IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Јуда Искариот
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Јуда Искариот

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 789
Автор
Порака
Pentakostalec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 11.Јули.2008
Статус: Офлајн
Поени: 583
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pentakostalec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2009 во 11:17
Vaka...Da Se Razjasnime Satanata ne znae sto kje se sluci,znaci on moze da predviduva,i da si vika mozno e ova,mozno e ona nikogas ne znae sto tocno kje se sluci taka da go pottikna juda valjda so stavot deka Isus nema da izdrzi i nema da umre,kje se razgnevi i taka da go potikna juda,togas juda go predade Isus no Nasiot Bog Izdrzi do Kraj Slava Mu...Da Razmislime ako satanata znaese deka Isus kje izdrzi do Kraj i kje umre za nas,jas ne veruvam deka satanata kje go potiknese juda da go predade Isusa...{Nikoj ne gi znae Bozjite Planovi}
Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух
Кон врв
skalica Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Февруари.2009
Поени: 64
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај skalica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2009 во 14:42

Човекоубиецот влезе во Јуда и го направи убиец. Има Божјо предзнаење, но нема Божјо учество во одлуките на човекот. Сатаната постојано се труди, ако е можно, сите луѓе да ги направи свои послушници, развратници. Бидејќи ѓаволот нема предзнаење, тој можел само да претпоставува како ќе се одвива „драмата“. Ако знаел, дека Христос, со својата смрт ќе му ги „поткрати канџите“ тој тоа немал да го направи. Со својата моќ, сатаната Јуда го направи среброљубец, потоа – убиец (на Христа Господа) и на крај - самоубиец. Тој се обиде истото да го направи и со светиот апостол Петар, да го оттргне од милоста Божја. До некаде стигна, но подоцна, кога му се пробуди совеста на Петра, се покаја и се оттргна (привремено) од канџите на лукавиот. Велам, привремено, зашто во животот подоцна му правеше многу пакости и, постигна контра ефект, го направи светител на Христовата Црква.

Прости ми, Господи, јас сум грешен човек!
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2009 во 00:06
Originally posted by spiros spiros напиша:

ДУХОТ БОЖЈИ предскажува и за уште поголеми катастрофи кои се запишани во писмото.
Вчера слушнав на радио за клима- конференција во чикаго и како научниците велат дека прогнозите што ги дале 2000-та година небиле баш точни, бидејќи ситуацијата со климата и издувувањето на јаглероддиоксид е многу повеќе од прогнозирано!

Мора ли тие пророчанства да се исполнат, исто како што се исполни пророчанството за јуда искариот или пак треба да се обрнеме сите заедно во потполна вера, исто како што тоа го стори градот нинивеј (Пророк Јона глава 4)?

Дали нетреба нашето обрнување кон ГОСПОДА да биде уште поголемо од тоа во градот нинивеј (Матеј 12:41)?

Или можеби треба и понатаму да продолжиме по антихристијанскиот пат како што направи јуда искариот, како би се исполнило Писмото и никој потоа да не се сомнева на ВИСТИНАТА (Откровение 22:11)?

Јас мислам дека треба да го следиме Христа а не јуда или ...!

Што мислите вие?

Vo pravo si brate Spiros za ova. Amin!
Кон врв
melhisedek Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Август.2008
Поени: 225
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај melhisedek Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2009 во 19:24
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Originally posted by spiros spiros напиша:

ДУХОТ БОЖЈИ предскажува и за уште поголеми катастрофи кои се запишани во писмото.
Вчера слушнав на радио за клима- конференција во чикаго и како научниците велат дека прогнозите што ги дале 2000-та година небиле баш точни, бидејќи ситуацијата со климата и издувувањето на јаглероддиоксид е многу повеќе од прогнозирано!

Мора ли тие пророчанства да се исполнат, исто како што се исполни пророчанството за јуда искариот или пак треба да се обрнеме сите заедно во потполна вера, исто како што тоа го стори градот нинивеј (Пророк Јона глава 4)?

Дали нетреба нашето обрнување кон ГОСПОДА да биде уште поголемо од тоа во градот нинивеј (Матеј 12:41)?

Или можеби треба и понатаму да продолжиме по антихристијанскиот пат како што направи јуда искариот, како би се исполнило Писмото и никој потоа да не се сомнева на ВИСТИНАТА (Откровение 22:11)?

Јас мислам дека треба да го следиме Христа а не јуда или ...!

Што мислите вие?

Vo pravo si brate Spiros za ova. Amin!

----------osana--------
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2009 во 04:12
Nie mozheme da si davame megjusebno gushki kolku sto sakame, da si rakopleskame, da se podrzhuvame i falime, da tvrdime deka Има Божјо предзнаење, но нема Божјо учество во одлуките на човекот, no ne smeeme da zaboravime kako mu se moleshe Isus na svojot Otec pred da bide uapsen:

Oche, kako bi sakal da me odmine ovaa chasha! No neka ne bide Mojata volja, tuku Tvojata!
Luka- 22:42
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2009 во 14:43
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

...no ne smeeme da zaboravime kako mu se moleshe Isus na svojot Otec pred da bide uapsen:

Oche, kako bi sakal da me odmine ovaa chasha! No neka ne bide Mojata volja, tuku Tvojata!
Luka- 22:42

И не само тогаш! Кога се одвоил од луѓето со кои одел и отишол настрана од патот кон некои грмушки (незнам во која книга го пишуваше ова, треба да побарам) му се помолил на својот Татко: „ако можеш да ја тргнеш чашата ... но сепак твоја е вољата...“ Потоа, пред да умре, на крстот го извикал истото ... Сето ова остава простор да се посомневам(е) за неговата божествена природа и потврдување на неговата човечка природа. Тој иако се сметал за божји син и иако знаел дека повторно ќе оживее, сепак чувствувал страв од тоа што му претстои. Ако бил бог и ако знаел што ќе се случи потоа, не би требало сето тоа да го прави (да го моли татка си да ја промени одлуката). Очигледно се работи за ова второво, дека бил едноставно само човек.
Но ова е за во друга тема. Го нафрлив само како дополнување на постот на Меси.

Тоа за што сакав да пишам е за Јуда. Но, ќе морам малку „од околу“!

По дифолт, се што е добро, верниците му го припишуваат на бог, а се што е лошо на ѓаволот. Така и сега, во однос на Јуда. Штом тој направил лошо, значи бил под влијание на ѓаволот, дека тој влегол во него ... бла, бла, бла ...

Од ова би можело да се заклучи дека бог само си стои настрана, знае што ќе се случи но, само си гледа сеир и на крај, откако ќе дојдат кај него, ќе им суди.(!?) Но од ова што ќе го пишам ќе видиме дека сепак не е така.

Низ библијата во многу наврати бог не остава се на случајот, или како што милувате да кажете, на свеста и на слободната воља на секого. Тој многупати ја зема судбината во свои раце. Да не набројувам примери оти ќе излезам од темата. Ќе спомнам само за тоа како бог го водел својот народ во војни против тие кои не биле негови (!?) народи и со негова помош победувале. Значи тој земал активно учество во пишувањето (сменувањето) на историјата.

Како потврда на тезата дека бог сепак имал своја замисла за начинот на појавување и заминување на својот син на Земјата и дека во тоа активно учествувал, покрај досега изнесените мислења на Меси (дека Јуда бил само инструмент на бог во остарување на божјата замисла) и на Марко ск (кој ја спомнува Марија како божји избор за начинот како месијата ќе дојде на овој свет), би го додал и моево размислување. Ако бог оставал се на случајот, тогаш зошто кога се родил Исус (и кога бил нареден колежот на секое машко дете оти мудреците рекле дека се родил царот ...), одредува да одат надвор од Израел? И од овој пример се гледа дека сепак бог зема активна улога во креирањето на историјата. Не остава се на слободната воља на луѓето. Зошто инаку би го спасил Исуса? Значи тој (бог) оставил се да се одвива според неговиот веќе однапред припремен план. Инаку ништо од спасението! [А овака што убаво е сега кога сите (кои веруваат во него) се спасенинамигнување]
Значи накратко, ова било сценариото кое бог го смислил и направил. (Чин први): Бог го создава Исус пред сите векови (пред создавањето на светот и луѓето)... Потоа создава луѓе, за кои однапред знае дека ќе бидат грешни... Потоа во определено време го испраќа на Земјата својот единороден син за да со својата смрт ги откупи гревовите на луѓето. Арно ама, за да не биде вистинска трагедија (неговото дело), бог само „на лашка“ дозволува да му биде убиен синот, па овој као умира, ама по три дена воскреснува и си оди кај татко му, а луѓето се искупени од сопствените гревови ... и (во последниот чин) сите си живеат среќно и весело во животот вечен ... (завесата се спушта! Аплауз!)

Уште една забелешка. Дали некој се запрашал зошто Јуда со бакнеж го предава Исус? На кого го предава? На првосвештениците, на римјаните ..., на кого? Кој бил тој што не го познавал Исуса? Илјадници и илјадници луѓе ги следеле неговите проповеди, правел триста чуда, лебови, риби, оздравувал сакати и слепи, оживувал мртви ... А власта не знаела кој е Исус, па морало некој да го покаже кој е тој! И тоа толку симболично - со бакнеж!ма%20ајде

И уште нешто. Јуда за своето „зло дело“ вистински се покајал и неможел да се помири со тој чин (иако извршувал божја воља), па се самоубил. За разлика од него, Петар само „се покајал“ и - си продолжил да си живее! Којзнае дали навистина се покајал?! Но, не само Јуда и Петар. Имало и други апостоли кои не му верувале (ТОма) или се срамеле или се сомневале во Исуса (таен апостол), или не ги почитувал неговите учења (Исус велел дека е дозволено да се работи во Сабота, а во Лука 23:56 стои „ ... а во Сабота си се починува според заповедта“. Ова го давам само како споредба за „грешниот“ Јуда со другите „праведни“ апостоли!

Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2009 во 16:55
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

...Кога се одвоил од луѓето со кои одел и отишол настрана од патот кон некои грмушки (незнам во која книга го пишуваше ова, треба да побарам) му се помолил на својот Татко: „ако можеш да ја тргнеш чашата ... но сепак твоја е вољата...“ Потоа, пред да умре, на крстот го извикал истото ... Сето ова остава простор да се посомневам(е) за неговата божествена природа и потврдување на неговата човечка природа. Тој иако се сметал за божји син и иако знаел дека повторно ќе оживее, сепак чувствувал страв од тоа што му претстои.
Zatoa sto bil vo chovechko telo. Toa(teloto) si ima svoi granici, no dushata na prosvetleniot ne. Ovoj konflikt pomedju coveckoto i dushata na covekot e normalen, no chovekot bi trebalo da postapuva spored impulsite sto Bog niz negovata dusha(nasheto vistinsko jas) gi praca. Isus taka i postapi sto se gleda niz zborovite "...no neka bide Tvojata volja!" Toj so toa stanal simbol i primer za site ludje i dushi na sto bi trebalo da davaat prioritet.

Низ библијата во многу наврати бог не остава се на случајот, или како што милувате да кажете, на свеста и на слободната воља на секого. Тој многупати ја зема судбината во свои раце. Да не набројувам примери оти ќе излезам од темата. Ќе спомнам само за тоа како бог го водел својот народ во војни против тие кои не биле негови (!?) народи и со негова помош победувале.
Ete toa e problemot koga ce se zeme Biblijata kako doslovna Rec bozja - jas toj problem go nemam bidejki ne ja ni prifakjam Biblijata kako apsolutno takva, tuku samo kako kniga vo koi ima delovi od Vecnata vistina, no za zal i primesi na ludjeto koi ja zapisuvale, preveduvale, prepisuvale i tn...

Ако бог оставал се на случајот, тогаш зошто кога се родил Исус (и кога бил нареден колежот на секое машко дете оти мудреците рекле дека се родил царот ...), одредува да одат надвор од Израел?
Od Ova e Mojata Rec: Alfa i Omega

3. A kad oni otidoše, gle, anđeo Gospodnji javi se Josifu u snu i reče: "Ustani i uzmi dete i mater njegovu, pa beži u Egipat i ostani tamo dok ti drugačije ne kažem, jer Irod traži dete da Ga ubije." (Pogl. 5, 6-13)

Ja, Hrist, tumačim, ispravljam
i produbljujem reč:

Stoji zapisano: "... jer Irod traži dete da Ga ubije". Reči anđela i inspiracija iz Duha glasili su, shodno smislu: "Beži sada sa detetom i Njegovom majkom u Egipat i ostani tamo do daljnjega". Vest da Irod hoće da ubije dete došla je do Josifa iz drugih izvora a u vezi je sa anđelovim rečima.
No budući da ljudi Novoga Doba - preko ostvarivanja i ispunjavanja večnih zakona - poznaju slobodu u Zakonu života, oni će posumnjati u ovakve ili slične izjave: "Irod traži dete da ga ubije". Jer oni znaju da ovakve ili slične direktne izjave Bog i Njegovi anđeli nikada ne daju. Jer oni bi time potvrđivali ono što je još neizvesno.
Zbog toga Ja, Hrist, tumačim, ispravljam i produbljujem i ovu i druge izjave, kako bi ova knjiga za mnoge postala delo spoznaje.
Bog dopušta da se ljudima prenose poruke preko drugih izvora, dakle posredno - i to onda kad je namera nekog čoveka već izgovorena, a drugi ili treći koji su je čuli mogu da je prenesu dalje. Ako je namera važna, biće posredno prenesena onome na koga se odnosi. Na ovaj način Bog - u zakonu setve i žetve - vodi posredno.

(Чин први): Бог го создава Исус пред сите векови (пред создавањето на светот и луѓето)... Потоа создава луѓе, за кои однапред знае дека ќе бидат грешни... Потоа во определено време го испраќа на Земјата својот единороден син за да со својата смрт ги откупи гревовите на луѓето. Арно ама, за да не биде вистинска трагедија (неговото дело), бог само „на лашка“ дозволува да му биде убиен синот, па овој као умира, ама по три дена воскреснува и си оди кај татко му, а луѓето се искупени од сопствените гревови ... и (во последниот чин) сите си живеат среќно и весело во животот вечен ... (завесата се спушта! Аплауз!)Уште една забелешка.
Navistina besmisleno scenario. Jas vo toa sto ti go raskaza voopsto ne veruvam. No veruvam vo Boga i Hrista, koregentot na Nebesata(Duhovniot univerzum).

Дали некој се запрашал зошто Јуда со бакнеж го предава Исус? На кого го предава? На првосвештениците, на римјаните ..., на кого? Кој бил тој што не го познавал Исуса? Илјадници и илјадници луѓе ги следеле неговите проповеди, правел триста чуда, лебови, риби, оздравувал сакати и слепи, оживувал мртви ... А власта не знаела кој е Исус, па морало некој да го покаже кој е тој! И тоа толку симболично - со бакнеж!ма%20ајде
Eve shto veli za toa Hristos vo "Ova e Mojata Rec: Alfa i Omega" (dostapna i na makedonski jazik) Uzmicanje vojnika pokazuje da Me još nisu bili prepoznali. Oni su ustuknuli pred Mojim svetlom. Poljupcem Sam bio izdan i tako Sam mogao da budem uhvaćen. Ovaj (poljubac) simbolizuje izdaju celog jevrejskog naroda i izdaju sinova i kćeri iz roda Davidova i iz drugih rodova. Ja Sam nosio krst za sve Jevreje i nosim ga za sve duše i ljude - jer Moj čin Spasenja deluje u svim dušama i ljudima koji prijanjaju uz točak ponovnih otelovljavanja.

"Kad svaki dan bejah kod vas u hramu, ne digoste ruku na Mene, ali ovo je sada vaš čas i vlast tame..." znači: Tama nije do tada imala nikakvu moć nada Mnom, jer je Moje duhovno telo bilo i jeste besprekorno (čisto, neokaljano). Tek kad Sam se omotao krivicom (dugom) roda Davidova i drugih rodova i tako postao vidljiv za tamu, dobili su moć da Me uhvate.

Изменето од Majkl - 13.Април.2009 во 16:58
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 789
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.