IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Бугари - 100% ТуркоМонголи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Бугари - 100% ТуркоМонголи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 824>
Автор
Порака
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Статус: Офлајн
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Бугари - 100% ТуркоМонголи
    Испратена: 12.Август.2006 во 09:31

Потеклото на бугарските племиња треба да се бара во монголските степи, како и кај сите турко-бугарски народи.  Припаѓаат на турската народносна група Алтаи, а јазикот им е турко-алтајски. Бугарите од Азија постопено се движеле кон Европа, за да во 2 век н.е. се населат меѓу каспиското и црното море. За прв пат на Балканите, Бугарите се забележани во 502 г. кога ја харале Тракија [THE BULGARIANS,  Extract from the book "Bulgaria Illustrated History", Bojidar Dimitrov, PhD., Author, Published by BORIANA Publishing House, Sofia,Bulgaria].

Околу јужното устие на Волга и ден денеска живеат неколку бугарски народа и тоа Болгари-Татари, Чуваши и АлМаринци. Балканските Бугари потекнуваат од Волга, од познатата волшка Бугарија, денешен Татарстан, а до 1919 г. нарекуван Болгаростан. Болгарите по националност се декларираат како Бугари-Татари [Boryngy..., 1963, 17-51], [Vorobev N.I., 1948, 80; Kozlova K.I., 1964, 20-21], [Boryngy..., 1963, 17-51], а имаат и свој посебен бугарски јазик, кој припаѓа на групата турки јазици  [Kashgari Makhmud, 1960, 66-68; Kononov A.N., 1972, 14]*.

Нема дилема, вистинските Бугари кои бугарската историја ги нарекува прото-Бугари, биле турски азијатомонголски народ, со свој турски јазик (History of the Bulgarian State, v. l, part 1, Sofia, 1938, pp. 332 337, by Prof. V. N. Zlatarski); официјалната бугарска историја тоа го потврдува, како и Бугарската Академија на Науките за која вистинските Бугари се турско племе со турски јазик (История на България. Т. II. С., 1981, с.60.).  Турскиот антропологичен тип и турскиот јазик на Бугарите не се поставуваат под сомнение; постојат неоспорни докази за турскиот карактер на стариот бугарски јазик, кои можат да се најдат по написите на вистинските Бугари, како Именикот на бугарските владетели, по пишувањата од византиските извори, но и по бугарските камени натписи од средновековието кои се на турски јазик (стр. 23-33 от Studia protobulgarica mediaevalia europensia. В чест на професор Веселин Бешевлиев. Велико Търново, 1992). 


Бугарски војсководец Мострич од 9 век

Материјалната култура на првото бугарско царство (до 971 г.) е чисто турска, со елеменит присутни во сите останати култури од турскиот каганат: дванаесетгодишен животински календар, култ кон Тангра, итн. (Б е ш е в л и е в, В. Първобългарите. Бит и култура. С., 1981; Р а ш е в, Р. Дунавска България и Централна Азия. - Втори международен конгрес по българистика. Доклади. Т.6. С., 1987, с. 205-210). Замислете, во турци Бугарите го вклучуваат и Цар Самоил!

Бугарската современа историја тврди дека бугарите се словенизирале и така настанал современиот бугарски народ. Но, дали е тоа така?  Историјата вели дека немало мешање на правите Бугари (турки) со Антите (Словените) од Бугарија, освен со Антите од Добруџа, за што постојат многу докази како  заеднички фолклор, посебни народни песни, ора, игри. Всушност, само во Добруџа и источна Тракија покрај црноморието се населиле правите Бугари (турки). По отоманската окупација на Бугарија во 14 век, правите Бугари поради културната, етничката и јазичната сличноста со  турците селџуци, масовно преминуваат во ислам и целосно се претопуваат во Турци. Така, денешните милион турци во Бугарија и оние уште толку насилно преселени "Турци" од Бугарија во Турција за времето на Тодор Живков, се оригиналните Бугари, наследниците на Хан Аспарух. Но, дел од вистинските Бугари (турки) не се исламизирал и денеска уште ги носат своите турски карактеристики- тоа се Гагаузите. Името Гагауз доаѓа од изворните бугарски (турки) зборови гаг-гуг што значи никако; имено, кога мнозинството вистински Бугари (турки) преминувале во 14 век во верата на своите побројни и посилни турки браќа, Селџуците, имало Бугари кои се опирале на исламизацијата со зборовите НИКАКО, па тој збор Гаг-Гуг станал синоним за вистинските Бугари кои останале доследни на христијанството.

Зборот Узи, значи Бугар и така постојат денеска Гага-Узи т.е. Гага-Бугари, Бугари кои си ја задржале својата христијанска  религија (Bakhshi Iman, "DJAGFAR TARIHI" (THE ANNALS OF DJAGFAR), Volume 3, KUL GALI, HON KITABY (BOOK OF HUNS), 28/29). Така, Бугарите од Узбекистан себе се нарекуваат Узбеки, што значи "да си Бугарин".

Гагаузите се туркомонголски народ, припадници на жолтата раса, со изразити монголски особини. Јазикот кој го говорат припаѓа на турки јазиците, а го нарекуваат туркче или гагаузче (Регионални и етнокултурни български общности зад граница, "Аспекти на етно-културната ситуация", Изд. Асоциация АКСЕС - София, София 2000, стр. 117-176). Гагаускиот јазик е јазикот на вистинските Бугари, оние на Хан Аспарух кој ги донел во денешна Добруџа. Гагаузите потекнуваат од Добруџа, Варна и источна Тракија, токму онаму кај што се населиле правите Бугари, турките. Денеска, историчарите од од Бугарија, за да ја одбранат својата хипотеза дека се мешавина на Буагри и Словени, одат дотаму дека Гагаузите се остатоци на Куманите и Печенезите, но во местата на Гагаузите од устието на Дунав до Русе, па на југ се до Бургас тоа се териториите каде што се населиле Бугарите. Ако се погледне етнографската карта на тој дел од Бугарија, тнр. права Бугарија од 1861 г., целата спомната област е чисто турска, населена исклучиво со православни и исламизирани туркобугари (Георги Радуле КОЙ ФАЛШИФИЦИРА ИСТОРИЯТА?).

Културата на Гагаузите е иста со онаа на добруџанските славенофони Бугари, така што можеме да речеме дека мешање на Бугари и Анти (Словени) имало само во Добруџа. Танците и народните песни, како и целиот фолклор на Гагаузите се идентични со Бугарите од Добруџа (Коларова 1998, објавено во Регионални и етнокултурни български общности зад граница, "Аспекти на етно-културната ситуация", Изд. Асоциация АКСЕС - София, София 2000, стр. 117-176).      

Таткото на нацијата: Хан Аспарух, представен од Бугарите како монгол

Гагаузите т.е. Бугарите, како сите христијани во Отоманската Империја биле изложени на притисоци за исламизација од нивните отомански браќа, па многу од Гагаузите заедно со словенофонски браќа Бугари од Добруџа, по руско-турските војни од 18 век, се селат во Бесарабија, денешна Украина и Молдавија- руски територии до 1918 г., а подоцна советски. Интересно е што Гагаузите се сметаат за чисти Бугари т.е. прави. Иселените Гагаузи во руската империја до крајот на 19 век, секогаш од страна на официјална Русија се опишувани како Бугари по народност  (Скальковский 1836-1838; 1848, Бугньон 1853: 198, Свиньин 1867: 175, Могилянский 1913: 85).   Русите, за прв пат ги разграничуваат словенофоните Бугари од Добруџа (мешавина ан турките Бугари и Антите) и Гагаузите во средината на 19 век  (Кепен 1850: 196; 1852: 40; 1861: 62, Каранастас-Радова 2001: 23). Во тој период, царска Русија се стреми да создаде руска марионета, вештачка држава Бугарија и нова словенска нација Бугари, од различните словенски племиња кои живееја на територијата на денешна Бугарија. За таа цел, Русите мораа да ги тргнат вистинските Бугари, да им го замрат името, па затоа ги нарекуваа Гагаузи, а вистинските Бугари во Болгаростан (руска колонија) почнаа да ги нарекуваат Татари и  го променија името на нивната држава од Болгаростан во Татарстан. Едноставно, мораше да се скрие вистината дека вистинските Бугари се турки народ, азијатомонголски. Сепак, Гагаузите и во 20 век се декларирале по руските пописи како Бугари (Державин 1937: 87), односно како преселници од Бугарија во Русија, со своето вистински национално име (Державин 1914: 13). Гагаузите како најблиски на себе ги сметаат Турците и бесарабските-добруџанските словенофони Бугари (мешани Анто(словени)-Бугари (турки)) и најчесто се среќаваат бракови меѓу нив добруџанските словенофони Бугари (Регионални и етнокултурни български общности зад граница, "Аспекти на етно-културната ситуация", Изд. Асоциация АКСЕС - София, София 2000, стр. 117-176).     

Имаме историски податок од 13 век од англискиот професор на оксфордиот универзитет др. Роџер Бакон (1211-1294), со највисока универзитетска  титула Доктот Мирабилис, дека бугарите од денешна Бугарија говореле турски јазик. Но тој факт тој не го пренесол од некој друг извор, туку во 13 век лично ја посетил денешна Бугарија - Мала Болгарија (меѓу Стара Планина и Дунав) и вистинска азијатска Бугарија (Голема Бугарија), па во своето дело „Опус Мајус“ 1268 г. вели: „Мала Бугарија е во Европа и таму тие (бугарите) го говорат јазикот на болгарите кои живеат во Голема Болгарија, која е во Азија ("Kazan. The Enchanted Capital" (Flint River Press Ltd, London, 1995).
       
  знаме на Татарстан                                             знаме на Бугарија

Сите историски извори тврдат дека Бугарите и Антите (бугарските словени), а особено Бугарите и Македонците биле непријатели. Во егејска Македонија, во градот Филипи, пронајден е запис на туркобугарскиот хан Пресијан од 837 г. кој гласи: „Пресијан од Бога владетел на многу болгари, го испрати кавханот Исбул после давањето на војска нему и на боилот Коловур ПРОТИВ СМОЛЈАНИТЕ  ШДержавин, Н.С. История на България. Том І, с.213, цитат по Георги Радуле КОЙ ФАЛШИФИЦИРА ИСТОРИЯТА?Ќ. Во денешно време, бугарските историчари намерно зборчето „против“ го фалсификуваат и го преименуваат во „кај„, со цел да се пропагира кај пиринските Македонци кои носат смолјански корен, дека се Бугари. 

На друг средновековен бугарски споменик, напишан на варовна плоча од 9от век од страна на турско-татарските бугари кои говореле турски јазик, стои: Хан Омуртаг ја поведе својата војска против словените ...да ги уништи словените и да не можат да се оправат се додека постои сонцето и тече реката Тича ("Първобългарски надписи", Веселин Бешевлиев, София, 1979 г., БАН).

Како што гледаме, Бугарите никогаш не се словенизирале, туку и денеска опстојуваат и го задржале својот турки јазик и својата туркобугарска изворна култура. По овие историски сведоштва, како е возможно да се тврди дека Бугарите се словенизирале? Бугарите биле поробители на бугарските словени, а обете едноса биле премногу различни, како расно, така и културолошки и лингвално. Со ова испаѓаат ступидни тврдењата на бугарската историографија дека Св. Кирил и Методиј биле Бугари, создале бугарска азбука и јазик. Едноставно тоа не е возможно, оти во 855 г. кога светите словенски апостоли ја создадоа словенската азбука, Бугарите се турки народ кој говорел свој турски јазик, а официјален јазик им бил грчкиот. Дури 40 години подоцна, Бугарите го воведуваат како официјален словенскиот јазик, бидејки најбројна поробена етничка група во нивното царство биле Словените. Словенскиот јазик, како и грчкиот кој претходно бил официјален во државата, е туѓ јазик за Бугарите. Нивниот јазик не го смениле, уште е жив и се зборува од нивните наследници- ГагаУзите. Па да биле Бугари Св. Кирил и Методиј ќе говореа турски, ќе создадоа турска азбука, а не словенска. Да беа Македонците Бугари, ќе бевме турки народ и ќе си зборевме туркча јазик како Гага-Узите т..е Гага-Бугарите во Бугарија и Молдавија.

Инаку, дискутабилно е дали е вистинско тврдењето на бугарската историографија дека на преславската конференција на туркобугариските болјари, словенскиот јазик е прогласен за службен. Прво словенско дело напишано во Бугарија е на Константин Преславски, моравски словен, кој од латинските свештеници е протеран, па спас бара во Бугарија, поточно Преслав и во исто време од Јоан Егзарх, кој бугарите ги нарекува „насилници словенски“. По прогласувањето на Симеон за бугарски цар 915 г., Константин Преславски и Јоан Егзарх изчезнуваат и воопшто нема словенско творење во Бугарија, ниту пак оставиле таму свои следбеници и ученици. Дури 4 века подоцна, во второто бугарско царство, во кое владееле романците т.е. власите, излегува 1273 г. првото словенско дело во Бугарија- „Трновско Евангелие“. Значи, говорењето на создавање некаква си бугаро-словенска нација е само говорење, празни зборови, оти историските извори такво нешто не познаваат. Доколку се создала нација т.е. народ на бугарските Анти (т.н.р. бугарски словени) со туркобугарите (правите Бугари) и овие последните биле словенизирани, ќе имавме словенска книжнина на територијата на права Бугарија, меѓу Стара Планина и Дунав, но немаме ниту едно дело од некој локален Бугарин во тоа време!

Евлија Челеби кој ја посетил североисточна Бугарија во 1651 г., територијата населена во 6 век со туркоБугари, вели дека е посебна област- (Гага) Узка Милет и вели дека таму луѓето носат татарска носија и се од татарско потекло; протоБугарите се Узи. Челебија,  цела Добруџа ја представува како населена со турко-татарски народ, или мешавина од словено-татари. За Силистра вели дека е град на Татари, а за потсетување Силистра е центарот на средновековната бугарска црква. Освен Татари, Челеби вели дека во Добруџа има и Читаци- мешавина на Татари (прави Бугари, Челеби ги нарекува така поради правите Бугари од Болгаростан-Татарстан), Словени, Власи и Молдавци. Жените биле заблудени, но христијани, а ја населувале целата област на Добрич. Понатаму зборува за Делиорманци, исламизирани прави Бугари, кои не биле Османци, иако И тие како И останатите жители на Узка-Милет говореле турки јазик, различен од турскиот (османскиот) (“ЗА ГАГАУЗИТЕ” А. И. Манов., Музејна Библиотека, Варна).

Топонимите во североисточна Бугарија, исто така се чисто Турски како:  с. Узлар, (уз-лар = узите), Хорозлар, Азаплар, Герзалар, Сонгулар, Сиахлар, Каспичан (едно од бугарските племиња), Кочулар, Дураклар, Гейкчилер, Болгарево, Бургас итн.

Бугарската официјална историја ги признава Гагаузите  за најстари Бугари, дел од бугарската нација, но и туркобугарите од Бугаростан,Чувашија, руските степи итн. (Брошурка “БЪЛГАРИТЕ ИЗВЪН РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ’’Пламен Павлов, председател на Агенцията за българите в чужбина (август 1998 - март 2002 г., објавено од ВМРО Русе)).

Еве неколку примери од јазикот на вистинските Бугари, Гага-Узите:
 
GAGAUZ TÜRKLERİ (GÖKOĞUZLAR)

Ortodoks ayinler,
Verimli toprakların sunduğu şarap,
dilde,kültürde ve geleneklerde yaşayan görkemli geçmiş.
Anadolu Oğuzlarının hristiyan akrabaları..

Gagauzlar'ı Türk tutan en önemli unsurlar,

* İnat derecesindeki Türklük bilinci
* Türk dilinde yapılan ortodoks ayinler

Gagauzlar, 1000 yıllık ayrılığın ardından,Türk dünyası ile buluşuyor...

 
Гагаузкиот јазик спаѓа во истат група јазици како и чувашкиот (јазикот на Бугарите од Чувашија), татарстанскиот-болгарскиот (јазикот на Бугарите од Болгаростан-Татарстан), казачкиот јазик, турскиот, туркменистанскиот, узбескиот (Узбеките се бугарско племе), азербеџанскиот, киргискиот и јакут јазикот. Оригинално, гагаузкиот јазик бил пишуван со грчки букви, бидејки во бугарската држава на Балканот, која ја основа Хан Аспарух, како официјално писмо во средниот век го воведува грчкито. Дури во 20 век, Гага-Узите ја прифаќаат турско-латинската азбука и турското латинско писмо.
 
Јазикот на волшките Бугари, денеска Болгаростанци-Татарстанци од Татарстан е исто така турки јазик, но се пишува на кирилица од 1939 г.. Овој јазик е многу сличен на Гагаузскиот, оти Бугарите на Балканот се дојдени од денешен Татарстан, така што јазикот на вистинските Бугари од Татарстан (Волга) и Гагаузите имаат ист корен. Пример за болгарски-татарча јазик:  интервју со татарскиот Председател, извадок од неговата ВЕБ страница:
http://www.tatar.ru/president/vopros.php?lang=TAT. Еве еден друг пример за татарча, јазикот на Бугарите од Татарстан со латинска азбука:“Dungiz!!! Bashta Tatarcha soylesherge oyren. Annari Australia turinda uylarsin. Monda sinnen bashka da mankortlar kup. Hormet belen, Koala efende Ayuyev (The Tatar Gazzete, Editors Note, N 3-4, 18.04.2000).
                      Минтимер Шаимиев, претседател на Татарстан
 
Чувашите се Бугари од Република Чувашија и имаат исто потекло како и Бугарите од Болгаростан-Татарстан, Гагаузите (балканските Бугари) и Чувашија; и јазикот им е ист- туркобугарски. Самите Чуваши својата националност ја декларираат како бугарска.
 
Се наметнува прашањето: "Ако вистинските бугари говорат турки јазик, чиј е јазикот што денеска го говорат балканските Бугари?" .  Не е можно само Бугарите од Чувашија и Болгаростан-Татарстан да се турки народ, со турки јазик, а балканските "Бугари", кои се дојденци од Волга, од денешен Татарстан, да не се турки народ. Гагаузите ете говорат ист јазик со Болгаростанците-Татарите и Чувашите, вистинските Бугари, имаат исти турки традиции и култура, па со сигурност може да се тврди дека тие се вистинските наследници на Бугарите на Хан Аспарух.

Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Статус: Офлајн
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2007 во 21:55
Да не правиме повеке забуни кај соседите на крајот наместо да им помогнеме и од неукоста што незнаат од каде потекнуваат ние ги мешаме со Гагаузи,Татари,раки и др.
Значи да разјасниме Татари,Гагаузи,Бугари сето тоа е од таканаречениот Турко-Монголски производ.
Второ-немојте пак да ми правите каша-попара од омилената ми тема пошто ке суспендирам а бога ми и банирамголема%20насмевка
Кон врв
naemnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Ноември.2006
Статус: Офлајн
Поени: 658
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај naemnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Октомври.2007 во 09:49
sho e sigurno e ovoa:
Цитирај
The readers also could see that according to craniologist Broca and its measuring of the <span style="font-weight: bold;">“pure Bulgarian skulls” they were “Non-Slavic”.1</span>16
Shishmanov added as information Virchow and Beddoe’s achievements that
rejected the Slavic descent of Bulgars too.117 Even according to the
most detailed “cranilogical data”, presented by Bogdanov, the
population near Volga had already been “Non-Slavic” whilst the <span style="font-weight: bold;">“contemporary Bulgarian craniological type” <span style="text-decoration: underline;">was the one of the “very mixed population.”</span></span>11od: HONEST BULGAR
AND THIS FACT [quote]<span style="font-weight: bold;"><span style="text-decoration: underline;">was the one of the “very mixed population.”[/quote>SUPPORTS THIS STATEMENT:</span></span>
      
      
<div ="post hentry">
    <a name="5426102708168459568"></a>
    

    

    <div ="post- entry-content">
      

Both the Byzantine and the Bulgarian monarchies were <span style="color: rgb(255, 0, 0);">"governments without a nation,"</span> to use Finlay's happy phrase.Изменето од Македон - 20.Август.2010 во 13:41
Кон врв
naemnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Ноември.2006
Статус: Офлајн
Поени: 658
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај naemnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Октомври.2007 во 12:32
E aj ovaka da go staveme:


Ohridskata Eparhija ima isucionalno Ime BUGARSKA! Tochno, ama toa e Vizantijska Terminologija, bidejki Vospostavuvanjeto na Ohridskata Eparhija i se sluchuva za vreme na Bugarskoto Carstvo, dodeka PRAVITE BUGARI OSHE BEJA MUSLIMANI!

toa e kontradikcijata.....


ZBORO BUGARI SHO PASJI GO KORISTI NE E ZARADI NACIONALNOST, TUKU POVEKE VERSKA/JAZICHNA OZNAKA!


PASJI SE BORE PROTIV PATRIJARHIJATA, SHO NA GRCHKI PROPOVEDA!
BIDEJKI OHRIDSKATA EPARHIJATA VO ISTITUCIONALNOTO SI IME IMA BUGARSKA => ON ZBORE ZA BUGARI U KONTEKST PRIPADNICI/NASLEDNICI/MEMBERS NA TAA EPARHIJA!!!!


OTI PASJI KAZHUVA DEKA TRGOVCITE SE SRAMAT DA BIDAT KAZHANI BUGARI? OTI PATRIJASITE TOA GO KORISTAT KAKO DEROGATIVE TERM!

ISTO ZASHO BUGARIN E POVEKE VERSKO/JAZICHNA OZNAKA :It is from the book:
(Й. Иванов, "Български старини из Македония", БАН, 1970 г. ).'

TUKA AKO VIDESH U OVAJ CRKOVEN TEXT I MORAVSKIO KNEZ E KAZHAN BUGARIN => SLAV SPEAKING CHRISTIAN

NEMA NISHO VRSKA SO NACIONALNOST

Цитирај

ПУТЕВЫЕ ЗАМЕТКИОттуда за пять дней мы достигли Босна-Сарая.* Это был большой город, построенный на высокой горе. Через него протекала широкая река, еще большая, чем остальные. Это был благоустроенный и торговый [город] и место купцов. Там сидел беглербек Румелии. Мы разыскали там четырех армянских купцов, которые, утешив нас, с любовью встретили и почтили у себя дома, за что да вознаградит их Господь! Там мы пробыли два дня. Люди той страны – здоровые богатыри, сильные и могучие, рослые и мускулистые; они совсем не знают турецкого языка, но только болгарский. Говорят, что в Румелии, кроме городов, есть 80 тысяч болгарских сел; по исповеданию они греки, а их архиепископ сидит в Атране

**********************************

В Боснии все люди говорят по-болгарски и если клянутся, то, кроме имени Мехмета, ничего по-турецки не знают, поэтому говорят: «Такоми бога и вира Мехметская», то есть «Вот те бог и вера Мехметова», и т. д.


Taken from armenian house


OSHE EDEN TEKST SHO KAZHUVA DEKA TERMINO BUGARIN NEMA NISHO VRSKA SO NACIONALNOST BOSANCITE ARE SLAVIC SPEKERS FORMER CHRISTIANS!!

BUGARIN OZNACHUVALO  VERSKO/JAZICHNA EDINICA SHO I OD DALEKO NEMA VRSKA SO DENESHNATA BUGARSKA NACIJA!!


SETO POCHINJA SO OHRIDSKATA EPARHIJA I ANTAGONIZMO NA PATRIARHIJATA.

A DENESHNATA BUGARSKA NACIJA SAMO VRZ OSNOVA NA VERSKA/JAZICHNA ZAEDNICA SHO IZLAVA OD NEJNITE GRANICI GRADE FUNDAMENT ZA NACIONALNO IDENTIFICIRANJE!!!!!Изменето од naemnik - 25.Октомври.2007 во 12:35
Кон врв
venstar Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Јуни.2006
Локација: Germany
Статус: Офлајн
Поени: 93
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај venstar Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Октомври.2007 во 15:06
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Значи да расчистиме едно е патеписец а друго е историчар.Историчар денеска значи човек кој има завршено универзитет по таа струка,Александар Македонски имал писар кој ги запишувал подвизите на Александар и денес истите важат за историски доказ бидејки човекот ги видел подвизите а не ги измислил.
Е сега имаме и средновековни историчари кои морале да напишат како што им се кажува бидејки лета глава ако не им се допаѓа.
За крај - Наполеон изјавил дека историјата ја пишува победникот а не победениотнамигнување


Абсолютно съм съгласен, че Паисий не завършил университет. Не е бил и летописец очевидец на събитията, за които пише. Ясно е, че Историята му не е научно произведение, а плод на неговите търсения и изследвания по манастирските библиотеки, доколкото са му стигали силите. Той е имал намерение да разкаже за славното минало на българите, именно защото тази информация е била тотално цензурирана от гръцкото духовенство (което държало повечето манастири) и другите подтисници на българския народ. Със сигурност е преувеличил на места, премълчал на други, или пък прозто записал предания, които му се сторили полезни.

Стойността на Историята му не е в историческата фактология, а в опита му да предаде всичко, което е научил за историята на нашия род. За първи път на разбираем народен език, а не църковно-славянски.

Мястото му в българската памет е не като историк, а като просветител.

Относно житиеписците на Александър, Херодот и другите древни автори. Кой гарантира, че написаното е точно така както се е случило, а не както е угодно на автора? Ами, че то и сега, при наличието на толкова много информация, има хора, които те убеждават надълго и нашироко за неща, които нямат нищо общо с реалността.

Поздрав,
Венелин
Всичко изпитвайте,
дръжте доброто!
(1 Сол. 5:21)
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Статус: Офлајн
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Октомври.2007 во 16:25
Па имаме и ние историчар од 16 век кој бил прадедо на Итар Пејо од Малешевијата,тој во неговата историја тврди дека Александар Македонски е од Славјански род и дека сите Македонци поколенија на Филип и Александар се рашириле низ светот како славјани.Е сега сериозноста на Македонската Историја ова дело го има ставено во рамки на театарска драма иако на самата книга стои наслов Историја на Македонскиот народнамигнување
Мислам дека ме разбираш и знаеш да парафразираш сепак не сме 18 год. па да се замараме со глупости,Пасија тврди дека во Босна живеат Бугари а не Босанци и дека зборуваат Бугарски а не Босански.Македонската драма пишува дека во Венеција живее племето Венети кои се директни потомци на Македонските кралеви Филип и Александар кои уште тогаш биле Словени.
Немој молим те да пишуваме глупости,тоа се се фантазии на авантуристи кои немале друга работа па фантазираленамигнувањесреќа
Кон врв
test_glusec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 25.Ноември.2007
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 294
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај test_glusec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2007 во 12:16

Чистите македонски Славјани и Бугарите - Татари“.

Божо на почетокот од оваа писание трга со објаснување на теза што во Македонија се ширела за Бугари - “Татари”. Да биде поубедлив спомнува некакво подрипнување и на Македонци-пратеници, универзитетски професори, полицајци и др. по митинзите во Скопје кои подрипнувале викајќи – “Бугари-Татари” и “Бугарите во Африка”.(?!)

И сега не треба да се биде многу видовит да се увиде зошто Божо го зборува за Македонија она што никој не го зборува така како тој сега го врти. ТОЧНО Е дека за Бугарите велиме дека се – “ТАТАРИ” по потекло, НО ЗА БУГАРИТЕ ВО АФРИКА е уфрлување од Божо колку да ја направи тезата “поглупава” и смешна (за АЗИЈА – Да, но Африка?!)

А не е за смеење работата, оти за БУГАРИ- ТАТАРИ, не се измисли тезата во Македонија и од Македонците но таа е најстара и најексплоатирана теза меѓу целокупната Бугарска историска наука, независно од државните и системи и политички уредувања (за тоа понатака и на сајтов опширно).

Но интересно Божо продолжува со сеењето нова магла, сега за Македонци-Славјани, различни од оние во Мизија и Тракија а за што во Македонија се учело?! Колку што може да се следат глуповките на Божо сега Македонците не тврдат дека се од античките Македонци но од некои Словени различни од сите други!

Но тој е свесен дека и премногу историкси факти има за Бугарското пак потекло од Азија и Татарите па за да ги доближи македонскиот и бугарскиот денешен народ до некоја заедничка точка на потекло, почнува да се “чисти” од Татарските им јасни гени.

Затоа и не шета по Бугарската рана историја како кој дошол што затекнал, но за тие стари Бугари дојдени на Балканот вели :

“Бугарите / понекогаш во науката наречени прабугари, протобугари/ не се Славјани, не се и Татари. Tие се ВИСОКООРГАНИЗИРАН И ВИСОКОЦИВИЛИЗИРАН НАРОД ОД ЕВРОПСКАТА РАСА / инаку едвај ли ќе втасаа да организираат толкава силна држава во толку оспоруван реон во Европа“

 Еве го Божо крај Ханот си, некоја година после неговото писание за Б`гарите како „европска„ раса

А историската вистина вели дека Прабугарите НИТУ БИЛЕ ВИСОКООРГАНИЗИРАН НАРОД УШТЕ ПОМАЛКУ ВИСОКОЦИВИЛИЗИРАН И НАЈМАЛКУ ОД “ЕВРОПСКАТА РАСА“!

Тоа може да е само пуста желба на Божо, особено што како ГЛАВЕН АРГУМЕНТ ЗА ТВРДЕЊЕТО му е ПРЕТПОСТАВКАТА што прабугарите инаку не ќе можеле да втасаат да организираат толкава силна држава во Европа, ако не биле такви?! КАКВИ?! – “ВИСОКО....” па пак “ВИСОКО.. “. КОЛКУ ВИСОКО не е битно, битно е да се ставаат пропагандни силни зборови (Високо?!)

Но и Хуните како номади и неорганизирани токму со стравот од нивното дивјаштво држеле далеку поголеми простори и се распаднале токму кога пробале да се цивилизираат, исто како нивните блиски роднини – прабугарите.

Само нецивилизиран Азијат како бугарскиот главатар може да пие вино од пехар направен од черепот на Византиската царева глава (царот Никифор Фока). Можеби и Александар со Македонците колел по Азија, но секогаш со кралевите се однесувал кралски, а со верниците и храмовите со почит. Што да се каже пак за “Б`лгарите кољат Христијаните” од “Европаската раса” кога доволно зборуваат сликите и фактите!Колежот на Христијаните од  „европската“ раса со азијатски одори

Но Божо ги “словенизира” прабугарите оти останале “малку на број” а среде Словени! КАКО И ЗАРАДИ ШТО останале така малку на број а биле нели “високоорганизиран и високоцивилизиран народ” кој држел не мал простор од Европа, Божо не ни соопштува.

Тука излегува основниот проблем на Бугарската исторографија, а тоа е единствениот случај во сета светска историографија ,имено само Блгарите имаат две етногенези за постанокот си, една - Словенска и друга Турано–Хунска (ури Готски примеси додаваат?!) !.


Денес и учените од Татарстан се прашуваат Бугари ли се или Татари

ПРВАТА - Словенската ја поставуваат на сцена кога се во Руските интересни сфери а другата кога се под – Германските и др. Западно-Европски.

Најпрвин кога Русија ги создаде од никаде по Венелина и другите Руски Словенофони- Бугарофили и кога официјалната Руска политика настапи на Балканот,тогаш Бугарите се правеа – “Словени” ! Толку што дури и старите - Турано-Бугари ги “пословенија”. Старите Аспарухови Бугари ги топеа до бескрај (слично како сега Божо, но од др. позиции).


Марин Дринов
За да ги снема тврдеа дека Туранците биле само – “грст царевка во вреќата - Словенско брашно”. Како што ќе рече Кипиловски – “се со цел да се ослободат од – Татаризмот”. Така додека Марин Дринов ги сведува на само 40 000- 50 000, другите историчари ги намалуваат и до 20 000 па и помалку. Настана трка кој повеќе да ги смали оти РУСИТЕ БЕА ВО ТРЕНД.

Но ова ја збунуваше целата Европска научна јавност. Математиката беше немилосрдна, едноставно тие пресметуваа - Ако во походот од 763 г. ханот Телец против Константин Копроним, повел 20 000 војници, другиот хан пак Телеринг во 773 г. во Берзитија 12 000 плус оние војски кои останале во Плиска но и по гарнизоните во внатрешноста и по границите, не сметајќи го народот - тогаш оваа бројка се зголемуваше за барем 5 - 6 пати.


- Европјаните мудро заклучуваа дека овие Туранци и не биле само - грст луѓе (грст царевка) но биле многу повеќе. За ова особено добро објаснува Бугаринот Ив.Дујчев во – “Обединението на на Славенскитер племиња в Мизија през 7 век” и во – “Иследванијата в чест на Марин Дринов”, Софија,1960, 418. Постојана забуна се правеше од ваквата Блгарска романтика ....


Бугарскиот весник Фокус ги прогласи најбугарките
(„њама што верно е - европејска раса се“)
ВТОРАТА – Турано-Хунската етногенеза. Кога Русија разумно подзапре пред незаситноста од Великобугарските апетити пред Сан-Стефано, тие почнаа да си ја форсираат - Резервната им етногенеза - дека се Турано-Хунско потекло, а дека со Словените и немале баш врска. Но тогаш се надеваа на Австро-Унгарците и Германците, видоа дека нивната политика во Сан-Стефано излезе посилна од Руската.

Но, тие повторуваа пак ту на едната ту со другата дури и во I и во II Светска војна (особено во оваа втората на големо се славеше Турано-Хунската теорија а се отфрлаше - Словенската). За време на комунизмот, пак истото- од Бугарите немаше поголеми “Словени”. Ама беа со Батјушка.

Сега Бугарите се во ЕУ и не е чудно што Божо ни соопштува дека прабугарите всушност биле “вискоорганизиран и вискоцивилизиран народ од Европската раса” кои се словенизирале (заради јазикот со доста руски термини и букви).

На двојноста и глупоста се чудат и самите бугарски историчари - едните на другите. Воин Божиков и Михаил Војнов во делата – “Историја или груб фалсификат”, Благоевград 1971, 21-22 но и други Д.Ангелов, М.Андреев и особено - Д.Крнџалов кој напиша посебно дело за - Хуно-манијата која ја зафатило Блгарија, во делото- “Хуни сме ние ,Блгарите ?”,Софија,1947, 6,8-9,13,17,30-31,42-43).

- Божо и Бугарите се наблагодарни кон Русија која ги создаде од свои потреби – излез на топлите мориња, цел што си ја зацртаа уште по Петар Велики. И советниците на Катерина Велика, и го посочуваа правецот - Црно море – Босфор – Егеј, зашто “мајка Русија излегува секаде на мориња но сите се под мраз, та и трговијата стои”.

ГРОФОТ ИГНАТИЕВ - АРХИТЕКТ НА БУГАРСКАТА НАРОДНОСТ на свечена седница од
Грофот Игнатиев
Петроградското Славјанско друштво во 1903 год.,по Рефератот на г-ѓа Бахмачева (жена на Рускиот конзул во Софија) и прибирањето пари за настраданите - "Бугари" од Македонија, ИРОНИЧНО И СО ПОТСМЕВ на изговореното – “Бугари”, ќе изјави:

"Ви се обрнувам на Вас (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)

- Божо сфаќа дека што повеќе говори за потеклото на Бугарите, може да се најде во небрано како со ова од погоре, па преоѓа на расправа за Македонија ?!

- Ни посочува дело од проф. Иван Микулчиќ финансирано од Фондацијата “Сорос” и Министерството за образование и култура на Македонија насловено како “Средновековни градови и крепости во Македонија” (1997 год.).

- Ова се интересни мигови за следење на бугарската трагикомика. Штом им посочите историчар или историска личност од Македонија со факти кои ги рушат бугарските фалсификати,тие веднаш удираат за комунистичкото му педигре, но кога ним им одговара што кажал посочениот ќе скакаат со него, до небо.

- Иако Киро Глигоров е комунист број 1, кој живеел во Белград најголемиот дел од животот, но кажал она што на Божо му одговараше (за Словенството) па Божо во “Лагата прва” како шлаг на кремот, завршува токму со него!? Во друг миг ако истиот Глигоров кажал нешто што не им одговара на Бугарите, тие веднаш ќе ви крештат за неговиот “Србокомунизам”.

- Така и штом посочите факт од некој со завршок во презимето на – ИЌ, ќе се разврескаат дека е Србин, и штом е таков, така и пишал за “да ги зафркни Бугарите“(?!). И за Цемовиќ ќе се тешат дека цитираното не важи зашто овој е Србин, иако можеби знаат дека истиот се повикува на руски документи, но тие работи не сакаат да ги гледаат.

- Сега пред нас е Микулчиќ, историчар од времето на комунизмот и уште е во презимето на – иќ, но на Божо му е факт над фактите и лебди со негови пишувања но КОИ НЕ НИ ГИ ДАЛ ИЗВОРНО ТУКУ НИ ГИ ПРЕРАСКАЖУВА?!

- Затоа и на почетокот нагласува споредни работи, некои и ги изменил, но најголем акцент дава на ПРОПАГАНДНИ СЛИКИ кои му ги “црта” на читателот. Така на пример за книгата вели :

“Книгата – ГОЛЕМА, на УБАВА хартија со МНОГУ илустрации..”.


Божо со пропагандни слики става нагласок на делото одоколу а од внатре ќе ни прераскажува по свое !

- Инаку зошто книгата би ја правижел ГОЛЕМА, на УБАВА хартија и со МНОГУ илустрации!,
Сега за сето тоа ни лебди прашањето - КОЛКУ?! :
-КОЛКУ е ГОЛЕМА книгата – 1м., 2м.,.?!
-КОЛКУ е УБАВА – И КАКО СЕ МЕРИ УБАВИНАТА?!
-КОЛКУ ИЛУСТРАЦИИ – 100, 200, 1000,.. и најважното, штом ги спомнува веќе - ШТО Е НА ИЛУСТРАЦИИТЕ?!

Зашто ако имало нешто што го руши македонизмот, Божо ЌЕ НИ ГО ПРИКАЖАЛ за и ПРЕКУ СЛИКА да се “сладат и ситат на падот од македонизмот” а воздигот на бугарштината неговите но и идни поддржувачи кои така најлесно би ги свртел!?

- Како прво перо на бугарската пропаганда тој таква прилика не би пропуштил. НАВИСТИНА – ЗОШТО БОЖО НИ ГИ СКРИ “МНОГУТЕ ИЛУСТРАЦИИ“, а ни ги нагласува во завиткана форма како некаков факт?!

- Наместо да ни дава сликички со икони од манастири кои најлесно се рушат со други такви од времето на Србите, Грците или други завојувачи на Македонија, требало да ни даде нешто од единственото дело кое го посочил од Микулчиќ, неговиот – факт над фактите!?


- Настрана едностраноста во изборот од еден автор кој се зема како замена за целата македонска наука а сите други ги премолчува, Божо самиот си се удавил, нафрлајќи ни и друга ЛАГА!

- За книгата вели дека е печатена со пари на Министерството за образование и култура (?!) а ДУРИ ПОТОА и само ПОПАТНО ја спомнува фондацијата “Сорос”?!, аферим Божо!

Фондацијата финансира многу книги, но многу не им одговараат на Бугарите

- ВИСТИНАТА е дека оваа книга Е ФИНАНСИРАНА ОД “ФОНДАЦИЈАТА СОРОС”, a Министерството за образование и култура е само формална институција до која секој автор на дело мора да поднесе барање кога нешто печати.

- Се разбира тоа може да биде и поддржувач на некое од нив, но во случајов токму фондацијата “Сорос” е ГЛАВНИОТ ФИНАНСИЕР на оваа дело, но Божо само ПОПАТНО (како од немај каде) и со умисла така ја ставил Божо,но ставајќи нагласок на Министерството?!

- Ова е важно да се расчисти, зашто Божо од ова продолжил да си вади нови мигови за своите пропагандни тези.Тој продолжува со тоа во чија влада е тогашното Министерство за култура и која партија била на власт во Македонија.

- Го користи мигот за на ВМРО – ДПМНЕ му залепи етикета “бугарашко”, а за Бранко да стави како “чисто македонско правителство” (се разбира се во наводници!), со што како Македонци ни вметнува дополнителен расипан вирус на дележ Но тоа е нешто за што обработил и друга лага и кое ќе го разбиваме подоцна, сега само потсетуваме како работи бугарската пропаганда.http://www.macedonium.org/Macedonium.aspx?jazik=2&kid=7&pid=26&ppid=234&tid=645


ever try,ever fail.No matter try again,fail again,fail better.
Кон врв
Padisah Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Ноември.2007
Локација: Turkey
Статус: Офлајн
Поени: 393
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Padisah Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Декември.2007 во 22:39

Потеклото на бугарските племиња треба да се бара во монголските степи, како и кај сите турко-бугарски народи.  Припаѓаат на турската народносна група Алтаи, а јазикот им е турко-алтајски. Бугарите од Азија постопено се движеле кон Европа, за да во 2 век н.е. се населат меѓу каспиското и црното море. За прв пат на Балканите, Бугарите се забележани во 502 г. кога ја харале Тракија [THE BULGARIANS,  Extract from the book "Bulgaria Illustrated History", Bojidar Dimitrov, PhD., Author, Published by BORIANA Publishing House, Sofia,Bulgaria].

Околу јужното устие на Волга и ден денеска живеат неколку бугарски народа и тоа Болгари-Татари, Чуваши и АлМаринци. Балканските Бугари потекнуваат од Волга, од познатата волшка Бугарија, денешен Татарстан, а до 1919 г. нарекуван Болгаростан. Болгарите по националност се декларираат како Бугари-Татари а имаат и свој посебен бугарски јазик, кој припаѓа на групата турки јазици  [Kashgari Makhmud, 1960, 66-68; Kononov A.N., 1972, 14]. [Boryngy..., 1963, 17-51], [Vorobev N.I., 1948, 80; Kozlova K.I., 1964, 20-21], [Boryngy..., 1963, 17-51].

Sultan Ulü-l Ebsar
T.Han B.Osman bin lahavle
Daimi Muzaffer
Dünya Fatihi Haşmetli ve Ulu Sultan
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Статус: Офлајн
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Декември.2007 во 12:42
Ете дојдовме и до мојата омилена книга - "Атлантида оригиналните Бугари" целосно станувам збунет кога е во прашање Бугарскиот происход.Не е тешко да се најдат корените кога се сака ама некако изгледа дека Бугарите воопшто незнаат или не сакаат да знаат од каде потекнуваат.Аспарух е Бугарот кој ја озваничил Бугарската територија на балканот а неговиот происход е туркомонголски нели,ако земеме дека тој бил воин(доста добар) значи дека покорил и поробил се што имало на таа територија која ја освоил.Како може туркомонголите да се мешаат со робовите така и тие сами би станале робови нелинамигнување
Кон врв
test_glusec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 25.Ноември.2007
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 294
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај test_glusec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Декември.2007 во 12:59
Божидар Димитров за софискиот весник 24 часа

Александар Македонски во својот погод кога стигнал до Авганистан се оженил за Бугарка.Следејки го неговиот пример бугарски зетови станале и неговите војници.

газење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењеизненадувањегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењеизненадувањесмеење
смеењегазење%20од%20смеењесмеење

Леле успева да ме насмее човеков.До вчера викаше дека се грци а сега кога го видел тој клипот што кружи по ЈУ ТЈУБЕ, сега пак вика дека се оженил за бугарка.

АХАХАХАХХАХАА

Како прво и прво Александар се ожени за ќерката на Дариј,или со еден збор принцезата на ПЕРСИЈА.

А Бугарите доаѓаат на балканскиот полуостров 600-700 година после смрта на Христос.

А на Александар времето е пред да се појави Христос или B.C.газење%20од%20смеење


Ајде сега ќе испадне

ЈУРИЈ ГАГАРИН Е БУГАРИНгазење%20од%20смеење


Изменето од test_glusec - 10.Декември.2007 во 13:00
ever try,ever fail.No matter try again,fail again,fail better.
Кон врв
kultuzin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 03.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4903
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Декември.2007 во 13:09
Originally posted by test_glusec test_glusec напиша:


<font face="Verdana, Arial, Helvetica"><span id="msg"> Божидар Димитров за софискиот весник 24 часаАлександар
Македонски во својот погод кога стигнал до Авганистан се оженил за
Бугарка.Следејки го неговиот пример бугарски зетови станале и неговите
војници.
газење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењеизненадувањегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењеизненадувањесмеењесмеењегазење%20од%20смеењесмеењеЛеле успева да ме насмее човеков.До вчера викаше дека се грци а сега кога го видел тој клипот што кружи по ЈУ ТЈУБЕ, сега пак вика дека се оженил за бугарка.АХАХАХАХХАХААКако прво и прво Александар се ожени за ќерката на Дариј,или со еден збор принцезата на ПЕРСИЈА.А Бугарите доаѓаат на балканскиот полуостров 600-700 година после смрта на Христос.А на Александар времето е пред да се појави Христос или B.C.газење%20од%20смеењеАјде сега ќе испаднеЈУРИЈ ГАГАРИН Е БУГАРИНгазење%20од%20смеење</span>


Vo pravo si,samo malecka ispravka.
Ne dosle Bugari tuku Turo-Mongoli,koji teritorijata sto ja osvoile ja narakle Bugarija.

Tesko na niv ako mislat deka ALEKSANDAR se ozenil za Bugarka
E ova e posmesno od muabetot deka Makedonsko devojce e Bugarska pesna.
Кон врв
test_glusec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 25.Ноември.2007
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 294
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај test_glusec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Декември.2007 во 13:10
Каган Кубрат (Великая Болгария, VII век н.э.) - Khagan Kubrat (The Great Bolgaria, VII century A.D.)
ever try,ever fail.No matter try again,fail again,fail better.
Кон врв
kultuzin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 03.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4903
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Декември.2007 во 13:11
I uste nesto prijateli od Bugarija.
Pred nesto da izjavite razmislete dali ima logika,se ubiv od smeenje na vasite komentari.
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Статус: Офлајн
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Декември.2007 во 14:05
Ајде чекаме некој податок за Бугари пред АСпарух,знаеме дека протоБугарите или туркомонголите на Аспарух се основачи на денешна Бугарија но ме интересира има ли Бугарин пред АСпарух и каква врска има АСпарух со СЛовените кога тој ги убивал и ги поробувалзбунетост
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 824>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,734 секунди.