|
Смена на документи (пасош) во Македонија |
Внеси реплика | страница <12 |
Автор | ||
Miriam
Сениор Регистриран: 25.Април.2007 Локација: United States Статус: Офлајн Поени: 336 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да, во Шпанија и јас имам читано дека стандардната процедура е да не се менува презимето после брак. Во секоја земја си е различно. Тука, во САД, може да го земеш од сопругот, може да го оставиш своето. Ако го земеш од сопругот, мора да биде апсолутно исто со неговото - со -и на крај.
Е па да, се согласувам, семејството е многу повеќе од заедничко презиме... затоа и досега го немам сменето. Инаку, не го менувам презимето само од љубов спрема сопругот ниту затоа што тој инсистира, си имам и лични причини . Барем да ми стоеше старото од феминистички причини, поубаво ќе беше , а вака од бирократија |
||
Try again. Fail again. Fail better.
|
||
Glenn
Сениор Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Miriam ако си фатиш луѓе на време ќе завршиш работа и за 15 дена ама секој ден ќе ти биде поминат во трчање и јавување по телефони.
И за да не звучи сетто ова толку обесхрабрувачки можеби треба некој од блиските твои да се распраша да не се променило нешто во врска со времетраењето за вадење на некои од овие документи. Ако се променил законот во меѓувреме за личните карти за мак.државјани кои живеат во странство и ако не треба повеќе да се вадат тоа ти штеди неколку дена трчање и малтретирање. А можеби и да скратиле време за вадење на извод од матичната книга на родени, наместо 10,15 дена -на 5 дена .... информирај се за секој случај. Бидејќи знаат да се случуваат подобри промени и во бирократијата но ние да не идеме свесни за нив, бидејќи сепак живееме далеку. Поздрав и со среќа |
||
Miriam
Сениор Регистриран: 25.Април.2007 Локација: United States Статус: Офлајн Поени: 336 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ама немам 15 дена . Во Македонија ќе бидам 10 работни дена. Америка, капитализам, малку одмор . И затоа си викам, за 15 одвај се завршува да се заврши се, а јас за 10 треба да ги сменам документите и да стигнам на интервју за виза во амбасада... тешко изводливо. Плус не сум баш врскаџика, срам ми е да фаќам врски Изменето од Miriam - 02.Ноември.2008 во 13:43 |
||
Try again. Fail again. Fail better.
|
||
chuchuliga
Сениор Регистриран: 27.Мај.2006 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Треба да вадам нов пасош летово во МК. Тука на темава веќе има некакви информации, ама се веќе една година стари. Дали може некој да ме информира за тие работи? (телефони, закажувања,каде, колку се плаќа, колку се чека, мора ли врски или може и без, иселеничка карта и останато). Благодарам однапред.
|
||
Внеси реплика | страница <12 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |