IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - STO E PODOBRO
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

STO E PODOBRO

Внеси реплика Внеси реплика страница  <123
Автор
Порака
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2010 во 21:40
Gemini,

Ako rabotis RAW, informacijata ce ti ostane dostapna sekako, bez ogled na setinzite sto ce gi stavis.
Ako sakas da skratis malku od rabotata vo PS i/ili da rabotis JPG,  vo dadeni situacii podobro e malku da go prilagodis modot na fotografiranje uste pred da gi simnes vo PS za ponatamosna obrabotka.

Iskustvata moze da variraat i se e prasanje koj kolku znae za post-processing i kolku post-processing e voljen da pravi.

Primeri:

Imas celosno oblacno nebo, sto bi rekle ramno svetlo, poramno zdravje. Za RAW i ne ti e bitno, ce smenis naknadno, ama JPG podobar "vlez vo PS" ce dobies ako malku pokacis kontrast. Moze i vo PS da se sredi, ama toa e rabota. Za edna-dve fotki nebitno, za cela serija na istoto svetlo toa e nepotrebno maltretiranje vo post-processing.
Vo 12 na pladne na soncev den, moze da posakas da odis i vo minus so kontrastot.

Nikon ima nekolku preset modovi. IIIa voobicaeno e zgoden za pejsazi, dava malku ponaglaseni boi, ponaglasen sharpness i tn., a Ia dava pomeka slika i korektni tonovi na kozata za portreti.
Licno gi podesuvam vo zavisnost od potrebata iako slikam RAW (NEF). Ne od drugo, tuku koga ce gi otvoram vo Nikon Capture ce treba na sekoja fotka da i menjam mod, sto e gubenje vreme.

Digitalnata tehnologija e cudo, no seuste veruvam vo proizveduvanje na najpriblizniot posakuvan rezultat vo kamera (podeseni setinzi za namena, filtri po potreba, ekspozicija kade se sto mi treba e mala levels korekcija za da dobijam sto sakam)

Pozdrav, Mire

PS Ic da ne se cudis sto LjS "sve sto peva pogodi", covekot e eden od najpotkovanite ludje ovde po prasanje na tehnika na fotografiranje i post-processing. намигнување
Low profile, bez mavanje vo gradi i sekogas spremen da pomogne, a moze predavanja da drzi да

Изменето од Mire - 04.Март.2010 во 21:42
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
GEMINI Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јануари.2009
Поени: 311
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GEMINI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2010 во 06:23
Blagodaram na site sto se vklucuvaat vo diskusijata. Mire mene mi e vazno da se izvlecat maksimalni rezultati od opremata. Za dago postignam ova nikogas ne sum go zalel vremeto vo post obrabotkata. Zosto ? Fotografijata ednostavno mi e hobi voedno i rabota. Posebno uzivam vo post obrabotkata. Me smiruva i me isklucuva od sekojdnevnite problemi. SEKOGAS VELAM DEKA PREKRASNO CUVSTVO E HOBITO DA TI E PROFEIJA OD KOJA BI MOZEL DA ZIVEES PRISTOJNO.
Pozdrav Gemini
http://www.youtube.com Chesma Sharena
Кон врв
LjS Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Ноември.2009
Поени: 78
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LjS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2010 во 14:29
Originally posted by Mire Mire напиша:

Ic da ne se cudis sto LjS "sve sto peva pogodi", covekot e eden od najpotkovanite ludje ovde po prasanje na tehnika na fotografiranje i post-processing. намигнувањеLow profile, bez mavanje vo gradi i sekogas spremen da pomogne, a moze predavanja da drzi да

Fala na ubavite zborovi Mire. Samo se obiduvam da pomognam na onie koj baraat pomos. So Gemini si se razbirame na svoj nacin :) Pozdrav
Кон врв
fichot Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Ноември.2007
Локација: Macedonia
Поени: 783
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fichot Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2010 во 15:33
Dali znae nekoj kako da se zacuvaat izmenite vo NEFot post-Lajtroom i koga bi se otvorile vo drug program (Capture/PS/itn) da gi dava so tie promeni?
Ili da se presnimat vo drug format (onoj RAW od adobe kako se vikase) ama dali posle toa ke moze isto kako NEF da funkcioniraat?

Кон врв
gocemk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Октомври.2008
Поени: 111
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gocemk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2010 во 16:25
Originally posted by fichot fichot напиша:

Dali znae nekoj kako da se zacuvaat izmenite vo NEFot post-Lajtroom i koga bi se otvorile vo drug program (Capture/PS/itn) da gi dava so tie promeni?
Ili da se presnimat vo drug format (onoj RAW od adobe kako se vikase) ama dali posle toa ke moze isto kako NEF da funkcioniraat?

Откога ќе завршиш со пост-продукција во Lightroom експортирај го NEF фајлот како DNG и потоа без проблем пак ќе можеш да го користиш како RAW фајл во другите програми со веќе направените измени.
Кон врв
fichot Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Ноември.2007
Поени: 783
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fichot Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2010 во 02:31
fala. :beer:
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GEMINI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2010 во 04:17
Za ovoa trebe i Hot Dog ne samo beer, ...

Изменето од GEMINI - 06.Март.2010 во 04:17
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2010 во 18:27
Originally posted by fichot fichot напиша:

Zoki povece pati imase spomnato, ama aj uste ednas.
Ako vece obrabotuvas NEF format, ne ti se cini deka Nikon NX2 bi trebalo da bide najadekvaten software za toa?

JPG output-ot e sosema racionalno da go obrabotuvas vo sto i da e sto koristis (Lightroom, PS ...), ama za NEF-ovite, ne znam bas.
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2010 во 18:38
Originally posted by GEMINI GEMINI напиша:

Blagodaram na site sto se vklucuvaat vo diskusijata. Mire mene mi e vazno da se izvlecat maksimalni rezultati od opremata. Za dago postignam ova nikogas ne sum go zalel vremeto vo post obrabotkata. Zosto ? Fotografijata ednostavno mi e hobi voedno i rabota. Posebno uzivam vo post obrabotkata. Me smiruva i me isklucuva od sekojdnevnite problemi. SEKOGAS VELAM DEKA PREKRASNO CUVSTVO E HOBITO DA TI E PROFEIJA OD KOJA BI MOZEL DA ZIVEES PRISTOJNO.
Pozdrav Gemini

Hehe, kako i so LjS, i ti i jas si imame nekoe razbiranje na svoj nacin смеење.

Fotografijata mene mi e samo hobi ... (samo trosenje na pari), ama sepak go pretpocitam delot so kamerata v raka, nasprotiv na "vozenjeto" na gluvceto голема%20насмевка.

Inaku, te razbiram sosema. I jas sakam vo odredena merka da "cepkam" po fotografiite mi niz PS ... samo ne previse... brzo mi dosaduva, osobeno ako treba da povtoruvam edna ista rabota, zatoa sto nesto sum zaboravil da podesam pred da pocnam da fotografiram намигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GEMINI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2010 во 20:10
Nekoj na forumov imase dadeno sema za napravija za kompenziranje na naponot kaj postarite blicevi kako bi mozele da se koristat kaj novite DSLR POMAGAJTE !!!!
Кон врв
Марио Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Ноември.2008
Поени: 136
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Марио Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2010 во 20:52
Originally posted by GEMINI GEMINI напиша:

Nekoj na forumov imase dadeno sema za napravija za kompenziranje na naponot kaj postarite blicevi kako bi mozele da se koristat kaj novite DSLR POMAGAJTE !!!!

http://www.fotograf.mk/fototehnika/8-napravi-sam/20-blizevi-so-visok-napon.html

A shemata -> http://www.fotograf.mk/images/stories/DIY/BlizNapon/shema.jpg

Изменето од Марио - 06.Март.2010 во 20:53
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GEMINI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2010 во 06:12
BLAGODARAM MARIO
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.