|
Зборувате ли македонски.... |
Внеси реплика | страница <1 456 |
Автор | |
MAKEDON-FILIP
Сениор Регистриран: 29.Декември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 731 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Нормално бе вроден ми е.
Еј и пишувам и читам . Изменето од MAKEDON-FILIP II - 05.Јануари.2008 во 06:51 |
|
Паланчански
Сениор Регистриран: 01.Декември.2007 Локација: Dubrovnik Статус: Офлајн Поени: 1655 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Зборувам кога сум во Македонија.
|
|
Не знаев што е среќа, додека не се оженив. Но сега веќе е доцна.
|
|
verce
Нов член Регистриран: 08.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zelja mi je upznati Makedonke koje, vec dugo godina zive u Njemackoj a u istoj situaciji su kao ja: Makededonke su, ali nazalost neznaju Makedonski.
Изменето од verce - 08.Јануари.2008 во 10:56 |
|
majstorce62
Сениор ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
А што ќе ти е македонски во Германија. Ни вода не можеш да добиеш. Тоа е исто како да знаеш Француски во Кина.
|
|
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
|
|
evita
Нов член Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 13 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
bi zboruvala ama nemam so kogo
|
|
SummerLove
Сениор verliebt Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7174 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Da zboram makedonski
|
|
Glenn
Сениор Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Немам со кого да зборам, а сопругот ќе ми требаат едно 10 години најмалку да го научам да врзува прости реченици. Македонски само со блиските кога се слушам и една пријателка тука во близина која одвај 2 пати годишно ја гледам-толку. Сепак не сум до толку одамна отидена за да почнам да си го расипувам говорниот јазик. Никогаш не мешам, нема што да се меша но може некојпат ретко да ми се случи да почнам директно да преведувам од македонски на англиски и обратно.И секако дека би сакала моите деца во иднина да го научат македонскиот јазик зашто сепак тоа е културно наследство од родителите и покрај фактот дека нивен прв јазик ќе биде англискиот тие сепак генетски ќе се пола Македонци и би требало да си го познаваат јазикот на мајката (во мојот случај).
Не можам да разберам како некои луѓе одбиваат или не планираат да ги научат своите деца на она што е срцевина,огромен дел од нивниот идентитет и припадност.
Од повеќе знаење глава не боли. Ниеден јазик плус во животот не можат да ти бидат зијан-само ќар.
|
|
Beauty fades, dumb is forever
|
|
Biolica
Сениор Регистриран: 09.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 808 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Znam da zboruvam , znam da pisam ama mnogu slab recnik imam , nemam prestojuvano podolg period vo Makedonija nikogas i toa sto znam me naucile doma bez mnogu skolo koga moite izlegle od Mk uste od 60-tite negde... |
|
Polar Bear
Сениор Регистриран: 04.Декември.2007 Локација: Канада Статус: Офлајн Поени: 1152 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Твојот пишуван македонски е многу подобар од јазикот на некои што се родиле, „школувале“ и сеуште живеат во Македонија...
|
|
Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
|
|
Biolica
Сениор Регистриран: 09.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 808 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
I bow
|
|
igorcence
Група Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 56 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Normalno e deka nemozeme da go zaboravite nasiot jazik no posle dolgo vreme koga ne go upotrebuvam (pocnuvam da go mesam so Angliski ili Germanski)pozdrav
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Да.Наjредовно и во големи количества. |
|
Внеси реплика | страница <1 456 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |