IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Лубеница - извор на здравје
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Лубеница - извор на здравје

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123
Автор
Порака
lotus flower Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Септември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 6937
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lotus flower Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2009 во 16:40
mnogu sakam lubenici i dinji
~Live the life you love, love the life you live~
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Статус: Офлајн
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2009 во 16:59
Originally posted by lotus flower lotus flower напиша:

mnogu sakam lubenici i dinji


И јас........
МИР со сите
Кон врв
Eli Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Ноември.2007
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 1968
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Eli Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2009 во 19:11
Originally posted by polzavce polzavce напиша:

Originally posted by lotus flower lotus flower напиша:

mnogu sakam lubenici i dinji


И јас........


E i jas
Човекот секогаш треба да остане човек,без разлика со што се бави и каков успех има..
Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2010 во 18:27
лубеницата може да биде сервирана на многу чуден начин.....
доколку падне во раце на уметник на трапезата ќе биде баш вака....


Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2010 во 18:29
или вака....


Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2010 во 18:29
или вака





Изменето од bijonse1 - 07.Јануари.2010 во 19:54
Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2010 во 00:10
Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2010 во 14:02

НЕПОЗНАТА%20СТРАНА%20НА%20ЛУБЕНИЦАТА

Во Тајланд и Индија лубеницата се меша со кари и се добива комплетно невообичаен вкус за нашиот македонски вкус;

Во Мексико парче лубеница се прска со сол од лимета и чили наречен тахин, со кој се зајакнува слаткоста на овошјето;

Во Италија врз лубеницата налеваат оцет балсамико и ја служат како предјадење. Исто така, парче лубеница го обвиткуваат со италијанска шунка како уште еден обид за слатко-солено јадење;

Во Украина подготвуваат скиселена кора од лубеница. А знаат да направат и густ сируп од лубеница кој се поросува врз палачинки или сладолед;

Во Намибија сокот од лубеница се ферментира и од него се добива вино и пиво;

Во Мексико го прават и познатиот пијалок „Acqua Fresca de Sandia“ – ладна комбинација од лубеница, сок од лимета, шеќер и вода. .............болен

Изменето од bijonse1 - 09.Јануари.2010 во 14:02
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2010 во 15:41

Лубеницата природно спакуван сок

Постои дилема кај народот - дали лубеницата е зеленчук или овошје, дали е тешка за стомакот и дали смеат да ја јадат дијабетичарите?
Лубеницата навистина е зеленчук, но се користи како овошје. Навистина содржи многу вода, околу 90 отсто, некогаш помалку, некогаш повеќе, што зависи од количеството шеќер што го има од 8 до 12 отсто, во делот што се јаде, без кората и семките. Покрај водата и шеќерот, се друго содржи во траги, помалку од 1 отсто белковини и влакна. Тоа, практично, би бил природно спакуван сок. Иако лубеницата е црвенкаста и значи дека има каротин, тоа е во многу мали количества и нема некое дејство.
Лековитото дејство на лубениците се гледа во плакнењето на бубрезите и бешиката. Добри се за освежување и за чистење на организмот - овозможува подобро растворање и излачување на токсините.

СОВЕТ

Лубеницата дејствува смирувачки, ги ублажува тешкотиите во варењето и добро им годи на оние кои имаат чир во желудникот. Во овие случаи има речиси исто лековито дејство како и грозјето. И покрај извонредното дејство на организмот, се смета дека е подобро лубеницата да се јаде повеќе пати но по малку, отколку одеднаш да се внесе поголемо количество. Максималното количество е 500 - 600 грама по оброк. Овој зеленчук не им годи на дијабетичарите, а треба да го избегнуваат и срцевите болни на кои им е забрането земање на поголеми количества течност. Разладените лубеници може да бидат штетни за лицата кои имаат чувствително грло.

Слатко од лубеници

За слатко се избира посебен вид на лубеница која има подебело бело месо (може и обична - дебелокорка). Средината и кората се отстрануваат, а белото месо се сече на коцки кои се ставаат во варова вода да отстојат преку ноќ. Утредента се ставаат во чиста вода, па отстојуваат уште еден ден, со менување на водата на два-три пати. Потоа, коцките се ставаат неколку пати во вода да зовријат. Добро се цедат и се боцкаат со игла. Во сируп од еден килограм шеќер проварен во 250 милилитри вода се варат околу еден килограм исчистени коцки од 15 до 20 минути, со постојано вадење на пената. При крај на варењето, се става сок од лимон и ванилин шеќер и тенџерето се вади од рингла. Откако слаткото ќе се излади, се сипа во тегли.

Кон врв
MyWay Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Антиталенат на годината

Регистриран: 05.Септември.2008
Локација: Aruba
Статус: Офлајн
Поени: 23914
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MyWay Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јули.2010 во 16:09
znaci obozavam lubenica a i dinja ...i letno vreme jadam mnogu cestoголема%20насмевкаголема%20насмевкаmmmmmm


Како изгледа совршен маж..Он не изгледа..Он се понаша ......

Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јули.2010 во 19:38
Jadev i jadev i jadevголема%20насмевка

Кон врв
zamislena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јануари.2010
Статус: Офлајн
Поени: 14566
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zamislena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2010 во 19:09
 
 

Научниците откриле дека состојките на лубеницата, аминокиселината цитрулин, влијае врз крвните садови, а релаксира и дејствува на сличен начин како и малата сина таблета за помош при постигнување и одржување ерекција   намигнување

СОСТАВ

Лубеницата содржи најмногу вода. 

Јаглеродните хидрати го има во значајна мера (10%), додека белковини (0,7%), масти (0,15%) и диететски влакна (0,4%).
 

Од витамините се присутни оние од Б група, витамин Ц, ПП и каротен. Најзастапени минерали се калиум, калциум, магнезиум, фосфор, железо и цинк.
 

НИСКА КАЛОРИЧНА ВРЕДНОСТ

Во 100 г лубеница има само 30 калории. 

Веројатно, најинтересното истражување врзано за ефектите на лубеницата врз човековото здравје е тоа што лубеницата може да дејствува врз мажите како вијагра. Научниците открија дека состојките на лубеницата, аминокиселината цитрулин, влијае на крвните садови, а релаксира и дејствува на сличен начин како и малата сина таблета за помош при постигнување и одржување ерекција. До претходната година се сметаше дека главниот дел од цитрулинот се наоѓа во кората на лубеницата, меѓутоа, истражувањата покажаа дека цитрулинот го има во големи количини и во делот што се јаде. Меѓутоа, не е познато колкава доза на цитрулин е потребно, односно колкава количина лубеница треба да се изеде за да проработи половата моќ.
 

Корисна за срцето и за имунолошкиот систем 

Освен што може да го подобри сексуалниот живот, лубеницата е корисна и за срцето и имунолошкиот систем. Исто така, добредојдениот ефект на лубеницата врз срцето се темели на активностите на аминокиселината цитрулин, што е докажано на истражувањата објавена во 2007 година во магазинот „Нутришн“. По три недели редовно пиење сок од лубеница, кај испитаниците е измерено 22 % повисоко ниво на аргинин. Од аминокиселината аргинин настанува азотен оксид, за кој е познато дека го намалува крвниот притисок, го спречува згрутчувањето на крвта и штити од инфаркти и мозочни удари. Претходните студии покажаа дека високите орални дози на аргинин предизвикуваат гадење и мачнини во стомакот, кои не претставуваат несакани ефекти од консумирање сок од лубеница, знаејќи дека нејзиниот сок не содржи аргинин, туку од аминокиселина цитрулин, која е предвесник за синтеза на аргинин.

Нутритивни својства 

Лубеницата поседува висока нутритивна густина, не го оптоварува телото со непотребни калории (во 100 грама содржи дури 30 калории), а истовремено го снабдува организмот со неколку важни хранливи состојки. Одличен извор е на витамин Ц, како и витамини А, Б1 и Б6, како и калциум и магнезиум.
 

Истражувањата покажуваат дека лубеницата може да стане уште похранлива доколку се прска со калиум во текот на одгледувањето. Прскањето со калиум кај лубеницата и кај дињата за време на растот ја зголемува нивната слаткост, пропорцијата на калиум, витамин Ц и А-каротин.
 

Лековитост

Лубеницата не е само вкусно освежување за долгите жешки летни денови. Според резултатите од научните истражувања, лубеницата има активна супстанција, која ги ублажува воспалените делови и може да помогне во спречувањето на астма, атеросклероза, шеќерна болест, дебелото црево и артритис. ..........


Изменето од zamislena - 03.Август.2010 во 19:21
Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2015 во 16:49
Слатко од кора од лубеница




Најпрво, одберете лубеница со дебела кора. Се користи само белиот дел од кората, излупен од горната зелена цврста кора. Потоа се сецка на ситни коцки кои се натопуваат во ладна вода во која се додава оцетот. Се остава така да стои цел ден.

После тоа, водата се процедува и се налева ладна вода во која слаткото се вари 5 мин. Се истура водата и повторно се налева ладна вода. Се остава да врие 5 мин, па се цеди. Постапката така се повторува уште 5 пати.

На крај, парчињата лубеница се ставаат во сирупот од шеќер и вода, сварен густо, во кој има и исцеден сок од лимоните.
Слаткото се вари додека се добие потребната густина, се отпенува и се покрива со натопена и добро исцедена платнена салвета. Така спремено се остава да преноќи.

Утредента се полнат тегли, предходно стерилизирани во рерна на 100С.
Во оладените тегли се полни, слаткото и се затвора со капачиња или со целофан натопен во алкохол и се стега со гумичка.

Слаткото е многу вкусно, а особено добар шмек му дава доколку го послужите со издробени ореви.

Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE

Кон врв
lotus flower Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Септември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 6937
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lotus flower Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2018 во 02:58
Najomileno ovosje
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 1,094 секунди.