![]() |
|
Арт vs Туристичка фотографија |
Внеси реплика ![]() |
страница 12> |
Автор | |
janevskiR ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 07.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 236 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Испратена: 06.Август.2007 во 20:07 |
Човек кога ќе почне да се занимава со фотографија (макар и само како хоби) светот околу станува поинаков. Од секогаш сум велел дека фотографите гледаат работи кои другите не ги гледаат.
Окото станува детектор за убавото, невообичаеното, незабележливото, контрасното, живото, мртвото, ексцентричното, лудото, уникатното... Мозокот пак, го зауздуваат креативноста, искуството, знаењето, емоциите... ...и така некако се создава уметничката фотографија... ...е сега....ме интересира како се чувствувате во моментот кога сте на летен одмор ...и пред вас ќе застанат вашите насмеани пријатели пред некоја знаменитост и вие треба да направите туристичка фотографија Постои ли одбивност едноставно да се фотографира а при тоа уште однапред ви е јасно дека фотографијата нема апсолутно никаква уметничка вредност? |
|
![]() |
|
Sanja84 ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 03.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 643 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
mene fotki od moe drustvo mi se dragi po default,dali e toa leto ili zima seedno,na odmor ili po doma
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
bobicar1 ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 13.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1099 |
Чувството ми е познато од некаде
![]() Мене лично не ми пречи многу. Најпрви ги фотографирам пријателите а потоа им велам да ми се мафнат од пред објективот за да можам да направам кадар само за мене. Тоа ми се случи пред 2 години во Охрид. Отидовме групно за да го фотографирам плаошник, и откако ги кадросав пријателите се посветив на мојот проект. Што би рекле и волкот сит и овците на број ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
branko_k ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 10.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 682 |
mislam deka voopsto ne treba da se povrzuvaat, to se dva razlicni sveta, dve razlicni nameni i razlicni motivi...
toa e isto kako nekoj f1 vozac koga vozi niz grad so svojata privatna kola... najverojatno ne se trka so sekoj sto ke go pretekne... ili mozebi se trka? ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Sanja84 ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 03.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 643 |
ako ima profesionalna deformacija se trka
![]() Изменето од MissMurder - 06.Август.2007 во 20:35 |
|
![]() |
|
![]() |
|
janevskiR ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 07.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 236 |
епа за тоа збориме...професионална деформација (ако може да се нарече така) ....мозокот не ти е навикнат едноставно да го притиснеш копчето а при тоа да немаш предизвик
при туристичката фотографија не си предизвикан од величенственоста на моментот туку од ...затоа што сме на одмор и треба да се сликаме за да има што да ставиме во албум |
|
![]() |
|
а Бранко, кога сме веќе кај Ф1, Хакинен ја плати најголемата казна за пребрзо возењево историјата на Финска (таму висината на казната се одредува како некаков процент од месечните примања...а месечните примања на Хакинен се “боли глава“....
![]() Изменето од janevskir - 06.Август.2007 во 20:49 |
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
![]() dumbass! ![]() vo vrska so art vs. turisticka... mozebi so fotografiranjeto na art-fotografija, site nie se obiduvame da vneseme malku "umetnost" i vo nasite semejni i turisticki fotki... ![]() |
|
![]() |
|
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
dumbass!
![]() vo vrska so art vs. turisticka... mozebi so fotografiranjeto na art-fotografija, site nie se obiduvame da vneseme malku "umetnost" i vo nasite semejni i turisticki fotki... ![]() a da toa znacit deka koga kje zastanat kaj spomenikot na kiril i metodij pred ezeroto posle na fotografiite si gledat nos od Mirko . dugme koe visi kaj Slavka i makro na ronki od kifla na rakavot na Dushanka???? ![]() Изменето од anakin - 06.Август.2007 во 21:12 |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
![]() |
|
“vo vrska so art vs. turisticka... mozebi so fotografiranjeto na
art-fotografija, site nie se obiduvame da vneseme malku "umetnost" i vo
nasite semejni i turisticki fotki...
![]() да де, се обидуваме да внесеме малку уметност и на крај од одморот кога видов туристичките забегале во фотосесии (портрет со матна позадина...најверојатно некоја знаменитост), па архитектура без луѓето што биле таму, па за никој освен за мене разбирливи нешта, па 100 фотки од ластовичка што стои на жица (што можеш и во Скопје и било каде да сликаш)...и секако... од мене имам само 5-6 фотки се` на се`. Изменето од janevskir - 06.Август.2007 во 21:23 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
zatoa vo postot staviv navodnici na zborot "umetnost"... imeno, ako fotkame turisticka fotka, moze taa da bide pravilno komponirana, dobro eksponirana i ostra [ne blurry, dali od pogresen fokus ili od mrdanje na kamerata]... a terminot "umetnicka fotografija" mislam deka e malku poveke od: "...koga kje zastanat kaj spomenikot na kiril i metodij pred ezeroto
posle na fotografiite si gledat nos od Mirko . dugme koe visi kaj Slavka i makro na ronki od kifla na rakavot na Dushanka????..." se raboti za definiranje na poimi koi tesko se definiraat i megju koi ima mnogu "gray-area"... Изменето од branko_k - 06.Август.2007 во 21:28 |
|
![]() |
|
...а да...и од тие 5-6 фотки кои ги имам од мене имаш една со фокус на позадината, друга со скратени нозе, трета со море со крив хоризонт, четврта со нарушено правило на 2/3 (или кое и да беше) итн
|
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
epa toa mi e poentata, zosto da bidat fotografiite nikakvi od tehnicki aspekt? samo zatoa sto se turisticki?! |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |