|
СВИНСКОТО МЕСО ВО ИСЛАМОТ |
Внеси реплика | страница 123 7> |
Автор | ||||
Miralem
Сениор Регистриран: 08.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1056 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 03.Јуни.2006 во 00:15 |
|||
Posle ke kaze Ortodox deka se povtoruvam. Aku,neka kaze,eve povtorno eden slucaj.
Koga Muhammed Sallallahu Alejhi we sellem propovedal,privlekol mnogu privrzanici,zaradi toa sto uste pred negovoto pratenistvo toj bil ISKREN,POSTEN,MIL,DRAG,,,, Musricite se pravele samo da go sprecat. Taka ednas pratile nekoj Govornik da razgovara so Pratenikot a.s da go preubedi i da go spreci vo toa. Mu nudel se' i sesto. Mu nudele da bide Vladar pomegju niv,mu go nudele seto Bogatstvo,da bide naj bogat pomegju niv..... Muhammed a.s go prasal dali zavrsi so ponudite ? Musrikot rekol Da. Togas pocnal da mu cita Qur'anski aeti,vo koi Allah im se zakanuva na Musricite deka moze da gi snajde ona sto gi snaslo AD I SEMUD. Musricite slusnale za tie drevni narodi kako Allah gi unistil. Pa znaejki deka Muhammed s.a.w.s nikogas laga ne progovoril.Znaejki deka Muhammed s.a.w.s sekogas iskren bil. Musrikot plasejki se da ne go mavne grom vo istiot moment,gi stavil prstite vo usi i pocnal da vika DOSTA DOSTA !!!
Za ona sto go napisa. Neznam dali znaes sto e ustvari Kontradiktornost. Ako na edno mesto pisuva deka e dozvoleno ako na drugo mesto pisuva deka e zabraneto,toa e kontradiktornost. I koga bi bilo samo zaradi klimata,i vo toj slucaj Pratenikot a.s bil vo pravo,sekako deka ne bi trebalo tamu da se jade. IAKO SVINSKOTO I MEDICINATA DENES I TUKA KAJ NAS GO ZABRANUVA.
|
||||
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
IAKO SVINSKOTO I MEDICINATA DENES I TUKA KAJ NAS GO ZABRANUVA.
Медицинарите највеќе го забрануваат јагнешкото бидејќи е месо кое содржи највеќе холестерол и пилешкото кое поготово не се препорачува да го јадат деца поради премногу хормони . |
||||
oblachinja
Сениор Регистриран: 12.Март.2006 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 4990 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ova sto go kaza Butel 2 e apsolutna vistina...najmnogu holesterol ima jagneskoto a ne svinskoto...iako svinjite se podebeli |
||||
|
||||
vd
Сениор Регистриран: 13.Јануари.2006 Статус: Офлајн Поени: 1539 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Miralem, uzivaj :) nekoi raboti se premnogu neasalni za da se dade komentar na niv! |
||||
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Прилеп Статус: Офлајн Поени: 1440 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Едно прашање: Што е виновна свињата кога е од Бога создадена таква каква што е за да биде сметана за нечисто и недостојно животно. Која е нејзината вина?
(иако на овој свет тоа што ја сметаат за нечисто животно добро и дошло што некои народи нема да ја убиваат за храна) |
||||
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk |
||||
Miralem
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
A sto e vinovno magareto,glusecot,crvite,,,, i uste bezbroj zivotni sto ne se jadat ??
Koga Allah dz.s za vremeto na Nuh a.s najavil Poplava,togas na Nuh (Noe) a.s mu naredil da od sekoe zivotno sobere po eden par.Koga go storil toa Nuh parovi gi staval vo Brodot,koga dosla svinjata na red,go zaprasal na Stvoritelot kakvo e ova zivotno ? Togas Toj mu objavil. Toa zivotno ke vi posluzi necistotijata da vi ja jade,izmetot od site zivotni sto ke go pravat taa ke go jade. I zatoa Bog ja stvoril svinjata.
Inaku prasanjeto ti bese sosema ednostavno,sard.
Vidis kako vo zagrada ubavo si stavi. Na ovoj svet ja smetaat za necisto zivotno.Pa ne samo Muslimanite,tuku sekoj znae deka toa e necisto. Se' sto e gnasno go narekuvame Svinja. A se sto e nezno i milo BUTEL go narekuvame JAGNE.
Tuka moze da se vidi ednostavno kako tvrdoglavosta ne dava da se popustat i da se priznaat nekoi raboti.
Sekoe Dobro.
|
||||
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Прилеп Статус: Офлајн Поени: 1440 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Суштествата кои не се во менито на човекот не се јадат бидејќи не се вкусни или му се корисни на човекот на друг начин.
Не е прашањето во јадењето туку е прашањето во сметањето за нечисти. Прашав зошто свињата се смета за нечиста. И многу други суштества јадат измет пример кучето јади измет, црвот живее в земја па и низ измет сигурно поминува, па не се сметаат за нечисти.
Второ прашање: што е нечисто во изметот. |
||||
www.pravoslavna.mk |
||||
Miralem
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Pa da postavam i jas prasanje sea. Koe e menito na covekot ? I Glusecot so zacini moze vkusen da se napravi i crvite... Cresa nekogas ke izedes i crv ako ima vo nea i da ne osetis deka si ja izel sosi crv. No ako vidis deka crv ima togas nema da ja jades. Sto e necisto vo Glusecot ? Toa e drugo prasanje. Zosto svinjata se smeta za necista,procitaj me celosno,odgovor ti dadov. Ne ja smetami samo nie Muslimanite,kako prvo,tuku sekoj covek ja smeta za necista. Priznal ili ne. Licno i ti smetas deka e necista,samo daleku si od toa da priznaes.
I na krajot prasuvas sto e necisto vo Izmetot. Izvini vaka,no mislam deka nema da mi reces deka e dozvoleno ponekugas izmet i urina da se jadat.
|
||||
Pravoslavie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Модератор Регистриран: 07.Октомври.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1732 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Miralem дефинирај ’нечистотија’
|
||||
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот Хуманост на дело Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!! |
||||
Miralem
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Pravoslavie,,, dali treba definicija za toa deka Izmetot ne e ubav za jadenje ? Kazav,cresa ke izedes so crv pa nema ni da usetis deka crv si izel,no ako go vidis crvot vo cresata ke ti se zgadi,ili,ako nema da ti se zgadi,nema nitu da ja izedes taa cresa. Ne e samo Svinjata vo redovite na zivotni koi ni se zabraneti da gi jademe. Tuku se sto prestavuva STETA za naseto zdravje. Dali vo Stariot Zavet e zabraneto svinskoto ? DA ! Ima li vo noviot kade vi e povtorno dozvoleno ? NE ! Isus rekol:"Ne dojdov da gi izmenam zakonite,ami da gi nadopolnam" Dali spored stariot zavet se sunetisuvalo ? DA ! Dali vo noviot nekade e izmenet toj zakon ? NE ! Covek vo Kriza i crvi ke jade i gluvci... no ke si znae i togas koga ke jade deka toa e necisto za jadenje.
|
||||
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Повторно го мешаш јадењето со чистотата. Обиди се да одговориш што има нечисто во материјата која е измет во однос на останата материја. Дали има и каква е нивната разлика? Изменето од sard - 09.Јуни.2006 во 13:46 |
||||
www.pravoslavna.mk |
||||
Miralem
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Sard sard.... razmisluvaj. I coveckoto meso,moze da se napravi vkusno (so zacini) NO NE SE JADE. HARAM E. Kanibalite jadele Luge,pa fkusno im bilo... dali gi opravduvas ??????????????????
Pa i kuceskoto e zabraneto da se jade.
Dzaba e Sard... Se e Bozja odredba. Ne stanuva zbor za toa deka si ja vrsi samo zadacata koja mu e dadena. No ima edna :"se sto leta ne se jade" Se sto gledas na zemjava,se e so nekoja cel.... samo razlikata e sto nie Lugeto ke odgovarame za delata nasi,OTI NAM BOG NI DAL RAZUM,a zivotnite nema da odgovaraat bidejki Bog ne im dal razum. Kucinjata nema da odgovaraat sto imaat odnosi na sred ulica i sto vrsat nuzda na pati,,, no covekot ke odgovara,dokolku javno toa go stori. Malce odi podlaboko da razmisluvas.
|
||||
Miralem
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
PS: Obidi se i ti barem ednas da mi odgovoris. |
||||
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Грев е да се јаде и телото на друго животно. Така грев е да се јаде и јагнето. Единствено не е грев да се јаде овошје. Така било првобитно, потоа полека Бог поради паднатата природа на човекот му дозволил, прво зеленчук, па месо. Затоа и монасите не јадат месо, она кое исламот не го разбира зошто. Затоа што јадењето месо е дозволен, снисходен грев поради паднатата природа на човекот. Слично како некогашната дозвола мажот да има повеќе жени поради жестокоста на човекот. Гревот не е прекршување на забраната на постигнување на одредена цел. Гревот е промашување на: времето, местото, субјектот или постапката. Ако целта е хранењето, тоа само за се*е не е грев, но грев е да се изврши на неправилен начин во случајов во субјектот. Наместо субјектот овошје, субјектот телото на друго животно. Додека хранењето со субјектот телото на друг човек да се користи за храна никогаш не било ни дозволено ниту можело да се дозволи.
Но не се смета за нечисто животно.
Бог е праведен и не дава одредби самоволно без образложение. Образложението е поврзаноста на неговата одредба со некоја друга природна причина баш за таква одредба. Одредбите не се надвор од овој свет. Не висат во воздух туку се поврзани во еден праведен и разбирлив систем на верување кој одговара не само како треба да се верува туку и зошто баш така треба да се верува. Не е прашање дали ние ќе го знаеме образложението за секоја одредба. Можно е и да не го знаеме но знаеме дека тоа си има свое образложение. А ако има веќе доста прашања без образложение особено од оние основните тогаш треба да го менуваме системот на верување кој не ни дава причина за верување. Во спротивно ако се верува во нешто дека е Божја одредба и постои туку така без образложение тогаш одиме по патот на празно верување чии последици се правење на неразбирливо екстремно погрешни постапки.
Мило ми е што конечно сфати дека од таму погледнато кучињата или свињите не се нечисти животни. Тие немаат разум и стореното од нив не е нечисто. Те цитирам „животните нема да одговарат бидејќи Бог не им дал разум“. Нивните постапки се дел од нивната природа. И на крај да заклучам НИШТО НЕ Е НЕЧИСТО. НЕ Е НЕЧИСТА НИЕДНА МАТЕРИЈА. ТАА Е САМО МАТЕРИЈА. МОЖЕ РАЗЛИЧНО ДА ИЗГЛЕДА ИЛИ ДА МИРИСА НО ТОА НЕ ПРАВИ КВАЛИТЕТНА РАЗЛИКА МЕЃУ НЕА. МАТЕРИЈАТА НЕ МОЖЕ ДА БИДЕ ГРЕШНА: НЕ Е НЕЧИСТО НИЕДНО ЖИВОТНО САМО ЗАРАДИ ТОА ШТО Е ПРИПАДНИК НА ОДРЕДЕН ВИД. СЕКОЕ ЖИВОТНО СИ ВРШИ ОДРЕДЕНА УЛОГА. НЕГОВОТО ТЕЛО, ПРИРОДА ПОТРЕБИ НЕ ГИ ОДРЕДИЛО ТОА ПА ЗА ДА БИДЕ ВИНОВНО. НО ОНА ШТО МОЖЕ ДА ОДРЕДУВА ТОА МОЖЕ ДА СТОРИ ГРЕВ. ЧОВЕКОТ МОЖЕ ДА СТОРИ ГРЕВ. ИМА ЕДЕН ПРАВИЛЕН ПАТ ЗА ОНА ШТО САКА ДА ГО ПОСТИГНЕ И БЕЗБРОЈ ПОГРЕШНИ. ТОГАШ КОГА ЌЕ ТРГНЕ ЗА ОСТВАРУВАЊЕ НА СВОЈАТА ЦЕЛ ПО ПОГРЕШЕН ПАТ ПРАВИ ГРЕВ. ДОЖИВУВА ДУХОВЕН ПАД, ЈА ГУБИ СВОЈАТА СЛОБОДА, ПОТРЕБАТА ЗАРАДИ КОЈА ГО СТОРИЛ ГРЕВОТ ПОЧНУВА ДА ВЛАДЕЕ СО НЕГО. ФИЗИЧКАТА НЕЧИСТОТИЈАТА НЕ Е ГРЕВ. ОНОЈ КОЈ Е НЕЧИСТ БИДЕЈЌИ СЕ ИЗВАЛКАЛ ПРИ РАБОТА НЕ НАПРАВИЛ НИКАКОВ ГРЕВ, НИТУ ПАК ПЕРЕЊЕТО ЌЕ ГО ИСЧИСТИ ОД НЕКАКОВ НЕПОСТОЕЧКИ ГРЕВ. НО АКО НЕЧИСТОТИЈАТА Е ИЗРАЗ НА НЕМАРНОСТ ПРИМЕР ПРИ ИСТАТА РАБОТА (ГРЕШКА ВО ПОСТАПКАТА) ТОГАШ Е ГРЕВ. СЕ ЧИСТИ ОД ТОЈ ГРЕВ СО ПОПРАВАЊЕ НА ПОСТАПКАТА, ОДНОСНО ОТФРЛАЊЕ НА НЕМАРНОСТА ПРИ РАБОТАТА. |
||||
www.pravoslavna.mk |
||||
Внеси реплика | страница 123 7> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |