|
СЕКТИ - рак рана на човештвото |
Внеси реплика | страница <123 |
Автор | |||||||||||||||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||||
|
|||||||||||||||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||||
НЕ!
А јас велам дека тоа ти сега што го велиш нема врска со Христовото учење.
Мирољубивоста на одредена религија не значи и глумење лудило. Само за потсетување, доколку пред стотици години не се кренеа на востание добро познатите Питу Гули, Даме Груев итн., ти денеска можеби ќе беше некое јаничарче кое си ги убило своите родители. Пацифизмот е нова појава и не е својсвтена на Христовото учење!
Во Црквата се имаат случено и еден куп ереси кои ги ширеле разни еретици - Ариј, Македониј и др. Зарем Црквата треба да се кае место нив? Нон-сенс. А Римо-католиците се прича за себе... А за светители... не знам за кој зборуваш конкретно, но доколку некој и да бил канибалист, а потоа се покајал и го осветил својот живот, Православната Црква има потполно право да го канонизира за светител. Кога Господ го признава за свет, кои сме, пак, ние да не го признаеме?
Хмм, грубо, префинето... Па ако за тебе префинетото е претставување на Господ Исус Христос на Тајната Вечера со Марија Магдалина, за мене воопшто не е. Всушност, ренесансата е махерски период кога најголемите теолошки утки се направени во сликарството (она поврзано со црквата). Најјако беше кога видов копија од оваа претстава, а во позатдина од пенџерчето виреат оџаци од фабрики, автопати... Од друга страна, пак, интересен е фактот што дури и векови откако римо-католиците се отцепија од Православните, тие сепак ја продолжуваа традицијата на византиска уметност. Затоа во Рим можат да се сретнат цркви каде има мозаици од 12-13ти век во византиски стил.
Мајкл, не ми ги извртувај зборовите, затоа што јас реков „времето на најголемиот нагов подем е време кога народот бил верен на Христос и Црквата“. Значи, имало време на подем, но имало и пропаст на имеријата. п.с. Христијанството се проширило благодарение на византиското царство. Нели св. Константин бил император на византиското царство? п.п.с. мислам дека темата ја забегавме во историја. Да се вратиме на сектите. Изменето од Maran Ata - 21.Декември.2009 во 02:17 |
|||||||||||||||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
|||||||||||||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||||
Sektite se zakonski zdruzhenija na grupi gragjani koi se baziraat na nivnite veruvanja.
Ako ne se slozhuvate so niv po verska osnova, togash toa e vashe pravo i ne im pristapuvajte. Dokolku tie pravat neshto protiv zakonot na drzhavata, taa ima nachini kako da se spravi so toa. Poslednoto neshto shto treba da go napravime e da gi demonizirame site onie koi ne veruvaat kako nas. |
|||||||||||||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||||||||||||||
Panini
Сениор Регистриран: 13.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 222 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||||
A tie sto nikogas ne zamarale so religija i veruvanja i sledenja kultovi dvizhenja i taka natamu, zoshto niv nikogas ne gi nateralo da mislat na takvi raboti? Valjda ne se oni glup ili prosti!
ha? |
|||||||||||||||
MIND AND SENSE IS PURIFIED,I AM FREED FROM DESIRE!
|
|||||||||||||||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||||
Тие што ги наведуваш за мене подеднакво како да биле заведени од некоја деструктивна секта, само политичка - сети се некои „херои„ заговараа а и извршиа самоубиство под одредени околности. Токму поради таквите заблудени што ги спомна, во Македонија имаше воен конфликт пред неколку години. Каде беше црквата тука да влијае врз нивната свест? Затоа уште поголема вина има црквата која не ја прифати шансата за духовна еволуција на овие простори која беше пружена преку првите генерации на богомилите. Да не ги прогласеше за еретици(секташи) а го прифатеше во пракса нивното учење не ќе дојдеше до успеси на отоманските освојувачи, даноци во крв, јаничари и тн... но за жал власта беше послатка. После стана доцна... и повторно еден ден за тнр. „христијански„ свет можеби ќе бифде доцна.
Потоа да се покае за гревовите и изговорените клевети против Ориген, Мани, Павлиќаните, Богомилите... Тоа е за нејзино добро(ова не го кажувам од пакост, туку искрено). И тоа не само на зборови, туку и на дело, менувајќи го своето учење и однесување.
Луѓето од црквата се тие кои од одредени свои причини ги прогласуваат дел од починатите за светци, не Бог.
Изменето од Majkl - 21.Декември.2009 во 03:39 |
|||||||||||||||
Внеси реплика | страница <123 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |