Јуда Искариот
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=17846
Датум на принтање: 18.Мај.2025 во 08:23 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Јуда Искариот
Постирано од: spiros
Наслов: Јуда Искариот
Датум на внесување: 07.Февруари.2009 во 08:51
Делото на Јуда е за осудување и поука какви вистинските верници (следбеници Христови) нетреба да бидат, бидејќи тоа е животонепријатна ѓаволштина која нанесува бол и води во пекол.
Да, делото на Јуда било и ќе биде за осуда а неговата душа и сите негови сродни души за сожалување и милост!
Затоа и некои верници (и заедници) вршат молитви за помилување на душата Јудина (Искариот)и за сите грешни души!
Јас мислам дека за БОГА е можно душата на Јуда Искариот да биде во Рајот, но од неговиот карактер (како што е преставен во Евангелието) таму нема да има нити трага.
Што мислите вие?
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
|
Коментари:
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 07.Февруари.2009 во 14:45
Многу интересно спирос, и јас многу размислувам за ова, да не речам, ми ја земата темата од уста.
Секако, делото е за осуда. Но...ај да размислиме аналитички, со своја глава, и ослободени од осуда поради тоа.
1.Исус знаеше кој ќе го предаде. 2. На Тајната Вечера му рече “Стори го тоа што мораш побрзо“. 3. Јуда знаеше дека Исус знае што треба да стори... 4. И го стори тоа... 5. Потоа се обеси на Крвната Нива, како што беше предвидено во Пророците...
Се прашувам, нели и Јуда имал однапред одредена мисија? Ако Исус дојде да не спаси, да не погине никој освејн “погибелниот син“ како што е напишано...нели е и тоа еден вид жртва?
Многу ме интересира.
Поздрав до сите.
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Постирано од: Опитен
Датум на внесување: 07.Февруари.2009 во 14:56
Исус знаше кој ке го предаде како Бог, Но Бог ја почитува и загарантира слободата на секоја, па и на злочинецот.
Но подоцна , кога ке дојде судот, прадата за секо од нас и на секој ке му се суди според неговите дела, затоа и Господ може да не предупреди , на пример како на Јуда, но не не спречува на сила затоа што тоа не по слободта и не е по правдата.
А дека Јуда знаел, точно е но знаел и дека е злодело но заробеноста на неговите страсти не му дале да се покае и ослободи. тоа е вистинско заробеништво. и сам си пресудил. За жал.
искрено и јас жалам за Јуда иако и тие се во прво што му судат зашто го предадел Господа, Спасителот на светот
------------- Господи Исусе Христе помилуј не
|
Постирано од: Pravoslaven
Датум на внесување: 07.Февруари.2009 во 15:15
Јас не би рекол дека е жртва. Жртва е кога даваш нешто свое заради некоја цел, но во случајов Јуда не бил Исусов иако Исус му ја даде таа шанса. Јуда бил крадец уште од почетокот (Јован 12,6), така што тој уште од почетокот бил со погрешни мотиви влезен меѓу 12мината. Тој најверојатно мислел да заработи нешто материјално, или пак мислел дека Исус ќе станел овоземен Цар на Израел па ќе грабне некоја позиција. Не знаеме, можеме само да нагаѓаме, но сепак провидно е дека Јуда не бил христијанин, така што не бил тој жртвуван од Бог, туку Бог му дал шанса да биде еден од Христовите, но тој самостојно одлучил да биде против. Бог го знаел тоа, но Божјото предзнаење нема врска со нашата лична и слободна одлука.
------------- Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
Датум на внесување: 07.Февруари.2009 во 16:23
И тоа што викате...Јуда знаел-ама бил заробеник на својата алчност, како еден вид страст. Ама и мене некако ми е жал за Јуда. Сепак верувам дека Бог најдобро знае, околу тоа каде му е местото на Јуда.
|
Датум на внесување: 07.Февруари.2009 во 18:40
Баш вчера после зајдисонце, синот ми кажуваше дека во нивниот клуб, тој од другарите членови бил избран да им биде благајник.
Така си разговарав со него (тој набрзо 10 а јас 40 годишен) за таа благајничка служба.
Веднаш дојде муабетот на Јуда Искариот и поуката како нетреба да бидеме.
Ако погледнам во минатото, таму ми се појавува еден од мојте дедовци кој имал работа со многу (туѓи) пари.
Една вечер - според кажувањето - кога пребројал парите, што ќе види?! Вишок! И тоа голем вишок!
Нити едно, нити две, си ја зел ташната со пари и право тргнал од куќа до куќа кај луѓето што им припаѓале парите. Кога ги прашал (биле многу луѓе) дали неприметиле дека имаат помалку пари, тие му одговориле дека тие се задоволни и со толку.
Одкако им ги вратил на сите до динар, се вратил дома и блажено си заспал.
Оваа случка и најзиното прикажување од стриковците и таткоми, ми ја грее душата моја грешна и ми укажува дека не секој кој работи со пари мора да постапува како Јуда!
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
|
Датум на внесување: 07.Февруари.2009 во 18:43
Многу убав пример, навистина чесен човек бил твојот дедо. Не секој кој работи со пари мора да е Јуда, како што велиш, но колкумина денес не се такви? Колку чесни луѓе останаа?
|
Датум на внесување: 07.Февруари.2009 во 19:04
Воспитанието е многу важна работа!
Германскиот верник и филозов Имануел Кант (1724-1804) прашува:
А кој го воспитува твојот воспитувач?
За да заклучи:
Светото Писмо со својата прекрасна убавина самото потврдува и посведочува од каде тоа потекнува!
Кој консеквентно верува на Евангелието, тој несуди никого и неследи никого освен ХРИСТОС!
Јас ја отворив темава бидејќи баш вчера - со синотми - разговаравме за Јуда Искариот а утринава Месинџер (по вторпат) изрази желба да се отвори тема за Јуда Искариот.
п.с. Јас не се сметам за чесен човек. Замене тој епитет му припаѓа само на Еден и на Неговите вистински чеда!
|
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 07.Февруари.2009 во 20:12
maria_magdalena напиша:
И тоа што викате...Јуда знаел-ама бил заробеник на својата алчност, како еден вид страст.Ама и мене некако ми е жал за Јуда. Сепак верувам дека Бог најдобро знае, околу тоа каде му е местото на Јуда.
|
Po smisla, Hristos vo negovata objava od 1989 godina, http://www.univerzalni-zivot.org/das_wort/alfa_i_omega/sadrzaj_knjige.html - "Ova e Mojata Rec:Alfa i Omega" za Juda, go objasni slednoto:
Bozjiot plan ne bese Isus da odi na krst. Toa bese eden vid plan B. (za ova pisuvav vo drugi temi).
Juda beshe edna dusha seushte premnogu svrtena kon nadvoreshnosta t.e. svetot, i nemase jasna odluka Za ili protiv Hrista. Bidejci dvajca gospodari nikoj ne moze da sluzi, drugata strana uspea da go pridobie. Juda samiot se izdade sebe si vo tekot na poslednata vecera koga zema zalak bez da se pomoli vo svoeto vnatresno. Imeno coveka go izdavaat mnogu nadvoresni elementi kako na pr. negovite gestovi, obleka, drzenje, zborovi, mislenje i postapuvanje, no i zracenjeto na negovata dusha - aurata.
Isus od Nazaret povece pati uspevase da se izvlece od opasni situacii koga tolpata sakase da go napadne i kamenuva poradi negovite propovedi i dela. No toj togas kako nevidliv zaminuvase pokraj niv. Juda sakajci na necesen nacin da zaraboti srebrenici, veruvase deka Isus i ovoj pat ce go odbegne apsenjeto, a toj pak ce dojde do pari. Ne e vo sklad so Bozjite zakoni blizhnite da se izdadat. Zatoa Isus ne go ni izdade Juda, iako Juda se podgotvuvase za predavstvo.
Koga medjutoa Juda uvide sto storil nego najprvin go obzema kaenje, toj sakase da gi vrati srebrenicite vo hramot i da dade objasnuvanje. No svestenicite i fariseite so toa sto ne mu dadoa moznost toa da go stori i nivnite zborovi iskazani pri toa kon nego, go oteraa vo smrt.
Otkoga satanskite sili go navedoa da go predade Isusa, tie potoa tolku dolgo telepatski go izmacuvaa psihicki dur ne popushti i ne krena raka vrz sebe. Na toj nachin mrakot ja zadobi dusata na Juda za eden podolg vremenski period.
Hristos objasni vo "Ova e Mojata Rech":
"Onoj koj svojot blizhen go izdava, osuduva ili mu sudi, toj samiot sebe si se predava na temninata, koja togas, bidejki toa i e vo interes i ako i e vozmozhno, go tera vo smrt, so cel za sebe da ja pridobie negovata dusha za podolgo vreme.
...Zatoa pazete na svojot govor i postapki! Edna nepravda može brgu da dovede do nesreka. Pricinata sekogas ja nosi predizvikuvačot - no isto i onie koi toa go odobruvaat, koi imaat od toa korist i taka ja zgolemuvaat nepravdata." od "Ova e Mojata Rec" (80. poglavie - Pokajanieto na Juda)
Medjutoa, prividniot poraz na Isus se pretvori vo Hristova pobeda. Toj na krstot otkoga gi izgovori zborovite: "Se svrshi!" i go ispusti Duhot, ja raspredeli izbavitelskata iskra vo site ludje i dushi. Preku nejze i dushata na Juda ce go najde patot kon svetlinata i eden den ce prejde vo vecniot zivot, bidejci Bog site svoi deca podednakvo gi ljubi.
|
Датум на внесување: 07.Февруари.2009 во 21:42
Здраво мајкл!
Биди те молам така љубезен и пиши за Јуда Искариот во планот А, според објавата преку посредната реч на пророчицата Габриеле од Германија !
поздрав
|
Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 07.Февруари.2009 во 22:01
Juda napravi hula protiv Svetiot Duh, a toa ne se prostuva.
Iako znaese deka Isus Hristos e Sin Bozji i Mesija,sepak go predade na svestenicite i fariseite za trieset srebrenici.(Matej 12:31)
Isus Hristos znaese deka eden od apostolite ke go predade, pa zatoa vo molitvata do Otecot vo Getsimanskata gradina toj rece:
"Dodeka bev so niv(apostolite) vo svetot, Jas gi pazev vo Tvoeto ime ;onie sto si Mi gi dal, gi zacuvav i nikoj od niv ne pogina, osven pogibelniot sin, za da se ispolni Pismoto".(Jovan 17:12).
Toa Isus koga go zboruvase vo molitvata ,Juda uste ne bese dojden so fariseite, ssvestenicite i rimskite vojnici da go uapsat, a Isus veke znaese deka Juda nema da se pokae za grevot pred Boga , tuku samo sovesta ke go pece i deka ke se obesi. A bez pokajanie pred Boga nema zivot vecen.
Zatoa Juda e narecen "pogibelniot sin".
|
Датум на внесување: 07.Февруари.2009 во 22:28
spiros напиша:
Здраво мајкл!
Биди те молам така љубезен и пиши за Јуда Искариот во планот А, според објавата преку посредната реч на пророчицата Габриеле од Германија !
поздрав |
Vo toj slucaj nemase da dojde do predavstvo, barem ne uspesno, i tragicnite nastani ce bea odbegnati.
"Planot A" bese pogolemiot del od evrejskiot narod da go prifati Isusa od Nazaret prepoznavajci go kako Mesija i ziveejci gi negovite pouki. Na toj nacin, preku masovni dela na ljubov kon bliznite namerite na mracnite sili(rastkajuvanje na site sozdadeni formi) ce bese osueten i bez zrtvata na krstot.
Isus od Nazaret togas ce ostanese povece decenii vo svoeto telo kako duhoven vladetel na Carstvoto na Mirot koe postepeno uste togas ce ja opfatese zemjinata topka. So ogled deka toa ne se sluci, Isus se obvitka so del od vinata na rodot Davidov preku sto stana vidliv i prepoznatliv za mrakot, i morase na krst. Sepak, i na toj nacin na temninata i bese dadena moznost da se odmeri so svetlinata, imeno deka i pokraj site obidi i napori protiv Nego, posledniot poteg sepak e Hristoviot a so toa i negova e pobedata.
No sega predstoi vo Duhot vtoroto Hristovo doadjanje koe povece nema da moze nikoj da go spreci.
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 07.Февруари.2009 во 22:32
KINGDAVID напиша:
"Dodeka bev so niv(apostolite) vo svetot, Jas gi pazev vo Tvoeto ime ;onie sto si Mi gi dal, gi zacuvav i nikoj od niv ne pogina, osven pogibelniot sin, za da se ispolni Pismoto".(Jovan 17:12).
Toa Isus koga go zboruvase vo molitvata , Juda uste ne bese dojden so fariseite, ssvestenicite i rimskite vojnici da go uapsat, a Isus veke znaese deka Juda nema da se pokae za grevot pred Boga , tuku samo sovesta ke go pece i deka ke se obesi. A bez pokajanie pred Boga nema zivot vecen.
Zatoa Juda e narecen "pogibelniot sin". |
Ne zabelezhuvate deka veli "...za da se ispolni Pismoto"?
Ako ne beshe taka, togash Pismoto nemashe da bide ispolneto. Juda e zhrtva za ispolnuvanje na Pismoto.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 07.Февруари.2009 во 22:34
Мајкл, нели со овој план А се отфрлаат Старозаветните Пророштва? Па таму е се јасно кажано, и за распнувањето межу два разбојника, па мислам и за Јуда има нешто) خособено кај Исаија.
|
Датум на внесување: 07.Февруари.2009 во 22:36
Messenger напиша:
KINGDAVID напиша:
Toa Isus koga go zboruvase vo molitvata , Juda uste ne bese dojden so fariseite, ssvestenicite i rimskite vojnici da go uapsat, a Isus veke znaese deka Juda nema da se pokae za grevot pred Boga , tuku samo sovesta ke go pece i deka ke se obesi. A bez pokajanie pred Boga nema zivot vecen.
Ako ne beshe taka, togash Pismoto nemashe da bide ispolneto. Juda e zhrtva za ispolnuvanje na Pismoto. |
Па тоа и мене ми се моткаше кога реков дека можеби Јуда имал таква задача, мисија, но сепак тоа била негова одлука, која можел да ја избегне ако не се раководел од алчноста. Тоа сепак покажува дека имаме и слободна волја за дејствување.
|
Постирано од: Miki_P
Датум на внесување: 07.Февруари.2009 во 22:43
Бог, со Неговото предзнаење, не учествува во изборот на човекот, тој (човекот) има слободна волја.
Еве два примери на манифестирана слободна волја во Евангелието:
Светиот апостол Петар се откажа од Спасителот Христос - се покаја и се спаси.
Апостолот Јуда (Искариотски) Го предаде Спасителот Христа за 30 сребреници (пари), и откако „сфати“ дека предаде невина крв, отиде и се обеси.
И двајцата имаа слободна волја, и според неа постапија.
------------- Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј нè.
|
Датум на внесување: 07.Февруари.2009 во 22:47
maria_magdalena напиша:
Мајкл, нели со овој план А се отфрлаат Старозаветните Пророштва? Па таму е се јасно кажано, и за распнувањето межу два разбојника, па мислам и за Јуда има нешто) خособено кај Исаија.
| Ne. Takvite prorstva ne se nesto sto mora da se ispolni. Bozjiot Duh samo nagovestuva razlicni moznosti. Prvobitno, patilata na krstot ne trebase da se slucat. Vo sprotivno se bi bilo predodredeno, pa ottamu ni naseto deluvanje i molitvi ne bi imale smisla oti i onaka e sè predvideno...
Tokmu zatoa Hristos preku prorockata rec gi pojasnuva stihovite od evangelijata so cel da im doblizi na ludjeto od denesno vreme sto e toa sto navistina se slucilo pred 2000 godini, i sto e smislata na nekogas kazanoto.
|
Датум на внесување: 07.Февруари.2009 во 22:58
Miki_P напиша:
Бог, со Неговото предзнаење, не учествува во изборот на човекот, тој (човекот) има слободна волја.
Апостолот Јуда (Искариотски) Го предаде Спасителот Христа за 30 сребреници (пари), и откако „сфати“ дека предаде невина крв, отиде и се обеси.
|
Некаде во Ев. по Св. Ап. Јован Исус говори за спасение на оние кои Бог му ги доверил. Не се сеќавам моментално на стихот, но знаете за кој стих зборувам. Долго се тупев со тоа-дека Бог знае однапред кој ќе биде спасен и каква е тогаш смислата на нашето делување. Значи, имаме простор за делување и слободна волја на одлучување, но Бог го знае исходот. Така ли?
|
Датум на внесување: 07.Февруари.2009 во 23:09
maria_magdalena напиша:
Messenger напиша:
KINGDAVID напиша:
Ako ne beshe taka, togash Pismoto nemashe da bide ispolneto. Juda e zhrtva za ispolnuvanje na Pismoto. | <font size="2" color="#000066">Па тоа и мене ми се моткаше кога реков дека можеби Јуда имал таква задача, мисија, но сепак тоа била негова одлука, која можел да ја избегне ако не се раководел од алчноста. Тоа сепак покажува дека имаме и слободна волја за дејствување. |
Kako mozhel da ima sloodna volja i da ne go stori onoa sto go storil, ako so toa bi se stavilo vo prashanje ispolnuvanjeto na Pismoto?
Pismoto e Pismo bidejki se ispolnuva, a ne zatoa sto mozhebi mozhe da se ispolni, a mozhebi i ne, spored zhelbite na lugjto... Barem taka veli Hristijanstvoto, neli?
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 07.Февруари.2009 во 23:13
Мајкл, ти благодарам за трудот!
Што се за тебе тие луѓе кои ја негираат вистинитоста на случката (од вас наречена), план Б?
Значи оние луѓе кои веруваат дека Јуда Искариот е тој што завршил на крст а не невиното Јагне БОЖЈО (Исус Христос)!?
|
Датум на внесување: 07.Февруари.2009 во 23:20
spiros напиша:
Мајкл, ти благодарам за трудот!
Што се за тебе тие луѓе кои ја негираат вистинитоста на случката (од вас наречена), план Б?
Значи оние луѓе кои веруваат дека Јуда Искариот е тој што завршил на крст а не невиното Јагне БОЖЈО (Исус Христос)!?
| Site dushi se sozdadeni od eden Tatko Nebesen. Ottamu site ludje se nashi brakja i sestri, vkluchitelno i onie koi imaat poinakvi veruvanja od nas.
E sega neznam koi se tie sto veruvaat deka Juda bil raspnat na krst, a ne Isus. Bidi pokonkreten te molam, ne pravi nepotrebno zagatki od svoite prasanja.
|
Датум на внесување: 07.Февруари.2009 во 23:29
И јас ги гледам сите луѓе како љубеници БОЖЈИ за кого Тој го жртвувал највредното за да го освести од темниот смртен и духове сон!
Нема загатки нити повреди туку прашање.
Еве да речеме има некоја заедница што се повикува на некој/а личност која вели БОГ ми кажа дека не е така како што запишале Апостолите и Пророците туку еве јас сум новиот канал, новиот/а прор... и велам не беше Исус туку Јуда!
Кој е во право за вас: Апостолите и писмото или тие пророци што негираат?
|
Датум на внесување: 07.Февруари.2009 во 23:41
spiros напиша:
Еве да речеме има некоја заедница што се повикува на некој/а личност која вели БОГ ми кажа дека не е така како што запишале Апостолите и Пророците туку еве јас сум новиот канал, новиот/а прор... и велам не беше Исус туку Јуда!
Кој е во право за вас: Апостолите и писмото или тие пророци што негираат?
|
E vaka postaveno e mnogu pojasno sto si sakal da prasas...
Za mene Hristos samo ja znae vistinata, a Hristos pak vo site vreminja govorel preku proroci otkrivajci eden ili povece aspekti od vecnata vistina. Vo denesno vreme Hristos povtorno se objavuva preku prorocka usta, pri toa izlevajci ja za prv pat celata vistina kolku sto toa denesnite ludje mozat da go sfatat vo zbor i pismo. Jas veruvam vo toa. Nekoj ne. Rabota na licen izbor...
Muslimanite na pr. voopsto i ne veruvaat deka Isus bil ubien na krstot(sto gledano podlaboko ima logika vo edna prenosna smisla).
|
Датум на внесување: 07.Февруари.2009 во 23:52
И јас верувам дека она што Го правеше, Го прави и ќе Го прави Исус неспоредлив, никој неможел, неможе и нема да може да го убие, но тоа не е разлог да ги негирам очевидците и Писмото и да учам дека Јуда е всушност вистинската жртва, како некои чеда што го прават тоа!
|
Датум на внесување: 08.Февруари.2009 во 00:11
Miki_P напиша:
|
Мики, имаш ли некоја молитва за помилување на грешната Душа Јудина и оние што одат по неговите стапки?
|
Датум на внесување: 08.Февруари.2009 во 02:25
Messenger напиша:
Pismoto e Pismo bidejki se ispolnuva, a ne zatoa sto mozhebi mozhe da se ispolni, a mozhebi i ne, spored zhelbite na lugjto... Barem taka veli Hristijanstvoto, neli?  |
Замисли си дека ти утре имаш избор дали ќе одиш лево или десно. Бог, како вечен и вонвременски, знае што ќе се случива со тебе и утре, и задутре, и по една година, и по 50 години. Но тоа што Бог однапред ја знае иднината, тоа не значи дека Тој одлучува за тебе, туку едноставно Тој живее и во иднината и ги знае нашите избори.
------------- Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
Датум на внесување: 08.Февруари.2009 во 06:54
E sega, vo taa relacija sto pretstavuva Pismoto?
|
Датум на внесување: 08.Февруари.2009 во 10:08
spiros напиша:
И јас верувам дека она што Го правеше, Го прави и ќе Го прави Исус неспоредлив, никој неможел, неможе и нема да може да го убие, но тоа не е разлог да ги негирам очевидците и Писмото и да учам дека Јуда е всушност вистинската жртва, како некои чеда што го прават тоа!
|
Te razbiram spiros shto sakash da kazes. Nemam nisto protiv tvoeto veruvanje, no vo sekoj moment i jas mozam da se povikam na istoto neli...
Ochevidcite nikoj ne gi negira. Prashanjeto e dali onie koi se potpisani vo Biblijata kako ochevidci navistina bile ochevidci ili nekoj drug se potpisal vo nivno ime. Jas povece mu veruvam na Hristos licno otkolku na nekoj koj tvrdel deka bil ocevidec na nastanite pred 2000 godini i povekje ne e megju nas
|
Датум на внесување: 08.Февруари.2009 во 12:43
Majkl напиша:
... Jas povece mu veruvam na Hristos licno otkolku na nekoj koj tvrdel deka bil ocevidec na nastanite pred 2000 godini i povekje ne e megju nas  |
Значи Апостолите смеат да се стават во прашање а на Госпоѓа Габриеле од Германија треба ди и се верува 100% повеќе од ними?
За тебе е тоа во ред!?
Ајде кажи ми те молам како лично вашиот германски канал кон ХРИСТА, е поставен/а кон вредноста на жртвеното Јагне предадено од Јуда Искариот, за наша поука и спасение?
Беше можеби Јуда Искариот единствениот што јадеше месо од сите Апостоли и баш затоа и го предаде Оној што нејадеше месо (Исус)?
Дали сите луѓе кои јадат месо се предавници како Јуда?
Дали има спасение и Милост за оние кои јадат месо или пак ги очекува истото како Јуда?
Има ли БОГ Милост и за Јуда?
Те молам одговори само ако не тие тешко!
поздрав
|
Датум на внесување: 08.Февруари.2009 во 13:16
spiros напиша:
Majkl напиша:
... Jas povece mu veruvam na Hristos licno otkolku na nekoj koj tvrdel deka bil ocevidec na nastanite pred 2000 godini i povekje ne e megju nas  |
Значи Апостолите смеат да се стават во прашање а на Госпоѓа Габриеле од Германија треба ди и се верува 100% повеќе од ними?
За тебе е тоа во ред!? |
Apostolite nikoj ne gi stava vo prasanje! Tie si bile verodostojni svedoci na ona sto togas se slucilo. No sto ako nekoj vo nivno ime napisal nesto i go podsmetnuva toa kako da e niven zapis, a vsusnost ne e? Treba li Hristoviot Duh da go premolci toa?
Da receme deka jas go iskoristam tvojot nick spiros, da napisam postovi koi vrska nemaat so tvoite stavovi... Dali samo zatoa sto postovite go nosat tvojot nick avtomatski ce znaci deka toa navistina ti si go napisal? I ako ti doznaes za toa, zarem nema da reagiras na nekoj nacin?
spiros напиша:
Ајде кажи ми те молам како лично вашиот германски канал кон ХРИСТА, е поставен/а кон вредноста на жртвеното Јагне предадено од Јуда Искариот, за наша поука и спасение? |
Postaven e vaka: Hristos e patot vistinata i zivotot i nioj ne doadja kaj Nebesniot Otec osven preku Hrista!
spiros напиша:
Беше можеби Јуда Искариот единствениот што јадеше месо од сите Апостоли и баш затоа и го предаде Оној што нејадеше месо (Исус)? | I Isus i apostolite jadele meso i riba povremeno. No Hristos objasni vo koi toa situacii se slucuvalo. Imeno ludjeto od toa vreme cestopati ne znaele za podobro, i od gostoprimstvo im nudele na pr. jagne i sl. Isus togas so apostolite kasnuvale nekolku zalaka, bidejci vo sprotivno bi mozele da gi navredat domakjinite koi seuste bile vo duhovno neznaenje. No Isus samiot i apostolite se drzele strogo do Zapovedta Bozja "Ne ubivaj!" a ottamu i prvite prahristijanski zaednici se hranele bez riba i meso.
spiros напиша:
Дали сите луѓе кои јадат месо се предавници како Јуда? | Kakva vrska ima sega ova? Izvini ama ne ti ja gledam logikata. Ako sakas doobjasni...
spiros напиша:
Дали има спасение и Милост за оние кои јадат месо или пак ги очекува истото како Јуда? | Spasenie ima za sekogo. Nekoj ce se spasi porano nekoj podocna, nekoj so pomalce poteskotii drug so povece - toa e sloboden izbor na sekoj poedinec. Bog samo opomenuva za postoeckite moznosti, no nnikogas nisto ne nametnuva! No sekoj mora preku Hrista i prakticiranjeto na negovite instrukcii(izlozeni i vo Besedata na Gorata) da dojde do spasenieto. "Ona sto ne sakate vam da vi go pravat, nitu vie ne go pravete na drugite..." Sakame li nas ili nasite deca nekoj da gi kasapi i podgotvuva so zelencuk?
spiros напиша:
Има ли БОГ Милост и за Јуда? |
Ima. Kako sto vece bese objasneto i Juda ce se vrati eden den vo vecnata Tatkovina.
spiros напиша:
Те молам одговори само ако не тие тешко!
поздрав
| Ne mi bese tesko, ete odgovoriv.
|
Датум на внесување: 08.Февруари.2009 во 13:22
Majkl напиша:
maria_magdalena напиша:
| Ne. Takvite prorstva ne se nesto sto mora da se ispolni. Bozjiot Duh samo nagovestuva razlicni moznosti. Prvobitno, patilata na krstot ne trebase da se slucat. Vo sprotivno se bi bilo predodredeno, pa ottamu ni naseto deluvanje i molitvi ne bi imale smisla oti i onaka e sè predvideno...
Tokmu zatoa Hristos preku prorockata rec gi pojasnuva stihovite od evangelijata so cel da im doblizi na ludjeto od denesno vreme sto e toa sto navistina se slucilo pred 2000 godini, i sto e smislata na nekogas kazanoto. |
Пророштво е она што светите луге, поточно Светиот Дух преку нив, го прорекле, изрекле што во иднина ќе се случи во врска со Христос и Неговиот спасителен домострој за човекот. И цело Свето Писмо е од Бога вдахновено. и вистинските пророци од лажните по тоа се познавале,по прецизноста на нивните пророштва.
Светиот Дух е Дух на Вистината, а вистината е 100%, односно апсолтна. затоа не треба да оставаме простор дека нешто что е проречено може и да не се исполни. Во тој случај Светиод Дух, Кој е и Бог, испаѓа дека незнае, па нагаѓа.
Бог како апсолутен и вечен, неограничен од никакв акатегорија го поседува во себе и минатото и иднината. Нештото уште пред да се случи Он го знае, според тоа знеше и за погибелниот син и заради тоа тој го предсказа тоа уште во Стариот завет за кога ќе се случува тоа лугето да се освестат и покајат и поверуват дека Исус е Месијата и да се обратат кон Него.
Јуда, кога го прифака Христос го прифака не како Бог туку како философ и водач кој ке го подигне еврејскиот народ и ќе го направи најмоќен и еверејската држава најсилн. Тоа билое очекувањата на Евреите, но како Г ИС ХС не дошол да го подигне изреловото царство туку да го објави Неговот Царство кое е од идниот век, откако некое време поживеал со Него и се разочарал од својот учител, како крајна можност му била барем да заработи нешто на него.
дај што ќе дадеш.
И евереите му дале 30 сребреници која е најниска цена за еден роб. тоа се разбира не го исполнило Јуда, од друга страна, бивајки со Христос и самиот бил сведок на многу чуда и во него се појавува борбата со совеста. но б идејки заробен од страста, не толку на среброљубието отколку од страста на славољубието и властољубието го направил она што самиот си го избрал, поттикнат, се разбира, од ѓаволот кој нема милост.
|
Датум на внесување: 08.Февруари.2009 во 13:32
Majkl напиша:
No sekoj mora preku Hrista i prakticiranjeto na negovite instrukcii (izlozeni i vo Besedata na Gorata) da dojde do spasenieto.
|
А зошто постојано го потенцираш само учењето на Исус од беседата на гората? Зошто еднаш не ја спомнеш и беседата на Исус во евангелието по Лука 16та глава, каде што Исус меѓу другото вели:
"Законот и Пророците беа до Јована."
Majkl напиша:
"Ona sto ne sakate vam da vi go pravat, nitu vie ne go pravete na drugite..." |
Не е баш така златното правило, туку:
Она што сакате вам да ви го прават, правете го им и вие на другите.
|
Датум на внесување: 08.Февруари.2009 во 13:55
Pravoslaven напиша:
Не е баш така златното правило, туку:
Она што сакате вам да ви го прават, правете го им и вие на другите.
| A poinaku kazano: Ona sto ne sakate vam da vi go pravat ne go pravte ni vie na drugite!
|
Датум на внесување: 08.Февруари.2009 во 14:06
Е не е тоа баш "поинаку кажано". Има голема разлика помеѓу тоа "не му го прави" и она "прави му го".
На прв поглед делува како да нема разлика, но ако човек малку подлабоко размисли ќе види дека има.
Првата верзија е пасивна, во смисла: "не ти се мешам, не ми се мешај" и во некоја смисла поставува граници меѓу луѓето, во нивната комуникација.
Додека втората е во активна форма и повикува на љубов кон другите, кон комуникација, кон активно делување, кон преземање иницијатива итн. Тоа ни вели да не седиме со скрстени раце кога некој има потреба од нас, туку да правиме она што сакаме и нам некој да ни направи кога ние би биле во позиција на оној кој има потреба од нас.
Златното правило го поттикнува добриот човек секогаш и безусловно да го прави првиот чекор во добродетелството кон другите луѓе, а не како во негативната верзија, да одговара само реактивно во однос на тоа како другите ќе се постават спрема нас.
Затоа Majkl, нема потреба од "поинакво" цитирање на Божјите зборови, затоа што Бог најдобро знаел како да се изрази и така и се изразил.
|
Датум на внесување: 08.Февруари.2009 во 14:14
Pravoslaven напиша:
Е не е тоа баш "поинаку кажано". Има голема разлика помеѓу тоа "не му го прави" и она "прави му го".
На прв поглед делува како да нема разлика, но ако човек малку подлабоко размисли ќе види дека има.
Првата верзија е пасивна, во смисла: "не ти се мешам, не ми се мешај" и во некоја смисла поставува граници меѓу луѓето, во нивната комуникација.
Додека втората е во активна форма и повикува на љубов кон другите, кон комуникација, кон активно делување, кон преземање иницијатива итн. Тоа ни вели да не седиме со скрстени раце кога некој има потреба од нас, туку да правиме она што сакаме и нам некој да ни направи кога ние би биле во позиција на оној кој има потреба од нас.
Златното правило го поттикнува добриот човек секогаш и безусловно да го прави првиот чекор во добродетелството кон другите луѓе, а не како во негативната верзија, да одговара само реактивно во однос на тоа како другите ќе се постават спрема нас.
Затоа Majkl, нема потреба од "поинакво" цитирање на Божјите зборови, затоа што Бог најдобро знаел како да се изрази и така и се изразил. | E dobro de... ajde da go praktikuvame togas toa drugoto kako sto ti velis deka e! Neam nisto protiv. Tokmu za toa stanuva zbor celo vreme: za aktivna vera - ne za baratanje so citati od spisite i samo veruvanje bez dela.
|
Датум на внесување: 08.Февруари.2009 во 14:37
Majkl напиша:
E dobro de... ajde da go praktikuvame togas toa drugoto kako sto ti velis deka e! Neam nisto protiv. Tokmu za toa stanuva zbor celo vreme: za aktivna vera - ne za baratanje so citati od spisite i samo veruvanje bez dela. |
А од каде знаеш дека мојата вера нема и дела? Или од каде пак јас да знам дека твојата вера има дела? Од каде заклучокот дека ако некој добро барата со цитати од списите дека тој или таа нема дела? Или пак после една дискусија ништо друго освен тоа не ви останува да кажете?
|
Датум на внесување: 08.Февруари.2009 во 14:41
Датум на внесување: 08.Февруари.2009 во 15:58
Делата се многу важни, но оној кој Го преставува БОГА како автомат и ја заборава Неговата МИЛОСТ (незаслужената добрина) која им ја дарува Тој на Неговите несовршени чеда, тој и не ја познава СОВРШЕНАТА ВИСТИНА!
Мајкл пријателе, те молам Апостолите на Милоста и Правдината БОЖЈА - значи оние кои сведочат во Најсветото
Писмо за ВИСТИНАТА - не ги наречувај фалцификатори или
слично, бидејќи тие сведочат за Заветот на единствениот ВИСТИНСКИ Посредник (*БОЖЈАТА *СВЕТЛИНА и *ДУХ) чија МИЛОСТ ја отфрли Јуда Искариот и со тоа ни го покажа баш спротивниот правец од спасителниот!
поздрав
|
Датум на внесување: 08.Февруари.2009 во 22:10
Majkl напиша:
maria_magdalena напиша:
Tokmu zatoa Hristos preku prorockata rec gi pojasnuva stihovite od evangelijata so cel da im doblizi na ludjeto od denesno vreme sto e toa sto navistina se slucilo pred 2000 godini, i sto e smislata na nekogas kazanoto. |
Aко таквите пророштва како што велиш не се нешто што морало да се исполни, која е смислата на вдаховеното од Бога дејствување на старозаветните пророци? Замисли да не се исполнеле патилата на крстот-како што било наговестено. Што би било тогаш со Стариот Завет односно пророците од истиот? Би испаднале лажови во сечии очи. Замиосли да не беше распетието-каква смисла ќе имаше нашата вера?
Зошто Бог би се предомислил и би исползувал план Б (нешто слично веруваат муслиманите-дека Бог во краен миг го избавил Исус зашто бил добар и му допуштил да избега а на Негово место донел двојник) Во овој случај имаме концепт за Бог-сплеткарош , нели?
|
Датум на внесување: 08.Февруари.2009 во 23:27
maria_magdalena напиша:
Miki_P напиша:
| <font size="2" color="#000099">Некаде во Ев. по Св. Ап. Јован Исус говори за спасение на оние кои Бог му ги доверил. Не се сеќавам моментално на стихот, но знаете за кој стих зборувам.Долго се тупев со тоа-дека Бог знае однапред кој ќе биде спасен и каква е тогаш смислата на нашето делување. Значи, имаме простор за делување и слободна волја на одлучување, но Бог го знае исходот. <font size="2" color="#000066">Така ли? |
Biblijata vo Isaija 46:10 kazuva deka "od pocetokot go navestuva krajot". Toa znaci deka toj znae odnapred sto ke se sluci so nas , bidejki moze da ja vidi idninata.
Megutoa, Bog znae deka so nekoja intervencija moze da go promeni patot na bezboznikot za da ne pogine, kako sto bese slucajot so Savle, koj od najgolem protivnik na Hristijanstvoto stana najgolem propovednik.
Zamislete sto ke se slucese ako Hristos ne mu se javese na patot za Damask na Savle, koj podocna stana apostol Pavle. Prvo, toj nemase da se spasi , a vtoro hristijanstvoto nemase da se siri tolku brzo kako sto toa go napravi toj. ALELUJAH!
Taka i denes Bog intervenira ponekogas kaj nekoi luge kaj koi znae deka ima sansi da se spasat, pa im pomaga bilo preku luge ili preku nekoja slucka za da se obratat kon Bog, a zakoravenite nevernici za koi znae deka nema nikogas da se pokajat gi ostava na Satana.
|
Датум на внесување: 08.Февруари.2009 во 23:49
KINGDAVID напиша:
maria_magdalena напиша:
Miki_P напиша:
| <font size="2" color="#000099">Некаде во Ев. по Св. Ап. Јован Исус говори за спасение на оние кои Бог му ги доверил. Не се сеќавам моментално на стихот, но знаете за кој стих зборувам.Долго се тупев со тоа-дека Бог знае однапред кој ќе биде спасен и каква е тогаш смислата на нашето делување. Значи, имаме простор за делување и слободна волја на одлучување, но Бог го знае исходот. <font size="2" color="#000066">Така ли? |
Biblijata vo Isaija 46:10 kazuva deka "od pocetokot go navestuva krajot". Toa znaci deka toj znae odnapred sto ke se sluci so nas , bidejki moze da ja vidi idninata.
Megutoa, Bog znae deka so nekoja intervencija moze da go promeni patot na bezboznikot za da ne pogine, kako sto bese slucajot so Savle, koj od najgolem protivnik na Hristijanstvoto stana najgolem propovednik.
Zamislete sto ke se slucese ako Hristos ne mu se javese na patot za Damask na Savle, koj podocna stana apostol Pavle. Prvo, toj nemase da se spasi , a vtoro hristijanstvoto nemase da se siri tolku brzo kako sto toa go napravi toj. ALELUJAH!
Taka i denes Bog intervenira ponekogas kaj nekoi luge kaj koi znae deka ima sansi da se spasat, pa im pomaga bilo preku luge ili preku nekoja slucka za da se obratat kon Bog, a zakoravenite nevernici za koi znae deka nema nikogas da se pokajat gi ostava na Satana.
|
1. Biblijata vo Isaija 46:10 kazuva deka "od pocetokot go navestuva krajot". Toa znaci deka toj znae odnapred sto ke se sluci so nas , bidejki moze da ja vidi idninata.
2. Megutoa, Bog znae deka so nekoja intervencija moze da go promeni patot ...
E sega, dali krajot e "kraj" ili krajot ne e "kraj"? Dali Biblijata kazhuva sto kje se sluchi ili samo dava nekoja opcija koja mozhe da se sluchi dokolku Bog ne se predomisli? I koga Bog stoi na onoa sto kje se sluchi, a koga intervenira za da ne se sluchi? Koj e kriterijumot na dozvoluvanje da se sluchi i da ne se sluchi?
Zoshto Bog interveniral kaj Savle, a ne interveniral kaj Juda? Zamislete sto kje se slucheshe ako Bog mu se javeshe na Juda? Dali toa znachi deka Juda nemashe izbor ili ne mu beshe dozvolen izbor za da sluchi onoa sto se sluci? Savle beshe mnogu pogolem greshnik od Juda, pa zoshto toj da bide instantno prosvetlen, a Juda ne?
I da ne shiram natamu so mnogu drugi prashanja koi go doveduvaat vo prashanje seto ova objasnuvanje na Judinata uloga vo zavrshuvanjeto na Isusoviot materijalen zhivot na zemjava...
|
Постирано од: polzavce
Датум на внесување: 09.Февруари.2009 во 00:01
Дали ова сето што го кажувате треба вака да се разбере:
Дека Бог ни дава право да избираме (како што можел и Јуда да избира)........
Но Бог е нели вонвременски и сезнаен, а тоа би значело дека го знае минатото ја знае сегашноста и ја знае иднината.....
Мене ова вака поставено (ако добро сум ја разбрала дискусијата) ми има логика.....
Ни остава сами да одлучиме, но тој е пред секое време, пред секоја човечка акција, пред воопшто да размислуваме за нашата одлука Бог знае за што ќе се одлучиме, како ќе одбереме да постапиме.........
Дали добро сум разбрала?
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2009 во 00:02
Messenger напиша:
KINGDAVID напиша:
maria_magdalena напиша:
Miki_P напиша:
|
1. Biblijata vo Isaija 46:10 kazuva deka "od pocetokot go navestuva krajot". Toa znaci deka toj znae odnapred sto ke se sluci so nas , bidejki moze da ja vidi idninata.
2. Megutoa, Bog znae deka so nekoja intervencija moze da go promeni patot ...
E sega, dali krajot e "kraj" ili krajot ne e "kraj"? Dali Biblijata kazhuva sto kje se sluchi ili samo dava nekoja opcija koja mozhe da se sluchi dokolku Bog ne se predomisli? I koga Bog stoi na onoa sto kje se sluchi, a koga intervenira za da ne se sluchi? Koj e kriterijumot na dozvoluvanje da se sluchi i da ne se sluchi?
Zoshto Bog interveniral kaj Savle, a ne interveniral kaj Juda? Zamislete sto kje se slucheshe ako Bog mu se javeshe na Juda? Dali toa znachi deka Juda nemashe izbor, nitu pak poradi nekoja prichina Bozhja pomosh kako Savle? Savle beshe mnogu pogolem greshnik od Juda, pa zoshto toj da bide instantno prosvetlen, a Juda ne?
I da ne shiram natamu so mnogu drugi prashanja koi go doveduvaat vo prashanje seto ova objasnuvanje na Judinata uloga vo zavrshuvanjeto na Isusoviot materijalen zhivot na zemjava...
|
Zoshto Bog interveniral kaj Savle, a ne interveniral kaj Juda? Zamislete sto kje se slucheshe ako Bog mu se javeshe na Juda? Dali toa znachi deka Juda nemashe izbor, nitu pak poradi nekoja prichina Bozhja pomosh kako Savle? Savle beshe mnogu pogolem greshnik od Juda, pa zoshto toj da bide instantno prosvetlen, a Juda ne?
Juda celo vreme bese so Hrista i toj znaese deka Isus e Mesijata praten od Bog, megutoa i pokraj toa dfozvoli Satanata da vleze vo negovoto srce i da go predade svojot ucitel.
Vo Biblijata e proreceno deka eden od apostolite ke go predade Isus, a ne e potencirano koj. Juda so Isus bil 3 godini, sigurno imalo nesto dobro vo nego stom Isus go izbral za apostol, no potoa Juda po poleka dozvolil vo nego da se razvivaat lakomi cuvstva, na pr. pocnal da krade od blagajnata, pocnal da dozvoluva gavolot da vleze vo negovoto srce.
I najgolemata greska sto ja napravil Juda bila toa sto ne se pokajal pred Boga sto go predadel Isus, tuku samo go pecela sovesta i izvrsil samoubistvo, sto e grev.
Zatoa Juda e narecen "sin na pogibelta".
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2009 во 00:09
Messenger, Савле имал голема ревност за Бог и вистински мотиви кога ги прогонувал христијаните. Тој, според своето Јудејско убедување, сметал дека тие се секта и затоа ги прогонувал за да го заштити вистинското Јудејство и вистината за вистинскиот Бог Јахве. Тој одеднаш добива просветлување дека Исус е Синот Божји и дека Тој е вистината и одеднаш Савле со истата ревност продолжува во новото откровение за Бог. Значи тој цело време имал вистински мотиви и искрено срце пред Бог.
Ова не било случај со Јуда. Јуда имал одамна откровение за Исус и добро знаел Кој е Тој. Јуда имал прилика да ги гледа чудата кои ги правел Исус, а и бил присутен и кога Петар посведочил дека Исус е Синот Божји. Значи Јуда ем го имал вистинското откровение за Исус, ем и преку чудата му било потврдено тоа. Но Јуда и покрај сето тоа одлучил да оди против Исус. Значи иако знаејќи ја вистината, сепак одлучил да оди против неа, а кога згрешил, се покајал, но не се вратил кај Исус, туку се обесил.
Сепак, не е наше да судиме дали Бог му простил или не. Тоа е работа на Бог и само на Бог.
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2009 во 00:10
polzavce напиша:
Дали ова сето што го кажувате треба вака да се разбере:
Дека Бог ни дава право да избираме (како што можел и Јуда да избира)........
Но Бог е нели вонвременски и сезнаен, а тоа би значело дека го знае минатото ја знае сегашноста и ја знае иднината.....
Мене ова вака поставено (ако добро сум ја разбрала дискусијата) ми има логика.....
Ни остава сами да одлучиме, но тој е пред секое време, пред секоја човечка акција, пред воопшто да размислуваме за нашата одлука Бог знае за што ќе се одлучиме, како ќе одбереме да постапиме.........
Дали добро сум разбрала? |
Добро си разбрала. Ми се допаѓа како размислуваш 
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2009 во 00:15
Pravoslaven напиша:
Messenger, Савле имал голема ревност за Бог и вистински мотиви кога ги прогонувал христијаните. Тој, според своето Јудејско убедување, сметал дека тие се секта и затоа ги прогонувал за да го заштити вистинското Јудејство и вистината за вистинскиот Бог Јахве. Тој одеднаш добива просветлување дека Исус е Синот Божји и дека Тој е вистината и одеднаш Савле со истата ревност продолжува во новото откровение за Бог. Значи тој цело време имал вистински мотиви и искрено срце пред Бог.
Ова не било случај со Јуда. Јуда имал одамна откровение за Исус и добро знаел Кој е Тој. Јуда имал прилика да ги гледа чудата кои ги правел Исус, а и бил присутен и кога Петар посведочил дека Исус е Синот Божји. Значи Јуда ем го имал вистинското откровение за Исус, ем и преку чудата му било потврдено тоа. Но Јуда и покрај сето тоа одлучил да оди против Исус. Значи иако знаејќи ја вистината, сепак одлучил да оди против неа, а кога згрешил, се покајал, но не се вратил кај Исус, туку се обесил.
Сепак, не е наше да судиме дали Бог му простил или не. Тоа е работа на Бог и само на Бог. |
Se slozuvam apsolutno so postot na pravoslaven.
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2009 во 00:16
Prorechuvanjeto vo Biblijata deka eden apostol kje go predade Isus ne znachi istovremeno deka toa e napraveno so negativna intonacija. Zoshto da ne se pretpostavi opcijata deka toa e storeno vo dogovor so Isus? Zoshto da ne se pretpostavi deka Juda bil edinstveniot od site apostoli vo koj Isus imal doverba deka kje ja izvrshi taa neblagodarna zadacha i mu ja doveril tokmu nemu? Zoshto da ne se pretpostavi deka Juda znael sto e rabotata, deka gi izmamil fariseite oti toa go pravi za pari za da mu poveruvaat i deka na krajot sepak ne mozhel da ja izdrzhi tezhinata na storenoto delo i pritisokot od Isusovite sledbenici, pa zatoa si go odzel zhivotot (iako za toa ne postoi dokaz, tuku toa e samo pretpostavka. Podednakva verojatnost e deka bil otepan. ) ?
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2009 во 00:25
Brate messi , se gleda deka ne ja znaes mnogu Biblijata.
Kade pisuva deka Juda kradel? Procitaj vo Jovan 12:1-6, ako imas Biblija pri raka.
Vtoro, vo Biblijata jasno pisuva deka Juda se obesil(a ne bil otepan)
I Petar od strav tripati se odrece od Hrista pred lugeto,ama se pokaja i zaplaka pred Boga i Bog mu prosti, dodeka Juda ne pobara proska od Boga.
Toa e razlikata. Inaku nemalo nikakov dogovor pomegju Isus i Juda. Toa ne go kazuva Biblijata.
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2009 во 01:06
Messenger, не им го раскажувај на луѓево филмот со Јуда затоа што после нема да им биде интересен кога ќе се дава тука во Македонија 
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2009 во 01:14
Меси пријателе,
најнапред поздрав, одамна се немаме пишано, и збор два за темата.
На почетокот самиот кажа дека Бог ја знае иднината, а јас во предходниот пост напишав дека Бог е вечен и за Него не постои категоијата време. Времето е утврдено за нас ограничените суштества.
Од друга страна, Бог е совршен, што значи нема недостаток. Нема недостаток ниту во знаењето, нели? Он е сезнаен.
Човекот е создаден според образ и подобие Божјо, што значи е слободна личност одговорна за самата себе.
Бог ја дал и ја почитува таа човекова слобода.
Како што КингДавид кажа убаво во неговиот пост, дека Јуда не бил толку празен и не точна констатацијата дека не е повикан и не му се јавил Бог како на Савле.
Јуда бил директно повикан од Него, живеел со него, јадел, пиел, го случал, ги гледал сите негови дела... но...
зборовите што му ги кажал на трпезата се не да го поттикне да го направи делото, туку да го отрезни, затоа што само тие двајцата знаеле што планира Јуда...
потоа појавувањето преку совестта...
А дека постоел таен план исклучи ја таа опција. Господ се што кажал кажал јасно и откриено, од покривите и раскрсниците
|
Постирано од: makarios
Датум на внесување: 09.Февруари.2009 во 01:23
Датум на внесување: 09.Февруари.2009 во 01:25
Znaci ima takov film a ?
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2009 во 01:35
KINGDAVID напиша:
Znaci ima takov film a ?  |
Па, не е проблем. Спилберг, Лукас, Оливер Стоун, ќе се најде некој. 
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2009 во 02:01
spiros напиша:
Мајкл пријателе, те молам Апостолите на Милоста и Правдината БОЖЈА - значи оние кои сведочат во Најсветото
Писмо за ВИСТИНАТА - не ги наречувај фалцификатори или
слично, .... |
Нигде не сум ги нарекол апостолите Исусови фалсификатори ниту слично на тоа. Препрочитај уште еднаш што сум напишал во постот.
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2009 во 03:00
maria_magdalena напиша:
Aко таквите пророштва како што велиш не се нешто што морало да се исполни, која е смислата на вдаховеното од Бога дејствување на старозаветните пророци? | Смислата е благовремена опомена и поука. Доколку тие се отфрлат, тогаш секако дека ќе мора да се исполнат претскажаните настани.
maria_magdalena напиша:
Замисли да не се исполнеле патилата на крстот-како што било наговестено. Што би било тогаш со Стариот Завет односно пророците од истиот? Би испаднале лажови во сечии очи. | Тоа тогаш би бил проблемот на оние кои гледаат со такви очи, не на пророците. Пророците никогаш не им се додворувале на луѓето и на нивните представи и очекувања. Тие само ја пренесувале Божјата порака. Впрочем пророците отсекогаш и беа клеветени како лажговци во очите на многумина. Дури и убивани. Пророците генерално, никогаш не биле и не се препознавани од своите современици како вистински пророци.
maria_magdalena напиша:
Замиосли да не беше распетието-каква смисла ќе имаше нашата вера? | Во ред, но што е смислата на нашата вера? Настанот кој што се одигра на Голгота има огромно, космичко значење и не е разбран од повеќето христијани а ниту од другите религии. Но смислата на верата не е распнувањето само посебе.
Христос во својата обемна објава од 1989 год. http://www.univerzalni-zivot.org/das_wort/alfa_i_omega/sadrzaj_knjige.html - „Ова е Мојата Реч: Алфа и Омега„ , меѓу другото, објасни:
„Да опстоеше еврејскиот народ и родот Давидов со Мене, тогаш не ќе морав да претрпам смрт на крст. Пред очите на сите Јас би се вознесол во Небесата, а Небесата би останале меѓу Мојот народ, оти луѓето би ги исполнувале Небеските закони - и Јас би дошол повторно кај нив како Владетел на царството Божјо на Земјата.
Спознајте: Оној кој законот на животот само го слуша а не го остварува, останува онаков каков што е, и ќе биде злоупотребен од оној кој мисли да владее со светот: сатаната на сетилата, противните сили.
Јас останав во вечниот Отец, и во духот го извршив делото на избавение кое беше заклучено на Небото: Преку дела на љубовта да се доведат сите души и луѓе во нивниот дом.„
maria_magdalena напиша:
Зошто Бог би се предомислил и би исползувал план Б | Бог не се предомислил. Постоеа 2 опции во самиот старт, затоа пророците од стариот завет и можеле да наговестат такви настани(Христовата мисија во духовните светови е планирана многу пред самиот настан во Ерусалим) - Опциите беа: народот Израелски да го препознае месијата и го прифати(за евреите како некогашен одбран народ и нивната задача во друга прилика можам да напишам), или доколку го отфрли, тогаш Исус оди на крст.
maria_magdalena напиша:
(нешто слично веруваат муслиманите-дека Бог во краен миг го избавил Исус зашто бил добар и му допуштил да избега а на Негово место донел двојник) Во овој случај имаме концепт за Бог-сплеткарош , нели? | Бог не се бави со сплетки, туку противникот. Инаку тоа верување на муслиманите(ова што го кажувам е мој личен став) за мене има логика. Во Quran-от се вели дека Хазрети Иса не го убиле туку така им се присторило на луѓето. Гледано подлабоко, во смислата назборовите(а зборовите се само симболи) стварно испаѓа така. Како може Божјиот син воопшто некој да го убие? Тоа е само привид исто како и овој привремен материјален свет.
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2009 во 06:35
Vo Evangelijata imeto na Juda e napishano okolu dvaesettina pati i sekogash toa e napraveno so posebna doza na negativna konotacija.
Prvoto evangelie spored svojata starost e onoa na Marko. Tuka (14:10) chitame deka Juda odi kaj prvosveshtenicite da go predade Isus i ovie izraduvani od toa mu davaat izvesna suma srebrenici. Marko ne dava nikakvo objasnuvanje za toa koi bile vistinskite motivi za ovoj Judin akt. So nenaveduvanjeto na kolichinata srebrenici ne se dava nekakov povazhen akcent na parite. Tie se bezmalu navedeni sporadichno, kako ilustracija na prvosveshtenskata radost.
Vo Evangelieto na Mateja , koe e pishuvano nekoe veme po onoa na Marko, na rabotite im se dodadeni nekoi novi detali. Imeno, tuka Juda im priogja na prvosveshtenicite da doznae kolku srebrenici kje dobie za Isusovoto predavstvo (26:14-16). Ovde vekje se posochuva motiv na alchnost za pari.
Vo Evangelieto na Luka, koe e napishano vo slichno vreme kako i onoa na Mateja, dodaden e ushte eden nov element – Satanata, kako ultimativen Bozhji neprijatel. Toj vleguva vo Juda i go vodi kon aktot na predavstvoto (22:3), dodeka radosnite prvosveshtenici se soglasuvaat za toa da mu dadat na Juda izvesna svota srebrenici. Vo ova Evangelie motivot e vleguvanjeto na Satanata vo Juda ili kazhano so drugi zborovi “Gjavolot go natera na toa”.
Vo najmladoto Evangelie, onoa od Jovana, se srekjavame so nekolku drugi raboti koi ne postojat vo prethodnite. Tuka doznavame deka Isus koga gi odbiral svoite dvanaeset Apostoli znael deka edniot od niv e gjavol (6:70). Ushte povekje, iako gjavol, Isus nemu mu go doveril chuvanjeto na parite (12:4-6) od koe toj kradel. Spored ova posledno najmlado Evangelie Juda, Isusoviot svoerachno odbran apostol, e gjavol, kradec i ima demonska priroda.
Ochebijno e kako so vreme, sledejki ja starosta na Evangelijata, na Juda mu se dodavaat se povekje negativni elementi i toj bukvalno prerasnuva vo gjavolski lik. Zabelezhete deka Isus toa go znael, no poradi nekoja samo nemu poznata prichina toj go zema kako eden od negovite odbrani apostoli. Nitu edno od Evangelijata ne dava nikakvo objasnuvanje zoshto toj go storil toa.
Ostanuva dilemata, dali imalo neshto sto Apostolite ne znaele vo vrska so relacijata megju Isus i Juda, pa zatoa otposle pretpostavuvale za nego vo Evangelijata obiduvajki se da dadat objasnuvanje za Judiniot akt na predavanjeto, ili pak Isus go odbral Juda tochno poradi aktot sto trebal toj da go izvrshi, a za koj nikoj drug ne bil spremen da go stori.
Treta opcija nema, bidejki Isus sigurno ne go zel Juda so sebe nitu po greshka, nitu pak od naivnost.
Sto sledi natamu? Za toa sto se sluchilo posle predavstvoto imame podatoci samo od dva avtori.
Prvoto i najpopularnoto e od Mateja koj veli deka Juda se pokajal za storenoto, gi vratil srebrenicite i otishol da se obesi. Prvosveshtenicite ne sakale da gi zadrzhat parite bideki se okrvaveni, pa so niv kupile edna niva koja grncharite ja koristele za sobiranje zemja i od togash toa mesto e narecheno “Krvna niva”.
I toa e se sto mozhe da se doznae od Evangelijata. Marko ne veli nishto za ova vo svoeto Evangelie, kako sto ne velat nitu Luka i Jovan.
Vtorata informacija doagja od Delata na Svetite Apostoli i toa od Luka. Tuka Luka ni dava sosem razlichen epilog (1:15-19). Imeno, Juda ne gi vratil parite, tuku kupil niva na koja prsnal i na koja se isturila seta negova vnatreshnost. Zatoa ovaa niva ja narekle “Krvna niva”.
Nema da shiram diskusija ponatamu za razlichnostite na pishuvanjata vo Evangelijata i Aktite. Toa mu go ostavam na sekoj chlen i gostin, pa sekoj neka si dojde do svoj zakluchok.
Onoa sto mislam deka e mnogu vazhno da se dovede vo focus e eden mnogu ednostaven fakt od koj site sakaat da izbegnat kako od nekoe zharche.
Imeno, ako Isus trebashe da umre na krstot za nasheto spasenie, zarem togash Juda ne beshe instrument vo realizacijata na toj akt? Bez negovoto predavstvo nemashe da ima apsenje, bez apsenjeto nemashe da ima sudenje, bez sudenjeto nemashe da ima raspetie, a bez nego nemashe da ima voskresenie… nakuso, bez toa se ushte nemashe da bideme spaseni od nash*te grevovi.
Ako Juda e kluchniot elementi za uspeshnoto zavrshuvanje na Isusovata misija i nasheto spasenie, kako togash toj e osuduvan i ocrnuvan ?
I ushte neshto… okolu vleguvanjeto na Satanata vo Juda, gjavolskata rabota i t.n… Zarem gjavolot kje mu pomaga na Boga i kje bide negov sluga vo uspeshnoto ostvaruvanje na Isusoviot plan?
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2009 во 08:24
Messenger напиша:
...Zarem gjavolot kje mu pomaga na Boga i kje bide negov sluga vo uspeshnoto ostvaruvanje na Isusoviot plan?
|
Или тоа можеби воопшто не беше Божјиот и Исусовиот план?
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2009 во 11:42
Или можеби вие сте попаметни од Бог? 
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2009 во 13:28
Messenger напиша:
Vo Evangelijata imeto na Juda e napishano okolu dvaesettina pati i sekogash toa e napraveno so posebna doza na negativna konotacija.
Prvoto evangelie spored svojata starost e onoa na Marko. Tuka (14:10) chitame deka Juda odi kaj prvosveshtenicite da go predade Isus i ovie izraduvani od toa mu davaat izvesna suma srebrenici. Marko ne dava nikakvo objasnuvanje za toa koi bile vistinskite motivi za ovoj Judin akt. So nenaveduvanjeto na kolichinata srebrenici ne se dava nekakov povazhen akcent na parite. Tie se bezmalu navedeni sporadichno, kako ilustracija na prvosveshtenskata radost.
Vo Evangelieto na Mateja , koe e pishuvano nekoe veme po onoa na Marko, na rabotite im se dodadeni nekoi novi detali. Imeno, tuka Juda im priogja na prvosveshtenicite da doznae kolku srebrenici kje dobie za Isusovoto predavstvo (26:14-16). Ovde vekje se posochuva motiv na alchnost za pari.
Vo Evangelieto na Luka, koe e napishano vo slichno vreme kako i onoa na Mateja, dodaden e ushte eden nov element – Satanata, kako ultimativen Bozhji neprijatel. Toj vleguva vo Juda i go vodi kon aktot na predavstvoto (22:3), dodeka radosnite prvosveshtenici se soglasuvaat za toa da mu dadat na Juda izvesna svota srebrenici. Vo ova Evangelie motivot e vleguvanjeto na Satanata vo Juda ili kazhano so drugi zborovi “Gjavolot go natera na toa”.
Vo najmladoto Evangelie, onoa od Jovana, se srekjavame so nekolku drugi raboti koi ne postojat vo prethodnite. Tuka doznavame deka Isus koga gi odbiral svoite dvanaeset Apostoli znael deka edniot od niv e gjavol (6:70). Ushte povekje, iako gjavol, Isus nemu mu go doveril chuvanjeto na parite (12:4-6) od koe toj kradel. Spored ova posledno najmlado Evangelie Juda, Isusoviot svoerachno odbran apostol, e gjavol, kradec i ima demonska priroda.
Ochebijno e kako so vreme, sledejki ja starosta na Evangelijata, na Juda mu se dodavaat se povekje negativni elementi i toj bukvalno prerasnuva vo gjavolski lik. Zabelezhete deka Isus toa go znael, no poradi nekoja samo nemu poznata prichina toj go zema kako eden od negovite odbrani apostoli. Nitu edno od Evangelijata ne dava nikakvo objasnuvanje zoshto toj go storil toa.
Ostanuva dilemata, dali imalo neshto sto Apostolite ne znaele vo vrska so relacijata megju Isus i Juda, pa zatoa otposle pretpostavuvale za nego vo Evangelijata obiduvajki se da dadat objasnuvanje za Judiniot akt na predavanjeto, ili pak Isus go odbral Juda tochno poradi aktot sto trebal toj da go izvrshi, a za koj nikoj drug ne bil spremen da go stori.
Treta opcija nema, bidejki Isus sigurno ne go zel Juda so sebe nitu po greshka, nitu pak od naivnost.
Sto sledi natamu? Za toa sto se sluchilo posle predavstvoto imame podatoci samo od dva avtori.
Prvoto i najpopularnoto e od Mateja koj veli deka Juda se pokajal za storenoto, gi vratil srebrenicite i otishol da se obesi. Prvosveshtenicite ne sakale da gi zadrzhat parite bideki se okrvaveni, pa so niv kupile edna niva koja grncharite ja koristele za sobiranje zemja i od togash toa mesto e narecheno “Krvna niva”.
I toa e se sto mozhe da se doznae od Evangelijata. Marko ne veli nishto za ova vo svoeto Evangelie, kako sto ne velat nitu Luka i Jovan.
Vtorata informacija doagja od Delata na Svetite Apostoli i toa od Luka. Tuka Luka ni dava sosem razlichen epilog (1:15-19). Imeno, Juda ne gi vratil parite, tuku kupil niva na koja prsnal i na koja se isturila seta negova vnatreshnost. Zatoa ovaa niva ja narekle “Krvna niva”.
Nema da shiram diskusija ponatamu za razlichnostite na pishuvanjata vo Evangelijata i Aktite. Toa mu go ostavam na sekoj chlen i gostin, pa sekoj neka si dojde do svoj zakluchok.
Onoa sto mislam deka e mnogu vazhno da se dovede vo focus e eden mnogu ednostaven fakt od koj site sakaat da izbegnat kako od nekoe zharche.
Imeno, ako Isus trebashe da umre na krstot za nasheto spasenie, zarem togash Juda ne beshe instrument vo realizacijata na toj akt? Bez negovoto predavstvo nemashe da ima apsenje, bez apsenjeto nemashe da ima sudenje, bez sudenjeto nemashe da ima raspetie, a bez nego nemashe da ima voskresenie… nakuso, bez toa se ushte nemashe da bideme spaseni od nash*te grevovi.
Ako Juda e kluchniot elementi za uspeshnoto zavrshuvanje na Isusovata misija i nasheto spasenie, kako togash toj e osuduvan i ocrnuvan ?
I ushte neshto… okolu vleguvanjeto na Satanata vo Juda, gjavolskata rabota i t.n… Zarem gjavolot kje mu pomaga na Boga i kje bide negov sluga vo uspeshnoto ostvaruvanje na Isusoviot plan?
|
Види сега.
Теоријата уште на почетокот ти паѓа во вода, затоа што Евангелието на Марко не е прво туку Евангелието според Матеј. Тоа е напишано само 8 години по вознесението на Г ИС ХС, значи 41год. , за потребите на еврејсиот народ. Нешто подоцна во педесетите години е напишано Евангелието според Марко, а Лука за потребата на „расеаните„ и „придојдените“ , односно за расеаните евреи и придојдените елини и варавари (според тогашната определба на народите) некаде во Седумде4сетите го пишува своето Евангелие. И после 100та година по Христос Јован по молба на својата паства која е од Евес, Мала Азија, го надополнува она што предходните тројца Евангелисти „го имаат испуштено“.
понатаму нема потреба од дискусија
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2009 во 13:57
So polna pochit Опитен, ama na ovoj tvoj opsezhen, detalen i "argumentiran" odgovor ne vredi da odgovoram.
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2009 во 14:49
Се извинувам ако со нешто сум ти згрешил.
Јас појдувам од тоа дека ако се сруши темелот на кој се базира теоријата, понатаму се руши и целата теорија.
Според тоа како што јас заклучив темелот на твојата теза беше да докажеш како од почетокот евангелиата имале позитивен или барем неутрален став кон Јуда да после под пртисоко на влијанијата тие по ред го напагаат Јуда и го осудуваат. но евангелието според Марко вистина не е прво, туку она според Матеј.
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2009 во 16:34
Eve, da pretpostavime i da e taka deka Juda imal specijalna misija od samiot Bog predodredena, no sto so toa ponataka? Treba li i nie da odime po negovite stapki? Ili treba li da mu upatuvaat molitvi denesnite ludje za da pomogne da ja izvrsat eventualna misija od Boga(bidejki ete toj e so iskustvo)?
Patem, mi tekna deka imase na vremeto eden britanski heavy metal bend "Judas Priest" (Svestenikot na Juda).
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2009 во 18:10
Majkl напиша:
Нигде не сум ги нарекол апостолите Исусови фалсификатори ниту слично на тоа. Препрочитај уште еднаш што сум напишал во постот. | ] За христијаните, списите на Новиот Завет се запишани од очевидците Христови кои јасно посведочуваат за случките со Исус.
Ти неверуваш на тоа и за тебе тоа е во ред, но те молам немој да шириш мислења, сомнежи и учења кои се спротивни на Евангелието онака како што го учеа и практицираја вистинските прахристијани!
А сега пак за Јуда Искариот.
Според учењето на Евангелието на кое ти му веруваш : Што вечераа (ако не пасхално јагне) Исус и Апостолите (заедно со Јуда) кога Јуда макна во јадењето и се оддаде дека тој е тој што ќе го предаде ИСУС?
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2009 во 18:33
Опитен напиша:
Јас појдувам од тоа дека ако се сруши темелот на кој се базира теоријата, понатаму се руши и целата теорија.
Според тоа како што јас заклучив темелот на твојата теза беше да докажеш како од почетокот евангелиата имале позитивен или барем неутрален став кон Јуда да после под пртисоко на влијанијата тие по ред го напагаат Јуда и го осудуваат. но евангелието според Марко вистина не е прво, туку она според Матеј.
|
Milo mi e sto na krajot prizna deka ti se drzhish po sekoja cena za teoloshkite dogmi samo za da go zadrzhish nivniot temel i tvoeto veruvanjeto vo TEORIJATA.
Toa e toa.
A toa ne e religioznost.
Znachi tebe ne ti e vazhna vistinata, tuku onoa koe si VETIL deka bezrezervno kje go VERUVASH. Ako treba kje gi zatvorish ochite i ush*te i nema nitu da pomislish da razmisluvash okolu faktite bidejki i mislenjeto e grev spored taa ista TEORIJA.
Ne ti velam da si go smenish stavot... ostani si na nego ako mislish deka taka kje se chuvstvuvash podobro.
Inaku, onoa sto velish deka од почетокот евангелиата имале позитивен или барем неутрален став кон Јуда да после под пртисоко на влијанијата тие по ред го напагаат Јуда и го осудуваат. но евангелието според Марко вистина не е прво, туку она според Матеј. e samo del od mojot komentar. Ima mnogu povekje vo nego ponatamu, no ti za toa ne sakash nitu zbor da kazhesh...
Patem, mozhesh da imash kakvo sakash TEORETSKO veruvanje za toa koe Evangelie e postaro, no oficijalno prifaten fakt e deka Markovoto e najstaro. Izvini sto kje te soocham so toa, no toa e toa...
I prosti mi ako moive tekstovi predizvikuvaat bura vo tvojata dusha. Ne mi go zemaj toa za grev.
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2009 во 18:38
Majkl напиша:
Eve, da pretpostavime i da e taka deka Juda imal specijalna misija od samiot Bog predodredena, no sto so toa ponataka? Treba li i nie da odime po negovite stapki? Ili treba li da mu upatuvaat molitvi denesnite ludje za da pomogne da ja izvrsat eventualna misija od Boga(bidejki ete toj e so iskustvo)?
от
Patem, mi tekna deka imase na vremeto eden britanski heavy metal bend "Judas Priest" (Svestenikot na Juda). |
Нема и зашто да претпоставуваме кога се знае дека не е така. Сведоштвата од Светото Писмо го потврдува тоа, не треба да има сомнеж.
п.с/ германски е бендот
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2009 во 18:42
melhisedek, imash opomena za nekorektno komentiranje na forumov. Argumentirani komentari i repliki se pozhelni, no ne vo niven nedostatok kritiki na lichnosti, potcenuvanja, potsmevanja, demoniziranja i etiketiranja.
http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=16046 - http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=16046
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2009 во 18:47
spiros напиша:
За христијаните, списите на Новиот Завет се запишани од очевидците Христови кои јасно посведочуваат за случките со Исус. | Za nekoi hristijani se, za drugi hristijani ne se. Mnogumina istoricari(nemaat nikakva vrska so prahristijanite od Univerzalen zivot) i kriticki istrazuvaci na Biblijata osnovano se somnevaat vo toa.
spiros напиша:
Ти неверуваш на тоа и за тебе тоа е во ред, но те молам немој да шириш мислења, сомнежи и учења кои се спротивни на Евангелието онака како што го учеа и практицираја вистинските прахристијани! |
Zosto tebe toa ti preci? Jas tebe ne te teram da veruvas vo toa. Od kade znaes deka se sprotivni na Evangelieto? Za mene se vo apsolutna soglasnost - licno Hristos toa go potvrduva, ama koj da poveruva... Ako sakas, slobodno ignoriraj gi site moi natamosni postovi, ne se zamaraj so niv.
Zamisli sega jas da te zamolam tebe da ne siris biblijski mislenja, somnezi i ucenja bidejki tie nemaat vrska so izvornoto hristijanstvo! Pa posle utre kje dojde nekoj ateist(kako sto vece bese slucaj) i ce nè zamoli i dvajcata da ne sirime verski zabludi oti site veri se demek zabluda za nego, bidejki za nego Bog ne postoi... Forumot medjutoa sluzi site da gi iskazeme slobodno svoite stavovi, a koj ne se soglasuva so stavovite, toa si e negovo licno pravo!
spiros напиша:
А сега пак за Јуда Искариот.
Според учењето на Евангелието на кое ти му веруваш : Што вечераа (ако не пасхално јагне) Исус и Апостолите (заедно со Јуда) кога Јуда макна во јадењето и се оддаде дека тој е тој што ќе го предаде ИСУС? |
Konkreten odgovor mozes direktno da procitas na sledniov link: http://www.univerzalni-zivot.org/das_wort/alfa_i_omega/pashalna_vecera.html - Poslednja pashalna vechera (odgovorot e posle 6.stih: "6. A Juda Iskariotski Mu reče: "Gle, beskvasni hleb, mešano vino, ulje i začini, no gde je tu jagnje koje Mojsije zapovedi?" (Jer Juda beše kupio jagnje, no Isus zabrani da se zakolje). (Pogl. 75, 3-6)")
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2009 во 18:50
Mesi, овие теми не се од сега измислени. Се вртат од време на време веќе 2000 години.
Зарем, ако некој се обидеше да ја сокрие вистината, Бог не ќе ја откриеше?
Ден Браун и сличните се пунат пари, итро (односно лукаво) прелистувајќи по старите списи, и пишуваат романи на таа тема. Ние пак, мислиме дека таквите конечно ја открија вистината, го демистифицираа Светото Писмо и тн.
Ама тоа е ептен приземно размислување. Нашата цел е Христос, и секое размислување надвор од Него, не ни носи никаква полза. А пак, ако има некоја вистина во тие апокрифи, досега сигурно ќе ни се откриеше преку Светиот Дух. Ако сметаме дека баш сега е моментот за разоткривање, тогаш индиректно кажуваме дека Црквата била мртва, што пак, не е возможно, ако погледнеме колкава благодат се излева, многубројните чуда и светители кои се изродиле.
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2009 во 18:55
Messenger напиша:
Опитен напиша:
|
Milo mi e sto na krajot prizna deka ti se drzhish po sekoja cena za teoloshkite dogmi samo za da go zadrzhish nivniot temel i tvoeto veruvanjeto vo TEORIJATA.
Toa e toa.
A toa ne e religioznost.
Tebe ne ti e vazhna vistinata, tuku onoa koe si VETIL deka bezrezervno kje go VERUVASH. Ako treba kje gi zatvorish ochite i ush*te i nema nitu da pomislish da razmisluvash okolu faktite bidejki i mislenjeto e grev spored taa ista TEORIJA.
I toa go pravish bidejki za takviot stav prema TEORIJATA taa tebe ti VETUVA SPASUVANJE.
Ne ti velam da si go smenish stavot... ostani si na nego ako mislish deka taka kje se chuvstvuvash podobro.
Inaku, onoa sto velish deka од почетокот евангелиата имале позитивен или барем неутрален став кон Јуда да после под пртисоко на влијанијата тие по ред го напагаат Јуда и го осудуваат. но евангелието според Марко вистина не е прво, туку она според Матеј. e samo del od mojot komentar. Ima mnogu povekje vo nego ponatamu, no ti od strav da mislish na nego ne sakash nitu zbor da kazhesh...
Patem, mozhesh da imash kakvo sakash TEORETSKO veruvanje za toa koe Evangelie e postaro, no oficijalno prifaten fakt e deka Markovoto e najstaro. Izvini sto kje te soocham so toa, no toa e toa...
I prosti mi ako moive tekstovi predizvikuvaat bura vo tvojata dusha. Ne mi go zemaj toa za grev. |
не бе братче. најспокоен сум. ничто неможе да ја разруши мојата вистинска вера во Бога
Јас не се сомневам во Светото писмо и не мешам никакви догми и теории.
Јуда, за жал, е предавник. искрено, јас го жалам човекот, иако ми го предам мојот Спасител, но за тоа сум виновен и јас затоа што, заради моите гревови, „мораше“ да умре Оној кој е кадарен и смртта да ја уништи. Да не умреше и воскреснеше Христос, сеуште ке бевме под тројното ропство на гаволот, гревот и смртта.
Христос умре и воскресна та и ние денес кои (правилно) веруваме во Него да наследиме живот вечен и неизмерната радост на Светиот Дух во Царството Небесно.
а тоа го сведочи и моето срце
гооолем подрав,
Христос посреде нас
п.с. а за евангелието по марко незнам од кај ти е тој податок. Матеј е првиот
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2009 во 19:13
makarios напиша:
Ден Браун и сличните се пунат пари, итро (односно лукаво) прелистувајќи по старите списи, и пишуваат романи на таа тема. Ние пак, мислиме дека таквите конечно ја открија вистината, го демистифицираа Светото Писмо и тн. Ама тоа е ептен приземно размислување. Нашата цел е Христос, и секое размислување надвор од Него, не ни носи никаква полза. | So ova se soglasuvam. Mislam deka i samiot Den Braun spomna deka negovite dela se pred sè fikcija, inspiracijata mu e samo od razni stari pisanija. Sushtinata e Hristos i (barem za mene) negovoto ednostavno no sovrsheno genijalno uchenje.
makarios напиша:
А пак, ако има некоја вистина во тие апокрифи, досега сигурно ќе ни се откриеше преку Светиот Дух.
| Sega nezavisno od Braunovite i nemu slicni romani, a vo vrska so apokrifite.
Sto ako svetiot Duh sakal da otkrie mnogu raboti no Crkvata toa ne go dozvoluvala? Postojano se javuvaa proroci i dvizenja koi sakale da go razgorat Svetiot Duh(manihejcite, bogomilite, katarite i tn.) no tie zestoko bile od Crkvata osuduvani i od drzavnite organi progonuvani i ubivani kako otrovna eres i opasnost za opstestvoto. Sto ako SVetiot Duh tokmu preku niv sakal da ja donese vistinata no nekoj se obidel da go zamolci?
makarios напиша:
Ако сметаме дека баш сега е моментот за разоткривање, тогаш индиректно кажуваме дека Црквата била мртва, што пак, не е возможно, ако погледнеме колкава благодат се излева, многубројните чуда и светители кои се изродиле. |
Prostete, no so stavot deka Crkvata bila mrtva(vo prenosna smisla) se soglasuvam, a so vtoriot del voopsto ne mozam da se soglasam.
Kolku vreme vece postoi Crkvata? Kako institucija okolu 1500 godini(mislam na Konstantin otkako ja prizna) a ako e tocno deka postoi uste od vremeto na prvata zaednica na apostolite togas okolu 2000 godini. A vo poslednite 2000 godini(a i pred toa) istorijata voopsto ne pokazuva deka bila prisutna blagodatta, barem ne vo smisla na dobri plodovi. Sepak e toa dolg vremenski period. Vo sprotivno svetot ne bi bil takov kakov sto e. Ili Isus so apostolite ja utnale rabotata ili nesto sepak ne bilo vo red so Crkvata(mislam na vodeckite strukturi, pastirite-ne na obicniot crkoven narod)
Nekoj ce rece sega: ama imase opstrukcii, tursko ropstvo, komunizam, staljinizam, progoni... Tocno! Imase. No zosto dojde do pojavata na takvite? Od tolku cudesa i svetiteli sepak bi trebala pojasno da se cuvstvuva blagodatta, vo smisla na dobri plodovi niz istorijata. No toa ne e slucaj. Za mene, toa e mnogu vazen pokazatel i logicna pricina povece da vo ova vreme na krupni promena Bog povtorno ja otkrie vistinata i se javi na covestoto(ama ne veruvam deka go pravi toa preku Braun i slicni).
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2009 во 20:00
makarios напиша:
Mesi, овие теми не се од сега измислени. Се вртат од време на време веќе 2000 години.Зарем, ако некој се обидеше да ја сокрие вистината, Бог не ќе ја откриеше? Ден Браун и сличните се пунат пари, итро (односно лукаво) прелистувајќи по старите списи, и пишуваат романи на таа тема. Ние пак, мислиме дека таквите конечно ја открија вистината, го демистифицираа Светото Писмо и тн. Ама тоа е ептен приземно размислување. Нашата цел е Христос, и секое размислување надвор од Него, не ни носи никаква полза. А пак, ако има некоја вистина во тие апокрифи, досега сигурно ќе ни се откриеше преку Светиот Дух. Ако сметаме дека баш сега е моментот за разоткривање, тогаш индиректно кажуваме дека Црквата била мртва, што пак, не е возможно, ако погледнеме колкава благодат се излева, многубројните чуда и светители кои се изродиле.
|
makarios brate, istoto go govoram i jas.
Nitu na um ne mi padna Don Braun i slichnite na nego ... nitu spomnav nekade apokrifa. Site podatoci sto gi dadov se od Noviot Zavet.
Site.
Potpolno se slozhuvam so tebe i istoto go govoram i jas: celta e samo Isusovoto propovedanje i nikakva druga teologija, teorija, dogmi, gradenje kuli od karti, obichai, vetuvanja, metanii...
Istoto go govoram i jas...
Zatoa gi dadov ovie argumenti koi mozhe sekoj samiot da gi proveri i da vidi dali se tochni ili ne... toa e vistinskata religioznost. I kako za promena, da pochne da razmisluva malu okolu seto toa bez da se plashi dali kje srushi temeli na nechija teorija... Tokmu zatoa teoriite se teorii, za da bidat eden den srusheni i zameneti so neshto novo, podobro i potochno... taka se raste i se poagja po patot na prosvetluvanjeto.
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2009 во 20:13
Опитен напиша:
п.с. а за евангелието по марко незнам од кај ти е тој податок. Матеј е првиот |
Oficijalno najstaroto Evangelie e od Marko. Taka se uchi na Univerzitetite za komparativna religija, taka e usvoeno od avtoritetite spored rezultatite od istrazhuvanjata.
Za toa ima bezbroj izvori na podatoci, no mislam deka dovolno e da ti posocham eden (najpopularen megju liugjeto ) za da se uverish vo toa:
http://en.wikipedia.org/wiki/New_Testament - http://en.wikipedia.org/wiki/New_Testament
Vruvam deka chitash angliski. Pojdi nadolu do poglavieto "Date of composition". Megju ostanatoto tamu pishuva:
Most secular scholars agree on the dating of the majority of the New Testament, except for the epistles and books that they consider to be pseudepigraphical (i.e., those thought not to be written by their traditional authors). For the Gospels they tend to date Mark no earlier than 65 and no later than 75. Matthew is dated between 70 and 85. Luke is usually placed within 80 to 95.
Isus neka bide sekogash so tebe.
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2009 во 20:32
Messenger, ти не наведе никакви аргументи, туку само твои (или не е важно чиви) субјективни претпоставки/заклучоци. Тоа воопшто не се "факти" како што ти сакаш да ни ги претставиш. Ти, на пример, сакаш да ги убедиш читателите дека меѓу Христос и Јуда имало некаков "таен заговор" и притоа велиш твоите податоци за тоа се од Новиот Завет. Но дали е навистина така?
Ти сакаш да ги убедиш читателите тука дека е Новозаветен податок дека Исус му ја доверил благајничката служба на Јуда, но таков податок немаме во Новиот Завет. Таму пишува дека Јуда ја водел таа служба, но не пишува дека Христос го ракоположил Јуда за таа служба. Можеби Христос им оставил на апостолите самите да си изберат еден меѓу нив кај кого ќе стојат парите и можеби Јуда самиот се изборил за да дојде до таа позиција. И јас велам можеби, но и ти го велиш истото и затоа тука нема простор за никаков "податок", а камо ли пак заклучок.
Исто така, не ми е јасно од каде ти е заклучокот дека ако Јуда не го предал Исус, тогаш "Bez negovoto predavstvo nemashe da ima apsenje, bez apsenjeto nemashe da ima sudenje, bez sudenjeto nemashe da ima raspetie, a bez nego nemashe da ima voskresenie… nakuso, bez toa se ushte nemashe da bideme spaseni od nash*te grevovi."???
Фарисеите и свештениците неколку пати пред тоа се обидоа да го фатат Исус, да го каменуваат и да го уапсат и евангелските извештаи не известуваат дека Исус вешто се измолкнувал од нив (Јован 8:59; Јован 10:39), така што ако сакал Исус уште тогаш можел да им се предаде и воопшто немало да Му треба некој како Јуда.
Но сепак, вистина е дека Исус дозволил да биде предаден од Јуда и Тој добро знаел што ќе направи Јуда, но сепак дозволил да биде предаден, што воопшто не значи дека Исус соработувал во Своето предавство во некој "таен заговор" со Јуда.
Тоа што Сатаната честопати го искушувал и работел против Исус преку Неговите апостоли, тоа не значи дека Исус бил во ортаклук со Ѓаволот. Јуда не е единствениот во кого влегол Сатаната. Истото Христос, на пример, го посведочи и за апостолот Петар (Матеј 16:23), па сепак знаеме дека Петар бил еден од најблиските ученици на Исус.
Но божествената премудрост се открива во тоа што Божјите планови се несопирливи дури и при најголемиот отпор од ѓаволот. Божјата премудрост е толку над човечката или ѓаволската што Тој успева дури и преку потезите на противникот да ја изврши Својата воља и да ги сврти истите во своја полза. Оваа Божја генијалност ја гледаме во многу ситуации во Светото Писмо каде што Ѓаволот се обидел да му пркоси на Бог. Сега не ми текнвуаат тие примери, но еден брат еднаш ми ги раскажуваше, така што можеби во некоја наредна прилика ќе ви ги напишам и нив.
Поздрав!
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2009 во 20:37
Pravoslaven напиша:
Но божествената премудрост се открива во тоа што Божјите планови се несопирливи дури и при најголемиот отпор од ѓаволот. Божјата премудрост е толку над човечката или ѓаволската што Тој успева дури и преку потезите на противникот да ја изврши Својата воља и да ги сврти истите во своја полза. |
So ova celosno se soglasuvam. Zatoa i planovite na protivnikot Bozji vo start se osudeni na propast.
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2009 во 20:58
Pravoslaven, koj film gledash sega?
Se sheguvam...
Kade vide vo mojot opshiren komentar deka Isus i Juda se dogovarale za neshto? Slobodno citiraj me.
Jas vo prethodnite repliki namerno nafrliv nekolku potpolno razlichni idei okolu Juda i negoviot zhivot so Apostolite i Isus za da vi pokazham deka kako shto mozhe da se pretpostavuvaat edni raboti za nego isto taka mozhat da se pretpostavuvaat i drugi. Znachi toa beshe samo edna predizvikatelna komparacija.
Vo posledniot komentar, koj e napishan sosem seriozno, nikade ne spomnav nikakvi dogovori, nikakvi apokrifi i nikakvi pretpostavki. Seto izlozheno se citati od Noviot Zavet.
Jas ne ubeduvam nikogo nishto i zatoa pri krajot velam: eve vi gi podatocite od Evangelijata i Aktite i povelete sekoj za sebe neka si izvleche zakluchok.
Za blagajnichkata sluzhba... Pravoslaven, te moilam nemoj da pretpostavuvash neodrzhlivi raboti: не пишува дека Христос го ракоположил Јуда за таа служба. Можеби Христос им оставил на апостолите самите да си изберат еден меѓу нив кај кого ќе стојат парите и можеби Јуда самиот се изборил за да дојде до таа позиција. Za mnogu raboti ne se pishuva vo detali vo Evangelijata, no se znae sto bilo mozhno, a sto ne bilo mozhno vo relacijata megju Bozhjiot Sin i Apostolite. Nemoj sega da postavuvash nemozhni teorii za "samoizboruvanje na Juda" i "samoizbiranje megju Apostolite" za toa koj kje zastane zad edna od najvazhnite funkcii -chuvar na zaednichkite pari, bez znaenje i aminuvanje od Isus. Razbiram i prifakjam "slobodno razmisluvanje", ama tolkava sloboda e potpolno raspushtanje i navleguvanje vo fantastichniot svet na Don Braun. Ednostavno ne drzhi voda.
Za onoa ponatamu, navistina ne znam sto da kazham bidejki ne razbiram sto ti e poentata. Pa, jasno e deka ako ne beshe Juda Isus nemashe da go fatat, sudat i osudat. Sto ima tuka nejasno? Isus dozvoli toa da se sluchi i dozvoli toa da go stori tokmu Juda, a ne bilo koj drug. Juda beshe negoviot odbran instrument vo egzekucijata na onoa sto trebashe da se sluchi.
Ponatamu navistina te izgubiv... ne samo sto ne te razbiram sto sakash da kazhesh, tuku gledam deka potpolno se slozhuvame... velish "Но божествената премудрост се открива во тоа што Божјите планови се несопирливи дури и при најголемиот отпор од ѓаволот. Божјата премудрост е толку над човечката или ѓаволската што Тој успева дури и преку потезите на противникот да ја изврши Својата воља и да ги сврти истите во своја полза." Pa toa go velam i jas i zatoa ja stavam pod prashanje teorijata nametnata od Jovan deka vo Juda vlegol Satanata i zatoa toj uspeal da go napravi onoa sto go napravil. Spored tvojot komentar i spored Bozhjata zamisla, kako mozhe Satanata da zastane na Bozhjata strana pomagajki go planot za raspetieto,a so toa i spasuvanjeto od grevovite na lugjeto? Nema nikakva logika, neli?
Kako sto ti rekov, vopshto ne mi e jasno koja ti e poentata, ama ne e vazhno...
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2009 во 21:07
Messenger, Сатаната не застанал на Божјата страна и не го помагал планот за распетието, туку Бог ги искористил неговите потези за остварување на Својот план. Нам ни изгледа тоа така затоа што од сегашна перспектива го гледаме финишот од тие збуднувања, но кој (освен Бог) би претпоставил таков финиш пред тие збуднувања?
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2009 во 21:13
Sega ti vo potpolnost se slozhuvash so mojot stav.
Bog dozvolil Satanata da vleze vo Juda i da go natera da napravi onoa sto toj napravil, sto znachi deka Juda bil samo instrument vo Bozhjite race. Bez niv nemalo da se sluchi onoa sto se sluchilo i nie nemashe da bideme spaseni od nash*te grevovi.
Toa go velam i jas.
Na krajot se slozhivme.
|
Постирано од: becenevem
Датум на внесување: 09.Февруари.2009 во 22:45
toe e problemot na denesninata,
lugjeto se vrzuvaat za nesto sto bilo pred 2000 godini,
zatoa propagja segasnosta,
dodeka idninata segasnosta ja kroi
|
Постирано од: polzavce
Датум на внесување: 09.Февруари.2009 во 22:52
Ако кроиме иднина врз основа на сегашноста........го обравме бостанот.......
Јас пак мислам дека луѓето се врзуваат помалку отколку што треба за -тоа што било пред 2000 години-. Кога би се врзале повеќе......светот не би пропаднал..........БИ НАПРЕДНАЛ...
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2009 во 23:14
polzavce напиша:
Ако кроиме иднина врз основа на сегашноста........го обравме бостанот.......
Јас пак мислам дека луѓето се врзуваат помалку отколку што треба за -тоа што било пред 2000 години-. Кога би се врзале повеќе......светот не би пропаднал..........БИ НАПРЕДНАЛ... |
Taka e polzavce....ISUS ni e najgolemiot primer kako treba da se odnesuvame so bliznite i Negovite soveti za zivotot se sekogas najdelotvorni.
|
Датум на внесување: 10.Февруари.2009 во 00:09
Messenger напиша:
Sega ti vo potpolnost se slozhuvash so mojot stav.
Bog dozvolil Satanata da vleze vo Juda i da go natera da napravi onoa sto toj napravil, sto znachi deka Juda bil samo instrument vo Bozhjite race. Bez niv nemalo da se sluchi onoa sto se sluchilo i nie nemashe da bideme spaseni od nash*te grevovi.
Toa go velam i jas.
Na krajot se slozhivme.  |
Ниту сега, ниту пред тоа јас не се сложив ниту се сложувам со твојот став и не разбирам каде сум нејасен што ти поинаку ги тумачиш моите изјави.
Јас велам дека да Бог дозволил Сатаната да влезе во Јуда, но исто така велам дека и Јуда дозволилл Сатаната да влезе во него и не е Сатаната која го натерала да направи нешто, туку тој - Јуда заедно со Сатаната го направил тоа што го направил.
Јуда не бил инструмент во Божјите раце, туку своеволно го направил тоа што го направил.
Без нив или со нив ќе се случило тоа што требало да се случи и ние ќе бевме спасени од нашите гревови. Во мојот предходен коментар образложив дека Јуда воопшто не бил потребен за погубувањето на Исус. Не би сакал да се повторувам.
|
Датум на внесување: 10.Февруари.2009 во 02:51
OK, ne se nerviraj... dobra nokj.
|
Датум на внесување: 10.Февруари.2009 во 03:55
Messenger напиша:
Опитен напиша:
п.с. а за евангелието по марко незнам од кај ти е тој податок. Матеј е првиот |
Oficijalno najstaroto Evangelie e od Marko. Taka se uchi na Univerzitetite za komparativna religija, taka e usvoeno od avtoritetite spored rezultatite od istrazhuvanjata.
Za toa ima bezbroj izvori na podatoci, no mislam deka dovolno e da ti posocham eden (najpopularen megju liugjeto ) za da se uverish vo toa:
http://en.wikipedia.org/wiki/New_Testament - http://en.wikipedia.org/wiki/New_Testament
Vruvam deka chitash angliski. Pojdi nadolu do poglavieto "Date of composition". Megju ostanatoto tamu pishuva:
Most secular scholars agree on the dating of the majority of the New Testament, except for the epistles and books that they consider to be pseudepigraphical (i.e., those thought not to be written by their traditional authors). For the Gospels they tend to date Mark no earlier than 65 and no later than 75. Matthew is dated between 70 and 85. Luke is usually placed within 80 to 95.
Isus neka bide sekogash so tebe. |
Амин, и со тебе брате.
ЗА име на вистината и јас имам ист број свои аргументи.
Еве блажен Теофилакт Охридски (10 век)еден од најпознатите толкувачи на Светото Писмо и составувач на житието и службата на св.Климент Охридски, што кажува за потеклото на Евангелијата.
http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Svetopismo/TumacenjeJevandjeljapoMateju/predgovor.htm - Блажен Теофилакт Охридски
п.с. воедно прочитај го и толкувањето за Јуда
|
Датум на внесување: 10.Февруари.2009 во 05:31
Linkot ne ti raboti.
|
Датум на внесување: 10.Февруари.2009 во 07:40
Незнам што е. Јас го отварам.
пробај вака:
http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Svetopismo/TumacenjeJevandjeljapoMateju/predgovor.htm
|
Постирано од: Marko sk
Датум на внесување: 10.Февруари.2009 во 12:47
Kako ja pochnavte, teshko deka kje se razberete ? Belkim mojov komentar mozhe da pomogne, pa da vidme :
Mozhebi kako analogija treba da se pogledne Hristovoto ragjanje. Zashto Bog ja odbral Marija a ne nekoja druga zhena. Logikata e deka togash doshlo vremeto i sledsteveno na Bozhjata mokj da go vidi bitieto na chovekot so site negovi karakteristiki i potencijal, kako i da ja gleda i idninata, pa kako ja odbral Marija, isto taka go 'odbral' i Juda.
Iako gorniov stav e dovolno indikativen, sepak da go doelaborirame prashanjeto zashto Bog niv dvajca gi "izbral" ?
Zatoa shto ( naukata veli) deka lugjeto se predvidlivi vo svoite postapki, soodvetnbo na nivnite veruvanja, VERA, svest, sovest, obichai, tradicii i sl. Iako tie imaat slobodna volja pri donesuvanjeto na nivnite odluki, sepak site sme so golem procent na sigurnost predvidlivi. Naukata deneska ( osobeno vo marketinshkite analizi) i te kako tochno mozhe da predvidi za pogoleiot del od odreden segmet kako kje se odnesuva po osnov na nekoja reklama, lansiranje na nov proizvod i t.n) a shto ostana za Bog, koj e daleku ispred site nauki.
Bozhjiot design na nastanite mozhel da bide i poinakov,( normnalno i prorocite kje propovedale poinaku) Hristos mozhel da se pojavi na pionakov nachin, t.e. da ne bide od zhena roden, ili pak da bide predaden od nekoja 'beznachajna' lichnost.
No Bog PREMUDRO gi dizjaniral nastanite - nachinot kako shto se opishani vo Biblijata. Pred se od prichnia shto sakal so Hristovoto ragjanje od zehna da dade popravichno mesto na zhenata, t.e. da ja stavi na piedestal koj vistinski go zasluzhuva ( koja niz vekovite bila ponizhuvachki tretirana) kako i max. respect na siot chovekov rod: Negoviot Sin sleze megju lujeto na chovechki nachin - se rodi od zhena. Taka da od nachinot na Hristovoto ragjanje, Bog ja iskazhuva seta pochit i ljubov sperma svojata kreacia.
E sega, zashto Petar tri pati se otkazha od Hrista ? Bog saka da ukazhe na chovekovata slabost, na negovata prevrtliva priroda, duri e spermen ( Juda) da go predade Bozhjiot Sin za 30 srtebrenici.
Ednostavno , Bag gi dizajniral nastanite na premudar nachin so koj na najslikovit i najpouchen nachin kje im ukazhe na lugjeto za nivnata padnata priroda, za nivnata slabost od koja ne se imuni i onie najizbranite - onie koi lichno go gledaa i slushaa, istite tie doagjaat vo situacija da se otkazhat od Nego, da go predadat.……Znachi, Juda soodvetno na negovata svest i sovest, na negovata “silna vera” i so svojata slobodna volja bil predvidliv od Bozhja strana deka toj e 'spermen' - 'sposoben' na neshto takvo - da go predade Hrista ….
I sledstevno na tie nastani, osobeno Hristovoto voskresenie , koe da ne beshe , sigurno hristijanstvoto nemashe da prezivee ni 100 god ( spored referentni istorichari na veruvanjata), i bash toa voskresnuvanje so vekovi podocna, e najsilniot motiv i znak, koj na lugjeto im dava VERA i NADEZH vo Hrsita i pridonese hr. da se proshiri kako najzastapena religija na planetava.
Znachi, Bozhjiot plan funkcionira i e celosoobrazen, t.e. "istorijata ima svoja cel - taa e niza od obidi i iskushenija koi, preku Bozhestvena intervencija, vodat do konechen spas"... Avgustin.
|
Датум на внесување: 10.Февруари.2009 во 15:44
Опитен напиша:
Незнам што е. Јас го отварам.
пробај вака:
http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Svetopismo/TumacenjeJevandjeljapoMateju/predgovor.htm |
Se obiduvam povekje pati da ja otvoram taa stranica, no sekogash go dobivam ovoj odgovor:
Could not open the page “http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Svetopismo/TumacenjeJevandjeljapoMateju/predgovor.htm” after trying for 60 seconds.
Bozji znak ?
Ajde, denovive kje se obidam od drug kompjuter...
|
Датум на внесување: 10.Февруари.2009 во 17:23
има нешто
|
Постирано од: Marko sk
Датум на внесување: 10.Февруари.2009 во 20:26
Опитен напиша:
има нешто |
Ima , ama nema....se zezam, ok, ...bez nikakva namera da ja devalviram analizata na Svetiov Otec koja si ja posochil, ama vo nea( kolku shto prochitav vo poslednite nekolku glavi), ne gledam bilo kakvo objasnuvanje - zoshto Juda e bash toj koj go izdal Hrista, nitu pak nekakva analiza - doobjasnuvanje na bibliskiot koncept na Hrsitovoto predavstvo. Negovata descripcija - doobjasnuvanja na bibliskite nastani voopshto ne ja tangiraat nashava diskusija !
|
Датум на внесување: 10.Февруари.2009 во 20:52
Na krajot ja dobiv...
Neprofesionalno napraveno. Jas koristam Mac i stranava ne se otvatra na nego... trebashe da minam na PC za da ja dobijam...
Опитен, neli beshe poarno da staveshe link od soodvetnata strana vmesto da me soochuvash so chitanje na celoto delo???
Srekja sto go prochitav komentarot na Marko, pa bev prigoven na vakvo iznenaduvanje... brzo prolistav po stranite i moram da se soglasam so nego - sto beshe poentata od davanjeto na ovoj link?
Tuka nema ama bash nishto povekje od onoa sto go veli oficijalnata teologija, samo sto e preraskazhano na stranski jazik.
Kade se argumentite za koi spomna so posochuvanjeto na linkot? Jas ne chitam nishto takvo... Izvini, ama chovekov si go preraskazhuva Svetoto Pismo i ne dokazhuva nishto. Povekje argumenti povrzani megjusebno i direktno crpeni od Noviot Zavet ti dadov jas vo mojot kus komentar otkolku sto starecov ima napraveno vo celoto negovo pisanie.
|
Датум на внесување: 11.Февруари.2009 во 01:15
се извинувам и на двајцата заради мојата непрецизност, но сепак се надевам научивте нешто повеке и сега сте побогатти
поентата ми беше за редоследот на настанокот на евангелијата, матеј, марко, лука и јован кои и не случајно така се подредени.
тој податок го имаш баш на посочената стран, најдолу.
|
Датум на внесување: 11.Февруари.2009 во 01:37
Зарем не е провидно дека Опитен, откако се најде во ќорсокак и оскудност на аргументи, како и обично проба да ја замати дискусијата наведувајќи оф-топик линк кој немаше благе везе со тековната дискусија. Сепак мило ми е што во старт го разобличивте неговиот потег и ја разголивте неговата "аргументација" и обид за скршнување на дискусијата.
Опитен, дотичниот "блажен" што ни го наведуваш не наведува ниту еден аргумент зошто евангелието по Матеј би било напишано пред евангелието по Марко. Тој едноставно вели дека евангелието по Матеј било прво напишано, но не дава никакви докази за ова тврдење. Типов е од 10 век и неговата изјава нема никаков кредибилитет. Да беше тој од 1ви век, современик на апостолите можеби и ќе имаше некаков кредибилитет да му веруваме, но вака не знам зошто би му верувал нему, а не на официјалниот став на историчарите кои тврдат дека евангелието по Марко е првото евангелие кое било напишано.
|
Датум на внесување: 11.Февруари.2009 во 01:53
Неправославен, што вели свети Игнатиј Богоносец за Пресвета Богородица? Или сега, и тој не е кредибилитетен?
|
Датум на внесување: 11.Февруари.2009 во 02:01
Каква врска има тоа со тековната дискусија?
Оф леле, уште еден обид за скршнување на темата 
Messenger, овие повторно ми го менуваат корисничкото име и покрај твојата опомена. Дали ќе реагираш на тоа или пак да си земам за право и јас да ги реименувам? 
|
Датум на внесување: 11.Февруари.2009 во 02:09
Ќе бидеш радосен ако ме банираат? Зарем така учи Христос?
А зарем не треба да се смируваме кога некој не навредува? Нели овие денови зборуваме за молитвата на митарот и фарисејот?
А сите ние православните, ќе те пишуваме НЕПРАВОСЛАВЕН, се додека не се извиниш заради клевета и плукање против православието.
Заради тоа што го правиш, да знаеш дека можеш да бидеш и кривично гонет. Тоа веќе го напоменав, а ти гарантирам дека е така, затоа што имам пријател кој работи на оваа проблематика. Законот е изгласан, и важи и за електронски медиуми каков што е интернетот.
|
Датум на внесување: 11.Февруари.2009 во 03:34
Makarios, bez razlika dali se slozhuvash ili ne so nechie veruvanje ili stav, toa ne e prichina da se ismejuvash so nekogo menuvajki mu go imeto.
Ednostavno toa ne mu prilega na vozrasen chovek i ushte pomalu na bilo kakov vernik. Spomenuvash smiruvanje, a samiot ne go zadrzhuvash i pagjash na niski granki koi sigurno ne se za tebe. Zadrzhi si go dostoinstvoto i dobriot rechnik, a ostavi na drugiot da se istrchuva, izvikuva i blamira kolku sto saka...
Da go parafraziram Isus, koga bevme deca se odnesuvavme kako deca, a sega koga sme vozrasni da se odnesuvame kako vozrasni.
|
Датум на внесување: 11.Февруари.2009 во 03:40
Опитен напиша:
се извинувам и на двајцата заради мојата непрецизност, но сепак се надевам научивте нешто повеке и сега сте побогатти
поентата ми беше за редоследот на настанокот на евангелијата, матеј, марко, лука и јован кои и не случајно така се подредени.
тој податок го имаш баш на посочената стран, најдолу. |
Ova go mislish navistina seriozno ili se sheguvash?
|
Датум на внесување: 11.Февруари.2009 во 03:52
Messenger напиша:
Makarios, bez razlika dali se slozhuvash ili ne so nechie veruvanje ili stav, toa ne e prichina da se ismejuvash so nekogo menuvajki mu go imeto.
Ednostavno toa ne mu prilega na vozrasen chovek i ushte pomalu na bilo kakov vernik. Spomenuvash smiruvanje, a samiot ne go zadrzhuvash i pagjash na niski granki koi sigurno ne se za tebe. Zadrzhi si go dostoinstvoto i dobriot rechnik, a ostavi na drugiot da se istrchuva, izvikuva i blamira kolku sto saka...
Da go parafraziram Isus, koga bevme deca se odnesuvavme kako deca, a sega koga sme vozrasni da se odnesuvame kako vozrasni.  |
Братче, кога Маран Ата ја именуваа со адвентистка, ти не ни изреагира, не ни побара тоа од евангелос да не го прави. А сега ли ти текна?
Патем, Маран Ата, јасно се изјаснуваше дека не е адвентистка, туку ПРАВОСЛАВНА. Овој се именува како православен, а оди против православието (како и секој друг „изворен“). Кога го прашувам која деноминација е - не одговара. Не сака да одговори дали е протестант, дали е баптист, дали е англиканец, дали е муслиман?
Значи, која логика е да се буни некој со тоа?
Патем, и мене ме именуваат (исмејувачки и навредливо) со макарије, макариус, макарие и тн., а мене никот ми е makarios (т.е. макариос), а единствено не би се лутел ако некој ме преименува во макариј.
А неправославен нека внимава малце со исмевањето, оти навистина може да го стегне пријава. Ако сака, утре ќе побарам и точно да му ја прочитам законската одредба која ја крши. Мислам дека крши две. Едната е лажно претставување и крадење на туѓ идентитет, а втората е повреда на верски чувства, т.е. ширење на верска, расна и национална омраза. Овие закони си постојат одамна, ама сега се озаконети и за електронските медиуми.
|
Датум на внесување: 11.Февруари.2009 во 05:07
Messenger напиша:
Опитен напиша:
тој податок го имаш баш на посочената стран, најдолу. |
Ova go mislish navistina seriozno ili se sheguvash?
|
Незнам што толку гужва пред гол?
Немам принцип да се првдам но еве ги исповедам јавно моите мисли.
Апсолутно се согласувам со се што пишува во Евангелието според кое Јуда е предавник на Христос по негова волја и меѓу него и Христос немало никави тајни договори.
линкот го постирав зарада потврда на моето тврдење околу историскиот настанок на Евагелијата и ако можете да забележите не почнува од првата страница.
Секој си има право да мисли и размиуслува како сака и според мене нема што повеке потреба дискусија околу тоа.
Бидете поздравени
|
Датум на внесување: 11.Февруари.2009 во 11:15
makarios напиша:
Messenger напиша:
Da go parafraziram Isus, koga bevme deca se odnesuvavme kako deca, a sega koga sme vozrasni da se odnesuvame kako vozrasni.  |
|
Мала дигресија... Тоа не се зборови на Исус туку на апостолот Павле во едно од посланијата.
|
|