IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ДАЛИ ИСУС КОРИСТЕЛ МАРИХУАНА?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ДАЛИ ИСУС КОРИСТЕЛ МАРИХУАНА?

Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
Автор
Порака
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Статус: Офлајн
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: ДАЛИ ИСУС КОРИСТЕЛ МАРИХУАНА?
    Испратена: 12.Август.2007 во 01:14
Dali i Isus,kako i drugite (SPORED BIBLIJATA) proroci,koristel Marihuana ???

Ulje za podmackuvanje:
Izlaska 30,22-33
Nabavi najboljih mirodija: pet stotina šekela smirne samotoka, pola te težine - dvjesta pedeset - mirisavog cimeta, dvjesta pedeset mirisave trstike, pet stotina - prema hramskom šekelu - lovorike i jedan hin maslinova ulja. Od toga napravi posvećeno ulje za pomazanje.

Ovde interesen zbor e "Mirisna trska". Naime,lingvistite dokazale deka stanuva zbor za "kanabis" te. bilka od cie ulje se dobiva hasis bila kaneh-bosm koja vo tradicionalen hebrejski se narekuvala kaneh ili kannabus. Korenot na zborot kan vo ovaa jazicna konstrukcija znaci "trska" dodeka bosm znaci "aroma" Ovie zborovi se naogjaat 5 pati vo Stariot Testament;vo pesna nad pesnite,Izaija,Jeremija,Ezekiel (poznat po zivite vizii)....  Zborot Kaneh-Bosm e krivo prevedena kako calamus,obicna mocvarna trska,slaba novcana vrednost,koja nemala nikakov znacaj prepisan za bilkata kaneh-bosm. Greskata nastanala vo najstarite grcki prevodi na hebrejska biblija,Septuaginti,vo 3v n.e. i se povtoruvala do denes.Ova ulje za podmackuvanje svestenici bilo strogo cuvano i nedostapno za obicna raka pod zakana za smrt.

Pomaži Arona i njegove sinove i posveti ih meni za svećenike. Onda kaži Izraelcima ovako: "Ovo je moje posvećeno ulje za pomazanje od koljena do koljena. (32) Ne smije se polijevati po tijelu običnoga čovjeka; ne smijete praviti drugoga ovakva sastava! Tko god takvo napravi, ili tko ga stavi na kojeg svjetovnjaka, neka se odstrani od svog naroda!"

Nanesuvanje na ulje od Hasis,provereno ima halucinogeno deluvanje i toa e odavno poznato i koristeno vo razni rituali. So Ulje od Kanabis se podmackuvalo se' pod Bozjiot "sator".

Time onda pomaži: Šator sastanka i Kovčeg Svjedočanstva; (27) stol i sav njegov pribor; svijećnjak i sav njegov pribor; žrtvenik kadioni; (28) žrtvenik za žrtve paljenice i sav njegov pribor; umivaonik i njegov stalak: (29) posveti ih, i oni će tako postati posvećeni; i što god ih se dotakne, posvećeno će postati.

Mladice su tvoje vrt mogranja pun biranih plodova: (14) nard i šafran, mirisna trska (kaneh-bosm) i cimet, sa svim stabljikama tamjanovim, smirna i aloj s najboljim mirisima.

Nisi mi kupovao za novac trsku (kaneh-bosm), nisi me sitio salom svojih žrtava; nego si me grijesima svojim mučio, bezakonjem svojim dosađivao mi.

...vidjeh Gospoda gdje sjedi na prijestolju visoku i uzvišenu. Skuti njegova plašta ispunjahu Svetište. Iznad njega stajahu serafi; svaki je imao po šest krila: dva krila da zakloni lice, dva da zakrije noge, a dvama je krilima letio. I klicahu jedan drugome: "Svet! Svet! Svet Jahve nad Vojskama! Puna je sva zemlja Slave njegove!" Od gromka glasa onih koji klicahu stresoše se dovraci na pragovima, a Dom se napuni dimom.

I hram se napuni dimom od Slave Božje
Otkrivenje 15, 8

"Što će mi tamjan koji dolazi iz Šebe i trska mirisna (kaneh-bosm) iz zemlje daleke? Vaše mi paljenice nisu drage, nisu mi po volji klanice vaše."
Jeremija 6, 20

Zbog obilja trga tvojeg, silnoga ti blaga, i Damask s tobom trgovaše za helbonsko vino i saharsku vunu. (19) I Dan i Javan iz Uzala za trg tvoj prekaljeno gvožđe mijenjahu, cimet i slatku trsku (kaneh-bosm).
Ezekijel 27,19  (Ezekiel,poznat po svoite cudni vizii za letecki mecki,cinii,zmejovi koi zdrigaat ogan....)

Evangelijata na tri razliciti nacini ni kazuvaat kako Isus im dal da bide podmackan kako dokaz deka e iden evrejski Kral - Mesija postaven od Boga.

Marko 14,3-9
I kad je u Betaniji, u kući Šimuna Gubavca, bio za stolom, dođe neka žena s alabastrenom posudicom prave skupocjene nardove pomasti. Razbi posudicu i poli ga po glavi. (4) A neki negodovahu te će jedan drugomu: "Čemu to rasipanje pomasti? Mogla se pomast prodati za više od tristo denara i dati siromasima." I otresahu se na nju. (6) A Isus reče: "Pustite je, što joj dodijavate? Dobro djelo učini na meni.

Matej 26,6-13
Kad je Isus bio u Betaniji, u kući Šimuna Gubavca, (7) pristupi mu neka žena s alabastrenom posudicom skupocjene pomasti i polije ga po glavi, dok je on bio za stolom. (8) Vidjevši to, učenici negodovahu: "Čemu ta rasipnost? (9) Moglo se to skupo prodati i dati siromasima." (10) Zapazio to Isus pa im reče: "Što dodijavate ženi?

Ivan 12,1-8
Šest dana prije Pashe dođe Isus u Betaniju gdje bijaše Lazar koga je Isus uskrisio od mrtvih. (2) Ondje mu prirediše večeru. Marta posluživaše, a Lazar bijaše jedan od njegovih sustolnika. (3) Tada Marija uzme libru prave dragocjene nardove pomasti, pomaže Isusu noge i otare ih svojom kosom. I sva se kuća napuni mirisom pomasti. (4) Nato reče Juda Iškariotski, jedan od njegovih učenika, onaj koji ga je imao izdati: (5) "Zašto se ta pomast nije prodala za trista denara i razdala siromasima?" (6) To ne reče zbog toga što mu bijaše stalo do siromaha, nego što bijaše kradljivac: kako je imao kesu, kradom je uzimao što se u nju stavljalo. Nato Isus odvrati: "Pusti je!

Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
Beli Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Август.2007
Локација: Macedonia
Поени: 5
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Beli Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2007 во 01:35
Zosto go lutite onoj na koj treba da mu se molite.Bog veli :neboto e moj prestol zemjata e vo podnozjeto na moite noze.so sto ke se pofalis o ti sueten covece?             Zalno e so kakva svest raspolagate i so kakvi pokvareni misli se gordeete.
Кон врв
goor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Јуни.2007
Поени: 844
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2007 во 02:23
Pa ima logika ))

znam luge i denes sto koristat marihuana i tvrdat deka se sinovi duri i samiot bog
))

end off days 15...14...13....
Кон врв
moira Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...The Goddess... Administrateur adjoint

Регистриран: 06.Јуни.2007
Поени: 26016
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2007 во 04:16

A, TI BE MIRALEM DA NE TRIPUVAS?

Изменето од ACELERA - 14.Август.2007 во 08:08
Кон врв
Pimp Daddy Manev Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Февруари.2007
Поени: 2057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pimp Daddy Manev Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2007 во 04:20
mozno eсмеење
Better watch how you talk, when you talk about me...Cause I'll come and take your life away!
Кон врв
moira Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...The Goddess... Administrateur adjoint

Регистриран: 06.Јуни.2007
Поени: 26016
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2007 во 04:20
Originally posted by Beli Beli напиша:

Zosto go lutite onoj na koj treba da mu se molite.Bog veli :neboto e moj prestol zemjata e vo podnozjeto na moite noze.so sto ke se pofalis o ti sueten covece?             Zalno e so kakva svest raspolagate i so kakvi pokvareni misli se gordeete.

DOBREDOJDE NA FORUMOV, I NE SE SRDI NA BOGOHULNICITE, NIV BOG KE IM PRESUDI. A STO SE KE CUES I PROCITAS I SAMIOT KE VIDIS?
Кон врв
Azrael Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2007
Поени: 382
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Azrael Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2007 во 13:39
.

Изменето од Azrael - 17.Април.2008 во 00:30
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2007 во 13:52
Originally posted by FALKON FALKON напиша:

vidi sea
ako sakate da privlecete vernicinja kon islam , treba da is go velicate toa islamot, ama ne so plukanje po bibliskite licnosti i pisuvanje na vakvi gadotii, pa koj normalen posle ova ke ide u silam be? ili razmisluvas vaka... i islamot e los, ama ja da go ocrnime hristijanstvovo da izgleda uste poloso , pa od dve zla da go izberat ona pomaloto.
ja bar nikad ne bi padnal na vakva propaganda a veruvam ni bilo koj bar malku upaten hristijanin

Jas navistina se izvinuvam ako nekoj navreden se najde so ovaa tema. Ako razgledate po forumot kakvi se pogrdni zborovi ke sretnete koi ste gi upatile kon Sozdatelot i Negoviot posleden Pratenik Muhammed a.s ke vi se zgadi tocno.....
Jas samo prasav.Otvoriv i drugi temi so drugi prasanja,kade sto kazav deka navistina me interesiraat tie raboti.Jas Boga mi i ne znaev,no slucajno na internet otidov na edna stranica  "legalizacija.org" mislam deka bese,pa vidov deka tamu se opravduva i toa so bibliski citati od tamu doznav sto ustvari znaci i zborot "mirizliva trska" pa sakav da znam kolku vie za toa znaete. Nisto i nitu malku imav namera da navredam.

Inaku vie rodeni ste da provocirate,provokacijata e edinstvena sto ve drzi. Ti kazav,kakvi se poraki sum cital od vas i kakvi se' sliki sum dobival prijatele moj Falkon. Taman si dosol,neznaes ti uste sto se gadni postovi i sliki i sto se provokacii.
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Azrael Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2007 во 13:58
.

Изменето од Azrael - 14.Април.2008 во 23:42
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2007 во 14:17

jas sum sega skoro na ovoj forum, i ajde ke si kazam vaka
i mene me iznteresira detali za islam posebno me interesira zasto tolku luge go prifakaat ako e los? znaci ima nesto, jas ne sum  ni nekoj vernik , ne veruvam bas 100 posto uste ne sum ubeden, ama bi sakal i da prasam da mi odgovara nekoj spremen , obrazovan, musliman, nekoj za dijalog, debata, pa da objasni UBAVO zasto misli deka Isus ne bil normalen, a vaka i samiot naslov natemata e nekako, kako provokacija
Inaku vo makedonija bar nerodot zivee za provokacija...i toa i vo sekojdneven zivot u faca te provocira pa ne vaka na forum
e toa sakav da kazam
Ha be prijatele Falkon,ti si bil navistina smesen. Zosto Islamot TOLKU GO PRIFAKJAAT AKO E LOS ??????? Imase edna tema kade sto ima video klipcinja na koi ex Hristijani  denes Muslimani GORDI koi odgovaraat na prasanjata,koi vie Losi gi gledate.
So ona "Go prifakjaat a los e" me potseti na lisicata koga sakala da skine od ovosjeto koe bilo previsoko... pa skokala,skokala,se macela,no nikako da go dostigne,za da se utesi,samata si zaklucile deka toe e premnogu kiselo a nego ni probala.
Ajde prifati go ti Islamot eve,ti mislis deka e los i dodeka mislis taka,bi go prifatil ?????? Dajte be do koga ke se zanesuvate i do koga ke se brukate ?
Nikoj ne rece i NE SMEE Musliman da go navredi Isus. Toa mu e strogo zabraneto.Sekoj Musliman,koga ke go spomne negovoto ime dodava i Alejhi selam-neka e mir na nego. Jas prasav dali koristel Marihuana (SPORED BIBLIJATA) jas znam i ubeden sum deka NE no spored biblijata pisuva taka,pa da go kazete i vaseto mislenje. Nitu troska namera za provokacija. Isto taka nekade spomnav deka Homosexualcite najdoa opravdanie za nivnata BOLEST od Biblijata..... bibliski citati vo koi Isus pisuva deka e toa. JAS POVTORNO VELAM,ISUS BIL EDEN OD ODBRANITE POSLEDNI BOZJI PRATENICI A.S. SEKOJ ALLAHOV PRATENIK RABOTEL ONAKA KAKO STO OD GOSPODAROT MU BILO ZAPOVEDANO.
Vidis,ti ne se prasuvas zosto Abraham (SPORED BIBLIJATA) imal 2 zeni i nikoj nego ne go narekuva so nekoi pogrdni zborovi.Da ne zboruvam za Solomon (spored biblijata) koj imal iljadnici zeni a i toj prorok,Bozji pratenik.... problemot za vas e samo kaj Muhammed. Ne gledate problem nitu vo toa sto Isus a.s nemal nitu edna zena a ni potreba imal za toa ! Za eden normalen covek,ni toa ne e normalno,,,NO SE E PO VOLJATA NA GOSPODAROT I SE SI E SO SVOJA PRICINA,KOJA SEKAKO E OPRAVDANA I KOJA IMA SVOI POZITIVNI RABOTI kako sto e i povekezenstvoto na Muhammed a.s.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Azrael Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2007 во 14:19
.

Изменето од Azrael - 17.Април.2008 во 00:39
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2007 во 14:30

ne si me razbral
jas sakav da kazam
ako site vikaat deka isalmot e los
zasto ima luge koi go prifakaat
ja LICNo  ne mislam deka e los
ama sekade ete na nekoj nacin ste osudeni kako teroristi a sepak sekoj den ima luge koi idam vo islam
e toa mene me buni?
kako se siri islamot nasproti toa sto ima vo javnost deka e losa religija
se nadevam sega razbra sto sakav da kazam
Aha... togas ne sme se razbrale.
Pa eve nakuso da ti kazam. Islamot kako terorizam e narecen od 11/9 nikoj pred toa nemase takvo Mislenje za Islamot. Islamot e zadna i posledna religija koja se Bori i koja do suden den ke se Bori protiv Noviot Svetski Poredok,Protiv SKRIVENATA RAKA,TAJNATA VLADA,Protiv ANTIHRISTOT. Islamot e edinstvenata religija CISTA OD SITE RABOTI. Vo islamot ne postoi Pricina koja moze da go kritikuva negativno. Vo Qur'anot e edinstveno PRAVEDNIOT I CIST BOZJI ZAKON. Pa se izmisli eden OGROMEN teroristicki napad (za kogo i pticite na grankite denes znaat deka Muslimani ne go napravija) i gi obvinija Muslimanite,za da steknat gnev vo srcata na lugeto,za da se oddalecat od taa EDINSTVENO PRAVEDNA RELIGIJA. Dali ti si slusnal pred 11/9 za Al-Kaeda ??? Tuka PAMETNITE svatija DEKA ISLAMOT E EDINSTVEN SPAS. Koj go spoznal Islamot,ispravo,GO PRIFATIL. Oti neam nepravednost vo nego,kako sto vi go nametnuvaat po mediumite.
Zatoa ednas kazav,sekoja edna losa rabota,si ima svoja pozitivna strana. Se e Allahova odredba. So zloto koe sakaat da im go vmetnat na Muslimanite,ustvari,nesvesno im dokazuvaat deka toa e VISTINSKATA RELIGIJA.
Кон врв
khaleefah Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"The Khilafah is Coming..."

Регистриран: 25.Септември.2006
Поени: 1115
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај khaleefah Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2007 во 16:50

vidi sea
ako sakate da privlecete vernicinja kon islam , treba da is go velicate toa islamot, ama ne so plukanje po bibliskite licnosti i pisuvanje na vakvi gadotii, pa koj normalen posle ova ke ide u silam be? ili razmisluvas vaka... i islamot e los, ama ja da go ocrnime hristijanstvovo da izgleda uste poloso , pa od dve zla da go izberat ona pomaloto.
ja bar nikad ne bi padnal na vakva propaganda a veruvam ni bilo koj bar malku upaten hristijanin

Za ova si apsolutno vo pravo!
Sepak dobro e nekomu da mu se razjasni praviot od kriviot pat, ama mora da  se napravi balans  sekako среќа

Toa e i edna od pricinite  sto jas nikogas ne sum otvorel tema za  Hristijanstvoto. Tokmu toa e mojata cel: Dokazuvanje na vrednosta
na Islamot, pa taka lugeto ke si uvidat kolku e vozdignat nad drugite veri. I nemozes  da gi smetas  religiite  za dve zla (nekoja pomalo zlo nekoja pogolemo ,kako sto rece) ,eve jas nemam nisto protiv da si
Hristijan ,no bi sakal da  go najdes vistinskiot pat, a veruvam deka
nema povistinit pat od Islamot.

Кон врв
Trilili Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Mr.Bodycheck

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 1780
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Trilili Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2007 во 09:23
koristel a??голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.