СВИНСКОТО МЕСО ВО ИСЛАМОТ
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=4320
Датум на принтање: 10.Јануари.2025 во 05:08 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: СВИНСКОТО МЕСО ВО ИСЛАМОТ
Постирано од: Miralem
Наслов: СВИНСКОТО МЕСО ВО ИСЛАМОТ
Датум на внесување: 03.Јуни.2006 во 00:15
Периноси напиша:
Ова е едена од најголемите контрадикторности во исламот. Демек на времето Мухамед кога вршел проповеди кај арапите им велел да не јада свинско месо зошто свињата била гадно животно, си го јадела изметот или јаде измет. Но вистината е друга, климата бла доста топла во арапските предели па кога јаделе свинско месо им било лошо се разболувале, многу лесно качувале притисок, повраќале па пошто народот во тоа врееме бил неук, Мухамед ги лажел за да го сватат, но мислам дека можел да најд едруг начин за да им го укаже тоа не морал да ги лаже. Зарем во исламот лажењето не е грев, а згора на се каков пророк бил мухамед кога лажел, грешник? |
Posle ke kaze Ortodox deka se povtoruvam. Aku,neka kaze,eve povtorno eden slucaj.
Koga Muhammed Sallallahu Alejhi we sellem propovedal,privlekol mnogu privrzanici,zaradi toa sto uste pred negovoto pratenistvo toj bil ISKREN,POSTEN,MIL,DRAG,,,, Musricite se pravele samo da go sprecat. Taka ednas pratile nekoj Govornik da razgovara so Pratenikot a.s da go preubedi i da go spreci vo toa. Mu nudel se' i sesto. Mu nudele da bide Vladar pomegju niv,mu go nudele seto Bogatstvo,da bide naj bogat pomegju niv..... Muhammed a.s go prasal dali zavrsi so ponudite ? Musrikot rekol Da. Togas pocnal da mu cita Qur'anski aeti,vo koi Allah im se zakanuva na Musricite deka moze da gi snajde ona sto gi snaslo AD I SEMUD. Musricite slusnale za tie drevni narodi kako Allah gi unistil. Pa znaejki deka Muhammed s.a.w.s nikogas laga ne progovoril.Znaejki deka Muhammed s.a.w.s sekogas iskren bil. Musrikot plasejki se da ne go mavne grom vo istiot moment,gi stavil prstite vo usi i pocnal da vika DOSTA DOSTA !!!
Za ona sto go napisa. Neznam dali znaes sto e ustvari Kontradiktornost. Ako na edno mesto pisuva deka e dozvoleno ako na drugo mesto pisuva deka e zabraneto,toa e kontradiktornost. I koga bi bilo samo zaradi klimata,i vo toj slucaj Pratenikot a.s bil vo pravo,sekako deka ne bi trebalo tamu da se jade. IAKO SVINSKOTO I MEDICINATA DENES I TUKA KAJ NAS GO ZABRANUVA.
------------- Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak. Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje.
|
Коментари:
Постирано од: butel2
Датум на внесување: 03.Јуни.2006 во 09:17
IAKO SVINSKOTO I MEDICINATA DENES I TUKA KAJ NAS GO ZABRANUVA.
Медицинарите највеќе го забрануваат јагнешкото бидејќи е месо кое содржи највеќе холестерол и пилешкото кое поготово не се препорачува да го јадат деца поради премногу хормони .
|
Постирано од: oblachinja
Датум на внесување: 03.Јуни.2006 во 09:39
Ova sto go kaza Butel 2 e apsolutna vistina...najmnogu holesterol ima jagneskoto a ne svinskoto...iako svinjite se podebeli
-------------
|
Постирано од: vd
Датум на внесување: 05.Јуни.2006 во 13:44
Miralem, uzivaj :) nekoi raboti se premnogu neasalni za da se dade komentar na niv!
-------------
|
Постирано од: sard
Датум на внесување: 08.Јуни.2006 во 14:35
Едно прашање: Што е виновна свињата кога е од Бога создадена таква каква што е за да биде сметана за нечисто и недостојно животно. Која е нејзината вина?
(иако на овој свет тоа што ја сметаат за нечисто животно добро и дошло што некои народи нема да ја убиваат за храна)
------------- „Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe www.pravoslavna.mk
|
Датум на внесување: 09.Јуни.2006 во 13:03
sard напиша:
Едно прашање: Што е виновна свињата кога е од Бога создадена таква каква што е за да биде сметана за нечисто и недостојно животно. Која е нејзината вина?
(иако на овој свет тоа што ја сметаат за нечисто животно добро и дошло што некои народи нема да ја убиваат за храна) |
A sto e vinovno magareto,glusecot,crvite,,,, i uste bezbroj zivotni sto ne se jadat ??
Koga Allah dz.s za vremeto na Nuh a.s najavil Poplava,togas na Nuh (Noe) a.s mu naredil da od sekoe zivotno sobere po eden par.Koga go storil toa Nuh parovi gi staval vo Brodot,koga dosla svinjata na red,go zaprasal na Stvoritelot kakvo e ova zivotno ? Togas Toj mu objavil. Toa zivotno ke vi posluzi necistotijata da vi ja jade,izmetot od site zivotni sto ke go pravat taa ke go jade. I zatoa Bog ja stvoril svinjata.
Inaku prasanjeto ti bese sosema ednostavno,sard.
Vidis kako vo zagrada ubavo si stavi. Na ovoj svet ja smetaat za necisto zivotno.Pa ne samo Muslimanite,tuku sekoj znae deka toa e necisto. Se' sto e gnasno go narekuvame Svinja. A se sto e nezno i milo BUTEL go narekuvame JAGNE.
Tuka moze da se vidi ednostavno kako tvrdoglavosta ne dava da se popustat i da se priznaat nekoi raboti.
Sekoe Dobro.
------------- Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak. Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje.
|
Датум на внесување: 09.Јуни.2006 во 13:16
A sto e vinovno magareto,glusecot,crvite,,,, i uste bezbroj zivotni sto ne se jadat ?? Суштествата кои не се во менито на човекот не се јадат бидејќи не се вкусни или му се корисни на човекот на друг начин.
Не е прашањето во јадењето туку е прашањето во сметањето за нечисти. Прашав зошто свињата се смета за нечиста. И многу други суштества јадат измет пример кучето јади измет, црвот живее в земја па и низ измет сигурно поминува, па не се сметаат за нечисти.
Koga Allah dz.s za vremeto na Nuh a.s najavil Poplava,togas na Nuh (Noe) a.s mu naredil da od sekoe zivotno sobere po eden par.Koga go storil toa Nuh parovi gi staval vo Brodot,koga dosla svinjata na red,go zaprasal na Stvoritelot kakvo e ova zivotno ? Togas Toj mu objavil. Toa zivotno ke vi posluzi necistotijata da vi ja jade,izmetot od site zivotni sto ke go pravat taa ke go jade. I zatoa Bog ja stvoril svinjata. |
Суштествата кои не се во менито на човекот не се јадат бидејќи не се вкусни или му се корисни на човекот на друг начин.
Не е прашањето во јадењето туку е прашањето во сметањето за нечисти. Прашав зошто свињата се смета за нечиста. И многу други суштества јадат измет пример кучето јади измет, црвот живее в земја па и низ измет сигурно поминува, па не се сметаат за нечисти.
Inaku prasanjeto ti bese sosema ednostavno,sard.
Vidis kako vo zagrada ubavo si stavi. Na ovoj svet ja smetaat za necisto zivotno.Pa ne samo Muslimanite,tuku sekoj znae deka toa e necisto. Se' sto e gnasno go narekuvame Svinja. A se sto e nezno i milo BUTEL go narekuvame JAGNE.
Tuka moze da se vidi ednostavno kako tvrdoglavosta ne dava da se popustat i da se priznaat nekoi raboti.
Sekoe Dobro. |
Второ прашање: што е нечисто во изметот. ------------- „Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe www.pravoslavna.mk
|
Датум на внесување: 09.Јуни.2006 во 13:28
Суштествата кои не се во менито на човекот не се јадат бидејќи не се вкусни или му се корисни на човекот на друг начин.
|
Pa da postavam i jas prasanje sea. Koe e menito na covekot ? I Glusecot so zacini moze vkusen da se napravi i crvite... Cresa nekogas ke izedes i crv ako ima vo nea i da ne osetis deka si ja izel sosi crv. No ako vidis deka crv ima togas nema da ja jades. Sto e necisto vo Glusecot ? Toa e drugo prasanje. Zosto svinjata se smeta za necista,procitaj me celosno,odgovor ti dadov. Ne ja smetami samo nie Muslimanite,kako prvo,tuku sekoj covek ja smeta za necista. Priznal ili ne. Licno i ti smetas deka e necista,samo daleku si od toa da priznaes.
I na krajot prasuvas sto e necisto vo Izmetot. Izvini vaka,no mislam deka nema da mi reces deka e dozvoleno ponekugas izmet i urina da se jadat.
|
Постирано од: Pravoslavie
Датум на внесување: 09.Јуни.2006 во 13:33
Miralem дефинирај ’нечистотија’
------------- Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот http://forum.idividi.com.mk/forum_topics.asp?FID=100 - Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!
|
Датум на внесување: 09.Јуни.2006 во 13:42
Pravoslavie напиша:
Miralem дефинирај ’нечистотија’ |
Pravoslavie,,, dali treba definicija za toa deka Izmetot ne e ubav za jadenje ? Kazav,cresa ke izedes so crv pa nema ni da usetis deka crv si izel,no ako go vidis crvot vo cresata ke ti se zgadi,ili,ako nema da ti se zgadi,nema nitu da ja izedes taa cresa. Ne e samo Svinjata vo redovite na zivotni koi ni se zabraneti da gi jademe. Tuku se sto prestavuva STETA za naseto zdravje. Dali vo Stariot Zavet e zabraneto svinskoto ? DA ! Ima li vo noviot kade vi e povtorno dozvoleno ? NE ! Isus rekol:"Ne dojdov da gi izmenam zakonite,ami da gi nadopolnam" Dali spored stariot zavet se sunetisuvalo ? DA ! Dali vo noviot nekade e izmenet toj zakon ? NE ! Covek vo Kriza i crvi ke jade i gluvci... no ke si znae i togas koga ke jade deka toa e necisto za jadenje.
|
Датум на внесување: 09.Јуни.2006 во 13:46
Pa da postavam i jas prasanje sea. Koe e menito na covekot ? I Glusecot so zacini moze vkusen da se napravi i crvite... Cresa nekogas ke izedes i crv ako ima vo nea i da ne osetis deka si ja izel sosi crv. No ako vidis deka crv ima togas nema da ja jades. Sto e necisto vo Glusecot? | Ако се исполни условот да му стане вкусно на човекот, (па и со зачини) се користи за храна, освен ако не е суштеството користено за други потреби на човекот.
Toa e drugo prasanje. Zosto svinjata se smeta za necista,procitaj me celosno,odgovor ti dadov. | Не дообјасни ако јадењето измет е причината за сметање на свињата за нечиста зошто тогаш и кучето како и други животни кои јадат измет не се сметаат за нечисти.
Ne ja smetami samo nie Muslimanite,kako prvo,tuku sekoj covek ja smeta za necista. Priznal ili ne. Licno i ti smetas deka e necista,samo daleku si od toa da priznaes. | Лично јас се*еси понекогаш се сметам за понечист од свињата или од кучето или од друго суштество, бидејќи таа го врши она што му е задача и дадена улога, во тоа нема ништо нечисто. Дали човекот кој е чистач на измет, треба да се смета за нечист и поради било што понезаслужен за чест од човекот дотеран, чист, убаво облечен.
I na krajot prasuvas sto e necisto vo Izmetot. Izvini vaka,no mislam deka nema da mi reces deka e dozvoleno ponekugas izmet i urina da se jadat. |
Повторно го мешаш јадењето со чистотата. Обиди се да одговориш што има нечисто во материјата која е измет во однос на останата материја. Дали има и каква е нивната разлика?
------------- „Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe www.pravoslavna.mk
|
Датум на внесување: 09.Јуни.2006 во 14:02
Ако се исполни условот да му стане вкусно на човекот, (па и со зачини) се користи за храна, освен ако не е суштеството користено за други потреби на човекот. |
Sard sard.... razmisluvaj. I coveckoto meso,moze da se napravi vkusno (so zacini) NO NE SE JADE. HARAM E. Kanibalite jadele Luge,pa fkusno im bilo... dali gi opravduvas ??????????????????
Не дообјасни ако јадењето измет е причината за сметање на свињата за нечиста зошто тогаш и кучето како и други животни кои јадат измет не се сметаат за нечисти. |
Pa i kuceskoto e zabraneto da se jade.
Лично јас се*еси понекогаш се сметам за понечист од свињата или од кучето или од друго суштество, бидејќи таа го врши она што му е задача и дадена улога, во тоа нема ништо нечисто. Дали човекот кој е чистач на измет, треба да се смета за нечист и поради било што понезаслужен за чест од човекот дотеран, чист, убаво облечен.
|
Dzaba e Sard... Se e Bozja odredba. Ne stanuva zbor za toa deka si ja vrsi samo zadacata koja mu e dadena. No ima edna :"se sto leta ne se jade" Se sto gledas na zemjava,se e so nekoja cel.... samo razlikata e sto nie Lugeto ke odgovarame za delata nasi,OTI NAM BOG NI DAL RAZUM,a zivotnite nema da odgovaraat bidejki Bog ne im dal razum. Kucinjata nema da odgovaraat sto imaat odnosi na sred ulica i sto vrsat nuzda na pati,,, no covekot ke odgovara,dokolku javno toa go stori. Malce odi podlaboko da razmisluvas.
|
Датум на внесување: 09.Јуни.2006 во 14:04
PS: Obidi se i ti barem ednas da mi odgovoris.
|
Датум на внесување: 09.Јуни.2006 во 14:51
Sard sard.... razmisluvaj. I coveckoto meso,moze da se napravi vkusno (so zacini) NO NE SE JADE. HARAM E. Kanibalite jadele Luge,pa fkusno im bilo... dali gi opravduvas ?????????????????? |
Грев е да се јаде и телото на друго животно. Така грев е да се јаде и јагнето. Единствено не е грев да се јаде овошје. Така било првобитно, потоа полека Бог поради паднатата природа на човекот му дозволил, прво зеленчук, па месо. Затоа и монасите не јадат месо, она кое исламот не го разбира зошто. Затоа што јадењето месо е дозволен, снисходен грев поради паднатата природа на човекот. Слично како некогашната дозвола мажот да има повеќе жени поради жестокоста на човекот.
Гревот не е прекршување на забраната на постигнување на одредена цел. Гревот е промашување на: времето, местото, субјектот или постапката. Ако целта е хранењето, тоа само за се*е не е грев, но грев е да се изврши на неправилен начин во случајов во субјектот. Наместо субјектот овошје, субјектот телото на друго животно. Додека хранењето со субјектот телото на друг човек да се користи за храна никогаш не било ни дозволено ниту можело да се дозволи.
Pa i kuceskoto e zabraneto da se jade. |
Но не се смета за нечисто животно.
Dzaba e Sard... Se e Bozja odredba. |
Бог е праведен и не дава одредби самоволно без образложение. Образложението е поврзаноста на неговата одредба со некоја друга природна причина баш за таква одредба. Одредбите не се надвор од овој свет. Не висат во воздух туку се поврзани во еден праведен и разбирлив систем на верување кој одговара не само како треба да се верува туку и зошто баш така треба да се верува.
Не е прашање дали ние ќе го знаеме образложението за секоја одредба. Можно е и да не го знаеме но знаеме дека тоа си има свое образложение. А ако има веќе доста прашања без образложение особено од оние основните тогаш треба да го менуваме системот на верување кој не ни дава причина за верување. Во спротивно ако се верува во нешто дека е Божја одредба и постои туку така без образложение тогаш одиме по патот на празно верување чии последици се правење на неразбирливо екстремно погрешни постапки.
Ne stanuva zbor za toa deka si ja vrsi samo zadacata koja mu e dadena. No ima edna :"se sto leta ne se jade" Se sto gledas na zemjava,se e so nekoja cel.... samo razlikata e sto nie Lugeto ke odgovarame za delata nasi,OTI NAM BOG NI DAL RAZUM,a zivotnite nema da odgovaraat bidejki Bog ne im dal razum. Kucinjata nema da odgovaraat sto imaat odnosi na sred ulica i sto vrsat nuzda na pati,,, no covekot ke odgovara,dokolku javno toa go stori. Malce odi podlaboko da razmisluvas. |
Мило ми е што конечно сфати дека од таму погледнато кучињата или свињите не се нечисти животни. Тие немаат разум и стореното од нив не е нечисто. Те цитирам „животните нема да одговарат бидејќи Бог не им дал разум“. Нивните постапки се дел од нивната природа. И на крај да заклучам
НИШТО НЕ Е НЕЧИСТО.
НЕ Е НЕЧИСТА НИЕДНА МАТЕРИЈА. ТАА Е САМО МАТЕРИЈА. МОЖЕ РАЗЛИЧНО ДА ИЗГЛЕДА ИЛИ ДА МИРИСА НО ТОА НЕ ПРАВИ КВАЛИТЕТНА РАЗЛИКА МЕЃУ НЕА. МАТЕРИЈАТА НЕ МОЖЕ ДА БИДЕ ГРЕШНА:
НЕ Е НЕЧИСТО НИЕДНО ЖИВОТНО САМО ЗАРАДИ ТОА ШТО Е ПРИПАДНИК НА ОДРЕДЕН ВИД. СЕКОЕ ЖИВОТНО СИ ВРШИ ОДРЕДЕНА УЛОГА. НЕГОВОТО ТЕЛО, ПРИРОДА ПОТРЕБИ НЕ ГИ ОДРЕДИЛО ТОА ПА ЗА ДА БИДЕ ВИНОВНО.
НО ОНА ШТО МОЖЕ ДА ОДРЕДУВА ТОА МОЖЕ ДА СТОРИ ГРЕВ. ЧОВЕКОТ МОЖЕ ДА СТОРИ ГРЕВ. ИМА ЕДЕН ПРАВИЛЕН ПАТ ЗА ОНА ШТО САКА ДА ГО ПОСТИГНЕ И БЕЗБРОЈ ПОГРЕШНИ. ТОГАШ КОГА ЌЕ ТРГНЕ ЗА ОСТВАРУВАЊЕ НА СВОЈАТА ЦЕЛ ПО ПОГРЕШЕН ПАТ ПРАВИ ГРЕВ. ДОЖИВУВА ДУХОВЕН ПАД, ЈА ГУБИ СВОЈАТА СЛОБОДА, ПОТРЕБАТА ЗАРАДИ КОЈА ГО СТОРИЛ ГРЕВОТ ПОЧНУВА ДА ВЛАДЕЕ СО НЕГО.
ФИЗИЧКАТА НЕЧИСТОТИЈАТА НЕ Е ГРЕВ. ОНОЈ КОЈ Е НЕЧИСТ БИДЕЈЌИ СЕ ИЗВАЛКАЛ ПРИ РАБОТА НЕ НАПРАВИЛ НИКАКОВ ГРЕВ, НИТУ ПАК ПЕРЕЊЕТО ЌЕ ГО ИСЧИСТИ ОД НЕКАКОВ НЕПОСТОЕЧКИ ГРЕВ. НО АКО НЕЧИСТОТИЈАТА Е ИЗРАЗ НА НЕМАРНОСТ ПРИМЕР ПРИ ИСТАТА РАБОТА (ГРЕШКА ВО ПОСТАПКАТА) ТОГАШ Е ГРЕВ. СЕ ЧИСТИ ОД ТОЈ ГРЕВ СО ПОПРАВАЊЕ НА ПОСТАПКАТА, ОДНОСНО ОТФРЛАЊЕ НА НЕМАРНОСТА ПРИ РАБОТАТА.
|
Постирано од: YODA
Датум на внесување: 19.Јуни.2006 во 21:27
sard братче, се многу убо објасна, се ти беше на место, и мене ми се отворија очите за многу мои ставови, ама на крајо ја оплеска. На крајо ја напрај работата да се смета за грев. Не е логичен ставот дека човекот прави грев додека врши работа, оти не можи истата работа да се смета за грев во една ситуација а да не се смета во друга. Самата немарност во работата е грешка, ама не и грев. Грев прај чоеко ко ќе свесно ја заеби работата, а не од немарност. Во моменто на немарност чоеко не поседува моќ да си го контролира телото со помош на разумот. Така да чоеко додека врши чесна работа тој не може да направи грев.
------------- и то...
|
Датум на внесување: 20.Јуни.2006 во 09:42
Miralem напиша:
Se' sto e gnasno go narekuvame Svinja. A se sto e nezno i milo BUTEL go narekuvame JAGNE.
Sekoe Dobro. |
Која ти е поентата што мене ме прозиваш овде?
|
Датум на внесување: 20.Јуни.2006 во 20:28
YODA напиша:
sard братче, се многу убо објасна, се ти беше на место, и мене ми се отворија очите за многу мои ставови, ама на крајо ја оплеска. На крајо ја напрај работата да се смета за грев. Не е логичен ставот дека човекот прави грев додека врши работа, оти не можи истата работа да се смета за грев во една ситуација а да не се смета во друга. Самата немарност во работата е грешка, ама не и грев. Грев прај чоеко ко ќе свесно ја заеби работата, а не од немарност. Во моменто на немарност чоеко не поседува моќ да си го контролира телото со помош на разумот. Така да чоеко додека врши чесна работа тој не може да направи грев. |
Немарноста може да биде свесна и несвесна. Кога го употребив зборот немарност мислев на свесна невнимателност. Ако некој несакајќи стори нешто тоа не е грев туку грешка како што рече. Но ако тоа постојано му се случува зборува за невнимателен човек кој го изгубил осетот за таа работа. Тоа е веќе грев, а тежината на гревот е различен зависно кое добро се повредува со немарноста.
|
Датум на внесување: 20.Јуни.2006 во 21:48
sard напиша:
Немарноста може да биде свесна и несвесна. Кога го употребив зборот немарност мислев на свесна невнимателност. Ако некој несакајќи стори нешто тоа не е грев туку грешка како што рече. Но ако тоа постојано му се случува зборува за невнимателен човек кој го изгубил осетот за таа работа. Тоа е веќе грев, а тежината на гревот е различен зависно кое добро се повредува со немарноста.
|
ЕЕЕЕ, сега како шо треба ја постави работата. Тука си во право.
------------- и то...
|
Постирано од: LORD
Датум на внесување: 21.Јуни.2006 во 01:15
Kako togas ni Isus ne jadel svinsko? Znaci onoj koj po greska go obozvate za Bog isto prakticiral da ne koristi svinjsko... kade e kontradikicijata kaj vas koji go negirate deloto i zivotot na Isus ili kaj nas ???
|
Датум на внесување: 21.Јуни.2006 во 08:44
LORD напиша:
Kako togas ni Isus ne jadel svinsko? Znaci onoj koj po greska go obozvate za Bog isto prakticiral da ne koristi svinjsko... kade e kontradikicijata kaj vas koji go negirate deloto i zivotot na Isus ili kaj nas ??? | Каде пишува во Библијата дека Исус не јадел свинско ?
Прва књига Мојсијева, глава 9. |
|
1. И Бог благослови Ноја и синове његове, и рече им; рађајте се и множите се и напуните земљу;
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/011mo001c.html#28 - 1 Мој. 1:28 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/011mo035c.html#11 - 1 Мој. 35:11 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/23isa045c.html#18 - Иса. 45:18 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/24jer029c.html#6 - Јер. 29:6 2. И све звери земаљске и све птице не*еске и све што иде по земљи и све рибе морске нека вас се боје и страше; све је предано у ваше руке.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/19psa008c.html#7 - Псал. 8:7 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/28osi002c.html#18 - Ос. 2:18 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/59jak003c.html#7 - Јаков 3:7 3. Шта се год миче и живи, нека вам буде за јело, све вам то дадох као зелену траву.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/055mo012c.html#15 - 5 Мој. 12:15 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/055mo014c.html#3 - 5 Мој. 14:3 4. Али не једите меса с душом његовом, а то му је крв.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/033mo017c.html#10 - 3 Мој. 17:10 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/033mo019c.html#26 - 3 Мој. 19:26 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/055mo012c.html#23 - 5 Мој. 12:23 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/091sa014c.html#34 - 1 Сам. 14:34 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/44del015c.html#20 - Дела 15:20 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/44del015c.html#29 - Дела 15:29 5. Јер ћу и вашу крв, душе ваше, искати; од сваке ћу је звери искати; из руке самог човека, из руке сваког брата његовог искаћу душу човечију.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/022mo021c.html#28 - 2 Мој. 21:28 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/044mo035c.html#31 - 4 Мој. 35:31 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/142dn024c.html#22 - 2 Дн. 24:22 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/44del017c.html#26 - Дела 17:26 6. Ко пролије крв човечију, његову ће крв пролити човек; јер је Бог по свом обличју створио човека.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/011mo001c.html#27 - 1 Мој. 1:27 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/022mo021c.html#12 - 2 Мој. 21:12 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/022mo021c.html#14 - 2 Мој. 21:14 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/033mo024c.html#17 - 3 Мој. 24:17 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/044mo035c.html#33 - 4 Мој. 35:33 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/40mat026c.html#52 - Мат. 26:52 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/461ko011c.html#7 - 1 Кор. 11:7 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/66otk013c.html#10 - Откр. 13:10 7. Рађајте се дакле и множите се; народите се веома на земљи и намножите се на њој. 8. И рече Бог Ноју и синовима његовим с њим, говорећи: 9. А ја ево постављам завет свој с вама и с вашим семеном након вас, 10. И са свим животињама, што су с вама од птица, од стоке и од свих звери земаљских што су с вама, са свачим што је изашло из ковчега, и са свим зверима земаљским.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/011mo008c.html#1 - 1 Мој. 8:1 11. Постављам завет свој с вама, те одселе неће ниједно тело погинути од потопа, нити ће више бити потопа да затре земљу.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/19psa104c.html#9 - Псал. 104:9 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/612pe003c.html#5 - 2 Пет. 3:5 12. И рече Бог: Ево знак завета који постављам између се*е и вас и сваке живе твари, која је с вама до века:
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/40mat026c.html#26 - Мат. 26:26 13. Метнуо сам дугу своју у облаке, да буде знак завета између мене и земље. 14. Па кад облаке навучем на земљу, видеће се дуга у облацима, 15. И опоменућу се завета свог који је између мене и вас и сваке душе живе у сваком телу, и неће више бити од воде потопа да затре свако тело.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/011mo008c.html#21 - 1 Мој. 8:21 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/022mo028c.html#12 - 2 Мој. 28:12 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/033mo026c.html#42 - 3 Мој. 26:42 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/033mo026c.html#45 - 3 Мој. 26:45 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/23isa054c.html#9 - Иса. 54:9 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/26jzk016c.html#60 - Језек. 16:60 16. Дуга ће бити у облацима, па ћу је погледати, и опоменућу се вечног завета између Бога и сваке душе живе у сваком телу које је на земљи.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/011mo017c.html#13 - 1 Мој. 17:13 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/011mo017c.html#19 - 1 Мој. 17:19 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/102sa023c.html#5 - 2 Сам. 23:5 17. И рече Бог Ноју: То је знак завета који сам учинио између се*е и сваког тела на земљи.
|
------------- Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот http://forum.idividi.com.mk/forum_topics.asp?FID=100 - Хуманост на дело
|
Датум на внесување: 21.Јуни.2006 во 08:56
Христос ги исполнил формалните правила. Ние се спасуваме со верата во оној кој ги исполнил формалните старозаветни правила. А неформалните (суштински) правила биле дополнително дообјаснети и се задолжителни со Христовата проповед.
Ако веќе прашуваш зошто Христос не јадел свинско исто така јас можам да прашам: Христос никогаш не ја бричел својата брада според старозаветниот закон, а муслиманите тоа го прават. Зошто?
|
Постирано од: Vlade
Датум на внесување: 21.Јуни.2006 во 12:57
Jas kolku sto znam i muslimanite go pocituvaat Isus i Marija (Bogorodica), no ne znam dali toa go pravat zaradi toa sto tie ne jadele svinsko ili zaradi toa sto Licnosta Hristova e edinstvenata realna ubavina vo istorijata na covestvoto. "Ubavinata ke go spasi svetot" - rekol mudriot Dostoevski, tuka e temelot i smislata na hristijanstvoto, a ne vo jadenjeto. Hristos verbalno gi pobedil fariseite koi mu zameruvale zardi navodno nepocituvanje na Zakonite i propisite na evrejskata religija. Setete se na zborovite "Vo sabota e dozvoleno da se pravat dobri dela" koga tie mu zameruvale sto izlekuval eden faten vo sabota koga po pravilo ne se raboti nisto ili "toj sto jade neka ne go ukoruva toj sto ne jade i onoj sto ne jade neka ne go ukoruva onoj sto jade, zasto ako nekoj jade toa go pravi za Gospoda i obratno..."- rekol apostol Pavle. Ako nekoj go pravi pobobar covek nejadenjeto svinsko meso vednas mu ja simnuvam kapata. Dali nekoj mu se priblizil na Bozjoto sovrsenstvo so nejadenjeto - se somnevam. Nie ne go podrzavame Hristos vo nejadenjeto svinsko ili vo nekoe drugo nadvoresno pravilo i formalnost, tuku vo ljubovta, razbiranjeto, slobodata, napreduvanjeto, trpenieto, smirenieto itn, sto realno ne pravi podobri lugje i sto veruvam ke se slozite e vistinskata smisla na naseto postoenje. Pozdrav.
|
Датум на внесување: 21.Јуни.2006 во 17:07
Не баш убавината туку љубовта ќе го спаси светот.
------------- и то...
|
Постирано од: Vlade
Датум на внесување: 22.Јуни.2006 во 10:00
Ubavinata e zemena kako sinonim za site doblesti, vklucuvajki ja i ljubovta. Pozdrav
|
Датум на внесување: 22.Јуни.2006 во 13:43
2. И све звери земаљске и све птице не*еске и све што иде по земљи и све рибе морске нека вас се боје и страше; све је предано у ваше руке.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/19psa008c.html#7 - Псал. 8:7 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/28osi002c.html#18 - Ос. 2:18 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/59jak003c.html#7 - Јаков 3:7
3. Шта се год миче и живи, нека вам буде за јело, све вам то дадох као зелену траву.
|
Dali so ova vi e dozvoleno i kucesko meso ?
Izgleda deka dozvoleno vi e. Ako ne si go postavuvate prasanjeto zosto vi e dozvoleno Kuceskoto a ne go jadete togas zosto postavuvate prasanja zosto ni e zabraneto Svinskoto ? Zosto nikoj macka ne jade ? A dozvoleno vi e se' da jadete.
|
Датум на внесување: 22.Јуни.2006 во 13:47
Miralem напиша:
Izgleda deka dozvoleno vi e. Ako ne si go postavuvate prasanjeto zosto vi e dozvoleno Kuceskoto a ne go jadete togas zosto postavuvate prasanja zosto ni e zabraneto Svinskoto ? Zosto nikoj macka ne jade ? A dozvoleno vi e se' da jadete. |
дозволено е!
Не јадеме затоа што не сакаме
Познато ти е каква е Италијанската Кујна? Официјално, тие (Италијаните) се РимоКатолици - Христијани
|
Датум на внесување: 22.Јуни.2006 во 14:46
Pravoslavie напиша:
Miralem напиша:
Izgleda deka dozvoleno vi e. Ako ne si go postavuvate prasanjeto zosto vi e dozvoleno Kuceskoto a ne go jadete togas zosto postavuvate prasanja zosto ni e zabraneto Svinskoto ? Zosto nikoj macka ne jade ? A dozvoleno vi e se' da jadete. |
дозволено е!
Не јадеме затоа што не сакаме
|
Tolku ednostavno odgovarate a tolku zahtevate objasnuvanja na prasanjeto zosto ni e zabraneto svinsko a vam vi e dozvoleno sestonesto. Ajde sega malce stavi go prstot vo glava. Dozvoleno vi e da jadete i gluvci i crvi i konji i svinji a cela tema e otvorena zosto vo Islamot zabraneto e svinskoto... da e samo prasanje od cisto interesiranje,koj ti bara,tuku zaradi toa go smetate Islamot za pogresen.
PS:Vo odreden slucaj i svinskoto e dozvoleno. No receno e deka e STETNO ZA ZDRAVJETO.
|
Датум на внесување: 22.Јуни.2006 во 15:13
она што го кажа ти Миралем во врска со Ное и свињата изгледа апстрактно, од гледна точка на к*ранот.
Miralem напиша:
Koga Allah dz.s za vremeto na Nuh a.s najavil Poplava,togas na Nuh (Noe) a.s mu naredil da od sekoe zivotno sobere po eden par.Koga go storil toa Nuh parovi gi staval vo Brodot,koga dosla svinjata na red,go zaprasal na Stvoritelot kakvo e ova zivotno ? Togas Toj mu objavil. Toa zivotno ke vi posluzi necistotijata da vi ja jade,izmetot od site zivotni sto ke go pravat taa ke go jade. I zatoa Bog ja stvoril svinjata.
Зошто Совршениот би создал животно кое го јаде изметот, кој е всушност парчиња храна од кои е извадено сето она што е хранливо и корисно и во кое нема ништо од што еден цицач (свињата) би можел да се нахрани телесно ?
|
Датум на внесување: 22.Јуни.2006 во 15:17
Јас би пробал и месо од дива свиња, ако би знаел дека живеела и се хранела со чиста и здрава храна; би пробал и месо од мачка, ако би знаел дека се хранела квалитетно, чисто и со здрава храна
и ако двете живееле во чиста и незагадена средина
Дали ти Miralem би јадел свинско месо ако е од свиња која живеела во чиста природа (на пример: на планина) и ако јадела само чиста и здрава и незагадена храна ?
|
Датум на внесување: 22.Јуни.2006 во 20:37
Haha... Pravoslavie... Mesoto od divata svinja e meso od diva svinja so med i mleko da ja ranes. Se bunese nekni i barase definicija zosto izmetot e necist.Sega velis deka ne bi jadel svinja ako se hrani ne cisto ??? Hranata se obrabotuva vo zeludnikot,pravoslavie.... trbuskata se frla.Mesoto od macka e mackino meso so sto sakas hranija.
Ne vi drzi mesto,Pravoslavie,kolku god da se macite i da isprevrtuvate. Za inat covek i vrekja sol jade.... toa ne e sporno deka bi izel ti i glusec,i staorec i guster i crv....... prasanjeto e dali e za jadenje ili ne e. Na kanibalite i coveckoto meso fkusno im bilo,,,, da ne reces "ako e vkusno zosto da go ne jadam" Ovcata,Jagneto,Kravata... so treba se hranat nie Lugeto treva ne pasime.
Bidete Iskreni i Realni,samo taka ke naucite.
|
Датум на внесување: 23.Јуни.2006 во 11:14
Овде веќе се меша личното со тоа што го наметнува религијата. Има јадења кои јас лично не ги јадам затоа што на мене не ми се вкусни или ми е гадна и самата помисла иако други луѓе си ги јадат.И тоа е мој лично нешто, мене ми се свиѓа или не, меѓутоа некој со закон да ми забрани нешто да не јадам ( Коранот е сепак некој закон за муслиманите) тоа баш и не е во ред.
Досега не сум наишла на едно навистина асално објаснување зошто е забрането свинското.
За инат човек се моше да направи , но има случаеви кога е тоа едноставно борба за живот. Во оној катастрофален земјотрес во Истанбул дедото и внукот ( муслимани) 9 дена затрупани во рушевините, преживеале пиејќи ја сопствената урина.....што секако ниеден нормален човек не го прави
|
Датум на внесување: 23.Јуни.2006 во 19:29
butel2 напиша:
Овде веќе се меша личното со тоа што го наметнува религијата. Има јадења кои јас лично не ги јадам затоа што на мене не ми се вкусни или ми е гадна и самата помисла иако други луѓе си ги јадат.И тоа е мој лично нешто, мене ми се свиѓа или не, меѓутоа некој со закон да ми забрани нешто да не јадам ( Коранот е сепак некој закон за муслиманите) тоа баш и не е во ред.
Досега не сум наишла на едно навистина асално објаснување зошто е забрането свинското.
За инат човек се моше да направи , но има случаеви кога е тоа едноставно борба за живот. Во оној катастрофален земјотрес во Истанбул дедото и внукот ( муслимани) 9 дена затрупани во рушевините, преживеале пиејќи ја сопствената урина.....што секако ниеден нормален човек не го прави
|
Butel. Qur'anot ne deka e eden vid zakon TUKU ZAKON E. Qur'anot e EDINSTVENIOT PRAVEDEN I CIST ZAKON. Butel.Allah e nas Sozdatel. Ako jas izgradam eden Brod,BUTEL,izgradam brod,togas jas znam BUTEL,kolku toj brod moze da izdrzi roba i patnici BUTEL.I koga nekoj ke dojde toj brod da go kupi BUTEL jas dolzen sum da mu kazam kolku rpba i patnici moze da tovari BUTEL. Sekako deka kupecot,moze i poveke da si tovari roba,ke si misli deka e poarno taka i poveke ke zaraboti,megjutoa toa moze golema steta da mu nanese,BUTEL. Taka ALLAH DZ.S E nas STVORITEL i SOZDATEL NA SE'. Taka ALLAH znae sto e za nas STETNO A STO E DOZVOLENO. Sto e za nas dobro a sto e za nas loso. Butel,Svinskoto e stetno po zdravjeto. Allah e toj koj ja sozdal i nea,pa Allah znae sto taa sodrzi i ne rekol Dzaba da ne se jade.
Ponataka... kazav deka,vo odredeni slucaevi dozvoleno e i svinskoto,kako vo taa bezizlezna situacija doticnite od Turcija si ja piele urinata. No ne da se koristi sekojdnevno. Zosto tolku vi e komplicirano. Slucajot vo Turcija ne e za inaet,Butel. Tolku e jasno,kako solza. Bas od slucajot vo TR trebase pouka da izvleces.
Sekoe Dobro.
|
Датум на внесување: 24.Јуни.2006 во 09:05
Постирано од: Александар_А
Датум на внесување: 24.Јуни.2006 во 10:56
Miralem напиша:
Pravoslavie напиша:
Pravoslavie,,, dali treba definicija za toa deka Izmetot ne e ubav za jadenje ? Kazav,cresa ke izedes so crv pa nema ni da usetis deka crv si izel,no ako go vidis crvot vo cresata ke ti se zgadi,ili,ako nema da ti se zgadi,nema nitu da ja izedes taa cresa. Ne e samo Svinjata vo redovite na zivotni koi ni se zabraneti da gi jademe. Tuku se sto prestavuva STETA za naseto zdravje. Dali vo Stariot Zavet e zabraneto svinskoto ? DA ! Ima li vo noviot kade vi e povtorno dozvoleno ? NE ! Isus rekol:"Ne dojdov da gi izmenam zakonite,ami da gi nadopolnam" Dali spored stariot zavet se sunetisuvalo ? DA ! Dali vo noviot nekade e izmenet toj zakon ? NE ! Covek vo Kriza i crvi ke jade i gluvci... no ke si znae i togas koga ke jade deka toa e necisto za jadenje. |
Малце и јас ќе се вклучам во дискусијата.
Точно е дека во одредено време од стариот завет некои животни биле сметани за нечисти и дека Бог им рекол на Израилот да не ги јаде, и точно е дека во Стариот завет се сунетисувало, НО:
Не е точно дека тоа во новиот завет не е изменето.
Новиот завет не се само Евангелијата, туку тоа се и посланијата на св. Апостоли и Делата на св. Апостоли и Откровението.
А таму пишува други работи кои треба да се прочитаат и видат
Да потсетам за Св. Апостол Петар кога имал видение за платништето што слегувало од небото полно со разни животни и гадинки, а Бог му рекол “заколи и јади“; за посланијата од св. Апостол Павле кога вели, оној што јаде да не го осудува оној што не јаде, и оној што не јаде да не го осудува оној што јаде (ова и беше веше кажано).
А исто има и за обрезението, каде вели дека телесното обрезание не е ништо (но духовното обрезание е она кое што спасува), и т.н. и т.н.
Миралем не е во ред под вистините да протуркуваш и лаги и да велиш дека не е изменето кога не е така. (Јас се извинувам ако ова си го направил затоа што не си го видел, но ако не си го видел повторно не е во ред да манипулираш со нешто што не го познаваш.)
А ако веќе ги спомнуваш Стариот и Новиот Завет таму пишува за Мојсие, пророците и Христос дека постеле по 40 дена и НОЌИ кога се спремале да извршат некое Богоугодно дело, а колку што ми е познато вие постите само дење, но да не почнувам тоа е друга тема.
Вие не јадете свињско, тоа е ваше право и ваш избор и јас не ве осудувам за тоа, но и вие не треба да ги осудувате оние кои што јадат, уште повеќе затоа што во Новиот Завет е тоа изменето.
Поздрав и се најдобро до сите.
------------- Аце
http://www.youtube.com/user/aleksandar1901" rel="nofollow - Портфолио Видео
http://vimeo.com/user709170/videos" rel="nofollow - Портфолио Видео
|
Датум на внесување: 24.Јуни.2006 во 19:42
Александар_А напиша:
Miralem напиша:
Pravoslavie напиша:
Pravoslavie,,, dali treba definicija za toa deka Izmetot ne e ubav za jadenje ? Kazav,cresa ke izedes so crv pa nema ni da usetis deka crv si izel,no ako go vidis crvot vo cresata ke ti se zgadi,ili,ako nema da ti se zgadi,nema nitu da ja izedes taa cresa. Ne e samo Svinjata vo redovite na zivotni koi ni se zabraneti da gi jademe. Tuku se sto prestavuva STETA za naseto zdravje. Dali vo Stariot Zavet e zabraneto svinskoto ? DA ! Ima li vo noviot kade vi e povtorno dozvoleno ? NE ! Isus rekol:"Ne dojdov da gi izmenam zakonite,ami da gi nadopolnam" Dali spored stariot zavet se sunetisuvalo ? DA ! Dali vo noviot nekade e izmenet toj zakon ? NE ! Covek vo Kriza i crvi ke jade i gluvci... no ke si znae i togas koga ke jade deka toa e necisto za jadenje. |
Малце и јас ќе се вклучам во дискусијата.
Точно е дека во одредено време од стариот завет некои животни биле сметани за нечисти и дека Бог им рекол на Израилот да не ги јаде, и точно е дека во Стариот завет се сунетисувало, НО:
Не е точно дека тоа во новиот завет не е изменето.
Новиот завет не се само Евангелијата, туку тоа се и посланијата на св. Апостоли и Делата на св. Апостоли и Откровението.
А таму пишува други работи кои треба да се прочитаат и видат
Да потсетам за Св. Апостол Петар кога имал видение за платништето што слегувало од небото полно со разни животни и гадинки, а Бог му рекол “заколи и јади“; за посланијата од св. Апостол Павле кога вели, оној што јаде да не го осудува оној што не јаде, и оној што не јаде да не го осудува оној што јаде (ова и беше веше кажано).
А исто има и за обрезението, каде вели дека телесното обрезание не е ништо (но духовното обрезание е она кое што спасува), и т.н. и т.н.
Миралем не е во ред под вистините да протуркуваш и лаги и да велиш дека не е изменето кога не е така. (Јас се извинувам ако ова си го направил затоа што не си го видел, но ако не си го видел повторно не е во ред да манипулираш со нешто што не го познаваш.)
А ако веќе ги спомнуваш Стариот и Новиот Завет таму пишува за Мојсие, пророците и Христос дека постеле по 40 дена и НОЌИ кога се спремале да извршат некое Богоугодно дело, а колку што ми е познато вие постите само дење, но да не почнувам тоа е друга тема.
Вие не јадете свињско, тоа е ваше право и ваш избор и јас не ве осудувам за тоа, но и вие не треба да ги осудувате оние кои што јадат, уште повеќе затоа што во Новиот Завет е тоа изменето.
Поздрав и се најдобро до сите. |
Aleksandar,nikogas nisto so Bibliski citati ne potkrepuvate. Kade gi Dozvolil Isus zabranetite i necisti jadenja ???
Neli bese Isus toj koj rece deka ne dosol da gi promeni zakonite,tuku da gi nadopolni ???
Inaku kako sto i samiot mozes da vidis i ako si primetil,temata jas nitu bilo koj drug Musliman ne ja ima otvoreno (taka da nie ne sudime nikogo) tuku ja ima otvoreno Hristijanin. Sudija nikoj nemoze na nikomu da bide EDEN E SAMO PRAVEDEN SUDIJA ZA SITE I ZA NAS I ZA VAS.
A koga veke go spomna postot. Ednas prasav kolku dena i noki Isus sedel vo grobot ? Vo Noviot zavet stoi deka: Isus sedel kako jonah vo Kitovata utroba 3 dena i 3 noki. Neli ? Gledaj sega. Isus voskresnal vo petok a vo nedela go nemalo na grobot. Taka li ??? Kolku dena i noki se ??? Neli e ocigledna greska ??? Znaci isus rekol deka ke bide vo grobot TRI DENA I 3 NOKI KAKO JONAH VO KITOVATA UTROBA. Izracunaj sega kolku dena i noki Isus bil vo Grob. Petok (eden den) Sabota (dva dena) Nedela go nemalo. Petok navecer (edna vecer) Sabota navecer (dva veceri). Nedela go nemalo. Kolku se toa ??? Odgovori mi na ova prasanje,ke moras barem edno da priznaes. Toa e ILI ISUS I MOJSIE POSTELE KAKO I MUSLIMANITE DENES.ILI KE MORA DA PRIZNAES DEKA GRESKA IMA VO BIBLISKIOT CITAT. TRETO NEMA.
I so ova ne sudam,tuku,koga veke zboruvate za nesto (sto ne go poznavate) samo da vi pokazam deka gresite. I da ne zboruvate dodeka ne naucite. Jas nisto ne proturam,nisto ne menuvam (da ne dade Gospod) ako imas podobro objasnuvanje Bujrum. Ti velis deka Vo stariot zavet stoi za toa deka ima necisti zivotni i deka Bog na izraelite im go zabranil.Pravoslavie ne se slozuva. Mozes li da mu definiras deka tie zivotni se ne cisti ?? I zosto svinskoto im bilo povtorno dozvoleno ??? Dali se ocistilo ili sto.... ??? Znaci,jadete si,so vikas,nikoj ne ve brani,titu pak moze. Mozete sto sakate i kako sakate... no ova e Forum,za toa e,da porazgovarame....
I pazi... temata ne ja otvorivme nie,tuku vie.
Sekoe dobro,od sesrce.
|
Датум на внесување: 25.Јуни.2006 во 00:14
butel2 напиша:
Смешен си Миралем |
Zosto ?!
|
Датум на внесување: 25.Јуни.2006 во 10:07
Миралем се приклучи повторно на оваа тема, но не одговори на претходните прашања.
„Обиди се да одговориш што има нечисто во материјата која е измет во однос на останата материја. Дали има и каква е нивната разлика?“
|
Датум на внесување: 25.Јуни.2006 во 12:11
Miralem напиша:
butel2 напиша:
Смешен си Миралем |
Zosto ?! |
Прочитај си го убаво постот , а наназад и многу постови кои си ги напишал , можеби ќе видиш зошто.
Поздрав
|
Постирано од: orthodox
Датум на внесување: 25.Јуни.2006 во 21:57
Еве, и јас да се замешам во оваа тема, иако, навидум банална и досадна!
Имено, секој нормален знае дека на Адам и Ева им е дадено само растителна храна, а после потопот, на Ное му е дозволено да јаде и животни.
Според Мојсеевите закони, има животни ,,кои се како нечисти/ги имаат за нечисти ,, и таксативно се наброени,кои се животни!
Тоа е така се до времето на Исус , а тој го задржал тој закон и за се*е!
Значи нема да го бранам Православие и да тврдам дека тоа не е никаде запишано.Но, запишано ,,се ми е позволено, но не ми е се полезно,,.!
Според Новиот Завет нема чисти и нечисти животни и точка!!!
Нема потреба од филозофии, мачето, кучето, црвот...
Но, тоа е карактеристично за мухамеданците!
Прашањето и темата се по мое сфаќање СВИНСКОТО ВО ИСЛАМОТ!
Мирале, душичке напатена, па немој да се чудиш кога ќе ти речат дека си смешен.Па се што кажа досега се сам си пои, а тоа што го немаш побиено е зато што те немаме фатено во тесно.Еве два цитати, разбирасе твои!!
1.I na krajot prasuvas sto e necisto vo Izmetot. Izvini vaka,no mislam deka nema da mi reces deka e dozvoleno ponekugas izmet i urina da se jadat.
2.Ponataka... kazav deka,vo odredeni slucaevi dozvoleno e i svinskoto,kako vo taa bezizlezna situacija doticnite od Turcija si ja piele urinata
значи според позната словенска антитеза, сам кажуваш, па потоа сам побиваш!!!
Демек, прво се засили, Izvini vaka,no mislam deka nema da mi reces deka e dozvoleno ponekugas izmet i urina da se jadat., а по некој ден, велиш, да, па да , понекогаш и тоа може!!!ОК шоуто мора да продолжи!
Да се вратиме на темата.Ако Мухамед ја продолжува верата на нашите татковци и е надградува од Мојсеј и Исус, се поставува прашањето;
ЗОшто се држи за многуженството и забраната за некоја храна/животно?
Понатаму, дали се држи за сите ,,нечисти,, животно од Стариот Завет или само за свињата.
Ако е само за неа,тогаш подржи ја тезата дека таа е дадена од Господ за да ,,јади лајна,,/извинете на израз, но така му доаѓа, дека е уште попроколната од змијата!!!
Иако, избегавам да читам к*ран решив да го поткрепам Мирале со цитат, и некако не можев да ги најдам преводите на албански и македонски /цензурирано од модератор Сард/, но го најдов преводот од џелудин чаушевиќ со коентари, издание на стварност,загреб, 1969!цензурирано од модератор Сард.
Енивеј, назад во индексот Нух се спомнува; на 3:33, 6:84, 7:58-63, 10:71-73, 11: 25-48, 14:9, 17:3, 21:76-77, 23:23-29, 25-37, 26:105-122, 29:14, 37:75, 51:46, 53:52, 54:9-16, 66:10, 69:11, 71:1-28, ПА МОЛАМ КОЈ МОЖЕ ВО ОВИЕ ПАСУСИ ИЛИ НА НЕКОЕ ДРУГО МЕСТО КОЕ ЈАС СУМ ГО ПРОПУШТИЛ ДА МИ ЦИТИРА НЕШТО ЗА СВИЊАТА!
Да заклучам, не е спорно тоа што Бог му рекол на Мојсеј декатоа и тоа да ти биде нечисто, оти Бог вели така и ние велиме Амин, но да прескокнуваме, потоа книга /Нов Завет/ а да тврдиме дека ние сме континуитет и надградба со глупаво образложение, тоа е навреда.
Мој став, а исто став на науката е дека свињата е на ВРВОТ ВО ЖИВОТИНСКИОТ СВЕТ ПО ИНТЕЛЕГЕНЦИЈА!
Исто, би сакал цитат, кој медицински експерти го посочуваат свинското месо како најопасно од сите видови храна.
И за крај, кои се тие исклучителни случаеви кога мухамеданец може да јади свинско?
Поздрав до сите, а посебно до новите АЦе и Владе, со напомена, да не се разочаруваат, оти мирале и да го види лично мухамед во пеколот, нема да верува, ќе мисли дека е пропаганда од запад!
П.С. уште еден бисер на мирале;
,,,,,,,,,,,,,A koga veke go spomna postot. Ednas prasav kolku dena i noki Isus sedel vo grobot ? Vo Noviot zavet stoi deka: Isus sedel kako jonah vo Kitovata utroba 3 dena i 3 noki. Neli ? Gledaj sega. Isus voskresnal vo petok a vo nedela go nemalo na grobot. Taka li ??? Kolku dena i noki se ??? Neli e ocigledna greska ??? Znaci isus rekol deka ke bide vo grobot TRI DENA I 3 NOKI KAKO JONAH VO KITOVATA UTROBA. Izracunaj sega kolku dena i noki Isus bil vo Grob. Petok (eden den) Sabota (dva dena) Nedela go nemalo. Petok navecer (edna vecer) Sabota navecer (dva veceri). Nedela go nemalo. Kolku se toa ??? Odgovori mi na ova prasanje,ke moras barem edno da priznaes. Toa e ILI ISUS I MOJSIE POSTELE KAKO I MUSLIMANITE DENES.ILI KE MORA DA PRIZNAES DEKA GRESKA IMA VO BIBLISKIOT CITAT. TRETO NEMA. ,,,,,
Како вртиш као киша око крагујевца, демек кога сем кај постот а спомнуваш 3 дневното Воскресение!!!!! Абре ти се објасни;
А за постот пишува јасно и гласно толку и толку ДЕНА И НОЌИ!!!
П.с. анализирајќи некои работи од к*рано и толкувањето најдов нешто за темата ,,ислам против ислам,, па се читаме таму!
------------- Се за Христос, Христос ни за што!
|
Датум на внесување: 26.Јуни.2006 во 07:42
изгледа вчера бил тежок ден штом се пишува на несоодветен начин
|
Датум на внесување: 26.Јуни.2006 во 18:38
orthodox напиша:
Еве, и јас да се замешам во оваа тема, иако, навидум банална и досадна!
........................
Но, тоа е карактеристично за мухамеданците!
.............................
Иако, избегавам да читам к*ран
|
Воопшто несакав да коментирам на темава, незнам Миралем зошто го прави тоа, но мислам дека е ГЛУПАВА! без врска .. не заслужува да се напише нити 1 буква а не да се пишуваат реферати .. НО ортодокс сакав да го поздравам. Прво, се согласувам како што можете да видите дека темава е досадна и тој што ја отворил сигурно се вклопува со тоа ДОСАДНОТО .. тоа ест Е ДОСАДЕН! Друго, ОРТОДОКС ако толку ги мразиш муслиманите, ако толку не ти се викаат муслимани .. wtf не нарекуваш мухамеданци? Е? ај те молам ова да не го прочитам уште еднаш ... Ок? биди културен, цивилизиран, покажи почит .. ај ТЕ МОЛАМ! јас па и никој на форумов не ве нарековме КАУРИ! затоа, пак ти велам .. види контролирајсе. Будизам, Христијанство ... и БЛА БЛА БЛА оди според создавачот на религијата .. со исламот нее така .. па ние не се викаме мухамеданци како што ти не нарекуваш .. МУСЛИМАНИ сме ОК? ај запамети го ова еднаш засекогаш и пренесиго на другите твои истомисленици, пак те молам биди добар, лошотии не ни требаат. И, како за крај, не ти реплицирам на друго , НЕВРЕДИ напишаното .. ТЕ МОЛАМ НЕМОЈ ДА СИ ПРОЧИТАЛ к*рАН ОК? држисе до Бибијата .. да не си чепнал к*ран .. да не си го ни погледнал .. ќе ми направиш услуга .. ќе бидам раат кога ќе знам дека не СЕКОЈ го зема к*ранот во рака! ај сеа бркај работа .. прошетај по другите теми и кажи некој паметен збор .. како што знаеш да изиграваш мозок!
-------------
|
Датум на внесување: 26.Јуни.2006 во 20:48
Ortodox,macna duso. Toplo ti preporacuvam da si nabavis nova AntiIslamska kniga,da imas za sto da zboruvas. Mi bese barem interesanten i imav za sto da pisuvam,ako ne i ozbilen i da naucam od tebe nesto.
So red:
Според Мојсеевите закони, има животни ,,кои се како нечисти/ги имаат за нечисти ,, и таксативно се наброени,кои се животни!
Тоа е така се до времето на Исус , а тој го задржал тој закон и за се*е!
Значи нема да го бранам Православие и да тврдам дека тоа не е никаде запишано.Но, запишано ,,се ми е позволено, но не ми е се полезно,,.!
Според Новиот Завет нема чисти и нечисти животни и точка!!!
Нема потреба од филозофии, мачето, кучето, црвот...
|
Resen problem. Znaci sami ova treba da si go resete a ne da barate definicija zosto izmetot e mnecist a definicija nemate za ona na sto Zavisi Hristijanstvoto-Trojstvoto.
Но, тоа е карактеристично за мухамеданците! |
Cista provokacija.Kolku da go pokazes vistinskoto lice. Karakteristicno za eden vistinski olosh.Padnav na provokacijata.Se izvinuvam.
Демек, прво се засили, Izvini vaka,no mislam deka nema da mi reces deka e dozvoleno ponekugas izmet i urina da se jadat., а по некој ден, велиш, да, па да , понекогаш и тоа може!!!ОК шоуто мора да продолжи! |
Ako od dve losi raboti,MORAS da izberes edna.Togas izberija pomalku losata. Ima razlika vo napisanoto. Izmet i Svinsko meso. Zborot bese sto kaj vas bas e se' dozvoleno (spored pravoslavie).Kaj nas Svinskoto ne e dozvoleno,osven vo odreden moment.A ne zboruvame za izmetot.
ЗОшто се држи за многуженството и забраната за некоја храна/животно? |
Edno sto moras da razberes. Na sekoj Bozji pratenik a.s im bilo dadeno naredeno da pravat,zavisno kakov bil nivniot narod.Zavisno vo koj narod propovedale. Denes nitu eden musliman nema da najdes koj ima poveke zeni,ili ke najdes,no toa ne e kako Verski cin. Poprva spoznaj go islamot,pa potoa komentiraj.Treba da naucis prvo pod koj uslov mozes da zemes uste edna zena pa koga ke vidis i ako imas zabeleska kazi. Svinskoto na site im bilo zabraneto.
Понатаму, дали се држи за сите ,,нечисти,, животно од Стариот Завет или само за свињата. |
Neznam koi se smetaat za necisti raboti spored stariot zavet (osven svinjata) A ne e edinstveno sto e stetno po zdravjeto.
Da ne ja dolzam,oti kazav deka navistina,barem do sega,od prstite tvoi napisana e samo Omraza i nisto poveke. Celta e samo da isprovociras i nisto poveke.
П.С. уште еден бисер на мирале;
,,,,,,,,,,,,,A koga veke go spomna postot. Ednas prasav kolku dena i noki Isus sedel vo grobot ? Vo Noviot zavet stoi deka: Isus sedel kako jonah vo Kitovata utroba 3 dena i 3 noki. Neli ? Gledaj sega. Isus voskresnal vo petok a vo nedela go nemalo na grobot. Taka li ??? Kolku dena i noki se ??? Neli e ocigledna greska ??? Znaci isus rekol deka ke bide vo grobot TRI DENA I 3 NOKI KAKO JONAH VO KITOVATA UTROBA. Izracunaj sega kolku dena i noki Isus bil vo Grob. Petok (eden den) Sabota (dva dena) Nedela go nemalo. Petok navecer (edna vecer) Sabota navecer (dva veceri). Nedela go nemalo. Kolku se toa ??? Odgovori mi na ova prasanje,ke moras barem edno da priznaes. Toa e ILI ISUS I MOJSIE POSTELE KAKO I MUSLIMANITE DENES.ILI KE MORA DA PRIZNAES DEKA GRESKA IMA VO BIBLISKIOT CITAT. TRETO NEMA. ,,,,,
Како вртиш као киша око крагујевца, демек кога сем кај постот а спомнуваш 3 дневното Воскресение!!!!! Абре ти се објасни;
А за постот пишува јасно и гласно толку и толку ДЕНА И НОЌИ!!!
|
Pa vidis,ne razbiras ti nisto.
Nikoj nisto ne objasni... dokolku objasni kako sto ti objasnuvas a da ne sum videl,togas vidi vaka.
KOLKU DENA I NOKI ISUS BIL VO GROBOT ???? Ajde,ako jas se vrtam kako kisa oko kragujevac,togas ti bidi ednosmeren.... pa odgovori mi,samo bez navredi i provokacii,probaj smireno da pravis muabet.
Vo Biblijata stoi:
Doista, kao što Jona bijaše u utrobi kitovoj tri dana i tri noći, tako će i Sin Čovječji biti u srcu zemlje tri dana i tri noći.
Pa posle:
28 " Po suboti, u osvit prvoga dana u tjednu, dođe Marija Magdalena i druga Marija pogledati grob. Nije ovdje! Uskrsnu kako reče. "
ZNACI ORTODOX.... SE VELI 3 DENA I 3 NOKI.
Isus umrel na krstot vo petok navecer a vo nedela go naogjaat prazen grobot.
PRASANJE ZA OSNOVNO: KOLKU DENA I NOKI ISUS BIL MRTOV ?!!!
I Mali Djokica bi odgovoril: Petok,sabota i nedela=3 dena. Petok navecer+Sabota navecer=Dve NOKI. KATASTROFALNA GRESKA.
No,ne sakav da svrtam,Ortodox,taka razbra tvojata glava sto pomalku razbira i znae. Poentata bese vo slednoto.
Odgovor na ova prasanje dobiv vakov. Vo toa vreme,evreite racunale vo DENONOKIE. Taka da se poklopuvalo. No sega koga se veli deka postele Mojsie i Isus po Tolku i Tolku DENA I NOKI fixno se mislelo taka. Pa prasav,vo koj stih e greskata,dali koga sa se zboruva za postot ili za voskresenieto ?! Oti ako racunale denonokie,togas i mojsie i Isus postele onaka kako sto denes Muslimanite postat.
I ona sto navistina me interesira. Pa neka sekoj cita so red na Forumot,pa neka mi kaze kade i na bilo koe prasanje sum dobil barem ednas odgovor.
|
Датум на внесување: 27.Јуни.2006 во 07:57
Овде темата е за храната во исламот, а прашањата кои ги поставуваш Миралем не ти се одговараат бидејќи веќе ти беа одговорени по неколку пати, а ти барем еднаш одговори на прашањето кое го избегнуваш.
„Обиди се да одговориш што има нечисто во материјата која е измет во однос на останата материја. Дали има и каква е нивната разлика?“
|
Датум на внесување: 27.Јуни.2006 во 13:21
САРД, имаше прашања кои ТОТАЛНО СЕ НАДВОР ОД ТЕМАВА од стана на ОРТОДОКС!
БИДИ РАМНОПРАВЕН ВО КРИТИКИТЕ!
-------------
|
Датум на внесување: 27.Јуни.2006 во 21:08
Ne bidi smesen be drugar Sard. Pa zamisli malce be drugar kakvi se prasanja postavuvate. Baras da ti definiram zosto Govnoto (izvini na izraz)e necisto. Ima li smisla ??? A nemas definicija za ona na sto zavisi Hristijanskata Vera. NEMAS DEFINICIJA NITI BILO KAOKOV RACIONALEN DOKAZ ZA SVETOTO TROJSTVO. Nemas nitu eden edinstven dokaz od Biblijata deka Bog postoi. A mi baras da ti definiram zosto Svinjata e necista. STETNA E PO ZDRAVJETO BE BRAT. Sto ima da se definira.
Dadov eden primer. Ako jas izgradam brod,togas na kupecot ke mu kazam deka tolku i tolku roba mozes da tovaris,i patnici... oti jas toj brod sum go izgradil i znam kolku moze da podnese. Taka aLLAH E NAS SOZDATEL,PA TOJ ZNAE NAJ DOBRO STO E ZA NAS DOBRO A STO E ZLO,PA NE BARAM NIKAKVA DEFINICIJA.ednostavno fakt e deka svinjata e stetna.
Sto drugo ima da se napise. Dali Ortodox ke mi odgovori ili ke se pojavi so negovite biseri. No redno bi bilo i toj na barem edno prasanje da dade odgovor,namesto da vregja.
Dali Isus bil 3 dena i 3 noki vo Grobot ili 3 dena i 2 noki. Spored biblijata Isus veli deka vo grobot ke bide kako Jona vo kitovata utroba 3 DENA I 3 NOKI. A od Istata biblija doznavame deka Isus umrel na krstot vo petok a vo nedela voskresnal. Prasanje za osnovno oddelenie. Petok=1 den. Sabota=2 dena. Nedela = 3 dena. Petok navecer = edna vecer. Sabota navecer = 2 veceri NEDELA GO NEMALO.
Ako e kako sto mi odgovorivte deka se racunalo po DENONOKIE. Togas doznavame deka Isus i Mojsie postele onaka kako sto denes Muslimanite postat. Pa prasanje gratis: Zosto ne postite onaka kako sto Isus postel ?
OVA SE KATASTROFALNI GRESKI,SARD,PRAVOSLAVIE,ORTODOX I SE IZVINUVAM AKO NEKOGO GO PROPUSTIV. Ne se znaci sitnici. Raboti koi navistina treba da si gi znaete i da si gi resite pa posle da zboruvame za Svinskoto i da mi baras da ti definiram. A ne znaete duri ni toa vo kolku cxasot Isus bil raspnat. I nikogas nema da doznaete,oti spored eden se veli deka e raspnat vo 3 a spored drug se veli deka e raspnat vo 6. A na dvajcata im veruvate. Toa e TRAGEDIJA sard. Posle ovolkavi greski ima li smisla da zboruvame zosto Svinskoto e necisto ?
|
Датум на внесување: 28.Јуни.2006 во 13:59
Miralem напиша:
Ne bidi smesen be drugar Sard. Pa zamisli malce be drugar kakvi se prasanja postavuvate. Baras da ti definiram zosto Govnoto (izvini na izraz)e necisto. Ima li smisla ??? A nemas definicija za ona na sto zavisi Hristijanskata Vera. NEMAS DEFINICIJA NITI BILO KAOKOV RACIONALEN DOKAZ ZA SVETOTO TROJSTVO. Nemas nitu eden edinstven dokaz od Biblijata deka Bog postoi. A mi baras da ti definiram zosto Svinjata e necista. STETNA E PO ZDRAVJETO BE BRAT. Sto ima da se definira.
]
|
Прашањето е зошто свињата е нечиста , а никој од те*е овде не побара да дефинираш зошто "ГОВНОТО" е нечисто.
Ти напиша дека е штетна по здравје, јас ти реплицирав дека јагнешкото кое најповеќе го конзумираат муслиманите е најштетно месо, на што ти ми даде одговор дека како му се обраќаме некому ако го вреѓаме или ако ни е мил, што навистина нема врска со штетноста на овие 2 меса во исхраната.
|
Датум на внесување: 28.Јуни.2006 во 19:50
butel2 напиша:
Miralem напиша:
Ne bidi smesen be drugar Sard. Pa zamisli malce be drugar kakvi se prasanja postavuvate. Baras da ti definiram zosto Govnoto (izvini na izraz)e necisto. Ima li smisla ??? A nemas definicija za ona na sto zavisi Hristijanskata Vera. NEMAS DEFINICIJA NITI BILO KAOKOV RACIONALEN DOKAZ ZA SVETOTO TROJSTVO. Nemas nitu eden edinstven dokaz od Biblijata deka Bog postoi. A mi baras da ti definiram zosto Svinjata e necista. STETNA E PO ZDRAVJETO BE BRAT. Sto ima da se definira. ]
|
Прашањето е зошто свињата е нечиста , а никој од те*е овде не побара да дефинираш зошто "ГОВНОТО" е нечисто.
Ти напиша дека е штетна по здравје, јас ти реплицирав дека јагнешкото кое најповеќе го конзумираат муслиманите е најштетно месо, на што ти ми даде одговор дека како му се обраќаме некому ако го вреѓаме или ако ни е мил, што навистина нема врска со штетноста на овие 2 меса во исхраната. |
Butel... ne preskoknuvaj. Znam deka mrza vi e se' so red da citate,ama ke morate. Sekako,ako sakate da naucite. Taka,so red zemaj da citas ke najdes i odgovor na tvoeto prasanje i odgovor na secie prasanje,sekakov vid na dokazi,sekakov vid na komentari... se' ke najdes OSVEN ODGOVOR NA MOITE PRASANJA. Patem ke vidis deka i Sard i Pravoslavie UPORNO BARAAT DA MU DEFINIRAM STO E NECISTO VO IZMETOT. Mnogu definicii barate... koga veke barate definicii za taka smesni i Mnogu jasni raboti pobarajte si prvin Definicija za onaa vasata,KRUPNA. Sega bara definicija na edna tema od SayHi sto e DUSA i da se definiral poimot dusa za da se razgovara.
|
Датум на внесување: 29.Јуни.2006 во 12:58
Не прескокнувам, само не знаев дека за те*е ИЗМЕТ и СВИЊА се едно исто , за сите луѓе тоа се 2 различни работи и немаат ништо заедничко.
------------- Maki
|
Датум на внесување: 29.Јуни.2006 во 20:28
Se razbira Butel deka ne se isto.No ocigledno e deka preskoknuvas,posto ne si go razbrala muabetot.
PS: Se slozuvas so toa ti mene da me vikas jagne (posto tvrdis deka jagneto e necisto) a jas tebe da te vikam svinjo ?
|
Постирано од: laki
Датум на внесување: 30.Јуни.2006 во 00:57
koranot ne sum go cital ama 5 pati sum go gledal filmot pod zastava na muhamed. toa e film koj vistinski go pokazuva pocetokot na islamot i razvivanjeto i da vi kazam nema razliki i muhamed bil glasnik na bog kako i site pred nego se misli na noe,mojsie i isus samo sto sekoj razlicno gi prezentiral viduvanjata.ako ne ste go gledale najdete go ima mnogu sto da se nauci ne samo za islamot nego i za hristijanstvoto
|
Постирано од: laki
Датум на внесување: 02.Јули.2006 во 03:11
znam deka Indonezija e najgolema muslimanska zemja vo svetot i tamo se cuvaat i jadat svinji i pak ke kazam religiite samo pravat vojni ako gi nema ke nema i mnogu vojni ako sakate mozam da vi nabrojuvam kolku vojni imalo i gi ima i den denes.
|
Датум на внесување: 02.Јули.2006 во 23:14
laki напиша:
znam deka Indonezija e najgolema muslimanska zemja vo svetot i tamo se cuvaat i jadat svinji i pak ke kazam religiite samo pravat vojni ako gi nema ke nema i mnogu vojni ako sakate mozam da vi nabrojuvam kolku vojni imalo i gi ima i den denes. |
Laki... moze sekade i sekoj da jade i pie sto si saka. Bez razlika dali mu e dozvoleno vo verata ili ne. Ne e nikoj prisilen. Zboruvame dali e stetno ili ne e. Dali e zabraneto ili ne e. Zosto e zabraneto..... A ne dali se jade i koj go jade. Moze sekoj da go jade. I alkohol e zabranet za Muslimanite,pa gi ima i tie koi pijat... dosta e veke so tie Muabeti aman,dosadno e.
A deka barem edna vojna izbila zaradi nekoja religija... tuka si vo GOLEMA,Ogromna greska.... Vojnite se samo zaradi licni interesi I ZARADI NISTO DRUGO.
I povtorno. Nitu edna religija ne bara i nitu eden Bozji pratenik ne pobaral od svoite sledbenici da ubivaat.NIKOJ. Naprotiv,STROGO IM E ZABRANETO. E zega,normalno... odma ke te potsetam za da ne napises i da ne mi go spomnuvas Bin Laden i Al kaeda. Malce podlaboko zemaj i vidi koj se i sto se. Koga prv pat si slusnal za Al Kaeda,pa i za Bin Laden,pa i za Zarkavi. Ke te castam ako mi kazes iskreno deka si slusnal za niv pred 11/9 ;) Za bin ladeeen... i taka i taka,mi se cini deka sum slusnal od porano,deka imal raboteno za FBI mi se cini ili za CIA no Al-kaeda si ja izmislija Samite storiteli na napadite,za da ja napadnat Afganistan i za da si ubivaat i za da si postignat LICNI INTERESI. Dali ke bides iskren i ke priznaes deka Sekogas vojni se vodat samo zaradi Izrael ? Dali ke priznaes deka Amerika e vrata na Terorizmot i deka taa gi izmisluva i planira site napadi i sekoe ubistvo ??? E normalno e posle deka nikoj so vkrsteni race ne sedi,pa ke se bori sekoj,neli ? No deka Ubiva nekoj Hristijanin zaradi sto VO BIBLIJATA PISUVA DA SE UBIVAAT NE HRISTIJANITE ILI MUSLIMAN DA UBIVA ZATOA STO VO QUR'ANOT PISUVA UBIVAJ GI NEMUSLIMANITE,GRESKA SI. Se' si zapocnuva od SAmerika,prva cel e da se unisti uste Islamot (oti Hristijanstvoto e veke unisteno i nikoj ne ja siba od vas vise religijata) pa potoa da si Formiraat edna vlada (Svetska) koja ke rakovodi so celiot svet na koja vlada lider ke bide Antihristot.
Vo edna druga tema pisuvav i za toa nesto... no samo edna sitnica. Ovde na ovaa tema ne e mesto.
Znaci sekoj moze da si jade sesto i da si pie sesto. Nikoj ne e prisilen. Ne gledaj gi ti vernicite ako sakas nekoja vera da spoznaes... gi ima sekogas onie,gresnicite.Zemi citaj. Ako sakas za Islamot da doznaes,,, ne gledaj komsijata sto pravi. Citaj Qur'an i Tefsir citaj i Hadisi.
|
Датум на внесување: 08.Март.2007 во 17:11
Го поставувам коментаров за да темава не биде избришана како “стара“.
Доколку имате нешто конструктивно да кажете, Ве молам продолжете да коментирате на темава
|
Постирано од: mali simo
Датум на внесување: 08.Март.2007 во 17:15
НЕКОИ ПРАШАЊА ЛИЧНО МЕ ИНТЕРЕСИРААТ ...
-ТОА ДЕКА СВИЊАТА Е ГНАСНО ЖИВОТНО НЕ ЈА КОНСУМИРАТЕ ИЛИ СОДРЖИ МНОГИ МРСНОТИИ???
-ДАЛИ И ДИВАТА СВИЊА(ВЕПАР) ИСТО ТАКА НЕ ЈА КОНСУМИРАТЕ????
НЕ САКАМ ДА НАВРЕДАМ НИКОГО НО СЕ НАДЕВАМ ДЕКА КЕ ОДГОВОРИТЕ....
------------- ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ
|
Датум на внесување: 09.Март.2007 во 14:34
зошто не добивам одговор???????
------------- ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ
|
Постирано од: аџија
Датум на внесување: 28.Март.2007 во 14:14
И во стариот завет, свинското месо е забрането, како и други видови на месо... Но се разбира, тоа е повеќе од хигиенски причини, во тоа време и таа клима...
Илузорно и глупаво би било со денешнава вакумизација на просторот, да не се јаде „заради тоа“ свинско... Сепак, во крајна линија, факт е дека месото е здраво за јадење, од медицински аспект, особено оние делови што содржат повеќе протеини од маснотии...
-------------
|
Постирано од: belichka
Датум на внесување: 28.Март.2007 во 14:52
za cistite se e cisto,
a na necistiot i svesta mu e necista
------------- Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
Датум на внесување: 28.Март.2007 во 17:42
Само сакав да кажам дека и во оваа насока, Коранот е еден блед обид за плагијат над Библијата, па повторно се заплеткува во правила, застарени, непотребни, итн., за денешно време...
-------------
|
Постирано од: betonjera
Датум на внесување: 30.Март.2007 во 01:48
Абе лапајте свинско ,каков к*ран ,ќе ти рече некој фала ако не јадиш ,подобро сит на земјата ,отколку гладен и е*ан во пеколот
-------------
|
Датум на внесување: 03.Април.2007 во 11:39
моето прашање беше дали муслиманите јадат месо од дива свиња(вепар)?
се согласувам со аџија
|
Датум на внесување: 03.Април.2007 во 14:28
mali simo напиша:
моето прашање беше дали муслиманите јадат месо од дива свиња(вепар)?
|
jadat ama ne kazuvaat...
-------------
|
Постирано од: Isis
Датум на внесување: 03.Април.2007 во 14:39
хм, не јадат, јес да се има случено другарка муслиманка да порача бурек со месо а внатре кој знае што има, значи несвесно може да пробале, ама тоа не им се зима за грев
-------------
|
Датум на внесување: 03.Април.2007 во 16:16
.........
|
Датум на внесување: 03.Април.2007 во 17:44
абе види сеа бурекот може да е со телешко
ама сендвичот еееееееее
а миралем бр.1 што мисли??????
|
Датум на внесување: 03.Април.2007 во 18:37
..
|
Постирано од: Isis
Датум на внесување: 25.Август.2007 во 21:36
не те погани тоа што влегува во тебе туку тоа што излага од твојата уста. свинско се уште не јадат, иако јас не гледам причина зашто не би.
-------------
|
Постирано од: Tiesto
Датум на внесување: 25.Август.2007 во 23:03
Evo i jas ke se pomesam na ova nedorazbiranje t.e nerazbiranje.
Ne sum dovolno informiran okolu ovaa teme no sepak neso znam.
Svinjata Allah ne e dozvolil ne poradi necistotija ili slicni gluposti tuku zatoa sto Svinjata vsusnost e eden prokolnat narod koj sto Allah dz. od luge gi naprajl vo svinji a za toa veruvam deka znaete deka svinjata e od site zivotni e najslicna so covekot.Eve eden dokaz koj so mislam go znaete poveketo a toa e deka neznam tocno samo koj organi od svinjata odgovaraat na covekot.Fala mnogu
sellam
------------- La illahe illalah
|
Датум на внесување: 25.Август.2007 во 23:21
Постирано од: khaleefah
Датум на внесување: 26.Август.2007 во 00:00
Tiesto напиша:
Evo i jas ke se pomesam na ova nedorazbiranje t.e nerazbiranje.
Ne sum dovolno informiran okolu ovaa teme no sepak neso znam.
Svinjata Allah ne e dozvolil ne poradi necistotija ili slicni gluposti tuku zatoa sto Svinjata vsusnost e eden prokolnat narod koj sto Allah dz. od luge gi naprajl vo svinji a za toa veruvam deka znaete deka svinjata e od site zivotni e najslicna so covekot.Eve eden dokaz koj so mislam go znaete poveketo a toa e deka neznam tocno samo koj organi od svinjata odgovaraat na covekot.Fala mnogu
sellam |
Aleykum selam brate ,ama da dadese nekoj argument za ova sto go kaza ke bese poarno
|
Постирано од: anakin
Датум на внесување: 26.Август.2007 во 00:25
Ako vo k*ran pishuva, deka svinjite se prokolnat narod so Allah gi stvori, togas KJE DA E BURLESKA
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Датум на внесување: 26.Август.2007 во 00:31
Ne pisuva nigde brat ,zatoa go prsav od kade informaciite
A vo Quranot pisuva za edni sto gi pretvoril Allah vo majmuni, no toa nema veza so ona sto nie zboreme.
|
Датум на внесување: 26.Август.2007 во 22:11
Khaleefah blisku si.
ovaa jas go prenesvam od eden covek koj so veruvam deka znae mnogu(k*ranot go ima procitano 4-5)pa i mene mi bese to interesno i bas go prasav i ovaa bese odgovorot.Koj so veruvam deka e vistina zs navistina ima i smisla za da se veruva.
Sellam brat
|
Постирано од: Sektas
Датум на внесување: 26.Август.2007 во 22:17
Alal da mu e na alah,so kakvi vernici si ima rabota.Sto ke slusnat se si veruvaat nema nikakov probem a plus i ne im treba da citaat k*ran,eden vo naselba da go procita i posle neka im raskazuva na drugive prikaski od dedovoto lule.
------------- .............Тој е челник на назаретската секта. Дела 24:5
|
Постирано од: moira
Датум на внесување: 27.Август.2007 во 01:42
Датум на внесување: 27.Август.2007 во 20:29
Znaci nie sto jademe svinsko koj znae kolku narod imame izedeno.
|
Датум на внесување: 27.Август.2007 во 21:28
Sektas напиша:
Znaci nie sto jademe svinsko koj znae kolku narod imame izedeno. |
човекојадци низаедни..
-------------
|
Постирано од: Gideon
Датум на внесување: 27.Август.2007 во 21:31
Kaj ke vi ide dusata....
------------- In God we Trust!
God Bless our Land!
|
Датум на внесување: 27.Август.2007 во 21:40
Prasaj gi ovie sto pisuva vo k*ranot ako izedes svinja.Dali e postroga kaznata za svinja ili za prase?
|
Датум на внесување: 27.Август.2007 во 21:43
A se prasuvam za vepar sto vika?Isto e strogo ili ne?Kuznae?
God Bless our Land!
|
Датум на внесување: 27.Август.2007 во 23:20
Датум на внесување: 27.Август.2007 во 23:44
а размислил ли некој, дека можеби за е навреда да бидат наречени унаказени луѓе?
-------------
|
Датум на внесување: 28.Август.2007 во 04:44
Sektas напиша:
Znaci nie sto jademe svinsko koj znae kolku narod imame izedeno. |
Kuti ! Nov termin spored Koranot, ETNOZDERI!!!
|
Датум на внесување: 28.Август.2007 во 13:24
Lele da puknes od smea!!!!
God Bless our Land!
|
Постирано од: elshadai
Датум на внесување: 28.Август.2007 во 16:11
факт е дека свинското месо, заради својата масност е „тешко месо“, организмот многу потешко ги преработува маснотиите, и се препорачува да не се конзумира во големи количини, нема разлика помеѓу, дива свиња и домашна. Свињата е прљаво животно, и сега од религиозен аспект,ако Исламот е зачнат на Блискиот Исток, нормално на тие услови е да се избегнува свињата и консумирањето Свинско како нечисто, и тое не е само во исламот, и христијаните од тој крај не консмуриаат свинско, нит па еврееите и свињата како животно не било својствено за тие народи, главна домашна стока била кравата, овцата, козата и камилата. Од свињата човек добива само месо, а од другите добива повеќе продукти. Жално е што кај нас ако некој не јаде свинско од религиозни побуди, е подсмев, И Исус не јадел свинско, бил евреин, во јудаизмот се забранува свинското дури ако се допреле до свиња се рачунале нечисти и постоело одредено обредно миење и пренесување на жртва за очистување. Исус го исполнува законот, Матеј 5:17 „Немојте да мислите дека сум дошол да ги укинам Божјиот Закон и учењата на пророците. не дојдов да ги укинам, туку да ги исполнам“. Сакам да кажам дека не само Исламот збори за свинското туки и самата Библија, во неколку алегории кои Исус ги спомнува, свињата е симболизирана за нечисто животно.
|
Датум на внесување: 28.Август.2007 во 16:19
Prvpat vakvo nesto od eden hristijanin da se vide. Iskreno sum iznenaden od postov,no ne i od toa deka ISUS ne jadel svinsko i posle bilo kakov fizicki kontakt so svinja treba obredno mienje koe e praksa edinstveno vo Islamot.
5:17 („Немојте да мислите дека сум дошол да ги укинам Божјиот Закон и учењата
на пророците. не дојдов да ги укинам, туку да ги исполнам“.)
Tokmu ova e spomnato vo Quranot za ISUS ,no i za Muhammed za koj nema nikakov dokaz deka ne e potvrda na prethodnite pratenici.
|
Постирано од: elshadai
Датум на внесување: 28.Август.2007 во 16:27
Во 3 Мојсеева (Левит) 11 глава, е целосно посветена на чисти и нечисти животни и ова е дадоно како закон, а поготово 7 и 8 стих зборуваат за свињата „а свињата, иако има копита, не прежива - нечиста е за вас. Не јадете го нивното месо, ниту да се допирате до нивната мрша - тие се нечисти за вас.“
|
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 28.Август.2007 во 17:34
khaleefah напиша:
5:17 („Немојте да мислите дека сум дошол да ги укинам Божјиот Закон и учењата на пророците. не дојдов да ги укинам, туку да ги исполнам“.)
Tokmu ova e spomnato vo Quranot za ISUS ,no i za Muhammed za koj nema nikakov dokaz deka ne e potvrda na prethodnite pratenici. |
Знам дека е оф-топик, ама ова мора да се искоментира
Каде е спомнато во Коранот дека Исус дошол да ги исполни Законот и Пророците?
А библиски доказ дека Мухамед не е Божји пророк (а камо ли потврда на предходните) е следниов библиски стих:
"Законот и Пророците беа до Јована. Оттогаш се проповеда Евангелието за Божјото Царство" Лука 16:16
Значи заклучно со Јован Крстителот завршува Божјиот ланец на Пророците. Или со други зборови кажано: После Јован Крстителот (1 век) нема пророци.
Мухамед е роден околу 570 год. многу после последниот пророк
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 28.Август.2007 во 17:48
Mnogu ubavo si e spomnato vo Quranot.Ke si proveres Ajetot (3:50) i ke si najdes,samo nemoj posle da kazes Muhammed ova go prepisal
"Законот и Пророците беа до Јована. Оттогаш се проповеда Евангелието за Божјото Царство" Лука 16:16
Zar se ova Isusovi zborovi? Zar se toa bozji zborovi? Iskreno amaterskiot stil so koj e napisana Biblijata ne mi dava da veruvam deka ima blage veze so Boga
|
Датум на внесување: 28.Август.2007 во 17:52
From Sektas:Alal da mu e na alah,so kakvi vernici si ima rabota.Sto ke slusnat se si veruvaat nema nikakov probem a plus i ne im treba da citaat k*ran,eden vo naselba da go procita i posle neka im raskazuva na drugive prikaski od dedovoto lule.
Moja replika:
Pa najverovatno so vernici koi sto si veruvaat vo sebe,se podrzuvaat vo se i sesto i ne se somnevaat megusebe a seto toa se dolzi na crstoto veruvanje vo edinstveniot semokem milostiv somilostiv Allah
Allah hu ekber
|
Датум на внесување: 28.Август.2007 во 22:48
elshadai напиша:
факт е дека свинското месо, заради својата масност е „тешко месо“, организмот многу потешко ги преработува маснотиите, и се препорачува да не се конзумира во големи количини, нема разлика помеѓу, дива свиња и домашна. Свињата е прљаво животно, и сега од религиозен аспект,ако Исламот е зачнат на Блискиот Исток, нормално на тие услови е да се избегнува свињата и консумирањето Свинско како нечисто, и тое не е само во исламот, и христијаните од тој крај не консмуриаат свинско, нит па еврееите и свињата како животно не било својствено за тие народи, главна домашна стока била кравата, овцата, козата и камилата. Од свињата човек добива само месо, а од другите добива повеќе продукти. Жално е што кај нас ако некој не јаде свинско од религиозни побуди, е подсмев, И Исус не јадел свинско, бил евреин, во јудаизмот се забранува свинското дури ако се допреле до свиња се рачунале нечисти и постоело одредено обредно миење и пренесување на жртва за очистување. Исус го исполнува законот, Матеј 5:17 „Немојте да мислите дека сум дошол да ги укинам Божјиот Закон и учењата на пророците. не дојдов да ги укинам, туку да ги исполнам“. Сакам да кажам дека не само Исламот збори за свинското туки и самата Библија, во неколку алегории кои Исус ги спомнува, свињата е симболизирана за нечисто животно. |
Se soglasuvam deka konsumiranjeto na svinsko meso na Bliskiot Istok ne se pretpocita od zdravstveni pricini, no ovoj argumet ima ponov datum, MEGUTOA sto se odnesuva do Koranot, Muslimanite i svinskoto meso, zabraneto e konsumiranje na svinsko DURI otkako vojskata na Muhamed se prezdrala pa se razbolela, taka da ne mozela da bide efektivna.
A kaj judejcite i ne samo kaj niv svinjata se smetala za necisto zivotno bidejki tie kako i mnogu drugi narodi so razlicna religija od judejcite, SVINjATA ja smetale za HTONSKO ZIVOTNO. E od ovie pricini bilo zabraneto nejzino konsumiranje, i postoel toj ritual na procistuvanje ako se dopres do nea.
|
Датум на внесување: 01.Септември.2007 во 18:30
мислам дека исламот забранува човекојадство... или не?
-------------
|
Датум на внесување: 03.Септември.2007 во 02:12
Sekako, ama ne poedinci, narodi bea vo prasanje, neli?
|
Датум на внесување: 11.Септември.2007 во 11:15
Да ви кажам на сите да знаете,дека јагнешкото е помрсно од свинското.Прашајте кого сакате.Кога некој ке прави операција на срце,му забрануваат да јаде јагнешко заради мрснотијата како и за свинското.Затоа податокот дека војската на мухамед се разболела од јадење свинско не држи,зашто истото можело да се случи и од јагнешко.
|
|