Испечати | Затвори го прозорот

ДА СЕ СЛЕДИ ИСУС ИЛИ ДА СЕ СЛЕДИ ПАВЛЕ?

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=11124
Датум на принтање: 27.Ноември.2024 во 19:01
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: ДА СЕ СЛЕДИ ИСУС ИЛИ ДА СЕ СЛЕДИ ПАВЛЕ?
Постирано од: efendija
Наслов: ДА СЕ СЛЕДИ ИСУС ИЛИ ДА СЕ СЛЕДИ ПАВЛЕ?
Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 15:40
   Ovaa tema ja otvoriv prvenstveno za site hristijani koi sto so svoite otvoreni srca i umovi ja baraat svetlinata na vistinata.

Vo ovaa tema mozat da se vklucat site dobronamerni,koi ce doprinesat so svoite mislenja na ovaa tema.

Motiv za ovaa tema mie edna kniga koja ja procitav pred nekoe vreme,i koja navistina mi ostavi vpecatok i me stavi vo razmisluvanje.

No,najgolemiot motiv go najdov vo k*r,anot kade Vozviseniot veli:

"...A SIGURNO E DEKA CE NAJDES DEKA NA VERNICITE NAJBLISKI PRIJATELI IM SE ONIE KOI STO VELAT:'NIE SME HRISTIJANI!' TOA E ZATOA STO MEDJU NIV IMA SVESTENICI I MONASI KOI,NAVISTINA,NE SE AROGANTNI!" (k*r,an,5:82)

Se nadevam deka ce razvieme konstruktivna debata,bez da se povredat cuvstvata na drugite!

Odnapred vi blagodaram!

-------------
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"

Коментари:
Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 16:08
PAVLE:OSNOVACOT NA"IZMENETOTO HRISTIJANSTVO"

Istoriski,Evangelieto od vremeto na Isus ne e socuvano.Segasnata Biblija (t.e. Noviot Zavet)e negovata izmeneta forma,dolga i so mnogu delovi koisto so tekot na vremeto bile izmeneti.

Biblijata sodrzi cetiri evangelija nareceni po Matej,Marko,Luka i Jovan.Evangelieto spored Marko e postaro od site drugi koi sto bile napisani podocna,a dve od niv se bazirani na istoto.Prvite tri se nareceni"provereni evangelija",dodeka vo isto vreme bile pod statusot,avtenticnosta i avtorstvoto na cetvrtoto evangelie,t.e. "evangelieto po Jovan" koe sto e somnitelno duri i za hristijanskite naucnici.Cetirinaesette poslanija od Pavle se isto taka sodrzani vo Noviot Zavet.

D-r Moris Bikaj,poznat francuski naucnik,vaka go opisuva Pavle:

"Pavle e najkontroverznata licnost vo hristijanstvoto.Se smeta deka toj bil predavnikot na Isusovata misla od strana na negovite semejni pisma i od strana na apostolite koi sto ostanale vo Erusalim vo krugot na Jovan.Pavle go kreiral hristijanstvoto na smetka na onie koi sto bile okolu Isusa,i koi sto go sirele negovoto ucenje."

Vo enciklopedijata"Britanika",Pavle e opisan na sledniov nacin:

"Edna grupa pomedju pisatelite,pretstavena od strana na V.Vred,koj e protivnik na Pavle,e na mislenje deka Pavle go izmenil hristijanstvoto do taa mera,sto toj stanal negov vtor osnovac.Vo osnova toj e osnovac na t.n.'Crkovno hristijanstvo' sto e sosema razlicno od hristijanstvoto koe sto go propovedal Isus.Tie velat:'Da se sledi Isus ili da se sledi Pavle,no dvajcata ne mozat da se sledat istovremeno.'

Toa e ona sto go barav,ucenjeto koe e napisano vo cetirinaesette pisma na Pavle e razlicno od ucenjeto na "proverenite evangelija".Razlikite ne se mali nitu beznacajni,naprotiv tie se sodrzani vo golemite i temelnite ucenja. Vsusnost,spored mene,tie se sokantni i voznemiruvacki!!!

Se prasuvam:kako vakva rabota mozela da se sluci otkako toj zaminal,zosto Isus ne gi predupredil svoite ludje vo vrska so ova? Sto e toa sto naucnicite i enciklopediite ni go velat,a Isus ne mozel da go predvidi?!

"CE MOZETE DA GI PREPOZNAETE SPORED NIVNITE DELA"

Isus e vistinski pratenik od Boga,i toj mozel da gi pretskaze vistinskite nastani so cisti zborovi.
Vo sklop na toa toj dal jasen kriterium za sudenje i za razlikuvanje na vistinskiot pratenik od lazniot:

'PAZETE SE OD LAZNITE PROROCI,KOI DOADJAAT VO OVCA KOZA,A ODNATRE SE VOLCI GRABLIVI.PO NIVNITE PLODOVI CE GI POZNAETE.SE BERE LI GROZJE OD TRNJE,ILI SMOKVI OD CICKA?PA TAKA,SEKOE DOBRO DRVO DAVA DOBRI PLODOVI,A LOSO DRVO DAVA LOSI PLODOVI;NE MOZE DOBRO DRVO DA DAVA LOSI PLODOVI,NITU LOSO DRVO DA DAVA DOBRI PLODOVI.SEKOE DRVO STO NE DAVA DOBAR PLOD GO SECAT I GO FRLAAT VO OGAN.I TAKA,PO NIVNITE PLODOVI CE GI POZNAETE.MNOZINA CE MI RECAT VO ONOJ DEN:'GOSPODI,GOSPODI,NE VO TVOE LI IME PROROKUVAVME?I ZAR VO TVOE IME BESOVI NE IZGONUVAVME?I NE VO TVOE LI IME MNOGU CUDA PRAVEVME?'I TOGAS JAS CE IM KAZAM:'NIKOGAS NE SUM VE POZNAVAL;BEGAJTE OD MENE VIE STO PRAVITE NEZAKONSKI DELA!." (Matej,7:15-23)

Ucenjeto na Isus koe sto se naodja vo "proverenite evangelija",od edna strana e sosema kontradiktorno i totalno sprotivno so ucenjeto na Pavle,a od druga strana e sosema isto i potvrdno so verzijata vo k*r,anot.

Vozviseniot Bog e izvorot na site prethodni objavi,kako i na k*r,anot.k*r,anot,kako kniga koja sto e potpolno socuvana i e posledna objava,e cuvar i svedok za svoeto postoenje.Pokraj sodrzinata na Biblijata,k*r,anot jasno ja razdeluva vistinata od nevistinata:
"I NIE TEBE TI JA OBJAVIVME KNIGATA SO VISTINA,KAKO POTVRDA ZA KNIGITE PREDHODNO OBJAVENI I NAD NIV DA BDEE.PA,SUDI MEDJU NIV SPORED ONA STO GO OBJAVI ALLAH VO NEA". (k*r,an,5:48) i:

'k*r,ANOT E,NAVISTINA,GOVOR STO JA ODDELUVA VISTINATA OD NEVISTINATA!" (k*r,an,86:13).

So Bozja volja Inshallah ce prodolzime na ovaa tema...

-------------

Постирано од: vd
Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 16:40
Да се следи Исус значи да се врати на вистинските проповеди на Исус објавени од Господ, или со еден збор тоа би значело Ислам.
Да се следи Павле значи да се следат сите иновации од страна на Павле и понатамошните искривувачи на она што Исус го проповедал, односно да се следи вистинскиот основач на Христијанството како што го знаеме денес - Павле. Да се следи Павле значи да се оди во спротива со Исусовите учења, Исус да се претвори во играчка со која ќе се врши натпревар помеѓу паганските бого-луѓе.

-------------

Постирано од: Aisha
Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 16:58
Efendija jas ja imam knigava vo elektronska forma. Ne se maci da prepisuvas, jas samo ke postiram.

-------------
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!

Постирано од: connected
Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 17:44
дечки, ве молам за малку поконструктивен разговор и едитирајте ги пораките да не го правам јас тоа за вас среќа
Кико, без лични навреди и смени го фонтот на букви
плиз

-------------

Постирано од: vd
Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 17:58
Originally posted by connected connected напиша:

дечки, ве молам за малку поконструктивен разговор и едитирајте ги пораките да не го правам јас тоа за вас среќа
Кико, без лични навреди и смени го фонтот на букви

плиз

Ова целосно се надевам дека се однесува на ... Кико, кој искрено се надевам ќе ги тргне личните навреди и ќе го смени фонтот на букви.
Засега, очекувам Кико да го избрише навредливиот коментар, ако не, connected ти советувам да реагираш и да не чекаш Кико да ти дозволи!

-------------

Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 19:57
Efendija, toa shto go pishuvash e samo mislenje na del od nauchnata zaednica i nekoi teolozi. Komentarot od Britanika e komentar na Vred, a ne na samata enciklopedija. Ne se potpiraj na delumni izvadoci, za da dokazhesh teza.
Nachinot na koj Pavle go shiri Hristijanstvoto e vo sudir so ideologijata na takanarechenata Erusalimska Crkva - vo koja ima mal del od osnovnite Isusovi sledbenici (predvodeni od James - Jakov). No - Pavle e toj koj dobiva providenie i odi i go shiri Hristijanstvoto kon site narodi, zatoa shto smeta deka ljubovta Bozhja ne mozhe da mu pripagja samo na eden narod.
Nikade vo Noviot Zavet ne stoi deka Isus rekol deka negovoto uchenje e samo za Evreite. Ima raboti koi mozhe da se tolkuvaat taka, ako nekoj reshi, no nikade ne go rekol toa!
Za razlika od toa - i na Pavle i na Petar im e kazhano da odat i da go branat Hristovoto uchenje pred nevernicite - na Pavle na patot za Damask, na Petar, koga go napushta Rim prviot pat.
Vo poslednive 30 godini ima stotici "nauchnici" i pisateli koi tvrdat deka Pavle ne e pretstavnik na "vistinskoto" Hristijanstvo i deka treba da se vratime kon osnovite na uchenjeto, no toa si e nivno mislenje. Zatoa - ako sakaat, imaat potpolna sloboda da si otvorat svoja, sopstvena protestantska crkva, vo koja mozhat da go propovedaat toa. Ako ima vistina vo toa, kje imaat lugje shto kje gi sledat. Do togash, nie kje veruvame vo toa shto nie go znaeme i chuvstuvame. Vo zapadniot svet osobeno, slobodata na veroispoved e zagarantirana, za razlika od mnogu drugi zemji.

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 20:05
Originally posted by Aisha Aisha напиша:

Efendija jas ja imam knigava vo elektronska forma. Ne se maci da prepisuvas, jas samo ke postiram.

Super! Bas ke mi olesnis sestro!
Znaes kako odi,del po del.

Neka te nagradi Allah dz.s. so DZenetot!

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 20:11
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Efendija, toa shto go pishuvash e samo mislenje na del od nauchnata zaednica i nekoi teolozi. Komentarot od Britanika e komentar na Vred, a ne na samata enciklopedija. Ne se potpiraj na delumni izvadoci, za da dokazhesh teza.
Nachinot na koj Pavle go shiri Hristijanstvoto e vo sudir so ideologijata na takanarechenata Erusalimska Crkva - vo koja ima mal del od osnovnite Isusovi sledbenici (predvodeni od James - Jakov). No - Pavle e toj koj dobiva providenie i odi i go shiri Hristijanstvoto kon site narodi, zatoa shto smeta deka ljubovta Bozhja ne mozhe da mu pripagja samo na eden narod.
Nikade vo Noviot Zavet ne stoi deka Isus rekol deka negovoto uchenje e samo za Evreite. Ima raboti koi mozhe da se tolkuvaat taka, ako nekoj reshi, no nikade ne go rekol toa!
Za razlika od toa - i na Pavle i na Petar im e kazhano da odat i da go branat Hristovoto uchenje pred nevernicite - na Pavle na patot za Damask, na Petar, koga go napushta Rim prviot pat.
Vo poslednive 30 godini ima stotici "nauchnici" i pisateli koi tvrdat deka Pavle ne e pretstavnik na "vistinskoto" Hristijanstvo i deka treba da se vratime kon osnovite na uchenjeto, no toa si e nivno mislenje. Zatoa - ako sakaat, imaat potpolna sloboda da si otvorat svoja, sopstvena protestantska crkva, vo koja mozhat da go propovedaat toa. Ako ima vistina vo toa, kje imaat lugje shto kje gi sledat. Do togash, nie kje veruvame vo toa shto nie go znaeme i chuvstuvame. Vo zapadniot svet osobeno, slobodata na veroispoved e zagarantirana, za razlika od mnogu drugi zemji.

Zidarski,so seta pocit kon tebe!
Ova sto dosega go postirav e samo voved vo ovaa rasprava,odnapred rekov deka na vakvo razmisluvanje me stavi edna dobra,navistina dobro argumentirana kniga,koja ja napisala nasa sestra koja konvertirala vo Islamot,toa se nejzini zabeleski koi jas potpolno gi opravduvam(spored moeto nivo na sfacanje i razbiranje na hristijanstvoto),no ti,ne grizi se,zatoa si tuka sekade kade sto mislis deka nesto ne e vo red,kako sto toa sega go napravi,repliciraj,brani,sekoj si ima pravo na mislenje,a vo taa celina normalno e i jas da si go iskazam moeto mislenje,koe ce se trudam da go argumentiram na najmozen dobar nacin,a ako gresam ti repliciraj mi,zatoa sluzat debatite.
Pozdrav

-------------

Постирано од: belichka
Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 20:28

knigi postirateизненадување

jas mislev nesto znaeteголема%20насмевка

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 20:32
Originally posted by belichka belichka напиша:

knigi postirateизненадување

jas mislev nesto znaeteголема%20насмевка

Isto tie,nie znaenjeto go crpime od knigite,medju koi spadja i biblijata,za razlika od tebe koja ovde ni kazuvas prikaski od tipot:rekla-kazala!

-------------

Постирано од: Sahih Bukhari
Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 21:43

Evangelie spored Mateja 15 (red 22-25) I ete , edna zena Hananejka, kako izleze od ovie kraishta, povika kon nego, velleki> pomilujme "Gospodi" sine davidov ! Kerkami zestoko se maci od bes.<
No on ne i odvrati nitu zbor. I pristapuvaeki do nego, ucenicite negovi go molea i velea: >otpushtija oti vika po nas<
A on odgovori i rece >JAS SUM PRATEN SAMO PRI ZAGUBENITE OVCI NA DOMOT IZRAILEV<

Zidarski bratce, ti vikam ja deka zidarcinjata ne te naucile na cesnost

I dati dadam mal sovet, komentiranjeto za rabota koja neja poznavash odnapred te osuduva na propast!!!

-------------
OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!

Постирано од: belichka
Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 21:51

toa e parabola?

da se dokaze verata na zenata a nemeshaj babi i zabi?

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 22:07
kako be belicka vaka ne ti e sram???
pa mu DOKAZAV na zidarski deka greshi, a ti so dva zbora mislish deka se ponishti a?

Vie ste tie koi ja izvrtuvate biblijata kako vam vi odgovara....

ja ti postiram citat, a ti bez da go procitash, pishuvas deka e parabola, za da se dokazela verata na zenata...

kako mozesh da tresnesh vakva glupost, i ic da nemash gajle????

pa citaj ushte ednash shto vika Isus, vo toj citat

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 22:08
Originally posted by Sahih Bukhari Sahih Bukhari напиша:

Evangelie spored Mateja 15 (red 22-25) I ete , edna zena Hananejka, kako izleze od ovie kraishta, povika kon nego, velleki> pomilujme "Gospodi" sine davidov ! Kerkami zestoko se maci od bes.<
No on ne i odvrati nitu zbor. I pristapuvaeki do nego, ucenicite negovi go molea i velea: >otpushtija oti vika po nas<
A on odgovori i rece >JAS SUM PRATEN SAMO PRI ZAGUBENITE OVCI NA DOMOT IZRAILEV<

Zidarski bratce, ti vikam ja deka zidarcinjata ne te naucile na cesnost

I dati dadam mal sovet, komentiranjeto za rabota koja neja poznavash odnapred te osuduva na propast!!!

Bukhari, navistina e nedolichno taka da se obrakjash kon mene i da velish "zidarchinjata" - zatoa shto jas niednash ne sum se obratil so potsmev kon bilo shto shto tebe ti znachi...
Eve kako prodolzhuvaat stihovite koi ti gi citirash:

25. No taa dojde i pochna da se poklonuva pred Nego, velejki "O Bozhe, pomogni mi!"
26. A Toj i odgovori i reche "Ne e ubavo da se zema lebot od decata i da se frla na kuchinjata"
27. No taa mu reche "Da, Gospodi; no duri i kuchinjata se hranat so troshkite koi pagjaat od masata na gospodarot"
28. Togash Isus i reche, "O zheno, tvojata vera e golema; kje bide storeno taka kako shto barash." I nejzinata kjerka beshe isceluvana odednash.

Ova e momentot koj dava pravo na Pavle i Petar da go shirat Hristovoto Uchenje nadvor od Izrael - zatoa shto samiot Isus reshava da dade spasenie na onie koi imaat vera, duri i ako se nadvor od "Kukjata na Izrael". Ova e momentot vo koj samiot Isus razbira deka Bozhjiot Zbor e zbor za site onie koi imaat silna vera i veruvaat vo nego kako Bog Spasitel (stih 28).

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 22:11
vo red, se izvinuvam na mojot temperament.

Brat ako taka ti prodolzuvaat stihovite vo tvojata biblija ok, ali vo mojava ne e taka, ali nejse, i da e taka, ondak imash kontradiktornost, ednash veli e praten samo za Evreite, a posle go pobiva svojot govor!!!!

E kako moze ziti se ova da bide zbor bozji????

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 22:15
Kako e vo tvojata Biblija?!

Ne go pobiva svojot govor, tuku RAZBIRA deka toa shto te pravi da bidesh Bozhje Chedo (odnosno da imash pravo na isceluvanje i spasenie) e samo verata.

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 22:21
pa toa e toa shto ti vikam brat, deka za se imash "odgovor"
za se shto e normalna kontradiktornost vo prirodata na covekoviot razum , toa za tebe ne e nikakva kontradiktornost, i ne samo shto taka go svakash, tuku i dlaboko veruvash vo toa.

Duri i da ima jasen stih koj veli JAS ISUS VI VELAM DEKA NESUM BOG, TUKU SUM SAMO BOOZJI GLASNIK vie sepak ke se trudite od strana so tolkuvanje na drugi citati da kazete deka isus e Bog, ili sin Bozji!!!

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 22:24
Te molam kazhi mi shto e toa shto e "kontradiktorno" vo toj tekst?! Toj i veli na zhenata deka nema pravo da ja isceli nejzinata kjerka, no koga ja gleda nejzinata silna vera go pravi. Toa se negovite zborovi... nishto ne sum smenil...
Kakvi se stihovite vo tvojata Biblija? I kade e, od koj del e toj jasen stih shto go citirash podolu?

Постирано од: KikoMC
Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 23:00
Originally posted by vd vd напиша:

дечки, ве молам за малку поконструктивен разговор и едитирајте ги пораките да не го правам јас тоа за вас среќаКико, без лични навреди и смени го фонтот на буквиплиз
Ова целосно се надевам дека се однесува на ... Кико, кој искрено се надевам ќе ги тргне личните навреди и ќе го смени фонтот на букви.Засега, очекувам Кико да го избрише навредливиот коментар, ако не, connected ти советувам да реагираш и да не чекаш Кико да ти дозволи!

Вака другар да појаснам некој работи..Како прво, извини што напишав лични навреди, тој не е мој стил, ама ја претерваш и се изиритирав да знаеш!!(секоја почит за ефендија што културно си постави некој прашања, а ти одма ислам вака христијанство така)Зошто вас никој не ви бара црни точки во к*ранот, зошто не бара некој контрадикции!!Знам дека ќе ми речиш повели најди ги, зошто нема итн итн..Веќе ќе се повторувам дека Библијата е пишвана 1000години, и пак исто и пак исто..ИСУС ГИ САКАЛ СИТЕ А НЕ САМО ЕВРЕИТЕ, ИСУС ИМ ПОМАГАЛ НА СИТЕ НЕ САМО НА ЕВРЕИТЕ..Или ја читате Библијата вас како што ви одговара??

-------------

Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 23:23
Originally posted by vd vd напиша:

Да се следи Исус значи да се врати на вистинските проповеди на Исус објавени од Господ, или со еден збор тоа би значело Ислам.
Да се следи Павле значи да се следат сите иновации од страна на Павле и понатамошните искривувачи на она што Исус го проповедал, односно да се следи вистинскиот основач на Христијанството како што го знаеме денес - Павле. Да се следи Павле значи да се оди во спротива со Исусовите учења, Исус да се претвори во играчка со која ќе се врши натпревар помеѓу паганските бого-луѓе.

И повторно, Павле лажов, еретик, а вистинското учење на Исус е во к*ранот, напишан стотици години по Исус.
И пак ќе речам-биди подиректен вд, кажи: Нека Исламот биде ваш избор како што е мој, и крај.

-------------
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 01:26

STATUSOT NA ISUS

Dodeka se istrazuva rasipanosta i devijacijata sto Pavle ja vnel vo ucenjeto na Isus,potrebno e da se ima cist koncept vo mozokot za statusot na Isus,osvetleno od strana na ucenjeto na Biblijata,i potvrdeno od strana na k*r,anot.

"PONIZNIOT BOG"NE E BOG!

Najgolemata rasipanost koja sto Pavle ja napravil,e toa sto na cistiot monoteizam(veruvanje vo samo eden Bog)koj sto go propovedal isus,mu dodal i obozuvanje na coveckoto sustestvo,izednacuvajci go so boga.Toj propovedal deka Isus e ednakov na Boga,a so toa ja pretstavil teorijata za"dopolnuvanjeto na Bog".

"KOJ,IAKO BESE VO OBLICJE BOZJO,SEPAK NE DRZESE MNOGU DO TOA STO E EDNAKOV SO BOGA;NO SAM SEBE SE PONIZI,OTKAKO ZEDE OBLICJE NA SLUGA I SE IZEDNACI SO LUDJETO;I PO VID SE POKAZA KAKO COVEK." (Pavle do Filipjanite,2:6)

Site sustestva Mu se potcineti na Boga,i zavisat od Nego.Spored teorijata na Pavle,ako Bog trebal da Se dopolni Samiot Sebesi i zel forma na covek,togas koj bil Gospodar i Upravuvac so univerzumot za vreme na toj period?Dali nagovestuva deka postojat dva boga vo isto vreme,edniot"prazen",a drugiot poln so energija? No ova e samo edno bogohulie koe sto vodi kon POLITEIZAM.

Spored opisot daden vo Evangelieto i vo k*r,anot,Isus ne samo sto e obicno covecko sustestvo,tuku gi ima istite potrebi kako i sekoj drug covek.Celata negova sposobnost i moc mu bile dadeni od Boga,toj nemal sopstvena vlast.Vo sklop na tie opisi,tesko e duri i nevozmozno da se prifati kako Bog ili kako"zdruzenik" na Boga.

Vo Biblijata:

"I VO DEVETTIOT CAS ISUS IZVIKA GLASNO,VELEJCI:'ELOI,ELOI,LAMA SAVAHTANI?'A TOA ZNACI:BOZE MOJ,BOZE MOJ,ZOSTO SI ME OSTAVIL?"(Marko,15:34)

(Da se place poradi nanesena nepravda e covecka slabost).

"A UTREDENTA,VO TEMNI ZORI,STANA,IZLEZE I OTIDE VO PUSTO MESTO I TAMU SE MOLESE."(Marko,1:35)

"A ON SE POVLEKUVASE NA OSAMENI MESTA I SE MOLESE."(Luka,5:16)

(Molenjeto e isklucivo covekova potreba).

"I RECE ISUS:'KOJ SE DOPRE DO MENE?NEKOJ SE DOPRE DO MENE,ZASTO SETIV DEKA IZLEZE SILA OD MENE."(Luka,8:45,46)

(Neznaenjeto e covekova ogranicenost).

"A UTREDENTA,KOGA IZLEGOA OD VITANIJA,ON OGLADNE."(Marko,11:12)

(Covekovoto telo cuvstvuva glad i ima potreba od hrana).

"NO,KOGA SE DOBLIZI DO NEA,NE NAJDE NISTO OSVEN LISJA,OTI USTE NE BESE VREMETO ZA SMOKVI.I KOGA ODGOVORI ISUS,I RECE:'OTSEGA NIKOJ DOVEKA DA NE VKUSI PLOD OD TEBE!" (Marko,11:13,14)

(Gladniot covek e i gneven covek!).

"KOGA,PAK,PLOVEA,ON ZASPA." (Luka,8:23)

(Spienjeto e covekova potreba,a da se zaspie e covekova slabost.)

"A ZA TOJ DEN I CAS NIKOJ NE ZNAE,NI ANGELITE NEBESNI,NITU SINOT,A SAMO OTECOT." (Marko,13:32)

(Ludjeto ne znaat sto ce se sluci vo idnina,no Sozdatelot znae.)

"TOGAS DUHOT GO ODVEDE ISUSA VO PUSTINJA ZA DA BIDE ISKUSUVAN OD DLAVOLOT." (Matej,4:1)

(DJavolot nikogas ne moze da mu nasteti na Bog,no na covekot moze.)

"NO JAS NISTO NE MOZAM DA PRAVAM SAM OD SEBE." (Jovan,5:30)

(Covekot sekogas zavisi od Boga).

"NISTO NE PRAVAM SAM OD SEBEMTUKU,KAKO STO ME NAUCI MOJOT OTEC,TAKA I ZBORUVAM." (Jovan,8:28)

(Pratenikot e covek i nema svoja sopstvena vlast.)

VO k*r,ANOT:

"MESIH,SINOT MERJEMIN,E SAMO PRATENIK.I PRED NEGO DOADJAA I ZAMINUVAA MNOGU PRATENICI.A MAJKATA NEGOVA SEKOGAS VISTINATA JA GOVORESE,A I DVAJCATA JADEA HRANA.I POGLEDNI KAKO NIE JASNO IM GI OBJASNUVAME DOKAZITE,A POTOA POGLEDNI GI NIV KAKO SE ODMETNUVAAT!" (k*r,an,5:75)

"NEVERNICI SE SEKAKO,ONIE KOI STO VELAT:'MESIHOT,SINOT MERJEMIN E BOG!'KAZI:'KOJ MOZE DA GO SPRECI ALLAH,AKO ON POSAKA,DA GO UNISTI MESIHOT,SINOT MERJEMIN,I NEGOVATA MAJKA I SITE ONIE KOI STO SE NA ZEMJATA?'ALLAHOVA E VLASTA I NA NEBESATA I NA ZEMJATA I MEDJU NIV!ON SOZDAVA STO SAKA,I ALLAH SE MOZE!" (k*r,an,5:17)

"SOSEMA NE VERUVAAT ONIE KOI VELAT:'MESIHOT,SINOT MERJEMIN E BOG.'A MESIHOT GOVORESE:'O SINOVI IZRAILOVI,OBOZAVAJTE GO ALLAH-GOSPODAROT MOJ I GOSPODAROT VAS!" (k*r,an,5:72)

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 01:34
Odnosno?
ispravno e da go sledime Isus no taka sto ke primime islam, dali e toa krajniot zaklucok?

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 01:36
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Odnosno?
ispravno e da go sledime Isus no taka sto ke primime islam, dali e toa krajniot zaklucok?

Ne brzaj ima uste vreme do krajniot zaklucok.bidi trpeliva

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 01:38
Ajde, me stavi na mislaтрепкање

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 01:41
KAKO STO SAMATA SI SE POTPISA:
"MISLITE SE OSLOBODENI OD DANOK"

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 01:44

Jas nema sto da mislam, jas ZNAM.

No od tvoite postovi i od postovite na mist ili vd, dojdov do toj zaklucok, deka za da go sledime izvornoto hristijanstvo, treba da prifatime islam. Taka napisavte. I sega jas te prasuvam tebe, kako spored tebe da se sledi Isus?

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 01:48

No od tvoite postovi i od postovite na mist ili vd, dojdov do toj zaklucok, deka za da go sledime izvornoto hristijanstvo, treba da prifatime islam. Taka napisavte. I sega jas te prasuvam tebe, kako spored tebe da se sledi Isus?

Imam uste mnogu da citiram na ovaa tema,no koga vece zapnuvas ce ti kazam:TREBA DA GO SLEDITE ISUSA KAKO PRATENIK,KAKO COVEK,A NE KAKO BOG,-A POSLE VISTINATA SAMA PO SEBE CE SI DOJDE!

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 01:53
OK, jas vnimatelno i natamu ke gi citam tvoite postovi, za da ne izbrzuvam so krajniot zaklucok.

-------------

Постирано од: DAIJA
Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 09:21

Sledejki go Isus, a ne pavle....

-------------
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 11:05
Бог не е „три во едно“

Според доктрината на тројството, Исус е една од три¬те личности на тројството (таткото, синот и светиот дух). Како што стои во првото послание на Јован Богослов, 5 поглавје, стих 7:

„Зашто Троица се, Кои сведочат на небото: Отецот, Словото и Светиот Дух; и Тројца се едно.“
(1 Јован Богослов, 5: 7)

Во Библијата ова е единствениот цврст доказ за до¬ктрината на тројството, но сега оваа верзија е избриша¬на од Библијата на модерното време.

Оваа доктрина никогаш не била проповедана од Исус ниту од неговите ученици од раната христијанска наука. Напротив, била воспоставена во доцните ко¬нтроверзни и опозициони христијани во 325 годината, на советот во Ни¬кеа, околу тристотини години после заминувањето на Исус .

Со отстранување на оваа доктрина од Библијата, хри¬стијанските ученици ќе се доведат себеси до побли¬ското и оргиналното учење на Исус, нека е Божјиот мир над него, а исто така ќе биде и во согласност со Ку¬ранот.

Благородниот к*ран ги опоменува следбениците на доктрината за тројството, со следниве зборови:
„Навистина не веруваат оние кои што ве¬лат: ‚Бог е еден од тројцата.‘ Бог е само еден. А ако не престанат со она што го зборуваат, болна казна, навистина, ќе го стигне секој од нив кој што неверник ќе остане.“
(к*ран, 5: 73)

-------------
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 11:09
Не е „родениот“ син Божји!

Во евангелието според Јован, 3 поглавје, стих 16, стои:
„Зашто Бог толку го возљуби светот, што го даде Својот Единороден Син.“
(Јован, 3: 16)

Безбожниот збор „роден“ е отстранет од Реви¬зи¬ра¬на¬та Стандардна Верзија (РСВ) и во многу други верзии од Библијата.

За РСВ од страна на црквениот англиски весник се вели дека е најдобрата верзија која што била направена во овој век, и се враќа дури до древните оригинали, околу двесте или триста години после Исус, и според „Тајмс“ е „најисправната и најдобро преведена до оригиналот“.
Уште една работа треба да се спомне во врска со 3-то поглавје од „евангелието според Јован“, дека во една од фуснотите се коментира тоа дека од страна на некои интерпретатори наведеното поглавје завршува со 15 стих, а стиховите од 16 до 21 не се наведени.

Значи дека најпознатиот стих од евангелието, „Јо¬ван 3: 16“ стои сомнителен и неисправен, со тоа самото го по¬тврдува к*ранското гледиште за статусот на Исус.
Во к*ранот строго е забрането нарекувањето на Исус или било кој друг, како „Божји син“, како што е и наве¬де¬но:
„И велат: ‚Милостивиот има дете!‘ Вие навистина, нешто одвратно говорите. Само што небесата не се распукале, а Земјата не се ра¬спа¬рчи и планините не се урнаа, затоа што на Ми¬лостивиот дете Му припишуваат. А незамисливо е на Милостивиот да Му е потребно дете.“
(к*ран, 19 : 88, 92) и
„Кажи: ‚Он е Алах, Еден е! Алах е Зашти¬тник секому. Не родил и не е роден, и никој не Му е ра¬мен!‘“
(к*ран, 112: 1 - 4)

-------------
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 15:23
da se nadovrzam, i daja nadopolnam izjavata na Aisa za svetoto trojstvo....

draga sestro ima ushte eden citat od biblijta koj "zboruva za svetoto trojstvo" a glasi vaka:

Evangelie spored Jovan poglavje 1 red 1
Vo pocetokot beshe Slovoto,
I Slovoto beshe vo Boga,
I Slovoto beshe Bog

Od posledniot stih na ova evangelie koj veli I Slovoto beshe Bog, ni se dava doznaewe deka vsushnost slovoto bilo Bog, pa ako nasekade vo gornite stihovi go stavime zborot Bog, na mestoto kade shto stoi zborot Slovoto, ke dobieme vakov citat:

Vo pocetokot beshe Bog,
I Bog beshe vo Boga,                                   
I Bog beshe Bog

I dali ovaima nekakva smisla???? vi se molam

No i koga niz prsti bi rogledale na ova, I za uvid na argumenti bi prodolzile so analiziranje na ovoj Bibliski citat, bi dobie vakvi rezultati:

Ako bi sakale da ja otkrieme sushtinata na ovoj citat, bi terebalo da pobarame odgovor vo starite skripti, koi pak skripti dostapni za covekot na liceto na zemjava, se pishuvani na Grcki jazik, A dali Isus govorel Grcki????
I vo tie stari skripti vo prviot slucaj za zborot Bog e upotreben zborot HOTEOS (koi zbor misli na Golemiot Bog) a dodeka vo vtoriot slucaj za zborot Bog e upotreben zborot TONTEOS (koj pak zbor ima mislenje na Bozja licnost, licnost bliska do boga)      
Za koj pak Zbor nie Muslimanite nemame nikakov prigovor, Navistina Isus beshe Bozja licnost, i licnost bliska do Boga, Glasnik Bozji.

No prevodite na Makedonski jazik si zemale za pravo da go prikrijat ova od starite skripti, i so toa se prikriva i vistinata, i se dobiva Svetoto Trojstvo koe nepostoi niti vo k*ranot niti pak vo Biblijata,   pa sekoj citadel na ovoj post neka odluci samiot za sebe vo shto ke veruva……

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 15:32
MMMMMMMMMMMM

nekoj pocnal da pisuva ubavi raboti.

-------------
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 16:45
Сахих Бухари јас само гивадам поглавјата од книгата која ефендија на почетокот ја презентираше. Инаку пистелката самата ко има отфрелно христијанството поради големите коннтрадикции кои ги нашла во него. ВО самата книга е оставна нејзина е маил адреса, па заинтересираните можат да и пишуваат.

-------------
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 16:48
На Бог не Му треба посредник; Тој е секогаш блиску

Павле постепено ги менувал зборовите на Исус, земајќи го него како посредник и помирител помеѓу Бога и човекот, како „син Божји“ потоа еднаков на Бога, и конечно прогласувајќи го за „бог“ и сето тоа тој самиот:

„Зашто еден е Бог, и еден е Посредникот помеѓу Бога и луѓето - Човекот Христос Исус.“
(Првото послание на Павле до Тимотеја, 2: 5)

„И преку Него да измири сè со Себе, било земно, било небесно, творејќи мир со крвта на Неговиот крст.“
(Послание на Павле до Колосјаните, 1: 20)

„Оти, ако како непријатели, се помиривме со Бога преку смртта на Неговиот Син.“
(Послание на Павле до Римјаните, 5: 10)

Најмилостивиот Алах, Доброчинителот, никогаш не им е непријател на луѓето. Тој е секогаш во мир со нив, откога ги создал. Никаков вид на посредник или помирител не е потребен помеѓу Бога и човекот, освен, искрена посветеност и љубов кон Него, како и послушност кон Неговите наредби. Ова се единствените работи кои што се бараат од човекот, за да се доближи поблиску до Бога.

Во Библијата:
„Вашиот Отец небесен знае од што имате потреба уште пред да сте Го помолиле.“
(Матеј, 6: 8)

„Сакајте и ќе ви се даде; барајте и ќе најдете; чукајте и ќе ви се отвори; зашто секој кој сака, добива, и кој бара, наоѓа, и на оној што чука, ќе му се отвори.“
(Матеј, 7: 7 - 8)

„Книжникот Му рече: ‚Добро, Учителе. Право кажа дека Бог е еден, и дека нема друг, освен Него; и дека, да Го љубиш со сето срце, и со сиот разум, и со сета своја душа, и со сета сила, и да го љубиш ближниот свој како себеси е повеќе од сите прилози и жртви.‘“
(Марко, 12: 32-33)

Во к*ранот:
„Он навистина сè слуша и секогаш е блиску!“
(к*ран, 34: 50)

„Ние Сме му поблиски и од вратната жила.“
(к*ран, 50: 16)

„И кога ќе те прашаат робовите Мои за Мене, па, Јас Сум навистина блиску. И се оѕивам на молбата на молителот кога ќе Ме замоли. Па, нека му удоволат на повикот Мој и во Мене нека веруваат, како би биле на правиот пат.“
(к*ран, 2: 186)

-------------
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!

Датум на внесување: 28.Декември.2007 во 12:34
нема коментари, хмммм
ве замислив изгледа.....
Ќе има уште продолженија на оваа тема....

Сите кои имаат нешто да додадат, повелете. оваа тема е од отворен карактер. Се што е заборавено да се напише,напишете го. СЛободно Сахих Бухари.

-------------
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!

Постирано од: becenevem
Датум на внесување: 28.Декември.2007 во 13:22
Isus e tolku golem sto moze site da ne pregrne, a e i tolku mal da go sobere vo site nasi srca. Zatoa toj sto si go sledi srceto, dobro znae kogo sledi.

-------------

Датум на внесување: 28.Декември.2007 во 13:28
A da ni dadeshe dokaz za ovaa izvonredna recenica koja ni ja napisha?????

Koga velam dokaz mislam na dokaz!!!! ne rekla kazala, i ne tvoe licno mislenje, dokaz od Biblijata kade go potvrduva izrecenoto od tvoja strana!

-------------

Датум на внесување: 28.Декември.2007 во 15:03
Originally posted by becenevem becenevem напиша:

Isus e tolku golem sto moze site da ne pregrne, a e i tolku mal da go sobere vo site nasi srca. Zatoa toj sto si go sledi srceto, dobro znae kogo sledi.

Da,toj sto si go sledi srceto znae deka treba da go sledi Isusa kako pratenik,a ne kako Bog.Toj sto si go sledi srceto znae deka Apostol Pavle e najgolemoto smisleno zlo za hristijanite.Toj sto si go sledi srceto e ubeden vo VISTINITOSTA NA SLEDNIOV k*r,ANSKI CITAT:

"ZAREM NE GI GLEDAS ONIE NA KOI STO IM E DADEN DEL OD KNIGATA(HRISTIJANITE),KAKO PRAVIOT PAT SO ZABLUDA GO ZAMENUVAAT I POSAKUVAAT I VIE DA SKRSNETE OD PRAVIOT PAT?" (k*r,AN,4:48)

-------------

Постирано од: Omer El Faruk
Датум на внесување: 31.Декември.2007 во 01:05
Isus neka Allahoviot spas e nad nego,navistina e GOLEM COVEK I GOLEM PEJGAMBER,i tesko na site onie koi mu pripisuvaat epiteti koi ne mu dolikuvaat od tipot:Sin Bozji,Bog itn.Toj e samo Bozji Pratenik eden od plejadata na odbranite,golemiot od najgolemite,no,vo nikoj slucaj ne e Bog! Vprocem toj nikade vo Biblijata ne rekol deka e Bog.A sto se odnesuva do Pavle,pa jasno e kako snegov nadvor deka Pavle ja masakriral Biblijata so svoite noviteti koi smisleno gi vmetnal vo nea,za hristijanite da imaat pogresna predstava za Isa a.s.(Isus).

Датум на внесување: 31.Декември.2007 во 09:16
Originally posted by Omer El Faruk Omer El Faruk напиша:

Isus neka Allahoviot spas e nad nego,navistina e GOLEM COVEK I GOLEM PEJGAMBER,i tesko na site onie koi mu pripisuvaat epiteti koi ne mu dolikuvaat od tipot:Sin Bozji,Bog itn.Toj e samo Bozji Pratenik eden od plejadata na odbranite,golemiot od najgolemite,no,vo nikoj slucaj ne e Bog! Vprocem toj nikade vo Biblijata ne rekol deka e Bog.A sto se odnesuva do Pavle,pa jasno e kako snegov nadvor deka Pavle ja masakriral Biblijata so svoite noviteti koi smisleno gi vmetnal vo nea,za hristijanite da imaat pogresna predstava za Isa a.s.(Isus).

Selam brat. Znaes li zosto ti gi potcrtav poslednite zborovi?

Zatoa sto koga pavle se zezal, ovie seuste ja nemale napisano Biblijata.
Otkoga umrel pocnale da gi pisuvaat evangelijata, za po nekolku stotici godini da se soberat i odlucat za 4 evangelija i eden kup pavlovi lagi!

Znaci, dodeka pavle bil ziv i sirel lagi po svetot, nikoj ne poseduval biblija, a kakmo li nesto slicno na ova sto go imame denes.

-------------

Датум на внесување: 31.Декември.2007 во 15:55
Originally posted by becenevem becenevem напиша:

Zarem koga ima tolku ljubov kon Isus, zarem ne ti smeta koga gi citas site tie pasusi vo Biblijata kade sto Pavle go navreduva. Ako ti e Isus vo srceto togas kako reagira srceto na seto toa.

Учењата на Исус понижени

Павле не само што го го уништил учењето на Исус туку и го понижил и него, трудејќи се да докаже дека Исус на своите следбеници им дал незрело и непотпоно учење, и дека тие не се вредни за следење. Наместо тоа, луѓето треба да го следат учењето кое е проповедано од Павле, кое според него е позрело и комплетно:

„Затоа да го оставиме почетокот на Христовото учење и да се стремиме кон совршенство.“
(Павле до Евреите, 6: 1)

„Нема ученик поголем од својот учител“

Во Библијата:
„Нема ученик поголем од својот учител; но секој, што ќе се усоврши ќе биде како и учите¬лот негов.“
(Лука, 6: 40) (Матеј, 10: 24)

„Зашто, кој се срами од Мене и од зборовите Мои во овој прељубодеен и грешен род, и Сиnот Човечки ќе се срами од него, кога ќе дојде во славата на Својот Отец со светите ангели.“
(Марко, 8: 38)

„И така, секој, што ги слуша и исполнува овие Мои зборови, ќе биде како благоразумен маж, кој си направил куќа на камен. И заврна до¬жд и надојдоа реки, и дувнаа ветрови, и навалија на таа куќа, но таа не панда, оти беше изградена на камен. А секој, што ги слуша овие Мои збо¬ро¬ви и не ги исполнува, прилега на чо¬век глупав, кој направил куќа на песок.“
(Матеј, 7: 24 - 25)

„Ви донесов Мудрост“
Во к*ранот:
„А кога Иса им дојде со очигледни и јасни зна¬ци, им рече: ‚Ви донесов мудрост и доаѓам да ви го објаснам она заради кое се поделивте. Па затоа плашете се од Алах и покорете ми се!“
(к*ран, 43: 63)
„И Он ќе го поучи и со Книгата, и со Мудро¬ста, и со Тевратот, и со Инџилот.“
(к*ран, 3: 48)

-------------
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!

Датум на внесување: 31.Декември.2007 во 15:58
Книгата на Законот навредена

Павле не само што го уништил учењето на Исус, туку и направил напор да ја уништи книгата на Законот (10-те Божји заповеди). Тој напишал целосна изменета интер¬претација на Стариот Завет. Тој обвинил дека книгата на Законот била непријателска за луѓето, како клетва против нив, со што ги терал да грешат:

„А сите оние што се од делата на Законот, под клетва се. Оти е напишано: ‚Проклет да е секој, кој не исполнува постојано сè што е напишано во книгата на Законот!‘“
(Павле до Галатјаните, 3: 10)

„Христос нè искупи од клетвата на Законот, откако поради нас стана клетва.“
(Павле до Галатјаните, 3: 13 )

„Но Писмото сите ги зтвори во грев.“
(Павле до Галатјаните, 3: 22 )

„А со учењето Свое – Законот на заповедите го обессили.“
(Павле до Ефесјаните, 2: 15)

Тешка казна за оние кои што ќе го навредат Законот
Во Библијата:

„И така, како што се собира плевата и се го¬ри во оган, така ќе биде и при свршетокот на овој свет; ќе испрати Синот Човечки Свои ангели и ќе ги соберат сите соблазни од Него¬вото царство, и оние што вршат незаконски дела, и ќе ги фрлат во вжарена печка; таму ќе биде плач и крцкање со заби.“
(Матеј, 13: 40 – 42)

Во к*ранот:
„Он ти објавува Книга, Вистинита, којашто предходните ги потврдува, Он ги објави Тевратот и Инџилот пред тоа, како патоказ за луѓето, а објави и други книги како одделувачи на вистината од невистината. Болна казна ќе имаат оние кои што не веруваат во објавите Алахови, навистина! А Алах е Силниот и Строgиот!“
(к*ран, 3: 3,4 )

Датум на внесување: 01.Јануари.2008 во 14:58
Demek go sakaat, a vamu koj go sisa - pavle rekol.

EEEE taka i toj so 100 najvlijatelni lugje vo svetot napisal nesto interesno.

Ne toa deka Muhammed e broj 1, tuku deka najvlijatelni licnosto vo hristijanstvoto se pavle i Isus. Demek, Isus otide, nemase koj da go dopolni, pa se pojavi pavle da ja sozdade religijata koja ja imame sega vo 168 miljijrdi sekti - hristijanstvoto!

-------------

Постирано од: Sejfullah
Датум на внесување: 01.Јануари.2008 во 21:54
Es selam alejkum braka i sestri ,
za prvo neka ve ALLAH nagradet na ova dunja i na ahiret so Dzennet inshallah ,i gledam deka mnogu za onije koj nese muslimani sto nemat poima i nikakof pravec za zevenje na ovaj svet ni za buducnost sto se samo gubidnici,ali toa sto ima takvi megu ludzeto sto zboruvat deka veruvat vo Allah i vo ahiretskiot den sepak ne veruvat.
Seedno e dali gi opomenuvas ili ne iupomenuvas tije nemat da veruvat,samo ako Allah srcinjata im gi otvoret tek togas ke bidat uputini na onaj pat koj ke bidat spaseni od dzehennemot,sto ke bidat nagradeni so dzennet,
ali da nije muslimanite sne zaduzeni da im dajme eden pravec koj tije sami dase razmislat i da sami resat dali ke bidat vernici ili ne ,za toa ke morat sami da odgovarat pred Allah dz.shanuhu.oti i so inka daimse polnet vo usite pak nemat da svatat.

Постирано од: KikoMC
Датум на внесување: 02.Јануари.2008 во 03:35
Originally posted by DAIJA DAIJA напиша:

Ne toa deka Muhammed e broj 1, tuku deka najvlijatelni licnosto vo hristijanstvoto se pavle i Isus. Demek, Isus otide, nemase koj da go dopolni, pa se pojavi pavle da ja sozdade religijata koja ja imame sega vo 168 miljijrdi sekti - hristijanstvoto!

Зошто толкава омраза бе другар??Кај гледаш некој Христијанин да се расправа на тема за Ислам??Само нешто барате да најдите, а нема да го најдите!!Не знам што ви е филмот!!

-------------

Постирано од: moira
Датум на внесување: 02.Јануари.2008 во 06:38

Apostol Pavle ne go nadopolnuva Isus, nasiot spasitel go nadopolnuvame site nie, hristijani, so nasata vera, ucenje i dela!

-------------
...have you already tried, the brand new fragrance..."The Desirable"...by "sweet poison" Moira...

Датум на внесување: 02.Јануари.2008 во 09:20
Originally posted by KikoMC KikoMC напиша:

Зошто толкава омраза бе другар??Кај гледаш некој Христијанин да се расправа на тема за Ислам??Само нешто барате да најдите, а нема да го најдите!!Не знам што ви е филмот!!

Drugar?!

Vidi, ne e omraza. Toa e nesto kako jas imam cicko, znam dekae dobar go sakam kako cicko, a ti kako negov sin ili vnuk celo vreme zboruvas sto rekle sosedite za nego?!

Nie, muslimanite go sakame Isus kako sto gi sakame site Bozji Pratenici i Verovenici, pa taka ni e zal koga za nego, ili za nekoj drug od niv, nekoj zboruva od neznaenje i so nepocituvanje, kleveti i menuvana na ucenjeto.

Toa ne navreduva, pa zatoa javno ja govorime vistinata protiv toj lazlivec pavle koj vie go smetate ca svet... (bez navredi, no sepak, biblijata ne ve uci kako da gi sakate i pocituvate prorocite \Pratenicite Bozji!)

-------------

Датум на внесување: 02.Јануари.2008 во 09:26
Originally posted by moira moira напиша:

Apostol Pavle ne go nadopolnuva Isus, nasiot spasitel go nadopolnuvame site nie, hristijani, so nasata vera, ucenje i dela!

Vozviseniot Bog na denot na oprosniot adzilak mu objavil na Svojot posleden Pratenik i Verovesnik: "Denes verata vasa vi ja usovrsiv, Mojata blagodet vi ja upotpolniv i zadoveln Sum Islamot da vi bide vera!" Maida,5

Posle ova neka mi kaze nekoj deka saka vera koja treba da se nadopolnuva povekje od vera koja e od Boga nadopolneta, usovrsena i od koja e Bog zadovolen, pa kako da ne go zalam i da ne smetam deka e paganin?

-------------

Датум на внесување: 02.Јануари.2008 во 13:29
Problemot kaj vas muslimanite e sto se bukvalno svakate, no taka ve uci Islamot. Koga kazav "deka Isus, nasiot spasitel go nadopolnuvame site nie, hristijani....", ne mislev vo bukvalna smisla na zborot, odnosno deka nie ke dopisuvame i dopolnuvame raboti koi sto se odnesuvaat do Noviot Zavet i Hristovoto ucenje, tuku mislev figurativno, crkvata Bozja i hristijanstvoto kako edinstvena ispravna i verodostojna religija, ja nadopolnuvame site nie so nasata vera vo nea!

Drug pat pred da komentiras nesto procitaj, razmisli i potrudi se da go razberes napisanoto!!!

-------------
...have you already tried, the brand new fragrance..."The Desirable"...by "sweet poison" Moira...

Датум на внесување: 02.Јануари.2008 во 13:50
Погрешно!

Друг пат, кога ќе пишуваш, напиши како што мислиш, а некако што сонуваш!!!

-------------

Датум на внесување: 02.Јануари.2008 во 14:41
Ocigledno na izvesni personi, vo koj spagjas i TI, im treba pomos ili priracnik pri citanje i razbiranje na postovi koi poradi "program error" ne se vo sostojba da gi vozpriemat.

-------------

Датум на внесување: 02.Јануари.2008 во 14:54
Како сакаш, твој начин за дијагностика...

-------------

Датум на внесување: 11.Јануари.2008 во 16:54
Мисијата на Исус - само пратеник Божји
Во Библијата:

„Го славеа Бога и велеа: ‚Голем пророк се јави меѓу нас.‘“
(Лука, 7: 16)

„И се соблазнија заради Него. А Исус им рече: ‚Пророкот никаде не останува без почест, освен во својата земја, меѓу роднините и во својот дом.‘ И не можеше тука да изврши ни¬какво чудо;… И се чудеше на нивното неве¬рие.“
(Марко, 6: 3-6)

„Но Јас треба да врвам денес, утре и задутре, бидејќи не бива пророк да загине надвор од Ерусалим. Ерусалиме, Ерусалиме, ти што ги убиваш пророците и со камења ги засипуваш пратените при тебе.“
(Лука, 13: 33-34

„Ете Го слугата Мој, Кого Го избрав, Мојот во¬зљубен, што е по волјата на Мојата душа. Ќе го положам Духот Свој над Него и на народите ќе им објави суд.“
(Матеј, 12: 18)

Во к*ранот:
„Тој беше само роб кого Ние го благословивме и го одредивме да биде пример за синовите Изра¬илови.“
(к*ран, 43: 59)

„На Месихот никогаш нема да му биде мака да биде роб Алахов, а ниту на мелеките блиски.“
(к*ран, 4: 172)

„И Зекерија, и Јахја, и Иса, и Илјас - сите тие беа меѓу добрите. Тоа се оние на кои што Ние им дадовме и Книга, и мудрост и пратеништво.“
(к*ран, 6: 85, 89)

-------------
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!

Постирано од: Lolita
Датум на внесување: 11.Јануари.2008 во 20:07
Interesni raboti navede Aisha. Navistina, hristijanite tvrdat deka go sledat Isus, no od tvoite citati izgleda kako da go sledat Pavle. Citatite koi gi pisuvas se od nivnata pravoslavna Biblija, od nivnata Sveta Kniga.
Se nadevam deka pravoslavnite mnogu brzo ke odgovorat na tvojot predizvik Aisha i kje dokazhat deka go sledat Isus, a ne Pavle. среќа

-------------
Your sweetest nightmare

Датум на внесување: 15.Јануари.2008 во 12:40

Се сложувам

-------------

Постирано од: the king
Датум на внесување: 15.Јануари.2008 во 19:01
kako da go sledat "efendi" isa a.s (isus) koga se negovo sokrile?????????

-------------
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Датум на внесување: 15.Јануари.2008 во 19:04
Originally posted by moira moira напиша:

moira..
so drogiranje, so pienje alhohol i so pravenje blud vie go nadopolnuvate isa a.s (isus)????

ne toj bil golem protivnik na ovie raboti a denes ovie raboti se sekojdnevie kaj hristijanite!!!!!!

-------------

Датум на внесување: 15.Јануари.2008 во 19:15
Originally posted by the king the king напиша:

moira..
so drogiranje, so pienje alhohol i so pravenje blud vie go nadopolnuvate isa a.s (isus)????

ne toj bil golem protivnik na ovie raboti a denes ovie raboti se sekojdnevie kaj hristijanite!!!!!!

King, navistina treba da sfatish deka se navredlivi ovie tvoi zborovi i deka ne im e mestoto vo diskusija za religijata i za Boga... Ako si vistinski vernik, se razbira...
Kako shto ima blud, alkohol, drogiranje kaj onie koi na hartija se hristijani, isto taka go ima istoto i kaj onie koi se na hartija muslimani.
Vistinskite vernici i od dvete veri ne praktikuvaat takvi raboti. Ne pochnuvaj so procentualna zastapenost, zatoa shto ne e merodavna za primerot shto go davash.
Ima li narkomani koi se rodeni kako muslimani (vo muslimanski semejstva)? Ima li muslimani koi pijat alkohol? (pomini vo kafeanite vo zapadna Makedonija i pogledni sam ako ne mislish deka e taka... ili otidi vo Turcija i pogledni tamu - sedat na masa, pijat raki, pushat hashish i zborat kako snoshti bile so nekoja zhenska - ne nivna sopruga, se razbira )
Toa go ima kaj site pripadnici na site veri. Vistinskite vernici, ne se takvi.

Датум на внесување: 15.Јануари.2008 во 19:26
ZIDARSKI   da navistina toa e taka gi ima nasekade, no problemot e vo toa sto islamot precizno kazal sto gi ceka takvite "muslimani" no hristijanstvoto ne go osuduva toa, ne kazuva za vakvite dela nisto, znaci ne e vo celost dokazano, znaci tuka ne e krajot, krajopt e tamu kade sto se e zavrseno i precizno utvrdeno, zarem ne????

i so dlaboka pocit te molam za izvinuvanje ako navistina se cuvstvuvas navreden od moite zborovi no za mene toa e realnosta, toa e vistinata, a bi mozel i ti toa da go potvrdis, znam deka znaes deka e vaka.

so pocit.

-------------

Датум на внесување: 15.Јануари.2008 во 19:50
Ne King, ne znam deka e taka. Znam deka vernicite ne pravat takvi raboti, od koja i da se vera i kako i da se poklonuvaat na Onoj vo Koj veruvaat. Okolu kaznata - pak kje ti kazham po stoti pat denes - pred da pishuvash za Hristijanstvoto, potrudi se barem osnovnite raboti da gi nauchish za nego!
Prochitaj ja temata na Sard za kaznuvanjeto na greshnicite za da ne se povtoruvame celo vreme. Mnogu jasno e opishano shto i kako se sluchuva so niv! Ako ova go pisha od neznaenje, prosteno neka ti e, ako go napisha od zloba - drug kje ti sudi...

Постирано од: postariot brat
Датум на внесување: 16.Јануари.2008 во 02:40
Za site vidovi zavisnosti moze da se kaze deka ima edna zapoved koja e sostaven del od desette Bozji zapovedi a mislam deka se prifateni i kaj site religii a toa e zapovedta:  Nemoj da imas drugi bogovi osven Mene.
So sto jasno se kazuva deka ne treba da stanuvame zavisni od nisto, zosto taka se gubi pravecot. Zosto taa nasa zavisnost ni stanuva povazna od Boga ili od zakonot ili od vistinata i taa zavisnost(droga, alkohol, cigari, prenajaduvanje, seksualna zavisnost,) ni stanuva Bog i normalno tuka se gubime i sebe si.

-------------
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.

Датум на внесување: 16.Јануари.2008 во 03:38
Inaku sto se odnesuva do toa dali Isus ili Pavle, toa ne e dilema se znae deka centralna licnost vo biblijata e Isus a sv. Pavle bil samo udostoen da ja ima taa cest da gi povika lugjeto da go prifatat spasot Bozji i milosta bozja i da ziveat vo ljubovta Bozja.
  sto se odnesuva zosto go izbral bas Pavle koj bil ete gresnik i neprijatel na Hristijanite, pa toa e bas zatoa sto samiot Hristos i vetil na hananejkata deka so silna vera i od troskite na gospodarite moze da se spasat i drugi narodi no samo dokolku vistinski veruvaat. Pa zatoa i go odbral gresniot Pavle na taa navidum nevozmozna misija koja so Bozja pomos i milost ete seuste ragja brojni plodovi, fala mu na Boga!

-------------
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.

Постирано од: blagorodna
Датум на внесување: 16.Јануари.2008 во 10:43

[QUOTE=the king]
moira..

Ај мајката...
А стриптиз баројне низ западна македониа кој ѓи држит, па све аднани, шабановци и мустафи море еј,ја вије ѓи издонесовте к*рвишчана од украјина и бугарија, на вести кој че чуеш кога апса, аднан од вратница, и све таквија, за дрога кој, ја овде највише наркомани меџу вашите имет, море...ај отрезни се малу, изглеа си се поднапил за хиџретот па зборвиш свашта.

Датум на внесување: 16.Јануари.2008 во 12:13
Originally posted by postariot brat postariot brat напиша:

Inaku sto se odnesuva do toa dali Isus ili Pavle, toa ne e dilema se znae deka centralna licnost vo biblijata e Isus a sv.
Pavle e samo centralna licnost vo hristijanstvoto!  

-------------

Постирано од: brza
Датум на внесување: 16.Јануари.2008 во 12:40
ne znam jas,....si odam po mojot pat,...pa,kakov i da e,..голема%20насмевка

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Датум на внесување: 16.Јануари.2008 во 12:52
Daija ti izgleda imas problem da svatis podolga recenica i togas si zemas samo delce i ja parcosuvas smislata pa si dodavas si odzemas ta ete jas sega pogore se potrudiv da dadam edno viduvanje i toa ne znaci deka e apsolutna vistina.
Sekako deka sv. Pavle ima ogromno znacenje no samo zatoa sto e odbran od Boga da ni go predade svetoto pismo nam koi ne sme dostojni da se nareceme ceda bozji sami po sebe.
pavfle zavrsil odlicna rabota sekako so bozja pomos, i ne gledam zosto toa vi predstavuva problem koga nema nikakvi protivrecnosti vo toa sto toj go prenesuva, a tamu kade sto velite deka ima, toj samiot se pogrizil da potencira deka tuka toj a ne Bog taka ne sovetuva.
toa e kako sega nekoj pop da ti rece deka podobro e da ne se drogirame, no i da ni kaze deka toa ne e navedeno vo Biblijata, ama deka e toa negovo svakjanje spored negovoto iskustvon i spored toa sto go znae i deka e toa za nase dobro.среќа

-------------

Датум на внесување: 16.Јануари.2008 во 13:08
морам да кажам искрено дека темава е апсурд
какво е тоа прашање, да се следи исус или да се следи павле?
темава според мене нема никаква логика, и нема потреба да се дискутира воопшто на неа
ефендија, твоите дилеми и констатации немора секогаш да резултираат со отварање на вакви никакви теми кои длабоко ме погодуваат мене како христијанин

тага

-------------

Постирано од: Halid ibn Velid
Датум на внесување: 16.Јануари.2008 во 13:30
Originally posted by blagorodna blagorodna напиша:

[QUOTE=the king]
moira..

Ај мајката...
А стриптиз баројне низ западна македониа кој ѓи држит, па све аднани, шабановци и мустафи море

Aman de sve iznakaza,a uste ova ke kazis ili da ti kazam???
Aj ke ti kazam...
Ovie gi drzat,a rabotaat...
Kostadinki,Petranki,Stojanki..morii....

Постирано од: mudzahid
Датум на внесување: 16.Јануари.2008 во 13:41
Toa navistina ne e bitno, na site tie ke im se sudi eden den, tesko na niv.
Bitno e dali nekoja religija go opravduva toa.
Mislam deka treba da se vratime na temata

Датум на внесување: 16.Јануари.2008 во 16:31

морам да кажам искрено дека темава е апсурдкакво е тоа прашање, да се следи исус или да се следи павле?темава според мене нема никаква логика, и нема потреба да се дискутира воопшто на неаефендија, твоите дилеми и констатации немора секогаш да резултираат со отварање на вакви никакви теми кои длабоко ме погодуваат мене како христијанинтага

A jas moram da ti kazam deka apsurdno razmilsuvas connested.Temava sie namesto,oti ima podloga,citirani se postovi po ovaa tema,so dokazi,temava ne ja izmisliv jas,tuku samo ja nametnav kako sto spomnav vooduseven od edna tvoja sestra hristijanka koja podocna konvertirala vo Islamot,blagodarenie na nejzinoto utvrduvanje deka Apostol Pavle e glavniot junak vo serijalot Biblija!

Mnogu e dobro vie hristijanite da se obidete da go soborete ova mislenje,no connected,samo so racionalna diskusija,ako tebe te navreduva ovaa tema ,togas oborija so svoi silno dokazani stavovi,ili pak ne vklucuvaj se vo diskusija.Imas povece moznosti,jas sepak mislam ako kulturno se diskutira po ovaa tema ce moze covek nesto da nauci!

-------------

Датум на внесување: 16.Јануари.2008 во 16:38
Efendija, ako sakash racionalna diskusija - isfrli togash klasifikacii kako "serijalot" i slichno... za da imash pravo da barash od drugite da ne pishuvaat loshi raboti za Islamot i k*ranot.
Ako sakate diskusija, mora da vlezete vo nea so pochit kon drugiot. Inaku - odnapred vleguvate so cel ponizhuvanje i kavga.

Постирано од: justinijan
Датум на внесување: 16.Јануари.2008 во 16:46
mislam deka za da se razbere treba da se kaze deka temata ,,da se sledi isus ili pavle ,, za hristijanite znaci isto kako da prasas musliman ,, da se sledi alah ili muhamed,,.

taka li e?

Датум на внесување: 16.Јануари.2008 во 16:53
Nemoj so vakva konstatacija, oti pak kje se fati nekoj za sitnica nekoja... no najopshto kazhano - da... blisku e do toa...

Датум на внесување: 16.Јануари.2008 во 16:56
---ne , sakav isklucivo da go konkretiziram ona sto predhodniot tekst imase za cel.    sporedba!   

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 16.Јануари.2008 во 16:58
Ve molam, odnesuvajte se so dolzhna pochit prema religiite na drugite chlenovi iako ne se slozhuvate so niv. I ne koristete neprilichni zborovi, ironija i derogativni frazi.

Mislam deka site tuka ste inteligentni i razbrani lugje i mozhete da storite barem tolku.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 16.Јануари.2008 во 17:10
Zidarski:Jas samo go citirav avtorot na Knigata,a podole objasnav kako treba da se vodi diskusijata.

Justinijan:Toa prasanje e postaveno i odgovoreno na nego,mozes da prolistas na forumov okolu toa,ako nesto netie jasno,poveli postavi prasanje.

Zidarski:Eve uste eden demant koj samiot na sebesi si go potvrduvas,prepoln si so ironija.A mnogu te boli koga nekoj ke ti ukaze na toa.Eve jas pak ce ti ukazam:NISTO POLOSO NEMA OD LICEMERIE!

Messenger:Sosema si vo pravo!

-------------

Датум на внесување: 16.Јануари.2008 во 17:17
jas se potrudiv samo da gi doblizam razmisluavanjata preku sporedba-so najdobronamerna namera- za da svati nekoj na negov jazik kazano.    

znaci: za hristijanite pavle e apostol na isus-bog ,sledbenik na negovoto ucenje i voedno najgolem prpovednik na hristijanstvoto.

za muslimanite muhamed e najgolem propovednik na alah-bog ........

znaci za hristijanite nemozes da go odvois apostolot pavle od isus hristos a isto taka i za muslimanite muhamed e neodvoiv od alah.

taka li e be vernici? na dva razlicni boga i na dvajca razlicni prpovednici i sledbenici na tie ucenja?

Датум на внесување: 16.Јануари.2008 во 17:23
Muhammed a.s. e samo Allahov Pejgamber,pratenik(i nisto povece),nemu pripisuvame nikakva svetost nitu go poistovetuvame so Boga.Ova treba da tie kristalno jasno,ako si cital barem malku od Islamot.

-------------

Датум на внесување: 16.Јануари.2008 во 17:32
pa i pavle kolku sto znam za hristijanite ne e bog-hristijanski. samo najgolem propovednik na ucenjeto na isus hristos.

a i za muhamed gore dolu mislam deka e nesto slicno za muslimanite.

sto ne cini? vo sporedbata?   i bez kompliciranje!   mislam deka ja razbra sustinata .

Датум на внесување: 16.Јануари.2008 во 17:36
Efendija - ne beshe licemerie, iako imam ponekogash ironija vo tonot. Malku smisla za humor, ne e na losho... Proshtevaj, ne beshe za da issmevam nekogo!!!
Toa shto sakav da go kazham, vsushnost se potvrdi vo slednite komentari na Justinijan - imash pogreshna ideja za ulogata na Pavle vo Hristijanstvoto i za ulogata na Muhammed vo Islamot i ne mozhesh da pravish sporedba, zatoa shto i pokraj toa shto ti ja razbiram sporedbata, ne si izbral pravilen priod, zatoa shto mozhe da bide na ivica na bogohulenje i spored dvete religii...

Датум на внесување: 16.Јануари.2008 во 17:36
Malce ispomesa nekoi raboti.

Isus i Pavle ne se neodvoivi,so toa gi navreduvas ostanatite Isusovi ucenici.A za najgolem hristijanski propovednik toa neka go kazat samite hristijani.

E sega za Muhammeda a.s.,tie katastrofalna greska da go stavas vo ist kos so apostol Pavle.

Prvo: Pavle bil covek,no ne bil pratenik.Pratenik bozji bil isus.

Votor: Muhammed a.s. bil navistina covek,no bil i Bozji pratenik!

Znaci ima razlika pomedju pavle i Muhammed a.s.

Zatoa komparacijata tie pogresna,iako jasno mie sto sakas da kazes.

-------------

Датум на внесување: 16.Јануари.2008 во 17:43
ti efendija si davas za pravo na tie sto go sledat na isus hristos i se narekuvaat hristijani da im go tolkuvas nivnoto veruvanje ------greska.

znaci -hristijani-isus-bog- apostol pavle

anaci-muslimani-alah-bog-apostol-muhamed    

ostavi gi neka si veruvaat kako sto sakaat.   a z toa kako ti go dozivuvas muhamed --toa e tvoe pravo, no mislam deka pravis greska koga im kazuvas na sledbenicite na bogot -isus i negoviot apostol kako tie da si go svakjale.   toa e nivno pravo.

sto se odnesuva do sporedbata   muhamed e najgolem propovednik na alah--- taka li e?

apostolot pavle za razlika od drugite apostoli bil najangaziran vo sekoja smisla i na patuvanje i pisuvanje -vo taa smisla megju niv e ,,najgolem,,

znaci stanuva zbor za ,,najangazirani,, propovednici.edniot od alah a drugiot od isus. spored veruvanjeto na muslimanite i hristijanite.

Датум на внесување: 16.Јануари.2008 во 17:48
Isus i Pavle ne se neodvoivi,so toa gi navreduvas ostanatite Isusovi ucenici.A za najgolem hristijanski propovednik toa neka go kazat samite hristijani. (od efendija)

Izgleda si ti greska.Ovde jasno ti stoi deka hristijanite si znaat kakov propovednik e Pavle.I jasno ti pisuva deka cekam toa samite da go kazat.

Muhammed a.s. bil najgolemiot propovednik na Islamot.A vo Islamot se znae koj i sto vleguva.

A za drugoto:imas vo ovaa tema mnogu postovi za negovata "angaziranost"

-------------

Датум на внесување: 16.Јануари.2008 во 17:56
Isus i Pavle ne se neodvoivi,so toa gi navreduvas ostanatite Isusovi ucenici.A za najgolem hristijanski propovednik toa neka go kazat samite hristijani. (od efendija)

jas mislam deka vo kontekst na steknuvanje na crkovni opstini i vernici - nikoj ne srabotal poveke od pavle,kako sto sum cital u biblijata, pa i samiot nov zavet kako sto gledam najpoveke ima negovi poslanija. taka da toa i samite negovi kolegi apostoli verovatno toa go znaat pa ne se lutat---jas si velam., a za tebe ne znam .

Muhammed a.s. bil najgolemiot propovednik na Islamot.A vo Islamot se znae koj i sto vleguva.

e sega veke koga sam ova go tvrdis--citav nekoi postovi tuka velite deka i adam bil musliman, pa mojsej itn... stvarno li mislis deka muhamed e pogolem od mojsej, david,avraam      ---- bez ovie lugje muhamed bi nemal temel, jas mislam, na koj- da gradi vera?

a zarem temelot ne e najbiten???????

Датум на внесување: 16.Јануари.2008 во 17:58
Biten e i te kako.No,problemot e vo toa sto na toj temel mu priodjame od razlicni strani.

-------------

Датум на внесување: 16.Јануари.2008 во 18:04
pa dobro znam deka ti normalno toa go gledas od prizma na k*ranot---- no   jas go gledam istoriski, i niz site ,,pisanija,, a ti sto velis, zosto ne probas malku ,,cisto za vezba,, i malku poinaku za svoja ,,dusa,,!

Датум на внесување: 16.Јануари.2008 во 18:06
drustvo ve pozdravuvam------moram da odam , i bez kompliciranje!

Датум на внесување: 16.Јануари.2008 во 18:10
Ima Hadis vo koj Muhammed s.a.v.s veli:
Ne gi odlikuvajte ednite nad drugite Bozji glasnici!!!!

Spored ova tvrdime deka ne smeeme da gi odlikuvame ednite nad drugite glasnici, a toa deka Muhammed s.a.v.s bi bil nishto bez predhodnite glasnici, ne moze da bide vistina, Muhammed objavata ja dobi od Gospodarot na svetovite, od kreatorot, ne ja zema od predhodnite glasnici!!!

da ne ideme off topic nema da prodolzam, ako imash prashanje prashaj, kolku e vo nasha moznost ke ti odgovorime.

-------------

Датум на внесување: 16.Јануари.2008 во 18:11
Originally posted by efendija efendija напиша:

морам да кажам искрено дека темава е апсурдкакво е тоа прашање, да се следи исус или да се следи павле?темава според мене нема никаква логика, и нема потреба да се дискутира воопшто на неаефендија, твоите дилеми и констатации немора секогаш да резултираат со отварање на вакви никакви теми кои длабоко ме погодуваат мене како христијанинтага

A jas moram da ti kazam deka apsurdno razmilsuvas connested.Temava sie namesto,oti ima podloga,citirani se postovi po ovaa tema,so dokazi,temava ne ja izmisliv jas,tuku samo ja nametnav kako sto spomnav vooduseven od edna tvoja sestra hristijanka koja podocna konvertirala vo Islamot,blagodarenie na nejzinoto utvrduvanje deka Apostol Pavle e glavniot junak vo serijalot Biblija!

Mnogu e dobro vie hristijanite da se obidete da go soborete ova mislenje,no connected,samo so racionalna diskusija,ako tebe te navreduva ovaa tema ,togas oborija so svoi silno dokazani stavovi,ili pak ne vklucuvaj se vo diskusija.Imas povece moznosti,jas sepak mislam ako kulturno se diskutira po ovaa tema ce moze covek nesto da nauci!

рационална дискусија?
па еве ти една рационална реплика со цел рационално да се разбереме
можеби твојот разум а аспурден па неможе да го сфати моето ("апсурдно" )размислување, можеби па твојот разум не оди заедно со твојот инает па мораше да го напишеш ова, па уште и си ги спомнуваш намерите поради кои си ја отворил темата.
што сакаш да кажеш со конвертирањето?
и кој ти дава за право да ми кажуваш како треба да ја водам дискусијава? јас овде се противам на твојата аспурдна тема за која и самиот даде апсурден одговор

Biten e i te kako.No,problemot e vo toa sto na toj temel mu priodjame od razlicni strani.

...само што ова требаше да го спомнеш уште на почетокот на темата
се губиш ефенди, ако сакаш пристојна дебата удостои ме со неапсурдна тема

поздрав во некоја друга тема,
јас од оваа морам да се збогувам
нека ти е на чест

-------------

Датум на внесување: 16.Јануари.2008 во 19:33

рационална дискусија?па еве ти една рационална реплика со цел рационално да се разберемеможеби твојот разум а аспурден па неможе да го сфати моето ("апсурдно" )размислување, можеби па твојот разум не оди заедно со твојот инает па мораше да го напишеш ова, па уште и си ги спомнуваш намерите поради кои си ја отворил темата.што сакаш да кажеш со конвертирањето? и кој ти дава за право да ми кажуваш како треба да ја водам дискусијава? јас овде се противам на твојата аспурдна тема за која и самиот даде апсурден одговор

...само што ова требаше да го спомнеш уште на почетокот на тематасе губиш ефенди, ако сакаш пристојна дебата удостои ме со неапсурдна темапоздрав во некоја друга тема,јас од оваа морам да се збогувамнека ти е на чест

100% e iznervirana poradi toa sto ne e moderator povece,pa sega pocna i da blada.Molam eden lexilium za connected. ...da si smiri zivci...

-------------

Датум на внесување: 17.Јануари.2008 во 11:18
Ауху, темава отиде со последниот снег......
Во три страни што се не прочитав. Меѓусебно расправање за јавните куќи, „закани за темава“ и сл.

Но време е да се вратиме.
Има неколку причини поради која е отворена оваа тема:
1. Поради апсурдните и навредливите пораки кои ги упатувал апостолот Павле кон Исус. (Потврдено е со цитати од Бибилијата).
2. Контрадикциите коои ги содржи Библијата во овој поглед (Ако е книга од Бога, како тогаш во неа може да се навредува Бог).
3. Очекивање за нормална дискусија, секоја чест на исклучоците, но сепак, не дадовте конретен одговор, каков вие ги сфаќате навредите кои ги упатил Павле на сметка на Исус!?
4. Книгата со истоимениот наслов е преведена на литературен македонски јазик,и беше една од најпродавани книги на саемот за книгата одржан минатата година.

Сепак мислам дека темава не е како што ја нарече некој „апсурдан“. напротив апсурдни се цитатите од Павле кои за жал стојат во книга, која некој ја смета за откровение Божјо.

Ние Муслиманите НИКОГАШ НЕМА ДА ПРИФАТИМЕ некоја книга или мислење на некој научник, па како сака нека се нарекува, ако неговите мислења и тврдења се спротивни на она што со што дошол Мухаммед, нека е Божји мир над него.
Во тоа е разликата. Не е исто Исус - Павле; Мухаммед - Аллах. к*ранот и Хадисите (говорот и праксата на Пратеникот) не си опонираат, напротив она што е забрането во к*ранот е забрането и точка. Никој не смее да го навредува исламот под платформата „дека повикува во ислам“. Исламот се знае. Вистината е Една и Јасна.

-------------
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!

Постирано од: чаир
Датум на внесување: 17.Јануари.2008 во 11:21
Аман бе усте ли си трошите време на вакви теми па Ап. Павлес е апостол Христов имало некоја ерес наречена павлиќијанска ни самиот апостол ја осудува и вели да нема повечќе елин јудец обрезан необрезан незнабожец сите сме едно во Исуса Христа 

-------------
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)

Датум на внесување: 17.Јануари.2008 во 12:03
Учењата на Исус понижени   

Павле не само што го го уништил учењето на Исус туку и го понижил и него, трудејќи се да докаже дека Исус на своите следбеници им дал незрело и непотпоно учење, и дека тие не се вредни за следење. Наместо тоа, луѓето треба да го следат учењето кое е проповедано од Павле, кое според него е позрело и комплетно:
„Затоа да го оставиме почетокот на Христовото учење и да се стремиме кон совршенство.“
(Павле до Евреите, 6: 1)

„Нема ученик поголем од својот учител“

Во Библијата:
„Нема ученик поголем од својот учител; но секој, што ќе се усоврши ќе биде како и учителот негов.“
(Лука, 6: 40) (Матеј, 10: 24)

„Зашто, кој се срами од Мене и од зборовите Мои во овој прељубодеен и грешен род, и Синот Човечки ќе се срами од него, кога ќе дојде во славата на Својот Отец со светите ангели.“
(Марко, 8: 38)

„И така, секој, што ги слуша и исполнува овие Мои зборови, ќе биде како благоразумен маж, кој си направил куќа на камен. И заврна до¬жд и надојдоа реки, и дувнаа ветрови, и на¬валија на таа куќа, но таа не панда, оти беше изградена на камен. А секој, што ги слуша овие Мои зборови и не ги исполнува, прилега на чо¬век глупав, кој направил куќа на песок.“
(Матеј, 7: 24 - 25)

„Ви донесов Мудрост“
Во к*ранот:
„А кога Иса им дојде со очигледни и јасни зна¬ци, им рече: ‚Ви донесов мудрост и доаѓам да ви го објаснам она заради кое се поделивте. Па затоа плашете се од Алах и покорете ми се!“
(к*ран, 43: 63)
„И Он ќе го поучи и со Книгата, и со Мудроста, и со Тевратот, и со Инџилот.“
(к*ран, 3: 48)

-------------
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!

Датум на внесување: 17.Јануари.2008 во 12:04

Da be se e edno, i haram i halal, i svinsko i telesko, i alkohol i blud, i monoteizam i politeizam, se, a?

-------------

Датум на внесување: 17.Јануари.2008 во 15:08
Aisha, vo nieden od ovie citati ne se ponizhuva uchenjeto na Isus... mnogu pogreshno si razbrala.
I kako mnogu pati do sega kje povtoram - ne vadete citati nadvor od kontekst. Ne mozhe da se objasni shto e kazhano so citatot, ako ne go postavish vo kontekst na toa za koe e zboruvano i vo kontekst na celoto uchenje. Pak kje recham - istoto utvrdivme vekje na dva pati deka e sluchaj i so k*ranot - koga kje se izvadi citat i nema da se dade detalno objasnuvanje shto tochno znachi i na shto tochno se odnesuva, mozhe da zvuchi mnogu pogreshno i da se razbere pogreshno. Istoto treba i vo ovoj sluchaj da se primeni.

Датум на внесување: 17.Јануари.2008 во 15:23
Gresis Zidarski!-Ovde treba da se navratis od pocetokot i da citas del po del,posto ova se izvadoci od kniga,pa posle komentiraj,vaka ispadja deka ti zboruvas von kontekst.

-------------

Датум на внесување: 17.Јануари.2008 во 15:46
Ja prochitav celata diskusija od pochetok, no pak se sveduva na koristenje na citati, a ne na celosnata smisla.
Ova go pishuvam najdobronamerno, ne so cel da se branam, nitu da napagjam, a ednostavno da objasnam deka ako navistina se saka da se razbere pravilno, toa e nachinot na chitanje.
So pochit,
Zidarski

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 17.Јануари.2008 во 16:14
Muslimanskite chlenovi gledaat so svoj muslimanski pogled na hristijanstvoto i voopshto ne me chudi zoshto rabotite objaveni vo Noviot Zavet pravat da se javuvaat so vakvi komentari. Zarem bi se javile so poinakvi?

Onoa sto me chudi e kako ne mozhat da razberat deka toa ne e nivna religija i kako takva ne gi reflektira nivnite veruvanja. Sekoe "ispravanje" na rabotite vo nechija tugja religija nema logika. Toa istoto bi go rekol i za onie hristijanski vernici koi go pravat istoto na drugata strana.

So drugi zborovi sakam da prasham:

Komu mu prechi tugjata vera?

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk