрошувачи, тиа ги подигаат цените за да останатите доплаќаат за нивната неспособност. Кој ке го поднесе таквиот дополнителен трошок? Кој е малку свесен нема да си дозволи некој да го граба правдајки се со покачување на цените на светскиот пазар. Да речеме и дека е качена цената, па тоа важи и за останатите земји но ниту една од тие компании не ги накачува цените два пати годишно како кај нас.

За тој што поставил повеќе ребра плаќаат неговите комшии.
Незнам како е во странство, но кај нас се поставува еден калориметар и тој е доволен, големината на калориметарот е како саат за мерење на струја па замисли да ти постават низ цел стан, можеби кај тебе биле поставени оние мерачите што мерат колку вода поминала, е арно ама тие мерачи чичковците од топлификација не ги читаат. Буги ова ти го зборам дека до пред некое време живеев во куќа па се греевме со парно.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај novace Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2011 во 10:01
Потполно се сложувам со погорниот пост..освен во делот за некаква си (можна) кривица на потрошувачот на ваквата услуга..
Тука вината ИСКЛУЧИВО лежи кај РЕГУЛАТОРОТ..(читај кој го именува)
Тој (регулаторот) како „независен„ и стручен орган на Државата ..треба да балансира помеѓу потребите (на потрошувачите) и можностите на давателот на услугата..а која треба да биде јасна и секому и секојпат достапна за јавна проверка..најубаво на нивниот веб сајт..ако го имаат.
пс
Кај нас пак...„регулаторот„ е ставен во позиција ...само да (им) исполнува желбите  од т.н. „список„ на желби на понудувачот на некаква си услуга , а пак која секојпат започнува со НОВА и секојпат повисока цена..БЕЗ јасен и секому понуден на увид список на ОБЛИГАТОРНИ меѓусебни УСЛУГИ и ОБВРСКИ ...трепкање
Не знам дали е точно ова...ама го слушнав неодамна и гласи дека:
Надокнадата за работата на РЕГУЛАТОРОТ ..се врши во % од вкупната сума која понудувачот на услугата ја прибира од корисниците.
Тоа автоматски ствара неравноправност..и регулаторот ќе биде секојпат за повисока цена ..поради повисокиот процент кој во тој случај ќе ја добие..за својата „работа„..велат оти била ногу независна!!!???тага
намигнување
Кон врв
Buggyman Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јуни.2009
Локација: Macedonia
Поени: 1308
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2011 во 11:07
Павароти,

Еден калориметар според тебе е доволен, во ред се сложувам. Што потоа? Дали топлификација ке функционира 24/7?

НИКОГАШ

... повторно ке биде исклучувано во 21 часот и повторно истата песничка за мали деца ја имаме! Нови цени за тие дополнителни часови а сите знаеме дека температурата знае да падне за 10 степени под нулата!

Новаче,

регулаторната комисија е само параван и добра зделка за поединци кој играат на берзата. Не е само владата (која и да е а не само сегашнава) “играчот“ во целава приказна наречена “Македонска голгота“. Не мора да ја мешаме политиката иако без нив не можат ни во тоалет да појдат а да не се даде отчет.

Се прашувам, зошто тие од топлификација не ги вложат соодветно средствата кој се собираат и да се искористи сето тоа. Земјата е природен термо ресурс, и за да ги намали трошоците, секако и нашите, може да направи ДОЛГОРОЧЕН план во кој ке имаат испорака и секако добра наплата.

Homo homini lupus est...
Кон врв
Сениор
Сениор

Експерто нумеро 2

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pavaroti Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2011 во 11:31
Originally posted by Buggyman Buggyman напиша:

Павароти,

Еден калориметар според тебе е доволен, во ред се сложувам. Што потоа? Дали топлификација ке функционира 24/7?

НИКОГАШ

... повторно ке биде исклучувано во 21 часот и повторно истата песничка за мали деца ја имаме! Нови цени за тие дополнителни часови а сите знаеме дека температурата знае да падне за 10 степени под нулата!

Новаче,

регулаторната комисија е само параван и добра зделка за поединци кој играат на берзата. Не е само владата (која и да е а не само сегашнава) “играчот“ во целава приказна наречена “Македонска голгота“. Не мора да ја мешаме политиката иако без нив не можат ни во тоалет да појдат а да не се даде отчет.

Се прашувам, зошто тие од топлификација не ги вложат соодветно средствата кој се собираат и да се искористи сето тоа. Земјата е природен термо ресурс, и за да ги намали трошоците, секако и нашите, може да направи ДОЛГОРОЧЕН план во кој ке имаат испорака и секако добра наплата.

Буги,
Калориметарот отчукува само кога поминува топла вода низ него, во становите доволно е да работи од 05 до 22 часот, не не би било на одмет да работи и 24/7 па сам да си регулираш колку треба да биде топло. Не гледам зошто би се плаќало по друга тарифа ако радиаторите се топли после 21 часот, калориметарот си продолжува со мерење на потрошената топлинска енергија.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај novace Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2011 во 11:41
Иди бегај бре човече ...викан Buggyman
Овденаречената Топлификација да ти „вложела соодветно средствата „ ??!
Па тие си ја „купија„ (секако за ИЧ пари) целата ИНФРАСТРУКТУРА на системот за затоплувањето во Скопје ..во кој спаѓа и мрежата на пароводи + подстаници во (скоро) секоја населба во Скопје...и сега си „станаа„ ГАЗДИ.
А сето тоа е градено како ПОТРЕБА + ЗАШТЕДА на самото (тогаш) општество...за рационално но и модерно затоплување на цели комплекси од згради..во  викани по скопски и населби..
А еве и патем напоменато...за сето тоа републиката македонска  во некогашната СФРЈ +даночните обврзници во Македонија..не верувам дека досега имаат исплатено ниту половина од кредитите земени во странство..со кои некогашната држава се задолжи и ги задолжи своите граѓани.
намигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2011 во 13:20
...se chudam samo kolku se glupavi ovie austrijancive!!изненадување

..nmesto da mu gi "repnat" novite digitalni strujomeri  na tovar na narodot, ovie nashle sopstveni pari da archat...изненадување

inache,...koga jas ke im go otkazam uslugite na ovie razgaleni derikozi ( a toa e samo prashanje na vreme!),...istovremeno ke pobaram i instalaciite shto mi pominuvaat niz  stanot da gi trgnat ,

...a ako ne sakaat ili ne mozat ,...togash ke baram po sudski pat, renta da mi plakjaat  za koristenje na mojot stan kako "relej" za  shirenje na nivnata "toplina'' kon ovcite shto im preostanale vo stadodo nivno !
...i ako navistina e demokratsko ova tuka shto se sluchuva  bi trebalo i da dobijam!да
Кон врв
Сениор
Сениор

Експерто нумеро 2

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pavaroti Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2011 во 13:31

...se chudam samo kolku se glupavi ovie austrijancive!!изненадување..nmesto da mu gi "repnat" novite digitalni strujomeri  na tovar na narodot, ovie nashle sopstveni pari da archat...изненадувањеinache,...koga jas ke im go otkazam uslugite na ovie razgaleni derikozi ( a toa e samo prashanje na vreme!),...istovremeno ke pobaram i instalaciite shto mi pominuvaat niz  stanot da gi trgnat ,...a ako ne sakaat ili ne mozat ,...togash ke baram po sudski pat, renta da mi plakjaat  za koristenje na mojot stan kako "relej" za  shirenje na nivnata "toplina'' kon ovcite shto im preostanale vo stadodo nivno !...i ako navistina e demokratsko ova tuka shto se sluchuva  bi trebalo i da dobijam!да

Е колку би сакал цевките да ми поминуваат низ стан одма би им рекол пријатно, ќе си ставам панели и око нема да ми трепне а башка ќе се загревам од цевките
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2011 во 13:41
ti si sigurno vo nekoaj ponova zgrada vo koja shto se skrieni instalaciite za parnoto i sekoj stan moze posebno da se iskluchi .изненадување

ama , deveest i pet  posto od zgradite imaat vnatre niz stanovite rashireni cevki uzduz i popreko stanot pa pokraj toa shto ne izgleda bash ubavo toa  , duri i prechat pri postavuvanje na plakari i slichni raboti.

...i ne misli deka kojznae kolku ke se zgreesh od niv , ako radijatorite ti se ladni !

ama , toa ne e moj problem be...
..koga site shto se iskluchile  bi go pobarale toa shto go vikam , ne veruvam deka taka lesno ke pominat togash,

...krajno vreme e da im se dotera pametot na tie topllfukatori ,..i da se pokrijat kolku shto im e dolga  ...chergata!лутина
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,344 секунди.