IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Лицето на Исус
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Лицето на Исус

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 345
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Ноември.2010 во 21:47
Oti go pochituvaat i go sakaat.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
el_kevser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Ноември.2009
Поени: 832
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Ноември.2010 во 22:16
kako go pocituvaat koga crttat ikoni bes da znatt   kako izgleda barem vo biblijataa ne go pisuva toa zarem ne go rece eden od celenovite na forumot.toa e cisto bogohuliee, idolopoklonstvo

zosto ne go pocituvaatee onaa stoee kazano vo biblijata
vtorata Bozja zapoved:

Nemoj da pravis slika od toa sto e vo neboto, zemjata i vodata.
NEMOJ da imas drugi bogovi osven Mene!NEMOJ DA IMAS DRUGI OBOZAVANI OSVEN MENE.

Изменето од el_kevser - 10.Ноември.2010 во 22:18
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Ноември.2010 во 22:42
Originally posted by el_kevser el_kevser напиша:

kako go pocituvaat koga crttat ikoni bes da znatt   kako izgleda barem vo biblijataa ne go pisuva toa zarem ne go rece eden od celenovite na forumot.toa e cisto bogohuliee, idolopoklonstvo

Постојат многу слики од раното Христијанство, а и црковно предание.

vtorata Bozja zapoved:

Ако буквално го толкуваме тоа, тогаш ништо на земјата,небото и земјата не треба да биде цртано и ти би бил во право. Ама Бог не толкувал така, па наредил да се изобразат некои нешта.

Каде ли виде ти други божества обожувани?
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Ноември.2010 во 23:06

vtorata Bozja zapoved:

Da ti kazham najiskreno, seedno mi e dali nekoj go slika Isus, Maria, machenicite, svetcite... dali go slika Muhamed ili ne... dali nekoj mu se moli na ovoj ili onoj... dali nekoj e vernik ili ateista, dali e hristijanin, musliman ili budista...

Me interesira netolerancijata na lugjeto koga gi imponiraat svoite veruvanja vrz drugite lugje i koga gi negiraat kako Bozhji cheda zatoa shto ne se molat na nachin kako shto miluvaat tie.

Me interesira siledzhistvoto kaj lugjeto koi si davaat za pravo da kazhat deka tie se Bogoizbrani da voveduvaat diktatura vrz site drugi Bozhji cheda spored svojot terk na veruvanje, koga vo imeto na Boga plukaat po tugjoto veruvanje vo Boga, koga vo imeto na Boga ja odzemaat Bogodadenata sloboda na lugjeto i koga vo imeto na Boga vrshat terorizam i vodat vojni.

A za slikanjeto ili crtanjeto karikaturi od Isus, Boga, Muhamed, Alah, Marija, sveti Ovoj, sveti Onoj... voopshto ne me zasega.   

Kako shto ne me zasega dali liceto na charshavot bil na Isus ili ne... mozhebi bi mi bil interesen samo kako k*riozitet, no nishto povekje od toa. Nekomu mozhebi mu e vazhno oti toa bi blo dokaz deka Isus navistina postoel, no toa ne menuva nishto vo Isusovoto propovedanje koe e diuhoven vodach na polovina choveshtvo. I da ne postoel, trebalo da go izmislat. I da ne znaat kako izgleda, mozhele da go konstruiraat kako shto im se bendisuva. Ako sakaat neka go slikaat i so bel ten i sini ochi...

Seto toa nema apsolutno nikakva relevantnost za negoviot zbor.

Ne e vazhen kontejnerot, tuku sodrzhinata vo nego.

Изменето од Messenger - 10.Ноември.2010 во 23:18
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Ноември.2010 во 23:45

Se soglasuvam vo potpolnost so tvojot post messi, samo so edno kratko nadopolnuvanje od moja strana:

Iako jas sum ubeden vo ispravnosta na moeto veruvanje, znaci znam vo sto veruvam i mislam deka e ispravno, ne mu go zemam pravoto na ubeduvanje na El kevser, Messenger ili Makedon da veruvaat onaka kako sto TIE mislat deka e ispravno , se' dodeka ne go nametnuvaat toa veruvanje prisilno vrz drugite i se' dodeka nema gonenje i spaluvanje na onie sto mislat podrugo.

Dokolku nekoe veruvanje ne predizvikuva steta za opstestvoto i za bliznite, toa e vo red. Sekoj neka veruva kako sto saka. Vo verata nema prisila.

P.S. Izvinete El Kevser, Messenger i Makedon sto ve zemav za primer, sakav da najdam konkreten primer na  lugje koi imaat razlicni veruvanja. 

Pozdrav do trojcata да

SOLI DEO GLORIA
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Ноември.2010 во 03:36
Dopolnuvanje na tvoeto dopolnuvanje... ako mozhe.

Koga spomnav netolerantnost, nislev na na forumov i vo sekojdnevniot zhivot.

Koga spomnav siledzhistvo, diktatura, terorizam i vojni, mislev na sekojdnevniot zhivot, nadvor od forumov.

Na forumov doagjame da diskutirame, da razmenime mislenja i da skrshime po nekoe kopje, no so soodvetna tolerancija ili shto bi rekol narodot so "uset". Ponekogash se zaboravame, no zatoa moderatorite i administratorot se obiduvaat da odrzhuvaat red.

Znachi, koj ne saka da bide dopirnat ili pritisnat od nekoj chlen so podrugo veruvanje, togash podobro neka si otvori blog.

Diskusiite se venchani so opozicijski mislenja, kontraargumenti i posochuvanja na slabostite na veruvanjata. Koj nema hrabrost, sila i doblest da se soochi so toa togash neka ne komentira i neka ne replicira.

Sepak, ova ne e mesto za postiranje monolozi ili pravenje kjejfovi.
Кон врв
ahmar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 712
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Ноември.2010 во 11:41
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Znachi, koj ne saka da bide dopirnat ili pritisnat od nekoj chlen so podrugo veruvanje, togash podobro neka si otvori blog.

Diskusiite se venchani so opozicijski mislenja, kontraargumenti i posochuvanja na slabostite na veruvanjata. Koj nema hrabrost, sila i doblest da se soochi so toa togash neka ne komentira i neka ne replicira.

Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Ноември.2010 во 21:27

Koga spomnav netolerantnost, nislev na na forumov i vo sekojdnevniot zhivot.

Koga spomnav siledzhistvo, diktatura, terorizam i vojni, mislev na sekojdnevniot zhivot, nadvor od forumov.

Tokmu i jas toa go mislev. Dobro sum te razbral .

Na forumov doagjame da diskutirame, da razmenime mislenja i da skrshime po nekoe kopje, no so soodvetna tolerancija ili shto bi rekol narodot so "uset". Ponekogash se zaboravame, no zatoa moderatorite i administratorot se obiduvaat da odrzhuvaat red.

Sepak, ova ne e mesto za postiranje monolozi ili pravenje kjejfovi.

Taka e messi, sekoj moze slobodno da si kaze vo sto veruva i da gi izlozuva slobodno svoite pogledi kon zivotot  na forumov, no so "uset" i respekt kon drugite forumdzii. да

SOLI DEO GLORIA
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 345
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,232 секунди.