![]() |
|
Самокритичност |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 234 |
Автор | |
Анастеа ![]() Администратор ![]() ![]() ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Самокритичноста воопшто не мора да и пречи на самодовербата, да ја ограничува или да ја уништува (секако, доколку не се забега во крајност).
Со самокритичност може да се постигне и поголема доза на самодоверба, поголема сигурност во себе... ако се знае каде таа треба да се насочи и да делува.
Со откривање и спознавање на сите наши позитивности и маани (во целата нивна комплексност и на секое поле), може да се осознае кои ни се адутите и како најправилно да ги искористиме... како и ахиловите петици, на кои или ќе поработиме како да ги надминеме... или ќе ги чуваме добро сокриени во кондурите
![]() |
|
![]() |
|
Анастеа ![]() Администратор ![]() ![]() ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Приметувам во секојдневниот разговор, па и на форум, кога се зборува на тема која ни ја храни суетата и гордоста, да не речам сите, ама многумина зборуваат за себе т.е. во прво лице еднина.
Тапачка станува кој прв да се пофали колку е толерантен, алтруист, хуман, искрен, добродушен... ма срцки едни, да ти е милина да не гледаш така фини и идеални ![]() ![]() Кога се начнуваат теми кои чепкаат по негативните и темни страни на човечката психа, а плус и ако се погодни за п(Л)укање по замислено топовско месо... или е штама, или обраќањето автоматски се префрла на трето лице (еднина или множина)... Па скоро секогаш ТОЈ/ТАА или ТИЕ другите, некои си таму, се лошите момци, егоистите, лажачите, исфрустрираните, манијаците, психопатите... а бе ѓаволи невидени, насекаде не демнат... бррррр... ![]() Да зборуваш за своите доблести и за туѓите маани е најлесно... обратното секогаш прави проблем... Што мислите, зошто е така...? Недостаток на самокритичност... или нешто друго е во прашање...? ![]() |
|
![]() |
|
Ninja 35 ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 24.Февруари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 17840 |
Јас ќе почнам од себе.... недостаток на самокритичност
![]() |
|
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
|
|
![]() |
|
mamamd ![]() Сениор ![]() ![]() Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Самокритичност?!
![]() Често знам да си се критикувам, онака на само ![]() Арно ама, гледај беља,таман си мислам дека се донесов на ред, се искарав себеси асално, (мама е далеку не може да ме кара), ми иде и некој самошамар да си врзам, сватив дека сум самокритична, си честитав себеси за постигнатиот степен на самосвет, веднаш почнуваат телефонски разговори, смс пораки, разговори на скајп, а тука на форумот ПП дека сум била во право за некоја настаната ситуација, дека арно сум кажала, постапила, дека тие некои многу се испозанеле, та они мене/ та они тебе и така сета самокритичност испукува како меур од сапуница ![]() Наравоучение Врти сучи пак други се криви. ![]() Изменето од mamamd - 07.Јуни.2009 во 08:39 |
|
![]() |
|
Gabriela_S ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 22.Февруари.2008 Локација: On the stone Статус: Офлајн Поени: 21943 |
За сите глупости што ми се случиле, јас сум крива.......што сум дозволила.....
|
|
![]() |
|
pagane ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 21.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 13044 |
Габи, тоа веке е не е самокритика, а самонегиране. |
|
![]() |
|
G1RL ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 09.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 103 |
ДА... НО неможам да си признаам дека некоја работа зависела САМО ОД МЕНЕ т.е дека јас сум единствениот виновник за некоја грешка...
|
|
TODAY COULD BE YOUR BEST, WORST OR LAST DAY IN YOUR LIFE...
|
|
![]() |
|
sanja-a ![]() Сениор ![]() ![]() Only God Can Judge Me! Регистриран: 12.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 13457 |
Uffff... kolku samo sum samokriticna i toa epten cesto posebno za situacii koi sto zavisat samo od mene
![]() Potpolno se slozuvam deka samokriticnosta moze da ja zgolemi samodoverbata pa namesto da si kazeme na sebe "ne uspea" ke si kazeme "mozes" ![]() ![]() |
|
Обожавам луѓе кои ме смеат.
Искрено, мислам дека смеењето е нешто што го сакам најмногу. Тоа лечи многу болести. Можеби тоа е најважното нешто кај човекот. Одри Хепберн |
|
![]() |
|
Popi ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 1664 |
Sum samokritichna, priznavam greshki bez razlika kolku da mi bilo teshko poradi toa, megutoa ne dozvoluvam nekoj da si igra so moite "greshki", mi gi stava na nos na dnevna baza i manipulira so niv na svoja lichna korist a moja shteta. |
|
![]() |
|
zbunet ![]() Сениор ![]() ![]() Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Samojadenje gomna
|
|
![]() |
|
ANITA11 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 04.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 21488 |
samokriticna sum i zs sum naprajla vakva i takva greska .zs kosata ne mi e ispeglana...
![]() ![]() |
|
![]() |
|
zbunet ![]() Сениор ![]() ![]() Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Moze da si se iskritikuvam, no mnogu loso zvuci istoto ako mi go stori nekoj drug
|
|
![]() |
|
ekszi88 ![]() Сениор ![]() ![]() In Love Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7008 |
Kolku sto sum alergina na zborot samokriticnost, tolku sum i samokriticna do stepen na avtodestruktivnost - sto ne e vo red.
Iskreno ne go sakam terminot samokriticnost zatoa sto mi e ednakvo na sebeobvinuvanje... poveke gi praktikuvam zborovite sogleduvanje, sebe-analiza i bla bla, nekako terminot samokriticnost kako vo sebe da sodrzi mnogu vina i kako da mi nosi sram. Ova e samo moe dozivuvanje, ne mora da e univerzalno pravilo ![]() |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 234 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |