Испечати | Затвори го прозорот

Самокритичност

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=16871
Датум на принтање: 12.Февруари.2025 во 15:43
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Самокритичност
Постирано од: Анастеа
Наслов: Самокритичност
Датум на внесување: 04.Декември.2008 во 15:25
Самокритиката ја сметам за многу важна карактеристика за секоја индивидуа.

Реално согледување на сопствените недостатоци, грешки, маани, фобии... и соочување со самите себеси, со цел недостатоците да се корегираат или елиминираат, толку колку што сме во моќ. За да се изградиме како личности (нема да кажам “нормални“, за мене тоа е недефиниран и многу еластичен поим), неопходна е барем мала доза на самокритика, како позитивен коректор на индивидуалниот карактер и однесување.

Ја сфаќаме ли самокритиката како внатрешна дијалектика во развојот на една личност или живееме по инерција: си прогледуваме самите на себеси низ прсти, и тогаш кога знаеме дека не сме во право или дека има нешто во нас што треба да се менува?...збунетост

Што мислите за самокритиката и дали се дрзнувате понекогаш и да го искритикувате Вашето Височество?..голема%20насмевка

Дали сте способни да си “удрите“ чврга и да си кажете: седи, кец, денес беше тапа!!!плазење

-------------
http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме.
Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја,
само земја ќе бидеме и можеби
неколку жолти цветови.

Коментари:
Постирано од: kejt-d-grejt
Датум на внесување: 04.Декември.2008 во 15:58
изненадување не!!! Неговото Височество ЈАС е секогаш во правоплазење

-------------
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза

Постирано од: miki_lutrija
Датум на внесување: 04.Декември.2008 во 16:32
Интересна тема...Ако бидат сите самокритични,светов би бил подобар.Секој би ги согледувал своите мани и би се трудел да ги поправи истите...И тогаш сите би биле среќни и задоволни Ама...сепак постои и тоа ама... Сите сме различни...Јас лично,многу сум самокритична и мислам дека тоа е добра особина.Но не сум секогаш,признавам Понекогаш си прогледувам и јас низ прсти

-------------
Тоа што секоја љубов во себе носи длабока трагичност,најмалку може да биде причина да не се љуби...

Постирано од: BIB
Датум на внесување: 04.Декември.2008 во 17:05
Mi se dopaga temata.
Samokriticna sum ,ponekogas i odpoveke sto se odrazuva na mojata samodoverba.Ponekogas tolku se zanesuvam vo kritikata za sebe sto posle toa si velam dali voopsto trebase i do tolku da se izdavam pred drugite.No znam da bidam kriticna i sprema drugite,koi se nadevam go svakaat dobronamerno.Vo sekoj slucaj pozitivno ili ne toa e osobina koja tesko se kontrolira.

Постирано од: apce
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 12:51
DA i premnogu samokriticna
ama ne se izdavamне%20кажувај%20никому
se pravamхерој

-------------
apce

Постирано од: IQ
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 14:34
da, si gi znam maanite, ama ne se mnogu samokritikuvam i ne se trudam premnogu da gi promenam, pa i tie se del od mene, pa zosto drugite da me zivciraat mene a jas niv ne

si gi sakam i niv i ne se zamaram premnogu, ovaa za mene

-------------
http://imageshack.us">
[URL=http://g.imageshack.us/g.php?h=521&i=00001awbzx1.jpg][IMG]http://img521.imageshack.us/img521/

Постирано од: Glenn
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 23:44
Многу често се критикувам и се карам самата со себе. Некојпат стимулативно делува, некогаш премногу самокритичност ја убива самодовербата.
Човек треба да биде реалистичен во поглед на сопствените карактерни особини и сите составни делови кои ја чинат неговата индивидуа но, притоа да води сметка да не забегува во екстреми од целокупната претстава што ја има изградено за себе.
МНогу често си ги признавам грешките и мислам дека треба да престанам да го правам тоа на глас, бидејќи секогаш некој ја чека таа прилика да ја злоупотреби.
Признајте си пред самите себеси, но никогаш не се самоктритикувајте пред други. Тие не се ништо подобри од вас а голем дел од луѓето тоа го сметаат за слабост

Постирано од: Eli
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 18:20
Mnogu interesna tema

Sum samokriticna i mnogu pati znam samata na sebe da si prefrluvam za mnogu nesta..sekogas gi sogleduvam sopstvenite greski i se trudam da gi popravam,megutoa ne se kritikuvam sebe si premnogu pred drugi lica..znam i javno da kazam sto ne mi se dopadnalo kaj mene i sl.megutoa se do odredena granica,bidejki sekoas ima takvi koi toa ke go ismejat ili zloupotrebat..

-------------
Човекот секогаш треба да остане човек,без разлика со што се бави и каков успех има..

Постирано од: dejanpp
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 19:16
fiozofijata  na  ziveejne  so  samokriticnost  e  tesko svatliva  za  poedinci  i zatoa  taa  kaj  niv  dava  sprotiven  rezultat.
   pa  taka  ako  pocneme  da  se  samokritikuvame  pred  site  nie  vo  toj  moment  pravime  ogromna  greska{soblaznuvajne}  so  sto  se  pojavuva  custvo  na  zavist  kaj  niv  -vo  smisla  deka  nie  sne  premnogu  hrabri  pa  pa   i  pokraj  tolku  nasovrsenosti  nie  pak  se  snaojdzame  -ako  ova  go  primenuvate  znajte  deka  mnogu  okolu  vas  ke  ve  mrazat
-ZNACI   NIKOGAS  NE  ZALETESE 
 - - no  koga  ke  se  samokritikuvame  za  nasite  gresni  postapki  samo  vo  mediumite  na  nasata  svest  {pokajuvajne} kaj  nas  se  oformuva  karakter  so  neznost  na  malo  dete  i  vo  taa  situacija  nikoj  nemoze  da  i  oddolee  na  detskata  ljubov  pa  taka  okolu  nas  ke  ima  mnogu  lujdze.............
     no  ako  ostaneme  samo  na  samokriticnost  togas  mozno  e  da  dobieme  i  simtom   na  niska  vrednost  pa  zatoa  za  da  se  uramnotezi  osobinata  na  karekterot   potrebno  e  pokraj  samokriticnosta  da  primenuvame    metod  samoubeduvajne {molitva}..........

Постирано од: ana sk
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 19:23
Sekogas sum samokriticna takva i ke bidam

Постирано од: zbunet
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 23:01
Nemam potreba, ima koj da mi ja sraboti taa rabota

Постирано од: ZoraNaSlobodata
Датум на внесување: 08.Декември.2008 во 02:22
Самокритичноста е неопходна

-------------
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!

Датум на внесување: 08.Декември.2008 во 18:10
Somo golemite luge mozat da si ja priznaat greskata, jas ne sum taka golem

Постирано од: polzavce
Датум на внесување: 17.Декември.2008 во 14:24

Јас смеам да се самокритикувам, друг не смее тоа така лежерно, често и особено без причина да го прави...........

Датум на внесување: 17.Декември.2008 во 15:54
Samokritika znaci da si nastetam sebe si za kef na drugiot

Постирано од: anakin
Датум на внесување: 17.Декември.2008 во 16:19
samokriticnost e dobra no , i taka nikoj ne ti veruva deka si ozbilenсреќа

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Постирано од: fragola
Датум на внесување: 19.Декември.2008 во 21:52
Jas mislam deka pametno bi bilo samokriticnosta da ja cuvame za sebe kako edna vodilka koja ke ne pravi se podobri i pouspesni,no da ne ja iskazuvame premnogu vo javnosta ako ne sakame i drugite da pocnat da ne kritikuvaat za nesta koi mozebi niv i ne im izgledale pogresni pred samite nie da im sugerirame so svoeto mislenje...

-------------
I get enough exercise...just pushing my luck.

Датум на внесување: 19.Декември.2008 во 22:47
Ја имам само еднаш погрешено, коа гласав за погрешните, ама ми рекоа дека ми ја исправиле грешката, ми идеше да ги испобацувам, ама баш тогаш таа цицлестата излезе и ја оставив бабетината зевната и со затворени очи дур не падна преку клупата.
У ствари уше еднаш кога ја ќарив другарка и на таа со која подолго време се шмекавме оти станав нестплив,а таа утредента дојде весела да ме израдува дека била слободна и дека заради мене го откачила тој таквиот со кого се влечкаше и заради кој не можев да и припарам, сеуште се сеќавам на изразот на нејзиното лице тага и коа ми залепи една,а и на другарка и проба, ама она беше поспремна и се измкна од смртоносниот удар чувствувајќи го на образот жешкиот ветер од гневната дланка. Највише ме налути шо женско испадна да има побрзи рефлекси од мене, а толку пари исподавав по книги за кунг - фу, карате и нешто ќотек што јадев на натпревари. Се ќе поминеше онака да не му беше и ќерка на тренерот, таа со која се шмекавме, па он па коа ме грабна примери да покажува со мене на другите ученици, абе сите коски ми ги искрши и ми се вртеше у глава и дури после откако почна да ми се повраќа, со ивица од око ја здоглеав како си го гушка татка си вербално обраќајки му се и ко за беља да чујам.
Си реков тогаш, у ствари ништо не си реков, само си заминав подалеку од грешката...значи...направиш ли грешка, бегај, па после анализирај...

Постирано од: Lady Blue
Датум на внесување: 19.Декември.2008 во 23:49
Samokriticnosta e pozitivna .... ama se dodeka se dvizi vo granicite na normalata .... Edno treba da se zapomni  - se dodeka se sakame i prifakame sebesi takvi kakvi sto sme ke ni prifatat i sakaat i drugite .....

-------------
I love life!!!

Постирано од: chuchuliga
Датум на внесување: 20.Декември.2008 во 14:02
Ne se plasham da se kritikuvam sebe si, ako gledam deka gresham. Ne se plasham da bidam kritikuvana, ako gledam deka gresham (porano mnogu poteshko mi odeshe toa, so tekot na godinite se ucham rabotite da ne gi stavam na srce, tuku da gi gledam kako "sepak necija vistina"). Toa me vodi napred. I se trudam koga "kritikuvam" ako gledam deka nekoj go bara moeto mislenje (a ponekogash i ne ) da go kazhuvam toa so mir vo sebe i bez agresija (napad).(pak - zavisi od dadena situacija, bidejki ponekogash e vazhno i da se reagira chvrsto i silno).
Ne e ednostavno, ama obichno ima prekrasen efekt.

Постирано од: monitor
Датум на внесување: 23.Декември.2008 во 15:43
Самокритична да, во граница на нормала.

Постирано од: Anthony
Датум на внесување: 23.Декември.2008 во 17:27
ponekogash mi se chini deka ja zasluzzuvam nagradava

-------------
It’s nice to be important....it’s   important to be nice!

Датум на внесување: 23.Декември.2008 во 23:21
Ponekogas si zamisluvam deka sum neodoliv, ama poslem se koregiram u smisol deka ne me sakaat site, ne se site pametni  кул

Датум на внесување: 23.Декември.2008 во 23:37

-------------

Постирано од: DAC23
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 14:22
Mentalitetot ni e vo krvta da gi kritikuvame drugite nikogas sebe sam za sebe sme sovrseni i besprekorni koj budala bi se iskitikuval sam,moze samo da se pokaeme i zovotot prodolzuva ponatamu

Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 15:14
Originally posted by DAC23 DAC23 напиша:

Mentalitetot ni e vo krvta da gi kritikuvame drugite nikogas sebe sam za sebe sme sovrseni i besprekorni koj budala bi se iskitikuval sam,moze samo da se pokaeme i zovotot prodolzuva ponatamu

Еве, јас се пријавувам за “будала“ која сама се критикуваплазење
Не се сметам ни за совршена ни за беспрекорна.
Си ги согледувам грешките, не ми е срам да си ги признаам.
Самокритична сум, да, но не претерано, до степен да се кочам сама себесинамигнување

-------------
http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме.
неколку жолти цветови.

Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 17:50
Narcizmot go smetaat kako del od zapadno materijalisticka demagoska propaganda pod parolata " Ako dovolno go sakas toa sto ti treba, ke go dobies " ne gledajki da li toa se kosi so zakonot i okolnostite, sto znaci indirektno go forsiraat kriminalot i shizofrenijata so taa razlika sto so kriminalot se ostvaruva zadadenata cel na materijlana baza ili zamisleno i idealisticki preku shizofrenijata. Samokritikata e introspekcija koja poveke ja pocituvaat na istok

Постирано од: kejt-d-grejt
Датум на внесување: 28.Декември.2008 во 17:28
седнав овде да се одморам
и си реков, сега ќе напишам нешто супер паметноразмислување
ама ништо!!!
господинот DOMESTOS ми ја украл сета креативност за денес

Датум на внесување: 28.Декември.2008 во 20:05
A mene onoj Alchajmer samo mi buricka po doma i mi gi krie rabotite

Датум на внесување: 28.Декември.2008 во 20:31
Jas sum retko pametna osoba...(vishe retko nego pametna...)

-------------

Датум на внесување: 28.Декември.2008 во 20:35
Od fabrikive za grickalici imaat namera da te tuzat zatoa sto mnogu maski steknale navika da gi grickaat noktite koa ke te vidat, e taka da si znaes ! 

Датум на внесување: 28.Декември.2008 во 20:46

Leleeee...a Dedo Mraz u zatvor pominuva?Mislam bar za nevini dusi ko mene...

-------------

Датум на внесување: 28.Декември.2008 во 20:50
E tamu nema sakam nekam, Koa ke ti se padne nekoja istetovirana so brkovi i vlakna po nozete u kelija so tebe i uste ti se oblece ko baba mrazica i ke imas pravo samo na edna zelba sto odnapred ke ti bide kazana da ja posakas.

Датум на внесување: 28.Декември.2008 во 20:50
трепкањетрепкањетрепкање

-------------
неколку жолти цветови.

Датум на внесување: 28.Декември.2008 во 20:54
Originally posted by zbunet zbunet напиша:

E tamu nema sakam nekam, Koa ke ti se padne nekoja istetovirana so brkovi i vlakna po nozete u kelija so tebe i uste ti se oblece ko baba mrazica i ke imas pravo samo na edna zelba sto odnapred ke ti bide kazana da ja posakas.

Ama jas sum si dovolno samokriticna za da priznaam deka ne bev poslusna i zelbata ne treba da mi bide ostvarena

-------------

Датум на внесување: 28.Декември.2008 во 20:55
Originally posted by fragola fragola напиша:

Originally posted by zbunet zbunet напиша:

Ama jas sum si dovolno samokriticna za da priznaam deka ne bev poslusna i zelbata ne treba da mi bide ostvarena

Не само шо си самокритична... туку си и итрица...намигнувањеголемо%20гушкање

-------------
неколку жолти цветови.

Датум на внесување: 28.Декември.2008 во 20:59

-------------

Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 07.Јануари.2009 во 21:43
Samokritichnost za mene e doblest za onoj koj ja poseduva

Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 07.Јануари.2009 во 21:57

VO VREMETO NA SOCIJALIZMOT SE BARASE DA BIDEME SAMOKRITICNI ...

SEGA MISLAM DEKA PODOBRO E DA BIDEME SO POGOLEMA
SAMODOVERBA KON SEBE ...

EVE I SO REKLAMATA NA MILCHO MANCHEVSKI ...
SAMI SI SE ISKRITIKOVAVME ...

MISLAM DEKA E DOVOLNO ...

TAKA DA MESTO SAMOKRITICNOST ...
DA DOBIVAME SAMODOVERBA ...
I DA SE ISPRAVIME ...
I GO KAZEME SVOETO MISLENJE !!!

IMAM EDEN KOLEGA ...
KOJ STALNO VIKA:
- MORE ... KOGA KE MU STANAM NEKOJ DEN ... KE VIDAT TIE !!!

DOSEGA NISTO NEMAME VIDENO ...

-------------
                             PARADISE MACEDONIA

Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 07.Јануари.2009 во 22:08
Shto e biten socijalizmot za ovaa karakterna osobina?Bezgreshni nema ,ima samo lugje koi znaat da se soochat so samite sebe i da kazav ...da,tuka pogreshiv i ljugje koi smetaat deka se bezgreshni i ne se analiziraat sebesi i postapkite.

Датум на внесување: 07.Јануари.2009 во 22:51
Ne sum najarna,imam maani,pravam greski...pa sepak sum neophodna i mi nema zamena

-------------

Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 07.Јануари.2009 во 22:57
Originally posted by renatax renatax напиша:

Shto e biten socijalizmot za ovaa karakterna osobina?Bezgreshni nema ,ima samo lugje koi znaat da se soochat so samite sebe i da kazav ...da,tuka pogreshiv i ljugje koi smetaat deka se bezgreshni i ne se analiziraat sebesi i postapkite.

VO SOCIJALIZMOT STALNO SE KORISTESE TOA
DA BIDEME SAMOKRITICNI ...

-------------
                             PARADISE MACEDONIA

Датум на внесување: 08.Јануари.2009 во 00:15
Самокритичноста воопшто не мора да и пречи на самодовербата, да ја ограничува или да ја уништува (секако, доколку не се забега во крајност).
Со самокритичност може да се постигне и поголема доза на самодоверба, поголема сигурност во себе... ако се знае каде таа треба да се насочи и да делува.
Со откривање и спознавање на сите наши позитивности и маани (во целата нивна комплексност и на секое поле), може да се осознае кои ни се адутите и како најправилно да ги искористиме... како и ахиловите петици, на кои или ќе поработиме како да ги надминеме... или ќе ги чуваме добро сокриени во кондуритенамигнување

-------------
неколку жолти цветови.

Датум на внесување: 07.Јуни.2009 во 01:07
Приметувам во секојдневниот разговор, па и на форум, кога се зборува на тема која ни ја храни суетата и гордоста, да не речам сите, ама многумина зборуваат за себе т.е. во прво лице еднина.
Тапачка станува кој прв да се пофали колку е толерантен, алтруист, хуман, искрен, добродушен... ма срцки едни, да ти е милина да не гледаш така фини и идеалнимечтаењеангел
Кога се начнуваат теми кои чепкаат по негативните и темни страни на човечката психа, а плус и ако се погодни за п(Л)укање по замислено топовско месо... или е штама, или обраќањето автоматски се префрла на трето лице (еднина или множина)...
Па скоро секогаш ТОЈ/ТАА или ТИЕ другите, некои си таму, се лошите момци, егоистите, лажачите, исфрустрираните, манијаците, психопатите... а бе ѓаволи невидени, насекаде не демнат... бррррр...ѓавол

Да зборуваш за своите доблести и за туѓите маани е најлесно... обратното секогаш прави проблем...
Што мислите, зошто е така...?
Недостаток на самокритичност... или нешто друго е во прашање...?загриженост

-------------
неколку жолти цветови.

Постирано од: Ninja 35
Датум на внесување: 07.Јуни.2009 во 01:10
Јас ќе почнам од себе.... недостаток на самокритичностцрвенеење

-------------
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!

Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 07.Јуни.2009 во 08:39
Самокритичност?!збунетост
Често знам да си се критикувам, онака на самоголема%20насмевка. Да си разговарам сама со себе, да се искарам себеси и да си кажам дека тогаш и тогаш згрешив, дека не требаше така/онака и дека убаво би било да не се повтори оти можеби некој се најде погоден од кажаната вистина или од мојата интерпретација на вистината.
Арно ама,  гледај беља,таман си мислам дека се донесов на ред, се искарав себеси асално,  (мама е далеку не може да ме кара), ми иде и некој самошамар да си врзам,  сватив дека сум самокритична, си честитав себеси за постигнатиот степен на самосвет,  веднаш почнуваат телефонски разговори, смс пораки, разговори на скајп, а тука на форумот ПП дека сум била во право за некоја настаната ситуација, дека арно сум кажала, постапила, дека тие некои многу се испозанеле, та они мене/ та они тебе и така сета самокритичност испукува како меур од сапуницаизненадување. А навистина се обидував, ама очигледно не доволно. Веројатно самобендисаноста (самофаленоста и фаленоста од другите)  ја победи самокритичноста.
Наравоучение
Врти сучи пак други се криви.не%20зборувам

-------------

Постирано од: Gabriela_S
Датум на внесување: 08.Јуни.2009 во 19:27
За сите глупости што ми се случиле, јас сум крива.......што сум дозволила.....

Постирано од: pagane
Датум на внесување: 08.Јуни.2009 во 19:29
Originally posted by Gabriela_S Gabriela_S напиша:

За сите глупости што ми се случиле, јас сум крива.......што сум дозволила.....

Габи, тоа веке е не е самокритика, а самонегиране.

Постирано од: G1RL
Датум на внесување: 08.Јуни.2009 во 19:58
ДА... НО неможам да си признаам дека некоја работа зависела САМО ОД МЕНЕ т.е дека јас сум единствениот виновник за некоја грешка...

-------------
TODAY COULD BE YOUR BEST, WORST OR LAST DAY IN YOUR LIFE...

Постирано од: sanja-a
Датум на внесување: 08.Јуни.2009 во 21:38
Uffff... kolku samo sum samokriticna i toa epten cesto posebno za situacii koi sto zavisat samo od mene

Potpolno se slozuvam deka samokriticnosta moze da ja zgolemi samodoverbata pa namesto da si kazeme na sebe "ne uspea" ke si kazeme "mozes"

-------------
Обожавам луѓе кои ме смеат.
Искрено, мислам дека смеењето е нешто што го сакам најмногу.
Тоа лечи многу болести. Можеби тоа е најважното нешто кај човекот.
Одри Хепберн

Постирано од: Popi
Датум на внесување: 09.Јуни.2009 во 06:33

Sum samokritichna, priznavam greshki bez razlika kolku da mi bilo teshko poradi toa, megutoa ne dozvoluvam nekoj da si igra so moite "greshki", mi gi stava na nos na dnevna baza i manipulira so niv na svoja lichna korist a moja shteta. намигнување 

Датум на внесување: 09.Јуни.2009 во 20:56
Samojadenje gomna

-------------
http://jazbunet.blogspot.com/" rel="nofollow - http://jazbunet.blogspot.com/

Постирано од: ANITA11
Датум на внесување: 13.Јуни.2009 во 15:32
samokriticna sum i zs sum naprajla vakva i takva greska .zs kosata ne mi e ispeglana...

Датум на внесување: 13.Јуни.2009 во 23:21
Moze da si se iskritikuvam, no mnogu loso zvuci istoto ako mi go stori nekoj drug

-------------
http://jazbunet.blogspot.com/" rel="nofollow - http://jazbunet.blogspot.com/

Постирано од: ekszi88
Датум на внесување: 21.Јули.2011 во 23:43
Kolku sto sum alergina na zborot samokriticnost, tolku sum i samokriticna do stepen na avtodestruktivnost - sto ne e vo red.

Iskreno ne go sakam terminot samokriticnost zatoa sto mi e ednakvo na sebeobvinuvanje... poveke gi praktikuvam zborovite sogleduvanje, sebe-analiza i bla bla, nekako terminot samokriticnost kako vo sebe da sodrzi mnogu vina i kako da mi nosi sram. Ova e samo moe dozivuvanje, ne mora da e univerzalno pravilo

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk