IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Храната како лек!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Храната како лек!

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 12>
Автор
Порака
plamenko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Август.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2159
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај plamenko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Ноември.2007 во 17:57
Originally posted by marco_antony marco_antony напиша:



NAJPRVO NA ZEMJATA ..
LUDJETO BILE SO KRVNA GRUPA 0 - NULTA ILI OLD (STARA)

ZA TAA KRVNA GRUPA VAZNO E
DEKA SE PREDODREDENI DA UPOTREBUVAAT
PRETEZNO VO ISHRANATA - MESO !!!

IMAAT SILNA STRANA:
- IMAAT SILEN SISTEM ZA VARENJE
- SILEN IMUNOLOSKI SISTEM
- PRIRODNA ZASTITA PROTIV INFEKCII
- EFIKASEN METABOLIZAM

OVOJ TIP NA LUDJE OBICNO SE MNOGU AKTIVNI...
STVORENI ZA RABOTA...

SAMO NE SE ZA LIDERI NA SINDIKAT:
PRAVAT MNOGU STRAJKOVI!!!
:) bogami jas sum od retkite:)

Кон врв
Salveoi Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член


Регистриран: 10.Јуни.2007
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 10
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Salveoi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Декември.2007 во 10:58


*********************************    
        ALOE BLOSSOM       
        HERBAL TEA
    ЧАЈ ОД АЛОЕ ВЕРА   
***************************     


Чај од цветовите на Алое и други билки.    

Алое Бласом Хербал Чај е природна мешавина од лисја, билки и зачини, специјално подготвени со цел да уживате во една исклучителна арома. Билниот чај од цветовите Алое создава топла ароматично атмосфера која ве смирува и опушта. Не содржи кофеин го прочистува и одржува организмот во добра форма.
Топол или ладен Алое бласом хербал чај има прекрасен вкус и е лесен за пиење. Секоја негова состојка е избрано поради својот ублажувачки ефект во сите случаи на стрес во денешното диначно секојдневие: канела за свежина, кора од портокал и каранфилче со топла овошна арома, анис(комплексен зачин) и ѓумбир за смирување. Тоа е вистински меѓународен производ со состојки од Кина, Јамајка, Египет и Индија, како и цветови од Алое од нашите плантажи. Ниско калоричен, освежителен пијалок, кој ако се конзумира редовно секој ден го поттиснува апетитот на природен начин и добро се комбинира со секојдневен режим на исхрана.   Овој Чај многу помага кај различните состојби на организмот кај здравствените проблеми како: грип, желудник, стомачни болки, прочистување на камен и песок во бубрези, простата и други различни болести. Исто така се пие и за здрави и витални луѓе како чај без кофеин и други штетни состојки кои го нарушуваат нашето здравје.      

Начин на употреба: еден филтер е доволен да се подготвува на 1.5 лит. Топла вода – добивате неверојатни 15 чаши Чај од 100 дл од Алое Bера.                          
        ЧУВСТУВАЈТЕ ЈА СИЛАТА НА              
        ПРИРОДАТА - АЛОЕ ВЕРА!!!            
Можете да нарачате на тел: 076 844 222


http://www.aloevera-mk.tk Forever Living Products
Кон врв
MECE Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 7
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MECE Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Декември.2007 во 14:25
nad 200 doktor i nutricionisti od koi ima i dobitnici na nobelovi nagradi ja sozdale najidealnata kletocna hrana
www.nrg-fit.com
za poveke inforacii kontaktirajte me mence2006@freemail.com.mk
HERBALIFE
Кон врв
orlov Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Регистриран: 26.Јули.2007
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 11342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2007 во 21:55
Нека е прирпдна и здрава. Тогаш е храна и лек.
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              
Кон врв
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Декември.2007 во 12:43

temata da e za nesto stetno ...
ke imase poveke stranici ...

edno fakt e ...
deka ne vodime mnogu smetka sto jademe ...

kakov sostav imaat proizvodite ...

sega posledno vreme gledam deka ...
na nekoi proizvodi ima sostav na proizvodot ...
kolku minerali; vitamini; aminokiselini;
jaglenohidrati i masti ima ...

potoa vazno e : rok na traenje ...

i treto najvazno e kako se prigotvuva za jadenje ...
ne e isto dali e vareno, dinstano, przeno ili peceno ...

se ima razlicit sostav ...

drugo e vazno ...

so kogo ke jades ...

                             PARADISE MACEDONIA
Кон врв
konan Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 27.Август.2008
Статус: Офлајн
Поени: 749
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај konan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2008 во 08:49
ISHRANATA KAKO LEK I PREVENTIVA PROTIV SITE BOLESTI...znaeme deka povekjeto ili skoro site bolesti poteknuvaat od prekumerna ili nepravilna ishrana a del od nedovolna ishrana .Sto bi napravile vie za da go podobrite svoeto zdravje a voedno i da ziveete pokvalitetno
Кон врв
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2009 во 16:37
1.Da se odbegnuma prekumerno mrsna i  zachineta hrana
2.Da se sledi praviloto....
-pojadok- zadolzitelen
-ruchek-zadolzitelno supa i salati,meso vo kombinacija so zelenchuk
-vechera-ovoshje
3.Da se odbegnuvaat gazirani napitoci i da se zamenat so svezo cedeni sokovi
4.Jagleni hidrati se potrebni za organizmot,no da se odbegnuva koncentriran shekjer
5.Da se pijat 8 chashi(po moznost)voda,zaradi chistenje na organizmot od toksinite

Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2009 во 23:44
Маслиновото масло
За ладно цеденото маслиново масло се вели дека е дар од господ. Тоа овозможува одржување на добрата здравствена состојба на организмот и дава сила и енергија. Грчкиот поет Хомер ова масло го нарекувал златно масло.

Маслиновото масло е одличен производ за спречување на појавата на срцеви заболувања и за одржување на добрата здравствена состојба на срцето. Овој производ е богат со моно-заситени масла, антиоксиданси и витамин Е. Тоа помага при намалувањето на крвниот притисок, а се смета дека при негова консумација се намалува и ризикот од срцев удар.
Некои истражувања покажаа и дека со редовна употреба на маслиновото масло се забавува растот на туморот на гради, на дебелото црево и на кожата.
Исто така, некои масни киселини што ги содржи маслиновото масло, даваат чувство на заситеност. Ова масло ја поттикнува работата на метаболизам и го принудува телото да согорува калории со побрзо темпо..... Така, ако планирате да намалите некој килограм, а да останете здрави и полни со енергија, употребата на маслоновото масло во исхраната е крајно препорачлива.............аплауз
Маслиновото масло е одлично анти-воспалитено средство кое ги смирува воспалителните процеси во телото.
А дали знаете дека маслиновото масло може да направи чуда за вашата кожа давајќи и природен сјај. Овој производ се содржи во повеќе козметички производи, а се смета и дека маслиновото масло игра улога при спречувањето на паѓањето на косата.............губитник


Изменето од bijonse1 - 21.Ноември.2009 во 23:47
Кон врв
orlov Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Регистриран: 26.Јули.2007
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 11342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2009 во 00:06
Не сум стручен и затоа си јадам се што душата ќе ми посака...........
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              
Кон врв
pcelka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2009
Статус: Офлајн
Поени: 3326
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pcelka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2009 во 19:08
 
Како се конзумира, погрешна храна...
Понекогаш, веднаш по голем оброк, се случува да почувствуваме глад. Ако сме јаделе храна во која се содржат едноставни јаглехидрати, но не и растителни влакна, протеини или корисни масти (состојки што даваат чувство на ситост) и веднаш потоа почувствуваме глад, тоа е затоа што ни се намалило нивото на шеќер во крвта. За да се справите со проблемот, изеде парче овошје, неколку ореви или лешници, малку сирење или пак половина сендвич кој претежно ќе се состои од леб.

Кога се чувствуваме особено емотивни, можно е да дојде до ненадејна појава на глад...емоционален глад... Во тие случаи, најдобро ќе се справиме со него, така што ќе излеземе на прошетка, ќе му се јавиме  на некој пријател, ќе појдеме на некое место каде што нема пристап до храна и нема да паднеме во искушение да го задоволиме гладот кој реално и не постои. Џвакањето гуми за џвакање исто така може да го реши имагинарниот глад.

Во текот на ноќта (или кога ќе стигнете до точката пред заспивање) нивоата на хормоните кои се одговорни за чувствата на глад и заситеност се менуваат и вие може да почувствувате ненадеен глад. Ова најчесто се должи на премореноста во текот на денот. Најчесто, кога сте преморени, се обидувате да го надоместите тоа со големи количини храна. Но, таа храна ќе ви даде само моментален енергетски импулс, а подоцна, кога ќе посакате да заспиете, организмот ќе побара уште енергија, по што ќе немате друг избор освен да јадете пред спииње - нешто што и не е така здраво за вас. Затоа, следен пат кога ќе ви снема енергија во текот на денот, каснете малку, прошетајте, излезете на воздух, дишете длабоко. Телото ќе најде начин да се нормализира.

Понекогаш, кога сте жедни, можно е тоа да го помешате со глад, а всушност да се работи за блага дехидрација. Затоа, пред да започнете со јадење (иако знаете дека веќе сте јаделе и реално не ви е потребен нов оброк), напијте се чаша или две вода, за да се осигурите дека се работи за вистинската потреба....
секој нов ден, носи нова надеж...
Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2010 во 18:02

Лековитите%20својства%20на%20брокулата

Исхрана како превентива и лек........

имајте  навика..... јадите брокула!!!

Брокулата е зелен зеленчук и ретко е застапен во нашата македонска кујна, а преставува права ризница на корисни нутиритенти, кои се многу значајни за одржувањето на здравјето на човекот. Таа содржи големи количества на витамини А, Ц и Е, минерали: калциум, магнезиум, железо, бетакаротен, фолна киселина и многу други корисни состојки.

Брокулата е јак антиоксиданс, кој го штити организмот од штетното дејство на слободните радикали. Таа го детоксицира организмот. Детоксикацијата е процес на чистење на организмот од отрови (токсини), кои го намалуваат имунитетот и ја зголемуваат веројатноста од заболување. Според тоа, брокулата е одличен природен лек кој го зајакнува имунитетот. Со зајакнувањето на имунолошкиот систем во организмот, тој успешно се бори против инфекциите и другите штетни влијанија врз организмот. Брокулата го превенира настанување на многу заболувања, влучувајќи ги и малигните болести. Таа го одржува организмот во одлична психичко - физичка кондиција.Брокулата ги штити слузниците, посебно цревната слузница. Брокулата е одлична за заштита на слузниците, а особено е корисна за заштита на цревната слузница. Таа е лесно сварлива и богата е со растителни влакна кои ја одржуваат нормалната функција на организте за варење и ја одржува нормалната цревна флора.Брокулата го одржува здравјето на срцето и крвните садови .Консумирањето брокула го одржува здравјето на срцето и ги прави крвните садови поеластични, со што се и подобува циркулацијата на крвот во организмот на тој начин штити од кардиоваскуларни заболувања, велат светските лекари, кои советуваат секојдневно консулирање на брокула.Брокулата го зголемува производството на ензими кои го штитат срцето од разни оштетувања.Познато е дека пет помали порции зеленчук дневно го намалува ризикот од појава на кардиоваскуларни болести, а според резултатите од најновите истражувања, барем еден од тие оброци треба да биде со лесно сварени брокули, но брокулата може да се јаде и сирова, во вид на салата, зачинета со лимонов сок и маслиново масло.

Изобилува со железо, богата е со Ц-витамин и овозможува да се елиминира вишокот на задржаната течност во организмот, а на тој начин ги елиминира токсините од организмот и го растеретува срцето. Таа ја намалува и спречува слабокрвноста, бидејќи содржи железо и болна кислеина, како и витамини од групата Б.

Луѓето кои јадат брокули имаат значително пониско ниво на холестерол, кој е главна причина за развој на атеросклероза, а со тоа и за настанување на срцев и мозочен удар. Познато е дека консумацијата на брокули и слични видови зеленчук го намалува ризикот од срцев и од мозочен удар.Брокулата го одржува здравјето на белите дробови.Состојката во брокулата, сулфорапан, може да ги ограничи оштетувањата кои доведуваат до хронична опструктивна болест, објавиле американските научници.Сулфорапан, ја зголемува активноста на генот NRF2 во клетките на белите дробови и така ги штити од оштетувања предизвикани од токсините.Брокулата е добра за мозокот .

Брокулите освен тоа штитат и од рак, а младите брокули (стари само неколку дена) се уште подобра заштита бидејќи содржат 20 пати повеќе SGS (Сулфурофатен глукозинат), кој е задолжен за борбата против болест.

Брокулата има антиканцерогено дејство и е природен лек кој спречува појава на рак

Според многу клинички студии, само 100 грама брокули дневно го намалуваат ризикот од рак. Таа содржи одредени количества витамини А, Ц и Е и е значаен антиоксиданс. Брокулата може да го забави процесот на оштетување на клетките, „нагризени“ од слободните радикали, кои доведуваат до стареење и појава на разни болести вклучувајќи ги тука и малигните болести. Овој зеленчук содржи речиси двапати повеќе витамин Ц, на пример од портокалот, а го зајакнува и одбранбениот механизам на организмот.

SGS (Сулфурофатен глукозинат) кој го содржи брокулата ги убива туморите, ослободувајќи ензими во телото кои ги уништуваат клетките на туморот и го спречуваат неговото ширење, односно метастазирање во далечните органи и ткива.

Брокулата како јак антиоксиданс е на врвот на топ-листата на исхраната со зеленчук, затоа што ја спречува апоптозата (процесот на умирање на клетките) во организмот. Содржи состојки што се нарекуваат сулфорани, природни хемиски материи што даваат препознатлив вкус и можат да го поттикнат самоуништувањето на раковите клетки. Така лекарите редовното внесување брокули во организмот го сметаат за превенција на ракот на дојката.Брокулите содржат и индоли, состојки што го забрзуваат метаболизмот на женскиот хормон естроген, кој е директно одговорен за малигните промени во структурата на клетките на дојката. Забележано е дека кај жените што внесуваат редовно брокула, а со тоа и големо количество фолна киселина, шансите да заболат од рак на грлото на матката или од рак белите дробови се помали.Брокулата е корисна и за дијабетичарите затоа што содржи концентрат на хром, кој има функцијата да го намалува шеќерот во крвта. Дневната потреба на организмот на дијабетичарите изнесува 25 милиграми, а само во 100 грама брокула има 22 милиграми хром. Оттука дневно секој дијабетичар треба да внесува најмалку 100 грама брокула.

Брокулата ја подобрува и работата на дигестивниот систем, бидејќи 100 грама брокула содржат најмалку 3,6 милиграми фибрични влакна, кои му се потребни на желудникот.

Брокула - антистрес зеленчук

Брокулата е најдобар антистрес зеленчук. Тој го намалува стресот, го подобрува расположението, па им се препорачува на сите лица кои се под стрес, но и на спортистите и на децата во развој, на кои им треба, во тој период на раст и развој на телото, посилна исхрана богата со витамини, минерали и соли и други корисни и неопходни нутритиенти.

Брокулата ги штити очите и го зајакнува видот

Брокулата го чува и видот. Секојдневното изложување на УВ зраци доведува до пегаста дегенерација на окото, која е една од главните причини за губењето на видот. Утврдено е дека брокулите можат да го заштитат окото од УВ зрачењето со јачина шест.

Брокулата е корисна и за време на бременоста

Особено е важно брокулата да се внесе во исхраната за време на бременоста, кога на организмот му е потребна посилна исхрана богата со витамини, минерали и соли. Брокулата е богата со калциум и со магнезиум, кои се важни за формирање на коските, забите и ноктите на фетусот. Богата е со железо, а со редовно внесување на брокулата се спречува и слабокрвноста во организмот. Таа содржи железо и фолна киселина, која е неопходна во првите 12 недели од бременоста, а содржи и спектар од Б-витамини.

Совети за подготвување на брокулата

Брокулата треба да се знае и да се приготви, бидејќи со нејзиното варење и приготвување можат да се загубат хранливите материи. Таа треба да биде мека, но не и да се распаѓа. Водата во која се варела брокулата е многу богата со хранливи состојки и може да се пие. Брокулата може да се искористи и во функција на разубавување, бидејќи содржи бетакаротен и витамин А.

Секако, брокулата може да се јаде и свежа, приготвена како салата, било како сама, или во комбинација со друг вид на зеленчук. најдобро е салатата од брокула да се зачини со лимонов сок и со нерафинирани, ладно цедено маслиново масло. Антиоксидансите полифеноли, кои се наоѓаат во ладно цеденото маслиново масло, го намалуваат дејството на генот HER2 кој влијае на развојот на ракот на дојката, покажале резултатите од истражувањата на шпанските научници. Па затоа е одличен додаток на салатата од брокула........да



Изменето од bijonse1 - 26.Јануари.2010 во 18:04
Кон врв
bingo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јануари.2010
Статус: Офлајн
Поени: 2522
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bingo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2010 во 18:05
ајвар смеам да јадам немој да сте пишале не

Изменето од bingo - 26.Јануари.2010 во 18:08
Кон врв
BisernA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 27.Јули.2008
Статус: Офлајн
Поени: 4662
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BisernA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2010 во 21:02
Originally posted by bingo bingo напиша:

ајвар смеам да јадам немој да сте пишале не


реално гледано, во ајварот нема ништо корисно

се е препржено, плива во зејтин, и се чудам ако останало барем витаминче во едно тегло ајвар...

ама јади си го... не дека другата храна е поздрава
Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2010 во 00:02
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ef/Ajvar-3.gifНе е страшен ајварот ......колку што е лебот што иде со него.......
многу леб .........не е добро намигнување
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 1,203 секунди.