IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ДА СЕ СЛЕДИ ИСУС ИЛИ ДА СЕ СЛЕДИ ПАВЛЕ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ДА СЕ СЛЕДИ ИСУС ИЛИ ДА СЕ СЛЕДИ ПАВЛЕ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 131415
Автор
Порака
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 21:11
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by efendija efendija напиша:

AKO ISUS NIKADE VO BIBLIJATA NE GO SPOMNAL TERMINOT HRISTIJANI ILI HRISTIJANSTVO,SO KOE PRAVO VIE DENESKA TVRDETE DEKA TOJ POVIKUVAL VO HRISTIJANSTVO? SO KOI DOKAZI MENE CE ME NEGIRATE AKO JAS VI RECAM DEKA ISUS POVIKUVAL VO ISLAM,KAKO STO TOA VPROCEM GO PRAVELE SITE BOZJI PEJGAMBERI,OD PRVIOT DO POSLEDNIOT?

Ќе те негирам едноставно како што ги негирам и сите други еретички напади на христијанството, со библиски стихови:

• Исус кажал дека нема да има други пророци после Јован Крстител:

"Законот и Пророците беа до Јована. Оттогаш се проповеда Евангелието за Божјото Царство"

(Лука 16:16)

Со ова од Исус јасно е негиран Мухамед како пророк, бидејќи тој е 6 века после Јован.

Со тоа паѓа во вода тезата дека Исус повикувал кон Ислам, бидејќи Исус не го признава најголемиот пророк на Исламот.

• Исус повикувал да го следат и народите да бидат Негови ученици:

Исус пак прозбори натаму, велејќи: „Јас Сум Светлината на светот; кој Ме следи, нема да оди во темнина (Јован 8:12)

Тогаш, дојди и следи Ме!” (Лука 18:22)

Ти следи Ме!” (Јован 21:22)

"Така одејќи, направете ги сите народи Мои ученици" (Матеј 28:19)По тоа сите ќе познаат дека сте Мои ученици - ако имате љубов помеѓу себе!” (Јован 13:35)

"Мојот Татко се прославува со тоа, што ќе давате многу плод и ќе бидете Мои ученици." (Јован 15:8)

Учениците и следниците на Маркс, се викаат Марксисти.

Следбениците на учењето на Дарвин се нарекуваат Дарвинисти.

Следбениците и учениците на Буда се нарекуваат Будисти.

Следбениците и учениците на комунизмот се нарекуваат комунисти.

Следбениците на учењето на Лутер се нарекуваат Лутерани.

Итн.

Нормално е и следбениците и учениците на Христос да се нарекуваат христијани. Не знам зошто ве буни ова. Тие така си се наречени и во Библијата:

"но, ако страда како христијанин, да не се срами, туку да Го слави Бога со тоа име," (1 Петрово 4:16)

Ajde da recam deka normalno e eden hristijanin da go negira Muhammeda a.s. i Islamot,vo sprotivno ako go priznava treba nego da go sledi.No,moeto prasanje mi bese sosema vo druga nasoka KOJA VERA PROPOVEDAL ISUS,AKO NIKADE VO BIBLIJATA NEGO UPOTREBIL TERMINOT HRISTIJAN I HRISTIJANSTVO(se misli striktno na Isusa?

Mi davas nekoi smesni sporedbi koi ne drzat voda:

Учениците и следниците на Маркс, се викаат Марксисти.

Следбениците на учењето на Дарвин се нарекуваат Дарвинисти.

Следбениците и учениците на Буда се нарекуваат Будисти.

Следбениците и учениците на комунизмот се нарекуваат комунисти.

Следбениците на учењето на Лутер се нарекуваат Лутерани.

Итн.

Нормално е и следбениците и учениците на Христос да се нарекуваат христијани.

Sega spored ovaa logika na nestata odgovori mi:

Sledbenicite na Mojsej se vikaat= ?

Sledbenicite na Avraam se vikaat= ?

Sledbenicite na Noe se vikaat= ?

Sledbenicite na Lot se vikaat= ?

Sledbenicite na Adam se vikaat= ?

KAKO EvAngelos?

Изменето од efendija - 26.Јануари.2008 во 21:23
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 22:43
efendija, sto ti beshe idejata koga ja otvori ovaa tema ?

Znaeme deka si musliman, pa ti go pratish Muhamed. Koja ti beshe celta za otvaranje na vakva diskusija, koga koj kogo prati vo hristijanstrvoto voopshto ne e vazhno za tvoeto veruvanje?

Изменето од Messenger - 26.Јануари.2008 во 22:43
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 22:45
ma,...koj kade saka neka odi,.....
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 22:57
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Znaeme deka si musliman, pa ti go pratish Muhamed. Koja ti beshe celta za otvaranje na vakva diskusija, koga koj kogo prati vo hristijanstrvoto voopshto ne e vazhno za tvoeto veruvanje?

Tokmu taka - ti samiot ne gi sledish ni ednite ni drugite... soodvetno, ako nekoj od onie shto gi sledat, velat deka nema tuka nikakov konflikt ili kontradiktornost i deka se zadovolni so nachinot na koj si ja sledat verata - togash zoshto toa tebe bi ti bilo problem?!

Na dolgo i na shiroko se zboruva za zborot Hristijani. Apsolutno besmislena diskusija. Povtorno trgate od islamskiot stav deka se shto se sluchuva vo vrska so religijata mora da e kazhano direktno od Boga vo Knigata i toa so detalno upatstvo. Hristijanstvoto, prvo, voopshto go nema toj problem. Prvo - nazivot Hristijanstvo e samo termin koj se koristi. Ime koe lugjeto si go prifatile kako naziv za sistemot vo koj veruvaat, i toa, kako shto veli samata Biblija, rechisi od samiot pochetok... Imeto sluzhi za chisto administrativni prichini, zatoa shto za eden Hristijanin, nema potreba da si ja narekuva verata nekako - taa e se, ne e samo nekakov marker. Nema potreba da i davame ime za da ja razlikuvame od neshto drugo, zatoa shto za nas taa e vistinskiot pat - Vera vo Hrista, Uchenje Isusovo, kako sakash narechi go...
Inaku - i evreite nemaat ime na svojata vera... Judeizam, evrejstvo, Izrailitjani se nastanati daleku podocna i od chisto praktichni prichini.
Toa shto vo k*ranot e dadeno upatstvo kako da se vika vashata vera, toa si e vasha rabota i voopshto nema analogija so nas.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 23:23
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Na pocetokot na temava dadov obrazlozenie od kade mie inspiracijata za temava,daleku od pomislata deka so nea sakam da navreduvam nekogo,tuku vo interes na vistinata i vo interes na kulturno medjureligisko debatiranje po ova prasanje! -Isto kako sto ti zidarski imas obicaj dobronamerno da postavuvas nekoi prasanja od oblasta na Islamot,na koi razvivame navistina"dobri i konstruktivni debati",toa e mojata cel i so ovaa tema,nisto povece od toa!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 23:25
Ova moze da posluzi istovremeno i za prasanjeto na Messenger,a i za tebe Zidarski.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2008 во 06:20
Vo toj sluchaj efendija, se razvi debata, dosta dobra diskusija, i se odgovori prvichnoto prashanje.
Pozdrav,
Zidarski
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2008 во 23:26
Pa ima razlika megju risjani i muslimani.

Na prvite im e zabraneto da znaat za muslimanite, pa samo lupaat bez vrska, dodeka na vtorite ne im e problem da doznaat sto e zabluda za da se socuvaat od nea, i da se ucvrsti nivnoto veruvanje vo vistinata!
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 131415
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.